Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Örményországban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, az örmény fél a diplomáciai kapcsolatokat 2012. augusztus végén egyoldalúan felfüggesztette. Örményország vonatkozásában a konzuli ügyintézést, feladatokat a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzul látja el.

Javasoljuk, hogy az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárok szükség esetén, konzuli védelem kérése céljából  atbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzulhoz, vagy valamely EU-tagállam jereváni külképviseleteinek egyikéhez forduljanak.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik.

Felhívjuk az Örményországba utazók figyelmét, hogy a Hegyi Karabah térség megközelítése továbbra is veszélyes, az oda való beutazást a továbbiakban sem javasoljuk!

Ismereteink szerint az örmény hatóságok a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése óta eltelt időben nem alkalmaztak olyan intézkedéseket, amelyek bármi módon magyar állampolgárok Örményországba történő belépésének megnehezítésére irányultak volna.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a diplomáciai kapcsolatok Örményország által történt egyoldalú felfüggesztése, valamint magyar konzuli képviselet hiánya miatt komoly nehézségbe ütközik Örményország területén a magyar konzuli védelem nyújtása.

Örményország földrengésveszélyes zónában fekszik és gyakori földcsuszamlásokkal is lehet számolni. 

Közbiztonság

A tűzszüneti zóna és Hegyi- Karabah 

Örményország területének nagy részével ellentétben rendkívüli biztonsági kockázatot hordoz az örmény- azeri határvonal megközelítése, különösen a Hegyi- Karabah (Nagorno-Karabah) és Azerbajdzsán között található tűzszüneti zóna környezetében. Hegyi- Karabah birtoklásáért Örményország és Azerbajdzsán több éves háborút folytatott, és a tűzszüneti vonalon ma is gyakoriak a fegyveres összetűzések, lövésváltások. A határvidék közelében elaknásított területek találhatók, de aknatérképek hiányában ma már nem beazonosíthatóak a háború alatt telepített aknák helyei. Az aknák mellett veszélyt jelentenek a körzetben szétszórtan található, fel nem robbant lövedékek is. 

A Hegyi- Karabah területére történő beutazás nem javasolt. A nemzetközi közösség és Magyarország hivatalos álláspontja szerint az Örményország által megszállt Hegyi- Karabah Azerbajdzsán része, de oda a bakui magyar konzul nem tud beutazni, és a bajba jutott magyar állampolgárok részére szükség esetén semmilyen módon nem tud konzuli segítséget nyújtani. Azoknak a személyeknek, akik a fentiek ellenére mégis be kívánnak utazni Karabah területére, ehhez Jerevánban külön engedélyt kell kérniük, mert a területre történő beutazáshoz az örmény vízum önmagában nem elegendő. A belépőknek azonban tudniuk kell, hogy a belépéssel maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek (függetlenül attól, hogy a de facto karabahi hatóságok által kiadott belépési engedélyt útlevelükbe beragasztották vagy sem), mert egy de jure azeri területre történő belépéshez egy Azerbajdzsán által nem ellenőrzött határátkelőt használnak.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMAz útlevélben esetlegesen található korábbi azeri vízum, vagy beléptető pecsét önmagában nem zárja ki a beléptetést Örményország területére, de semmiképpen nem segíti elő a zökkenőmentes beutazást. 

Örményország területére gépjárművel történő belépéskor ún. úthasználati díj fizetendő, melynek mértéke 15 napos periódusonként 10.000 AMD (dram). 

A Hegyi- Karabah területére történő beutazás nem javasolt. A nemzetközi közösség és Magyarország hivatalos álláspontja szerint az Örményország által megszállt Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, de oda a bakui magyar konzul nem tud beutazni, és a bajba jutott magyar állampolgárok részére szükség esetén semmilyen módon nem tud konzuli segítséget nyújtani. Azoknak a személyeknek, akik a fentiek ellenére mégis be kívánnak utazni Karabah területére, ehhez Jerevánban külön engedélyt kell kérniük, mert a területre történő beutazáshoz az örmény vízum önmagában nem elegendő. A belépőknek azonban tudniuk kell, hogy a belépéssel maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek (függetlenül attól, hogy a de facto karabahi hatóságok által kiadott belépési engedélyt útlevelükbe beragasztották vagy sem), mert egy de jure azeri területre történő belépéshez egy Azerbajdzsán által nem ellenőrzött határátkelőt használnak.  

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet örmény, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: http://austria.mfa.am/en/residency 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Armenia.cfm

Munkavállalás:

A külföldi munkavállalók az örmény munkavállalókkal azonos feltételekkel vállalhatnak munkát (és alapíthatnak céget), ehhez nincsen szükségük külön munkavállalási engedélyre. A munkavállalás feltétele az, hogy a munkát vállalni szándékozónak a munkaszerződés időtartamára érvényes tartózkodási engedélye legyen. Ehhez egy bejelentett állandó lakhellyel kell rendelkezniük.

Gépkocsivezetés:

Örményországban a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják az örmény hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. A magyar jogosítvány használatához szükséges annak angol nyelvű fordítása.

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, az örmény fizetőeszköz, a dramm kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött.

A helyi hatóság linkje: www.customs.am/Content.aspx?itn=csCIGoodsImportExportProcedures  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Örményország a Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam, és az 1991. szeptember 21-i népszavazást követően, szeptember 23-án nyilvánította ki függetlenségét, amit hazánk 1991. december 26-án ismert el. A két ország 1992. március 30-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat. Hazánkat Örményországban a 2008. október 28-án megnyitott tbiliszi magyar Nagykövetség képviseli. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama. 

Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be. Jereván időeltolódása Budapesthez képest plusz három óra. Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások. A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Örményországban is működnek, de telefonhoz jutni helyben is igen egyszerű. 

Örményország természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. Ahhoz azonban, hogy a kirándulni vágyó el is jusson a természeti szépségek közelébe, az utak rossz minősége, elhanyagoltsága miatt az esetek többségében négy kerék meghajtású terepjáróval kell rendelkeznie. Az országra - különösen vidéken - nem jellemzőek a nagy bevásárló és szórakoztató központok, multiplex mozik. Jerevánban orosz nyelvű színház is működik, de a színház programja csak ritkán változik. 

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök "sápot szednek" az utazóktól. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Örményország függetlenné válásáig az ország egészségügyi rendszere a szovjet egészségügyi rendszer részét képezte, a Szovjetunió felbomlásával azonban az örmény egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott, infrastruktúrája teljes mértékben elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok, jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető. Az örményországi tartózkodás teljes időtartamára feltétlenül javasolt az utazási és balesetbiztosítás megkötése.