Európa

Mai napon is érvényes: 2018.10.17. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Madrid
Főkonzulátus Barcelona

Aktuális:

2018. 10. 12.
Hétvégére (Október 12-14.) a Leslie hurrikán érkezését várják a Kanári-szigetekre. Nagyon erős viharos szél és rengeteg csapadék várható. 

Javasoljuk, hogy azok a turisták, akik a hétvégén a szigetre érkeznek, a biztonság kedvéért regisztráljanak konzuli védelemre, valamint jelentkezzenek be tiszteletbeli konzulunknál is.

Tel: 0034/639 209 197, e-mail: WmepTOyNckwnGu6jx41AxaHVuZ3JpYWNvbnN1bGFkb0BnbWFpbC5jb20=

2018. 10. 10.
A 2018. október 9- i heves esőzések következtében kialakult áradások miatt eddig legalább 9 ember vesztette életét Mallorca szigetén, többeket eltűntként keresnek. A sziget északkeleti részén több alsóbbrendű utat lezártak, és áramkimaradások is tapasztalhatóak. A spanyol hatóságok az alábbi telefonszámon nyújtanak tájékoztatást hozzátartozóknak a katasztrófahelyzetről: 900600112 (Spanyolországból) illetve +34900600112 (külföldről). Magyar állampolgárok közvetlenül a területileg illetékes Barcelonai Főkonzulátushoz (+34934051950, PQkXhfNRjNYIudzU9mmNyNMNkrbWlzc2lvbi5iY25AbWZhLmdvdi5odQ==) is fordulhatnak információért. A térségben tartózkodóknak javasoljuk a konzuli védelemre való regisztrációt és az alacsonyabban fekvő területek elkerülését. 

Biztonság:

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság. A Madridban és Barcelonában a legfőbb problémát a zsebtolvajlások jelentik.

Spanyolországban több rendőri testület működik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet, a Guardia Urbana; a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza -; a határőrizetet is végző Policía Nacional; illetőleg a dobozszerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Barcelona (és egész Katalónia) területéről a 112-es egységes segélyhívó számra (rendőrség, mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem) indított segélyhívásokat magyar nyelven is fogadják, oly módon, hogy a hívás beérkezésétől számított 30 másodpercen belül kapcsolnak tolmácsot.

A segélyhívás megkönnyítésére továbbá letölthető a Spanyolország nagy részében (jelenleg Madridban, Kasztília és León, Cantabria tartományban, Katalóniában, valamint Melillában és a Baleár-szigeteken) működő „My112” elnevezésű mobilalkalmazás (https://play.google.com/store/apps/details?
id=com.telefonica.my112&hl=es
, illetve https://itunes.apple.com/es/app/my112/id804779618?mt=8) is, amely használatakor automatikusan tájékoztatást ad a rendvédelmi szerveknek a hívó hollétéről (mind), továbbá vészhelyzet esetén fogadja az ezen szervek által kiadott riasztást.

A spanyol kormány a 2015. júniusi franciaországi és tunéziai merényleteket követően 4-es fokozatúra emelte a terror-fenyegetettségi szintet, amelyet azóta is fenntartanak (a mindenkori terrorfenyegetettségi szintet a www.interior.gob.es/prensa/nivel-alerta-antiterrorista honlapon teszi közzé a spanyol belügyminisztérium). 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

IGEN

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN
Kérjük, tájékozódjon!
Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés: A fent ismertetett utazási tanácsok a spanyol szigetekre is érvényesek – mind a turisztikai célú tartózkodás, mind a letelepedés tekintetében – hiszen közigazgatásilag a szigetek és a szárazföldi területek között nincsen eltérés.

A Spanyolországhoz tartozó szigetek a következők:

Kanári-szigetek: Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, Gomera
(Madridi Magyar Nagykövetség konzuli kerülete)

Baleár-szigetek: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera
(Barcelonai Magyar Főkonzulátus konzuli kerülete)

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Gibraltár brit tengerentúli területre. A határátkelés történhet a hazautazás napjáig érvényes magyar útlevél vagy a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány használatával is. Lásd: www.gibraltarairport.gi/content/documentation-requirements |  További hasznos információ >>

A vagyon elleni bűncselekmények (főként zsebtolvajlások) gyakorisága miatt a Spanyolországba beutazók számára javasoljuk, hogy  útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban (fénykép) tárolják el mobiltelefonjaikban és saját e-mailfiókjukban, illetve hozzák magukkal az útiokmány papír alapú másolatát is.

Kiskorúak beutazása:

A spanyol rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a spanyolországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával. Nyilatkozat minta >>

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál, valamint www.mapama.gob.es/es/ganaderia/temas/comercio-exterior-
ganadero/desplazamiento-animales-compania/Viajar-perros-gatos-hurones.aspx
(spanyol nyelven)

Vám:

Megegyezik az uniós szabályozással
https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Aduanas_e_Impuestos_Especiales/_Presentacion/La_Aduana_espanola/La_Aduana_espanola.shtml

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. 

Biztosítás: Spanyolországban az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások. Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok). 

Közlekedés: A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes.
https://sede.dgt.gob.es/es/tramites-y-multas/permiso-de-conduccion/canje-de-
permisos/union-europea.shtml

Magyar jogosítványok honosítása Spanyolországban

Ha személyautóval érkezik, kérjük, utazás előtt szíveskedjen ellenőrizni, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya) rendelkezésre álljon. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. Hiányában a bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót. Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró.
A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, avagy 900 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják.

Gyorshajtás: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető.
Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak.

Spanyolországban útdíjat a fizetős autópályákon kell fizetni, és mivel kapurendszer van, a fizetést nem lehet elkerülni. Vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell díjat fizetni a továbbhaladáshoz.

Gyakori jelenség, hogy a külföldi rendszámú autóval érkező turisták autóinak kerekét a forgalmi dugóban, vagy egy piros lámpánál egy autó mellé álló motoros kiszúrja. Percek múlva egy másik motoros előzékenyen figyelmezteti az autóst lyukas kerekére, segítséget ajánl neki, mialatt társa az autó utasterében található kistáskát kiemeli, vagy erőszakkal elveszi (esetenként az ajtók bezárása esetén az ablakokat betöri) és motorral elszáguld. Hasonló trükköt alkalmaznak az autópályák pihenőiben, vagy benzinkutaknál "dolgozó" szervezett bűnbandák is (olykor a kereket nem szúrják ki, csak valamilyen problémát jeleznek, megállásra kényszerítve ezzel a sofőrt).

A tehergépjármű- és buszvezetők figyelmét felhívjuk arra, hogy a Spanyolország területén tartózkodó szállítójárműveket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a szállításhoz szükséges dokumentumokra és a pihenőidő betartására. Ellenőrzésre kerül a tachográf is, amelyet szabálytalanság esetén a rendőrök magukkal visznek és annak csak egy másolatát hagyják ott a járművezetőnél. A büntetés a legkisebb szabálytalanság esetén is több ezer euróra rúghat, amelyet ki kell fizetni, és addig a jármű nem haladhat tovább. A fizetésre készpénzben, illetve egyes esetekben bankszámlára történő utalással van lehetőség. Ezért különös figyelmet kell fordítani a tachográf pontos és korrekt vezetésének betartására.

A nagykövetség, vagy a főkonzulátus a büntetés jogszerűségét nem tudja megítélni, ezért csak a rendőrség és az ügyfelek közötti tolmácsolásban, információk beszerzésében, adott esetben a rendőrséghez intézett írásbeli kérelmek lefordításában és továbbításában segíthet.

A Spanyolországban működő különböző rendőri szervek telefonszámai:

 • Általános segélyhívó telefonszám: 112 (magyar mobilról: 0034-112)
 • Policía Nacional: 091 (magyar mobilról: 0034-091), magyar mobilról: 0034-93/290-3000
 • Policía Local / Guardía Urbana: 092 (magyar mobilról: 0034-092), magyar mobilról: 0034-93/223-5320
 • Guardía Civil: 062 (magyar mobilról: 0034-062), magyar mobilról: 0034-93/448-6650
 • Katalán Autonóm Rendőrség (Mossos d'Esquadra) központi száma, Barcelona: (0034)93/300-2296

Közegészség, egészségügyi helyzet: Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. A csapvíz fogyasztása kizárólag a nagyvárosokban javasolt. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal: Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal 

Egyéb információ:

Spanyolország Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Madrid
Főkonzulátus Barcelona

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók

Spanyolországban a közbiztonság alapvetően jó, a személy elleni bűncselekmények nem túl gyakoriak, azonban a nyári időszakban megnövekszik a vagyon elleni bűncselekmények (lopások és a zsebtolvajlások) száma.

Madridban a turisták által leginkább látogatott helyeken aktív a rendőri jelenlét: a Palacio Real előtti Plaza de Oriente téren, a Plaza Mayor-on, a Purta del Sol környékén, Plaza de Callao-n, Paseo del Prado-n, Banco de España környékén és a Retiro parkban. A vagyon elleni bűncselekmények leggyakrabban a tömegközlekedési eszközökön, bárokban, éttermekben, stadionokban, bevásárlóközpontokban, piacokon (pl.: El Rastro) fordulnak elő. 

Barcelonában a legfőbb problémát a zsebtolvajlások, lopások jelentik, amelyek leggyakoribb előfordulási helyei: tömegközlekedési eszközök (metró, busz, metrómegálló); szállodák; bárok, éttermek; turisták által frekventált helyek (Barcelonában: La Rambla, Güell park, Sagrada Familia környéke, strandok, bevásárlóközpontok, stadion, szórakozóhelyek, repülőtér), sokszor szervezett bandák a figyelem elterelésével hajtják végre (pl. míg valaki útbaigazítást kér, társa elemeli az értéket, vagy váratlanul megölelik az áldozatot egy forgalmas sétálóutcán). Nagyon gyakran előforduló jellemző módszere a bűnözőknek, hogy autópályán valamilyen problémát jeleznek, megállásra kényszerítve ezzel a sofőrt, majd a parkolóban elterelik figyelmét, és azalatt a járművet kipakolják. 

Kérjük, hogy értékeikre kiemelten figyeljenek, ha lehetőség van rá, akkor külön tárolják azokat, tehát ne egy személynél, illetve egy helyen legyen az összes érték. Javasoljuk, hogy az értékek megőrzésére béreljenek/ használjanak széfet a szállodában és abban tárolják azokat. Tanácsos az útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban lementeni mobiltelefonjaikra és saját email fiókjukba, illetve az utazásra hozzák magukkal az útiokmányok papír alapú másolatát.

A nagyobb városokra egyaránt jelllemző és fontos tudni, hogy a vagyon elleni bűncselekményeket szervezetten, csoportosan hajtják végre. A csoport egyik tagja megszólítja/ eltereli a turista figyelmét, addig a többiek végrehajtják a lopást. A tolvajok olyan ügyesen és észrevétlenül végzik a lopást, hogy a sértett csak sokkal később észleli, hogy lopás áldozata lett.

Felhívjuk a személygépkocsival érkezők vagy az azt bérlők figyelmét a gépkocsi feltörésekre. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen. 

Ha Ön bajba jutott, akkor a 112-es egységes segélyhívó számra (rendőrség, mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem) indíthat segélyhívást. Fontos tájékoztatás, hogy a hívás beérkezésétől számított 30 másodpercen belül kapcsolnak magyar nyelvű tolmácsot. Továbbá a segélyhívás megkönnyítésére letölthető a Spanyolország nagy részén elérhető „My112” nevű mobilalkalmazás (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telefonica.my112&hl=es, illetve https://itunes.apple.com/es/app/my112/id804779618?mt=8) is, amely használatakor automatikusan tájékoztatást ad a rendvédelmi szerveknek a hívó hollétéről, továbbá vészhelyzet esetén fogadja az ezen szervek által kiadott riasztást.

Kérjük, hogy értékeikre fokozottan figyeljenek, azokat egy pillanatra se hagyják őrizetlenül, még biztonságosnak gondolt helyen sem (pl. szállodai étkező). Javasoljuk, hogy  útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat az utazás megkezdését megelőzően elektronikus formátumban (fénykép) tárolják el mobiltelefonjaikban és saját e-mailfiókjukban, illetve hozzák magukkal az útiokmány papír alapú másolatát is.

Kanári-szigetekre vonatkozó tudnivalók

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a magyar csalók száma a Kanári-szigeteken. Magyarok magyarokat csapnak be, rabolnak ki. A tapasztalatokat figyelembe véve íme néhány jó tanács az utazni vágyóknak:

 • Mielőtt bármilyen összeget kifizetnének győződjenek meg arról, hogy aki az ajánlatot tette valóban hivatalosan bejegyzett utazási iroda / utazásközvetítő-e.
 • Ne fizessenek ki előre olyan apartmant vagy egyéb szállást amiről nem kaptak hivatalos árajánlatot és számlát.
 • Ne fogadjanak el magángépjárművel biztosított repülőtéri transzfert, mert több alkalommal előfordult, hogy az utasokat kirabolták és kitették az út szélén.
 • Ne béreljenek autót anélkül, hogy meggyőződnének arról, hogy a gépjárművet hivatalos, kölcsönzéssel foglalkozó cég adja bérbe és erről írásbeli szerződést állít ki, illetve kérésre igazolni tudja a gépjárműflotta biztosításának érvényességét.
 • Ne vegyenek részt olyan fakultatív programokon, amit nem bejegyzett utazási iroda vagy programszervező értékesít. Gyanú esetén minden esetben kérjenek betekintést a cég legalitását igazoló dokumentumokba és a a felelősségbiztosítási kötvényekbe. Ha a fakultatív program alatt a résztvevőt baleset éri, csak abban az esetben számíthat ingyenes orvosi ellátásra és / vagy kártérítésre, ha a programot értékesítő cég érvényes felelősségbiztosítással rendelkezik. 
 • Ne fogadjanak el hivatalos jelzés nélküli magángépjárművel (személygépkocsival, kisbusszal, furgonnal) biztosított kirándulási ajánlatokat, mert ezek mind illegális tevékenységek és nem szolgálják az utas biztonságát.
 • Béreljenek széfet a hotelben, mert egyetlen hotel sem vállal felelősséget a szobákban elzáratlanul hagyott tárgyakért.
 • Ha autót bérelnek, soha semmit ne hagyjanak benne.
 • A kilátókban, kiemelt fotózási helyszíneken különösen vigyázzanak a táskájukra, értékeikre.
 • Ne vigyék magukkal az irataikat és egyéb értékeiket a strandokra, azokat hagyják a szálloda széfjében.

Egyéb információ: