Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 08.  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Podgoricában nagykövetség

Biztonság:

Montenegró alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a migrációs válság eddig nem érintette az országot. A közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg mind a közlekedési balesetek, mind a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, azon belül is elsősorban útlevelükre fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön előfordulnak zsebtolvajlások, lopások. Néhány bűnbanda az Európai Unió tagállamaiból érkező turisták útlevelének az eltulajdonítására specializálódott. Az óvatosság még a garantáltan jó színvonalú szálláshelyek esetében is indokolt. Ahol lehetséges, ott vegyék igénybe a szoba, a szálláshely széfjét. Tekintettel arra, hogy a térség valamennyi országába a kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal be lehet utazni, ezért a turista céllal, 30 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén felesleges útlevél használata, a személyazonosító igazolvány elegendő. Ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal azonban nem lehetséges a beutazás!

Amennyiben valaki útlevéllel utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve Szerbián, Bosznia-Hercegovinán vagy Horvátországon keresztül haza tudnak térni. Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen be kell jelenteni, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Ezt követően, amennyiben nincs más érvényes úti okmány az utas birtokában a külképviseleten ún. ideiglenes magánútlevél kerül kiállításra, amelyhez a rendőrségi jegyzőkönyv szükséges. Az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30.-EUR, illetve a személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valamely személy által igazolni kell. 

Montenegróba utazás előtt javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni. Nagyértékű gépjárművek esetén érdemes a CASCO biztosítást megkötni!  

***

 • Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. Az 1.500 m-nél magasabban fekvő területeken, valamint a mély völgyekben a reggeli órákban párásodás, ködösödés is előfordulhat, ami miatt a fokozott óvatosság szükséges. 
 • A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően jellemzőek Montenegróban az erdő-, illetve bozóttüzek, amelyek esetenként lakott területeket is veszélyeztethetnek! 
 • A MOTOROSOK figyelmét felhívjuk arra, hogy a montenegrói útszakaszok jelentős része hegyi út, szerpentinekkel, alagutakkal, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, ezért kimondott életveszélyt jelent a kanyarokban való kisodródás, vagy a kanyar „levágásával” a szembejövő forgalmi sávba való átkerülés.
 • Tájékoztatjuk a Montenegróba beutazni szándékozókat, hogy április 3-tól Budapestről közvetlen légijárattal is elérhető Podgorica, a WizzAir heti két alkalommal üzemeltetett járatával.
 • Az időjárásról és az aktuális útviszonyokról a www.amscg.org honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A tervezett beutazás napjától számított + 90 nap
Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére. 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére 
Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. 

Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. Az EU tagállamok állampolgáraira vonatkozó vízummentesség kiegészült a turisták regisztrációjára vonatkozó rendelkezéssel. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően 72 órán belül be kell jelenteni, amely a szállásadó elsődleges felelőssége! Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyek automatikusan elvégzik. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor 60-600 Euro pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat, egyúttal a napi 0,90 Euro idegenforgalmi adót is ekkor kell megfizetni. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető: (www.mup.gov.me/upravapolicije/vijesti/151630/Prijava-i-odjava-boravka-stranaca-olaksana-putem-obrazaca-pravilnici-definisu-blizi-nacin-prijave-i-odjave.html). Mivel a szükséges informatikai fejlesztések még nem fejeződtek be, ezért még nem lehetséges az elektronikus úton történő bejelentés és az idegenforgalmi adó átutalással történő megfizetése. 

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

Munkavállalás, jövedelemszerzés:

A munkanélküliség csökkentése érdekében szigorodtak a külföldiek munkavállalásának feltételei. Azok a magyar állampolgárok, akik Montenegróban kívánnak munkát vállalni először a Rendőrségtől kell megkérniük a munkavállalási engedélyt. (Az engedély kiadásának határideje 5 munkanap). Ennek birtokában fordulhatnak Montenegró budapesti Nagykövetségéhez a „D” típusú tartózkodási vízum felvétele céljából. A montenegrói hatóságok megkülönböztetetten kezelik azokat a munkavállalási engedély kérelmeket, amelyeket bejegyzett cégek, az országban működő külföldi érdekeltségű gazdasági társaságok nyújtanak be, az egyéni munkavállalókéhoz képest. A munkavállalási kérelemhez az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

 • a montenegrói munkáltatóval már megkötött munkaszerződés,
 • banki igazolás (montenegrói bankszámlaszám ahova a munkabérét kapja),
 • montenegrói lakáscím, a tervezett tartózkodás helye,
 • a munkáltató vállalat cégbejegyzésének másolata,
 • a munkáltató által kitöltött adatlapok a Belügyminisztérium részére.

Egyéb célú tartózkodás:

A vízum kérelmezése során igazolni kell a tartózkodás célját, helyét, továbbá a tervezett tartózkodás idejére a megélhetés fedezetét. 

Megjegyzés: A Montenegróban saját ingatlannal rendelkező külföldieknek is – tartózkodási idejüktől függetlenül – meg kell fizetniük az „üdülőhelyi illetéket”, amely településenként és szezononként eltérő lehet, összege 0,50 Euro – 1,20 Euro / fő / nap.

Gépkocsivezetés:

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. 

Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

További hasznos információt a közlekedésről lentebb olvashat.

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

Amennyiben a fenti feltételek nem valósulnak meg, a háziállat az országba nem hozható be. 

A háziállatok saját gépjárművel hozhatók be Montenegróba, autóbusszal vagy vonattal történő utaztatás esetén az adott szállítási cég nyújt bővebb információt a szállítás feltételeiről.

A turisták által behozott háziállatok nem kerülnek karanténba.

További hasznos információ: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám: www.upravacarina.gov.me/uprava

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Főváros: Podgorica
Ország előhívó: +382
Pénznem: EUR
Bankkártyák: a Mastercard, Maestro és Visa-kártya általánosan elfogadott.

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó)

19807- útinformáció és közúti segélyhívó

Alapterület: 13,938 km2

Lakosság: 625,266 (2011-es adat)

Tengerpart hossza: 293.5 km, Strandok hossza: 73 km

Turistainformációk angolul:www.destination-montenegro.com; www.visit-montenegro.com

Információk a montenegrói kormányról: 

angolul: www.gov.me/en/homepage?alphabet=lat

Nagykövetségek és konzulátusok Montenegróban:

  www.mip.gov.me/en/index.php/Missions-to-Montenegro/

Közlekedés:

Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjárműtulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők, amelynek ára 15 napra 15 EUR, 30 napra 28 EUR (az árak indikatív jellegűek, biztosítótól és időszaktól függően változhatnak!)

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Általánosan indokolt a fokozott óvatosság a hegyi utakon, amelyek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek. 

A helyi gépkocsivezetők ugyanakkor sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek!  

Állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozására hozott intézkedések:

Az állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozása érdekében, a nemzetközi gyakorlathoz igazodva Montenegróba nem engedélyezett egynapi mennyiségnél több élelmiszer behozatala. Mindenféle állati és növényi eredetű terméket be kell jelenteni a határon. Ezekből az országba bevinni legfeljebb az alábbi mennyiségeket lehet:

Növények:

Friss gyümölcsök, zöldségek (burgonya kivételével) - 5 kg
Vágott virágból csokor vagy koszorú - 1 db
Virág- vagy zöldségmag - eredeti csomagolásban - 10 dkg
Dísznövényhagymák vagy gumók - 3 kg
Szobanövény (kivétel bonsai) - 3 db
Erkélyre való növények - 3 db

Ételek, italok:

Gyerektápszer - orvosi rendelvényre - a meg nem kezdettek felbontatlan, szabályos csomagolásban
Szárított gyümölcs, zöldség, gomba, nyers kávé- illetve kakaóbab, fűszer, tea - 1 kg
Alkoholos italok eredeti csomagolásban, zárjeggyel - 1 l
Nem alkoholos italok - eredeti csomagolás - 5 l
Ásványvíz - 5 l
Vegyes, csomagolt élelmiszer közvetlen fogyasztásra (amik nem igényelnek speciális kezelést) – max. 1 kg

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni.

Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. Orvosi jelentések szerint a megbetegedések csak és kizárólag a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Az egészséges védekező rendszerrel rendelkező egyéneknél a fertőzés lefolyása 2-3 nap.

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban:

www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/egeszsegugyi_ellatasok_igenybevetele_montenegroban