Európa

Utoljára módosítva: 2016. 05. 18.   

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Zágrábban nagykövetség és konzuli hivatal; Eszéken főkonzulátus; Splitben ideiglenes konzuli ügynökség

Biztonság: 

Határellenőrzés

Ezúton kívánjuk felhívni a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a hatályos határforgalom-ellenőrzési Szabályzat alapján valamennyi külső (schengeni) határos határátkelőhelyeken a határforgalom ellenőrzése egységes elvek és szempontok alapján történik. 2015. november 15-től, a szabályzat hatályba lépésével, valamennyi szabad mozgás jogával rendelkező (uniós) állampolgár esetében is, mind a kilépés és mind a belépés során kötelezően ellenőrizni kell a gépjármű forgalmi engedélyét, a vezetői engedély meglétét, továbbá a jármű utas és csomagterét (csomagtartó felnyitás).

Horvát határhelyzet

A belügyminiszter 7/2016. (III. 07.) BM rendelete a részleges határzár megszüntetéséről rendelkezik a Magyarország és Horvát Köztársaság közötti határszakaszon, eszerint valamennyi személy, jármű és szállítmány számára Magyarország államhatára az alábbi határátkelőhelyeken újra átléphető:

a) a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor) vasúti határátkelőhelyen,
b) a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen, valamint
c) a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti határátkelőhelyen.

Javasoljuk, hogy minden Horvátországba utazó magyar állampolgár szíveskedjen az alább felsorolt, a horvát hatóságok által frissített, nagyrészt angol nyelvű honlapok információit figyelembe venni az utazása megkezdése előtt:

A horvát Belügyminisztérium honlapja: www.mup.hr/main.aspx?id=219696

A Horvát Autóklub honlapja: www.hak.hr/en (border crossings)

A Horvát Államvasutak honlapja: www.hzpp.hr/obustavljen-zeljeznicki-promet-prema-sloveniji-mađarskoj-i-srbiji

Felhívjuk az utazásra készülők szíves figyelmét, hogy a fenti, horvát hatóságok által közvetített információk helyességéért a KKM-nek felelősséget vállalni nem áll módjában.

Magyar-horvát határ

A police.hu honlap adatai alapján a közúti határátkelőkön akadálytalan a forgalom. Ezt a Horvát Autóklub tájékoztatása is alátámasztja (hak.hr).

A MÁV és a horvát vasúttársaság (HZ) honlapjainak egybehangzó adatai alapján a gyékényesi és a magyarbólyi határállomásokon keresztül bizonytalan ideig szünetel a személyvonat-forgalom Horvátországba és onnan Magyarországra.

www.mavcsoport.hu/havaria/belfoldi-utazas/ausztria-fele-ujraindult-forgalom-horvatorszag-fele-nem-jarnak-vonatok

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

1. Terrorizmus, terrorista cselekmények:

A zágrábi magyar külképviselethez nem érkezett olyan információ, miszerint Horvátországban a terrorista fenyegetettség az ország biztonságát veszélyeztetné.

2. Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vigyázzanak úti okmányaikra, és javasoljuk, hogy az eredeti okmányt hagyják biztos helyen (ellenőrizzék, hogy a szálláshely ilyen szempontból megbízhatónak számít-e) és inkább az otthon elkészített, hitelesített (ha, lehet akkor horvát nyelven is) fénymásolatot használják napközben személyazonosságuk igazolására.

Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen jelentsék be, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessenek fel. Egyidejűleg az okmány eltulajdonítását vagy elvesztését a külképviseleten is be kell jelenteni.

Horvátországban az útiokmányok elvesztését az alábbi képviseleteken lehet bejelenteni:

 • Nagykövetség Zágráb
 • Főkonzulátus Eszék
 • Tiszteletbeli konzulátus, Split
 • Tiszteletbeli konzulátus, Rijeka
 • Tiszteletbeli konzulátus, Dubrovnik
 • Június 15-szeptember 15. közötti nyári időszakban: Ideiglenes Konzuli Hivatal, Split 

Szükség esetén ezt követően kerülhet sor a külképviseleten ún. Ideiglenes magánútlevél kiállítására, amelyhez a rendőrségi jegyzőkönyv, és 1 db fénykép szükséges. Az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30.-EUR, illetve a személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valamely személy által igazolni kell. Mindenképpen javasolt, hogy külföldi útjukra vigyenek magukkal min. 1 db fényképet, pl. az Ideiglenes magánútlevél kiállításához.

A két ország között kialakult gyakorlat alapján, tekintettel arra, hogy minden magyar állampolgárt megillet a hazatérés joga, a horvát-magyar határon a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában úti okmányok nélkül is lehetséges a határátlépés hazatérés céljából. A magyar rendőrség elvégzi a magyar állampolgár azonosítását, ezt követően engedélyezett a belépés Magyarországra.

3. Közbiztonság
 1. A rendőrség erőfeszítései ellenére az utóbbi években nőtt az autólopások száma, elsősorban BMW és AUDI, de általában német gyártmányú járművek esetében.
 2. Poggyászbiztosítással rendelkező turisták meglopása esetén célszerű azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Az utólag kért érdekvédelmi intézkedés során nincs lehetőség az ellopott tárgyak jegyzőkönyvbe történő felvételére.
 3. A magyar útlevéllel szinte valamennyi európai államba vízummentesen lehet utazni, ezért értékes úti okmánynak számít a menekültek vagy a rendezetlen idegenrendészeti státusszal rendelkezők számára.
 4. Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások nem jellemzőek Horvátországban, előfordulásuk esélye csekély.
 5. Utazás, közlekedés biztonsága: A közlekedés valamennyi fajtája jól szervezett, magas színvonalú és biztonságos.
 6. Természeti és technikai katasztrófák: Súlyos természeti és technikai katasztrófák ritkán fordulnak elő az országban. A nyári hónapok során azonban fokozottan erdőtüzekre lehet számítani, amelyet a horvát hatóságok általában gyorsan és hatékonyan eloltanak.
 7. Horvátország fekvéséből adódóan előfordulnak földrengések. Ezek általában kisebb erősségűek, de javasoljuk áttanulmányozni az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívását a balesetek megelőzéséről. Tekintettel a 2014-ben illetve 2015-ben mért földmozgások jellegére, elképzelhető, hogy a fővárosban, Zágrábban, az eddigieknél erősebb földrengés várható. Természeti katasztrófa esetén az evakuációs útvonalak megtekintése ITT. Amennyiben a természeti katasztrófa következtében megszűnnek a kommunikációs lehetőségek (telefonok, számítógépek), javasoljuk, hogy az amatőr rádiósok segítségével vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, rokonaikkal. Az amatőr rádiószövetségek elérhetőségei ITT.

 8. Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:

A hatóságok részéről kimondottan megkülönböztető magatartás nem tapasztalható, ugyanakkor a rendőrség fellépését, eljárását (elsősorban közlekedési, szabálysértési eljárásoknál) a magyar beutazók sok esetben meglehetősen szigorúnak értékelik.

Pénzbírság:

Előfordulhat, hogy valamilyen szabálytalanság miatt pénzbüntetés megfizetésére kötelezik a magyar állampolgárt. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, azt 72 óráig, illetve a szabálysértési eljárás befejezéséig visszatartja.

A pénzbírság általában helyszíni bírság, amit az intézkedő rendőrnél lehet megfizetni, erről nyugtát kap az érintett. Készpénz hiány esetén a legközelebbi postahivatalban fizethető be a bírság, a bírság befizetéséig a rendőrség az úti okmányt visszatarthatja!

8. Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Aknamentesítés
A horvát kormány prioritásként kezeli a turisták által használt főbb útvonalak környékének aknamentesítését, ezzel párhuzamosan az egykori harctereken folyamatosan végzik a teljes aknamentesítést (Kelet-Szlavónia, Baranya és a tengerpart hátországa Karlovactól délkeletre). A balesetveszély miatt fokozottan szükséges az aknaveszély jelzéssel ellátott területek elkerülése. Az említett területeken a főútvonalakról nem célszerű letérni, mivel előfordulhat, hogy a még nem aknamentesített területeket jelző táblák hiányosak vagy felismerhetetlenné váltak.

A Horvát Aknamentesítési Központ honlapján (www.hcr.hr/en/index.asp) naprakész információk találhatóak az aknamentesített területekről, valamint interaktív térképen megtekinthetőek! Kérésre a Központ papírformátumú térképeket is kiállít, díjmentesen!

9. Fontos telefonszámok:

Segélyhívó: 112 Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentő: 194 Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Utazási/személyi okmányok:

A két ország érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal rendelkező állampolgárai az utas- és áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken vízum nélkül léphetnek be a másik állam területére.

Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány birtokában – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes kártya formátumú igazolványt is – utazhatnak Horvátországba. A személyazonosító igazolvánnyal történő beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

A magyar, illetve horvát állampolgárok a dokumentumok érvényességi idején belül utazhatnak a két állam között. Fontos, hogy ki-és belépéskor is érvényes okmánnyal kell rendelkezniük!

A beutazásra vonatkozó horvát jogszabály értelmében a határon ellenőrizhető a beutazási feltételek megléte, és az illetékes szervek saját hatáskörben döntik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) Szükség esetén konzultálnak a szlovén, a magyar és más szomszédos országbeli kollégáikkal. A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.Letölthető nyilatkozat minta letölthető itt.

Elhasználódott, sérült, nehezen olvasható úti, illetve gépkocsi okmánnyal ne induljanak el! Előfordulhat, hogy egy ellenőrzés során bűnügyi-technikai vizsgálatot írnak elő az okmány egyidejű bevonása mellett.

A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon (Neumnál) Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába, ahol kilencven napot meg nem haladóan tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti célból. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak.

Általános beutazási szabályok

Gépjárművel történő beutazásnál az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Horvátországban valamennyi radardetektor használata tilos! Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani, a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság. Javasoljuk ezeket a berendezéseket utazás előtt eltávolítani.

Felhívjuk a Horvátországba utazók figyelmét, hogy ugyan az alkohol fogyasztása nem teljes mértékben tiltott, a közlekedési baleset okozásánál súlyosbító tényező, és 1,5 ezrelék esetén három év börtönbüntetéssel is büntetendő!

A hatályos büntetőtörvény teljes egészében megtekinthető horvát nyelven itt.

Tájékoztató a magyar állampolgárok társadalombiztosítási ellátásáról Horvátországban:

A magyar állampolgárok Horvátországban sürgősségi betegellátásra jogosultak. Az ellátás Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány bemutatásával vehető igénybe. A Kártyát vagy a Kártyahelyettesítő Nyomtatványt a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy részére a lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki. További információk: /www.oep.hu/oOEP/

Az ezen felüli orvosi ellátás díjköteles, ezért kiemelten javasoljuk utasbiztosítás kötését minden állampolgárunk számára!

Külföldiek hosszabb tartózkodása, vízum-előírások

90 napot meghaladó tartózkodás és munkavállalás Horvátországban

Európai Unió állampolgárai, így a magyar állampolgárok is 90 napig legálisan tartózkodnak Horvátország területén minden adminisztratív kötelezettség nélkül.

A 90 napon túli tartózkodást Horvátországban be kell jelenteni a rendőrségen, ehhez az uniós állampolgárnak regisztráltatnia kell magát. A rendőrség honlapján (www.mup.hr/default.aspx?id=1257) részletes információ található, illetve letölthető a regisztrációhoz szükséges dokumentum .

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

 • érvényes úti okmány, melynek érvényessége legalább három hónappal meg kell, hogy haladja a tervezett tartózkodás végét
 • anyagi fedezetre vonatkozó igazolás (pl.: munkáltatói igazolás, jövedelemigazolás),
 • lakhatásra vonatkozó igazolás (munkáltatói nyilatkozat, bérleti szerződés, stb.),
 • egészségügyi biztosítás meglétére vonatkozó igazolás (az igazolást a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár állítja ki)

A fentiekkel kapcsolatosan információ kérhető a magyarországi horvát külképviseleteken: piHRlVny5mM3IjY3JvZW1iLmJwQG12cGVpLmhy/
http://hu.mfa.hr

Nagykövetség, konzuli hivatal Budapesten: 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u.15. Tel: 354-1315, Fax: 354-1319

Főkonzulátus Pécs 7624 Pécs, Ifjúság u. 11. Tel: 06-72/210-840 Fax: 06-72/210-575 sUDh5DZjmzZ2tyaC5wZWN1aEBtdnBlaS5ocg==

Tiszteletbeli konzul
1221 Budapest, Mária Terézia u. 28-30. Tel: 06-30/996-0460 Tel/ Fax: 303-6093 xPaYUN7NM1AYz2aHJzYW1vdXByYXZhQGV1cm93ZWIuaHU=

Segítségnyújtás bajba jutott magyar állampolgárok részére

Bajba jutott magyar állampolgár a nap 24 órájában fordulhat segítségért zágrábi nagykövetséghez munkaidőben a +385 1 489 09 06-os telefonszámon, munkaidőn túl a +385 99 25 000 50-e ügyeleti mobiltelefonszámon. Felhívjuk a figyelmet, hogy a nagykövetség munkaidőn túl bajba jutott és segítségre szoruló állampolgárok ügyeivel foglalkozik, általános tájékoztatásért kérjük, munkaidőben telefonáljon, illetve utazás előtt érdeklődjön a nagykövetség és a konzuli szolgálat honlapjain.

A nagykövetség Konzuli Osztálya Zágrábban, a Pantovčak 255-257. szám alatt található, ügyfélfogadási idő: 2015. október 1 - 2016. május 31: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00; 2016.  június 1 - szeptember 30: minden munkanap: 9.00-12.00
KONZULI OSZTÁLY TELEFONSZÁMAI MUNKAIDŐBEN itt olvasható

A zágrábi nagykövetség konzuli szolgálata - a bajba jutott magyar állampolgár kérésére – tájékoztatást ad a rendőrségi eljárás menetéről, a bírság megfizetésének módjairól. A konzuli védelem azonban nem terjedhet ki a rendőrségi intézkedések módosítására vagy a különböző szabálysértési bírságok, esetleges gépkocsijavítások kifizetésére vonatkozó kölcsön adására.

Javasoljuk, hogy a horvátországi tartózkodáshoz a tervezettnél nagyobb anyagi fedezetet hozzanak magukkal.

Western Union szolgáltatás

Ha a magyar állampolgár a bírságot a helyszínen nem tudja megfizetni, úgy javasolt a Western Union gyorsátutalási szolgáltatás igénybe vétele. Horvátországban a postahivatalokban vehető fel az ide utalt összeg a befizetési kód, valamint a személyazonosság igazolását követően. A Western Union szolgáltatásokat nyújtó postahivatalok jegyzéke megtalálható a www.posta.hr/pages angol nyelvű internetes oldalon. További információk: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/BR/hu/Konzuliinfo/konzuli_western_union.ht

Idegenvezetés szabályozása Horvátországban

Szervezett csoportos utazás esetén az idegenvezetést csak (az adott városra, vagy látványosságra szóló) engedéllyel rendelkező személyek és turista irodák végezhetik. Célszerű kerülni a külföldi turistairodák által spontán szervezett kirándulásokat, mert egy esetleges ellenőrzés során kellemetlensége származhat a helyszínen csatlakozott résztvevőknek. A tiltott idegenvezetés szabálysértési eljárást von maga után, amely pénzbüntetéssel büntetendő! A frekventált turistahelyeken civil ruhás ellenőrök figyelik a turista csoportok mozgását, a gyanús személyek esetén rendőrt hívhatnak és feljelentést tehetnek a területileg illetékes bíróságon. 

Tudnivalók az országról

Főváros: Zágráb
Hivatalos ország jelzés: HR
Hivatalos nyelv: horvát
Pénznem: 1 Kuna (HRK) = 100 Lipa

Felhívás a horvátországi sportrendezvényeken való részvétel kapcsán

Horvátországban külön törvény szabályozza a sportrendezvények biztosítását, valamint az azokon való részvételt (http://www.mup.hr/149.aspx), amely betartását a horvát hatóságok nagyon komolyan ellenőrzik.

A rendőrség a szurkolói buszokat a határtól kíséri, felvezeti a mérkőzésre. Nincs lehetőség ilyenkor külön programokon való részvételre (városnézés, strandolás).

A jeggyel rendelkezők (és akik egyéb szempontból is megfelelnek a sporteseményeken való részvételnek – pl. nem ittasak, nem viselnek közrend megzavarására alkalmas pólót, sapkát, uszító megjegyzésekkel ellátott felsőt stb.) részt vehetnek a mérkőzésen, a többiek nem. A nem megfelelő magatartást mutató szurkolókat a rendőrség elő is állíthatja.

A horvát-magyar határon a nagyobb mérkőzések alkalmával meg kell várni a rendőri felvezető autót, amelyik egyből a mérkőzés helyszínére kíséri a résztvevőket.

Kérjük, csak a jeggyel rendelkező szurkolók induljanak el a mérkőzésre! A jegy nélkül utazókat a rendőrség biztonsági szempontból feltarthatja, előfordul, hogy a mérkőzés időtartama alatt elkülönített parkolókban, rendőri jelenlét mellett kénytelenek várakozni. Kérjük továbbá, hogy minden ilyen esetben előre lefoglalt szállással is rendelkezzenek! Ezt a rendőrség ellenőrizheti.

Az utazók készüljenek fel a tervezettnél hosszabb utazásra, valamint arra, hogy a horvát rendőrség kíséretében mozoghatnak. Vigyenek magukkal vizet; az autókat, buszokat még a magyar oldalon tankolják meg; készüljenek fel arra, hogy a magyar gépjárművek egységes menetoszlopban haladhatnak, megállásra, pihenőre nem mindig van lehetőség.

Horvátországban a mérkőzésekre a helyi klubok csak saját szurkolóik részére értékesítenek jegyet, a magyar csapatok jegyeit minden esetben a magyar klubok értékesítik! Konzulátusunknak nem áll módjában sem jegyeket vásárolni a szurkolók részére, sem a nemzetközi spotszövetség által meghatározott kvóták emeléséért közbenjárni.

Felhívásunk nem csupán a futballmérkőzésekre, hanem minden jelentősebb sportrendezvényre vonatkozik. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a szabályok betartására ügyeljenek!

Felhívás a gépjárművek téli közlekedése kapcsán

Horvátországban november 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata.

A 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárműveknél kötelező a téli gumi az összes keréken vagy a minimum 4 mm profil mélységű nyári gumik használata és hólánc a meghajtó kerekekre.

Az autóbuszok és tehergépjárművek téli felszerelése alatt a meghajtó kerekeken vagy hólánc, vagy pedig téli gumik használata értendő. Azon autóbuszok és tehergépjárművek esetén, melyekre műszaki okokból hóláncot a meghajtó kerekekre nem lehet felszerelni, téli gumik használata kötelező a meghajtó kerekekre.

Horvátországban a téli időszámítás idején nappal is kötelező a fényszórók használata.

A horvát rendőrség fokozottan ellenőrzi a téli gumik használatát illetve hólánc meglétét. Az előírások be nem tartása pénzbírságot von maga után és a forgalomból való kizárást.

Közúti közlekedés

Sebességkorlátozás: autópályán 130 km/h, autóúton 110km/h, egyéb utakon 90 km/h, lakott területen pedig 50 km/h .

A Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellényt kell tartani.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutakon. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel a HAC honlapján minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota.

Az autópálya díjakra vonatkozóan további információ olvasható angol nyelven is a Horvát Autóutak honlapján (http://www.hac.hr/en/oHAC/t_blank).

A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.

Előfordul, különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél, hogy leengedett sorompó és/vagy fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra. 

Vámeljárások

Tekintettel arra, hogy Horvátország 2013. július 1-étől az Európai unió tagállama, a Közösségi Vámkódex rendelkezései lépnek életbe.

A horvát vámhatóság honlapján (www.carina.hr/Test/ConstructionEN.aspx) folyamatosan frissítik a vonatkozó információkat.

Az Európai Bizottság Horvátország csatlakozásához kapcsolódó vámeljárást érintő rendelkezései megtalálhatóak ezen a honlapon, ezeket a horvát vámigazgatóság maradéktalanul alkalmazza!

Robogó használata

A horvát szabályok szerint a "robogó" olyan kettő vagy 3 kerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 cm3 hengerűrtartalmat, és sima úton nem fejt ki 50 km/óránál nagyobb sebességet. A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motoros járművek csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek forgalmi rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nem rendelkeznek sem rendszámtáblával, sem forgalmi engedéllyel, következésképpen ezen járművek Horvátország területén nem vehetnek részt a forgalomban. A külföldön regisztrált járművek, amelyek a Horvát Köztársaság területén ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok tulajdonában vannak, a Horvát Köztársaságba való belépésüktől számított 3 hónapig vehetnek részt a forgalomban.

Kempingezés Horvátországban

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy a vadkempingezés Horvátországban tilos!

A horvát Vendéglátói törvény 27. cikke alapján Horvátországban kempingezésre csak az arra kijelölt kempingekben van lehetőség, vagyis a vadkempingezés Horvátországban szigorúan tilos. Az említett horvát törvény 48. cikke tartalmazza a vadkempingezésért kiszabható bírság összegét, ami 2.000,00 kunától (megközelítőleg 80 000 HUF) 15.000,00 (megközelítőleg 600 000 HUF) kunáig terjedhet.

Vadkempingezésnek minősül a közterületeken, parkolókban történő éjszakázás is (benzinkutakon is!), ezért kérjük Önöket, ezeket kerüljék el!

Közúti ellenőrzések, közúti balesetek

Az utakon szigorú közúti ellenőrzésekkel kell számolni. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség (radar) és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A kisebb szabálysértések nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, azok helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők.

Közlekedési baleset esetén mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Halálos áldozat esetén a rendőr elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve max. 72 óráig visszatartja. A szabálysértési bíró a rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hozza meg határozatát. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során a rendőr valamennyi részletről meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő a baleset résztvevőinek az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatvány kitöltése. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

Fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosítónak kell megkérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségnél, illetve az illetékes szabálysértési bíróságnál kérvényezhet. Egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a magyar külképviselet számára, amelyet az a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

Közlekedési szabálysértési tételek

Busz

A turistacsoportokat szállító autóbuszok esetében a közlekedés biztonsága érdekében szigorítják az ellenőrzést. Régi buszokat, amelyek műszaki állapota nem felel meg az előírásoknak, a határról visszaküldhetik.

Hajó, motorcsónak

Motorcsónak használata, csak az arra kijelölt helyen, legalább 300 m-re a parttól engedélyezett. A búvárkodás búvárengedélyhez kötött, annak helyét láthatólag meg kell jelölni. Tengeren történő keresést és mentést a 9155 telefonszámon lehet bejelenteni.

A külföldi jachtot vagy kishajót vezető személy köteles a Horvát Köztársaság parti és nyílt tengeri felségvizeire a legrövidebb úton, a legközelebbi nemzetközi kikötőbe behajózni úti okmány ellenőrzés céljából, és beszerezni a tartózkodáshoz szükséges matricát a kikötői kapitányságon vagy annak képviseletén.

Külföldi jachtot vagy kishajót vezető személy, aki azt a Horvát Köztársaságba szárazföldi úton hozza be, vagy amelyet a Horvát Köztársaságban őriznek, kihajózás előtt köteles a matricát és legénységi listát beszerezni az illetékes kikötői kapitányságon illetve képviseleten.

A matricát a hajótest látható részére vagy az azon lévő felépítményre kell felragasztani.

Hajózási szabályokról részletes tájékoztató itt olvasható.

Parkolás

A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják. Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy gyorsabban intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén. A gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül a közlekedési szabálysértés bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A „pók” szolgálat telefonszáma (+385 1) 6311-888, a gépjárműveket Zágrábban a Velesajam (Vásártér) mellett található Servisna cesta Istok II cím alatti depóra szállítják. Zágráb város keleti városrészén (a Maksimir Parktól keletre) szabálytalanul parkoló gépjárműveket a Sesvete, Ninska bb szám alatti depóra szállítják át, a depó telefonszáma (+385 1) 2045-982 A „pók” szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.

Javasoljuk, hogy elsősorban a parkolóházakat használják Zágráb területén.

Lőfegyver és töltény

Lőfegyvert és töltényt, valamint a fegyverviselési engedélyt határátlépéskor a vámhatóságnak be kell mutatni.

Háziállatok bevitele

A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a háziállatnak rendelkeznie kell az uniós előírások szerinti útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel. Előzetes vérvizsgálatra továbbra sincs szükség. A tulajdonosnak rendelkeznie kell oltási könyvvel, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, valamint a származás helyét, az azonosító jeleket, egészségi állapotot fel kell tüntetni. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök) exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitelük - az állatorvosi igazolás mellett - csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet. A horvát szabályozás szerint kizárólag a tulajdonos hozhatja be háziállatát Horvátországba! Amennyiben nem a tulajdonos hozza személyen, ahhoz írásbeli meghatalmazás szükséges. 

Veszélyes kutyafajták bevitele Horvátországba

Horvátországban a veszélyes kutyafajtákról szóló szabályzat (horvát hivatalos közlöny “Narodne novine” 117/2008. szám) értelmében minden terrier fajtájú bull típusú kutya és ezek keveréke veszélyes kutyának minősül. A veszélyes fajtának minősített kutyákat Horvátországba tilos bevinni vagy azokat az országon átvinni, például átutazás során.

Ez alól kivételt képeznek az ellenőrzött tenyészetből származó terrier fajtájú bull típusú kutyák – staffordshire bullterrier, amerikai staffordshire terrier, bullterrier és mini bullterrier – melyeknek a Horvátoszágba történő bevitele során rendelkezniük kell a Magyar Kinológiai Szövetség által kiállított törzskönyvvel, illetve állat útlevéllel, oltási könyvvel és microchippel.

Banki szolgáltatások:

A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) lehet forintot váltani. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kuna összeget. Árfolyameltérésekre számítani kell.

A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is elfogadják.

Határátkelők

Június 1. - augusztus 31. között a Budapest-Fiume autópálya Letenye - Gorican-i átkelőjén az utasforgalom számára a 2008 októberétől átadott autópálya-átkelő mellett lehetőség nyílik az ún. régi átkelőn is a határátlépésre.

A nyári szezonon kívül a Zala, illetve horvát oldalon Muraköz és Varazsd megye lakosai, valamint az Európai Unió tagállamai és Horvátország ottani lakcímmel rendelkező állampolgárai egész évben használhatják a régi átkelőt.

Drávaszabolcsnál lehetőség nyílik a hajón és egyéb vízi járművel érkező turistáknak előzetes bejelentés alapján kezdeményezett beléptetésére 07.00-19.00 óra között.

Ingatlanszerzés

2009. február 1-től az EU állampolgárai a horvát állampolgárokkal azonos feltételek mellett szerezhetnek ingatlant Horvátországban.

Minden esetben ügyvéd igénybevételét javasoljuk az adásvételi szerződések megkötésénél! A nagykövetség kérés esetén megküldi a magyarul beszélő ügyvédek listáját.

Engedély nélkül felépített ingatlanok legalizálása

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben Horvátországban engedély nélkül felépített ingatlan tulajdonosai, 2013. június 30-ig be kell adni az engedély nélkül felépített ingatlan legalizálására vonatkozó kérelmet az ingatlan helye szerint illetékes helyi önkormányzatnál.

A legalizálási útmutató megtalálható a horvát Építésügyi és Területrendezési Minisztérium honlapján az alábbi linken.

A legalizálási eljárásra vonatkozó részletes információkkal kapcsolatosan az ingatlan helye szerint illetékes helyi önkormányzatokhoz kell fordulni, melyek listája megtalálható az alábbi linken megyék szerint.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Dohányzás

Horvátországban a dohányzás a meleg ételt fel nem szolgáló éttermek kivételével a kávézókban zárt térben is megengedett, amennyiben a vendéglátó ipari egység erre a hatóságoktól engedélyt kapott.

A dohányzást megengedő, illetve tiltó jelzés minden vendéglátóipari egység bejáratán jól láthatóan el van helyezve!

18 év alattiakat szeszes itallal nem szolgálhatnak ki és dohányárut sem vásárolhatnak.