Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 15.  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Szkopjéban nagykövetség és konzuli hivatal | Bitolában tiszteletbeli konzul

Biztonság:

2017. 09. 14. 
Tájékoztatjuk a Macedón Köztársaságba utazó állampolgárokat, hogy 2017. nyarán az ország elszigetelt, turisztikai szempontból kieső helyén felbukkant a rágcsálók által hordozott vérzéses láz egyik fajtája a Hantavírus, mely ellen jelenleg védőoltás nem létezik. 

A vírus az országban nem terjedt el, újabb esetet nem jelentettek, így jelenleg nincs járványhelyzet az országban.     

Mivel az ember az állati vizelettel szennyezett vízzel vagy talajjal érintkezve fertőződhet meg, így javasoljuk, hogy lehetőség szerint kerüljék azokat a területeket, állóvizes élőhelyeket, ahol különböző rágcsálók, így egerek, patkányok vizelete, széklete előfordulhat.

Emellett fordítsanak kiemelt figyelmet az általános higiéniás szabályok fokozottabb betartására,  nagyon magas láz, rossz közérzet, izomfájdalom, fejfájás és kevesebb vizelet megjelenése esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

2017. 02. 16. (Ellenőrizve/Aktualizálva: 2017. 09. 14.) 
Útépítés miatt az A1/E75 autópálya Negotino és Demir Kapija között körülbelül 18 kilométeres szakaszon ideiglenesen le van zárva, a forgalmat az adott szakaszon az autópályával párhuzamos R1102 regionális útra terelik. Ugyanezen a szakaszon az autópályán csak 4km-t lehet használni, utána ismét leterelik a forgalmat a P103-as útra. 

A Görögország nyugati részébe tartóknak alternatíva lehet az A1-es úton Prilep irányába, majd az A3-asra Bitola irányába haladva Mezitlijánál átlépni a határt. A Macedón Köztársaságon keresztül Görögországba és visszautazók az egyes határátkelők használatával kapcsolatban további hasznos információkat a Görögországra vonatkozó utazási tanácsainkban is talál >> 

Az A1-es autópályán Bogorodica – Gevgelija irányába 5 km-en lesz az elkövetkező 6 hónapban felújítás várható. 

Ugyanitt Velesz – Gradsko között oda-vissza felújítás várható december 31-ig.  

2017. 07. 05.
Felhívjuk az országba gépjárművel utazó magánszemélyek és fuvarozók figyelmét arra, hogy az ország északi részén az A1-es autópályát érintő pihenőhelyeken, benzinkutakon történő (fuvarozók esetében kiemelten az esti, éjszakai órákban esedékes kötelező megállók és pihenőidő letöltése során) megállásuk alkalmával fokozott figyelemmel legyenek testi épségükre, értékeikre, útiokmányikra, azokat a gépkocsikban ne hagyják bent. 

Az utóbbi időben éjszakai időszakban előfordult macedón autópálya pihenőben magyar állampolgár sérelmére elkövetett gépjármű feltörés és értékeinek, útiokmányainak eltulajdonítása.  

A tervezett vagy szükséges pihenők során – amennyiben az elkerülhetetlen – elsősorban a nagyobb benzinkutakat illetve sötétedés után a jól kivilágított, kamerával felszerelt helyek igénybe vételét javasoljuk. További hasznos információt a Szerbiára vonatkozó utazási tanácsainkban is talál >> 

* * *

Macedónia Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati része: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység az utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek"kategóriába tartozik.

Javasoljuk, hogy a beutazók regisztráltassák tartózkodásukat a konzuli szolgálat honlapján található „Regisztráció konzuli védelemhez” online bejelentkezési rendszeren keresztül. Beutazás előtt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A migráció miatti macedóniai válsághelyzet még életben van, de az továbbra is csak a migránsok által használt zöld határ térségében érvényes. A turisták és a közúti forgalom által érintett útvonalakon a közlekedés, határátlépés zavartalan.

***

Amennyiben tudomása van közutakon bajba jutott, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárokról, kérjük lépjen kapcsolatba Nagykövetségünkkel. Munkaidőn kívül, kizárólag magyar nyelven hívható nagykövetségi ügyeleti számunk: +389-71-386-096.

Mindazonáltal a Macedóniába belépő és itt tartózkodó magyaroknak alapos körültekintést, nem biztonságos helyszínek vonatkozásában mozgáskorlátozást, az etnikai eszkalációs lehetőséggel párhuzamosan politikai/vallási (muszlim) események és tömegrendezvények látogatásának mellőzését javasoljuk. 

Megjegyezzük, hogy a Görögországba történő autópályás (E-75) tranzitforgalom biztonságos, tehát nem szükséges Macedóniát elkerülni a Görögországba közúton utazóknak.

Minden egyéb biztonsági szempontot Konzuli Szolgálat honlapunk macedón országmelléklete részletesen lefed.

Kérjük, hogy a macedóniai helyzetről a beutazók folyamatosan, több forrásból is tájékozódjanak. Nagykövetségünk az ügyeleti mobilszámon és hivatalos elérhetőségein kínál bővebb felvilágosítást.

***

A változóban lévő, feszült belpolitikai helyzet miatt továbbra is nyomatékosan felhívjuk a Macedóniában utazó magyar állampolgárok figyelmét a spontán és szervezetten kialakuló demonstrációk lehetőségére és ezen tüntetések elkerülésére.

Javasoljuk politikai tömegrendezvények, tüntetések helyszínének elkerülését, továbbá a kietlen, külföldiek által nem frekventált városrészek sötétedés utáni látogatásának mellőzését. A fővárosban közbiztonsági szempontból kiemelt figyelmet érdemel az óváros (Čaršija) és a mellette lévő piac (Bitpazar) amely a nap szinte valamennyi szakában igen zsúfolt, így jó terepet biztosít a zsebtolvajoknak.

A nyári szezon beköszöntével az útkereszteződésekben, szórakozóhelyek, vendéglátóipari helyiségek környékén megjelenhetnek rámenősebb árusok, gépjármű ablakmosók, kéregetők, illetve esetenként találkozhatnak csoportba verődött, agresszív kóbor kutyákkal, így külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét ezek kiemelt figyelembe vételére, a körültekintő magatartásra, saját testi épségük, családtagjaik, különösen a gyermekeik, értékeik, útiokmányaik fokozott védelmére. 

Tekintettel arra, hogy Macedónia lakosságának mintegy 25%-a albán nemzetiségű, külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét az iszlám kulturális és vallási objektumok tiszteletére, a vallási, étkezési és egyéb szokások betartására.

Bűncselekmények esetén a macedón rendőrség központi, angol nyelven is igénybe vehető diszpécserszolgálata a 192-es segélyhívószámon érhető el. Helyi szabályok szerint bűncselekmény esetén rendőri jegyzőkönyv felvétele javasolt, ami a konzuli, s biztosítási ügyintézés szempontjából is kiemelten fontos!

Itt is felhívjuk T. Olvasóink figyelmét további, vészhelyzetekben, segítségkérésre használható helyi telefonszámokra: Tűzoltóság 193, Mentők 194, AMSM (Macedón Autó-Motor-Klub diszpécserszolgálata, autómentés/szállítás): 196.

Szkopjei rendőrség elérhetőségei: 

Szkopje Központ  - Dame Gruev utca 7, TCC plázával szemben Tel: +38923222013
Szkopje Karpos kerület - Ivan Agovski utca 3; Tel: +38923068908
Szkopje, Aerodrom - Srbija út, szám nélkül; Tel: +38922432362

Szkopjei egészségügyi Intézmények: 

Klinikai központ - Majka Tereza utca 17; Tel: +38923147147
Septemvri kórház - Pariska utca szám nélkül; Tel: +38923087400;   http://bolnica.org.mk
Gyermekkórház - Majka Tereza 17 Tel.: +38923229156

Súlyosabb katasztrófahelyzetek, természeti csapások (pl. árvíz, havazás, földrengés) kezelésére kormányzati „Krízisközpont” nyílt Szkopjéban. Többnyelvű intézményi tájékoztató honlap 

E-mail: ZAbKZZSPtvi5ijmhZb2ZmaWNlQGN1ay5nb3YubWs=

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:Elvárt érvényessége:
IGEN

A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében.
Ideiglenes útlevél: NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében. 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A macedón belügyminisztérium tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a macedóniai belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízummentesen léphetnek be és  90 napig tartózkodhatnak a Macedón Köztársaság területén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2. 
Tel: 336-0510, 
Tel/Fax: 315-1921, 336-0511
Hivatali órák: 08.30 - 16.30 
Konzuli hivatal: (szerda kivételével minden nap) 10.00 - 13.00 
E-mail: ANjxsncLFZhjaiqs8DIcriZmlYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes.

A Macedón Kormány döntést hozott arról, hogy ideiglenesen megszünteti a rövidtávú vízumokat ("C" típusú vizum) azon külföldi állampolgárok részére, akik rendelkeznek érvényes brit, amerikai és kanadai vízummal. A döntés 2017. január 1-től és 2017. december 31-ig érvényes. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Macedonia.cfm

Munkavállalás:

A 90 napot meghaladó tartózkodás esetén, tartózkodási engedély vízum beszerzése kötelező.

www.mfa.gov.mk/index.php/en/consular-services/for-foreign-nationals/information-about-macedonian-entry-visas

www.mfa.gov.mk/index.php/en/for-foreign-nationals/information-on-visa-entry-to-the-republic-of-macedonia/types-of-macedonian-entry-visas 

Gépjárművezetés:

Macedóniában magyar vezetői engedély birtokában nincs szükség nemzetközi vezetői engedélyre, az ország hatóságai elfogadják a magyar jogosítványt.

Az ún. rendszámegyezmény alapján aktuálisan nem kérik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét igazoló ún. „zöldkártya” megléte, azonban előfordult már, hogy azt a hatóságok mégis kérték, ellenőrizték, így javasoljuk ennek utazást megelőző kiváltását vagy annak megléte esetén maguknál tartását. 

Vám:

Macedón Vámhivatal (angol nyelvű is): 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Macedónia

Macedónia Délkelet-Európa „landlocked” állama, a páneurópai 8-as és 10-es közlekedési folyosók találkozási pontjánál fekszik. Lakosságának száma a legutóbbi 2002-es cenzus szerint 2 millió fő. A népesség 64%-a macedón, 25%-a albán, 4%-a török, 2,7%-a roma, 1,8%-a szerb, 0,8%-a bosnyák, 0,5%-a vlah. Vallási szempontból a lakosság 64,78%-a pravoszláv, 33,33%-a muszlim, 0,34%-a katolikus. Hivatalos nyelv a macedón. Azokban a közigazgatási egységekben, ahol a kisebbségi lakosság aránya meghaladja a 20%-ot, e kisebbség nyelve is hivatalosnak minősül. A macedónok nagyon büszkék múltjukra, kultúrájukra, vallásukra. Sokan közülük Nagy Sándor leszármazottainak tartják magukat. Nagyon érzékenyek az identitásukat, nyelvüket, kultúrájukat kétségbe vonó felvetésekre. Folklórjuk rendkívül színes.

Macedóniában a személyes kapcsolatok nagyon fontosak, ezek nélkül szinte semmit nem lehet elintézni. Ha valakitől bárhol, bármilyen formában segítséget kapunk az ügyintézéshez, azt illik kisebb ajándékkal honorálni: férfiak esetében egy üveg bor, nők esetében egy doboz desszert. Ezzel biztosíthatjuk, hogy máskor is számíthatunk a közreműködésére. Köszönésnél a „zdravo” kifejezést használják, amely délszláv nyelvekben a „szia” megfelelője, ügyintézés esetében célszerű az elegánsabb „dobar den”, vagyis „jó napot” használata. A dohányzás széles körben elterjedt, nemcsak a férfiak, de a nők és fiatalok körében egyaránt. A dohányáruk a helyi termelés miatt olcsón hozzáférhetőek. 2011. január 1-től vendéglátó ipari egységekben tilos és büntethető a dohányzás, a büntetési tétel 300 EUR is lehet. Az alkoholvásárlás kereskedelmi egységekben az esti idősávban (21.00 órától zárásig) korlátozás alá esik.

Szkopjéban számos bankautomata található, vidéki városokban, ugyanakkor nem jellemzőek az automaták. A bankkártyás csalások gyakoriak, így fokozott óvatosságot javasolunk kártyás vásárláskor. Pénzváltásra bankokban, továbbá hivatalos pénzváltóhelyeken van lehetőség. Gyors pénzátutalási lehetőségre a Western Union hálózatán keresztül van lehetőség, amely számos fiókkal van jelen Macedóniában is a városközpontok közelségében.

A magyar állampolgárok számára Macedónia elsősorban tranzit-országként vált fontossá Görögország irányába, így az ide látogató magyar állampolgárok döntően a közúti közlekedést választják. Ehhez járul még hozzá a vasúthálózat meglehetősen gyenge színvonala. Az országban viszonylag jól kialakított, megfelelő minőségű úthálózat húzódik észak-dél, illetve kelet-nyugat irányban. Az észak-déli tranzitútvonal viszont jó minőségűnek értékelhető, bár egyes szakaszain elmarad a nemzetközi szabványoktól. A személygépkocsira vonatkozó autópálya díjak hozzávetőleges árai (megjegyezzük, hogy az árak folyamatosan változhatnak és fizetőkapunként eltérhetnek): 80-30 MKD (aktuális valuta árfolyamok: 1.- EUR = 61,4949.- MKD, 1.- USD = 54,9874.- MKD; Mindkét adat hivatalos középárfolyam. Az aktuális valutaárfolyamok megtalálhatók a Macedón Nemzeti Bank honlapján: www.nbrm.mk/?pmenu=kurslistENIKL). Az autópálya kapuknál bankártyás fizetés is rendelkezésre áll. Az euróérmés fizetés bizonytalan: amennyiben engedélyezett, úgy magasabb árfolyammal fogadhatnak el eurót.

Az aktuális macedóniai körülményekről utazás előtt célszerű lehet érdeklődni a Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségénél:

1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2.
Tel: 336-0510,
Tel/Fax: 315-1921, 336-0511
Hivatali órák: 08.30 - 16.30
Konzuli hivatal: (szerda kivételével minden nap) 10.00 - 13.00
E-mail:QXkUEaTbunqKmp7MmETcFjYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

és szkopjei nagykövetségünk hivatalos honlapján (Hírek/Események és Konzuli Tájékoztatás rovatok)!

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa Bitolában

Hazánkat a dél-macedóniai városban Szaso Janakievszki macedón állampolgárságú vállalkozó képviseli. A bitolai tiszteletbeli konzulátus hivatala a szkopjei Magyar Nagykövetséggel koordinálva macedón, angol és (alapfokú szinten) magyar nyelven végez hivatali ügyintézést a magyar ügyfélközönség rendelkezésére.

A Bitolai Tiszteletbeli Konzulátus elérhetőségei adatai az alábbiak:

Postai cím: ul. Marshal Tito 91., 7000, Bitola, Macedonia
Email cím: wpwULDwrKQnk7QZyNhMcaHVob25vcmFyeWNvbnN1bGF0ZUB5YWhvby5jb20=;  
sxzLXshOkmAPs8IZrwhWAmamFuYWtpZXZza2lAZWtvY2x1Yi5jb20ubWs=
Mobiltelefon: +389 75 207 178 / +389 70 207 178
Ügyfélfogadás: előzetes bejelentkezés alapján

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa Ohridban

Hazánkat a délnyugat-macedóniai városban Dr. Marjan Bojadjiev macedón állampolgárságú, jelentős közmegbecsülésnek örvendő egyetemi professzor, rektor képviseli. Az ohridi tiszteletbeli konzulátus hivatala a szkopjei Magyar Nagykövetséggel koordinálva macedón és angol nyelven végez hivatali ügyintézést a magyar ügyfélközönség rendelkezésére.

Postai cím: Damjan Gruev No. 43. a. Ohrid, Macedonia
Email cím: UgIVrkSAshKHN9OzkwxjQwZbWFyamFuQGJvamFkamlldi5pbmZv
Mobiltelefon: +389 46 611 123
Ügyfélfogadás: előzetes bejelentkezés alapján

Részletes tudnivalók a macedóniai közlekedésről

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a macedóniai autópálya-kezelő cég részletes, angol nyelven is elérhető, továbbá, interaktív térképekkel és tájékoztatókkal kiegészített webtartalmakkal segíti a külföldi beutazók Macedónián belüli közlekedését. Az E-75-ös autópályát igénybe vevő magyar állampolgároknak és tranzitturistáknak, különösen hasznosak lehetnek az alábbi webcímek.

AZ E-75-ös és más autópályákat szegélyező benzinkutak, parkolók, szállodák, pihenőhelyek – továbbá - fizetőkapuk elhelyezkedési térképe:

www.roads.org.mk/410/macedonia-roadmap
www.roads.org.mk/414/toll-plazas-map

A macedóniai fizetőkapuk fizetési módjai: bankkártya, illetve készpénz (ezen belül is macedón dínár és euró) elfogadott. Az eurós fizetés estenként a kerekítés miatt drágább lehet. Egyes érmefajták, pl. kis összegű eurócent nem elfogadottak. Szintén nem lehet forinttal, vagy más valutákkal fizetni.www.roads.org.mk/417/toll-payment-methods

Közlekedési balesetek esetén külföldi rendszámtáblával közlekedő járművezetőknek is kötelező rendőrségi bejelentést tenni. Közúti baleset esetén is a macedón rendőrség segélyhívó száma vehető igénybe (192). A balesetről készült rendőrségi jegyzőkönyv hiányában nem igényelhető biztosítási kártérítés. A gépjárműveken jól látható külszíni sérülések esetén a jegyzőkönyv felmutatását ugyancsak kérhetik az országból való kilépéskor, illetve, közúti rendőri ellenőrzés során.

Macedón nyelvű rendőrségi jegyzőkönyvek magyar nyelvre történő szakszerű lefordításában Nagykövetségünk magyar-macedón nyelvű hivatalos igazságügyi szakfordítók elérhetőségeinek közvetítésével tud segítséget nyújtani.

A macedón közlekedési szabályok megsértéséért – személyi sérülés esetén akár 500 euró feletti - közúti bírság szabható ki, ezért kérjük, hogy minden esetben (városi és városon kívüli útszakaszokon is) tartsák be a közlekedési szabályokat. Helyszíni bírságot kizárólag egyenruhás, magukat megfelelően igazolni tudó rendőrök szabhatnak ki. A bírság kifizetésére a legközelebbi bankban, vagy postafiókban van lehetőség: a bírság helyszíni, „zsebbe történő” kifizetésre helyi szabályok szerint nincs lehetőség!

Helyi szabályok szankcionálják az ittas vezetést: hivatásos sofőrök esetén 0,0 promille a szinthatár, vagyis a „zéró tolerancia” elve érvényesül, míg személygépjármű vezetők esetében 0,5 promille szint felett jár hatósági büntetés. A biztonsági öv becsatolása az első üléseken kötelező, ahogy a tompított (!) fényszóró napközbeni használata is előírás. Helyi szabályok tiltják a vezetés közbeni mobiltelefonálást, amit eddigi tapasztalataink szerint sajnos nem minden helyi autóvezető tart be.

Figyelem! A nyári turistaszezonban magyar állampolgárok közúti balesetei kapcsán szerzett tapasztalataink szerint egyes hatósági eljárások akár 8-10 órát is igénybe vettek a forgalmasabb, nemzetközi tranzitforgalom által is érintette útszakaszokon /E-75-ös autópálya/. Nagykövetségünk ilyen jellegű megkeresésekben is maradéktalanul eleget tesz a törvényben előírt konzuli érdekvédelmi feladatainak, ugyanakkor, a helyi hatóságok ügyintézési gyakorlatába nincs lehetőségünk beavatkozni, azt felgyorsítani. Macedónia városaiban különösen ügyeljenek a parkolási szabályok betartására, mert a szabálytalanul parkoló személygépjárműveket elszállítják, és a járművet jelentős bírság, valamint, a szállítási költségek megfizetése után szolgáltatják csak vissza.

Különálló kerékpársáv Macedóniában csak nagyobb városokban létezik, így természetesen a hivatkozott országútnak sincs külön útsávja bicikliforgalom részére. Ezzel egyidejűleg nincs arról tudomásunk, hogy Macedóniában bárhol tilalom alá esne a kerékpárral való közlekedés az autópályákat leszámítva. Mindazonáltal az agresszív dél-európai vezetési stílusra, a vidéken jellemzően leromlott, korosodó gépkocsiparkra és a helyenként hiányos közlekedési táblákra tekintettel fokozott körültekintést és megfelelő biztonsági felszerelést (sisak, láthatósági mellény, lámpa, stb.) javasolunk térségbeli kerékpártúrákhoz. Magyar autósok számára igen szokatlan és zavaró lehet, hogy nagyvárosokban egyes útszakaszokon a kerékpárral közlekedők gyakorta a menetirány szerinti baloldalt használják.

Téli-nyári útviszonyok a macedóniai utakon

November 15-től a meteorológiai körülményektől függetlenül is kötelező a téli felszerelés megléte a Macedóniában utazó járművekben. Ez személygépjárművek tekintetében jelenthet 4 db, minimum 4 mm profilmélységű téli, vagy, négyévszakos gumikészletet, illetve, szintúgy min. 4 mm profilmélységű nyári gumik esetében kiegészítő hóláncot. Tehergépjárművek és buszok vonatkozásában a téli gumik mellett még a hó eltakarítására alkalmas lapát is a kelléktár része. A 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik esetében 6mm profilmélység érvényes. Helyi hatóságok a téli felszerelés meglétét az adott év március 15-ig ellenőrizhetik. Hólánc használata esetén a sebességhatár Macedóniában (lakott területen kívül) 70km/ó. Megjegyezzük, hogy a téli hónapokig hó és fagy általában nem nehezíti a macedóniai közlekedést, ugyanakkor a macedóniai utakon (az E-75-ös autópályát is beleértve) az őszi periódusban is egyre nagyobb mértékben kell számolni látási viszonyokat nehezítő köddel a reggeli, továbbá, az esti-éjszakai órákban.

Tájékoztatjuk a Macedóniába utazó magyar állampolgárokat, hogy a téli hónapokban (december-február) Szkopje belvárosában is havazhat, a fővárost övező magas hegyeket ilyenkor hó fedi. A havazás, jegesedés és téli csapadékhullás az országra jellemző hegyvidéki-kontinentális viszonyokra tekintettel kora tavaszig befolyásolni fogják az országon belüli gépjárműves közlekedést, városokban és vidéken egyaránt. Ennek megfelelően különös figyelmet érdemelnek a hegyvidéki utak, pl. az ország nyugati – Szkopjét és Ohridot összekötő - részén, ahol a hó-eltakarítás akadályokba ütközhet és a bajba jutott állampolgárok részére nyújtható segítségnyújtás mértéke is erősen korlátozott.

A téli viszonyok főszabály szerint nem érintik a vasúti és repülőgépes közlekedést, de extrém viszonyok között természetesen felmerülhet késés és járattörlés. Kérjük, ha a téli hónapokban Macedóniát választják utazásuk céljának, folyamatosan tájékozódjanak a macedóniai meteorológiai és közlekedési viszonyokról. Ezt többek között megtehetik a macedón állami hírügynökség angol nyelvű honlapján, a Macedón Autó-Motor Klub honlapján és szintúgy forduljanak bizalommal Nagykövetségünk Konzuli Osztályához, ahol kollégáink munkaidőben soron kívül válaszolnak a magyar állampolgárok megkereséseire. Nyári és a csapadékos évszakokban szintúgy figyelmet érdemelnek a főként vidéki útvonalakon jelentkező földcsuszamlások, eseti jelleggel bekövetkező úttorlaszok, amelyek előfordulásáról a fentiek szerint szintúgy tájékoztatás szerezhető.

Kábítószerrel, védett műkincsekkel és üzemanyaggal történő visszaélések következményei

Tájékoztatjuk a Macedóniába utazó magyar állampolgárokat, hogy a térség többi országához hasonlóan Macedóniában is szigorúan tilos a kábítószerek fogyasztása, birtoklása, valamint forgalmazása. Narkotikumok mellett problémát jelent a kulturális műkincsek, illetve macedón eredetű régészeti tárgyak csempészete. Noha régészeti emléktárgyak széles körben megvásárolhatóak Macedóniában, azok kivitele a legtöbb esetben tilos. Minden esetben tájékozódjon a vámügyi előírásokról, ha antik tárgyakat kíván Macedóniából külföldre szállítani. Vámelőírások súlyos megsértése és kábítószerrel való visszaélés esetén nagykövetségünk helyi ügyvédi és tolmács elérhetőségek közvetítésével tud segítséget nyújtani.

Klíma

Macedónia éghajlata kontinentális jellegű, amelyben mediterrán és hegyvidéki hatások egyaránt érvényesülnek. Mindez azt eredményezi, hogy a nyári hónapokat /május végétől szeptemberig/ forróság és szárazság jellemzi, akár 40 fokos hőmérséklettel. Ebben az időszakban gyakoriak az erdő-és bozóttüzek, a víz-és áramellátással kapcsolatos időszaki nehézségek, továbbá, az egészségügyi kockázatok /fertőző betegségek/. Az erdő-és bozóttüzek egyes vidékeken esetenként forgalmi eltereléseket, illetve útlezárásokat is eredményezhetnek. A téli hónapokban hasonlóképpen nehezítheti a macedóniai gépjármű-és a légiközlekedést a köd, valamint, az erős havazás, tartós fagy.

Elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés

Magyar állampolgár macedóniai elhalálozása esetén a földi maradványok elszállítása és a kapcsolódó anyakönyvi ügyintézés céljából helyi temetkezési vállalat megbízása lehet javasolt.

Nagykövetségünk alábbiakban közli nemzetközi referenciákkal rendelkező, angol nyelven is szolgáltatásokat nyújtó temetkezési vállalkozó elérhetőségét. Megjegyezzük, hogy a szkopjei céggel közvetlen tapasztalatunk nincs, szolgáltatásaiért külképviseletünk felelősséget nem tud vállalni:

Butel Funeral Servivces
Address: Lazar Trpovski 67a, Skopje
Tel.: 00389 2 26 12 060, 000389 2 31 63 507
Mobile: 00359 70 244 813
Email: HZgzUzNxIUyxlgch905RYz2NIyYnV0ZWxAcG9ncmViZW5zZXJ2aXMubWs=

További, részben angol nyelvű, hasznos információkat és elérhetőségeket tartalmazó oldalak: 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Aktuális figyelmeztetés:

A fűtési szezonban fokozott problémát jelent Szkopje és egyéb ipari nagyvárosok (Tetovó, Kumanovó, Bitola) szennyezett levegője. A légszennyezettség által sújtott városi területeken kiskorú, illetve, 60 év feletti személyeknek nem ajánlott aktív kültéri mozgás, illetve szellőztetés a kora reggeli és esti órákban. A levegő minősége bizonyos meteorológiai körülmények hatására (pl. esőzés és szélvihar) javulhat, de tartós köd és szélcsend esetén tovább romolhat.

***

Felhívjuk a Tisztelt Utazóközönség figyelmét, hogy Macedóniában is jelen vannak olyan kullancsok, amelyek terjeszthetik a meningoencephalitis vírust.

***

A vízi sportok rajongóinak is érdemes figyelemmel lenniük arra, hogy a helyi Környezetvédelmi Minisztérium vízügyi részlegének rendszeresen közreadott tájékoztatása szerint a macedóniai folyók nem alkalmasak fürdésre. A tavak esetében, pedig a főváros melletti Treszka-tóban nem ajánlott vízminőségi okokból a fürdőzés, ahogy a mesterséges tavak (pl. bányatavak) esetében is kellő körültekintés tanácsolt.

A macedón állami közegészségügyi rendszer minősége jóval alacsonyabb a magyarországi intézmények színvonalánál, ugyanakkor elterjedtek a magánkórházak és magas színvonalú magánrendelők. Ennek megfelelően kiutazás előtt javasolt a teljes körű, egészségügyi szolgáltatásokra is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Allergiában, illetve cukorbetegségben érintett utazók esetében javasolt a speciális gyógyszeres készítmények utazás előtti beszerzése. Az ország higiénés helyzete a magyarországi szintnél – főként vidéki környezetben - jellemzően alacsonyabb. Egyre súlyosabb gondot jelent a nagyobb városok romló légszennyezettsége, ami jellemzően Szkopjét, Kumanovo és Tetovo városokat érinti és a fűtési szezon csúcsán (január-február) kulminál.

A csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban azonban kiváló minőségű ásványvíz kapható.