Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 13.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Változások a határellenőrzésben    

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Bukarestben nagykövetség és konzuli hivatal | Csíkszeredán és Kolozsváron főkonzulátus

Aktuális

2017. 03. 09.
Figyelmeztetés - Kanyarójárvány Romániában 

Felhívjuk a Romániába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a 2016 elején elkezdődött és azóta Románia legtöbb megyéjében (leginkább Krassó-Szörény, Temes, Arad, Maros megyében, de regisztráltak megbetegedéseket Hargita megyében is) sajnálatos módon akuttá vált a kanyarójárvány

A helyi közegészségügyi szolgálatok lehetőségeikhez mérten megtették a szükséges lépéseket a járvány megfékezése érdekében. 

Az ANTSZ információi szerint  Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszútávra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyag beadása (oltás és újraoltás) történik. Az első kanyaró elleni oltást 15 hónapos korban kapják meg a kisgyermekek - morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagként -, majd 11 éves korban (6. osztály) iskolai kampányoltás keretében részesülnek újraoltásban, ugyancsak MMR vakcinával.

Az elmúlt két évtizedben hazánkban az átoltottság mind a 15 hónapos korban végzett első, mind a 6. osztályban végzett újraoltás esetén meghaladta a 98%-ot. Az oltás és emlékeztető oltás a szakirodalmi adatok alapján mintegy 99%-os védelmet biztosít.

A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült,  illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek, valamint az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben sajnos előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró. 

https://www.antsz.hu/hir1/kanyarojarvany.html

A Romániába utazó külföldi állampolgárok számára elsődlegesen a higiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb (a kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti), valamint vitaminok kellő bevitele ajánlott, ugyanakkor – amennyiben rendelkezésükre áll - tartsák maguknál az oltási könyvüket és utazásuk előtt ellenőrizzék védettségüket a vírussal szemben. 

Biztonság:

Románia 2007. január 1. óta az Európai Unió tagállama. Ennek megfelelően a személyi és vagyonbiztonság helyzete nagy vonalakban megegyezik az európai államokban szokásossal. A 112-es segélyhívó telefonszám itt is működik, magyar és idegen nyelven is veszik a bejelentéseket. Mindenképpen ajánlott teljes körű utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Néhány sajátosságra hívjuk fel az utazók figyelmét:

 • Az ország egy aktív földrengés zónában helyezkedik el, ahol évente száznál több rengést regisztrálnak, az eddigi legnagyobb feljegyzett erősség, a Richter skálán 7,5-ös volt. A földmozgások epicentruma rendszerint Vrancea térségében, a Keleti Kárpátokban van.
 • Az országban bárhol, még a főváros belső területein is találkozhat az utazó gazdátlan kutyákkal. Ezek az állatok esetenként éhesek és agresszívek, ezért kiszámíthatatlanok.
 • Az erdei kirándulások során jó tudni, hogy Romániában jelentős barnamedve populáció él. A hegyekben előfordulhatnak véletlen találkozások, amelyekből célszerű csendesen és lassan kihátrálni. Semmiképp sem fényképezni, vagy zajongani, mert ez az állat részéről támadást válthat ki. Ezek a vadállatok télen, élelem után kutatva a lakott területekre is bemerészkednek.
 • A máshol is szokásos módon óvatosnak kell lenni a taxi szolgáltatásokkal, a zsúfolt helyeken értéktárgyainkkal és az esetenként agresszív koldusokkal. 
 • Kizárólag váltóirodákban váltsanak pénzt (Schimb valutar). 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A kiskorúak külföldre utazása esetén javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és a meglátogatni szándékozott - illetve a tranzit - ország nyelvén készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek külföldre utazásához és ottani tartózkodásához.

Amennyiben a hozzájárulási nyilatkozat lefordítása a meglátogatni szándékozott ország nyelvén nehézségekbe ütközik, úgy az angol vagy német fordítás is elegendő lehet. Hivatalos fordítás nem szükséges.

A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.

A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:

 • a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
 • a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
 • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
 • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.

Amennyiben például egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül egy másik országba, és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Munkavállalás: 

A magyar állampolgárok szabadon, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Romániában. A munkáltatónak a munkavállalót regisztráltatnia kell az illetékes munkaügyi központnál. Uniós polgárok minden romániai állásra pályázhatnak, és azt be is tölthetik, kivéve az államigazgatás pozícióit, melyek esetén a román állampolgárság alapkövetelmény.

Vám:

Az Európai Unióban érvényes vámszabályok alkalmazandók a Romániába való beutazáskor is.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_hu.htm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Románia lakossága a 2011-es népszámlálás adatai szerint már a 20 milliót sem éri el. Ebből közel 3 millióan tartósan élnek külföldön munkavállalási céllal. A teljes lakosság 6,5%-a magyar nemzetiségű, ez 1.230.000 körüli lélekszámot jelent. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu 

A közúti közlekedéssel kapcsolatos információk: 

Romániában, a közelmúltban lezajlott fokozott közúti ellenőrzés egyik fontos, negatív tapasztalata volt, hogy a külföldi autósoknak csupán 6%-a vásárolja meg időben az általános úthasználati matricát, a ROVINIETA-t. Ennek hiánya pénzbírságot, vagy esetenként a forgalmi engedély bevonását vonhatja maga után. Ezért felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a román határon történő belépéskor vásárolják meg a megfelelő úthasználati matricát! Ez nem csak autópályára vonatkozik, hanem minden országos közútra. Az aktuális díjakról tájékozódni lehet a https://www.roviniete.ro/ro honlapon. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, vagy a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton) szintén díjkötelesek.

Romániában a 195/2002 számú Sürgősségi Kormányrendelet szabályozza a közúti közlekedést. A Kormányrendelet 96 illetve 100-102 cikkei vonatkoznak a vezetői engedély és/vagy a jármű forgalmi engedély elvételének eseteiről. Ennek értelmében a vezetői engedélyt és/vagy a jármű forgalmi engedélyét a következő esetekben veheti el az intézkedő rendőr és függesztheti fel 30, 60, vagy 90 napra:

 • piros jelzésnél, vagy vasúti átkelőhelynél várakozó gépkocsisor megelőzése
 • az úttesten szabályosan átkelő gyalogosoknak járó elsőbbség meg nem adása
 • más járművekkel szemben az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása
 • a jelzőlámpa piros jelzésének figyelmen kívül hagyása
 • az intézkedő közlekedési rendőr jelzéseinek figyelmen kívül hagyása
 • közúti baleset esetén, a rendőrségen történő személyes bejelenés elmulasztása
 • az elsőbbségadás elmulasztása jelzőlámpánál
 • egyes útszakaszon bevezetett ideiglenes közlekedési korlátozások megszegése
 • az előírások be nem tartása a zárt gépkocsioszlopok elhaladásakor
 • a szembe jövő sávban haladás, kivéve, ha szabályos előzésről van szó
 • járművezetés ittas állapotban
 • a forgalomban részvétel súlyosan hibás fék, vagy kormányművel
 • a vasúti átkelő leeresztett sorompóinak vagy fényjelzéseink figyelmen kívül hagyása
 • ellenállás a feladatát teljesítő közlekedési rendőr ellenőrzésének
 • a megengedett sebesség több mint 50 km/h-val való túllépése
 • forgalomba nem helyezett gépjármű vezetése közúton
 • gépjármű vezetői engedély nélküli közlekedés közúton

A vezetői engedély bevonását követően az intézkedő rendőr a gépkocsivezető részére kiállít az okmány bevonásáról egy igazolást, amely a körülményektől függően feljogosíthat (vagy nem) a gépjármű vezetésére, általában a jogorvoslati határidő (15 nap) leteltéig, illetve az ország elhagyására szükséges ideig. A bevont okmányt a külföldi gépjárművezető, 15 napon belül, a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság közlekedési osztályán nyilatkozat ellenében visszakaphatja. A román közjegyző előtt tett nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

• a szabálysértés elkövetésének elismerését

• az eltiltás tudomásul vételét

• Románia területének haladéktalan elhagyását.

Mellékelni kell az esetleges pénzbírság befizetését igazoló szelvényt, illetve annak másolatát.

Az eltiltás idejére ajánlatos az országban tartózkodni a vezetéstől, mert az eltiltás megszegése súlyosabb szankciókat vonhat maga után.

Az okmányok helyszíni bevonása mellett pénzbírság kiszabása is szokásos. A külföldi állampolgárok esetlegesen előforduló többszöri szabálysértést is nyilvántartják, a jegyzőkönyveket elektronikusan tárolják (bűntető pontrendszer van érvényben: amennyiben a szabálysértő 6 hónapon belül eléri a 15 büntetőpontot a vezetői engedélyét felfüggesztik), ezért előfordulhat, hogy többszöri kisebb jelentőségű, sorozatos szabálysértésekért elveszik/felfüggesztik a külföldiek vezetői engedélyét is.

A közúti forgalomról szóló, az utólagos módosításokkal és kiegészítésekkel újból közzétett 195/2002. számú sürgősségi kormányrendelet 8. cikke értelmében ahhoz, hogy a közutakon közlekedhessen, minden gépkocsinak rendelkeznie kell a következő felszerelésekkel:

 • 1 db elsősegély nyújtására alkalmas csomag;
 • 2 db fényvisszaverő háromszög;
 • 1 db tűzoltópalack (hitelesített). 

A gépkocsivezetőnek ugyanakkor kötelező módon magánál kell viselnie a következő okmányokat:

 • személyazonossági igazolvány,
 • vezetői engedély,
 • gépkocsi forgalmi engedélye.

A 3500 kg össztömeget meghaladó gépkocsival végrehajtott teherszállítás vagy a több, mint 9 személy szállítására képes gépjármű vezetése esetén szükséges a szakmai igazolás, illetve más specifikus okiratok bemutatása is.

Ugyanakkor megemlítjük, hogy az állati vontatású járművek kivételével valamennyi nyilvántartásba vett járműnek rendelkeznie kell harmadik féllel szembeni balesetbiztosítással.

A téli gumi – időjárási viszonyoktól függően - országosan kötelező, a hegyes részeken havazáskor kötelező a hólánc (közcélú fuvarozásnál a lapát és homok is). Az előírások megszegése a forgalmi engedély bevonását és 9-20 büntetőpont, azaz 720 és 1600 lej közötti pénzbírság kirovását vonja maga után (egy büntetőpont értéke 80 lej).
Csak az „M+S”, „M.S.”, „MS” vagy „M&S”, jelzéssel ellátott téli gumikat fogadják el; a minden időjárásra, azaz ,,all seasons” abroncsokat nem fogadják el, amennyiben nem szerepel rajtuk a hóban való használatra jogosító jelek valamelyike („M+S”, „M.S.”, „MS”, „M&S”).

A legtöbb 9 ülőhellyel rendelkező személyszállító, illetve a 3,5 tonna össztömeggel rendelkező teherszállító járműveknek valamennyi kerekét téli gumikkal kell ellátni. A 3,5 tonnánál nehezebb teherszállító járműveknek és a 9 ülőhelynél többel rendelkező személyszállító járműveknek csak a meghajtó kerekeken kell téli gumikkal, illetve láncokkal vagy más, hivatalosan elfogadott csúszásgátló eszközzel rendelkezniük.

2013. június 14-én átadták a forgalomnak Románia és Bulgária között a Calafat-Vidin dunai hidat. A híd csaknem két kilométer hosszú, vasút és kétszer két sávos közút, valamint kerékpárút van rajta. Rövidíti és egyszerűsíti a Görögország, Törökország, illetve a Közel-Kelet felé a közlekedést. Használata lehetővé teszi a jelenleg még EU-n kívüli Szerbia elkerülését, így két hosszadalmas vámkezelés kihagyását. A hídon átkelési díjat kell fizetni, ami személygépkocsiknak 6,- EUR, teherautóknak – súlytól függően – átlagosan 37,- EUR. Lásd: www.vidincalafatbridge.bg/en

Az ország méreteihez képest kevés az autópálya, a kétszer egy sávos nemzeti és nemzetközi főközlekedési útvonalak pedig zsúfoltak és nagy a kamionforgalom. Napjainkban is lehet még találkozni az utakon (ha nem is túl gyakran) lovas szekérrel és kísérő nélküli állatokkal.

A romániai közutak aktuális állapotáról a Román Országos Autópálya és Útfelügyelet honlapján lehet tájékozódni (csak román nyelven, de az utak számozása egyértelműen azonosítható a térképen) www.cnadnr.ro „situatia drumurilor nationale”.

A 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén, Románia területén a Magyarországon kiállított gépjárművezetői engedély feljogosít a közúti forgalomban való közlekedésre.

Közutak használati díja

Romániában a 15/2002. számú és az azt kiegészítő 611/2015-ös kormányrendelet szabályozza az országos közutak használati díját és ez tartalmazza a módszertani alkalmazás normáit. Az általános úthasználati matrica, a ROVINIETA, amely az országos közúthálózat használatára vonatkozik, minden gépjármű kategóriára kötelező, az árszabás gépjármű típusok függvényében különböző.

A matrica törvényes érvényessége: úgy a romániai, mind pedig a külföldi felhasználók esetében a használati díjat ki lehet fizetni a bejelentett időponttól számított 1 napos, 7 napos, 30 napos, 90 napos és 12 hónapos érvényességi időszakra.

Egy gyakorlati példán keresztül a 12 tonnás gépjármű úthasználati díja: 1 napos 40,7 RON (kb. 9 EUR); 7 napos 203,49 RON (kb. 45 EUR); 30 napos 529,07 RON (kb. 117 EUR), 90 napos 1220,94 RON (kb. 270 EUR); 12 hónapos 3255,84 RON (720 EUR).

Az állami közúti főfelügyelőségnek joga van megállítani a gépjárműveket és ellenőrizni a ROVINIETA érvényességét. A ROVINIETA hiánya pénzbírságot (3000 - 4500 RON) von maga után. A pénzbírság be nem fizetése akár esetenként a forgalmi engedély és a rendszámtábla bevonását vonhatja maga után. A gyakorlati tapasztalat az, hogy amíg a pénzbírságot nem fizetik be és az új úthasználati matricát nem vásárolják meg, a főfelügyelőség a továbbhaladást akadályozza.

A romániai nemzeti úthálózat használati díjának honlapja magyar nyelven is elérhető, itt az úthasználati matrica online is megvásárolható.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A romániai közegészségügyben alapvetően az európai normák érvényesülnek. Az országba belépők számára nincs kötelezően előírt védőoltás. Ajánlott viszont a Hepatitisz A és B, valamint kirándulós programhoz a kullancs elleni védelem. Járványos betegségek terjedésekor ettől lehet eltérés, ezért érdemes az ÁNTSZ honlapján - http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 - tájékozódni. Az ivóvíz jó minőségű, nyugodtan fogyasztható.

A román egészségügy finanszírozási gondokkal küzd, melynek rendezése érdekében folyamatban van az intézményi működés racionalizálása, illetve egy országos, átfogó egészségügyi reform. Ettől függetlenül az állami egészségügyi intézmények minden EU polgár számára biztosítják a sürgősségi ellátást (első segélyt). Az esetlegesen felmerülő sürgősségi kórházi költségek problémamentes rendezése érdekében utazás előtt javasoljuk az európai egészségbiztosítási kártya kiváltását. Természetesen a Romániába utazás előtt is ajánlott megfelelő baleset- és egészségbiztosítást megkötni, így elkerülhető az a kellemetlen meglepetés, amelyet egy nagyobb összegről szóló kórházi számla okozhat.

Kolozsváron létezik egy magánklinika, amelyben az alkalmazottak nagy része beszéli a magyar nyelvet, és a fontosabb szakterületeken rendelkeznek szakorvosokkal. Részletesebb információ magyar nyelven itt található: www.cmpro.ro/index.php/hu-HU

Az egészségügyi intézmények műszaki színvonala, felszereltsége változó. Tapasztalat szerint a személyzet jól képzett, angolul is beszélő és a külföldiekkel szemben általában segítőkész. Sajnos Romániát is sújtja az orvoshiány, illetve az egészségügyi személyzet kivándorlása, azonban az ebből adódó működési zavarok a külföldieket a legritkább esetben érintik.