Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 08. 01.
Mai napon is érvényes: 2017.09.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Osloban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Norvégia 2015. november 26-ától  ideiglenes jelleggel visszaállítja a határellenőrzést a Norvégiába irányuló kompokon és szigorítja a határellenőrzést a svéd határon és a határ melletti tartományokban. 

A norvég hatóságok megfelelő úti okmányok nélkül a kompra történő felszállást nem engedélyezik.

1. Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Norvégiában ennek veszélye aránylag csekély, bár – az ország katonai szerepvállalásai miatt – ilyen jellegű cselekmények előfordulása teljesen nem zárható ki.

2. Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Norvégia közbiztonsága általában jónak nevezhető. Az utóbbi időben megnőtt a bankkártyákat érintő trükkös lopások száma. Ezekben az esetekben szervezett bandák áldozata lehet az utazó. Fizetéskor, vagy pénzfelvételkor távolról figyelik a kiszemelt áldozatot, rögzítik a PIN kódot, majd az utcán ellopják a kártyát és azonnal leveszik az azon található pénzösszeget. Egyre gyakoribbá válnak a zsebtolvajlások, kedvelt célpontok a zsúfolt helyek (pl. a reptéri gyorsvasút is). Az utazóknak ajánlatos fokozottan ügyelniük úti okmányaikra és értéktárgyaikra, mivel - különösen a fővárosban - a repülőtereken, vonatállomásokon, turisták által közkedvelt látogatóhelyeken, bevásárlóközpontokban, szállodákban és szórakozóhelyeken gyakoribbá váltak a bűnelkövetések. Javasoljuk, hogy az utazó mind a személyi igazolványát, mind az útlevelét hozza magával, mivel mindkét okmány úti-okmányként használható. Az úti-okmányokat és értéktárgyakat célszerű elkülönítve, külön-külön irattárcában, kézitáskában tartani.

3. Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások:

Norvégia az EGT tagja, az Európai Unióval széleskörű kapcsolatokat tart fenn. A lakosságban általában nincs ellenérzés az Unióval szemben, azonban az országban jelenleg tapasztalható EU-s munkavállalók beözönlése – akiket sokszor illegálisan, és a megszokottnál jóval alacsonyabb bérért foglalkoztatnak -, már bizonyos társadalmi körökben ellenérzést válthatnak ki.

4. Utazás, közlekedés biztonsága:

 • szárazföldi (közúti, vasúti): Egyértelműen jó.
 • vízi: a kikötők jelentős részének biztonsága megfelelő.
 • légi: a nagy távolságok és a domborzati viszonyok miatt igen jelentős a belföldi légi-forgalom. A nemzetközi légi-forgalmat is bonyolító légi-kikötőkben a biztonság a nemzetközi normáknak megfelelő.

5.Természeti és technikai katasztrófák:

A természeti katasztrófák előfordulásának csekély a valószínűsége, a technikai katasztrófák veszélye azonban fennáll: a hosszú tengerpart mentén folyó szállítmányozó hajózás kiemelt kockázati tényezőt jelent.

6. Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:

Általában a segítőkészség a jellemző, bár a közigazgatási intézményeket a közvélemény gyakran illeti kritikával az ügyek esetenként rugalmatlan és bürokratikus intézése miatt.

7. Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Közbiztonsági szempontból nincsenek kockázatos területek, illetve országrészek, de a bűncselekmények előfordulásának valószínűsége Oslóban, illetve annak egyes kerületeiben jóval nagyobb, mint az ország más területein.

A biztonság tekintetében más a helyzet. Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolatunk a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gleccsereken tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. Ha ritkán lakott vidékre megyünk (még akkor is, ha teljesen veszélytelennek látszó túrát tervezünk) feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és navigációs rendszer (GPS). Az ország földrajzi adottságai (alacsony népsűrűség, kiterjedt lakatlan területek) miatt a mobilhálózat lefedettsége hiányos. Ezért javasoljuk, hogy legyenek olyan személyek, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat és azt is, hogy mikor szándékozunk visszatérni.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása:

Ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a norvégiai belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges

Gépjárművezetés, vezetői engedély:

Tekintettel arra, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak, a magyar hatóság által kibocsátott érvényes vezetői engedély használata megengedett Norvégiában. A Magyarországon kibocsátott vezetői engedély különbözeti vizsga teljesítése nélkül kicserélhető a norvég hatóságok által kibocsátott vezetői engedélyre, melynek folyamatáról az alábbi oldalon található bővebb tájékoztatás: www.vegvesen.no/en/driving+licences/About+Driving+licences/foreign-driving-licences-in-norway/issued-in-the-eu-eea

Gépjármű norvégiai regisztrációjával, biztosításával, a felmerülő adókötelezettségekkel kapcsolatban az alábbi oldalon található bővebben információ: www.nyinorge.no/en/Ny-i-Norge-velg-sprak/New-in-Norway/Transport-and-services/Motor-vehicles/Using-a-foreign-driving-licence/

Közlekedés

Norvégiában alacsonyabbak a sebességhatárok, mint az európai országok többségében. Autópályán mindössze 90 km/h a megengedett maximális sebesség (néhány helyen táblával jelzik, hogy megengedett a 100 km/h vagy 110 km/h), míg országúton csupán 80 km/h az engedélyezett maximum. A norvég hatóságok a sebességkhatárok, a parkolási szabályok és díjfizetés betartását rendszeresen ellenőrzik az utakon a gyorshajtás börtönbüntetéssel is sújtható! 

Gyorshajtás vonatkozásában tájékoztató jelleggel ajánlott megtekinteni az alábbi oldalt: www.speedingeurope.com/norway/

A fővárosba és a nagyobb városokba gépkocsival történő behajtás esetén kötelező az úthasználati díj megfizetése. Az úthasználati díj személygépkocsi esetén rendszerint 33,- NOK belépésenként. A pontos díjtételeket a városkapuknál/Toll Stasjon táblán jelzik. A 2008 elejétől bevezetett változtatás folytán a városkapuknál megszűnt a megállási és készpénzfizetési lehetőség. A norvég hatóságok a belépést automatikusan (rendszám leolvasásával) műszaki berendezésekkel regisztrálják és az autópályadíjat a leolvasott információk alapján postai úton megküldik (a külföldi gépjárművek esetében is). Igény esetén lehetőség van a díj norvégiai megfizetésére is, melyről további információk az alábbi oldalon olvashatóak: www.epcplc.com/about_epc.

A norvég közlekedési szabályok fokozottan védik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akik ennek tudatában vesznek részt a forgalomban. A kerékpáros és gyalogosforgalom a városokban is igen jelentős. Ez fokozott figyelmet igényel az autósok részéről. Fontos tudni, hogy Norvégiában különösen ügyelni kell a jobbkéz-szabály betartására, mivel védett útvonal a városokban is alig található.

Norvégiában a téli időszak beköszöntésével az alábbi változásokat szükséges figyelembe venni a közúti közlekedésnél:

1. Az autópályakészülék (bombrikke, AutpóoPASS) kötelező minden 3,5 tonna vagy annál nehezebb kereskedelmi célú teherautó számára.
A jármű rendszámát regisztrálni kell (hozzá kell rendelni) a készülékhez és a szélvédőre erősíteni.
További információ angolul: www.vegvesen.no/en/Home

2. Főszabályként minden gépjármű kerekére kötelező a téli gumi november 15 – március 31 között.

3. Hólánc: Norvégia egyes területein minden 3,5 tonnás járműben kötelező a megfelelő hólánc a következő időszakban:

október 15 – április 30: (pl.: Nordland, Troms, Finnmark megyékben) valamint november 1 – húsvét utáni első hétfőig az ország többi részén is.

A fenti információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos információk a fentiekben jelölt honlapon ellenőrizendőek.

A norvég légiforgalommal kapcsolatos aktuális információk a következő internetes címen érhetők el angol nyelven: www.osl.no/en/osl/t_blank

A vonatjáratokkal kapcsolatosan a norvég vasúti társaság (NSB) honlapján tájékozódhat: www.nsb.no/en/frontpage

Ajánlások

Túrázás előtt érdemes érdeklődni az aktuális helyi viszonyokról az esetleges lavina-vagy más természeti veszéllyel kapcsolatban a következő honlapokon:

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Norvégiában a tengeri fürdőzésre csak az erre kijelölt partszakaszokon van lehetőség. Kempingezésre ugyancsak a kijelölt kemping területeken van mód. Figyelemmel a változó időjárási viszonyokra, a szabadidős sportokat kedvelőknek javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizzék a norvég meteorológiai szolgálat honlapját: www.yr.no. A helyi önkormányzatnál érdeklődjenek az aktuális figyelmezetésekről, és fokozottan ügyeljenek a helyszínen elhelyezett figyelemfelhívó táblákra. A gyalogos és kerékpáros turisták eligazodását egyértelmű jelzések segítik. Az extrém sportok tekintetében megjegyezzük, hogy Norvégiában gyakoriak az ebből származó balesetek. A norvég hatóságok az önhibájából bajba került sportolóval megtéríttetik a mentés költségeit.

SÜRGŐSSÉGI TELEFONSZÁMOK:

Rendőrség: 112
Tűzoltóság: 110
Mentők: 113

Munkavállalás:

Munkavállalás és tanulmányi célból érkezőknek elengedhetetlen az útlevél, ugyanis bankszámlát csak ennek birtokában lehet Norvégiában nyitni.

A nagykövetség Konzuli Hivatala a munkáltató és munkavállaló közötti jogvitákban nem járhat el, tolmácsolást, peranyagok fordítását nem tudja vállalni.

Ha a munkaadóval kapcsolatban nézeteltérés merül fel, az illetékes norvég hatósághoz szükséges fordulni, amelyek a következők:

Ha szakszervezeti tagsága van a munkahelyén, a szakszervezete is ellát érdekvédelmi képviseletet.

A legfontosabb azonban továbbra is, hogy a Norvégiában munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárok pontosan megismerkedjenek a munkaszerződés tartalmi elemeivel az aláírás előtt.

2009. május 1-jével Norvégia az újonnan csatlakozott uniós tagállamok közül nyolc tagállam, köztük Magyarország állampolgárai vonatkozásában megszüntette az átmeneti rendelkezések alkalmazását. Magyar állampolgár jelenleg ugyanolyan feltételekkel vállalhat munkát, mint a régi tagállamok állampolgárai.

2009. október 1-jétől az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagországainak állampolgárai (kivéve Románia és Bulgária) három hónapot megahaladó tartózkodás, illetve munkavállalás esetén elegendő, ha érkezéskor regisztráltatják magukat, nem kell tartózkodási engedélyért folyamodniuk.

Regisztrációs kérelem benyújtása

A regisztráció a lakóhely szerinti norvég rendőrkapitányságon, vagy a külföldi munkavállalók számára létesített ügyfélfogadó hivatalokban történik. Azok, akik megfelelnek az előírásoknak – tehát akik, eddig tartózkodási engedélyt kaphattak – regisztrációs igazolást kapnak kézhez, amely korlátlan ideig érvényes. A döntést a rendőrség hozza meg. Az illetékes rendőrkapitányság beazonosítása érdekében előzetesen tájékozódjon a norvég rendőrségnél www.politi.no

Azok, akik már tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, elegendő, ha közvetlenül annak lejárta előtt regisztráltatják magukat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regisztrációs kérelmek benyújtásának rendjéről hiteles és kimerítő felvilágosítást a norvég szervek tudnak adni. A Norvég Bevándorlási Hivatal (Utlendingsdirektoratet/UDI) honlapján www.udi.no részletes tájékoztatót talál angol nyelven is az „EEA nationals do not need to apply for residence permits” címszó alatt. A feltételekről tájékozódhat Norvégia budapesti Nagykövetségén is: www.norvegia.hu

A regisztrációs kérelmeket továbbra is a tartózkodási engedély iránti kérelmekre rendszeresített korábbi formanyomtatványon (Application for an EEA/EFTA Permit) kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a munkaszerződést, vagy szabványos munkáltatói ígérvényt, amelyből egyértelműen kitűnik munkaköre és az alkalmazás időtartama. Az érvényes magyar útlevelet, vagy a beutazásnál használt személyazonosító igazolványt be kell mutatni. Amennyiben már megkezdte a munkavégzést, a kereset-igazolást is be kell mutatni. Részletes információ az UDI következő internetes oldalán: www.udi.no

Figyelem: a Norvégiában időszakosan szolgáltatást nyújtók és egyéni vállalkozók ugyancsak a fenti linken tájékozódhatnak a regisztrációval kapcsolatos eljárásról.

Az ügyintézési időről a norvég Bevándorlási Hivatal következő internetes címén tájékozódhat: http://www.udi.no/caseprocessingtime

Munkakeresés Norvégiában

A norvég munkaügyi és jóléti hatóság neve Arbeids- og Velferdsforvaltningen/NAV: www.nav.no.

A tájékoztatók angol nyelven is elérhetők a NAV honlapján.

Önnek jogában áll álláskeresőként regisztráltatnia magát a NAV-nál. A NAV irodáiban megtalálható a szabad állások jegyzéke. Az országában működő EURES-irodától további tájékoztatást kaphat a munkavállalással kapcsolatosan. Az EURES a NAV honlapjáról közvetlenül elérhető. Magán-munkaközvetítőirodákhoz és rövid-távú munkalehetőségeket közvetítő ügynökségekhez is bejelentkezhet. (Lásd továbbá a linkgyűjteményt.)

A Norvégiában betölthető álláshelyek többségét az interneten meghirdetik:

Fontos!

A legalább középszintű angol nyelvtudás elengedhetetlen a norvégiai munkavállaláshoz és napi ügyintézéshez, de a norvég munkáltatók nagy része megköveteli valamely skandináv nyelv magas szintű ismeretét is. A norvég nyelvtanfolyamokról és felnőttoktatásról részletesebb tájékoztatást Norvégia budapesti Nagykövetségén, vagy a norvégiai lakóhelye szerinti helyi önkormányzati hivatalnál kaphat. A tanfolyamok az Európai Unió állampolgárainak főszabályként önköltségesek. Bővebb információ itt:
www.velkommenoslo.no/english/norwegian_language_and_society; www.arbeidstilsynet.no weboldalon talál angol nyelven is.

Figyelem: az építőipari szektorban elhelyezkedő munkavállalóknak speciális azonosító igazolvánnyal kell rendelkezniük idénymunka esetén is! Az igazolvány kiváltásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Bővebb információ a Munkaügyi Felügyelet fenti honlapján.

Norvégiában a szakszervezetek befolyása igen erős. Javasoljuk ezért, hogy a munkaviszony létesítésekor tájékozódjon a munkáltatónál a szakmája szerint illetékes szakszervezetről, a tagság feltételeiről. A legbefolyásosabb norvégiai szakszervezeti szövetség a Landsorganisasjonen i Norge (LO) www.lo.no (angol nyelvű tájékoztató rendelkezésre áll).

Adózás Norvégiában

Az adókártya (skattekort) és a norvég személyazonosító szám megléte a norvégiai munkavállaláshoz kötelező. Az adókártya és a személyazonosító szám a norvég adóhatóságnál (Skatteetaten) kérvényezhető az erre rendszeresített formanyomtatványokon. (Adókártya: „Application for tax deduction cards for foreign citizens and others” RF-1209BE nyomtatvány). Bővebben: www.skatteetaten.no.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Norvégiában bankszámlát nyitni csak érvényes útlevéllel lehet, a személyazonosító igazolvány nem elegendő.

Munkáltatói járulék, társadalom-biztosítás

A munkáltatót a munkavállaló után járulékfizetési kötelezettség terheli, ami előfeltétele a norvég társadalombiztosítási rendszerben való részvételnek. A helyi adók beszedéséért felelős Kemnerkontor munkahelye szerint illetékes helyi hivatalában ellenőrizheti, hogy munkáltatója fizeti-e Ön után a kötelező járulék összegeket.

Munkanélküli segélyre vonatkozóan a NAV-tól kérhet tájékoztatást.

Amennyiben Magyarországon egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, javasoljuk, hogy Norvégiába érkezése előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál váltsa ki Európai Egészségbiztosítási kártyáját, amellyel a norvég biztosítottakkal azonos egészségügyi ellátásban részesülhet (ez nem jelenti az egészségügyi ellátás ingyenességét). Részletes információért forduljanak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz: www.oep.hu.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Norvégiában a fogászati kezelés önköltséges.

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A lenti információk továbbra is tájékoztató jellegűek, a mindenkori hatályos norvég szabályozásról az alábbi oldalon tájékozódhat: www.toll.no/en/goods/alcohol-and-tobacco/quotas/

Ha az utazó Norvégiába történő beutazás előtt 24 óránál tovább tartózkodott az országon kívül, akkor a vámmentesen behozható árucikkek összesített értéke nem haladhatja meg a 6.000.-NOK-ot. 24 óránál rövidebb külföldön tartózkodás esetén ez az összeghatár 3.000,- NOK. Különösen szigorú szabály, hogy 12 éven aluliak az élelmiszerekből csak üdítőt, csokoládét és cukorféleségeket hozhatnak be vámmentesen, de például húsfélét, vagy tejterméket egyáltalán nem. Az említett értékhatáron belül a következő mennyiség hozható be:

Alkohol:

 • 1 liter, 22-60 % alkoholtartalmú és 1,5 liter 2,5-22 % alkoholtartalmú ital, vagy: 3 liter 2,5-22 % alkoholtartalmú ital;
 • 2 liter sör (2,5 % alkoholtartalom felett), vagy: egyéb 2,5-4,75 % alkoholtartalmú ital. Szeszes italt csak 18 évnél idősebb személy hozhat be, 22 %-nál erősebb italt pedig csak 20 évnél idősebb személy.

Dohányáru:

200 db cigaretta, vagy 250 g egyéb dohány.

Hús, sajt, egyéb élelmiszer:

összesen maximum 10 kg.

Üzemanyag:

Maximum 600 liter a jármű üzemanyagtartályában (a nagy méretű tehergépjárműveket is figyelembe vették). Ezen felül max. 10 liter, külön üzemanyag kannában.

Külön engedély nélkül TILOS Norvégiába behozni:

 • narkotikumot, gyógyszert, mérget (kivéve: gyógyszert kis mennyiségben, saját használatra);
 • 60 %-nál erősebb alkoholt;
 • fegyvert, lőszert;
 • pirotechnikai eszközöket;
 • burgonyát;
 • emlősállatot, madarat, egzotikus állatokat;
 • növényeket, ill. termesztés céljára szolgáló növényi részeket.

Javasoljuk, hogy beutazás előtt tájékozódjon a Norvégiába behozható termékek köréről a norvég vámhatóság több nyelven készült honlapján: www.toll.no.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Biztosítás:

Minden Norvégiába utazó magyar állampolgárnak javasoljuk, hogy indulás előtt kössön utas- és balesetbiztosítást. Noha a biztosítás megléte a Norvégiában vízummentességet élvező országok polgárainak elvben nem kötelező, de az esetleges kórházi kezelés magas költségei miatt mindenképpen ajánlatos.   

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Norvégiában a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Aktuális tájékoztatást a norvég egészségügyi, illetve járványügyi helyzetről a következő internetes oldalakon talál:

Egészségügyi Főigazgatóság: www.helsedirektoratet.no
 
Népegészségügyi Hivatal: www.fhi.no

Egészségügyi Minisztérium honlapja: www.regjeringen.no/nb/dep/hod.html?id=421
 
Világjárvány: www.pandemi.no

Azok, akik Magyarországon biztosítottak, vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és az egészségügyi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. E jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja. A Kártya alapján a magyar állampolgár ugyanolyan feltételekkel részesül orvosilag szükséges ellátásban, mint az adott tagállam biztosítottai. A Kártyát a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki. Érvényességi ideje 12 hónap (nyugdíjasok esetében 36 hónap.) Részletes tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján talál: www.oep.hu