Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 10. 03.   
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Madridban nagykövetség és konzuli hivatal | Barcelonában főkonzulátus

Aktuális:

2017. 10. 03.
Október 3-13. között katalóniai munkavállalói és munkaadói szervezetek – a rendőri erőszak elleni tiltakozásként - munkabeszüntetést hirdettek. Az egészségügyi, oktatási és közlekedési szektorban a katalán kormány kötelező minimumszolgáltatásokat írt elő. A barcelonai tömegközlekedés csak csúcsidőszakban (reggel 6:30 és 9:30, délután 17:00-20:00 között) fog működni, akkor is csak a járatok 25 %-át üzemeltetik. A munkabeszüntetés a mindennapi életben várhatóan komoly fennakadásokhoz fog vezetni. Mivel a munkabeszüntetés a repülőtereket is érinteni fogja, kérjük, hogy a Katalóniából induló járatok (Reus, Girona, Barcelona nemzetközi repülőterek) esetén megfelelő időben érdeklődjenek a légitársaságnál az aktuális helyzetről. 

Október 3-án egész Katalóniában utcai tömegmegmozdulások kezdődtek, tiltakozók lezártak, blokád alá vettek több katalóniai főutat.

Az aktuális közlekedési helyzetet Barcelona esetében a http://com-shi-va.lameva.barcelona.cat, Katalónia fennmaradó részének vonazkozásában pedig a http://cit.transit.gencat.cat/cit/AppJava/views/incidents.xhtml honlapon teszik közzé (jelentések: “tallada” = lezárt, “retencións” = lassú forgalom, “congestió”=dugó).  

A katalán autonóm rendőrség (Mossos d’Esquadra) a friss tudnivalókat a https://www.facebook.com/mossoscat és a https://twitter.com/mossos közösségi oldalakon közli.

2017. 09. 21.
2017. szeptember 20-án Barcelonában (a katalán függetlenedési folyamat kapcsán) tiltakozások kezdődtek. Az elkövetkező napokban-hetekben tömegtüntetésekkel és fokozott rendőri jelenléttel kell számolni Barcelona több pontján (elsősorban: Gran Via, Rambla de Catalunya, Via Laietana, Arc de Triomf környéke)  és Katalónia más településein is. A magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy lehetőség szerint kerüljék el az ilyen jellegű rendezvényeket.

Biztonság:

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság.

Az elkövetés módozatai igen változatosak: a trükkös, szinte észrevétlen zseblopástól az erőszakos, bandában elkövetett támadásokig terjednek. Ellenállni nem tanácsos. Igyekezzenek megelőzni a bajt: értékeiket, okmányaikat ne hordják magukkal (inkább egy fénymásolatot tartsanak maguknál), ha az mégis elkerülhetetlen, a ruházatuk alatt tartsák, ne legyen észrevehető. Vegyék igénybe a szállodaszéfet. Autóstáskát, övtáskát ne hordjanak. Fényképezőgép, videokamera még a hátizsákokból is könnyen eltűnik. Ne tartsák egy helyen összes készpénzüket, útlevelüket, igazolványaikat, hitelkártyáikat. Autójukat, ha benne láthatóak a csomagjaik, percekre se hagyják őrizetlenül. Országúton csak egyenruhás jelzésére álljanak meg - előfordulhat, hogy műszaki hiba jelzése ürügyén, a benn ülők figyelmét elterelve ellopják csomagjaikat. Az elkövetés jellege és helye jól tipizálható: turisták által frekventált, zsúfolt helyszíneken, figyelemelterelés közben hajtják végre a legtöbb lopást (metróban, turistalátványosság környékén, tengerparton).

Ha nagyobb értéktárggyal utaznak, javasolt biztosítás megkötése lopásra és egyéb károkra. Szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni.

Spanyolországban több rendőri testület működik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet, a Guardia Urbana; a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza -; a határőrizetet is végző Policía Nacional; illetőleg a dobozszerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével (lopás bejelentése, közlekedési baleset, stb.), érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Barcelona (és egész Katalónia) területéről a 112-es egységes segélyhívó számra (rendőrség, mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem) indított segélyhívásokat magyar nyelven is fogadják, oly módon, hogy a hívás beérkezésétől számított 30 másodpercen belül kapcsolnak tolmácsot.

 A segélyhívás megkönnyítésére továbbá letölthető a Spanyolország nagy részében (jelenleg Madridban, Kasztília és León, Cantabria tartományban, Katalóniában, valamint Melillában és a Baleár-szigeteken) működő „My112” elnevezésű mobilalkalmazás (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telefonica.my112&hl=es, illetve https://itunes.apple.com/es/app/my112/id804779618?mt=8) is, amely használatakor automatikusan tájékoztatást ad a rendvédelmi szerveknek a hívó hollétéről (mind), továbbá vészhelyzet esetén fogadja az ezen szervek által kiadott riasztást.

A terrorizmus jelensége és az azzal szembeni hatósági fellépés a baszk ETA tevékenységével összhangban évtizedes múltra tekint vissza az országban. Az ETA merényletei döntő többségét a baszk tartományban, illetve a hatalmi szervek képviselői ellen követték el. Az Atocha pályaudvart ért 2004. március 11-i terrortámadásokat követően a hangsúly egyre inkább a dzsihádista terrorizmus elleni küzdelemre helyeződött, párhuzamosan az ETA fegyveres harcának fokozatos visszaszorulásával majd beszüntetésével (2011).

Az Iszlám Állam megjelenésével, megerősödésével összefüggésben megélénkültek az iszlám terrorizmussal szimpatizáló csoportok, amelyek főként Katalóniában, Andalúziában, illetve az észak-afrikai területen lévő Ceutában és Melillában élő, döntően marokkói vagy marokkói származású fiatalokból állnak. Tevékenységük egyelőre a toborzás, a pénzgyűjtés és a propagandamunka terén jellemző, Spanyolország területén ez ideig terrorakciót még nem hajtottak végre. A 2015. januári párizsi terrortámadások nyomán a kormányzó Néppárt és az ellenzéki szocialisták 2015. február 2-án állami paktumot kötöttek a terrorizmus ellen, amelynek következtében a Büntető Törvénykönyv terrorizmusra vonatkozó passzusait is szigorították. A spanyol kormány a 2015. júniusi franciaországi és tunéziai merényleteket követően 4-es fokozatúra emelte a terror-fenyegetettségi szintet, amelyet azóta is fenntartanak (a mindenkori terrorfenyegetettségi szintet a www.interior.gob.es/prensa/nivel-alerta-antiterrorista honlapon teszi közzé a spanyol belügyminisztérium). A hatályban lévő intézkedések részét képezi a kritikus infrastruktúrák védelme (repülőterek, nukleáris központok, vasútállomások), a terrorizmus elleni harccal foglalkozó rendvédelmi szervek tevékenységének teljes körű aktiválása, valamint megerősített rendőri jelenlét az utcákon.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes útlevél:


Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

IGEN

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN
Kérjük, tájékozódjon!
Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés: A fent ismertetett utazási tanácsok a spanyol szigetekre is érvényesek – mind a turisztikai célú tartózkodás, mind a letelepedés tekintetében – hiszen közigazgatásilag a szigetek és a szárazföldi területek között nincsen eltérés.

A Spanyolországhoz tartozó szigetek a következők:

Kanári-szigetek: Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, Gomera

(Madridi Magyar Nagykövetség konzuli kerülete)

Baleár-szigetek: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera

(Barcelonai Magyar Főkonzulátus konzuli kerülete)

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Gibraltár brit tengerentúli területre. A zökkenőmentes határátkelés érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasolja az útlevél használatát (a hazautazás napjáig érvényes magyar útlevéllel) a Gibraltár brit tengerentúli területre. További hasznos információ >>

Kiskorúak beutazása:

A spanyol rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a spanyolországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.mapama.gob.es/es/ganaderia/temas/comercio-exterior-ganadero/desplazamiento-animales-compania/Viajar-perros-gatos-hurones.aspx (spanyol nyelven), illetve www.mapama.gob.es/es/ministerio/funciones-estructura/organizacion-organismos/infononcommercialmovementanimalpetsrevjune15_tcm7-384466.pdf (angol nyelven)

Munkavállalás:

2006. május 1. óta nincs többé szükség munkavállalási engedélyre, így a magyar állampolgárok is előzetes engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát. A magyar állampolgárok és hozzátartozóik a spanyol állampolgárokkal azonos feltételek mellett vállalhatnak munkát. A spanyolországi munkavállalásnál alapvetően a magyar állampolgárokra is a spanyol társadalombiztosítás és a spanyol munkajog szabályai vonatkoznak. A munkát vállalóknak be kell tölteniük 16. életévüket, magánvállalkozóként pedig a 18.-at.

Fontos tudni, hogy a munkaadó a munkába álláskor köteles bejelenteni az új munkavállalót az illetékes szerveknél. Ehhez szükséges, hogy a munkavállaló bemutassa a munkaadónak a NIE számát (Número de Identificación de Extranjeros), a lakcímbejelentő papírt(empadronamiento), egy spanyol bankszámlaszámot (número de cuenta bancaria), valamint a társadalombiztosítási számát (número de afiliación de la seguridad social). Nagyvállalatok esetében sokszor segítséget nyújt a vállalat az említett papírok beszerzésében.

A munkaszerződéseket érdemes szakértővel átnézetni vagy lefordíttatni, hogy biztosak legyenek a munkáltató és a munkavállaló kötelezettségeire. A nyelvtudás hiánya, vagy nem megfelelő ismerete nem mentesíti a munkavállalót a felmerülő jogkövetkezmények alól.

Munkaügyi viták esetén a külképviselet nem járhat el, hiszen a munkaszerződés magánjogi szerződés. Ennek megfelelően, ha a szerződésben foglaltakat a munkaadó nem teljesíti, vele szemben csak polgári peres eljárás során van lehetőség eljárni. A külképviselet igény esetén rendelkezésre tudja bocsátani a magyar nyelvet beszélő ügyvédek elérhetőségeit tartalmazó listát. A megbízást minden esetben a magán személy adja, és a költségeket is a megbízónak, azaz a magyar munkavállalónak kell fedeznie.

Önálló vállalkozók letelepedése Spanyolországban:

2004. május 1-től a magyar állampolgárok önálló vállalkozóként, kisiparosként, kézművesként kereső tevékenység folytatása céljából való letelepedése nem esik korlátozás alá (az Európai Uniós tagságunk következtében a letelepedés szabadságának joga alapján). Az önálló iparűzéshez (autónomo, sociedad limitada) ugyanakkor - a spanyol állampolgárokkal azonos módon – iparűzési engedélyre van szükség, az ilyen célú letelepedéshez tehát az engedély kiadásának összes feltételét (pl. szakmai végzettség, illetve képzettség, szakmában eltöltött gyakorlati idő, társadalombiztosítási, adó stb. feltételek) teljesíteni kell. Ezt szakmánként változó tartalommal és követelményrendszerrel a letelepedés/iparűzés helye szerint illetékes hivatalok írják elő a vonatkozó iparűzési és kézműves jogszabályok alapján. A szakszerű ügyintézés érdekében elengedhetetlen tehát a részletes, előzetes tájékozódás. Ehhez tanácsos szakértő (gestoría), spanyol vagy spanyolul is beszélő ügyvéd, illetőleg más, a spanyol jogban és hivatali ügyintézésben járatos személy bekapcsolása. Magánvállalkozással kapcsolatos információkat és segítséget kaphatnak a munkaügyi hivatal (INEM) illetve az adóhivatal (Agencia Tributaria) honlapján vagy személyesen az ügyintézőknél. Az ügyintéséhez szükség van az ideiglenes vagy állandó NIE számra.

Tartózkodási engedély (NIE szám): Az európai uniós állampolgároknak joguk van Spanyolországi letelepedéshez, amennyiben rendelkeznek munkahellyel, magánvállalkozók, tanulók vagy uniós állampolgárok családtagjai. Azoknak a magyar állampolgároknak akik, nem végeznek keresőtevékenységet, igazolniuk kell, hogy rendelkeznek egészségbiztosítással melyet Spanyolországban kötöttek vagy olyan külföldön kötött egészségbiztosítással, amely Spanyolország egész területén fedezi őket, illetve rendelkeznek megfelelő mennyiségű anyagi fedezettel a tartózkodásuk idejére.

A NIE szám nem jogosít fel a letelepedéshez, de szükséges minden hivatali, gazdasági, szakmai ügyintézéshez (ingatlanvásárlás, vállalkozásnyitás, autóvásárlás, adóbevallás, stb..). A NIE számot Spanyolországban a Bevándorlási hivatal irodáiban (Oficina de Extranjeros), illetve a Rendőrségen (Comisaria del Policía) lehet kérvényezni az adott tartománytól függően. A kérelem bizonyos esetekben benyújtható Spanyolország külképviseletein is.

A témához kapcsolódó hasznos linkek:

Gépjárművezetés:

A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány.

A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes.

https://sede.dgt.gob.es/es/tramites-y-multas/permiso-de-conduccion/canje-de-permisos/union-europea.shtml

Magyar jogosítványok honosítása Spanyolországban >>

További információt a közlekedésről lentebb olvashat.

Vám:

Megegyezik az uniós szabályozással

www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/Aduanas_e_Impuestos_Especiales/Aduanas_e_Impuestos_Especiales.shtml

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Általános adatok

hivatalos megnevezés: Spanyol Királyság (Reino de España)
főváros: Madrid
terület: 504 782 km2
népesség: (201 július) 46 468 102 fő (ebből 4 396 871 külföldi állampolgár)
közigazgatási felosztás: 17 autonóm körzet (comunidad autónoma), ezen belül 50 tartomány (provincia), külön területi egység Ceuta és Melilla
hivatalos nyelv: spanyol
pénznem euró: (1 euró = 100 cent)
államforma: alkotmányos monarchia
államfő: VI. Fülöp király (Bourbon-ház)

Földrajz

Spanyolországot nyugaton Portugália határolja, délen Gibraltár és Marokkó, északkeleten pedig Franciaország és Andorra. Spanyolországhoz tartoznak még a Baleári-szigetek a Földközi-tengerben, a Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban, és néhány, de stratégiailag fontos helyen, a Gibraltári-szoros földközi-tengeri oldalán fekvő lakatlan szigetek (pl.: Petrezselyem-szigetek).

Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják, geológiailag a spanyol tájak három nagyobb vidékre oszthatóak: az ország központi részén a Mezeta felföldje terül el, mely 200 000 km² vidéket foglal magába, váltakozó magassággal, átlagos magassága 700–800 méter; a belső peremhegységek vidéke és a külső peremhegységek vidéke (pl.: Spanyolország 2. legmagasabb csúcsa (a Mulhacén) Andalúziában található – 3478 m). Spanyolország legmagasabb csúcsa a Kanári-szigetek Tenerife szigetén emelkedő vulkáni-hegysége, a 3718 m-es Pico de Teide.

Éghajlat

Az ország éghajlata éppoly sokoldalú, mint földrajzi jellemzői. Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. A szigeteken és a part mentén, a tengeri fuvallatoknak köszönhetően, a nagy melegek is jobban elviselhetőek.

Spanyolországban mód van a téli sportok űzésére, így a síelésre is. A délen található Sierra Nevada hegység például tökéletes helynek bizonyul erre.

Országos munkaszüneti napok

Újév – január 1.
Vízkereszt – január 6.
Húsvét (Nagypéntek)
A munka ünnepe – május 1.
Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony) – augusztus 15.
Spanyolország nemzeti ünnepe – október 12.
Mindenszentek – november 1.
Az Alkotmány napja – december 6.
A Szeplőtlen Fogantatás ünnepe – december 8.
Karácsony – december 25.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti országos munkaszüneti napokon túlmenően az egyes tartományok saját ünnepekkel is rendelkeznek, ezért utazása előtt érdemes tájékozódni a meglátogatandó tartomány saját ünnepnapjairól is. (A Nagycsütörtök a legtöbb tartományban munkaszüneti nap.)

Spanyolország több városa híres a nagy tömegeket vonzó hagyományairól (pl. Las Fallas /papírszobrok égetése/ - Valencia; San Fermín /bikafuttatás/ - Pamplona, stb.) Az ilyen események általában szinte „megtelítik” az adott várost, ilyenkor a közlekedés és a városlátogatás nehézségekbe ütközhet.

Közlekedés

Ha személyautóval érkezik, kérjük, utazás előtt szíveskedjen ellenőrizni, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya) rendelkezésre álljon. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. Hiányában a bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót.

A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ traffipaxot. A gyorshajtásért kiszabott büntetéseket eddig minden általunk ismert esetben tudták dokumentálni. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet.

A közlekedési bírságok magasak, a 250- 900 eurót is elérhetik.

A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága tapasztalataink szerint legalább 90 euró, de elérheti a 250 eurót is. Figyelem! Még öt percre sem javasoljuk a gépkocsi tilosban történő leparkolását, vagy a parkolási díj meg nem fizetését, mivel a parkolóőr vagy a rendőrség azonnal elszállíttatja a járművet, aminek visszaszerzése igen bonyodalmas, hosszú és költséges folyamat. A helyi hatóságok különösen szigorúan büntetik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket indokolatlanul használókat.

Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró.

A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, 12-24 havi pénzbüntetéssel (720-288.000 euró) vagy közmunkával sújthatják" mondatot erre a szövegre változtatni: A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, avagy 900 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják.

Gyorshajtás: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető.

Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak.

Spanyolországban útdíjat a fizetős autópályákon kell fizetni, és mivel kapurendszer van, a fizetést nem lehet elkerülni. Vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell díjat fizetni a továbbhaladáshoz.

Ezúton szeretnénk felhívni a személygépkocsival utazók figyelmét a helyi bűnözői körök rendkívül elterjedt, alábbi módszerére: A külföldi rendszámú autóval a városba érkező turisták autóinak kerekét a forgalmi dugóban, vagy egy piros lámpánál egy autó mellé álló motoros kiszúrja. Percek múlva egy másik motoros előzékenyen figyelmezteti az autóst lyukas kerekére, segítséget ajánl neki, mialatt társa az autó utasterében található kistáskát kiemeli, vagy erőszakkal elveszi (esetenként az ajtók bezárása esetén az ablakokat betöri) és motorral elszáguld. Hasonló, kerékkiszúrós trükköt alkalmaznak az autópályák pihenőiben, vagy benzinkutaknál "dolgozó" szervezett bűnbandák is.

Megelőzés: ne hagyjuk táskáinkat kívülről jól látható helyen az autóban még menet közben sem; ne hordjunk minden értéket (útlevél, pénz, szállodai voucher, bankkártyák) egy helyen; kerüljük a város azon veszélyes kerületeit, ahol erre szakosodott bandák garázdálkodnak.

Javasolt viselkedésmód: Ha már kiszúrták a kerekünket és feltűnt a "segítőkész motoros", forgalmas helyen álljunk meg, értékeinket fogjuk kezünkbe, az ajtókat zárjuk be, dudálással és a vészvillogó bekapcsolásával hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ha lehetőség van rá, mobiltelefonon kérjünk rendőri segítséget.

A tehergépjármű- és buszvezetők figyelmét felhívjuk arra, hogy a Spanyolország területén tartózkodó szállítójárműveket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a szállításhoz szükséges dokumentumokra és a pihenőidő betartására. Ellenőrzésre kerül a tachográf is, amelyet szabálytalanság esetén a rendőrök magukkal visznek és annak csak egy másolatát hagyják ott a járművezetőnél. A büntetés a legkisebb szabálytalanság esetén is több ezer euróra rúghat (egy-egy szabálysértési tétel 2.000-3.000 eurós büntetést is jelenthet, így azok halmozódásával előfordult már a magyar viszonylatban kiugróan magas, 8.000-10.000 eurós pénzbírság is), amelyet ki kell fizetni, és addig a jármű nem haladhat tovább. A fizetésre készpénzben, illetve egyes esetekben bankszámlára történő utalással van lehetőség. Ezért különös figyelmet kell fordítani a tachográf pontos és korrekt vezetésének betartására; vita és fellebbezés szinte sosem jár eredménnyel.

A nagykövetség, vagy a főkonzulátus a büntetés jogszerűségét nem tudja megítélni, ezért csak a rendőrség és az ügyfelek közötti tolmácsolásban, információk beszerzésében, adott esetben a rendőrséghez intézett írásbeli kérelmek lefordításában és továbbításában segíthet.

A Spanyolországban működő különböző rendőri szervek telefonszámai:

Általános segélyhívó telefonszám: 112 (magyar mobilról: 0034-112)
Policía Nacional: 091 (magyar mobilról: 0034-091), magyar mobilról: 0034-93/290-3000
Policía Local / Guardía Urbana: 092 (magyar mobilról: 0034-092), magyar mobilról: 0034-93/223-5320
Guardía Civil: 062 (magyar mobilról: 0034-062), magyar mobilról: 0034-93/448-6650
Katalán Autonóm Rendőrség (Mossos d'Esquadra) központi száma, Barcelona: (0034)93/300-2296

Gasztronómia

Az Ibériai-félsziget déli részén terem a zöld olívabogyó, ezt használják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez egyaránt. Leveseik a hideg gazpacho és a meleg, húsos cocido, a két levesfajtát sokféleképpen készítik. Spanyolország legismertebb étele a paella, a sáfránnyal sárgára színezett jó minőségű rizs, amelyhez különféle zöldséget, halat, rákot, kagylót és húst adnak. A paellának ugyancsak sok változata kedvelt, a legközismertebb a valenciai paella. Húsételek közül birkát, bárányt, marhát, borjút, sertéshúst, csirkét fogyasztanak. Speciális spanyol étel a bikaviadalokon elhullott állatból feldolgozott bikahús. Halakból és tengeri „gyümölcsökből” a tengerpartokon túlmenően, az egész országban óriási a kínálat. Salátából elterjedt a zöldsaláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol és a gyümölcsök felhasználásával készített saláták. Desszertként gyümölcs, gyümölcssaláta, puding, fagylalt kerül az asztalra. Bárokban kóstolható meg a bor- és sörkorcsolyaként készített ún. tapas.

A spanyolok borkedvelő és sörfogyasztó nép. Boraik közt főleg könnyű száraz, némileg fanyar ízhatásúakat találunk. A jerez Andalúziában a legjellemzőbb (nálunk sherry néven ismert), a tokaji borok ízvilágára emlékeztet édes és száraz változattal. Speciális spanyol alkoholtartalmú ital a bólészerű sangría, melyet gyümölcsökkel, fanyar vörösborral készítenek. Magyarországon, a Borfesztiválokon és egyéb élelmiszer-kiállításokon már többször bemutatkoztak, a kereskedelmi- és borforgalmazóknál pedig rendszeresen kaphatók a legjelentősebb bortermő vidékek borai, pezsgői és szőlőpárlatai (Orujo, aguardientes, etc.). A teljesség igénye nélkül csak néhányat említünk: riojai, Penedés környéki, murciai, málagai, Duero-völgyi, navarrai és galíciai borvidékek.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való átmeneti tartózkodás során orvosilag sürgősen szükségessé válnak. Ennek ellenére utazási baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is javasoljuk. Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért. Vészhelyzet esetén viszont előfordulhat, hogy a megfelelő ellátás érdekében a betegnek nem áll módjában kórházat keresgélni, vagy válogatni, és így kénytelen lesz a költséges kórházi kezelést „saját zsebből” finanszírozni.

A csapvíz kis településeken néha nem alkalmas közvetlen fogyasztásra. Ivóvíz („agua mineral” vagy „agua mineral con gas” - szódavíz) bárhol vásárolható. Nagyvárosokban a csapvíz fogyasztásra alkalmas.