Európa

Mai napon is érvényes: 2018.10.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rómában nagykövetség és konzuli hivatal | Milánóban főkonzulátus 

Aktuális:

2018. 10. 02. 
Az Olasz Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma, továbbá az Emilia-Romagna, Lombardia, Piemonte és Veneto tartományok vezetései által 2017. június 9-én aláírt megállapodás értelmében, a felsorolt tartományokban 2018. október 1-én életbe lépett az új károsanyag kibocsátás csökkentését szabályozó rendelet.

Fentiek értelmében a négy észak-olasz tartományban 2018-tól – és valamennyi elkövetkezendő évben – október 1. és március 31. között, hétfőtől péntekig, 8.30 és 18.30 óra között az Euro 3, illetve annál alacsonyabb kategóriájú, dízel üzemanyagú gépjárművek számára tilos a behajtás a 30.000 vagy annál magasabb lélekszámú települések belterületeire. A szabályozás alól kivételt jelentenek a mozgáskorlátozottak számára kibocsátott igazolvánnyal rendelkező gépkocsivezetők, továbbá a forgalomban három vagy annál több utassal részt vevő gépjárművek.

A szabályozás kötelező érvényű az érintett tartományokon turisztikai céllal átutazó külföldi állampolgárokra is. 

Az Olasz Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma és az érintett tartományok között megkötött károsanyag kibocsátást szabályozó megállapodást az egyes tartományok az alábbi tartományi szintű rendeletekkel implementálták saját jogrendjükbe: 

Emilia Romagna tartomány: d.G.R. 279/17
Lombardia tartomány: d.G.R. 449/18
Piemonte tartomány: d.G.R. 29-7538/18
Veneto tartomány: d.G.R. 742/18

2018. 10. 02.
2018 augusztus 14-én Genova belterületén leomlott a városon áthaladó A10-es autópálya viaduktja. A városban és annak környékén jelentős torlódásokra lehet számítani. A katasztrófa miatt lezárták az A10-es autópályát, és ezzel megszűnt az egyik útvonal a genovai Cristoforo Colombo repülőtérre. A közlekedés a tengerparton futó Aurelia nevű állami úton lehetséges. Más útvonalak a hegyi utakon vezetnek át. 

Biztonság:

Terrorizmus:

A terrorizmus veszélye Olaszországot is fenyegeti, az ország célpont lehet a terrorizmusellenes szerepvállalása, illetve a Vatikán jelenléte miatt. A terrortámadások szempontjából kiemelt célpontok lehetnek nagyvárosok turista látványosságai, műemlékei (pl. Colosseum, Vatikán és környéke), illetve a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök. Az olasz rendvédelmi hatóságok további intézkedéseket hoztak, hogy a nagyszámú turista és zarándok védelmét biztosítani tudják a fővárosban. 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Az országba tömegközlekedési eszközzel (repülő, vonat, autóbusz) érkezők figyelmét felhívjuk arra, hogy csak szükséges dokumentumaikat hozzák magukkal, azokról több példányban is fénymásolatot készítve tegyék azokat csomagjaikba. A személygépkocsival érkezők figyelmét fokozottan felhívjuk az autófeltöréses lopásokra, akár úgy is, hogy az utasok az autóban alszanak. Ezért kerüljék az elhagyott, pihenésre alkalmasnak tűnő parkolókat, mert ez a hasonló rablások kiemelt terepe. A saját gépjárművel utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy kizárólag érvényes jogosítvány, érvényes forgalmi engedély és zöld kártya (kötelező biztosítás) és érvényes személyi okmány (útlevél, vagy személyi igazolvány) birtokában lépjék át a határt. Figyeljenek arra, hogy a nagyvárosok belső kerületeibe (Centro Storico) csak engedéllyel rendelkezők hajthatnak be, ellenkező esetben akár jóval Magyarországra történt visszatérésük után érkezhet tetemes bírság figyelmetlenségünk miatt. Ezeknek a lezárt területeknek a kezdetén ZTL vagy VARCO felirat olvasható. Érdemes tehát a gépjárművet ilyen esetben a belvárostól távolabb, őrzött parkolóban hagyni.

Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket soha ne hagyjanak a gépkocsiban. Amennyiben mégis eltulajdonítják az Olaszországban járó turista érvényes okmányait, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

Ha autóbusszal, vagy vonattal kívánnak hazatérni Magyarországra, e jegyzőkönyvvel mindenképpen el kell menniük a területileg illetékes konzulátusra, hogy ideiglenes útlevelet igényeljenek. Az utóbbi hetek információi szerint az a korábbi gyakorlat, mely szerint a rendőrségi jegyzőkönyv és a Magyarországra szóló repülőjegy birtokában a repülőtéren az utast felengedik a Magyarországra tartó gépre átalakulóban van. Több esetben előfordult, hogy az egyik repülőtársaság megtagadta a gépre való felszállást a konzulátusok által kiállított ideiglenes útlevél nélkül. Javasoljuk, hogy előzetesen készüljön másolat, fotó az utazó személyi okmányairól. Lopás, eltűnés esetén így – a rendőrségi jegyzőkönyv, az útiokmány fénymásolata és érvényes repülőjegy birtokában - más EU tagországok állampolgárait felengedték a hazafelé tartó repülőjáratra. A személyi igazolvány vagy útlevél nélkül maradt magyar állampolgár részére a magyar konzulátusok - szükség esetén -- ideiglenes magánútlevelet állítanak ki, melynek térítési díja 30 euro. 

Természeti katasztrófák:

Olaszországban aránylag gyakoriak a földrengések, melyek főleg az utóbbi két évben jelentős áldozattal jártak és az anyagi kár is hatalmas volt. Ma is számos érintett terület le van zárva, ott áthaladás nem lehetséges. Gyakran fordulnak elő hirtelen áradások és ezt követő sárlavinák, ezekre felkészülni nem lehet. Az elmúlt években az erdőtüzek jelentettek komoly gondot és okoztak veszélyhelyzeteket. Téli időszakban a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Ősztől tavaszig a magasabb hegyi utak közül többet lezárnak. Mielőtt útrakelnek, érdemes honlapunkat tanulmányozni, mert az ismert veszélyhelyzeteket, korlátozásokat kiemelt helyen közöljük.

Bűnözés:

Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a nagyvárosokban és a zsúfolt  tengerpartokon a turisták kárára elkövetett lopások száma. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk, hogy a fővárosban, a turistalátványosságok és a Termini-pályaudvar környékén fokozottan figyeljenek csomagjaikra. Újabban a tömött buszokon négy-öt zsebes körbeveszi a turistákat, s erőszakkal veszi el értékeiket. Ez esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy a lehető leghangosabban próbálják felhívni a figyelmét utastársaiknak arra, hogy veszélyben vannak. 

A Rómába repülővel érkezőknek vagy azzal hazatérőknek javasoljuk, hogy fokozott figyelmet fordítsanak bőröndjeikre, ha a repülőterek és a Termini-pályaudvar között közlekedő shuttle busz szolgáltatást veszik igénybe. A bőröndöket ilyenkor az autóbusz csomagterében kell elhelyezni, s előfordul, hogy az utas akkor veszi észre, hogy eltűnt a csomagtérből a bőröndje, amikor leszáll. Azt tanácsoljuk, hogy a csomagtérbe elhelyezendő bőröndben ne hagyjanak dokumentumokat, pénzt, kulcsokat, értéktárgyat, műszaki cikkeket. Amennyiben bőröndjük eltűnt, azt feltétlenül, azonnal jelezzék a buszos szolgáltató standján, s haladéktalanul tegyenek feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön (Stazione Carabinieri / Polizia), melyek mind a Termini-pályaudvaron mind a repülőtereken megtalálhatók.    

 Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes személyi igazolvány: IGEN
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazási okmányokról bővebb felvilágosítást nyújt az olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium angol nyelvű honlapja, amely a következő linken érhető el: www.esteri.it/mae/en/ministero/servizi/stranieri/ingressosoggiornoinitalia/passaporti_documenti.html

Kiskorúak beutazása:

Az Olaszországba egyedül vagy nem szüleivel utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Gondoskodni kell az állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről  állatorvostól. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

www.agenziadoganemonopoli.gov.it/portale/-/ufficio-delle-dogane-di-roma-2 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Gépjárművel Olaszországban, autóbérlés, közlekedési szabályok:

Autóbérlés esetén kérjük vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL. Varco). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet.

Mivel egyre több magyar turista keresi fel Szicíliát, ahová Budapestről Cataniába közlekedő közvetlen repülőjárat-kapcsolat van, ezért a városban működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégek esetében az alábbiakra hívnánk fel a figyelmet:

A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.

Ezen a hitelkártyán kell lenni elegendő pénznek a biztosítási depozit (950-1000 euró), illetve az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül visszahelyezi a bankszámlára.

A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja (javasoljuk, hogy ezt az egyéb, aznapi hitelkártyás fizetéseknél is tartsák szem előtt). A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál.

Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek a bérbeadó cég az autó elviteléhez megfizetteti saját biztosítási tarifáját (ami adott esetben lehet még több is, mint a napi bérleti díj), függetlenül attól, hogy kötött-e az ügyfél a közvetítő cégnél úgynevezett fedezeti biztosítást, vagy sem. A biztosítás kifizetése ez esetekben megkerülhetetlen, annak hiányában meghiúsul a bérlés és elvész a bérleti díj is. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

Az EU tagállamainak állampolgárai Olaszországban – így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – a hazájukban kiadott rendszámot mindaddig megtarthatják, amíg nem telepednek le bejelentett lakcímmel. A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül –olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

Felhívjuk az Olaszországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy

  • a magyar hatóságok által kiállított ideiglenes vezetői engedély csak belföldön érvényes, azzal Olaszországban nem lehet gépjárművet vezetni,
  • a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény,
  • a gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval lehetséges,
  • a közlekedési szabályok áthágását, különösen a sebességkorlátozás átlépését és az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) szigorúan büntetik, a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása),
  • vezetői engedély bevonása esetén – amennyiben az csak az ország területére vonatkozik – nyilatkozat ellenében a rendőrség visszaadja a forgalmit; a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a gépjárművezető azonnal, a legrövidebb úton elhagyja Olaszország területét,
  • Olaszország nagyvárosainak központjaiba (ZTL – zona a traffico limitato,Varco) – a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Az ellenőrző pontokon való jogosulatlan áthaladás több mint 100 euró büntetést von maga után. A gépkocsikat kölcsönző cégek autóinak általában nincs engedélyük a zárt körzetbe való behajtásra, a cégek a büntetéseket az ügyfelekre terhelik.

A gépkocsikkal érkezők számára hasznos információk találhatók (pl. sebességkorlátok – limiti di velocità) az Olasz Autóklub honlapján: www.aci.it; www.ansa.it; www.aineva.it

Kamionos információk:

Felhívjuk a fuvarozó vállalatok gépkocsivezetőinek a figyelmét, hogy kamionjukkal csak őrzött parkolót érdemes használni. Egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy illetéktelen személyek betelepednek a ponyva alá, hogy így tudjanak átkelni a határon vagy eltulajdonítják a szállítmányt. Javasoljuk, hogy minden alkalommal győződjenek meg arról: az veszi át tőlük az árut, akinek valóban át kell adniuk. Problémák esetén hosszan elhúzódó rendőrségi, illetve bírósági eljárás következhet, amely a fuvarozó cégeknek – az elszenvedett károkon túl – további jelentős költségeket okoz (ti. a lefoglalt vontatókat és pótkocsikat az eljárás idejére a hatóságok olyan, ún. kényszerparkolóba helyezik el, amelynek használatáért a cégeknek kirívóan magas összeget kell fizetniük).

Kamionstop 2018:

https://www.autostrade.it/autostrade-gis/bloccoMP.do

Munkabeszüntetések:

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről a konzuli szolgálat honlapján, illetve az olasz hírügynökség oldalán

Idegenforgalmi adó:

A római önkormányzat döntése értelmében 2011. január 1-től a Rómában megszálló turistáknak – a városban töltött éjszakák számának megfelelő összegű – adót kell fizetniük:

  • kemping esetén az adó összege éjszakánként 1 euró,
  • az egy-, a kettő- és a három csillagos szállodák, illetve a bed and breakfast típusú szállások esetén éjszakánként 2 euró,
  • a négy- és az öt csillagos szállodák esetén pedig 3 euró/éj.

Az adót a tizedik éjszakát – kemping esetén az ötödik éjszakát – követően nem számolják fel. Mentesülnek az adó alól a tíz év alatti gyermekek, az ifjúsági szállók vendégei, illetve azok a turisták, akik gyógykezelési célból érkeznek Rómába. Az idegenforgalmi adót a szállásdíjjal egyidejűleg kell majd megfizetni a szálláshelyen.

Az idegenforgalmi adót időközben más olasz városok is bevezették, annak mértéke nagyságrendileg megegyezik a fővárosban kiszabottal.

Síelés, téli sportok, hegymászás:

Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:

Associazione Interregionale Neve e Valanghe
Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento
Tel.+39 0461 230305
Fax +39 0461 232225
Web: www.aineva.it

A jelkibocsátó és vevőkészülék neve ARVA (Aparecchio di Ricerca in Valanga).

Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet segítségét kérje:

Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico
Web: www.cnsas.it
Telefon: 0039-02-29530433, 
Fax: 0039-02-29530364.

Legfontosabb olaszországi ünnepnapok, munkaszüneti napok:

Újév: január 1.
Vízkereszt: január 6.
A felszabadulás ünnepe: április 25.
A munka ünnepe: május 1.
A Köztársaság ünnepe: június 2.
Mária mennybemenetele: augusztus 15.
Mindenszentek: november 1.
A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8.
Húsvét, Karácsony

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu. Bővebb információ Olaszországra vonatkozóan: http://116-000.it

Esküvő Olaszországban:

Az ehhez szükséges dokumentumokról, eljárási rendről a következő linken találnak részletes útmutatást: https://roma.mfa.gov.hu/page/egyeb-koezigazgatasi-uegyek

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb információt (pl. munkavállalással kapcsolatosan) a római nagykövetség, vagy a milánói főkonzulátus oldalán talál. 

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók

A nyári időszakban legtöbben tengerparti nyaralást terveznek. Érdemes az időpont megtervezésekor figyelembe venni, hogy az olaszok augusztusban nem dolgoznak, gyakorlatilag a szolgáltatásokon kívül az ország egységesen szabadságra megy. A zsúfoltság ezért ebben a hónapban a legnagyobb az üdülőhelyeken, az autópályákon gyakran alakulnak ki hatalmas dugók és a szállások, programok is ilyenkor a legdrágábbak. A nagyvárosok gyakorlatilag kiürülnek, a turistákon kívül csak a szolgáltató iparban dolgozók maradnak. 

Közlekedés

Olaszország számos nagyvárosába indít közvetlen járatot a Wizzair, a Ryanair és az Alitalia. Népszerűek a repülőjegyhez kapcsolt autóbérlések, inkább ezek közül válasszunk, nehogy a helyszínen, egy ismeretlen céggel kötött szerződés esetén nehézségeink támadjanak. Ismételten felhívjuk a gépjármű vezetők figyelmét, hogy a városok történelmi negyedeibe történő, engedély nélküli behajtás súlyos anyagi büntetést von maga után. A tilalmat akár saját, akár bérelt gépkocsival szegjük meg, a ZTL (Zona Traffico Limitato), vagy VARCO feliratú, behajtani tilos táblával is ellátott utcákban, városrészekben, a büntetés nem marad el, akár hónapokkal a nyaralás után is érkezhet számunkra a behajtás tényét rögzítő, komoly pénzbüntetés.

Éghajlat, egészségvédelem

A nagy meleg miatt városlátogatásra csak a délelőtti és az esti órák alkalmasak, ilyenkor is sokak számára nagyon megterhelő lehet a kánikula és az erős napsütés okozta ártalom. Nagyon figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására és megfelelő faktorú bőrvédő krém alkalmazására. Kisgyermekek, idősek, valamint szív és érrendszeri betegek számára különös óvatosság ajánlott.

Biztonság, terrorfenyegetettség

Tengerparti nyaralás, városnézés és utazás közben is fokozottan figyeljen értékeire, mert ezt az időszakot használják ki leginkább a tolvajok. Ha értékeit, iratait ellopták, kérjük, tegyen rendőrségi feljelentést, mert erre iratai pótlása, utazási biztosítása érvényesítése során is szükség lesz. Ha személyi azonosító okmányukat is eltulajdonították, a feljelentés birtokában, harminc euró ellenében ideiglenes hazatéréshez szükséges útlevelet állít ki a Római Magyar Nagykövetségen, vagy a Milánó Főkonzulátuson dolgozó konzul. Olaszország terrorfenyegetettség szempontjából a kiemelten veszélyeztetett országok közé tartozik, ennek látható jelei a középületek, forgalmas közlekedési csomópontok környékén észlelhető jelentős rendőri és katonai jelenlét.

Betegség, baleset, biztosítás

Az utazás előkészítésének elengedhetetlen feltétele a szükséges iratok meglétének és érvényességének ellenőrzése, valamint megfelelő tartamú, valódi biztonságot nyújtó utas, baleset és poggyászbiztosítás megkötése. A biztosítóval előre szükséges tisztázni, hogy a kiválasztott biztosítás milyen szolgáltatást nyújt, milyen éjjel-nappal elérhető számon kérhet segítséget. Olvassa el a szerződés apró betűs részét is, nehogy olyan helyzet álljon elő, hogy magukra maradnak egy rendkívüli, előre nem várt helyzetben. Fontos tudni, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak kellően megalapozott, orvosi iratokkal igazolt olyan súlyos helyzetben tud segíteni, ahol a sérült/beteg állapota az orvosi szakvélemény szerint lehetővé teszi a szállítást és a sérültnek/betegnek további kórházi ellátásra van szüksége. Ilyen esetekben, ha az a biztosító, amelyikkel az utasbiztosítást megkötötte nem segít, hívják a területileg illetékes konzulátust, hogy fel tudják venni a kapcsolatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő munkatársaival. 

Szükséges iratok

Szükség van érvényes személyi azonosító okmányra (személyi azonosító igazolvány, VAGY útlevél), érvényes Európai Biztosítási Kártyára, ha gépkocsival utazik a gépjármű érvényes papírjaira, Zöld kártyára, és érvényes jogosítványra. Egyéb iratok és igazolványok (TAJ kártya, adókártya) feleslegesek az útra, ne hozzák magukkal, elvesztésük, ellopásuk az utazás után felesleges ügyintézést von maga után.