Európa

Utoljára módosítva: 2016. 10. 05.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!    

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Madridban nagykövetség és konzuli hivatal | Barcelonában főkonzulátus

Biztonság:

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság.

Az elkövetés módozatai igen változatosak: a trükkös, szinte észrevétlen zseblopástól az erőszakos, bandában elkövetett támadásokig terjednek. Ellenállni nem tanácsos. Igyekezzenek megelőzni a bajt: értékeiket, okmányaikat ne hordják magukkal (inkább egy fénymásolatot tartsanak maguknál), ha az mégis elkerülhetetlen, a ruházatuk alatt tartsák, ne legyen észrevehető. Vegyék igénybe a szállodaszéfet. Autóstáskát, övtáskát ne hordjanak. Fényképezőgép, videokamera még a hátizsákokból is könnyen eltűnik. Ne tartsák egy helyen összes készpénzüket, útlevelüket, igazolványaikat, hitelkártyáikat. Autójukat, ha benne láthatóak a csomagjaik, percekre se hagyják őrizetlenül. Országúton csak egyenruhás jelzésére álljanak meg - előfordulhat, hogy műszaki hiba jelzése ürügyén, a benn ülők figyelmét elterelve ellopják csomagjaikat. Az elkövetés jellege és helye jól tipizálható: turisták által frekventált, zsúfolt helyszíneken, figyelemelterelés közben hajtják végre a legtöbb lopást (metróban, turistalátványosság környékén, tengerparton).

Ha nagyobb értéktárggyal utaznak, javasolt biztosítás megkötése lopásra és egyéb károkra. Szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni.

Spanyolországban több rendőri testület működik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet, a Guardia Urbana; a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza -; a határőrizetet is végző Policía Nacional; illetőleg a doboz-szerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével (lopás bejelentése, közlekedési baleset, stb.), érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

A terrorizmus jelensége és az azzal szembeni hatósági fellépés a baszk ETA tevékenységével összhangban évtizedes múltra tekint vissza az országban. Az ETA merényletei döntő többségét a baszk tartományban, illetve a hatalmi szervek képviselői ellen követték el. Az Atocha pályaudvart ért 2004. március 11-i terrortámadásokat követően a hangsúly egyre inkább a dzsihádista terrorizmus elleni küzdelemre helyeződött, párhuzamosan az ETA fegyveres harcának fokozatos visszaszorulásával majd beszüntetésével (2011). 

Az Iszlám Állam megjelenésével, megerősödésével összefüggésben megélénkültek az iszlám terrorizmussal szimpatizáló csoportok, amelyek főként Katalóniában, Andalúziában, illetve az észak-afrikai területen lévő Ceutában és Melillában élő, döntően marokkói vagy marokkói származású fiatalokból állnak. Tevékenységük egyelőre a toborzás, a pénzgyűjtés és a propagandamunka terén jellemző, Spanyolország területén ez ideig terrorakciót még nem hajtottak végre. A 2015. januári párizsi terrortámadások nyomán a kormányzó Néppárt és az ellenzéki szocialisták 2015. február 2-án állami paktumot kötöttek a terrorizmus ellen, amelynek következtében a Büntető Törvénykönyv terrorizmusra vonatkozó passzusait is szigorították. A spanyol kormány a 2015. júniusi franciaországi és tunéziai merényleteket követően 4-es fokozatúra emelte a terror-fenyegetettségi szintet, amelyet a 2015. november 25-i párizsi terrortámadásokat követően is fenntartottak. A hatályban lévő intézkedések részét képezi a kritikus infrastruktúrák védelme (repülőterek, nukleáris központok, vasútállomások), a terrorizmus elleni harccal foglalkozó rendvédelmi szervek tevékenységének teljes körű aktiválása, valamint megerősített rendőri jelenlét az utcákon.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

1.) Beutazás - okmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy kártya típusú személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Főszabály szerint bármilyen típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ideértve az ideiglenes személyi igazolványt is, azonban számos esetben előfordult, hogy a régi típusú – főként az elhasznált, gyűrött, megrongálódott – kiskönyv alakú személyi igazolványokat, illetve néhány esetben a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt a spanyol hatóságok nem fogadták el. Kereskedelmi egységekben, bankokban pedig használhatatlan a régi személyi. Ezért a szükségtelen kellemetlenségek elkerülése végett kifejezetten nem javasoljuk, hogy csupán a régi, kiskönyv alakú magyar személyi igazolvánnyal utazzanak be Spanyolországba. Tartós spanyolországi tartózkodás, vagy letelepedési szándék esetén pedig inkább javasolt az útlevél, mint a kártya alakú személyi igazolvány használata.

A fent ismertetett utazási tanácsok a spanyol szigetekre is érvényesek – mind a turisztikai célú tartózkodás, mind a letelepedés tekintetében –, hiszen közigazgatásilag a szigetek és a szárazföldi területek között nincsen eltérés.

A Spanyolországhoz tartozó szigetek a következők:

Kanári-szigetek: Gran Canaria, Tenerife, Fuerte Ventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, Gomera 
(Madridi Magyar Nagykövetség konzuli kerülete)

Baleár-szigetek: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera
(Barcelonai Magyar Főkonzulátus konzuli kerülete)

Gibraltár brit tengerentúli területre magyar állampolgárok vízummentesen, a hazautazás napjáig érvényes magyar útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül)

A kíséret nélkül utazó kiskorú állampolgárnak Spanyolországba való belépésekor – az érvényes személyi igazolványon, vagy útlevélen kívül – birtokában kell lennie a szülői felügyeletet gyakorló szülők legalább egyike által tett hozzájáruló nyilatkozatnak. A nyilatkozattal szemben a spanyol hatóságok nem támasztanak külön tartalmi/formai feltételt, annak a magyar vonatkozó szabályozással szükséges összhangban lennie. Ez alapján javasoljuk olyan, két tanú aláírásával ellátott nyilatkozat készítését, amely tartalmazza minimum a kiskorú és a szülő(k) személyes adatait, a kiskorú úti okmányának adatait, valamint a külföldi tartózkodás célját és helyét. Javasoljuk, hogy a nyilatkozathoz csatolják annak spanyol, vagy a spanyol nyelv ismerete hiányában angol nyelvű fordítását. (Nem szükséges hivatalos fordítás.)

2.) Tartózkodási, munkavállalási feltételek

Magyar állampolgárok munkavállalása Spanyolországban

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség polgárai Spanyolország területére történő belépésének, spanyolországi szabad mozgásának és tartózkodásának jogi kereteit a 2oo4/38/EK közösségi irányelv alapján kiadott 24o/2oo7. királyi rendelet, valamint az ez utóbbit módosító 1490/2012 kormányrendelet adja.

Minden EGT-polgárnak 3 hónapot meghaladó tartózkodást követően a Külföldi Állampolgárok Központi Nyilvántartásába (Registro Central de Extranjeros) kell bejelentkeznie. A nyilvántartásba vételi kérelmet az ügyfél lakhelye szerint illetékes Külföldiek Hivatalában (Oficina de Extranjeros) kell benyújtani, vagy ilyen helyi szerv hiányában a helyi rendőrség Idegenrendészeti Osztályán (Policía Nacional - Extranjería). Erről igazolás kerül kiállításra, amely tartalmazza az adott személy nevét, állampolgárságát, lakhelyét, a nyilvántartásba-vétel időpontját és az ún. külföldiek azonosítására szolgáló NIE számot (número de identidad de extranjero).

A szabályozásról szóló részletes spanyol nyelvű tájékoztató itt érhető el, kérjük figyelmesen olvassa azt el:

Madrid, valamint egyes megyék (provincia) esetében elektronikus időpontfoglalási rendszer működik, amely a Pénzügy- és Közigazgatási Minisztérium oldaláról érhető el. Az alábbi oldalon tájékozódhat, hogy az illetékes a megyei hivatalhoz milyen ügyekben lehet elektronikus módon időpontot foglalni.

Amennyiben Ön esetében nem lehetséges az elektronikus időpontfoglalás, a rendőrség alábbi oldalán találja meg az illetékes hatóság elérhetőségeit: www.policia.es/documentacion/oficinas/oficinas_extran.html

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 1490/2012. sz. kormányrendelet szigorította a tartózkodási feltételeket, a hatóságok kérik annak igazolását, hogy a kérelmező valamely országban fizet társadalombiztosítást, vagy kötött magánbiztosítást, illetve - tanulók és munkatevékenységet nem gyakorlók esetében - hogy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkezik spanyolországi tartózkodásának fedezésére. A hivatkozott jogszabály ezen az oldalon érhető el: www.boe.es/boe/dias/2012/07/10/pdfs/BOE-A-2012-9218.pdf

A regisztráció további feltétele, hogy a kérelmező érvényes lakcímmel rendelkezzen. A lakcím-bejelentkezést (Empadronamiento) a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell megtenni.

A munkavállalók esetében a későbbiekben szükséges lehet kiváltani az adószámot (NIF – Número de Identificación Fiscal), melyet az adóhivatalnál kell kérelmezni (www.agenciatributaria.es), ez azonban a nyilvántartásba vételhez nem előfeltétel.

Akik a régi szabályozás szerint még érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek (kártyaformátumú), nem kell nyilvántartásba vételüket kérni, ameddig a tartózkodási engedély érvényes, ennek lejártakor azonban már nem a tartózkodási engedély meghosszabbítására kerül sor, hanem nyilvántartásba vételre és a fent említett igazolás kiállítására.

EGT-polgár nem EGT-polgár hozzátartozója esetén ezek a személyek továbbra is kötelesek tartózkodási engedélyt kiváltani, amelynek elnevezése: Uniós polgár családtagja számára kiállított tartózkodási engedély (tarjeta de residencia de familiar de ciudadano de la Unión). Az erről való spanyol nyelvű tájékoztató az alábbi linken található.

A fenti szabályozás az Unió 28 tagállamának, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgáraira vonatkozik.

A Spanyolország területén tartózkodó magyar állampolgárok a lejárat időpontjáig használhatják magyar jogosítványukat, azt nem kell spanyol jogosítványra váltaniuk, ám ha akarják, megtehetik. Erről bővebben itt olvashat >>

Magyar rendszámú járművet a tartósan Spanyolországban tartózkodó magyar állampolgárok nem használhatnak. Beutazásuktól számított egy hónapon belül el kell kezdeniük a gépkocsi rendszámának spanyol rendszámra történő cserélését. Az eljárás befejezésére hat hónap áll rendelkezésükre, ám egy hónap után mindenképp szükséges annak igazolása, hogy az ügyintézés folyamatban van. Ennek hiányában a rendőrség lefoglalhatja a járművet, amit csak a spanyol rendszám kiváltása után adnak vissza tulajdonosának. Az eljárásról bővebb információk az alábbi honlapon találhatóak.

További információkat az alábbi honlapokon talál:

Figyelmeztetés kábítószer-csempészetről!

Spanyolország - földrajzi fekvése miatt - a drogkereskedelem egyik jelentős tranzit országának számít. Kérjük, különös elővigyázatossággal kezelje a gyors és könnyű pénzkereseti lehetőséggel kecsegtető munkaajánlatokat. A spanyol törvények és az igazságszolgáltatás szigorúan bünteti a kábítószerrel való visszaélést.

Figyelmeztetés idénymunkát vállalni szándékozók számára!

Rendszeresen feltűnnek a magyarországi munkaerőpiacon jól jövedelmező spanyolországi mezőgazdasági idénymunkát ígérő olyan „munkaközvetítő cégek”, melyek magyar állampolgárok rászorultságát kihasználva csábítják (általában narancsszedésre) a magyar állampolgárokat. Sok esetben a munkavállalót kiérkezése után sorra érik a kellemetlen meglepetések: nincs biztos munka, s mindenki magának kell megkeresse a lehetőséget, ugyanis a közvetítő mögött nincs valós cég. Gyakran előfordul, hogy az esetleges munkalehetőségről, illetve a helyszínre történő eljutásról – amit esetenként mindenkinek magának kell megszerveznie – csak spanyolul adnak felvilágosítást, így nyelvtudás és helyismeret hiányában ez lehetetlen. Előfordul, hogy a szállás nem olyan, amit ígértek, vagy az előre egyeztetettnél több órát kell dolgozni, s a munkakörülmények is rosszabbak a beígértnél. A legkellemetlenebb meglepetéssel általában az első hónap elteltével – azután, hogy a becsapott munkavállaló a Magyarországról magával hozott megtakarított pénzét már felélte – szembesül: nevezetesen, hogy a beígért járandóságának csak töredékét kapja meg fizetésként.

Mivel egy diplomáciai/konzuli képviselet mozgástere igen korlátozott a hasonló módon bajba jutott magyar állampolgárok problémájának orvoslásában, fokozottan javasoljuk, hogy mielőtt spanyolországi mezőgazdasági idénymunkát vállalnának, alaposan tájékozódjanak a munkavállalás és a munkáltató körülményeiről. Javasoljuk, hogy

1.) Képviseleteinken keresztül ellenőriztessék le, hogy a munkát ajánló spanyol cég valóban létezik-e. Minden spanyolországi vállalat megalapításakor rendelkezik adószámmal (spanyolul: NIF), ez alapján le tudjuk ellenőrizni, hogy valós cégről van-e szó.

2.) Csak érvényes, még Magyarországon megkötött munkaszerződéssel induljon útnak. Amennyiben nem beszél spanyolul, úgy spanyol nyelven írt szerződést ne írjon alá. Ha lehet, csak magyar nyelvű dokumentumot írjon alá.

3.) A lehetőségek szerint maximálisan bizonyosodjon meg a lakhatási feltételekről (pl., hogy a lakbér címén nem vonják-e le automatikusan a fizetésének felét, kétharmadát). Ugyanez igaz az étkezési költségekre, valamint a szállásról a munkahelyre történő eljutás költségeire is.

4.) Kell-e és ha igen, mikor közvetítői járulékot fizetni a munkaközvetítőnek? Ha előre kell, s Öntől kérik, akkor nem biztos, hogy jó szándékú a közvetítő. Közvetítői díjat ugyanis a nemzetközi szokások szerint a munkaadó fizet a munkaközvetítőnek a munkaerő toborzásáért „cserébe”.

5.) Mennyi időre szól a szerződés, s mikor van fizetés? Igyekezzen úgy megállapodni, hogy a munkabér minél gyakoribb (hetes, vagy kéthetes) turnusokban kerüljön kifizetésre. Így elkerülheti, hogy hosszú ideig hitelben – jobban mondva ingyen – dolgoztassák.

6.) Csak úgy induljon útnak, hogy a Magyarországra történő visszautazásának feltételeiről előzetesen gondoskodik pénztartalék formájában. Az előre megvásárolt repülőjegy nem segít, mert előfordulhat, hogy baj esetén azonnal utazni kell, és nincs mód arra, hogy várjon a gépe majdani indulásának napjáig.

7.) Ismerősei, vagy a Munkaügyi Hivatal révén informálja le a közvetítőt, kérjen referenciát.

8.) Ne készpénzt, hanem bankkártyát használjon, illetve tartson magánál.

9.) Otthon ne égessen fel mindent maga mögött. Ne adja el házát, autóját annak érdekében, hogy ki tudja fizetni az utazást, a kinn tartózkodás első hónapjainak költségeit.

10.) Utazási okmányait ne adja oda a munkaadónak. Ugyanis gyakran mondvacsinált indokkal elkérik azokat a munkaszervezők (általában adminisztrációs procedúrára hivatkozva), ezzel is magukhoz láncolva a már így is kiszolgáltatott, becsapott munkavállalót.

11.) Javasoljuk, hogy a spanyol nyelvvel legalább alapfokon ismerkedjenek meg, lévén Spanyolországban még a nagyvárosokban is igen kevesen beszélnek idegen nyelveket (akár az angolt, vagy németet).

12.) Iratairól készítsen fénymásolatot, s csak azokat tartsa magánál.

Fenti kérdések magyarországi munkavállalás során sokkal kisebb súllyal esnek latba, mint külföldön. Idegen nyelvi és kulturális környezetben az ember sokkal inkább ki van szolgáltatva a szervezőkkel együttműködő lelkiismeretlen munkaadóknak. A körültekintő eljárás azért is nagyon fontos, mert a madridi nagykövetségnek, illetve a barcelonai főkonzulátusnak (és egyetlen magyar külképviseletnek) sincs arra anyagi kerete, hogy baj esetén finanszírozza a kinnrekedt, becsapott munkavállaló honfitársaink csoportjainak hazautazását.

Amennyiben mégis bajba jutott és „munkáltatója” cserbenhagyta, a következőkben tudunk segíteni:

  • Kapcsolatfelvétel az otthon maradt rokonokkal, barátokkal.
  • Pénzátutalás megszervezése, tájékoztatás.
  • Vonat -, vasút -, vagy internetes repülőjegy-vásárlás (a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a nagykövetség konzuli részlegén, vagy a főkonzulátuson befizetett összeg ellenében).
  • A Külgazdsaági és Külügyminisztériumban rokonok által befizetett pénzösszeg készpénzben történő átadása.
  • Úti okmányainak pótlása – amennyiben azokat elvette a munkaadó megőrzésre, vagy további ügyintézésre.
  • Telefonálási lehetőség.  

Tudnivalók az országról

Általános adatok

hivatalos megnevezés: Spanyol Királyság (Reino de España)
főváros: Madrid
terület: 504 782 km2
népesség: (2015) 46 439 864 fő (ebből 4 447 852 külföldi állampolgár)
közigazgatási felosztás: 17 autonóm körzet (comunidad autónoma), ezen belül 50 tartomány (provincia), külön területi egység Ceuta és Melilla
hivatalos nyelv: spanyol
pénznem euró: (1 euró = 100 cent)
államforma: alkotmányos monarchia
államfő: VI. Fülöp király (Bourbon-ház)

Földrajz

Spanyolországot nyugaton Portugália határolja, délen Gibraltár és Marokkó, északkeleten pedig Franciaország és Andorra. Spanyolországhoz tartoznak még a Baleári-szigetek a Földközi-tengerben, a Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban, és néhány, de stratégiailag fontos helyen, a Gibraltári-szoros földközi-tengeri oldalán fekvő lakatlan szigetek (pl.: Petrezselyem-szigetek).

Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják, geológiailag a spanyol tájak három nagyobb vidékre oszthatóak: az ország központi részén a Mezeta felföldje terül el, mely 200000km² vidéket foglal magába, váltakozó magassággal, átlagos magassága 700–800 méter; a belső peremhegységek vidéke és a külső peremhegységek vidéke (pl.: Spanyolország 2. legmagasabb csúcsa Andalúziában a Mulhacén található – 3478 m). Spanyolország legmagasabb csúcsa a Kanári-szigetek Tenerife szigetén emelkedő vulkáni-hegysége, a 3718 m-es Pico de Teide.   

Éghajlat

Az ország éghajlata éppoly sokoldalú, mint földrajzi jellemzői. Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni  éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. A szigeteken és a part mentén, a tengeri fuvallatoknak köszönhetően, a nagy melegek is jobban elviselhetőek.

Spanyolországban mód van a téli sportok űzésére, így a síelésre is. A délen található Sierra Nevada hegység például tökéletes helynek bizonyul erre.

Országos munkaszüneti napok

Újév – január 1.
Vízkereszt – január 6.
Húsvét (Nagypéntek)
A munka ünnepe – május 1.
Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony) – augusztus 15.
Spanyolország nemzeti ünnepe – október 12.
Mindenszentek – november 1.
Az Alkotmány napja – december 6.
A Szeplőtlen Fogantatás ünnepe – december 8.
Karácsony – december 25.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti országos munkaszüneti napokon túlmenően az egyes tartományok saját ünnepekkel is rendelkeznek, ezért utazása előtt érdemes tájékozódni a meglátogatandó tartomány saját ünnepnapjairól is. (A Nagycsütörtök a legtöbb tartományban munkaszüneti nap.)

Spanyolország több városa híres a nagy tömegeket vonzó hagyományairól (pl. Las Fallas /papírszobrok égetése/ - Valencia; San Fermín /bikafuttatás/ - Pamplona, stb.) Az ilyen események általában szinte „megtelítik” az adott várost, ilyenkor a közlekedés és a városlátogatás nehézségekbe ütközhet.

Közlekedés

Ha személyautóval érkezik, kérjük, utazás előtt szíveskedjen ellenőrizni, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya, környezetvédelmi igazolás) rendelkezésre álljon. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. A bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót.

A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány.

A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ traffipaxot. A gyorshajtásért kiszabott büntetéseket eddig minden általunk ismert esetben tudták dokumentálni. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet.

A közlekedési bírságok magasak, a 250- 900 eurót is elérhetik.

A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága tapasztalataink szerint 90 euró, de elérheti a 250 eurót is. Figyelem! Még öt percre sem javasoljuk a gépkocsi tilosban történő leparkolását, vagy a parkolási díj meg nem fizetését, mivel a parkolóőr vagy a rendőrség azonnal elszállíttatja a járművet, aminek visszaszerzése igen bonyodalmas, hosszú és költséges folyamat. A helyi hatóságok különösen szigorúan büntetik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket indokolatlanul használókat.

Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró.

A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, 12-24 havi pénzbüntetéssel (720-288.000 euró) vagy közmunkával sújthatják.

Gyorshajtás: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető.

Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak.

Spanyolországban útdíjat a fizetős autópályákon kell fizetni, és mivel kapurendszer van, a fizetést nem lehet elkerülni. Vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell díjat fizetni a továbbhaladáshoz. 

Ezúton szeretnénk felhívni a személygépkocsival utazók figyelmét a helyi bűnözői körök rendkívül elterjedt, alábbi módszerére: A külföldi rendszámú autóval a városba érkező turisták autóinak kerekét a forgalmi dugóban, vagy egy piros lámpánál egy autó mellé álló motoros kiszúrja. Percek múlva egy másik motoros előzékenyen figyelmezteti az autóst lyukas kerekére, segítséget ajánl neki, mialatt társa az autó utasterében található kistáskát kiemeli, vagy erőszakkal elveszi (esetenként az ajtók bezárása esetén az ablakokat betöri) és motorral elszáguld. Hasonló, kerékkiszúrós trükköt alkalmaznak az autópályák pihenőiben, vagy benzinkutaknál "dolgozó" szervezett bűnbandák is.

Megelőzés: ne hagyjuk táskáinkat kívülről jól látható helyen az autóban még menet közben sem; ne hordjunk minden értéket (útlevél, pénz, szállodai voucher, bankkártyák) egy helyen; kerüljük a város azon veszélyes kerületeit, ahol erre szakosodott bandák garázdálkodnak (Barcelonában: Avenida Meridiana).

Javasolt viselkedésmód: Ha már kiszúrták a kerekünket és feltűnt a "segítőkész motoros", forgalmas helyen álljunk meg, értékeinket fogjuk kezünkbe, az ajtókat zárjuk be, dudálással és a vészvillogó bekapcsolásával hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ha lehetőség van rá, mobiltelefonon kérjünk rendőri segítséget.

A tehergépjármű- és buszvezetők figyelmét felhívjuk arra, hogy a Spanyolország területén tartózkodó szállítójárműveket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a szállításhoz szükséges dokumentumokra és a pihenőidő betartására. Ellenőrzésre kerül a tachográf is, amelyet szabálytalanság esetén a rendőrök magukkal visznek és annak csak egy másolatát hagyják ott a járművezetőnél. A büntetés a legkisebb szabálytalanság esetén is több ezer euróra rúghat (egy-egy szabálysértési tétel 2.000-3.000 eurós büntetést is jelenthet, így azok halmozódásával előfordult már a magyar viszonylatban kiugróan magas, 8.000-10.000 eurós pénzbírság is), amelyet ki kell fizetni, és addig a jármű nem haladhat tovább. A fizetésre készpénzben, illetve egyes esetekben bankszámlára történő utalással van lehetőség. Ezért különös figyelmet kell fordítani a tachográf pontos és korrekt vezetésének betartására; vita és fellebbezés szinte sosem jár eredménnyel.

A nagykövetség, vagy a főkonzulátus a büntetés jogszerűségét nem tudja megítélni, ezért csak a rendőrség és az ügyfelek közötti tolmácsolásban, információk beszerzésében, adott esetben a rendőrséghez intézett írásbeli kérelmek lefordításában és továbbításában segíthet.

A Spanyolországban működő különböző rendőri szervek telefonszámai:

Általános segélyhívó telefonszám: 112 (magyar mobilról: 0034-112)
Policía Nacional: 091 (magyar mobilról: 0034-091), magyar mobilról: 0034-93/290-3000
Policía Local / Guardía Urbana: 092 (magyar mobilról: 0034-092), magyar mobilról: 0034-93/223-5320
Guardía Civil: 062 (magyar mobilról: 0034-062), magyar mobilról: 0034-93/448-6650
Katalán Autonóm Rendőrség (Mossos d'Esquadra) központi száma, Barcelona: (0034)93/300-2296

Gasztronómia

Az Ibériai-félsziget déli részén terem a zöld olívabogyó, ezt használják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez egyaránt. Leveseik a hideg gazpacho és a meleg, húsos cocido, a két levesfajtát sokféleképpen készítik. Spanyolország legismertebb étele a paella, a sáfránnyal sárgára színezett jó minőségű rizs, amelyhez különféle zöldséget, halat, rákot, kagylót és húst adnak. A paellának ugyancsak sok változata kedvelt, a legközismertebb a valenciai paella. Húsételek közül birkát, bárányt, marhát, borjút, sertéshúst, csirkét fogyasztanak. Speciális spanyol étel a bikaviadalokon elhullott állatból feldolgozott bikahús. Halakból és tengeri „gyümölcsökből” a tengerpartokon túlmenően, az egész országban óriási a kínálat. Salátából elterjedt a zöldsaláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol és a gyümölcsök felhasználásával készített saláták. Desszertként gyümölcs, gyümölcssaláta, puding, fagylalt kerül az asztalra. Bárokban kóstolható meg a bor- és sörkorcsolyaként készített ún. tapas.

A spanyolok borkedvelő és sörfogyasztó nép. Boraik közt főleg könnyű száraz, némileg fanyar ízhatásúakat találunk. A jerez Andalúziában a legjellemzőbb (nálunk sherry néven ismert), a tokaji borok ízvilágára emlékeztet édes és száraz változattal. Speciális spanyol alkoholtartalmú ital a bólészerű sangría, melyet gyümölcsökkel, fanyar vörösborral készítenek. Magyarországon, a Borfesztiválokon és egyéb élelmiszer-kiállításokon már többször bemutatkoztak, a kereskedelmi- és borforgalmazóknál pedig rendszeresen kaphatók a legjelentősebb bortermő vidékek borai, pezsgői és szőlőpárlatai (Orujo, aguardientes, etc.). A teljesség igénye nélkül csak néhányat említünk: riojai, Penedés környéki, murciai, málagai, Duero-völgyi, navarrai és galíciai borvidékek. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió 19 tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való átmeneti tartózkodás során orvosilag sürgősen szükségessé válnak. Ennek ellenére utazási baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is javasoljuk. Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért. Vészhelyzet esetén viszont előfordulhat, hogy a megfelelő ellátás érdekében a betegnek nem áll módjában kórházat keresgélni, vagy válogatni, és így kénytelen lesz a költséges kórházi kezelést „saját zsebből” finanszírozni.

A csapvíz kis településeken néha nem alkalmas közvetlen fogyasztásra. Ivóvíz („agua mineral” vagy „agua mineral con gas” - szódavíz) bárhol vásárolható. Nagyvárosokban a csapvíz fogyasztásra alkalmas.