Európa

Mai napon is érvényes: 2018.12.16. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rómában nagykövetség és konzuli hivatal | Milánóban főkonzulátus 

Aktuális:

2018. 10. 29.
Monszunszerű záporok és zivatarok várhatóak a következő napokban egész Olaszországban, ahol már napok óta tombol a vihar és az ítéletidő. Az olasz katasztrófavédelem vörös és sárga riasztást adott ki több régióra, hétfőn Treviso, Genova, Velence, Róma városaiban számos iskolát, egyetemet zárva tartanak.

A legmagasabb fokú, piros riasztást rendelte el az olasz polgári védelem öt észak-olaszországi régióban (Lombardia, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Liguria, Trentino Alto Adige) a heves esőzés és az akár 100 km/órás szélsebesség miatt. 

Az erős széllökések faágak leszakadását eredményezhetik, ahogy ez Rómában is történt: az elmúlt hétvégén több esetben az utakra, illetve gépkocsikra estek nagyobb faágak, esetenként ki is dőlt néhány fa károkat okozva. Ha lehet kerüljék a sétákat, tájékozódjanak az időjárásról, mielőtt útra kelnek. 

Velence belvárosát dagály sújtja, a tetőzés várhatóan kedd éjszakára várható (140-150 cm). A közlekedést a városban a heves széllökések is nehezítik. Veneto-tartományban több főútszakaszt és hágót is lezártak, a lezárt útszakaszokról az olasz autosztráda társaság honlapján lehet tájékozódni (www.autostrade.it).

Friuli-Venezia Giulia-tartományban kidőlt fák és földcsuszamlások okoznak fennakadásokat. Kárbejelentések érkeztek Ovaro, Forni Avoltri és Sauris településekről.

Genovában és a ligúr településeken a heves szél és eső okozott károkat, a kidőlt fák és földcsuszamlások miatti útlezárások kapcsán érdemes az olasz autosztráda társaság valós idejű tájékoztatásait nyomon követni.

Jelenleg a Fiumicino- és Ciampino repterek nem jelentettek bezárásokat és járat törléseket, az induló gépek nem szenvednek jelentős késéseket. Azonban fennakadásokra lehet számítani az észak-olaszországi légiközlekedésben, Milánó Malpensa, Linate és Orio al Serio repülőtereiről a mai napon 30-50 perces késésekkel indulhatnak a járatok. 

Az autópályákon jellemzően az erős széllökések miatt nehéz közlekedni, az utazósebesség csökkentését javasolják a balesetek elkerülése érdekében. 

Az olasz főváros környékén a tömegközlekedés egy része nehézségekkel küzd: néhány metróállomást ideiglenesen lezártak a hétvégén az áradások és beázások miatt, a „Repubblica” metrómegálló még mindig zárva az elmúlt napi mozgólépcsőleszakadás miatt. A régiói Róma-Viterbo vasútvonalon  viszont technikai okok miatt jelentős késések várhatóak Bracciano irányába. Szintén a csatornaaknák eldugulása miatt, az aluljárókban áll a víz, némely buszjárat ideiglenes útvonalon halad. 

2018. 10. 02. 
Az Olasz Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma, továbbá az Emilia-Romagna, Lombardia, Piemonte és Veneto tartományok vezetései által 2017. június 9-én aláírt megállapodás értelmében, a felsorolt tartományokban 2018. október 1-én életbe lépett az új károsanyag kibocsátás csökkentését szabályozó rendelet.

Fentiek értelmében a négy észak-olasz tartományban 2018-tól – és valamennyi elkövetkezendő évben – október 1. és március 31. között, hétfőtől péntekig, 8.30 és 18.30 óra között az Euro 3, illetve annál alacsonyabb kategóriájú, dízel üzemanyagú gépjárművek számára tilos a behajtás a 30.000 vagy annál magasabb lélekszámú települések belterületeire. A szabályozás alól kivételt jelentenek a mozgáskorlátozottak számára kibocsátott igazolvánnyal rendelkező gépkocsivezetők, továbbá a forgalomban három vagy annál több utassal részt vevő gépjárművek.

A szabályozás kötelező érvényű az érintett tartományokon turisztikai céllal átutazó külföldi állampolgárokra is. 

Az Olasz Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma és az érintett tartományok között megkötött károsanyag kibocsátást szabályozó megállapodást az egyes tartományok az alábbi tartományi szintű rendeletekkel implementálták saját jogrendjükbe: 

Emilia Romagna tartomány: d.G.R. 279/17
Lombardia tartomány: d.G.R. 449/18
Piemonte tartomány: d.G.R. 29-7538/18
Veneto tartomány: d.G.R. 742/18

2018. 10. 02.
2018 augusztus 14-én Genova belterületén leomlott a városon áthaladó A10-es autópálya viaduktja. A városban és annak környékén jelentős torlódásokra lehet számítani. A katasztrófa miatt lezárták az A10-es autópályát, és ezzel megszűnt az egyik útvonal a genovai Cristoforo Colombo repülőtérre. A közlekedés a tengerparton futó Aurelia nevű állami úton lehetséges. Más útvonalak a hegyi utakon vezetnek át. 

Biztonság:

Terrorizmus:

A terrorizmus veszélye Olaszországot is fenyegeti, az ország célpont lehet a terrorizmusellenes szerepvállalása, illetve a Vatikán jelenléte miatt. A terrortámadások szempontjából kiemelt célpontok lehetnek nagyvárosok turista látványosságai, műemlékei (pl. Colosseum, Vatikán és környéke), illetve a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök. Az olasz rendvédelmi hatóságok további intézkedéseket hoztak, hogy a nagyszámú turista és zarándok védelmét biztosítani tudják a fővárosban. 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Az országba tömegközlekedési eszközzel (repülő, vonat, autóbusz) érkezők figyelmét felhívjuk arra, hogy csak szükséges dokumentumaikat hozzák magukkal, azokról több példányban is fénymásolatot készítve tegyék azokat csomagjaikba. A személygépkocsival érkezők figyelmét fokozottan felhívjuk az autófeltöréses lopásokra, akár úgy is, hogy az utasok az autóban alszanak. Ezért kerüljék az elhagyott, pihenésre alkalmasnak tűnő parkolókat, mert ez a hasonló rablások kiemelt terepe. A saját gépjárművel utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy kizárólag érvényes jogosítvány, érvényes forgalmi engedély és zöld kártya (kötelező biztosítás) és érvényes személyi okmány (útlevél, vagy személyi igazolvány) birtokában lépjék át a határt. Figyeljenek arra, hogy a nagyvárosok belső kerületeibe (Centro Storico) csak engedéllyel rendelkezők hajthatnak be, ellenkező esetben akár jóval Magyarországra történt visszatérésük után érkezhet tetemes bírság figyelmetlenségünk miatt. Ezeknek a lezárt területeknek a kezdetén ZTL vagy VARCO felirat olvasható. Érdemes tehát a gépjárművet ilyen esetben a belvárostól távolabb, őrzött parkolóban hagyni.

Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket soha ne hagyjanak a gépkocsiban. Amennyiben mégis eltulajdonítják az Olaszországban járó turista érvényes okmányait, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

Ha autóbusszal, vagy vonattal kívánnak hazatérni Magyarországra, e jegyzőkönyvvel mindenképpen el kell menniük a területileg illetékes konzulátusra, hogy ideiglenes útlevelet igényeljenek. Az utóbbi hetek információi szerint az a korábbi gyakorlat, mely szerint a rendőrségi jegyzőkönyv és a Magyarországra szóló repülőjegy birtokában a repülőtéren az utast felengedik a Magyarországra tartó gépre átalakulóban van. Több esetben előfordult, hogy az egyik repülőtársaság megtagadta a gépre való felszállást a konzulátusok által kiállított ideiglenes útlevél nélkül. Javasoljuk, hogy előzetesen készüljön másolat, fotó az utazó személyi okmányairól. Lopás, eltűnés esetén így – a rendőrségi jegyzőkönyv, az útiokmány fénymásolata és érvényes repülőjegy birtokában - más EU tagországok állampolgárait felengedték a hazafelé tartó repülőjáratra. A személyi igazolvány vagy útlevél nélkül maradt magyar állampolgár részére a magyar konzulátusok - szükség esetén -- ideiglenes magánútlevelet állítanak ki, melynek térítési díja 30 euro. 

Természeti katasztrófák:

Olaszországban aránylag gyakoriak a földrengések, melyek főleg az utóbbi két évben jelentős áldozattal jártak és az anyagi kár is hatalmas volt. Ma is számos érintett terület le van zárva, ott áthaladás nem lehetséges. Gyakran fordulnak elő hirtelen áradások és ezt követő sárlavinák, ezekre felkészülni nem lehet. Az elmúlt években az erdőtüzek jelentettek komoly gondot és okoztak veszélyhelyzeteket. Téli időszakban a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Ősztől tavaszig a magasabb hegyi utak közül többet lezárnak. Mielőtt útrakelnek, érdemes honlapunkat tanulmányozni, mert az ismert veszélyhelyzeteket, korlátozásokat kiemelt helyen közöljük.

Bűnözés:

Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a nagyvárosokban és a zsúfolt  tengerpartokon a turisták kárára elkövetett lopások száma. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk, hogy a fővárosban, a turistalátványosságok és a Termini-pályaudvar környékén fokozottan figyeljenek csomagjaikra. Újabban a tömött buszokon négy-öt zsebes körbeveszi a turistákat, s erőszakkal veszi el értékeiket. Ez esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy a lehető leghangosabban próbálják felhívni a figyelmét utastársaiknak arra, hogy veszélyben vannak. 

A Rómába repülővel érkezőknek vagy azzal hazatérőknek javasoljuk, hogy fokozott figyelmet fordítsanak bőröndjeikre, ha a repülőterek és a Termini-pályaudvar között közlekedő shuttle busz szolgáltatást veszik igénybe. A bőröndöket ilyenkor az autóbusz csomagterében kell elhelyezni, s előfordul, hogy az utas akkor veszi észre, hogy eltűnt a csomagtérből a bőröndje, amikor leszáll. Azt tanácsoljuk, hogy a csomagtérbe elhelyezendő bőröndben ne hagyjanak dokumentumokat, pénzt, kulcsokat, értéktárgyat, műszaki cikkeket. Amennyiben bőröndjük eltűnt, azt feltétlenül, azonnal jelezzék a buszos szolgáltató standján, s haladéktalanul tegyenek feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön (Stazione Carabinieri / Polizia), melyek mind a Termini-pályaudvaron mind a repülőtereken megtalálhatók.    

 Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes személyi igazolvány: IGEN
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazási okmányokról bővebb felvilágosítást nyújt az olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium angol nyelvű honlapja, amely a következő linken érhető el: www.esteri.it/mae/en/ministero/servizi/stranieri/ingressosoggiornoinitalia/passaporti_documenti.html

Kiskorúak beutazása:

Az Olaszországba egyedül vagy nem szüleivel utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Gondoskodni kell az állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről  állatorvostól. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

www.agenziadoganemonopoli.gov.it/portale/-/ufficio-delle-dogane-di-roma-2 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Gépjárművel Olaszországban, autóbérlés, közlekedési szabályok:

Autóbérlés esetén kérjük vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL. Varco). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet.

Mivel egyre több magyar turista keresi fel Szicíliát, ahová Budapestről Cataniába közlekedő közvetlen repülőjárat-kapcsolat van, ezért a városban működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégek esetében az alábbiakra hívnánk fel a figyelmet:

A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.

Ezen a hitelkártyán kell lenni elegendő pénznek a biztosítási depozit (950-1000 euró), illetve az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül visszahelyezi a bankszámlára.

A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja (javasoljuk, hogy ezt az egyéb, aznapi hitelkártyás fizetéseknél is tartsák szem előtt). A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál.

Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek a bérbeadó cég az autó elviteléhez megfizetteti saját biztosítási tarifáját (ami adott esetben lehet még több is, mint a napi bérleti díj), függetlenül attól, hogy kötött-e az ügyfél a közvetítő cégnél úgynevezett fedezeti biztosítást, vagy sem. A biztosítás kifizetése ez esetekben megkerülhetetlen, annak hiányában meghiúsul a bérlés és elvész a bérleti díj is. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

Az EU tagállamainak állampolgárai Olaszországban – így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – a hazájukban kiadott rendszámot mindaddig megtarthatják, amíg nem telepednek le bejelentett lakcímmel. Az Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkező személyek – bármilyen állampolgárságúak is legyenek – nem tarthatják meg a külföldön vásárolt gépjármű rendszámát, az országba való belépést követően, maximum hatvan napon belül a Közlekedésügyi Minisztérium hivatalain keresztül át kell írni a járművet olasz rendszámra. Kivételt kizárólag a bérelt vagy lízingelt járművek képeznek, de ezek is csak megfelelően dokumentált esetekben. 

Aki a tiltás ellenére továbbra is külföldi rendszámmal mozogna az olasz forgalomba, azt 712 eurós helyszíni büntetéssel, valamint a jármű 180 napos adminisztratív elkobzásával büntetik.  

Abban az esetben, ha a gépjárművet más országba kellene átszállítani, a Közlekedésügyi Minisztérium ideiglenes rendszámot és kiviteli engedélyt állít ki az ilyen esetekre. 

A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül –olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

Felhívjuk az Olaszországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy

  • a magyar hatóságok által kiállított ideiglenes vezetői engedély csak belföldön érvényes, azzal Olaszországban nem lehet gépjárművet vezetni,
  • a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény,
  • a gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval lehetséges,
  • a közlekedési szabályok áthágását, különösen a sebességkorlátozás átlépését és az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) szigorúan büntetik, a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása),
  • vezetői engedély bevonása esetén – amennyiben az csak az ország területére vonatkozik – nyilatkozat ellenében a rendőrség visszaadja a forgalmit; a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a gépjárművezető azonnal, a legrövidebb úton elhagyja Olaszország területét,
  • Olaszország nagyvárosainak központjaiba (ZTL – zona a traffico limitato,Varco) – a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Az ellenőrző pontokon való jogosulatlan áthaladás több mint 100 euró büntetést von maga után. A gépkocsikat kölcsönző cégek autóinak általában nincs engedélyük a zárt körzetbe való behajtásra, a cégek a büntetéseket az ügyfelekre terhelik.

A gépkocsikkal érkezők számára hasznos információk találhatók (pl. sebességkorlátok – limiti di velocità) az Olasz Autóklub honlapján: www.aci.it; www.ansa.it; www.aineva.it

Kamionos információk:

Felhívjuk a fuvarozó vállalatok gépkocsivezetőinek a figyelmét, hogy kamionjukkal csak őrzött parkolót érdemes használni. Egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy illetéktelen személyek betelepednek a ponyva alá, hogy így tudjanak átkelni a határon vagy eltulajdonítják a szállítmányt. Javasoljuk, hogy minden alkalommal győződjenek meg arról: az veszi át tőlük az árut, akinek valóban át kell adniuk. Problémák esetén hosszan elhúzódó rendőrségi, illetve bírósági eljárás következhet, amely a fuvarozó cégeknek – az elszenvedett károkon túl – további jelentős költségeket okoz (ti. a lefoglalt vontatókat és pótkocsikat az eljárás idejére a hatóságok olyan, ún. kényszerparkolóba helyezik el, amelynek használatáért a cégeknek kirívóan magas összeget kell fizetniük).

Kamionstop 2018:

https://www.autostrade.it/autostrade-gis/bloccoMP.do

Munkabeszüntetések:

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről a konzuli szolgálat honlapján, illetve az olasz hírügynökség oldalán

Idegenforgalmi adó:

A római önkormányzat döntése értelmében 2011. január 1-től a Rómában megszálló turistáknak – a városban töltött éjszakák számának megfelelő összegű – adót kell fizetniük:

  • kemping esetén az adó összege éjszakánként 1 euró,
  • az egy-, a kettő- és a három csillagos szállodák, illetve a bed and breakfast típusú szállások esetén éjszakánként 2 euró,
  • a négy- és az öt csillagos szállodák esetén pedig 3 euró/éj.

Az adót a tizedik éjszakát – kemping esetén az ötödik éjszakát – követően nem számolják fel. Mentesülnek az adó alól a tíz év alatti gyermekek, az ifjúsági szállók vendégei, illetve azok a turisták, akik gyógykezelési célból érkeznek Rómába. Az idegenforgalmi adót a szállásdíjjal egyidejűleg kell majd megfizetni a szálláshelyen.

Az idegenforgalmi adót időközben más olasz városok is bevezették, annak mértéke nagyságrendileg megegyezik a fővárosban kiszabottal.

Síelés, téli sportok, hegymászás:

Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:

Associazione Interregionale Neve e Valanghe
Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento
Tel.+39 0461 230305
Fax +39 0461 232225
Web: www.aineva.it

A jelkibocsátó és vevőkészülék neve ARVA (Aparecchio di Ricerca in Valanga).

Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet segítségét kérje:

Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico
Web: www.cnsas.it
Telefon: 0039-02-29530433, 
Fax: 0039-02-29530364.

Legfontosabb olaszországi ünnepnapok, munkaszüneti napok:

Újév: január 1.
Vízkereszt: január 6.
A felszabadulás ünnepe: április 25.
A munka ünnepe: május 1.
A Köztársaság ünnepe: június 2.
Mária mennybemenetele: augusztus 15.
Mindenszentek: november 1.
A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8.
Húsvét, Karácsony

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu. Bővebb információ Olaszországra vonatkozóan: http://116-000.it

Esküvő Olaszországban:

Az ehhez szükséges dokumentumokról, eljárási rendről a következő linken találnak részletes útmutatást: https://roma.mfa.gov.hu/page/egyeb-koezigazgatasi-uegyek

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb információt (pl. munkavállalással kapcsolatosan) a római nagykövetség, vagy a milánói főkonzulátus oldalán talál. 

Téli szezonra vonatkozó tudnivalók

November 15-től április 15-ig Olaszország autósztráda hálózatának számos szakaszán kötelező a téligumi és a hólánc használata, ezeket minden esetben kihelyezett táblák jelzik. A megfelelő felszerelés hiánya 80 és 318 euró közötti büntetési tételt vonhat maga után. Havazás ill. jegesedés esetén egyes útszakaszokon tilos lehet a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók előzése. Az előbbi korlátozások által érintett utak pontos listája az alábbi linken érhető el: https://www.autostrade.it/it/la-nostra-rete/operazioni-invernali 

A téli időjárás okozta esetleges lezárásokról érdemes az olasz autópálya társaság hivatalos honlapján napi szinten tájékozódni. 

Észak-Olaszország összes tartománya várja a téli sport szerelmeseit. A síelés csúcsszezonja a január és március hónap közötti periódusra tehető, ebben az időszakban – különösen hétvégén - az üdülőhelyeken és a közeli autóutakon nagyobb forgalom várható. Az esetleges lavinaveszélyekről az olasz mezőgazdasági, élelmiszerügyi és erdészeti minisztérium által üzemeltetett portál nyújt valós idejű információt.  

Sajnálatos módon az utóbbi időben egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárás, esőzés, vagy havazás okozta veszélyek Észak-Olaszországban is. Bár teljes pontossággal nem megjósolható természeti körülményekről van szó, az esetleges időjárási viszontagságok, ill. a legmagasabb, piros és narancssárga riasztások beharangozása nyomon követhető az olasz polgári védelem hivatalos honlapján