Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 10. 16.  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Lisszabonban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzulok Funchalban, Portoban és Tavirában vannak

Aktuális

2017. 10. 16.
Az elmúlt napokban a száraz és meleg időjárás miatt újabb erdőtüzek lobbantak lángra Portugália elsősorban középső és északi régióiban. A katasztrófa sajnálatosan már több halálos áldozatot is követelt, ezért kérjük a Portugáliában tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy tanúsítsanak nagyobb körültekintést és szükség szerint kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását, veszélyhelyzet esetén pedig kövessék az utasításaikat. Amennyiben valaki bajba kerül, hívja a portugál hatóságok által közzétett 800-246-246-os telefonszámot, vagy 112-es segélyhívót. Az aktuális helyzetről a  www.prociv.pt/en-us/Pages/default.aspx honlapon lehet tájékozódni.

2017. 10. 13.
A helyi hatóságok tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban egy trópusi eredetű viharrendszer érheti el az Azori-szigeteket. Kérjük a térségben tartózkodó magyar turistákat, hogy kísérjék figyelmemmel a helyi hatóságok tájékoztatását, veszélyhelyzet esetén kövessék az utasításaikat. Az aktuális helyzetről a http://www.prociv.azores.gov.pt/contactos honlapon lehet tájékozódni, közvetlen veszélyhelyzetben hívják a 112-es telefonszámot.

***

Ezúton tájékoztatjuk a Portugáliába érkező magyar turistákat, hogy a portugál hatóságok a tartósan száraz és meleg időjárásra való tekintettel a legmagasabb fokú tűzveszélyességi figyelmeztetést tették közzé az Algarve-i régióban, Monchique, Silves, Alcoutim, Tavira és Castro vonatkozásában. Kérjük a térségbe látogató magyar turistákat, hogy kísérjék figyelemmel a hatóságok helyi tájékoztatását és vészhelyzet esetén kövessék utasításaikat.

* * *

Biztonság:

Portugáliában a nyári időszakban a magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság miatt gyakran alakulhatnak ki erdőtüzek, amik súlyosabb esetben forgalmas autóutakat vagy akár lakott területeket is érinthetnek. Kérjük ezért a Portugáliába utazó állampolgárainkat, hogy kövessék figyelemmel a portugál hatóságok tájékoztatásait, figyelmeztetéseit, kerüljék a természeti katasztrófa által sújtott területeket és tartsák be a hatóságok utasításait.

***

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Az ilyen típusú támadásra a magyar turisták általában nincsenek felkészülve. A Nagykövetség nyomatékosan javasolja, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket

Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat.

Vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

Portugáliában a közlekedési szabályok betartása esetlegesebb (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.          
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.   

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN
Kérjük a fenti lehetőséggel csak rendkívüli esetben éljen. Számos olyan élethelyzet adódhat külföldön, amikor a lejárt érvényességi idővel rendelkező okmányt nem fogadják el. Kérjük tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a magyar állampolgárságú kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazik együtt. Magyar állampolgár kiskorú esetén elegendő a nyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása. A nyilatkozat tartalmi követelményei: dátum és aláírás, nyilatkozat a felügyeleti jognak az utazás idejére történő ideiglenes átruházásáról, az átruházó és az átvevő személyi adataival, és személyazonosításra alkalmas igazolvány (szig. vagy útlevél) számának megjelölésével. Javasoljuk, hogy a nyilatkozatot portugál (esetleg angol) nyelven írják, vagy lássák el hitelesített fordítással. A hitelesítést csak konzul végezheti, fordító irodák pecsétjét általában nem fogadják el.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges 

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás: 

Magyar állampolgár 90 napon túli tartózkodásához, munkavégzéséhez az EU állampolgárok részére rendszeresített tartózkodási engedélyt kell a lakóhely szerint illetékes portugál önkormányzatnál (Câmara Municipal), vagy az okmányirodákban (Loja do Cidadão), vagy a SEF-nél (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal – www.sef.pt) igényelni. A regisztrációhoz érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges, valamint a kérvényezőnek igazolnia kell, hogy:

  • munkaszerződéssel rendelkezik, vagy önfoglalkoztató (vállalkozó),
  • rendelkezik a megélhetéshez szükséges anyagi fedezettel saját maga és családja számára,
  • tanulmányok folytatását bizonyító okirattal rendelkezik és rendelkezik a megélhetéshez szükséges fedezettel (ez lehet például egy magán egészségbiztosítás).

A Portugáliában munkát vállaló EU/EGT tagország állampolgár családtagjainak is fel kell keresniük a helyi önkormányzatot, és nekik is regisztráltatniuk kell magukat. A regisztrációhoz szükségük van:

  • érvényes személyazonosító igazolványra vagy útlevélre,
  • valamilyen hivatalos dokumentumra, amely bizonyítja a rokoni kapcsolatot az EU/EGT tagország állampolgárával, a munkavállaló családtag érvényes regisztrációs igazolásának bemutatásával.

A regisztrációt követően adószámot kell kérni önmaga és egész családja (az Önnel egy háztartásban élők) számára (NIF – Número de Identificação Fiscal) az adóhatóságtól (Finanças).

Gépjárművezetés

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni.

Vám: 

A vámmal kapcsolatos információt a Portugál Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál: www.dgaiec.min-financas.pt/pt/servicos/servicos_desconcentrados/alfandega_aeroporto_lisboa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az euró. Helyi idő: GMT (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva). Hivatalos nyelv a portugál.

Portugália Dél-Európa és egyben a kontinentális Európa legnyugatibb állama, az Ibériai-félszigeten. Szárazföldön északról és keletről Spanyolországgal határos, többi határát az Atlanti-óceán mossa. Az országhoz két szigetcsoport – Madeira és az Azori-szigetek – tartozik.

Portugália a Pireneusi félsziget 1/6 részét foglalja el. Az ország területét a Tejo folyó osztja ketté. Az északi rész hegyes, a folyótól délre sík. A partvidéke sziklás és homokos szakaszokra oszlik. Legmagasabb pontja, 1993 méter, Pico da Torre (Madeira).

Fekvésének megfelelően éghajlata enyhe, óceáni, délen mediterrán beütéssel. Az éves középhőmérséklet 15°C.

Portugália a hajósairól és felfedezőiről híres ország. Történelme és kultúrája elválaszthatatlanul összefonódik az óceánnal. Építészetében és művészetében jelentősek a mór és a keleti hatások. Az elmúlt 3000 év során Portugália területén egymást váltották a különböző civilizációk: a föníciai, görög, kelta, karthágói, római és arab kultúra, amelynek öröksége ma is jelen van az országban. A 15. században a vakmerő portugál felfedezők – élükön Vasco de Gamával – addig ismeretlen területeket tártak fel, lefektetve az ország tengerentúli birodalmának alapjait. Portugál földön az 1290-ben alapított coimbrai egyetem Európa egyik legrégebbi oktatási intézménye.

A művészetek területén mindig is jeleskedtek a portugál nép fiai: költőik között olyan nagyságokat találunk, mint Luís de Camőes vagy Fernando Pessoa. De nemcsak a művészetben, a futballban is kimagasló egyéniségeket adott a világnak ez a nemzet, gondoljunk csak Eusébiora vagy Cristiano Ronaldóra.

Portugália korlátozott hatáskörrel felruházott elnökét öt évre választják a polgárok. A parlamentnek 230 tagja van, a képviselők mandátuma négy évre szól.

Június Portugália-szerte a három „népszerű szent” tiszteletére rendezett Santos Populares fesztiválsorozat jegyében zajlik. Portugáliában ma is virágzik a néptánc és a népzene, valamint a melankolikus hangulatú fado vonz sokakat.

Az ország minden tájegysége sajátos gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik. Népszerűek a különböző húsételek és tengeri fogások. A szárított tőkehal (bacalhau) nemzeti ételnek számít, elkészítésének több száz féle módja ismert.

Budapest és Lisszabon között kizárólag a Wizz Air légitársaság indít közvetlen járatokat. Bővebb információ: Wizz Air 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu

Teherfuvarozás

A portugál eljárási szabályok nehézgépjárművek esetén megegyeznek a személygépkocsikra vonatkozó szabályokkal.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. 

Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértés köztartozásnak minősül át. Ebben az esetben az adóhatóság behajtási eljárást kezdeményez. 

Az 51/2015. június 8-i törvény rendkívüli intézkedéseket tartalmaz. A törvény a 2015. április 30-ig történt, de még nem rendezett szabálysértések esetében szabályozza a bírság elengedését/csökkentését:

a) lemond a késedelmi kamatról és a felére csökkenti az adóbeszedési eljárás költségeit,

b) mérsékli a bírságot, 

  • legfeljebb a bírság minimális összegének 10%-ára, de a fizetendő összeg nem lehet kevesebb, mint 5 €, 
  • a kiszabott, de meg nem fizetett bírság 10%-ára, de a fizetendő összeg nem lehet kevesebb, mint 5 €, 

c) felére csökkenti a felmerült költségeket.

A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Madeira autonóm régió (Portugália) lakosai és a szigetről hazaérkezett turisták között 2012. október eleje óta többen Dengue-lázban betegedtek meg. Járvány jelenleg nincs, az utóbbi időben csak szórványos esetek fordultak elő. A Dengue-vírust nappal aktív szúnyogok terjesztik. A Madeira szigetére látogató turistáknak ezért tanácsos egész nap védekezniük a szúnyogcsípések ellen. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) javasolja, hogy azok a személyek, akik a madeirai tartózkodásukat követő 21 napon belül az influenzához hasonló tüneteket észlelnek magukon, erős fejfájásra, szem mögötti fájdalomra, izom- vagy ízületi fájdalmakra panaszkodnak, vagy kiütések jelentkeznek rajtuk, forduljanak orvoshoz.

A magyar állampolgár kiutazása előtt feltétlenül váltsa ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél. A huzamosabb ideig Portugáliában tartózkodó külfölditől megkövetelik az érvényes társadalombiztosítás (betegbiztosítás) igazolását, illetve az OEP által kibocsátott Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatását. Portugáliában a kártya és a rezidens engedély birtokában be kell jelentkezni a portugál állami egészségbiztosítási rendszerbe is (SNS – Sistema Nacional de Saúde) a lakóhely szerinti egészségügyi központban (Centro de Saúde). Azok a személyek, akik Magyarországon biztosítottak vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában is jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és egészségi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. Az orvosilag szükséges ellátások körének meghatározása tagállami hatáskörben történik, amelyről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. A magyar állampolgár a portugálokkal azonos, teljes körű ellátásra jogosult. A portugál állami egészségügyi ellátás színvonala alacsony, kiegészítő biztosítás nélkül kockázatos. A portugál állampolgárok, a munkavállalók és családtagjaik általában rendelkeznek kiegészítő magánbiztosításokkal, vagy tagjaik az állami egészségügy egy adott alrendszerének (pl.: közszolgálati, rendészeti dolgozók egészségbiztosítási rendszere), cserébe magasabb színvonalú ellátást kapnak.