Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 06. 13.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.06.27. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Rómában nagykövetség és konzuli hivatal | Milánóban főkonzulátus

Biztonság:

Olaszországban a 2017. május 26-27. között Taorminában megrendezésre kerülő G7 csúcstalálkozó miatt ismételten magasabb fokú biztonsági intézkedések kerülnek bevezetésre. 

Szicíliában megerősítik a rendőri jelenlétet, Taorminában a történelmi városrészben ún. piros zónát alakítanak ki, és a zónába való belépést folyamatosan ellenőrzik.

Ezen kívül 2017. május 10-én 00.00 órától 2017. május 30-án 24.00 óráig a földi, a légi és a tengeri közlekedésben egyaránt időlegesen visszaállítják a belső határellenőrzést. A bevezetésre kerülő intézkedés teljes mértékben megfelel az Európai Parlament által 2016. március 9-én életbe léptetett, 2016/399 európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglaltaknak.

Az olasz Belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a határellenőrzés visszaállítása során elsősorban a harmadik országok állampolgárainak kell hosszabb utazási idővel számolniuk. Magyar állampolgárok továbbra is utazhatnak személyi igazolvánnyal. 

* * *

A Svájci Konföderáció 2017. április 1. és 2. között határozatlan időre 23.00 óra és 5.00 óra között lezárja a svájci-olasz határszakaszon fekvő alábbi határállomásait: Pedrinate (CH)–Colverde (IT), Novazzano (CH)–Ronago (IT), Monteggio (CH)–Cremenaga (IT). A svájci hatóságok tájékoztatása szerint utóbbi intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett a bűnelkövetési szándékkal Észak-Olaszországból Svájcba (egészen pontosan Ticino/Tessin Kantonba) beutazó olyan személyek aránya, akik a határ menti településeken betöréses rablásokat hajtottak végre az éjszakai órákban.

* * *

A 2017. 01. 18- i földrengés hatására Gran Sasso hegységben Farindola településnél lavina temetett maga alá egy Hotelt (Hotel Rigopiano). A hotelben síelők tartózkodtak, nagy valószínűséggel több halott és sebesült rekedt a hó fogságában. Tekintettel a folyamatos havazásra (a térségben közel 2 méter hó van), valamint arra, hogy a lavina fákat, törmeléket sodort magával, a mentőalakulatok még nem érték el a hotelt, a mentést sem tudták még megkezdeni és információkhoz sem jutnak az épületre zúdult nagy mennyiségű hó miatt a telefonok sem működnek. 

Pescara tatományban több utat is lezártak, nem javasoljuk magyar állampolgároknak a térségbe való utazást.

Tekintettel arra, hogy magyarok által síelés szempontjából jellemzően nem látogatott a térség, nem valószínű, hogy magyar érintettek is lennének, de pontos információnk csak akkor lesz, ha a mentőalakulatok elérik a hotelt.

* * *

2017. január 18-án Közép-Olaszországot három egymást követő erős földrengés rázta meg. Az Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet jelentése szerint az egyes földmozgások epicentrumai 10 kilométeres mélységben, L’Aquila, Rieti és Teramo települések között helyezkedtek el, de érezhető volt Rómában, Firenzében és Nápolyban is. 

A földmozgások a Milánó konzuli kerületéhez tartozó Emilia-Romagna tartományban is érezhetőek voltak. Észak-Olaszországból jelentős károkról vagy személyi sérülésekről nem érkezett jelentés. Az ország északi területei utazási szempontból továbbra is biztonságosnak tekinthetőek.

Rómában egy rövid időre leállították a metrót, de rövid időn belül ismét zavartalanul lehetett közlekedni rajta. 

Rómában és Rietiben kiürítették az iskolákat, a fővárosban ideiglenesen lezárták a metróvonalakat is, illetve felfüggesztették a forgalmat az érintett területen áthaladó A24-es autósztrádán, illetve leállították a vasúti forgalmat is.

Egyelőre nem érkeztek hírek komolyabb károkról, illetve áldozatokról, ugyanakkor a kárfelmérést nehezíti a rendkívüli mennyiségű hó, amely az elmúlt hetekben leesett a térségben, illetve a rendkívüli időjárás miatti áramkimaradások. A polgári védelem aktiválta krízisközpontját, mellyel Paolo Gentiloni kormányfő is folyamatos kapcsolatban áll. 

* * *

2016. október 30-án 7 óra 40 perckor  a Richter-skála szerinti 6,5-ös erősségű földrengés rázta meg Közép-Olaszországot. A földrengés epicentruma 10 kilométeres mélységben Norcia és Preci (Umbria tartomány) települések között helyezkedett el, azonban a rengéseket Dél-Olaszország és Észak-Olaszország egyes településein is lehetett érezni. A természeti katasztrófában több tucat személy súlyosan megsérült és több tízezerre tehető az otthontalanná vált személyek száma. Az érintett területeken az utórengések folyamatosak, az olasz katasztrófavédelem nem tanácsolja a megrongálódott, illetőleg az elavult technológiákkal készült épületek – legyenek azok magánépületek, vagy turista látványosságok – látogatását. Az érintett területek turisztikai célú felkeresése csak saját felelősségre ajánlott. 

Rómában az olasz katasztrófavédelem az összes nevezetességet, turista látványosságot megvizsgálta és biztonságosnak nyilvánított. A közlekedés zökkenőmentesen működik. 

* * *

2016. augusztus 24-én a hajnali órákban Olaszország Lazio és Umbria tartományait földrengés sújtotta. 

A földrengés epicentrumának tekinthető három település észak-déli irányban a következő: Arquata del Tronto, Accumoli és Amatrice. Itt még mindig aktív mentés folyik, az utak jelentős része járhatatlan, vagy a kutatások miatt le van zárva. Az epicentrumtól távolabb Norcia és Borgo Cerretto között lezárták az SR 320 és az SS 685 számú utakat. Norciában kiürítették és lezárták a San Benedetto templomot omlásveszély miatt. Javasoljuk a régió elkerülését.

Amatirce-Accumoli felé vezető utakat a Salaria felől szintén lezárták. Lazio északi részén az utak járhatóak, innen látják el és közelítik meg a katasztrófa sújtotta területeket. A polgári védelem felkérte a lakosságot, hogy a Rómából kivezető Salaria (SS4) utat ne használja, a segélykonvojok gyorsabb haladása érdekében.

Róma-Terni-Spoleto-Foligno vonaltól keletre számíthatunk tehát nagyobb fennakadásokra az utakon, főleg a segélyszállítmányok, mentőalakulatok mozgása miatt. Folyik az utak és a hidak, más útmenti építmények műszaki ellenőrzése, időleges sáv és útlezárásokra lehet számítani: az utak állapotáról folyamatosan tájékozódhatnak a www.autostrade.it honlapon. 

Római Konzulátus elérhetősége: +390644249938, e-mail: ArVyMeojJDOnPh4mgAxbWlzc2lvbi5yb2NAbWZhLmdvdi5odQ==

Az Olasz Katasztrófavédelmi Hivatal központi vészhelyzeti száma: (00 39) 800 840 840

Az illetékes helyi hatóságok tájékoztatása szerint utórezgésekre lehet számítani. Kérjük az Olaszországba utazó magyar állampolgárokat, hogy kövessék figyelemmel a helyi hatóságok figyelmeztetéseit. 

Javasoljuk utazásuk előtt töltsék ki az online adatlapot konzuli védelemhez, megjelölve a várost, melyben tartózkodnak, így könnyebbé téve az esetleges segítségnyújtást: https://konzved.mfa.gov.hu  

Olaszországi földrengés: nincs hír magyar érintettről>>

* * *

A 2016. július 14-én éjszaka Nizzában történt terrortámadás miatt a Franciaországból esetlegesen Olaszországba szökni kívánó feltételezett bűnrészesek kiszűrése érdekében Ventimiglia határátkelőnél az olasz hatóságok – francia kollégáikkal egyeztetve – megerősítették a határellenőrzést. A rendőrség határőrizeti egysége mellé felsorakoztak a Csendőrség (Carabinieri), illetve a hadsereg megfelelő osztagai is. A fokozottabb ellenőrzés miatt, a határátkelés lassulására kell számítani.

* * *

Rendkívüli szentév Rómában

Az olasz rendvédelmi hatóságok a brüsszeli terrortámadás után további intézkedéseket hoztak, hogy az ez évben különösen nagyszámú turista és zarándok védelmét biztosítani tudják a fővárosban. A város leglátogatottabb pontjain: a leghíresebb műemlékeknél, a patriarchális bazilikáknál a rendőrségen túl katonák is vigyázzák a rendet, a futball-stadionoknál és a jelentősebb kulturális események helyszínein megszigorították a beléptetést.

A Rómába látogató turisták és zarándokok figyelmét – saját biztonságuk érdekében – felhívjuk, hogy legyenek körültekintőek, az egyes, forgalmasabb helyszíneken vegyék figyelembe a biztonsági szolgálatot teljesítők kéréseit, működjenek együtt az ellenőrzéseken, hiszen ez az ő érdekükben is történik. A 112-es, európai segélyhívó szám napi 24 órában, a hét minden napján, kibővített válaszadó személyzetével működik Róma városában és környékén a szentév teljes időtartama alatt. Indulás előtt ne felejtsenek el regisztrálni konzuli védelemre (https://konzved.mfa.gov.hu), tájékozódjanak az országra vonatkozó biztonsági helyzetről (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag).

A szentévi eseményekről és tudnivalókról a Vatikán által létrehozott és működtetett, hatnyelvű honlapot ajánljuk a Rómába látogatók figyelmébe: www.iubilaeummisericordiae.va/content/gdm/it.html.

1. Terrorista cselekmények:

A terrorizmus veszélye Olaszországot is fenyegeti, az ország célpont lehet a terrorizmusellenes szerepvállalása, illetve a Vatikán jelenléte miatt. A terrortámadások szempontjából kiemelt célpontok lehetnek nagyvárosok turista látványosságai, műemlékei (pl. Colosseum, Vatikán és környéke), illetve a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök.

2. Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Javasoljuk a turistaútra érkezőknek, hogy ne hozzanak magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártyát), értékeiket és dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák, s kellő körültekintéssel közlekedjenek. Amennyiben mégis eltulajdonítják az Olaszországban járó turista érvényes okmányait, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről. Javasoljuk, hogy ilyen esetben lépjenek kapcsolatba Magyarország római vagy milánói konzuli hivatalával is.

Ha autóbusszal kíván hazatérni Magyarországra, e jegyzőkönyvvel mindenképpen el kell mennie a területileg illetékes konzulátusra, hogy ideiglenes útlevelet igényeljen. Úti okmány nélkül ugyanis a busz vezetője az utast nem veheti fel. Az utóbbi időben kialakult gyakorlat szerint a rendőrségi jegyzőkönyv és a Magyarországra szóló repülőjegy birtokában azonban a repülőtéren az utast felengedik a gépre. A személyi igazolvány vagy útlevél nélkül maradt magyar állampolgár részére a magyar konzulátusok -- szükség esetén -- ideiglenes magánútlevelet állítanak ki.

A gépkocsival utazók figyelmét felhívjuk arra is, hogy elővigyázatosan járjanak el ismeretlen személyek, nem EU-tagországok állampolgárainak személyautójukba történő felvételével (pl. stopposok), ugyanis, ha az illető nem rendelkezik a jogszerű tartózkodást igazoló okmánnyal, az olasz hatóságok súlyos következményekkel járó eljárást indíthatnak illegális bevándorlás elősegítése címén.

Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a Rómában és a Róma környéki tengerparton a turisták kárára elkövetett lopások száma. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk, hogy a fővárosban, a turistalátványosságok és a Termini-pályaudvar környékén fokozottan figyeljenek csomagjaikra. Újabban a tömött buszokon négy-öt zsebes körbeveszi a turistákat, s erőszakkal veszi el értékeiket. Ez esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy a lehető leghangosabban próbálják felhívni a figyelmét utastársaiknak arra, hogy veszélyben vannak. Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket ne hagyjanak a gépkocsijukban, ha azzal megállnak nem őrzött parkolóban. 

Külön felhívjuk a figyelmet hogy a milánói San Siro környékén stadionlátogatás esetén semmiképp ne hagyják a járművet ellenőrizetlenül, számos jelzés érkezett hozzánk, hogy ilyen esetben a gépkocsiban hagyott valamennyi csomagot, értéktárgyat eltulajdonították.  

A Rómába repülővel érkezőknek vagy azzal hazatérőknek javasoljuk, hogy fokozott figyelmet fordítsanak bőröndjeikre, ha a repülőterek és a Termini-pályaudvar között közlekedő shuttle busz szolgáltatást veszik igénybe. A bőröndöket ilyenkor az autóbusz csomagterében kell elhelyezni, s előfordul, hogy az utas akkor veszi észre, hogy eltűnt a csomagtérből a bőröndje, amikor leszáll. Azt tanácsoljuk, hogy a csomagtérbe elhelyezendő bőröndben ne hagyjanak dokumentumokat, pénzt, kulcsokat, értéktárgyat, műszaki cikkeket. Amennyiben bőröndjük eltűnt, azt feltétlenül, azonnal jelezzék a buszos szolgáltató standján, s haladéktalanul tegyenek feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön (Stazione Carabinieri / Polizia), melyek mind a Termini-pályaudvaron mind a repülőtereken megtalálhatók.

Autóbérlés esetén kérjük vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet.

Mivel egyre több magyar turista keresi fel Szicíliát, ahová Budapestről Cataniába közlekedő közvetlen repülőjárat-kapcsolat van, ezért a városban működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégek esetében az alábbiakra hívnánk fel a figyelmet:

 • A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.
 • Ezen a hitelkártyán kell lenni elegendő pénznek a biztosítási depozit (950-1000 euró), illetve az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül visszahelyezi a bankszámlára.
 • A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja (javasoljuk, hogy ezt az egyéb, aznapi hitelkártyás fizetéseknél is tartsák szem előtt). A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál.
 • Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek a bérbeadó cég az autó elviteléhez megfizetteti saját biztosítási tarifáját (ami adott esetben lehet még több is, mint a napi bérleti díj), függetlenül attól, hogy kötött-e az ügyfél a közvetítő cégnél úgynevezett fedezeti biztosítást, vagy sem. A biztosítás kifizetése ez esetekben megkerülhetetlen, annak hiányában meghiúsul a bérlés és elvész a bérleti díj is. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

Felhívjuk a fuvarozó vállalatok gépkocsivezetőinek a figyelmét, hogy kamionjukkal csak őrzött parkolót érdemes használni. Egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy illetéktelen személyek betelepednek a ponyva alá, hogy így tudjanak átkelni a határon vagy eltulajdonítják a szállítmányt. Javasoljuk, hogy minden alkalommal győződjenek meg arról: az veszi át tőlük az árut, akinek valóban át kell adniuk. Problémák esetén hosszan elhúzódó rendőrségi, illetve bírósági eljárás következhet, amely a fuvarozó cégeknek – az elszenvedett károkon túl – további jelentős költségeket okoz (ti. a lefoglalt vontatókat és pótkocsikat az eljárás idejére a hatóságok olyan, ún. kényszerparkolóba helyezik el, amelynek használatáért a cégeknek kirívóan magas összeget kell fizetniük).

3. Természeti katasztrófák, időjárási tényezők:

Olaszország földrengések szempontjából veszélyeztetett ország. Időről-időre gondot jelenthetnek továbbá a nyári erdőtüzek, az esőzések utáni áradások, földcsuszamlások, illetve a téli időszak havazásai. Téli időszakban a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Ősztől tavaszig a magasabb hegyi utak közül többet lezárnak.  

 Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számított még legalább 3 hónapig
Ideiglenes útlevél: IGEN
Személyi igazolvány: IGEN
Ideiglenes személyi igazolvány: IGEN
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN (1 éven belül lejárt okmány alkalmas)Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/e/b2/a0000/Lejart_uti_okmanyokkal_valo_utazas.pdf

A beutazási okmányokról bővebb felvilágosítást nyújt az olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium angol nyelvű honlapja, amely a következő linken érhető el: www.esteri.it/mae/en/ministero/servizi/stranieri/ingressosoggiornoinitalia/passaporti_documenti.html

Kiskorúak beutazása:

Az Olaszországba egyedül vagy nem szüleivel utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges.

Azon külföldi állampolgárok számára – legyenek akár vízumköteles, akár nem vízumköteles állampolgárok –, akik 90 napot nem meghaladó időszakra érkeznek Olaszországba, a 2007. évi LXVIII. tv. értelmében nem szükséges tartózkodási kártya igénylése. A nevezett törvény értelmében a tartózkodási kártyát felváltotta az országba történt belépés bejelenltésére szolgáló formanyomtatvány (dichiarazione di presenza sul territorio italiano). Turisták esetében a szállodai szolgáltatást nyújtó intézménybe történő bejelentezéskor az országba történő bejeletkezés is automatikusan megtörténik. Azon állampolgárok esetén, akik Olaszországban történő tartózkodásuk során nem szállodában szállnak meg, a fogadó országba történő belépést követő nyolc napon belül be kell jelentkezniük a területileg illetékes megyei Rendőr-főkapitányságon(Questura provinciale).

A bejelentkezésről bővebb felvilágosítást nyújt az olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium angol nyelvű honlapja, amely a következő linken érhető el:

www.esteri.it/mae/en/ministero/servizi/stranieri/ingressosoggiornoinitalia/soggiorno_stranieri_in_italia.html

Munkavállalás:

A 2006 júliusában bekövetkezett munkaerő-piaci liberalizáció óta a magyar munkavállalók a többi uniós tagország állampolgáraival azonos feltételek mellett vállalhatnak munkát Olaszországban. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség munkavállalási engedélyre, és a magyar munkavállalókra nem vonatkoznak a külföldiek számára évente meghatározott munkavállalási kvóták sem. A munkaszerződés megkötését követően a munkavállalónak – amennyiben három hónapot meghaladóan kíván az országban tartózkodni – gondoskodnia kell a népesség-nyilvántartásba, valamint az olasz társadalombiztosítási rendszerbe való bejelentkezésről.

Kérjük az Olaszországban munkát vállalni szándékozókat, hogy mind a munkaközvetítők, mind a leendő munkaadóknál részletesen tájékozódjanak a munkafeltételekről, hogy nehogy fedezetlen ígéretek áldozataivá váljanak. Ne kezdjék meg munkájukat a munkaszerződés (előszerződés) aláírása nélkül. A munkaadóval adódó vita esetén szakszervezethez, vagy ügyvédhez lehet fordulni.

További információk a munkavállalással és a tartózkodási feltételekkel kapcsolatosan:

www.lavoro.gov.it
www.poliziadistato.it 


Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén:

2007. április 1-jétől az Olaszországban három hónapnál hosszabb ideig tartózkodni, illetve a letelepedni szándékozó magyar állampolgároknak – a többi uniós állampolgárhoz hasonlóan –a helyi önkormányzat népesség-nyilvántartási hivatalában az anyakönyvvezetőnél (anagrafe del comune di residenza) kell bejelentkezniük. (Ezáltal tehát megszűnt a magyar állampolgárokat terhelő azon kötelezettség, hogy a rendőrségen tartózkodási kártyát kelljen kérelmezniük). 

A népesség-nyilvántartásba való felvételhez az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

 • személyazonosságot igazoló okmány (útlevél vagy személyazonosító igazolvány),
 • olasz adóazonosító jel, amelyet bármelyik adóhivatalban (Ufficio delle Entrate) ki lehet váltani,
 • az illetékes magyar külképviselet által kiállított, a kérelmező családi állapotára vonatkozó igazolás,
 • munkaszerződés, valamint munkáltatói igazolás. 

Amennyiben a kérelmező nem munkavállalási, hanem tanulmányi – illetve más egyéb – céllal kíván 90 napot meghaladóan Olaszországban tartózkodni – a fenti dokumentumok benyújtásán túl – bizonyítania kell, hogy rendelkezik a megélhetéséhez szükséges anyagi eszközökkel, illetve egészségbiztosítással. 

Házikedvencek beutazása:

Gondoskodni kell az állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről  állatorvostól. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

www.agenziadoganemonopoli.gov.it/portale/-/ufficio-delle-dogane-di-roma-2 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Kamionstop 2017:

www.cnaveneto.it/unioni-gruppi-di-interesse/unioni/fita-autotrasporto/notizie/calendario-2017-circolazione-mezzi#.WHdlE2czW70

A Rendkívüli Szentév elmúltával sem csökkent lényegesen a terrorveszély Rómában, a korábban kirendelt katonaság gyakorlatilag változatlan létszámmal segíti a rendőrség munkáját. Érzékelhetően nem csökkent a turisták száma, ez pedig továbbra is fokozott figyelmet igényel az ide látogatóktól. 

A gépkocsival érkező utazók figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy Olaszországban a nagyvárosok központjainak jelentős része behajtási engedélyhez kötött, amit azonban útakadály vagy egyéb, a behajtást gátló eszköz nem, csupán egy felirattal ellátott figyelmeztető tábla jelez. Amennyiben a gépkocsi tulajdonos a szükséges engedély nélkül áthajt ezeken a pontokon, úgy a későbbiek folyamán, postán megküldött büntetésre kell számítani. 

Milánó vonatkozásában:

Az elmúlt hónapokban számos bejelentés érkezett Magyarország milánói főkonzulátusához arról, hogy az olasz-osztrák, az olasz-svájci, illetve a hármas határ közelében az olasz rendőrség vagy az olasz vám- és pénzügyőrség magyar gépkocsikat állított meg és vizsgált át. Ezek a vizsgálatok nem egy esetben a gépkocsi kárpitozásának feltépésével is jártak. Főkonzulátusunk tájékoztatást kért az esetek kapcsán az illetékes hatóságoktól, amelyek arról tájékoztattak, hogy a folyó év harmadik negyedévétől jelentősen megszaporodtak a főként kelet-európai állampolgárok által elkövetett betöréses rablások az említett határszakaszon, ezért a gyanúsnak ítélt kelet-európai rendszámú gépkocsikat fokozottan figyelik és szúrópróbaszerűen átvizsgálják. Javasoljuk, hogy azon gépkocsi tulajdonosok, akik az említett szakaszon gépkocsijukban legális munkavállalási célból feszítő-, vágó-, esetleg nyílászárók betörésére alkalmas kézi szerszámokat, továbbá értéktárgyakat, esetleg ékszerészeti alapanyagokat, nemesfémeket, drágaköveket szállítanak, szerezzenek be legalább egy angol, de lehetőség szerint olasz nyelven írott igazolást a munkáltatójuktól arról, hogy az adott tárgyak legálisan vannak a birtokukban és munkavállalási célból kerülnek szállításra a gépkocsiban.

Tudnivalók az országról

1. Gépjárművel Olaszországban, közlekedési szabályok:

Az EU tagállamainak állampolgárai Olaszországban – így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – a hazájukban kiadott rendszámot mindaddig megtarthatják, amíg nem telepednek le bejelentett lakcímmel. A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül –olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

Felhívjuk az Olaszországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy

 • a magyar hatóságok által kiállított ideiglenes vezetői engedély csak belföldön érvényes, azzal Olaszországban nem lehet gépjárművet vezetni,
 • a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény,
 • a gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval lehetséges,
 • a közlekedési szabályok áthágását, különösen a sebességkorlátozás átlépését és az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) szigorúan büntetik, a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása),
 • vezetői engedély bevonása esetén – amennyiben az csak az ország területére vonatkozik – nyilatkozat ellenében a rendőrség visszaadja a forgalmit; a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a gépjárművezető azonnal, a legrövidebb úton elhagyja Olaszország területét,
 • Olaszország nagyvárosainak központjaiba (ZTL – zona a traffico limitato) – a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Az ellenőrző pontokon való jogosulatlan áthaladás több mint 100 euró büntetést von maga után. A gépkocsikat kölcsönző cégek autóinak általában nincs engedélyük a zárt körzetbe való behajtásra, a cégek a büntetéseket az ügyfelekre terhelik.

A gépkocsikkal érkezők számára hasznos információk találhatók (pl. sebességkorlátok – limiti di velocità) az Olasz Autóklub honlapján:www.aci.it; www.ansa.it; www.aineva.it

A gépkocsival utazók figyelmét felhívjuk arra is, hogy elővigyázatosan járjanak el ismeretlen személyek, nem EU-tagországok állampolgárainak személyautójukba történő felvételével (pl. stopposok), ugyanis, ha az illető nem rendelkezik a jogszerű tartózkodást igazoló okmánnyal, az olasz hatóságok súlyos következményekkel járó eljárást indíthatnak illegális bevándorlás elősegítése címén.

Ideiglenes rendszámokkal kapcsolatos problémák Olaszországban 

Az erre feljogosított magyarországi önkormányzatok a járművek ideiglenes forgalomba helyezéséhez kiadhatnak „P” jelű próbarendszámot, ugyanakkor az ilyen próbarendszámmal ellátott gépkocsik az olasz hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország területén nem közlekedhetnek. Az olasz fél kétoldalú megállapodás hiányára hivatkozik, amely nélkül nem ismerik el az ily módon kiadott rendszámokat, így az erre kötött biztosítást is semmisnek tekintik, ennek megfelelően pedig a szankciók kiszabásánál is úgy járnak el, mintha a megállított gépkocsi nem rendelkezne semmilyen biztosítással, hiába szerepel a rendszámról szóló igazoláson miszerint a kiadott rendszám az EGT egész területére érvényes. Az olasz hatóságok közlése alapján az ilyen esetekre jelenleg kétféle megoldás létezik: vagy érvényes biztosítással rendelkező tréleren szállítják a próbarendszámos autót, vagy előzetesen kérnek egy ideiglenes rendszámot az olasz Motorizzazione Civile-től.

Útdíj

Az olasz, fizetős útszakaszokra kapukon keresztül lehet behajtani. A kapukon keresztül megállás nélkül hajthatnak át azok a gépjárművek, amelyek a Telepass-rendszerben regisztráltak. Ez esetben a rendszerben megadott számlaszámról a kihajtásnál azonnal levonják az útdíjat, majd havonként összesítve megküldik a rendszerben regisztrált ügyfél számára a kimutatást. A behajtó kapunál igazoló szelvényt kell elvennie az automatákból azoknak a gépjárművezetőknek, akik nem regisztrált tagjai a Telepass-rendszernek, kihajtásnál a megfelelő összeget készpénzben vagy bankkártyával kell megfizetni.

Azokban az esetekben, amikor kihajtásnál az útdíjat a gépjármű vezetője nem tudja megfizetni, a sorompón való áthaladás előtt fizetési felhívást ad át az autópálya alkalmazottja, vagy nyomtat ki az automata, a sorompó ez után emelkedik csak fel, hogy a gépjármű ki tudjon hajtani a fizetős szakaszról. A keletkezett útdíjat 15 napon belül, további költségek nélkül lehet megfizetni az olasz autópályák fenntartójának (Autostrada per l’Italia S.p.A.) az erre kijelölt ügyfélszolgálati irodákban (Punto Blu) készpénzben, a megfelelő honlapon keresztül (www.autostrade.it) on-line átutalással vagy postai csekken. Amennyiben a gépjármű tulajdonosa az útdíjat a 15 napos határidőn túl sem fizeti be, úgy a díjon felül jelentős büntetést is kiszabnak. 

2. Munkabeszüntetések

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről a konzuli szolgálat honlapján, illetve az olasz hírügynökség oldalán

3. Idegenforgalmi adó

A római önkormányzat döntése értelmében 2011. január 1-től a Rómában megszálló turistáknak – a városban töltött éjszakák számának megfelelő összegű – adót kell fizetniük:

 • kemping esetén az adó összege éjszakánként 1 euró,
 • az egy-, a kettő- és a három csillagos szállodák, illetve a bed and breakfast típusú szállások esetén éjszakánként 2 euró,
 • a négy- és az öt csillagos szállodák esetén pedig 3 euró/éj.

Az adót a tízedik éjszakát – kemping esetén az ötödik éjszakát – követően nem számolják fel. Mentesülnek az adó alól a tíz év alatti gyermekek, az ifjúsági szállók vendégei, illetve azok a turisták, akik gyógykezelési célból érkeznek Rómába. Az idegenforgalmi adót a szállásdíjjal egyidejűleg kell majd megfizetni a szálláshelyen.

Az idegenforgalmi adót időközben más olasz városok is bevezették, annak mértéke nagyságrendileg megegyezik a fővárosban kiszabottal.

4. Síelés, téli sportok, hegymászás

Felhívjuk az olasz Alpokba sportolni illetőleg túrázni indulók figyelmét, hogy a közelmúltban szigorodtak az olasz regionális jogszabályok a hegyi mentők igénybevételével kapcsolatban. A hatályos rendelkezések alapján immáron egész Észak-Olaszországban fokozott anyagi felelősség terheli a nem kellő orvosi indokkal (főleg helikopteres) hegyi mentést kérőket, valamint azokat, akik tiltó jelzést figyelmen kívül hagyva, elővigyázatlanságból, vagy szerencsétlenség előidézőiként szenvednek hegyi balesetet. Senki nem marad ellátatlanul, de a mentés költségeit részben a sportolókra/kirándulókra háríthatják. Emiatt minden olasz Alpokba utazónak javasoljuk, hogy kössenek külön az útra szóló biztosítást, mivel az európai egészségbiztosítási kártya - hasonlóképpen az olasz társadalombiztosítási kártyához - az esetlegesen felmerülő többlet mentési költségekre nem nyújt fedezetet.

Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:

Associazione Interregionale Neve e Valanghe
Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento
Tel.+39 0461 230305 Fax +39 0461 232225
Web: www.aineva.it

A jelkibocsátó és vevőkészülék neve ARVA (Aparecchio di Ricerca in Valanga).

Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet segítségét kérje:
Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico.
Web: www.cnsas.it
Telefon: 0039-02-29530433,
Fax: 0039-02-29530364.

5. Legfontosabb olaszországi ünnepnapok:

 • Újév: január 1.
 • Vízkereszt: január 6.
 • A felszabadulás ünnepe: április 25.
 • A munka ünnepe: május 1.
 • A Köztársaság ünnepe: június 2.
 • Mária mennybemenetele: augusztus 15.
 • Mindenszentek: november 1.
 • A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8.
 • Húsvét, Karácsony

6. Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu. Bővebb információ Olaszországra vonatkozóan: http://116-000.it

7. Esküvő Olaszországban

Mindazoknak, akik esküvőjüket Olaszországban kívánják megtartani, azt javasoljuk, hogy először vegyék fel a kapcsolatot a kiválasztott város anyakönyvi hivatalával. Egyes olaszországi helyszínek igen népszerűek az egész világon, ezért a különböző városok önkormányzati hivatalai gondoskodnak arról, hogy ne csak olasz, hanem angol nyelven is részletes leírást adjanak honlapjukon az eljárás menetéről, a szükséges iratokról és az anyagi feltételekről.
Az Olaszországban kötendő házassághoz – helyszíntől függően – a Milánói Főkonzulátus és a Római Konzulátus állít ki házasságkötési igazolást (nulla osta per il matrimonio). Az ehhez szükséges dokumentumokról, eljárási rendről a következő linken találnak részletes útmutatást:
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IT/hu/Konzuliinfo/hazassagkotes_csaladi_allapot_igazolasa.htm

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.