Európa

Mai napon is érvényes: 2018.02.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Aktuális: 

2017. 12. 14. 
Tájékoztatjuk az országba utazó állampolgárokat, hogy főként a téli, fűtési időszakban jelentős légszennyezettséggel összefüggésben az alábbi linkeken találnak tájékoztató jellegű információkat:   

Szkopje: 

Biztonság:

Macedónia Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati része: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység az utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek"kategóriába tartozik.

Bűnözés: Macedóniában viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma.  

A nyári-téli turistaszezonban az ideutazó külföldiek által közkedvelt helyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Kiemeljük, hogy nagy mennyiségű készpénzt, jelentősebb anyagi és egyéb értéktárgyakat lehetőség szerint ne tartsanak maguknál, személyes tárgyaikra, főként úti-és egyéb okmányaikra, mobiltelefonjaikra, pénztárcájukra, táskájukra, stb. fokozottan figyeljenek.

Az ATM-ek használata során kiemelt figyelemmel legyenek a környezetben esetlegesen előforduló gyanús jelekre, sötétedés után elsősorban a kivilágított helyeket részesítsék előnyben. 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, a körülményekhez képest igyekezzenek nyugodtan viselkedni, a veszélyes és fenyegető helyzet elmúltával azonnal kérjenek rendőri segítséget.

A migráció miatti macedóniai válsághelyzet még életben van, de az továbbra is csak a migránsok által használt zöld határ térségében érvényes. A turisták és a közúti forgalom által érintett útvonalakon a közlekedés, határátlépés zavartalan.

A változó, feszült belpolitikai helyzet miatt továbbra is nyomatékosan felhívjuk a Macedóniában utazó magyar állampolgárok figyelmét a spontán és szervezetten kialakuló demonstrációk lehetőségére és ezen tüntetések elkerülésére.

Javasoljuk politikai tömegrendezvények, tüntetések helyszínének elkerülését, továbbá a kietlen, külföldiek által nem frekventált városrészek sötétedés utáni látogatásának mellőzését. A fővárosban közbiztonsági szempontból kiemelt figyelmet érdemel az óváros (Čaršija) és a mellette lévő piac (Bitpazar) amely a nap szinte valamennyi szakában igen zsúfolt, így jó terepet biztosít a zsebtolvajoknak.

Amennyiben tudomása van közutakon bajba jutott, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárokról, kérjük lépjen kapcsolatba Nagykövetségünkkel. Munkaidőn kívül, kizárólag magyar nyelven hívható nagykövetségi ügyeleti számunk: +389-71-386-096.

Mindazonáltal a Macedóniába belépő és itt tartózkodó magyaroknak alapos körültekintést, nem biztonságos helyszínek vonatkozásában mozgáskorlátozást, az etnikai eszkalációs lehetőséggel párhuzamosan politikai/vallási (muszlim) események és tömegrendezvények látogatásának mellőzését javasoljuk. 

Bűncselekmények esetén a macedón rendőrség központi, angol nyelven is igénybe vehető diszpécserszolgálata a 192-es segélyhívószámon érhető el. Helyi szabályok szerint bűncselekmény esetén rendőri jegyzőkönyv felvétele javasolt, ami a konzuli, s biztosítási ügyintézés szempontjából is kiemelten fontos!

Vészhelyzetekben, segítségkérésre használható helyi telefonszámokra: Tűzoltóság 193, Mentők 194, AMSM (Macedón Autó-Motor-Klub diszpécserszolgálata, autómentés/szállítás): 196.

Szkopjei rendőrség elérhetőségei

  • Szkopje Központ  - Dame Gruev utca 7, TCC plázával szemben Tel: +38923222013
  • Szkopje Karpos kerület - Ivan Agovski utca 3; Tel: +38923068908.
  • Szkopje, Aerodrom - Srbija út, szám nélkül; Tel: +38922432362.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magán-
útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében.

Útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 

Ideiglenes útlevél: NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében. 

Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Megjegyzés:

Nem javasoljuk a beutazást olyan útlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az útlevél visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. 

Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, illetve tulajdonosát nem engedik belépni az országba.

Ha valaki útlevéllel/személyi igazolvánnyal utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. 

Ha útlevelüket és személyi igazolványukat magukkal viszik, kérjük külön helyen tartsák azokat, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

Kiskorúak beutazása:

A macedón belügyminisztérium tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a macedóniai belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízummentesen léphetnek be és  90 napig tartózkodhatnak a Macedón Köztársaság területén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Kérjük vegye fel a kapcsolatot a Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségével:
1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2. 
Tel: 336-0510, 
Tel/Fax: 315-1921, 336-0511
E-mail: FKRpitUOHvOTnNcqpb5kNYkDYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Macedonia.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Macedón Dénár (MKD). 

Időjárás: Éghajlata kontinentális, hideg, párás, csapadékos tél és száraz, meleg nyár. A Vardar-völgyében száraz. A hegyvidékek hűvösebbek és csapadékosabbak. 
Bővebb információ:
www.climatestotravel.com/climate/macedonia
www.accuweather.com/en/mk/macedonia-weather 

Természeti, egyéb katasztrófák: A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően előfordulhatnak erdő-, illetve bozóttüzek. 

Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. 

Az országban – Macedónia geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések. 

Közlekedés: Útépítés miatt az A1/E75 autópálya Negotino és Demir Kapija között körülbelül 18 kilométeres szakaszon ideiglenesen le van zárva, a forgalmat az adott szakaszon az autópályával párhuzamos R1102 regionális útra terelik. Ugyanezen a szakaszon az autópályán csak 4km-t lehet használni, utána ismét leterelik a forgalmat a P103-as útra. 

A Görögország nyugati részébe tartóknak alternatíva lehet az A1-es úton Prilep irányába, majd az A3-asra Bitola irányába haladva Mezitlijánál átlépni a határt. Az A1-es autópályán Bogorodica – Gevgelija irányába 5 km-en lesz az elkövetkező 6 hónapban felújítás. Ugyanitt Velesz – Gradsko között oda-vissza felújítás várható december 31-ig.  

A Görögországba történő autópályás (E-75) tranzitforgalom biztonságos, tehát nem szükséges Macedóniát elkerülni a Görögországba közúton utazóknak.

Felhívjuk az országba gépjárművel utazó magánszemélyek és fuvarozók figyelmét arra, hogy az ország északi részén az A1-es autópályát érintő pihenőhelyeken, benzinkutakon az utóbbi időben éjszakai időszakban előfordult magyar állampolgár sérelmére elkövetett gépjármű feltörés és értékeinek, útiokmányainak eltulajdonítása.  

Macedóniában magyar vezetői engedély birtokában nincs szükség nemzetközi vezetői engedélyre, az ország hatóságai elfogadják a magyar jogosítványt. Az ún. rendszámegyezmény alapján aktuálisan nem kérik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét igazoló ún. „zöldkártya” megléte, azonban előfordult már, hogy azt a hatóságok mégis kérték, ellenőrizték, így javasoljuk ennek utazást megelőző kiváltását vagy annak megléte esetén maguknál tartását. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a macedóniai autópálya-kezelő cég részletes, angol nyelven is elérhető, továbbá, interaktív térképekkel és tájékoztatókkal kiegészített webtartalmakkal segíti a külföldi beutazók Macedónián belüli közlekedését. Az E-75-ös autópályát igénybe vevő magyar állampolgároknak és tranzitturistáknak, különösen hasznosak lehetnek az alábbi webcímek.

AZ E-75-ös és más autópályákat szegélyező benzinkutak, parkolók, szállodák, pihenőhelyek – továbbá - fizetőkapuk elhelyezkedési térképe:

www.roads.org.mk/410/macedonia-roadmap
www.roads.org.mk/414/toll-plazas-map

Az aktuális macedóniai körülményekről utazás előtt célszerű lehet érdeklődni a Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségénél is:
1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2.
Tel: 336-0510, 315-1921, 336-0511
E-mail: eLEaledZEAOGDm5NVlZOYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

További, egyéb hasznos információkat találhatnak a nagykövetségünk hivatalos honlapján is. 

A macedóniai fizetőkapuk fizetési módjai: bankkártya, illetve készpénz (ezen belül is macedón dínár és euró) elfogadott. Az eurós fizetés estenként a kerekítés miatt drágább lehet. Egyes érmefajták, pl. kis összegű eurócent nem elfogadottak. Szintén nem lehet forinttal, vagy más valutákkal fizetni. www.roads.org.mk/417/toll-payment-methods

Közlekedési balesetek esetén külföldi rendszámtáblával közlekedő járművezetőknek is kötelező rendőrségi bejelentést tenni. Közúti baleset esetén is a macedón rendőrség segélyhívó száma vehető igénybe (192). A balesetről készült rendőrségi jegyzőkönyv hiányában nem igényelhető biztosítási kártérítés. A gépjárműveken jól látható külszíni sérülések esetén a jegyzőkönyv felmutatását ugyancsak kérhetik az országból való kilépéskor, illetve, közúti rendőri ellenőrzés során.

Macedón nyelvű rendőrségi jegyzőkönyvek magyar nyelvre történő szakszerű lefordításában Nagykövetségünk magyar-macedón nyelvű hivatalos igazságügyi szakfordítók elérhetőségeinek közvetítésével tud segítséget nyújtani.

A macedón közlekedési szabályok megsértéséért közúti bírság szabható ki, ezért kérjük, hogy minden esetben (városi és városon kívüli útszakaszokon is) tartsák be a közlekedési szabályokat. Helyszíni bírságot kizárólag egyenruhás, magukat megfelelően igazolni tudó rendőrök szabhatnak ki. A bírság kifizetésére a legközelebbi bankban, vagy postafiókban van lehetőség: a bírság helyszíni, „zsebbe történő” kifizetésre helyi szabályok szerint nincs lehetőség!

Helyi szabályok szankcionálják az ittas vezetést: hivatásos sofőrök esetén 0,0 promille a szinthatár, vagyis a „zéró tolerancia” elve érvényesül, míg személygépjármű vezetők esetében 0,5 promille szint felett jár hatósági büntetés. A biztonsági öv becsatolása az első üléseken kötelező, ahogy a tompított (!) fényszóró napközbeni használata is előírás. Helyi szabályok tiltják a vezetés közbeni mobiltelefonálást, amit eddigi tapasztalataink szerint sajnos nem minden helyi autóvezető tart be.

Figyelem! A nyári turistaszezonban magyar állampolgárok közúti balesetei kapcsán szerzett tapasztalataink szerint egyes hatósági eljárások akár 8-10 órát is igénybe vettek a forgalmasabb, nemzetközi tranzitforgalom által is érintette útszakaszokon /E-75-ös autópálya/. Nagykövetségünk ilyen jellegű megkeresésekben is maradéktalanul eleget tesz a törvényben előírt konzuli érdekvédelmi feladatainak, ugyanakkor, a helyi hatóságok ügyintézési gyakorlatába nincs lehetőségünk beavatkozni, azt felgyorsítani. Macedónia városaiban különösen ügyeljenek a parkolási szabályok betartására, mert a szabálytalanul parkoló személygépjárműveket elszállítják, és a járművet jelentős bírság, valamint, a szállítási költségek megfizetése után szolgáltatják csak vissza.

Különálló kerékpársáv Macedóniában csak nagyobb városokban létezik, így természetesen a hivatkozott országútnak sincs külön útsávja bicikliforgalom részére. Ezzel egyidejűleg nincs arról tudomásunk, hogy Macedóniában bárhol tilalom alá esne a kerékpárral való közlekedés az autópályákat leszámítva. Mindazonáltal az agresszív dél-európai vezetési stílusra, a vidéken jellemzően leromlott, korosodó gépkocsiparkra és a helyenként hiányos közlekedési táblákra tekintettel fokozott körültekintést és megfelelő biztonsági felszerelést (sisak, láthatósági mellény, lámpa, stb.) javasolunk térségbeli kerékpártúrákhoz. Magyar autósok számára igen szokatlan és zavaró lehet, hogy nagyvárosokban egyes útszakaszokon a kerékpárral közlekedők gyakorta a menetirány szerinti baloldalt használják.

Téli-nyári útviszonyok a macedóniai utakon

November 15-től a meteorológiai körülményektől függetlenül is kötelező a téli felszerelés megléte a Macedóniában utazó járművekben. Ez személygépjárművek tekintetében jelenthet 4 db, minimum 4 mm profilmélységű téli, vagy, négyévszakos gumikészletet, illetve, szintúgy min. 4 mm profilmélységű nyári gumik esetében kiegészítő hóláncot. Tehergépjárművek és buszok vonatkozásában a téli gumik mellett még a hó eltakarítására alkalmas lapát is a kelléktár része. A 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik esetében 6mm profilmélység érvényes. Helyi hatóságok a téli felszerelés meglétét az adott év március 15-ig ellenőrizhetik. Hólánc használata esetén a sebességhatár Macedóniában (lakott területen kívül) 70km/ó. Megjegyezzük, hogy a téli hónapokig hó és fagy általában nem nehezíti a macedóniai közlekedést, ugyanakkor a macedóniai utakon (az E-75-ös autópályát is beleértve) az őszi periódusban is egyre nagyobb mértékben kell számolni látási viszonyokat nehezítő köddel a reggeli, továbbá, az esti-éjszakai órákban.

Tájékoztatjuk a Macedóniába utazó magyar állampolgárokat, hogy a téli hónapokban (december-február) Szkopje belvárosában is havazhat, a fővárost övező magas hegyeket ilyenkor hó fedi. A havazás, jegesedés és téli csapadékhullás az országra jellemző hegyvidéki-kontinentális viszonyokra tekintettel kora tavaszig befolyásolni fogják az országon belüli gépjárműves közlekedést, városokban és vidéken egyaránt. Ennek megfelelően különös figyelmet érdemelnek a hegyvidéki utak, pl. az ország nyugati – Szkopjét és Ohridot összekötő - részén, ahol a hó-eltakarítás akadályokba ütközhet és a bajba jutott állampolgárok részére nyújtható segítségnyújtás mértéke is erősen korlátozott.

A téli viszonyok főszabály szerint nem érintik a vasúti és repülőgépes közlekedést, de extrém viszonyok között természetesen felmerülhet késés és járattörlés. Kérjük, ha a téli hónapokban Macedóniát választják utazásuk céljának, folyamatosan tájékozódjanak a macedóniai meteorológiai és közlekedési viszonyokról. Ezt többek között megtehetik a macedón állami hírügynökség angol nyelvű honlapján, a Macedón Autó-Motor Klub honlapján és szintúgy forduljanak bizalommal Nagykövetségünk Konzuli Osztályához, ahol kollégáink munkaidőben soron kívül válaszolnak a magyar állampolgárok megkereséseire. Nyári és a csapadékos évszakokban szintúgy figyelmet érdemelnek a főként vidéki útvonalakon jelentkező földcsuszamlások, eseti jelleggel bekövetkező úttorlaszok, amelyek előfordulásáról a fentiek szerint szintúgy tájékoztatás szerezhető.

Vallási és viselkedési kultúra: Tekintettel arra, hogy Macedónia lakosságának mintegy 25%-a albán nemzetiségű, külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét az iszlám kulturális és vallási objektumok tiszteletére, a vallási, étkezési és egyéb szokások betartására.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 2017. nyarán az ország elszigetelt, turisztikai szempontból kieső helyén felbukkant a rágcsálók által hordozott vérzéses láz egyik fajtája a Hantavírus, mely ellen jelenleg védőoltás nem létezik. A vírus az országban nem terjedt el, a legfrissebb adataink szerint újabb esetet nem jelentettek, így jelenleg nincs járványhelyzet az országban. 

A fentieken túl, a macedón egészségügyi hatóság korábbi tájékoztatása szerint Szkopje „Gazi Baba” és „Kondo” kerületét érintően – eddigi ismeretek szerint a megfelelő védőoltás beadásának hiánya miatt – egyelőre kevés számban, kisgyermekek fertőződtek meg kanyaró vírussal. A hatóságok Szkopje keleti szélén található, a turista és üzleti célokkal utazók által látogatott kerületektől távol eső Kvantashki piacának környékét érintően a szükséges egészségügyi védelmi intézkedéseket megtették, a hiányzó védőoltások beadatására intézkedtek. A legfrissebb adataink szerint azóta újabb esetet nem jelentettek, így jelenleg nincs járványhelyzet az országban 

A fűtési szezonban fokozott problémát jelent Szkopje és egyéb ipari nagyvárosok (Tetovó, Kumanovó, Bitola) szennyezett levegője. Élő légszennyezettségi információkat Macedóniáról a macedón Egészségügyi Minisztérium honlapján.

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján az egyes országokra vonatkozó vírus-tájékoztatóját találja. Oltások és vírusos megbetegedések tekintetében kérjük, tájékozódjanak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának honlapján.

A vízi sportok rajongóinak is érdemes figyelemmel lenniük arra, hogy a helyi Környezetvédelmi Minisztérium vízügyi részlegének rendszeresen közreadott tájékoztatása szerint a macedóniai folyók nem alkalmasak fürdésre. A tavak esetében, pedig a főváros melletti Treszka-tóban nem ajánlott vízminőségi okokból a fürdőzés, ahogy a mesterséges tavak (pl. bányatavak) esetében is kellő körültekintés tanácsolt.

A macedón állami közegészségügyi rendszer minősége jóval alacsonyabb a magyarországi intézmények színvonalánál, ugyanakkor az ellátás színvonala kórháztól és szolgáltatótól függően változó. Szkopjéban négy magánkórház található, melyek széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak.  A vidéki kórházak ellátása nem túl magas szinvonalú. Ennek megfelelően kiutazás előtt javasolt a teljes körű, egészségügyi szolgáltatásokra is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Allergiában, illetve cukorbetegségben érintett utazók esetében javasolt a speciális gyógyszeres készítmények utazás előtti beszerzése. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Macedóniában egészségbiztosítással nem rendelkező személyek esetében kizárólag a sürgősségi ellátás költségei térítésmentesek. Sürgősségi ellátás esetén a költségviselés tekintetében az adott egészségügyi intézmény, illetve a macedón egészségbiztosító illetékes. 

A csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban azonban kiváló minőségű ásványvíz kapható.

Szkopjei egészségügyi Intézmények: 

  • Klinikai központ - Majka Tereza utca 17; Tel: +38923147147
  • Septemvri kórház - Pariska utca szám nélkül; Tel: +38923087400;   http://bolnica.org.mk
  • Gyermekkórház - Majka Tereza 17 Tel.: +38923229156

Súlyosabb katasztrófahelyzetek, természeti csapások (pl. árvíz, havazás, földrengés) kezelésére kormányzati „Krízisközpont” nyílt Szkopjéban. Többnyelvű intézményi tájékoztató honlap 

Egyéb információ:

Macedónia Budapesti Nagykövetsége
1062 Budapest, Andrássy út 130.
Tel.:06-1-
336-0510
E-mail: ICVxtB92N3DDkGDNYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

Konzuli Hivatal, Szkopje