Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 08. 17.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.08.18. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Elérhető külképviselet/ek: Izlandon nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal |  Felügyelő képviselet Oslo

Biztonság:  

Felhívjuk az Izlandra utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy magyar külképviselet nem működik Izlandon és tiszteletbeli konzuli hivatalunk tevékenysége 2015. december 1-vel megszűnt. Javasoljuk, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék úti okmányaik érvényességi idejét, mivel lejárt okmányok esetén problémát okozhat a hazautazás, illetve új okmány kiállítása. Vészhelyzet esetén – okmány elvesztése, megsemmisülése – valamely EU-s tagállam jogosult vészhelyzeti úti okmány kiállítására (ETD), személyes megjelenés és jelentős költség vonzat mellett. Munkavállalási, tanulási céllal kiutazóknak erősen javasolt az útlevél használata. Figyeljenek arra, hogy életvitelszerű, hosszabb tervezett tartózkodás esetén rendelkezzenek 6 hónapnál nem régebbi és Apostille pecséttel ellátott anyakönyvi kivonatokkal (születési, házassági), mely okmányokra az izlandi hatóságoknál történő eljárás során szükség lehet.

* * *

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

1.Terrorizmus, terrorista cselekmények:
Nincs ilyen jellegű veszély. 

2. Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:
A közbiztonság jó.

3. Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások:
Izland az EGT tagja, az Európai Unióval széleskörű kapcsolatokat tart fenn. A lakosságban nincs ellenérzés az Unióval szemben.

4. Utazás, közlekedés biztonsága:
A szárazföldi, a tengeri és a légi közlekedés egyaránt biztonságos. Távolsági buszok közlekednek, vasúti hálózat nincsen.

5. Természeti és technikai katasztrófák:
Izland az Atlanti-óceán közepén húzódó törésvonalon fekszik ezért gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.

6. Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:
Általában a segítőkészség a jellemző. A gyéren lakott országrészeken az ügyintézés nehézkesebb, és szükséges lehet, hogy az ügyfél nagyobb városba utazzon.

7. Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolatunk a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gejzíreknél tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. Ha ritkán lakott vidékre megyünk (még akkor is, ha teljesen veszélytelennek látszó túrát tervezünk) feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és legyenek olyan személyek is, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat és azt is, hogy mikor szándékozunk visszatérni. Az izlandi közlekedési hatóság a helyi viszonyokról (úthálózat, töltő állomások, útlezárások, hegyi utak járhatósága) naprakész információkkal segíti az érdeklődőket:

www.road.is
www.icetra.is

Az Izlandi Kutatás-Mentési Egyesület működteti a www.safetravel.is/En/ oldalt, melyen a ritkán lakott területekre készülő turisták dátum szerint regisztrálhatják a megtenni tervezett útvonalukat. 24 órán belüli pozitív jelzés híján a hatóságokat automatikusan riasztja a rendszer, és megkezdik az eltűnt felhasználó keresését.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása:

Ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a izlandi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában vízummentesen utazhatnak be Izlandra és 90 napig tartózkodhatnak az országban.

Vízum egyéb (pl. keresőtevékenység) célú beutazás esetén:
Egyéb célú vízumkérelem benyújtásában Izland Bécsi Nagykövetsége illetékes:  http://www.iceland.is/iceland-abroad/at

Tanulmányok folytatása

Aki tanulmányokat kíván folytatni Izlandon, annak az oktatási intézmény (egyetem, főiskola) által adott igazolást minden esetben be kell mutatnia a regisztrációs eljárás során.

Családegyesítés

Ha egy magyar állampolgár családegyesítés céljából kíván hosszabb időn át Izlandon tartózkodni, számítania kell rá, hogy a regisztrációs eljárás során a családi köteléket dokumentummal kell igazolni (pl. születési, házassági anyakönyvi kivonatok). Az izlandi hatóságok megkövetelhetik, hogy e dokumentumok Magyarországon kiállított Apostille tanúsítvánnyal legyenek ellátva (Az okiratok felülhitelesítésének rendjéről ld. bővebben: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-kulfoldi-felhasznalasra-szant-okiratok-felulhitelesitesenek-rendjerol)

Munkavállalás:

Az Izlandon történő munkavállalásra vonatkozóan az izlandi jogszabályok alkalmazandók. A szigetországban regisztrált, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők személyi számot kapnak.

A regisztrációs eljárásról pontos, naprakész információval az izlandi hatóságok szolgálnak. Az érdeklődőknek eligazítást nyújt az izlandi Bevándorlási Hivatal honlapja, ahol a szükséges formanyomtatványok is letölthetők: www.utl.is 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

https://www.tollur.is/english

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A vulkáni aktivitásról naprakész információt angol nyelven a következő izlandi internetes felületeken talál:

www.almannavarnir.is/displayer.asp?cat_id=413

Figyelmeztetések

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Izlandon állandó magyar külképviselet nem működik. Az akkreditált magyar külképviselet Oslóban (Norvégia) található, ezért az Izlandra utazó magyar állampolgároknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk ezért, hogy bajba jutás esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi külképviseletével.

Izlandon európai viszonylatban is nagyon magasak a megélhetés költségei. A szállás, közlekedés, élelmiszer árak a magyarországi árszintet többszörösen meghaladják. Ezért megfelelő anyagi fedezet és a hazautazást biztosító feltételek (repülőjegy) megléte nélkül ne utazzanak az országba. 

Izlandon a turizmus gyors növekedése miatt a szálláshelyek az év nagy részében telt házasak. Javasoljuk, hogy ne induljanak útra előzetes szállásfoglalás nélkül. Nem korai a szálláshelyeket indulás előtt nyolc-tíz hónappal lefoglalni.

Angol nyelvtudás hiánya esetén, összetett útvonal teljesítésének szándéka esetén, illetve indulás előtt kevés idővel történő foglalás esetén javasoljuk, hogy az utazási irodák által kínált szervezett utakat vegyenek igénybe.

Javasoljuk, hogy beutazás előtt tájékozódjon az Izlandra behozható termékek köréről az izlandi vámhatóság angol nyelven is rendelkezésre álló honlapján: www.tollur.is

Ld. továbbá „Egyéb utazási tudnivalók” címszó. 

Ajánlások 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Izland nagyon ritkán lakott ország, ennek megfelelően úthálózata sem hasonlítható az európai országokéhoz. Nagyon fontos, hogy gépkocsival csak akkor szabad mellékútra, különösen "F" jelzésű útra lehajtani, ha a jármű az izlandi előírásoknak megfelelő terepjáró adottságokkal rendelkezik, és fel van szerelve az országban alkalmazható „GPS” navigációs rendszerrel. Emellett szükséges, hogy az autós az aktuális időjárási viszonyokhoz igazított közlekedési információk birtokában induljon útnak. A fentiekről hasznos információhoz juthat a következő honlapon: www.vegagerdin.is.

Izlandon az autószerelési költségek akár tízszer magasabbak lehetnek, mint Magyarországon, ezért javasoljuk autóbérlés esetén teljes kárbiztosítás megkötését.

Figyelemmel a változó időjárási viszonyokra, a szabadidős sportokat kedvelőknek javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizzék az izlandi meteorológiai szolgálat honlapját: http://en.vedur.is/

A helyi önkormányzatnál érdeklődjenek az aktuális figyelmezetésekről, és fokozottan ügyeljenek a helyszínen elhelyezett figyelemfelhívó táblákra.

Az izlandi Turisztikai Hivatal hivatalos honlapja (www.icetourist.is) további hasznos információkkal szolgál az Izlandra látogató turistáknak. Az országos buszhálózat honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.bsi.is

Az izlandi légi forgalommal kapcsolatos aktuális információk a következő internetes címen érhetők el angol nyelven: www.keflavikairport.com. 

Az országos buszhálózat honlapja: www.bsi.is/index_en.html

Az autós közlekedés tekintetében figyelembevételre javasoltak:

 • A körforgalomban a külső sávban kihajtás nélkül továbbhajtani szándékozónak a legtöbb esetben a felfestés szerint elsőbbséget kell adnia a belső sávban jobbra kikanyarodni szándékozónak;
 • Ha a betonos vagy aszfaltos út kavicsos útként folytatódik, érdemes jelentősen lassítani a gépjárművet;
 • Állattal (pl. birkával) történő találkozás esetén jellemzően a keletkezett károkat nem fedezi a bérelt autó biztosítása;
 • Folyammedren történő átkelés esetén a keletkezett károkat jellemzően nem fedezi a bérelt autó biztosítása;
 • A vidéki utakon csak a kijelölt helyeken szabad megállni (pl. fotózás céljából);
 • Vidéken gyakoriak az egysávos hidak. Jellemzően annak van elsőbbsége, aki előbb ér a hídhoz;
 • Ősztől tavaszig kötelező a szöges gumi használata. Autóbérlésnél javasolt ellenőrizni ennek meglétét;
 • Télen, havas úton javasolt csak akkor vezetni, ha rendelkezik az ilyen vezetéshez szükséges megfelelő gyakorlattal;
 • A biztonsági öv használata buszon, utasként is mindenki számára kötelező;
 • Ha egy út le van zárva, javasolt figyelembe venni az erre vonatkozó tiltást. Ha baleset történik vagy mentés válik szükségessé, a teljes költség az autó bérlőjét terhelheti;
 • A vidéki utak mentén táblák m/s-ban jelzik a szélsebességet. 10 m/s feletti szél esetén különös elővigyázatosság szükséges. 25 m/s feletti széllökések esetén javasoljuk a vidéki utazás elhalasztását.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Izlandon a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Aktuális tájékoztatást az izlandi egészségügyi, illetve járványügyi helyzetről a következő internetes oldalon talál: http://eng.heilbrigdisraduneyti.is/Information/

Azok, akik Magyarországon biztosítottak, vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és az egészségügyi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. E jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja. A Kártya alapján a magyar állampolgár ugyanolyan feltételekkel részesül orvosilag szükséges ellátásban, mint az adott tagállam biztosítottai. A Kártyát a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki. Fentiekben jegyzett információk csupán tájékoztató jellegűek. A mindenkori hatályos és részletes tájékoztató az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján („EU Kártya” menüpont alatt) megtalálható:  www.oep.hu

Javasoljuk mindazonáltal, hogy kössön mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást.