Európa

Utoljára módosítva: 2016. 10. 14.    

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Moszkvában nagykövetség és konzuli hivatal | Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Kazányban főkonzulátus (A szükséges technikai feltételek kialakításáig a kazányi misszió konzuli-érdekvédelmi tevékenysége korlátozott.)

Biztonság:

Az Európai Unió oroszországi képviseletének tájékoztatása szerint Oroszország az „Oroszországi Föderáció és a Belorusz Köztársaság között a harmadik országbeli állampolgárok beutazásának tilalmáról szóló 1995. évi Megállapodás”  4. cikkének új alkalmazását kezdi bevezetni. Az új alkalmazás szerint személy illetőleg jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határpontokon léphet be az Oroszországi Föderáció területére. A gyakorlatban a belorusz-orosz határon jelenleg nincs kijelölt nemzetközi határátkelő, mely megfelel a megállapodásnak (így az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka, illetve a minszki nemzetközi repülőtér sem!), ezért a belorusz-orosz átkelőpontok esetében a nem orosz és nem belorusz személyeket megállíthatják, adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és adminisztratív büntetést róhatnak ki rájuk.

Javasoljuk, hogy az orosz féltől kapott további hivatalos tájékoztatásig Oroszországot Lettországon vagy Ukrajnán keresztül, Fehéroroszország érintése nélkül közelítsék meg. Fehéroroszországon keresztül csak saját felelősségre kíséreljék meg a határátlépést.

* * *

Csecsenföld, Dagesztán, az észak-kaukázusi régió egyéb köztársaságai és megyéi utazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartoznak.

Bűnözés

Az elmúlt időszakban több beadvány érkezett magyar állampolgároktól, akiktől orosz „barátnőjük” folyamatban lévő vízumkérelme ürügyén próbált meg általában 1000-2000 EUR összegű „támogatást” kicsalni. A magyar fél és az orosz hölgy általában interneten ismerkedett meg, majd a hölgy leggyakrabban arra hivatkozott, hogy a konzulátus kizárólag akkor állítja ki részére a vízumot, ha a bankszámláján néhány ezer euró összeget fel tud mutatni. Előfordult, hogy a hölgy azért kért anyagi segítséget, mert balesetet szenvedett a konzulátusra menet és kirabolták, esetleg a határon nem akarták átengedni a határőrök megfelelő anyagi fedezet hiányában. Javasoljuk, hogy semmi esetre se küldjék el a kért összeget az ismeretlen személynek.

A schengeni vízumkiadással kapcsolatos eljárásról szóló részletes tájékoztatás a Konzuli Szolgálat hivatalos honlapján található. Az Európai Unió és az Oroszországi Föderáció között vízumkönnyítési megállapodás van érvényben, amely alapján a vízumeljárás díja 35 EUR, a kérelmeket pedig a külképviseletek általában 5 munkanapon belül elbírálják. Minden vízumkérelmet egyenként megvizsgálunk és a hatályos jogszabályok alapján, a beutazás célja és időtartama, valamint a benyújtott támogató dokumentumok értékelése után hozzuk meg a döntést. Soha nem támasztunk olyan elvárást, miszerint egy meghatározott összeggel "kell" rendelkeznie a kérelmezőnek ahhoz, hogy részére a vízumot kiadjuk.

***

A biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken jó, de turistaszezonban megnőnek a lopások. Javasoljuk, hogy a szállodát (tartózkodási helyet) elhagyva lehetőség szerint az okmányok/dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.

***

A gépkocsival utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy Moszkvában az utóbbi időben lopják a külföldi vagy más régióból származó rendszámtáblákat és azokat csak több száz eurós "váltságdíjért" adják vissza, ha egyáltalán visszaadják. Javasoljuk a rendszámtáblák rögzítésének megerősítését pl. fémkerettel.

***

Előfordul, hogy őrizetbe vett vagy letartóztatott személyek esetében az orosz hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetséget, illetve főkonzulátusokat sem értesítetik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a konzulokkal. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Utazás, közlekedésbiztonság

Szállítmányozók figyelmébe!

2016. április 15-től kezdődően a 12 tonnát meghaladó gépjárművek esetén bevezetett oroszországi útdíjrendszerhez (Platon) kapcsolódóan a nem regisztrált fuvarozók számára korábban elérhető egyszeri útvonalkártyák megszüntetésre kerülnek. Az új útvonalkártyák kitöltésére csak a Platon rendszerben regisztrált fuvarozók lesznek jogosultak, a korábban alkalmazott egyszerűsített regisztrációs rendszer megszűnik, mivel az csak ideiglenes intézkedésként került bevezetésre. A fent megnevezett dátumtól kezdődően lép érvénybe az útvonalkártyák 7 napos érvényességi ideje. A változásokkal kapcsolatosan bővebb információ a www.platon.ru (angol nyelven: http://platon.ru/en/about) honlapon érhető el.

Felhívjuk az Oroszországi Föderációba be- és kiutazók figyelmét arra, hogy 2015. január 21-én Ukrajna Kormánya 50-p. számú rendeletével felfüggesztette az alábbi, ukrán-orosz államhatár Luhanszki és Donyecki megyék szakaszain levő határátkelőhelyek és ellenőrzési pont működését:

 • Donyeck – nemzetközi légi határátkelőhely
 • Luhanszk – nemzetközi légi határátkelőhely
 • Ilovajszk, Amvroszijivszkij járás, Donyeck megye, nemzetközi vasúti ellenőrzési pont

A felsorolt határátkelőhelyek és ellenőrzési pont működésének megújulásáról Ukrajna Kormánya a felfüggesztéshez vezetett körülmények megszűnése után dönt.

***

Az ország méreteiből adódóan jelentős a belföldi vasúti, valamint a légiközlekedés. Ugyanazon a vonalon több társaság is üzemeltet járatokat, jelentős árkülönbségekkel.

A gépjármű közlekedési morál és biztonság jelentősen eltér a Magyarországon, illetve az Európában megszokottól. Az Oroszországba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési szokásokra. Nyomatékosan felhívjuk a figyelemet arra, hogy gépjárművezetés esetén alkohol fogyasztása nem megengedett.

Téli közlekedés: A hideg idő beköszöntével számítani kell az utak jegesedésére, ami hidak esetében száraz időben is bekövetkezhet. Tekintettel a jelentős mennyiségű téli csapadékra, téligumi használata szükséges. A szöges gumik használata engedélyezett!

Tavaszi-nyári közlekedés: A megnövekedett gépkocsiforgalom miatt elsősorban a nagyvárosokban, de a városok között is rendszeresek az akár több órás dugók. Ezért pl. Moszkvában a repülőtérre történő utazás esetén javasolt a közvetlen reptéri vonatok igénybe vétele. További nagyvárosokban is javasolt a megfelelő időben történő indulás. Az esti órákban gyakori a minden szabályt nélkülöző, versenyszerű vezetés és az ebből eredő súlyos baleset. Hivatalos taxik használatát javasoljuk. Nem tanácsoljuk ugyanakkor a magántaxik és az iránytaxik („marsrutka”) igénybe vételét, különösen az éjszakai órákban.

Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők és események

A repülőtereken az európaihoz hasonló szabályok vannak érvényben, azaz 100 ml-nél több folyadék, hegyes tárgy stb. nem vihető fel a kézipoggyászban a repülőgép fedélzetére. A 100 ml alatti, folyadékot tartalmazó üvegeket biztonsági csomagolásban lehet a fedélzetre felvinni Kétség esetén még elindulás előtt tájékozódjanak a várható körülményekről, amelyek részleteikben eltérhetnek az európai országokban megszokottaktól.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az oroszországi repülőtereken üzemelő vámmentes boltok biztonsági feltételei nem felelnek meg az európai előírásoknak, így hazatéréskor csak azok vásároljanak 100 ml-nél nagyobb csomagolású folyadékot (pl. szeszes italt) akik közvetlen járattal utaznak a célállomásra, ugyanis az európai reptereken történő átszálláskor már nem engedik fel a csatlakozó járatra a lezárt műanyag zacskóba csomagolt italokat sem.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az Európai Unió (Magyarország) és az Orosz Föderáció között vízumkényszer van érvényben. Ennek gyakorlati tudnivalóit a vízumkönnyítésről szóló megállapodás szabályozza.

A tartózkodás teljes időtartama alatt érvényes magán útlevéllel utazó magyar állampolgárok tehát kizárólag vízum előzetes beszerzésével léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére. Nincsen lehetőség belépéskor vízumot igényelni, azt minden esetben még Magyarországon, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének Konzuli osztályán, vagy a Debreceni Főkonzulátuson kell igényelni. (Javasoljuk, hogy a vízum megszerzésének mindenkori feltételeiről érdeklődjenek a fenti képviseleteknél, illetve a külképviselet honlapján.) A vízumdíj 35 EUR, amelyet a vízum igénylésekor kell megfizetni.

A reptéri tranzitálás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.

Vízummal, az ott feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni. A diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül léphetnek be Oroszországba, és ott legfeljebb 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak.

Tájékoztatjuk az Oroszországi Föderációba utazókat, hogy egyes külképviseleteken és vízumkiadó központokban (az Egyesült Királyságban, a Dán Királyságban található -így a londoni, edinburghi, koppenhágai külképviseletek és vízumközpontok is-, a Mianmari Szövetségi Köztársaságban, a Namíbiai Köztársaságban található külképviseletek, továbbá a Vnukovo nemzetközi repülőtéren található külügyminisztériumi képviselet érintett) a vízum kiadásának egyik kötelező feltétele a biometrikus adatok szolgáltatása (ujjnyomat-adás) lesz. A változások azokat a magyar állampolgárokat is érintik, akik az elnöki rendeletben felsorolt vízumkiadó képviseleteken igényelnek vízumot. Az ujjnyomat- adási kötelezettség alól a diplomata- és szolgálati vízumot kérelmezők, és a 12 évüket be nem töltött személyek mentesülnek. Amennyiben a kérelmező megtagadja az eljárásban való részvételt, úgy részére vízum nem állítható ki.

Felhívjuk a más állam állampolgárságával is rendelkezők figyelmét arra, hogy amennyiben a másik állam által kiállított útlevelükkel (vízummentesen) lépnek Oroszország területére, úgy az országot szintén csak azzal az úti okmányukkal tudják elhagyni. Amennyiben a magyar útlevelükkel kívánnak Oroszországból kiutazni, az orosz hatóságok érvényes vízum hiányában meg fogják tagadni a kiléptetést.

A kiemelt turistacélpontnak számító oroszországi kikötőkbe (Szentpétervár, Vlagyivosztok Vyborg, Kalinyingrád, Korszakov (Szahalin), Novorosszijszk, Szocsi) szervezett tengeri körutazás keretében, vagy menetrend szerint közlekedő hajón és kompon, szervezett programon résztvevő turistacsoport tagjaként érkező külföldiek maximum 72 órás időtartamra vízum nélkül is beléphetnek az Oroszországi Föderáció területére.

Az Oroszországi Föderáció törvényei lehetővé teszik, hogy korlátozzák a rendezetlen tartozással rendelkező személyek kiutazását az országból, amit esetenként külföldi állampolgárokkal szemben is alkalmaznak. A szankció nem csak az állammal, vagy állami szervekkel szemben fennálló tartozások esetében alkalmazható, hanem minden, bírói határozattal elismert tartozásra, így pl. elmaradt gyerektartásra is.

Kérjük, hogy minden esetben figyeljenek a vízum lejárati dátumára!

Lejárt vízummal nem lehet az országot elhagyni. Amennyiben lekésték a repülőgépet, vagy kimaradt a járat és eközben a vízum lejárt, a repülőtereken található ún. "konzuli pontoknál" kell új vízumot kérniük. Ezek a konzuli képviseletek maximum 3 napra adhatnak vízumot, jelenleg 25 USD-ért (az összeg változhat). Amennyiben ennél hosszabb ideig tartózkodtak túl (pl. baleset, betegség miatt), a Szövetségi Migrációs Hivatal (https://гувм.мвд.рф/) helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában (Moszkva, Pokrovka utca 42.) kaphatnak kilépési vízumot. Vasúton történő utazás esetén az utast a határról visszafordíthatják Moszkvába. Indokolt esetben a meghívó fél kérheti a vízum meghosszabbítását (pl. a tárgyalások elhúzódtak). Indokolatlan túltartózkodás esetén pénzbüntetést kell fizetni, illetve ki is utasíthatják a külföldit.

Fontos, hogy az utas tudja a meghívó fél (orosz jogi- vagy magánszemély, intézmény, szálloda, utazási iroda stb.) címét, mert a belépéskor a repülőgépen, vonaton, vagy a határon kitöltendő migrációs űrlaphoz erre szükség van. Az űrlapot a repülővel érkezők a repülőgép fedélzetén kapják meg, a vonattal érkezők a vagon utaskísérőjétől kérhetik, a közúti határon belépők pedig a határállomáson az útlevélkezelő pult előtt juthatnak hozzá. Az űrlap ingyenes, cirill vagy latin betűkkel kell kitölteni. (Megjegyezzük, hogy a nemzetközi repülőtereken történő belépéskor újabban számítógéppel töltik ki a migrációs űrlapot az útlevélkezeléskor, így az utasnak nem kell ezzel törődnie.)

A migrációs űrlap („kártya”) két részből áll, mindkettőre ugyanezeket az adatokat kell beírni. Egyik felét belépéskor az útlevél ellenőrzés során elveszik, a másik felére pedig rátesznek egy beléptető bélyegzőt. Az utas a kártyának ez utóbbi felét köteles oroszországi tartózkodása során mindig magánál tartani, ellenőrzés esetén bemutatni, majd az ország elhagyásakor leadni.

A migrációs kártya hiányát szankcionálják, ezért amennyiben azt elvesztették, 3 napon belül pótolni kell a Szövetségi Migrációs Hivatal helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában.

A hét napnál hosszabb idejű tartózkodás esetén kötelező az úgynevezett regisztráció, ami alatt a lakcím bejelentését kell érteni. Ezt a szállodák, utazási irodák automatikusan megteszik, egyéni utasok esetében a fogadó fél köteles ezt elvégezni a Migrációs Hivatal területileg illetékes irodájában. A fogadó fél lehet: Oroszország állampolgára, az Oroszországi Föderációban állandó jelleggel tartózkodó külföldi állampolgár, hontalan (lakhatási engedéllyel rendelkező) személy, valamint jogi személyek, fiókintézetek, képviseletek, ahol a külföldi állampolgár ténylegesen lakik (tartózkodik) vagy dolgozik.

A bejelentőlap postai úton is továbbítható, az útlevél és a migrációs kártya másolatának két példányban történő mellékelésével.

Az oroszországi helyi viszonyok nem elegendő ismerete (szélsőséges időjárás, nyelvismeret fontossága, hatósági intézkedés esetén elterjedt korrupció, stb.) miatt az utóbbi időben számos teherfuvarozó került igen kellemetlen helyzetbe. Ezért nyomatékosan felhívjuk az – elsősorban nehézpótkocsival közlekedő – tehergépjárművek vezetőit, hogy az Oroszországi Föderációba történő beutazás előtt fokozottan tájékozódjanak a helyi (időjárási, közlekedési szabályozást érintő) viszonyokról, változásokról, és ennek megfelelően készüljenek fel a váratlan, gyakran kellemetlen körülményekre. Indulás előtt minden esetben javasoljuk a konzultációt mind az otthoni közlekedési hatóságokkal, illetve távolabbi utazás (Urálon túli területek, kaukázusi régió) esetén vegyék fel a kapcsolatot az érintett helyi magyar külképviselet (Moszkvai Nagykövetség, Szentpétervári és Jekatyerinburgi Főkonzulátus) munkatársaival.

Munkavállalással kapcsolatos információk

Külföldi munkavállalók Oroszországban általában multinacionális vállalatok alkalmazottai, vagy nemzetközi (fejvadász) cégeken keresztül jutnak helyi álláshoz. Az állás megszerzését a közvetítő céggel, valamint a munkáltatóval történő interjú előzi meg.

Ha a leendő munkáltató úgy dönt, hogy külföldi munkaerőt alkalmaz, akkor a munkáltatónak kell a további adminisztratív teendőket intéznie. A munkáltatónak a nemzeti kvóták korlátozása alá eső esetekben a Munkaügyi Központtól engedéllyel kell rendelkeznie külföldi munkaerő alkalmazására. Szükség van továbbá a munkaszerződésre, amiből megállapítható, hogy a külföldi állampolgárt ki, hol, mikor, milyen munkakörben, milyen feltételekkel kívánja foglalkoztatni. A munkavállalási engedélyt a Szövetségi Migrációs Hivatalnál lehet kérni. Szükség van személyazonosító dokumentumokra (útlevél, színes fényképek, végzettséget igazoló diploma, egészségügyi alkalmasságot igazoló bizonyítványok).

A hivatalos meghívó birtokában a munkavállalói vízum iránti kérelmet Magyarországon, az orosz külképviseleteken kell benyújtani. A munkavállalási engedély és a hozzá kapcsolódó vízum hosszabbítását már Oroszországban végzik el. Az ún. magasan képzett munkavállalók részére mód van 3 éves munkavállalási engedély és a hozzátartozói vízum beszerzésére is.

Vámszabályok

A behozható készpénz összege nem esik korlátozás alá. A 10 ezer USD összeget meghaladó külföldi valuta és/vagy annak megfelelő értékű orosz rubel kivitele engedélyköteles. Ha az utazó birtokában 3.000 USD-t meghaladó összegű külföldi valuta, illetve orosz rubel van, erről vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni. Utazási csekkek kivitelekor – amennyiben a csekkek összege meghaladja a 10 ezer USD-t – szintén nyilatkozatot kell kitölteni.

Az orosz vámeljárásra, valamint a vámfizetési kötelezettség alá eső áruk körére vonatkozóan orosz és angol nyelvű információ a www.customs.ru honlapon található.  

Pénzváltás

Oroszország hivatalos pénzneme a rubel, szállodában, éttermekben, boltokban, taxiért csak rubellel lehet fizetni, más pénznemben nem. A bankkártyák használata széles körben elterjedt és biztonságos (szállodákban, éttermekben, boltokban, benzinkútnál, és a legtöbb múzeumban). A nevezetességek környékén található ajándékárusító pavilonokban, a piacokon és a taxiért azonban általában csak készpénzzel lehet fizetni. Rubel készpénzt ajánlatos az indulás előtt Magyarországon beszerezni, amennyiben nem sikerül, javasolt eurót vagy amerikai dollárt kihozni és a helyszínen beváltani.

Pénzváltás a szállodákban vagy a városközpontban a forgalmasabb utcákon található hivatalos pénzváltóknál lehet. Pénzváltáskor szükséges az útlevél felmutatása.

Bankkártyáról készpénz felvételét a legnagyobb és legelterjedtebb oroszországi bank, a Sberbank zöld színű bankautomatáiból javasoljuk, melyek a város számos helyén megtalálhatók. 

Tömegközlekedés

A szentpétervári tömegközlekedés megbízható, a metró, az autóbuszok, a trolik és a villamosok viszonylag gyakran közlekednek. A metrón történő utazáshoz az állomáson zsetont kell vásárolni, egy zseton 35 rubelbe kerül, amivel egy alkalommal korlátlan utazás lehetséges, vagyis átszálláskor nem kell újabb zsetont elhasználni. Az autóbuszokon, a trolikon és a villamosokon kalauz árulja a jegyeket, egy jegy 30 rubelbe kerül, érdemes aprópénzt tartalékolni e célra. 

Taxi

A repülővel érkezőknek érdemes a reptér hivatalos szállítójával beutazni a városba, amelynek pultja a vámellenőrzés után, de még bent a tranzitzónában található. A városban javasolt előre megrendelni a taxit, mely ebben az esetben közli a szolgáltatás árát is. Az egyéb helyeken leintett taxi vezetőjével mindenképpen tisztázni kell előre a fuvar díját és pénznemét. A fizetés általában készpénzzel történik.

Egészségügyi tudnivalók

A szentpétervári csapvíz rossz minőségű, fogmosásra és fürdésre megfelelő, ivásra azonban nem javasolt. Ajánlott palackos víz fogyasztása, amelyet a város bármelyik üzletében be lehet szerezni. 

Különleges védőoltásra az Oroszországba utazóknak nincs szüksége. A legtöbb Magyarországon ismert gyógyszer kapható patikákban (lázcsillapító, megfázás elleni szerek, stb.).

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Oroszországba utazó magyar állampolgároknak  egész Oroszország területére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük.   

Közbiztonság

Szentpétervár közbiztonsága általában jó, a turisták által látogatott helyszíneken fokozott a rendőri jelenlét. Zsebtolvajlások azonban mindenütt előfordulnak, ezért fokozottan ajánlatos az értékek, a pénz és az útlevél védelme, különösen a tömegközlekedési eszközökön és sorbaállás közben. A zsebtolvajlás esetenként erőszakos formában is történhet. Javasoljuk, hogy csak az útlevél másolatát tartsák maguknál, az útlevelet tartsák biztonságos helyen.

Egyéb figyelmeztetések

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Oroszországban 6 napnál többet tartózkodó külföldinek regisztráltatnia kell magát az idegenrendészeti hatóságnál. A szállodák a regisztrációt automatikusan elvégzik. A kisebb magánszállásokat igénybe vevők ragaszkodjanak hozzá, hogy a szállásadó elvégezze a regisztrációt, különben az országból történő kilépéskor megbüntethetik őket. 

Az országba történő belépéskor a határon kapott kis fehér regisztrációs lapot meg kell őrizni és a kilépéskor leadni. Elvesztését büntetik.

Oroszországban közterületen tilos alkoholt fogyasztani.

Azokban az esetekben, ahol a szoláltatás ára nincs előre és egyértelműen kiírva (pl. taxi, ajándékárusító pavilon, stb.) minden alkalommal előzetesen egyeztessünk a fizetendő összegről a későbbi viták elkerülése érdekében.

Fel kell készülni arra, hogy bár Szentpétervár a külföldi turisták által leggyakrabban látogatott orosz város, bizonyos helyeken (boltok, taxi, éttermek, piac) nem beszélnek angolul. A legtöbb étteremben van angol nyelvű étlap, a múzeumokban a tájékoztató feliratok általában kétnyelvűek (orosz, angol). 

Szentpétervári különlegesség, hogy a város nagyobb hidait éjjel felnyitják. Az esti sétát vagy autós városnézést tervezőknek érdemes előre tájékozódni a hidak felnyitásának időpontjáról, mert előfordulhat, hogy csak több órás várakozást követően (a hidak lecsukódása után) tudnak visszatárni a szálláshelyükre (megj.: ebben az időpontban a metró sem jár már). 

Gépkocsival tiltott helyen nem tanácsos parkolni: a járművet elvontatják és csak hosszas, bonyolult eljárást követően, pénzbírság fizetése után lehet visszaszerezni. Esetenként előfordul a rendszámtáblák lopása, javasoljuk a tábla felfüggesztésének megerősítését.

Nyomatékosan felhívjuk a gépkocsival érkezők figyelmét, hogy a magyar rendszámú gépkocsit a határon vámelőjegyzésbe kell venni, kilépéskor kiléptetni szükséges. A gépkocsit csak az a személy vezetheti Oroszországban, aki a vám által kiadott dokumentumban szerepel. Amennyiben más személynek átadja a vezetést, súlyos bírságot vethetnek ki, az autót is lefoglalhatják.

Tudnivalók az országról 

 • Hivatalos megnevezés: Oroszországi Föderáció
 • Államforma: (köztársasági irányítási formájú) szövetségi állam
 • Főváros: Moszkva (11,5 millió fő)
 • Terület: 17 075 200 km2
 • Népesség: 146,247 millió fő (2014)
 • Nemzetiségi megoszlás: orosz 77,7 %, tatár 3,7 %, ukrán 1,4 %, baskír 1,1%, csuvas 1 %, csecsenek 1 %, egyéb 10,2 % (2010-es népszámlálási adatok alapján)
 • Vallási megoszlás: orosz ortodox 69%, moszlim 5% (más statisztikák szerint: 10-16%), protestáns ‹1%, katolikus ‹1%, zsidó ‹1%
 • Hivatalos nyelv: orosz
 • Klíma: arktikus, szubarktikus, mérsékelt és szubtropikus
 • Hivatalos pénznem: orosz rubel (RUB)
 • GDP: 3,565 trillió USD (2014)
 • Egy főre jutó GDP: 24,800 USD (2014)
 • GDP növekedés: +0,6 % (2013-hoz képest)
 • Fizetőeszköz: az orosz rubel (hivatalos árfolyam: www.cbr.ru/currency_base/daily.aspx)

Közigazgatás: Oroszország az OF jogalanyiból: köztársaságokból, határterületekből, szövetségi jogú városokból, autonóm területből és autonóm körzetekből áll.

Az Alkotmány a köztársaság (az állam) legfőbb törvénye. A határterületnek, megyének, szövetségi jogú városnak, autonóm megyének, autonóm körzetnek saját alapszabálya és törvényhozása van.

Hatalmi ágak: a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom.

Államhatalom: Oroszországban az államhatalmat az Oroszországi Föderáció elnöke, Szövetségi Parlamentje (alsóház és felsőház), az Oroszországi Föderáció Kormánya, és az OF bíróságai gyakorolják. Az OF régióiban az államhatalmat a regionális államhatalmi szervek gyakorolják. Oroszországban több párt rendszer van. Oroszország világi állam, az egyházi szervezetek el vannak különítve az államtól.

Jelentősebb városok: Szentpétervár (4,87 millió fő), Novoszibirszk (1,47 millió fő), Jekatyerinburg (1,39 millió fő), Nyizsnyij Novgorod (1,26 millió fő), Szamara (1,17 millió fő), Omszk (1,15 millió fő), Kazány (1,15 millió fő), Cseljabinszk (1,13 millió fő), Rosztov (1,09 millió fő), Ufa (1,07 millió fő), Volgográd (1,02 millió fő), Perm (0,99 millió fő)

Fizetőeszköz: az orosz rubel, (1 rubel kb. 4 HUF, hivatalos árfolyam: www.cbr.ru)

A váltási árfolyam az egyes váltóhelyeken különböző, ezért nagyobb összeg átváltása esetén célszerű több helyen is tájékozódni. A bankok, illetve a repülőtéri váltóhelyek lényegesen rosszabb árfolyamon számolnak, mint a kisebb pénzváltók. Vidékre utazva érdemes a fővárosban beváltani annyi pénzt, amennyire előreláthatóan szükség lesz, mert vidéken inkább csak bankokban lehet pénzt váltani, és azok ünnepnapokon általában zárva tartanak.

Közlekedés

A moszkvai és a nagyvárosi úthálózat jó állapotú, de a forgalmi dugók miatt nem megoldott a zavartalan közlekedés. A mindennapos felszíni közlekedési káoszt a metróhálózat tudja csak enyhíteni, ami azonban egyes napszakokban szintén túlzsúfolt. A moszkvai és a szentpétervári földalatti vasút (

www.metro.ru, www.metro.spb.ru/) önmagában is turistalátványosság.

A közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében az utakon fotó- és videokamerákat helyeztek el, amelyek automatikusan rögzítik a szabálysértéseket, illetve a műszerek adatai alapján állapítják meg a bírságokat. Ha a gépjárművet nem a tulajdonos vezette a szabálysértés pillanatában, akkor a tulajdonosnak kell bizonyítania, hogy nem ő követte el a cselekményt.

A közlekedési rendőrök a helyszínen szondával ellenőrizhetik a gépkocsivezető alkohol-szintjét. (A megengedett alkoholszint 0,00 ml, tehát nulla tolerancia van érvényben.) A közterületen szabálytalanul elhelyezett gépjárművek elszállításáért igen, de az egynapos tárolásáért nem kell díjat fizetni.

2009. január 1-től az Oroszországi Föderáció is tagja a nemzetközi zöldkártya rendszernek, tehát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás érvényes Oroszországban is. A zöld kártyát azonban továbbra is minden esetben ki kell váltani! 

Felhívjuk a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevő szállítók figyelmét, hogy az áruszállítást érintő – gyakran változó – orosz törvények és egyéb (pl. vám-) jogszabályok be nem tartása komoly kellemetlenségeket okozhat. A helytelenül kitöltött szállítólevelek, fuvarozási okmányok, vagy a súlyhatárok átlépése hosszadalmas várakozást, pénzbüntetés kiszabását vagy akár a szállítmány elkobzását is eredményezheti. A felkészülés során a tájékozódásban és a jogi tanácsadás lehetőségeiről további információt kaphatnak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől (www.mkfe.hu).

Az Európai Unió oroszországi képviseletének tájékoztatása szerint Oroszország az Oroszország Föderáció államhatárait szabályozó 4730-1-es számú (1993. április 1.) törvény 9. cikkének új alkalmazását kezdi bevezetni. Az új alkalmazás szerint személy illetőleg jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határpontokon léphet be az Oroszországi Föderáció területére. Ez potenciálisan érintheti mind az Oroszországba szánt árukat és oroszországi beutazásokat mind az Oroszországon átmenő tranzitot. A gyakorlatban a belorusz-orosz határon jelenleg egyetlen közúti határátkelő felel meg a jogszabályoknak: az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka. A többi 18 átkelő pont esetében a nem orosz és nem belorusz fuvarozókat megállíthatják, adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és 2000 RUB adminisztratív büntetést róhatnak ki rájuk.

A fentiek értelmében javasoljuk, hogy az orosz féltől kért további hivatalos tájékoztatásig az Európai Unió fuvarozói a Krasnaya Gorka határátkelőt használják mind az oroszországi belépésekhez mind a harmadik országokba irányuló tranzithoz.

Az orosz-belorusz határátkelőhelyeken jelenleg az ukrán rendszámú kamionokon túl az ukrán állampolgárságú sofőrök beengedését is megtagadja Oroszország. A korlátozás az ukrán-magyar kettős állampolgárokat is érintheti, amennyiben ukrán útlevelet használnak a belépéshez. Mivel a sofőröknek mint ukrán magánszemélyeknek a belépését tagadja meg az orosz fél, ezért a magyar külképviseletek az orosz félnél nem tudnak eljárni illetékesség hiányában.

A fentiek értelmében a moszkvai Nagykövetség javasolja, hogy a magyar fuvarozó cégek kizárólag magyar (uniós) rendszámú járműveket indítsanak oroszországi fuvarmegbízásaik teljesítésére, illetve magyar-ukrán kettős állampolgár alkalmazottai esetében a fehéroroszországi és oroszországi fuvarozásokhoz a gépkocsivezetőket magyar útlevéllel és a szükséges tranzit- és célországi vízumokkal lássák el. A jelenleg már úton lévők esetében javasoljuk, hogy Minszkben a magyar útlevélbe kérjenek orosz vízumot a határátlépés előtt.

Moszkva és Budapest között az Aeroflot és a WizzAir naponta több járatot üzemeltet, Szentpétervár jelenleg csak átszállással érhető el (leggyakrabban: Bécs, München, Frankfurt, Varsó, Riga). Helsinki és Szentpétervár között 200km/h sebességű finn gyorsvonat (Allegro) közlekedik naponta négyszer mindkét irányba, amely 3 és fél óra alatt teszi meg az utat. Az útlevél- és vámellenőrzés a vonaton, menet közben történik. Ezen kívül Szentpétervárról és Helsinkiből (a helsinki reptérről is) indulnak orosz mikrobuszos iránytaxik, melyek ugyan nem drágák, de nem túl biztonságosak.

Az ukrajnai események miatt a Budapestről Moszkvába irányuló közvetlen vonatforgalomban lehetnek fennakadások, ezért elindulás előtt tájékozódjanak a vasúttársaságoknál. Helyette a Bécsből induló - Belarusz Köztársaságon keresztül - közlekedő járatot lehet igénybe venni. Gépkocsival Moszkvába a Budapest-Breszt-Minszk, Szentpétervárra a Budapest-Bialystok-Kaunas-Daugavpils-Pszkov, illetve Jekatyerinburgba a Budapest-Breszt-Minszk-Nyizsnij-Novgorod-Kazany-Perm-Jekatyerinburg útvonal ajánlható, de felhívjuk a figyelemet arra, hogy a belorusz tranzithoz vízum szükséges.

Az utak Moszkváig jó minőségűek, Szentpétervár felé az orosz határtól – rövid szakaszok kivételével – meglehetősen rossz állapotúak. Jekatyerinburgig az utak minősége változó. Moszkván keresztül Kazanyig meglehetősen jó minőségűek, Kazany után változó, de egyes szakaszok kifejezetten rossz állapotúak. Megbízható autószerviz csak a nagyobb városokban található. Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban folyamatosan lehet számolni részleges útlezárással járó építési munkálatokkal. Megjegyezzük, hogy az orosz-grúz szárazföldi határ teljes szakasza le van zárva a nem FÁK-országok állampolgárai előtt, így Oroszországból Grúziába szárazföldi úton nem lehet átkelni.

Telefonálás

Oroszország előhívója +7 (pl. Moszkva hívása: +7-495-helyi szám).
A mobilhálózat nagy lefedettségű, 4G rendszerű. Igen elterjedt a mobil internet, forgalmasabb helyeken jól használható. Gyakori az ingyenes WIFI a leginkább látogatott helyeken, sőt egyes közlekedési eszközökön is. Amennyiben Oroszország területén magyar mobiltelefonját kívánja használni, a felhívandó ország hívószáma (Magyarország: 36) előtt vagy a + jelet vagy a 810-es előhívót szükséges használni. SMS küldése általában a + jel (+36) használatával sikeres. Javasoljuk, otthoni szolgáltatójánál előzetesen érdeklődjön a roaming díjakról, mert azok jelentősen meghaladják az EU-ban megszokott költségeket.
Magyarország hívása oroszországi vezetékes telefonról: 810-36-körzetszám-helyi szám (a 8-as után várjuk meg a búgó hangot) pl. Budapest esetében 8-10-36-1-helyi szám

Tanácsok a turistaszezon idejére

Ajánlatos a tervezett utazás időpontja előtt véglegesíteni a tartózkodás feltételeit. A szállodák a nyári időszakban a szezonon kívüli árakhoz képest felárral hirdetik meg a szobákat.

Közlekedni kiválóan lehet metróval, autóbusszal, villamossal, trolibusszal. A tömegközlekedési eszközök nem drágák, a város környéki látnivalók is kiválóan megközelíthetőek velük.

Mindenhol ajánlatos kerülni a hangos külföldi beszédet, mert ez figyelemfelkeltő az "arra szakosodott" egyének számára. Amennyiben rendőri vagy egyéb hatósági intézkedésre kerül sor, a helyi szervek a külföldivel (különösen megfelelő nyelvtudás hiányában) általában elutasítóak. Az otthoni biztosítások érvényesítése érdekében ragaszkodjunk ahhoz, hogy káresetnél (tolvajlás, rablás stb.) a rendőrség jegyzőkönyvet vegyen fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyar állampolgárok részére a hatályos kétoldalú szociális biztonsági egyezmény értelmében a sürgősségi ellátás Oroszországban elvben ingyenes, de tapasztalataink szerint ekkor is kérhetnek bizonyos „gondozási díjat”, amit egyébként a helyi lakosokkal is megfizettethetnek. Egyéb esetekben az orvosi ellátásért fizetni kell. A vízumkiadás feltétele az utazási biztosítás annak érdekében, hogy szélesebb körben is biztosított legyen az ellátás baleset vagy betegség esetén.

Az oroszországi közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő. A fizetős magán egészségügyi intézmények színvonalas szolgáltatást nyújtanak. Az Oroszországba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre jelennek meg azonban híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

A vezetékes vizet elsősorban tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.