Európa

Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Pristina

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Aktuális

2017. október 7- én a Montenegróval és Albániával határos területeken a hegyekben leesett a hó. A kialakult hótorlaszok következtében több autóbusz – közöttük egy magyar – több órát várakozott, amíg kimenekítették. Felhívjuk mindazoknak a figyelmét, akik Albánia és Montenegró felől gépjárművel tervezik beutazásukat, ne induljanak el téligumi és hólánc nélkül. 

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

  • I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta az észak-koszovói területeket.
  • Az ország többi területét pedig a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta.

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó. Ezzel szemben az etnikai, vallási, nyelvi hovatartozás miatt megnyilvánuló erőszakos cselekmények alapján továbbra is magas fokú a biztonsági kockázat. 

Terrorizmus 

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs. 

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság kifejezetten jónak mondható, a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma elenyésző. A háborús évek következményeként nagy számban van az állampolgároknál lőfegyver. Ennek ellenére a fegyverekkel elkövetett visszaélések száma nem magas, azoknak a többsége az északi területeken fordul elő.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal. 

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés:
A mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói határátkelő állomásokon, a repülőteret is beleértve.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevéllel kell rendelkezniük, valamint szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez 

Házikedvencek beutazása: 

NÉBIH
Pettravel

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR). A szerb dinár is elfogadott.

Időjárás: Koszovó éghajlata nagyban a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg. Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében gyakoriak a földmozgások

Közlekedés: A gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni. 

Veszélyt az jelent, hogy a helyi állampolgárok csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni. 

Abban az esetben, ha a beutazó Koszovóból más ország területére belép és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Ebben az esetben az utazónak harmadik országon keresztül, pl. Mecedónián keresztül kell belépnie Szerbiába.

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának mintegy 90%-a muszlim, azonban a muszlim vallás jelenléte nem érzékelhető markánsan. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, tiszták, gazdag választékkal és kedvező árakkal állnak rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: 194; Tűzoltók: 193; Rendőrség: 192/112

Egyéb információ:

Koszovó Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal, Pristina