Európa

Utoljára módosítva: 2016. 10. 12.   

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Podgoricában nagykövetség

Biztonság:

Montenegró alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a migrációs válság eddig nem érintette az országot. A közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg mind a közlekedési balesetek, mind a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

2016 júniusában egyes internetes hírportálokon olyan információ jelent meg, hogy az egyik legnépszerűbb montenegrói üdülőhelyen, „Kotorban bandaháború zajlik az utcákon”. Szerencsére a hír ebben a formájában nem igaz, megtévesztő, feleslegesen kelt pánikot. Kotor is biztonságos hely, ahová naponta ezrével érkeznek a turisták. Nagykövetségünk (az EU tagállamok nagykövetségeivel közösen) folyamatosan figyelemmel kíséri Montenegró biztonsági, közbiztonsági helyzetét, amennyiben bármilyen, az idelátogató turisták biztonságát veszélyeztető körülmény felmerülne, arról haladéktalanul a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos közleményben tájékoztatná állampolgárainkat.  

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, azon belül is elsősorban útlevelükre fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön gyakoribbak a zsebtolvajlások, lopások. Néhány bűnbanda az Európai Unió tagállamaiból érkező turisták útlevelének az eltulajdonítására specializálódott. Az óvatosság még a garantáltan jó színvonalú szálláshelyek esetében is indokolt. Ahol lehetséges, ott vegyék igénybe a szoba, a szálláshely széfjét. Tekintettel arra, hogy a térség valamennyi országába a kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal be lehet utazni, ezért a turista céllal, 30 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén felesleges útlevél használata, a személyazonosító igazolvány elegendő. Ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal azonban nem lehetséges a beutazás!

Továbbá nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően visszakerült tulajdonosához, aki újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják és a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes útiokmányért. 

Amennyiben valaki útlevéllel utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve Szerbián, Bosznia-Hercegovinán vagy Horvátországon keresztül haza tudnak térni. Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen be kell jelenteni, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Ezt követően, amennyiben nincs más érvényes úti okmány az utas birtokában a külképviseleten ún. ideiglenes magánútlevél kerül kiállításra, amelyhez a rendőrségi jegyzőkönyv szükséges. Az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30.-EUR, illetve a személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valamely személy által igazolni kell. 

Montenegróba utazás előtt javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni. Nagyértékű gépjárművek esetén érdemes a CASCO biztosítást megkötni!  

***

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy június közepén befejeződtek a jelentős útépítési, útfelújítási munkálatok. A Podgorica – Cetinje és a Cetinje – Budva fél-autópályák teljes hosszán akadálytalan a gépjárműforgalom. A hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. Az időjárásról és az aktuális útviszonyokról a www.amscg.org honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Montenegróba érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et).

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. Az EU tagállamok állampolgáraira vonatkozó vízummentesség kiegészült a turisták regisztrációjára vonatkozó rendelkezéssel. A 24 órát meghaladó tartózkodást be kell jelenteni, legkésőbb az országból való kiutazást megelőző napon! Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyek automatikusan elvégzik. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – a határon kilépéskor 60-600 Euro pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók pedig bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat, egyúttal a napi 0,90 eurocent idegenforgalmi adót is ekkor kell megfizetni. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető: www.mup.gov.me/upravapolicije/vijesti/151630/Prijava-i-odjava-boravka-stranaca-olaksana-putem-obrazaca-pravilnici-definisu-blizi-nacin-prijave-i-odjave.html

Mivel a szükséges informatikai fejlesztések még nem fejeződtek be, ezért még nem lehetséges az elektronikus úton történő bejelentés. 

A 3 hónapot meghaladó tartózkodáshoz vízum kiváltása szükséges. Ez Montenegró budapesti Nagykövetségén kérelmezhető. A vízum kiadásának alapvető feltétele a beutazási cél és a tartózkodás anyagi feltételeinek igazolása.  

Montenegró egész területén TILOS a vadkempingezés. Kempingezni, sátorban megszállni csak és kizárólag az erre kijelölt, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, regisztrált kempingekben engedélyezett. Felhívjuk az extrém sportok kedvelőinek figyelmét, hogy életveszély miatt egyes folyókon, folyószakaszokon TILOS a raftingolás. Ezekről aktuális tájékoztatás a turista irodákban, turisztikai központokban kapható.

Munkavállalással kapcsolatos tudnivalók 

Szigorodtak a munkavállalás feltételei, amelynek célja a helyi munkanélküliség csökkentése. Azok a magyar állampolgárok, akik Montenegróban szeretnének munkát vállalni először a Rendőrségtől kell megkérniük a munkavállalási engedélyt. (Az engedély kiadásának határideje 5 munkanap). Ennek birtokában fordulhatnak Montenegró budapesti Nagykövetségéhez a „D” típusú tartózkodási vízum felvétele céljából. A montenegrói hatóságok megkülönböztetetten kezelik azokat a munkavállalási engedély kérelmeket, amelyeket bejegyzett cégek, az országban működő külföldi érdekeltségű gazdasági társaságok nyújtanak be, az egyéni munkavállalókéhoz képest. A munkavállalási kérelemhez az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

  • a montenegrói munkáltatóval már megkötött munkaszerződés,
  • banki igazolás (montenegrói bankszámlaszám ahova a munkabérét kapja),
  • montenegrói lakáscím, a tervezett tartózkodás helye,
  • a munkáltató vállalat cégbejegyzésének másolata,
  • a munkáltató által kitöltött adatlapok a Belügyminisztérium részére.

Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Főváros: Podgorica
Ország előhívó: +382
Pénznem: EUR
Bankkártyák: a Mastercard, Maestro és Visa-kártya általánosan elfogadott.

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó)

19807- útinformáció és közúti segélyhívó

Alapterület: 13,938 km2

Lakosság: 625,266 (2011-es adat)

Tengerpart hossza: 293.5 km, Strandok hossza: 73 km

Turistainformációk angolul:www.destination-montenegro.com; www.visit-montenegro.com

Információk a montenegrói kormányról 

angolul: www.gov.me/en/homepage?alphabet=lat

Nagykövetségek és konzulátusok Montenegróban:

  www.mip.gov.me/en/index.php/Missions-to-Montenegro/

1.     Közlekedés:

Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek!    

2.     Házi kedvencek behozatala Montenegróba

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

Amennyiben a fenti feltételek nem valósulnak meg, a háziállat az országba nem hozható be.

A háziállatok saját gépjárművel hozhatók be Montenegróba, autóbusszal vagy vonattal történő utaztatás esetén az adott szállítási cég nyújt bővebb információt a szállítás feltételeiről.

A turisták által behozott háziállatok nem kerülnek karanténba.

3.     Állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozására hozott intézkedések

Az állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozása érdekében, a nemzetközi gyakorlathoz igazodva Montenegróba nem engedélyezett egynapi mennyiségnél több élelmiszer behozatala. Mindenféle állati és növényi eredetű terméket be kell jelenteni a határon. Ezekből az országba bevinni legfeljebb az alábbi mennyiségeket lehet:

Növények

Friss gyümölcsök, zöldségek (burgonya kivételével) - 5 kg
Vágott virágból csokor vagy koszorú - 1 db
Virág- vagy zöldségmag - eredeti csomagolásban - 10 dkg
Dísznövényhagymák vagy gumók - 3 kg
Szobanövény (kivétel bonsai) - 3 db
Erkélyre való növények - 3 db

Ételek, italok

Gyerektápszer - orvosi rendelvényre - a meg nem kezdettek felbontatlan, szabályos csomagolásban
Szárított gyümölcs, zöldség, gomba, nyers kávé- illetve kakaóbab, fűszer, tea - 1 kg
Alkoholos italok eredeti csomagolásban, zárjeggyel - 1 l
Nem alkoholos italok - eredeti csomagolás - 5 l
Ásványvíz - 5 l
Vegyes, csomagolt élelmiszer közvetlen fogyasztásra (amik nem igényelnek speciális kezelést) – max. 1 kg

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni.

Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. Orvosi jelentések szerint a megbetegedések csak és kizárólag a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Az egészséges védekező rendszerrel rendelkező egyéneknél a fertőzés lefolyása 2-3 nap.

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban:

www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/egeszsegugyi_ellatasok_igenybevetele_montenegroban