Európa

Utoljára módosítva: 2016. 05. 05.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Podgoricában nagykövetség

Biztonság:

Montenegró alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a migrációs válság eddig nem érintette az országot. A közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg mind a közlekedési balesetek, mind a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Montenegróba utazás előtt javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni. Nagyértékű gépjárművek esetén érdemes a CASCO biztosítást megkötni!  

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, azon belül is elsősorban útlevelükre fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön gyakoribbak a zsebtolvajlások, lopások. Néhány bűnbanda az Európai Unió tagállamaiból érkező turisták útlevelének az eltulajdonítására specializálódott. Az óvatosság még a garantáltan jó színvonalú szálláshelyek esetében is indokolt. Ahol lehetséges, ott vegyék igénybe a szoba, a szálláshely széfjét. Tekintettel arra, hogy a térség valamennyi országába a kártya típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ezért a turista céllal, 30 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén felesleges útlevél használata, a személyi igazolvány elegendő. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehetséges a beutazás! Amennyiben valaki útlevéllel utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve Szerbián, Bosznia-Hercegovinán vagy Horvátországon keresztül haza tudnak térni. Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen be kell jelenteni, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Ezt követően, amennyiben nincs más érvényes úti okmány az utas birtokában a külképviseleten ún. ideiglenes magánútlevél kerül kiállításra, amelyhez a rendőrségi jegyzőkönyv szükséges. Az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30.-EUR, illetve a személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valamely személy által igazolni kell.

***

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a tavasz beköszöntével jelentős útépítési, útfelújítási munkálatok kezdődtek, ami miatt rendszeresek az útlezárások terelések. A Podgorica – Cetinje és a Cetinje – Budva autópályák építése miatt, naponta többször, több órára mindkét irányban szünetel a gépjárműforgalom. Azokon a főutakon, ahol jelentős mértékű felújítás zajlik, időszakos forgalomkorlátozással kell számolni. A hegyvidéki útszakaszokon a tavaszi esők következtében gyakori a sárfelhordás, a kőomlás. Különösen a hegyvidéki útszakaszokon, a nem belátható részeken (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. Bár folyamatosan tisztítják az utakat, de az ismétlődő esők miatt a kőomlások is ismétlődnek. A hegyvidéki utakon éjszaka előfordulhat lefagyás, vízátfolyás, ami drasztikusan befolyásolja a vezetési körülményeket, ezért a fokozott óvatosság indokolt. Az időjárásról és az aktuális útviszonyokról a www.amscg.org honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Montenegróba érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et).

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. Az EU tagállamok állampolgáraira vonatkozó vízummentesség kiegészült a turisták regisztrációjára vonatkozó rendelkezéssel. 72 órára emelkedett az az időszak, amit nem kell bejelenteni. A 72 órát meghaladó tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyek automatikusan elvégzik. A magán szálláshelyen tartózkodók pedig bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven rövidesen interneten is hozzáférhető lesz, így a turisták önmagukat, elektronikus úton, egyszerűen be tudják jelenteni.

A 3 hónapot meghaladó tartózkodáshoz vízum kiváltása szükséges. Ez Montenegró budapesti Nagykövetségén kérelmezhető. A vízum kiadásának alapvető feltétele a beutazási cél és a tartózkodás anyagi feltételeinek igazolása.  

Montenegró egész területén TILOS a vadkempingezés. Kempingezni, sátorban megszállni csak és kizárólag az erre kijelölt, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, regisztrált kempingekben engedélyezett. Felhívjuk az extrém sportok kedvelőinek figyelmét, hogy életveszély miatt egyes folyókon, folyószakaszokon TILOS a raftingolás. Ezekről aktuális tájékoztatás a turista irodákban, turisztikai központokban kapható.

Munkavállalással kapcsolatos tudnivalók 

Szigorodtak a munkavállalás feltételei, amelynek célja a helyi munkanélküliség csökkentése. Azok a magyar állampolgárok, akik Montenegróban szeretnének munkát vállalni először a Rendőrségtől kell megkérniük a munkavállalási engedélyt. (Az engedély kiadásának határideje 5 munkanap). Ennek birtokában fordulhatnak Montenegró budapesti Nagykövetségéhez a „D” típusú tartózkodási vízum felvétele céljából. A montenegrói hatóságok megkülönböztetetten kezelik azokat a munkavállalási engedély kérelmeket, amelyeket bejegyzett cégek, az országban működő külföldi érdekeltségű gazdasági társaságok nyújtanak be, az egyéni munkavállalókéhoz képest. A munkavállalási kérelemhez az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

  • a montenegrói munkáltatóval már megkötött munkaszerződés,
  • banki igazolás (montenegrói bankszámlaszám ahova a munkabérét kapja),
  • montenegrói lakáscím, a tervezett tartózkodás helye,
  • a munkáltató vállalat cégbejegyzésének másolata,
  • a munkáltató által kitöltött adatlapok a Belügyminisztérium részére.

Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Főváros: Podgorica
Ország előhívó: +382
Pénznem: EUR
Bankkártyák: a Mastercard, Maestro és Visa-kártya általánosan elfogadott.

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó)

19807- útinformáció és közúti segélyhívó

Alapterület: 13,938 km2

Lakosság: 625,266 (2011-es adat)

Tengerpart hossza: 293.5 km, Strandok hossza: 73 km

Turistainformációk angolul:www.destination-montenegro.com; www.visit-montenegro.com

Információk a montenegrói kormányról 

angolul: www.gov.me/en/homepage?alphabet=lat

Nagykövetségek és konzulátusok Montenegróban:

  www.mip.gov.me/en/index.php/Missions-to-Montenegro/

1.     Közlekedés:

Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek!    

2.     Házi kedvencek behozatala Montenegróba

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

Amennyiben a fenti feltételek nem valósulnak meg, a háziállat az országba nem hozható be.

A háziállatok saját gépjárművel hozhatók be Montenegróba, autóbusszal vagy vonattal történő utaztatás esetén az adott szállítási cég nyújt bővebb információt a szállítás feltételeiről.

A turisták által behozott háziállatok nem kerülnek karanténba.

3.     Állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozására hozott intézkedések

Az állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozása érdekében, a nemzetközi gyakorlathoz igazodva Montenegróba nem engedélyezett egynapi mennyiségnél több élelmiszer behozatala. Mindenféle állati és növényi eredetű terméket be kell jelenteni a határon. Ezekből az országba bevinni legfeljebb az alábbi mennyiségeket lehet:

Növények

Friss gyümölcsök, zöldségek (burgonya kivételével) - 5 kg
Vágott virágból csokor vagy koszorú - 1 db
Virág- vagy zöldségmag - eredeti csomagolásban - 10 dkg
Dísznövényhagymák vagy gumók - 3 kg
Szobanövény (kivétel bonsai) - 3 db
Erkélyre való növények - 3 db

Ételek, italok

Gyerektápszer - orvosi rendelvényre - a meg nem kezdettek felbontatlan, szabályos csomagolásban
Szárított gyümölcs, zöldség, gomba, nyers kávé- illetve kakaóbab, fűszer, tea - 1 kg
Alkoholos italok eredeti csomagolásban, zárjeggyel - 1 l
Nem alkoholos italok - eredeti csomagolás - 5 l
Ásványvíz - 5 l
Vegyes, csomagolt élelmiszer közvetlen fogyasztásra (amik nem igényelnek speciális kezelést) – max. 1 kg

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni.

Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. Orvosi jelentések szerint a megbetegedések csak és kizárólag a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Az egészséges védekező rendszerrel rendelkező egyéneknél a fertőzés lefolyása 2-3 nap.

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.