Európa

Utoljára módosítva: 2016. 11. 18.   

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen külföldi tartózkodása idején minden utazó saját maga felelős személyi és saját ingóságainak biztonságáról gondoskodni. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss, aktuális és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
Elérhető külképviselet/ek: Athénban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális

Tájékoztatjuk az Athénba utazókat, hogy előre bejelentett sztrájk miatt a metró nem közlekedik az alábbi időpontokban:

2016. november 15. reggel 10.00-ig
2016. november 18. 12.00 és 16.00 között
2016. november 21. reggel 10.00-ig
2016. november 23. 12.00 és 16.00 között
2016. november 25. reggel 10.00-ig

Továbbá tájékoztatjuk a Görögországba utazókat, hogy 2016. november 24-én 24 órás általános sztrájk miatt a hajóközlekedés szünetel.

* * *

Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. A görögországi nyaralást tervező honfitársainknak Nagykövetségünk a következőket javasolja:

Az utazást közvetlenül megelőzően érdeklődjék meg a szervező irodáknál és/vagy közvetlenül a szállodákban, hogy a lefoglalt szállásokat az esetlegesen keletkezett tüzek mennyiben érinthetik.

Győződjenek meg arról, hogy  a szállodában és annak környezetében az elvárható szolgáltatások színvonala megfelelő-e. (A megszokott és elvárható szolgáltatások tűz esetén az adott területeken nem feltétlenül működnek megbízható módon, /áram- és vízellátás, éttermi szolgáltatások, üzemanyagtöltő állomások stb./) 

Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait és vegyék fel a kapcsolatot az athéni magyar Nagykövetséggel is. (Ügyeleti szám: +30 694 860 1793).

A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy:

Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban!

Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak!

Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát! 

* * *

A Görögországból közúton hazautazók, illetve a Görögországba közúton utazók a görög-bolgár határátkelőket és a görög-macedón Evzoni határátkelőt is használhatják, jelenleg mindegyik határátkelőn folyamatos az áthaladás. Javasoljuk ugyanakkor, hogy elindulás előtt az utazók tájékozódjanak a macedón, görög, bolgár útviszonyokról, illetve alternatív határátkelőhelyekről, mert bizonytalan időközönként és helyeken még előfordulhatnak határ- és úttorlaszok. A Konzuli Szolgálat igyekszik figyelemmel követni a fennakadásokat előidéző esetleges akciókat. 

A görög-macedón határon szükség esetén a Niki-Metzitlija határátkelő használható alternatív átkelő pontként (Evzoni-tól nyugati irányban, a macedóniai Bitola városhoz közel), ahonnan Magyarország felé mintegy 120 km-es kerülővel vissza tudnak térni az E75-ös európai útra. A másik lehetőség az Evzonitól keletre fekvő Doirani-Mrdaja határátkelő, amely azonban csak reggel 6 óra és este 10 óra között tart nyitva, leginkább a kishatárforgalom számára. Ennél az átkelőnél gondot okozhat a digitális személyi igazolvánnyal történő átkelés, így a legbiztosabb az útlevél használata.

A görög-bolgár határon és annak mindkét országbeli körzetében a közúti közlekedés, határátkelés jelenleg zavartalan. A bolgár gazdák hivatalosan is elálltak a 2016 nyarára tervezett útblokádok felállításától és jelenleg Görögországban sincs kilátásban forgalomkorlátozó akció. A törékeny görögországi politikai helyzet miatt azonban nem zárható ki a mezőgazdasági dolgozók ismételt demonstrációja. 

* * *

A görög bankok rendeltetésszerűen működnek. A görög állampolgárokra, illetve a görög bankoknál vezetett számlák tulajdonosaira vonatkozó pénzforgalmi korlátozások („capital control”) továbbra is érvényben vannak, bár a kormány fokozatosan lazítja a korlátozásokat. Görög bankszámlákról jelenleg 840 euró vehető fel készpénzben kéthetente és magánszemélyek legfeljebb 500 eurót utalhatnak külföldi számlára. A görög pénzintézetek egyedi engedélyeztetési eljárást követően is csak bizonyos értékhatárig tudnak külföldi átutalásokat engedélyezni. A négy nagy bank esetében ez heti maximum 70 millió eurót jelent. Ez a vállalkozások és cégek esetében a gyakorlatban azt jelenti, hogy napi tízezer euró értékben kérvényezhetnek átutalásokat. Az elbírálás során elsőbbséget élveznek a gyógyszereket, élelmiszereket és üzemanyagot forgalmazó cégek. Egyetemi hallgatók esetében háromhavonta legfeljebb 5.000 eurót lehet külföldre utalni a tandíjra (a tanintézmény számlájára), illetve összesen 8.000 eurót kollégiumi szállással együtt. Külföldről Görögországba minden utalás akadálytalan. 

A turistákra, pontosabban a külföldi bankkártyákra a fent említett korlátozások változatlanul nem vonatkoznak, azokkal továbbra is korlátozás nélkül lehet készpénzt felvenni az automatákból. Az automatákat folyamatosan visszatöltik és csak ritkán fordulhat elő, hogy átmenetileg kiürülnek. A bankkártyás fizetés általában mindenhol lehetséges, azonban kisebb helyeken (pl. trafikokban, családi vendéglőkben) a bankkártyák elfogadása esetenként nehézségekbe ütközhet.

A közhangulat Görögországban viszonylag feszült, azonban nincs pánikhangulat és ez csak a nagyobb városokban tűnhet fel az idelátogatóknak. A görögök igyekeznek nem éreztetni a turistákkal a gazdasági nehézségeket. Az országban  zavartalanul működnek a közüzemi szolgáltatások, a benzinkutak és a tömegközlekedés. A boltok áruellátása zavartalan. A gazdasági megszorítások miatti tömegdemonstrációkra, sztrájkokra a nagyobb városokban változatlanul lehet számítani, azonban ez a turistaközpontokat, illetve a turisták által látogatott szigeteket jellemzően nem érinti.

A Görögországba utazó magyar állampolgárok indulás előtt tájékozódjanak az utazási irodától vagy a szállásadótól az éppen aktuális helyi helyzetről.

Tekintettel arra, hogy - elsősorban a távolabbi szigeteken, kisebb nyaralóhelyeken - az elhúzódó válság hatására átmenetileg gyógyszerellátási hiány alakulhat ki, javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok az utazáshoz rendelkezzenek az alapvető gyógyszerekkel. Azok, akik orvosi előírás alapján folyamatosan szednek valamilyen gyógyszert, szintén vigyenek magukkal megfelelő mennyiséget. A jelenlegi helyzettől függetlenül változatlanul fontos, hogy a kiutazók megfelelő utas- és balesetbiztosítással rendelkezzenek, illetve a tartósan Görögországban tartózkodó magyar állampolgárok kössenek megfelelő egészségbiztosítást.

* * *

Illegális bevándorlók - Figyelmeztetés a Görögországba szállító közúti fuvarozók számára!

Nagykövetségünk felhívja a Görögországba szállító gépjárművezetők figyelmét, hogy Görögországban az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy illegális bevándorlók kisebb-nagyobb csoportokban – a gépjárművezetők pihenőidejét kihasználva – feltörték a parkoló tehergépkocsi zárait vagy feltépték a ponyvát, majd elbújtak a raktérben, így kísérelve meg az eljutást Nyugat-Európába. Ilyen esetek az elmúlt hónapokban már nem fordultak elő, azonban változatlanul javasolt, hogy a gépkocsivezetők görög területen körültekintően járjanak el a berakodásnál, illetve mielőtt behajtanak a nemzetközi kikötőkbe, útközben pedig mindenképpen győződjenek meg arról, hogy nem rejtőzött-e el valaki a jármű rakterében.

Ha gyanús körülményt észlelnek – szokatlan hangok, zörejek szűrődnek ki a raktérből, ismeretlen eredetű kéz- vagy lábnyomokat találnak, változott a rakomány elhelyezése, sérült a rakteret lezáró plomba, stb. – vétlenségük és jóhiszeműségük bizonyítása érdekében haladéktalanul értesítsék a kikötői hatóságot, vagy hívják a legközelebbi rendőrőrsöt a 100-as telefonszámon. Ezt követeli meg a személyes biztonságuk, valamint a rakomány és a gépjármű védelme is. Ha igényt tartanak konzuli védelemre, hívják Magyarország athéni Nagykövetségét a +30-694-86-01-793-as ügyeleti telefonszámon. Vegyék figyelembe, hogy sokkal nehezebb bizonyítani a gépjárművezető ártatlanságát, ha az illegális bevándorlókat a nyomozó hatóság saját maga deríti fel, sőt ebben az esetben már a büntetőjogi következményeket is nehezebb elkerülni.

A görög joggyakorlat alapján a sofőrt az ügyészségi meghallgatásáig – feltáró és pozitív közreműködése ellenére is – őrizetben tartják. Ez akár több napot is jelenthet, de az is előfordulhat, hogy egészen a tárgyalásig előzetes letartóztatásban marad (ez utóbbi hónapokat jelenthet). A hatóság az eljárás lezárásáig a járművet és okmányait is lefoglalhatja. Az őrizetben lévő személy ilyen esetben jogosult tolmács igénybevételére és kirendelt védőügyvédre. Ha ezt mégsem biztosítanák, vagy az aránytalan késedelmet jelentene, mindenképpen indokolt felvenni a kapcsolatot az athéni magyar konzullal. Nagykövetségünk ezt javasolja abban az esetben is, ha a gépjárművezetővel olyan iratot kívánnak aláíratni, amelynek szövegét nem érti.

Biztonság:

Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell.

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy az észak-görögországi Kilkis és Chalkidiki régiók környékén évek óta fordulnak elő tiltakozások, amelyek azonban lokális jellegűek és nem terjednek át a kedvelt nyaraló övezetekre. Az estenkénti útlezárások ugyanakkor érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat.

Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.

Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról ezen a görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak. (Google fordítóval lefordítható)

A gondtalan nyaralás érdekében minden esetben ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Bűnözés

Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban az utóbbi években – főleg a nagyszámú bevándorló áradatnak és a gazdasági válságnak köszönhetően - sajnos romlik. A turisták által sűrűbben látogatott területeken az utóbbi időszakban megszaporodtak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. 

A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazó honfitársaink figyelmét, hogy a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül! Javasoljuk, hogy úti okmányaikról utazás előtt készítsenek fénymásolatot, adott esetben mobiltelefonnal fényképet, míg az eredeti dokumentumokat biztonságos helyen tárolják (pl. szállodai páncélszekrényben, recepción stb.), így a kirándulások, városnézés, strandolás során esetleges lopás bekövetkezése esetén sok kellemetlenség elkerülhető, megelőzhető. 

A bajba jutott turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100), vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 171) kirendeltségein nyújtanak segítséget. Athénben a turista rendőrség elérhetősége: 

HELLENIC POLICE POLICE DIRECTORATE OF ATHENS
DEPARTMENT OF TOURISM POLICE OF ATHENS
43-45 Veikou Street, 4th Floor
Koukaki, Postcode 11742
Tel / segélyhívó: 1571
Email: yleOhxJjVPnqHeMBHq3Mm2dHRvdXJhdGhpbm9uQGhlbGxlbmljcG9saWNlLmdy

Javasoljuk, hogy a kérdésben tájékozódjanak a helyi szállásadóiktól, és amennyiben megoldható, sötétedést követően – főleg egyedül – kerüljék a nagyobb városok rossz hírű negyedeit. (Ilyen például Athén esetében az Omonia tér és a Victoria tér környéke).

Turista panasziroda, reklamációk

Amennyiben utazásuk során bármilyen panaszuk lenne a szálásukkal, vagy bármilyen más görögországi szolgáltatással kapcsolatosan, észrevételeiket (angol nyelven) az alábbi nyomtatványon, e-mailen vagy faxon, megküldhetik a görög turizmust felügyelő állami szervnek.

E-mail: VhIHZinxbIPSGzYkcM8OjWWOgrNY29tcGxhaW50c0BnbnRvLmdy 
Fax: +30 210 870 7791.

Angol nyelvű panaszbejelentő

Szálással kapcsolatos panaszok esetében mindenképpen tüntessék fel a szálloda nevén kívül a szobaszámot, illetve az apartman beazonosítására alkalmas kiegészítő információkat is, valamint mellékeljenek minél több támogató dokumentumot (pl. számlák, fényképek). 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Görögország az Európai Unió és a Schengeni térség tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be, és ott legfeljebb 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak. Az utazási dokumentumnak a tervezett visszautazásig kell érvényesnek lennie. Görögország esetében minden személyi igazolvány típust elfogadnak (új kártyaformátumú, régi bordó könyv alakú köztársaságos címerrel, régi bordó könyv alakú népköztársaságos címerrel). Ugyan elfogadják az ideiglenes személyi igazolványt is a belépéskor, azonban ennek a visszautazás idején túl is érvényesnek kell lennie.

Az anyagi fedezet igazolása nem szükséges. 

Azoknak, akik 90 napnál tovább kívánnak Görögországban tartózkodni, beutazásukat követően, de legkésőbb a tartózkodási jogosultságuk lejárta előtt tovább-tartózkodásukat be kell jelenteniük a lakóhelyhez legközelebb eső, arra hatáskörrel rendelkező rendőrkapitányságon.

Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül

Felhívjuk a kiskorú gyermekekkel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz (elvált szülők esetében a bírósági igazolást a törvényes képviselő személyére vonatkozóan, illetve szükség esetén a gyámságot igazoló dokumentumokat). Légi úton történő beléptetésnél jellemzően nincs külön ellenőrzés, azonban akik közúton érkeznek, már a belépésnél számíthatnak arra, hogy a határon kérik tőlük a fent említett dokumentumokat.

A hozzájáruló nyilatkozat alakiságára vonatkozóan nincsenek ugyan formai követelmények, illetve erre a célra nincs hivatalos formanyomtatvány, azonban elsősorban az életvitelszerűen Görögországban élő családok esetében, különös tekintettel azokra a családokra ahol az egyik szülő görög állampolgár, a kiléptetésnél a hatóságok - amennyiben úgy ítélik meg – akár közjegyző/ügyvéd/konzulátus által hitelesített dokumentumot is megkövetelhetnek. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő.

Munkavállalással kapcsolatos információk

A 2006. május 1-jén bekövetkezett görög munkaerő-piaci liberalizációt követően a magyar állampolgárok az uniós tagállamok állampolgárai számára meghatározott szabályok szerint vállalhatnak munkát Görögországban.

Munkavállalás esetén az eljárás menete a következő:

 • A munkáltató és a munkavállaló megállapodását követően a munkáltató a foglalkoztatás tényét bejelenti a görög Munkafelügyeleti Központnak (Soma Epitheorithis Ergasias). A nyilatkozatban a munkavállaló munkakörét, a foglalkoztatás formáját és a munkaidőt fel kell tüntetni.
 • Az athéni központi iroda a belvárosban, a Syntagma tér közelében lévő Stadiou utcában található (Tel.: +30 210 3702318-21/-23/-24). Kihelyezett irodák egész Görögország területén működnek.
 • Ezt követően a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon a munkavállalónak az uniós állampolgárok részére kiállított, munkavállalási célú tartózkodási dokumentumért kell folyamodnia. A kérelemhez mellékelni kell 3 db igazolványképet, továbbá a lakhelyet igazoló lakásbérleti szerződést, valamint minimum 1000 EUR egyenleggel rendelkező bankszámla kivonatát. A munkáltatónak be kell jelentenie a munkavállalót a görög Munkaügyi Központhoz (OAED), és a megfelelő görög társadalombiztosítóhoz (pl. IKA).
 • A munkavállalónak a helyi adóhivatalban adószámot kell igényelnie, melyhez, ha a görög hivatal kéri, be kell nyújtani a személyi adatok pontosítása végett a magyar születési anyakönyvi kivonatot Apostille-tanúsítvánnyal és hiteles fordítással ellátva. (Az Apostille pecsét beszerzése érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályát kell megkeresni. Hiteles fordítást a külképviselet konzuli részlege készít.)

A fentiek értelmében, amennyiben egy uniós állampolgár munkavállalás céljából lép be Görögország területére, akkor munkavállalási célú tartózkodási engedély kiadása iránt kell folyamodnia a megfelelő görög hatósághoz. Az uniós állampolgárok munkavállalási célú tartózkodási engedélyeihez kapcsolódó eljárás rendjét a 499/1987. sz. elnöki rendelet (1987. december 31-i kormányközlöny I. szám, 238. oldal) szabályozza, amely alapján a tartózkodási engedély iránti kérelemmel egyidejűleg az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

 • A Görögországba történt beutazáshoz felhasznált okmányt (személyazonosító igazolvány, útlevél).
 • Az illetékes Munkafelügyeleti Központ által záradékolt munkaadói bejelentő nyilatkozatot. (Lásd fent!)
 • A munkavállaló egészségügyi állapotáról az illetékes egészségügyi szerv által kiállított orvosi igazolást. (A közegészségre káros betegségek felsorolását a rendelet I. Fejezetének 12. cikke tartalmazza.)

A tartózkodási engedély megszerzésének feltételeiről, illetve a benyújtandó dokumentumokról (milyen dokumentumok, hány példányban, eredetiben vagy másolatban stb.) célszerű előzetesen tájékoztatást kérni az adott hatóságtól. 

A munkavállalók családtagjainak kiadandó tartózkodási engedélyek igényléséhez a következő okmányok, dokumentumok becsatolása szükséges:

 • A Görögországba utazáshoz felhasznált okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél).
 • A családtag egészségügyi állapotáról az illetékes egészségügyi szerv által kiállított orvosi igazolás.
 • A családi köteléket igazoló, a származási ország illetékes hatósága által kiállított okirat.
 • A származási ország által kiállított olyan okirat, amely igazolja, hogy a szóban forgó személyeket a munkavállaló tartja el, vagy az adott államban vele egy háztartásban élnek.
 • Lakhelyigazolás az Európai Tanács (EEC) 1612/68 sz. rendeletének 3. Fejezetének 10. cikke szerint.

Az uniós állampolgárok munkavállalási célú tartózkodási engedélyeinek kiadását szabályozó, fent hivatkozott görög elnöki rendelet I. Fejezetének 12. Cikke sorolja fel azokat a betegségeket, melyek esetén az országba való belépés, illetve a tartózkodási engedély kiadása megtagadható. Az elnöki rendelet szerint az országba való belépést, illetve a tartózkodási engedély kiadását a következő betegségek fennállása esetén lehet megtagadni:

1. A közegészségre veszélyes betegségek:

Olyan betegségek, amelyek egészségügyi elzárást (karanténba zárást) eredményezhetnek, valamint amelyeket az Egészségügyi Világszervezet 1951. május 25-én kelt 2. számú Nemzetközi Egészségügyi Szabályzata megjelöl, azaz:

 • Tuberkulózis, akár annak aktív vagy kezdeti stádiumában
 • Szifilisz
 • Egyéb, fertőzés útján vagy paraziták által terjedő olyan betegségek, amelyek ellen Görögországban, a lakosság védelmében megelőző intézkedéseket vezettek be.

2. Olyan betegségek vagy rokkantsági szintek, amelyek a közrendet vagy a közvédelmet veszélyeztethetik:

 • Kábítószer függőség
 • Súlyos, pszichés zavar megállapítása, ide sorolva azokat a betegeket is, akik pszichózissal járó hiperaktív magatartásként jelentkező önkívületi állapotba kerülhetnek, illetve akik hallucinációval vagy elmezavarral küzdenek.

Azok a betegségek vagy rokkantsági fokozatok, amelyek már az első tartózkodási engedély kiadása után jelentkeztek nem szolgáltathatnak alapot a tartózkodási engedély újbóli kiadása, illetve az országba való belépés megtagadására.

Idénymunka

Az egyre gyakoribb visszaélések miatt ezúton felhívjuk a Görögországban mezőgazdasági idénymunkát vállalni kívánó állampolgárok figyelmét, hogy az utazás előtt tanúsítsanak fokozott körültekintést. Minden esetben rendelkezzenek annyi anyagi fedezettel, ami a külföldi munkalehetőségtől függetlenül lehetővé teszi hazatérésüket. Az utazást megelőzően érdeklődjenek a helyi munkakörülményekről, a szállás meglétéről, valamint a munkaszerződés tartalmáról. Fontolják meg, hogy az idénymunka kapcsán előzetesen ígért előnyök arányban vannak-e a lehetséges hátrányokkal, és a bevétel fedezi-e a kint tartózkodás költségeit.

Vendéglátó-ipari tevékenységet idényszerűen vállalni szándékozó honfitársaink is lehetőség szerint előzetesen ellenőrizzék az adott görög vendéglátó-ipari egység által feltüntetett munkakörülmények valós meglétét, a szállásuk minőségét. Három hónapon túl vállalt munka esetén a munkáltatónak be kell jelentenie a munkavállalót a görög hatóságoknál. Ebben az esetben a magyar munkavállalónak, a fentiekben leírtak szerint az illetékes görög hatóságoknál be kell jelentenie a tartós  tartózkodását, illetve munkavállalását.

Tudnivalók az országról

Tájékoztatjuk az görög fővárosba látogató magyar állampolgárokat, hogy az athéni rendőrség turistákkal foglalkozó részlege nem csak a bajbajutottakon kíván segíteni, hanem számos egyéb hasznos szolgáltatást is kínál az érdeklődőknek. A rendőrség a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken működő telefonos szolgáltatása többek között információval szolgál a szálláslehetőségekről, az orvosi ellátás részleteiről, de tájékoztatást ad a turisztikai látnivalókról, az éppen aktuális kulturális programokról, vagy akár a taxi tarifákról is. A segélyhívón az elégtelen/nem megfelelő szolgáltatásokkal (pl.: étterem/szállás) kapcsolatos panaszokat is jelezni lehet.

HELLENIC POLICE POLICE DIRECTORATE OF ATHENS
DEPARTMENT OF TOURISM POLICE OF ATHENS
43-45 Veikou Street, 4th Floor
Koukaki, Postcode 11742
Tel / segélyhívó: 1571
Email:IpmOrxsRQgSS9MT4RcOFAgdHRvdXJhdGhpbm9uQGhlbGxlbmljcG9saWNlLmdy

Görögország éghajlata és az időjárással kapcsolatos legfontosabb általános tudnivalók 

Görögország éghajlata rendkívül változatos. A néhány szélességi foknak megfelelő keskeny területsávon olyan eltérések adódnak, mint Németország és Szicília között. Általában a partvidék éghajlata mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A hegyek által körülzárt völgyekben és a medencékben nyáron rendkívül nagy a hőség, nemegyszer 45-50 °C, míg télen például Thesszáliában mínusz 18 °C hőmérsékletet is mérnek. Ugyanakkor azokon a területeken, ahová a tengermelléki légáramlatok behatolnak, a hőmérő ritkán emelkedik 30 °C-nál magasabbra, és ritkaság, ha télen mínusz 4 °C alá süllyed a hőmérséklet.

A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg és enyhíti a nyári hőséget. Télen gyakoriak a szélviharok is. Görögországban a levegő rendkívül tiszta és száraz, különösen a hegyekben. Az évszakok igen élesen elhatárolódnak egymástól. A nagy hőség általában júniustól válik uralkodóvá, s a nyár vége augusztus utolsó napjaira esik. Ez alatt az idő alatt ritka az eső, a föld kiszárad, a legtöbb folyó kavicsmederré változik, és a növényzet legfeljebb a dús éjjeli harmat révén jut vízhez. Az ég nyáron mindig felhőtlen, az éjszakák csillagosak, a levegő tiszta, igen messzire ellátni.

Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik.

Tartós havazás csak a legmagasabb hegyekben fordul elő. A síkságon - ha esik is ritkán hó -, gyorsan elolvad. Kemény telek ritkán fordulnak elő, viszont a Parnasszosz, a Tajgetosz és az Olimposz csúcsán még nyáron is hófoltok láthatók. Általában északról dél felé haladva egyre enyhébbé válik a tél. Északon a januári középhőmérséklet 5 °C, délen 11 °C. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze 289 mm eső hullik. 

Természeti és egyéb katasztrófák

Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. Nyáron gyakoriak lehetnek a kisebb nagyobb erdő- és bozóttüzek.

Görögországi erdőtüzekkel kapcsolatos figyelmeztetés

Görögországban a nyári, száraz időszakban gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről az alábbi honlapon lehet tájékozódni.

Azoknak a magyar állampolgároknak, akik görögországi utazást terveznek, Nagykövetségünk a következőket javasolja:

 • Minden esetben alapos körültekintést az utazás megszervezésénél!
 • Az utazást közvetlenül megelőzően érdeklődjék meg a szervező irodáknál és/vagy közvetlenül a szállodákban, hogy a lefoglalt szállásokat az esetlegesen keletkezett tüzek mennyiben érinthetik! (Görögországban gyakoriak a nagy kiterjedésű erdőtüzek.)
 • Győződjenek meg arról, hogy  a szállodában és annak környezetében az elvárható szolgáltatások színvonala megfelelő-e! (A megszokott és elvárható szolgáltatások tűz esetén az adott területeken nem feltétlenül működnek megbízható módon, /áram- és vízellátás, éttermi szolgáltatások, üzemanyagtöltő állomások stb./
 • A helyi feltételek jelentős mértékben eltérhetnek aszerint, hogy pontosan melyik településre és mikor történik az utazás!
 • Amennyiben úgy látják, hogy a szálloda nem tudja azt a szolgáltatást nyújtani, mint amire befizettek, és mégis az utazás mellett döntenek, akkor vagy válasszanak más szállodát, vagy kérjenek díjcsökkentést!
 • Ha a szálloda teljes díját csak a helyszínen, utólag kell megfizetniük, célszerű, ha a bejelentkezés alkalmával nem hagyják okmányaikat a recepción, hanem azok saját felügyelet alatt maradnak. A bejelentkezést megelőzően ellenőrizzék a szolgáltatások tényleges színvonalát, illetve meglétét!

A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy:

 • Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban!
 • Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak!
 • Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát! 

Amennyiben tüzet észlelnek, azonnal értesítsék a tűzoltóságot a 199-es telefonszámon, és hagyják el a tűz helyszínét!

Minden esetben kövessék a hatóságok utasításait!

Javasoljuk, hogy erdőtüzek esetén a magyar turisták, amennyiben lehetséges, kerüljék el a tűz által érintett körzeteket, és kiutazás előtt érdeklődjenek tervezett szálláshelyükön az aktuális helyzetről.

Azok a magyarok tehát, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait, és vegyék fel a kapcsolatot az athéni magyar Nagykövetséggel is. (Ügyeleti szám: +30 694 860 1793).

Ünnepnapok Görögországban

A legfontosabb görög ünnepnapok, melyek munkaszüneti napok is egyben:

 • Újév: január 1.
 • Vízkereszt: január 6.
 • Hamvazószerda: január 19.
 • Nemzeti ünnep: március 25. (az 1821-es forradalom évfordulója)
 • Húsvéti ünnepek: „tiszta hétfő”, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő (időpontjuk évről-évre változik, márciustól május elejéig)
 • Pünkösd
 • Munka ünnepe: május 1.
 • Nagyboldogasszony ünnepe: augusztus 15.
 • Nemzeti ünnep: október 28. (a „NEM” napja)
 • Karácsony: december 25., 26.

Egészségbiztosítás 

Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok, hazánk uniós csatlakozása óta, a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, amennyiben kiutazásuk előtt a lakóhelyük szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Nyilvántartási Osztályán az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását kérik.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az állami kórházak mellett jelentős számban működnek magánkórházak, melyek ellátottsága és felszereltsége minden igényt kielégítő, viszont szolgáltatásaik költségesek. Amennyiben azonban az utazás előtt megfelelő utas- és betegbiztosítást kötnek, és az esetleges sürgősségi betegellátásra ilyen magánkórházban kerülne sor, a biztosítási kötvény tartalmától függően, illetve az abban szereplő összeg erejéig a biztosító a betegellátás díját, számla ellenében, kifizeti. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is. A biztosítás megkötésekor minden esetben célszerű ellenőrizni, hogy az pontosan mire és mekkora összeg erejéig terjed ki.

Tapasztalataink szerint bajba jutás esetén a teljes körű utas- és balesetbiztosítással rendelkező turisták számtalan kellemetlenségtől és kiadástól kímélhetik meg magukat.

Javasoljuk, hogy kisebb egészségi problémák esetén (pl. hámsérülések, zúzódásos sérülés) leginkább az állami kórházakat (laiko nosokomio) vegyék igénybe. Ott az ellátás ingyenes, egyes helyeken mindösszesen csak 10 EUR egyszeri befizetést kérnek. A hátránya, hogy esetleg több időt kell várni.

Közlekedés (tájékoztató jelleggel)

Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve (kivételt képez az 50 cm3 robogók használata, melyet kizárólag A1-es vagy A2-es jogosítvány birtokában lehet vezetni).

A magyar vezetői engedély Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművön kívül más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.

A kötelező gépjármű felelősség-biztosítás körébe tartozó kárrendezés gyakorlata Görögországban a nemzetközi Zöldkártya Egyezményben részes gépjárműveket ért kár esetén:

A balesetben részes külföldi jármű vezetője saját biztosítójával veszi fel a kapcsolatot. A vonatkozó EU jogszabályok szerint minden külföldi biztosítónak, amely Görögországra is érvényes biztosítást kínál, kötelezően van egy kijelölt görögországi képviselője. Baleset bejelentése esetén a külföldi biztosító haladéktalanul ezzel a képviselővel veszi fel a kapcsolatot, és a képviselő gondoskodik a helyszínen a kár felméréséről, a kárbecslésről. Ha a balesetben érintett gépjárművek vezetői nem tudnak megegyezni a károkozás felelősének kérdésében, akkor természetesen a rendőrséget is értesítik. Amennyiben a kár nem a külföldi gépjármű hibájából következett be, akkor a külföldi félnek két lehetősége van a kártérítés igénybe vételére. Egyik lehetőség, hogy a megállapított kárérték összegét felveszi Görögországban, illetve a járművet görög szervízben megjavíttatva a számla összegét téríti vissza részére a biztosító (természetesen a becsült kár értékével összhangban álló határig). Az eljárás során a károsult végig a biztosító képviselőjével áll kapcsolatban, a képviselő feladata a másik fél biztosítójával történő egyeztetés. A másik lehetőség, hogy a károsult hazatér saját országába és ott javíttatja meg a járművet, a számlát pedig saját biztosítójával rendezi. Személyi sérüléssel járó balesetben mindig kötelező a rendőrség értesítése, a sérüléshez kapcsolódó kárrendezés pedig ilyenkor is a leírt módon, a külföldi biztosító görögországi képviselőjén keresztül történik. Ekkor Görögországban csak az ápolási költségek térítése jöhet szóba, egyéb kártérítési igényt a sérült személy magyarországi visszatérése után intézhet a biztosítójával.

Az EU vonatkozó jogszabályai alapján Görögországban létrehozott szervek:

 1. Motor Insurers’ Bureau – a nemzetközi gépjármű-biztosítással kapcsolatos ügyek összefogó szerve (a biztosítók kötelezően a tagjai; nemzetközi biztosítási iratok kiadása; kárrendezés a külföldi járművek által Görögországban okozott balesetek esetében; Compensation Body feladatát látja el a 4. EU közlekedési irányelv értelmében
 2.  Auxiliary Fund – kijelölt Information Centre a 4. EU közlekedési irányelv értelmében

A témára vonatkozó alapvető jogszabály, a gépjármű-balesetekből eredő polgári felelősség kötelező biztosításáról szóló 489/76 törvény (Law 489/76 on Compulsory Insurance of Civil Liability arising from Motor Accidents).

A gépjárműre kötött nemzetközi biztosítás („zöld kártya”) megléte alapvető feltétel.

A bajba jutott autósoknak a görög autóklub, az ELPA nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 10400. Az ELPA külföldi társklubjai, köztük a Magyar Autóklub tagjai részére nem ingyenesen, hanem kedvezményesen nyújt országúti segélyszolgálatot. Az ELPA országúti segélyszolgálat, ill. a max. 25 km-es távolságra történő járművontatás csak akkor ingyenes, ill. a költségek utólagos megtérítése akkor jár a magyar autósnak, ha rendelkezik érvényes „Exclusive Assistance Europe” biztosítással.

Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:

 • autópályán 120 km/h
 • országúton 80 km/h
 • lakott területen 50 km/h

A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A sebességkorlátozást súlyosan megsértőkkel szemben eljárás indítható. Ilyen esetben a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Az eljárás akár 30 napig is eltarthat. Az elkövetőt a hatóság – a szabálysértés nagyságától függően – akár személyi szabadságában is korlátozhatja.

Az alkoholos befolyásoltságot helyszíni teszttel, vagy szükség esetén kórházi vérvétellel ellenőrzik. A megengedett alkoholszint: 5 ezrelék. 

Gépjárművel kiutazó turisták figyelmét külön felhívjuk arra, hogy gépjárművüket műszaki meghibásodás esetén se hagyják az országban, mert a több mint fél évig Görögországban tartózkodó járműre a hatóságok igen magas összeget rónak ki.

A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában, gyakorlatilag állandó a csúcsforgalom. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. A külföldiekkel sem tesznek kivételt.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.

Fokozott közúti ellenőrzések Görögországban

A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt.

A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Amennyiben az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására.

Az utóbbi rövid időszakban tapasztaltak alapján felhívjuk személygépkocsival, közúton Görögországba utazó állampolgáraink figyelmét, hogy nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság. Amennyiben a be/kiutazni szándékozó magyar állampolgár rendelkezik görög adószámmal (pl. üzlete, étterme, butikja van) a hatályos görög jogszabályok szerint a gépjárművét be kell jelentenie a görög hatóságnál. 

Amennyiben a magyar állampolgár más ország forgalmi rendszámával rendelkező személygépjárművel szándékozik átlépni a görög határt, akkor még szigorúbban ellenőrizhetik a gépjármű használatának jogosságát.  

A fenti esetekben, amennyiben a görög hatóság jogszerűtlenséget vél vagy tapasztal, előfordulhat akár a gépjármű elkobzása is, amely ellen 20 napon belül lehet a görög eljáró hatóságnál fellebbezni.

Saját tulajdonú személygépkocsival történő görögországi utazásnál feltétlenül ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

Útdíj személygépkocsikra

Görögországban az útdíjak rendszeréről meglehetősen nehéz átfogó információkat beszerezni, tekintettel arra, hogy számos útkezelő cég üzemelteti a fizetős szakaszokat. A macedón határtól Athénig 12 fizetőkapun kell áthaladni. 2016. augusztusi árak alapján a díjak 1,2 és 3,9 euró közé estek az egyes szakaszokon. A határtól Athénig 30,25 eurót kell fizetni. A www.aegeanmotorway.gr honlapján lehet bizonyos szakaszokról tájékoztatást kapni.

Fuvarozók

A Konzuli Szolgálat felhívja a Görögországba szállító fuvarozó cégek figyelmét, hogy a görög hatóságok 200 literben - hűtőkamionok esetében 350 literben - határozták meg a harmadik országból belépő tehergépjárművek tartályában adómentesen behozható üzemanyagok mennyiségét. A korlátozás kizárólag az EU-s külső határokra vonatkozik, azaz a Bulgária felől történő belépés esetén nem érvényesül. Ezzel szemben a rendelkezés fennakadásokat okozhat a Macedónia és Törökország felől történő határátlépéskor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívja a gépjármű üzemeltetők figyelmét, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a közlekedési eszközök műszaki állapotára, illetve az okmányok érvényességére és a kötelező pihenőidők betartására, mert azokat a görög hatóságok fokozottan ellenőrzik, illetve a hiányosságokat, rendellenességeket és a szabályok be nem tartását szigorúan büntetik.

Útdíj tehergépjárművekre

A görög autópályákon fizetőkapus rendszer működik. Az autópályadíjat akkor kell megfizetni, amikor az autópályán ilyen kapuhoz érkezik a tehergépjármű. Nemfizetés esetén a továbbhaladást a fizikai akadályt jelentő sorompó akadályozza meg. Ha nem lehetséges a bankkártyás fizetés és készpénz sem áll rendelkezésre, akkor egy jegyzőkönyv kitöltésével (személyes- és gépjármű adatok megadásával) vállalja a tehergépjármű vezető, hogy tartozását húsz napon belül rendezi. A tartozás adó módjára behajtható köztartozásnak minősül. A tartozás a közúti országhatárokon működő informatikai rendszerben is megjelenik (mint ahogy minden meg nem fizetett szabálysértési és parkolási bírság) és amennyiben ez előzetesen nem került kiegyenlítésre, úgy a határőrség megtagadhatja a kilépést.

Kötelező utas-balesetbiztosítás - Macedóniai beutazás

Tájékoztatjuk a Görögországba Macedónián keresztül utazó magyar állampolgárokat, hogy a macedóniai határokon megkövetelik az utas-balesetbiztosítás meglétét. A szkopjei magyar Nagykövetség javasolja, hogy a Macedóniába be, illetve azon átutazók még elindulás előtt kössék meg biztosításukat!

Közegészség, egészségügyi helyzet

Különös tekintettel a nyári melegekre, mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Legyenek figyelemmel arra, hogy a nyári időszakban a napközbeni hőmérséklet folyamatosan 32-36 °C körül mozog, de a hőmérséklet elérheti, vagy meghaladhatja a 40 °C-t is, amely az idősebb vagy legyengült szervezet számára igen megterhelő.

Bár Görögország balkáni ország, és éghajlati viszonyai miatt az ételek gyorsan romlanak, a több mint húsz éves EU tagság és a rendkívül fejlett turizmus következtében az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok nagyjából megfelelnek az európai átlagnak. A közegészség jónak mondható, járványveszély nincs. 

Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. Az apartmanok melegvíz-ellátását a legtöbb helyen kizárólag napenergiával oldják meg, ezért rossz idő esetén időszakos melegvíz-hiány keletkezhet.

A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. 

A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli. 

Kisállatok behozatala

Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei

 • egységes európai állatútlevél kiállítása
 • érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (Magyarországon 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap)

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltások esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

Problémás lehet 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatok szállítása (ilyen állatokat a legtöbb országba még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél emiatt problémák lehetnek).

Kutya sétáltatásához szükséges továbbá: nyakörv, szájkosár, póráz, utcai sétáltatáshoz papírzacskó, kislapát. A kutyaürüléket hazánkhoz hasonlóan fel kell szedni, ennek elmaradása büntetést vonhat maga után. A sétáltatásra vonatkozóan nincsenek Magyarországtól eltérő szabályok. Athén esetében készüljön fel arra, hogy rengeteg a kóbor kutya a városban. 

* * *

Egyéb információk

A görög állami és önkormányzati hatóságok viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz általában kielégítő.

Ha turistaként úgy érzi, hogy becsapják, vagy a pénzéért nem a megfelelő szolgáltatást kapja, igénybe veheti a görög fogyasztók egyesületének (Consumer’s Association) ingyenes tanácsadó szolgáltatását (Legal Assistance for Tourists), melynek telefonszámai a következők:

 • Athén Tel.: (+30) 210 330 4444; Fax: (+30) 210 330 0591

 • Thesszaloniki Tel./Fax: (+30) 2310 257776

Amennyiben a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Görögországba, vagy a tartózkodása során úti okmányát elvesztette, balesetet szenvedett, illetőleg egyéb konzuli segítséget igénylő ügyben lett érintett, a hazatérési okmány kiállításával kapcsolatban, illetőleg a konzuli ügy tisztázása érdekében kérjük, keresse fel telefonon az athéni magyar Nagykövetséget, vagy a legközelebbi tiszteletbeli konzulátust : Thesszaloniki, Kréta, Rodosz, Korfu, Patra, Pireusz. Hasznos, ha van Önnél mobiltelefon (kártyás esetén feltöltött!), és rendelkezik a Nagykövetség vagy a tiszteletbeli konzulátus telefonszámával.

A tiszteletbeli konzulátusok kizárólag angol és görög nyelven tudnak telefonhívásokat fogadni.

Az athéni Nagykövetség ügyeleti szolgálatot is működtet, melyet sürgős, halaszthatatlan intézkedést igénylő esetben a nap 24 órájában hívni lehet.

A telefontudakozót a 11888-as számon, görögországi vezetékes telefonról érheti el. Angol nyelven nagy általánosságban tudnak felvilágosítást adni.

Segélyhívószámok:

 • turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

 • athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken

 • központi rendőrség: 100

 • mentő: 166

 • tűzoltóság: 199

 • autóklub (ELPA): 10400

 • az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió 19 tagországában már egységes segélyhívószám működik a tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu

További hasznos linkek

 • A Görögországba utazók naprakész időjárási előrejelzést a következő honlapon találhatnak: www.meteo.gr.
 • A Görög Közszolgálati Televízió angol nyelven is elérhető honlapja: www.ert.gr/en

Idegenforgalom, közlekedés

Idegenrendészet, munkavállalás

Görögországgal foglalkozó magyar weboldalak

 • gorogorszag.lap.hu (hasznos görög weboldalak gyűjteménye témakörök szerint – magyar)