Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 18.  
Mai napon is érvényes: 2017.11.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Rigában nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

1. Terrorizmus, terrorista cselekmények: Jelenleg a legalacsonyabb, kék szintű terrorfenyegetettség van érvényben. E szerint alacsony a terrorveszély, ami az általános hétköznapokra jellemző helyzetre utal, különösebb veszély nélkül. 

2. Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein gyakoriak a zsebtolvajlások. Általános óvatosság, mint minden nagy városban, itt is ajánlott. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem ajánljuk.

3. Utazás, közlekedés biztonsága:  Lettországban közlekedés általában biztonságos, de az országutak egyes szakaszainak állapota és az autópályák hiánya miatt fokozott figyelemmel kell vezetni. Különösen Riga vonzáskörzetében nagy a balesetveszély. Részletesebben lásd a „Tudnivalók az országról részben”. 

4. Természeti és egyéb katasztrófák: Természeti katasztrófák, földrengés előfordulásának az esélye csekély, télen azonban gyakoriak a szélviharok, különösen a tengerpart körzetében és a keleti országrészben. 

5. Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz: A magyar állampolgárok az uniós átlagnak megfelelő, szakszerű intézkedésre számíthatnak.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az Európai Unió polgárainak és családtagjainak Lettországba történő belépéséről

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN (csak hazatérésre)

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása: 

Bár a lett jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A kiskorúaknak is érvényes úti-okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: NEM szükséges.

Gépjárművezetés:

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Lettországban. Személygépkocsi bérlése esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. 

Amennyiben a Magyarországon regisztrált személygépkocsit Lettország területén nem a tulajdonosa vezeti, nincs szükség a tulajdonos írásbeli meghatalmazására, elegendő, ha a gépkocsit vezető személy rendelkezik a gépjármű forgalmi engedélyével.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy külföldön regisztrált személygépkocsi (így a Magyarországon regisztrált is) használata esetén, ha a tulajdonos Lettországban állandó/bejelentett lakcímmel rendelkezik, a gépkocsi használatáért díjat kell fizetni: 10 EUR/nap, 250 EUR/ 1 hónap, 600 EUR/6 hónap vagy 1000 EUR /1 év.

A gépkocsikat érintő egyéb kérdés esetén további információ megtalálható a lett Közlekedésbiztonsági Igazgatóság honlapján: https://www.csdd.lv/en.

Házikedvencek beutazása:

https://www.vid.gov.lv/en/movement-pet-animals-0

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás: 

A lett munkaerőpiac teljesen liberalizált. Egyes szakterületeken (pl. jogismeret megkövetelése) továbbra is különleges munkavállalási szabályozás van érvényben.

A munkavállalás szabályainak részletes ismertetése angolul is megtalálható az Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalának honlapján:

www.pmlp.gov.lv/en/home/services/visas-and-invitations/work-permit.html

Lettországban, a három hónapot meghaladó időtartamú munkaszerződéshez és a lettországi adózás alapján történő munkavégzéshez különböző hivatalos okmányok, lett regisztrációs kártya, és adóazonosító szám beszerzése szükséges. A három hónapnál rövidebb munkavállalás esetén a munkavállalónak nincsen regisztrációs kötelezettsége, de kivételes esetekben szükséges lehet különböző tanúsítványok beszerzése. Egyes munkakörökhöz kötött engedélyeket és bizonyítványokat (például orvosi igazolások) a magyar munkavállalóknak ugyanolyan feltételekkel lehet és kell beszerezniük, mint a letteknek.

A külföldi munkavállalóknak csak munkaszerződés vagy előszerződés aláírást követően célszerű Lettországba érkezni. Fontos megfelelő nyelvtudás (lett, orosz, vagy angol) és feladatkör, illetve a teljesítmény előzetes írásban történő rögzítése.

A munkaadó minőségi kifogásait indokolt írásban kérni a munkaadótól, szükség szerint tanúkat, a rendőrséget vagy munkaügyi ellenőrt hívni.

Munkaügyi viták eldöntésében csak az illetékes hatóságok, bíróságok illetékesek.

Vám:

https://www.vid.gov.lv/en/customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A lett rendőrség tájékoztatója turisták számára

 • Vészhívószám: 112
 • Turistarendőrség száma: (+371) 67181818.

Önmaga védelme érdekében:

 • Legyen óvatos, ha az utcán ismerkedik!
 • Kerülje a gyanús ügyleteket!
 • Vendéglátóhelyeken, rendelés előtt mindig nézze meg az árakat, és csak olyasmit rendeljen, aminek az árával tisztában van!
 • Egyes vendéglátóhelyeken célszerű mindjárt felszolgálás után fizetni.
 • Csak megfelelő azonosítókkal ellátott (logó, szín) taxiba szálljon be!

Ha mégis bajba keveredne és segítségre lenne szüksége (vészhelyzetben), hívja a Lett Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának 24 órás ügyeleti telefonszámát: +371 26 33 77 11, vagy a nagykövetség bajba jutott magyar állampolgárok számára hívható ügyeleti számát: +371 2919 3530. 

Lettország 2014. január elsejétől csatlakozott az euró-övezethez, így a hivatalos fizetőeszköz az euró. A bankkártya, illetve hitelkártya használata elterjedt. 

Lettországban tiltott, büntetést, esetleg őrizetbe vételt vonhatnak maguk után:

 • A dohányzás nyilvános helyeken.
 • Rigában közterületen (utcán, parkokban), nyitott üvegben, palackban alkoholtartalmú ital fogyasztása. Ez 140 euró büntetés kiszabásával járhat.
 • Közterületen az erősen ittas állapot is adminisztratív intézkedéseket (büntetés, és/vagy őrizetbe vétel) vonhat maga után. 
 • A garázdaság, mások nyugalmának megzavarása adminisztratív intézkedéseket (büntetés, és/vagy őrizetbe vétel) vonhat maga után.
 • Tilos gépjárművet vezetni 0,5 ‰-os szint feletti alkoholos befolyásoltság állapotában (két évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezők esetében 0,2‰-os szint felett!)
 • A hatóság jogszerű intézkedéssel szembeszegülés, vagy akadályozása adminisztratív intézkedéseket (büntetés, és/vagy őrizetbe vétel) vonhat maga után.
 • Az őrizetbe vétellel szembeni ellenállás, vagy az intézkedő rendőr megtámadása bűncselekménynek minősül. 
 • Tilos a narkotikumok használata. Ezek beszerzése és birtoklása bűncselekmény.
 • A Lett Köztársaság területén tartózkodó idegen állampolgárok a törvények bármilyen megszegésének szempontjából a lett állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek.
 • A törvények ismeretének hiánya nem mentesít a személyes felelősség alól.

Közlekedés:

A schengeni belső határon a személyi igazolványt és az útlevelet is elfogadják.

Lettországban az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező.

A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak, s az elmúlt időszakban országszerte számos helyen állítottak fel automata sebességmérőket is. Rendszeresen ellenőrzik a vezető alkoholos befolyásoltságát is. Előfordulhat, hogy egy rendőr nem szabályosan szeretne egy-egy szabálysértést elrendezni. Ügyeljenek arra, hogy helyszíni bírságot csak számla, illetve megfelelő rendőrségi bizonylat ellenében, a szabálysértés tényéről meggyőződve teljesítsenek. 

December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett.

Ügyeljenek arra, hogy a közutak viszonylag szélesek, azokat általában leállósávok övezik, így a személy- és tehergépkocsi vezetők gyakran három/négysávos útként használják azokat.  Lehúzódáskor azonban figyelni kell közben arra is, hogy az út mentén gyakran közlekednek gyalogosok, biciklisek. Általában is ügyeljenek a kivilágítatlan gyalogosokra! Bicikli utak elvétve vannak. Többed-rendű utak esetében hirtelen elfogyhat az aszfaltozás, s csak kavicsos vagy földúton lehet tovább közlekedni. A helyiek általában itt is gyorsan mennek.  

Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, ilyen esetekben csak egy sávon közlekedhetnek az autók, ami jelentősen megnövelheti az utazási időt. 

A lakott területen a gépkocsivezetők nem kifejezetten előzékenyek a gyalogosokkal, így amennyiben gyalog közlekednek, erre legyenek figyelemmel. Ugyanakkor az is bármikor előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. „telezöld” szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is. 

Lettországban a legmagasabb az egy főre jutó balesetek száma, ezért fokozott figyelemmel közlekedjenek gépjárműveikkel, de gyalogosan is. 

Amennyiben baleset történik, a helyzet tisztázása érdekében javasoljuk, hogy hívjanak rendőrt.  

A  3 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek útdíj kötelesek. Online fizetési lehetőség és részletes információ az alábbi  honlapon érhető el. Kérjük, hogy elindulás előtt a táblázatot ellenőrizzék.

A lett hatóságok a külföldi rendszámú tehergépjárműveket útdíj meg nem fizetése esetében pénzbírsággal sújtják, amely a vonatkozó jogszabály szerint:

 • nem megfelelő díjkategória vásárlása esetében 60-500 euró;
 • útdíj meg nem fizetése esetében 180-1000 euró. 

A lett hatóságok nem fizetés esetében továbbhaladás megakadályozására (kényszer-várakoztatás, lefoglalás) vonatkozó intézkedést alkalmaznak.  

Az útdíj és a tehergépjármű környezetvédelmi besorolásának ellenőrzésére a Lett Állami Rendőrség (Valsts Policija) jogosult. A díjköteles útszakaszok, díjtáblázat és matricavásárlási lehetőségekről a Lett Közlekedési Hatóság (CSDD) a www.lvvignette.eu oldalon részletes tájékoztatást nyújt.

A Lettországba irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint és elterjedt a balti országokban. Egyéni utazásokhoz ajánlott. A vonatközlekedés azonban már nem ilyen jó, Nyugat-Európát többszöri átszállással nehézkesen lehet vasúton elérni.

Lettországban egy nemzetközi repülőtér üzemel, Rigában.  

Elérhetősége: www.riga-airport.com; www.riga-airport.com/en/main/about-company/contact

Budapest és Riga között közvetlen járatot üzemeltet az airBaltic légitársaság. 

Elérhetősége: https://www.airbaltic.com/en-LV/index

Időjárás:

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A tél hosszan tartó és hideg, korán sötétedik.

Egyéb információk:

Az üzletek áruválasztéka, az élelmiszerboltok kínálata átlagos európai színvonalú. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért sokan palackos víz fogyasztása mellett döntenek. Az üzletek általában az év minden napján nyitva állnak, Az élelmiszerüzletek kevés kivételtől eltekintve reggel 8.00-tól este 22.00-ig, vagy akár 23.00-ig is nyitva vannak. A bevásárló központok 20.00-ig vagy 21.00-ig is várják a vásárlólak.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Fontos telefonszámok:

Mentők: 113
Gyermekorvos ügyelet: +371 66 016 001

24 órán át elérhető kórházak országszerte:

Pauls Stradiņš Clinical University Hospital, Pilsoņu iela 13, Rīga;
Rīga East University Hospital, Gaiļezers Clinic, Hipokrāta iela 2, Rīga;
Daugavpils Regional Hospital, Vasarnīcu iela 20, Daugavpils;
Liepāja Regional Hospital, Slimnīcas iela 25, Liepāja;
Northern Kurzeme Regional Hospital , Inženieru iela 60, Ventspils;
Vidzeme Hospital, Jumaras iela 195, Valmiera;
Jelgava City Hospital, Brīvības bulvāris 6, Jelgava.

Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a Lettországban állandó tartózkodással nem rendelkező személyektől emelt díjas költségtérítést kérnek. Az egészségügyi ellátás után térítendő díjat a helyszínen kell megfizetni. 

Általánosságban elmondható, hogy a Lettországban munkát vállaló, vagy vállalkozóként tevékenykedő EU tagországok állampolgárainak és családtagjaiknak a lett állampolgárokat is megillető egészségügyi ellátás jár.

Nemzeti Egészségügyi Szolgálat
Cesu street 31 (6th entrance), Riga, LV-1012
Tel. +371 67043700
www.vmnvd.gov.lv
www.vmnvd.gov.lv/en/644-about-nhs
E-mail. oZYcDXDRvsiDdV3TGNbnZkQHZtbmQuZ292Lmx2