Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 04. 10.   
Mai napon is érvényes: 2017.04.30. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Stockholmban nagykövetség és konzuli hivatal | Göteborgban és Karlstadban tiszteletbeli konzul van

Aktuális:

2017. 04. 10.
A stockholmi terrortámadást követően a közlekedési korlátozásokat már vasárnap (2017. április 9-én) feloldották  Stockholm belvárosában, a közösségi közlekedés a megszokott rend szerint megy.  A buszok, a metró, a vonatok és az elővárosi közlekedést biztosító pendeltåg járatok közlekedése zavartalan.

2017. 04. 07.
2017. április 7-én délután Stockholm belvárosában egy teherautó behajtott a legforgalmasabb sétálóutcába és ott járókelőket gázolt el. Az esetnek sérültjei is halottai is vannak. Minden jel arra utal, hogy terrorcselekmény történt. A rendőrség lezárta a környéket és felszólította a stockholmi lakosságot, hogy a következő órákban kerülje el Stockholm belvárosát, ugyanis nem lehet tudni, hogy egyszeri cselekmény történt, vagy pedig egy eseménysorozat zajlik. Nem zárható tehát ki, hogy további terrorcselekmény(ek)re kerül sor. Kérjük ezért a magyar állampolgárokat, hogy a rendőrség ellenkező közléséig kerülje el Stockholm belvárosát, különösen a Drottninggatan sétálóutcát és Stockholm főterét, a Sergels torg-t.

Stockholmban jelenleg szünetel a metróközlekedés (tunnelbana), az elővárosi vonatközlekedés (pendeltåg), valamint a belvárosi buszközlekedés. Leállították továbbá a központi pályaudvar (Centralstation) forgalmát is. A jelentős területre kiterjedő útlezárások miatt nehézkes a gépjárművel való közlekedés is. A közlekedéssel kapcsolatos információk az alábbi honlapokon érhetők el:

Stockholmi Tömegközlekedési Vállalat: sl.se
Svéd Államvasutak: sj.se
Gépjárművel való közlekedés: trafiken.nu/stockholm

Javasoljuk, hogy a következő napokban Svédországba és különösen Stockholmba utazó magyar állampolgárok töltsék ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján található online konzuli védelmi adatlapot. Ez esetben a stockholmi magyar nagykövetség értesül utazásuk tényéről és adott esetben kapcsolatba tud velük lépni.

A stockholmi nagykövetség 24 órán keresztül elérhető ügyeleti telefonszáma +46 76 227 47 07

A stockholmi eseményekkel kapcsolatos legfrissebb eseményekről svéd nyelven az alábbi honlapokon tájékozódhatnak:

Svéd rendőrség: polisen.se
Svéd Polgári Védelmi Hatóság: krisinformation.se vagy msb.se

Amennyiben úgy gondolja, hogy hozzátartozója esetleg áldozatként érintett az eseményekben a rendőrség a 11414-es telefonszámon hívható (a felkínált lehetőségek közül a 9-es választandó). Nem tisztázott azonban, hogy ez a telefonszám külfödlról hívható-e.  

Biztonság:

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A turistaként Svédországban tartózkodó külföldiekre nem leselkednek közbiztonsági kockázatok. Kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggeliző helyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

A svéd rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a svédországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek hozzájáruló nyilatkozatával. Javasoljuk tehát szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k), a kísérő személy(ek), a törvényes képviselő(k) személyi adatait, illetve pontos elérhetőségét, valamint az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, az utazás célját, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú (teljes bizonyító erejű magánokirat), vagy közjegyző előtt (közokirat) javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni.  Ajánlatos továbbá, hogy a kísérő személy(ek) rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

 Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Svédországba vízum beszerzése turista célú beutazás esetén nem szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Svédországi vízumkérelem benyújtásával kapcsolatban a Svéd Királyság budapesti Nagykövetsége illetékes tájékoztatást nyújtani (elérhetőségek: cím: Budapest, Kapás utca 6-12., 1027, tel:  (1) 460 6020, e-mail: XtnKDhVpRVFVFBVv8YYlJN3zmYW1iYXNzYWRlbi5idWRhcGVzdEBnb3Yuc2U=)

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

További információért kérjük, forduljon a svéd Mezőgazdasági Hivatalhoz http://www.jordbruksverket.se

Svédországban nagyon szigorúan veszik a kisállatok behozatalát, a megfelelő állatorvosi igazolások meglétét kivétel nélkül megvizsgálják (állatútlevél, beültetett microchip, oltások megléte, stb.) Amennyiben az állatok származását nem tudja a külföldi állampolgár a fentiekkel megfelelően bizonyítani, csempészet gyanújával azonnali őrizetbe vételre, és szigorú szabadságvesztés-büntetésre (akár 1-2 év börtönbüntetés) számíthat, a kisállatokat karanténbe zárják, majd a kijelölt svéd hatósági állatorvos elaltatja őket.

Munkavállalás:

Svédországban a megélhetés a magyarországi viszonyokhoz képest igen költséges, ezért megfelelő anyagi fedezet és a hazatérést, illetve továbbutazást biztosító vonat- vagy repülőjegy nélkül semmiképpen sem ajánlatos elindulni. Fontos, hogy a Svédországba utazó magyar állampolgárok rendelkezzenek utazási, poggyász- és egészségbiztosítással (EU Egészségügyi Kártya, www.oep.hu), a személygépkocsival érkezők pedig teljes körű gépkocsi biztosítással és zöld kártyával.

A 90 napot meghaladóan az országban tartózkodni kívánó EU állampolgárok részére a svéd hatóságok 2012. január 1-jétől tartózkodási kártyát bocsátanak ki.

további információ: www.migrationsverket.se/info/5183_en.html

A Svédországban 3 hónapot meghaladó időtartamú munkát vállalóknak regisztrálniuk kell magukat a svéd Bevándorlási Hivatalnál. A díjmentes regisztráció történhet postai úton, személyesen vagy online, érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, munkáltatói igazolás, vagy munkaszerződés birtokában. Az eljárás során a kérelmező regisztrációs igazolást kap (registration certificate), amelynek nincs lejárati ideje. 5 év svédországi tartózkodást követően lehet állandó tartózkodási engedélyért folyamodni.

további információ: www.migrationsverket.se/info/147_en.html

Bankszámlát Svédországban svéd személyi szám birtokában lehet nyitni, ezen kívül svéd lakcímre, érvényes útlevélre vagy svéd személyi igazolványra van szükség.

Személyi szám: Svéd személyi számot az Adóhivatal (Skatteverket) bocsát ki. A Bevándorlási Hivatalnál (Migrationsverket) a nyilvántartásba vételnek a Svédországba való érkezést követően 3 hónapon belül meg kell történnie, ezt követően lehet folyamodni a személyi számért.

Figyelmeztetés munkavállalók számára

Az elmúlt években számos esetben fordult elő, hogy magyar állampolgárokat rosszhiszemű munkáltatók –főleg internetes hirdetéseken keresztül- Svédországba csaltak munkavégzésre, elsősorban az építőipar területén.

Felhívjuk a munkavállalók figyelmét, hogy kizárólag ellenőrzött, bejelentett vállalatoknál, érvényes munkaszerződéssel vállaljanak munkát. Szerződés hiányában a rosszhiszemű munkáltató jogi úton való számonkérése nehézségekbe ütközik. A svéd gazdasági bűncselekmények hivatalánál és a Svéd Adóhivatalnál a rosszhiszemű munkáltató ellen bejelentési lehetőség van: www.ekobrottsmyndigheten.se/en/about-us/contact-us/report-suspected-economic-crime

www.ekobrottsmyndigheten.se/om-oss/kontakta-oss/anmalningar-om-misstankt-ekonomisk-brottslighet

www.skatteverket.se

Munkaügyi viták esetén a külképviselet nem járhat el, hiszen a munkaszerződés magánjogi szerződés. Ennek megfelelően, ha a szerződésben foglaltakat a munkaadó nem teljesíti, vele szemben csak polgári peres eljárás során van lehetőség eljárni. Sokat segíthet, ha a munkavállaló tagja az adott foglalkozás/szakma tagjait tömörítő svéd érdekképviseleti szervezetnek, mely nagyon nagy segítséget jelenthet a vitás munkajogi ügyekben. A külképviselet igény esetén rendelkezésre tud bocsátani magyar nyelvet beszélő ügyvédek nevét tartalmazó listát. A megbízást minden esetben a magánszemély adja, és a költségeket is a megbízónak, azaz a magyar munkavállalónak kell fedeznie.

Egészség- és társadalombiztosítás:

Az utóbbi időszakban sajnos több probléma is adódott a Svédországba költözött magyar állampolgárok svéd egészség-, illetve társadalombiztosítási ügyintézése terén, mivel a társhatóságok között nem volt automatikus az együttműködés a megfelelő nyomtatványok (S1, korábbi E 106, E 109, E 121, stb.) kiadásával kapcsolatban, abban az esetben ha a magyar állampolgár még fizetett járulékot Magyarországon.

Javasoljuk, hogy forduljon az OEP illetékes Nemzetközi Kapcsolatok és Jogviszony Nyilvántartási Főosztályához tel: + 36 1 298 25 68, e-mail: wIlzIeqOa3UcjbmVtemV0a0BvZXAuaHU=, internet: www.oep.hu, illetve a svéd Társadalombiztosítási Pénztárhoz (Försäkringskassan) (www.forsakringskassan.se, e-mail: agSWMJCnSByOHBgQK2wNaHV2dWRrb250b3JldEBmb3JzYWtyaW5nc2thc3Nhbi5zZQ==, tel: + 46 771-524 524

Vám:

Svédország vonatkozásában, kérjük forduljon a svéd Vámhivatalhoz www.tullverket.se.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A Svéd Királyság (Konungariket Sverige) Skandináviában, Észak-Európában található. Nyugaton Norvégia, északkeleten Finnország, délkeleten a Skagerrak- és a Kattegat-szoros, keletről pedig a Balti-tenger és a Botteni-öböl határolja.

Az ország 450 000 km²-en terül el.

Északi fekvése ellenére Svédország legnagyobb részén mérsékelt éghajlat uralkodik, a Golf-áramlat által hozott melegnek köszönhetően. Svédország legészakibb, sarkkörön túlra nyúló részén az év téli szakaszában nem kel fel a nap, míg nyáron 24 órás napsütés jellemzi ezeket az északi vidékeket.

Svédország parlamentáris, másnéven alkotmányos monarchia. Államfője XVI. Károly Gusztáv király .A miniszterelnök Fredrik Reinfeldt (Mérsékelt Párt). A svéd parlamentben 349 képviselő kap helyet. A világon Svédországban a legmagasabb a női képviselők aránya.

Svédország lakossága: 9 millió fő. Svédország azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb a várható élettartam, átlagosan a teljes népesség körében ez 80,51 év. A népesség növekedési rátája 0,61%.

A lakosság nagyrészt az ország déli területein koncentrálódik, így a hatalmas kiterjedésű északi területek népességsűrűsége meglehetősen csekély. Svédország három legnagyobb városa (nagyság szerint csökkenő sorrendben) Stockholm, Göteborg és Malmö.

Svédország lakosainak nagy többsége evangélikus.

Svédorság Észak-Európa legfejlettebb ipari országa, a Világgazdasági Fórum 2009-2010-es listája szerint a világ 4. legversenyképesebb országa. Gazdasága alapját a csúcstechnológiát képviselő iparágak, a kereskedelem és a szolgáltatások képezik. Az ország mezőgazdasága a kedvezőtlen adottságok ellenére is fejlett. Legfontosabb ágazata a szarvasmarhatartás (hús- és tej-gazdálkodás). A déli és középső területeken őszi búzát, zabot, cukorrépát, burgonyát termesztenek. Természeti erőforrásai jelentősek és változatosak. Ásványkincsei közül legfontosabb a Lappföldön (a Sarkkörön túl) bányászott kiváló minőségű vasérc. Kiterjedt fenyő- és lombhullató erdőinek fáját, energiában gazdag folyóit hatékonyan értékesíti.

Figyelmeztetés szálláskeresők részére

Svédországban, és elsősorban a nagyvárosokban kifejezetten kevés a szálláslehetőség. Diákok, hosszabb-rövidebb munkavégzésre érkezők számára javasoljuk a hivatalos utak igénybevételét.

www.swedenintouch.se/Forum/

http://www.akademiskkvart.se/

Az elmúlt időszakban előfordult, hogy magyar állampolgárokat rosszhiszemű lakáshirdetők –főleg internetes felhívásokon keresztül- anyagilag megrövidítettek. Javasoljuk a szálláskereső számára, hogy valamilyen módon ellenőrizze a lakáshirdető megbízhatóságát, látatlanban ne fizessen. Kár esetén javasoljuk rendőrségi bejelentés megtételét.

Gépjármű-tulajdonosok figyelmébe

2016. január 1-től a külföldi járművek is kötelesek kapudíjat (dugódíjat) fizetni Stockholmban és Göteborgban is. 

A külföldön regisztrált járművek fizetési kötelezettségét az EPASS24 nevű rendszer kezeli. Minden egyes fizetőkapun történő áthaladást regisztrál a rendszer és egy számlát küld a bejelentett lakcímre. A számla kiegyenlítésére banki úton vagy az EPASS24.com oldalon van lehetőség. A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer az, ha az illető létrehoz egy profilt az EPASS24.com oldalon, így lehetőséget biztosítva a rendszernek, hogy automatikusan levonja az adott összeget az illető bankszámlájáról (a regisztrációkor meg kell adni.) A levonásról számlát és egyenleget kap az illető e-mailben és sms-ben.

Amennyiben a számla nem kerül időben kiegyenlítésre, akkor a rendszer késedelmi díjat szab ki, illetve kérheti a gépjármű regisztrációs/származási országának hivatalát, hogy segítsen a behajtásban. 

Végső esetben vezetési tilalom alá is helyezheti a járművet Svédországban. 

forrás: http://transportstyrelsen.se/en/road/Congestion-taxes-in-Stockholm-and-Goteborg | https://www.epass24.com

Teherfuvarozók figyelmébe

Minden külföldi rendszámú, 12 tonna összsúlynál nehezebb tehergépjármű köteles útdíjat fizetni Svédországban. Svédország csatlakozott ahhoz a szerződéshez, amely Belgium, Dánia, Luxemburg és Hollandia között köttetett az útdíj fizetési kötelezettséggel kapcsolatban. Amennyiben az útdíj kifizetésre került az öt említett ország közül az egyikben, abban az esetben a szerződésben szereplő másik négy ország úthálózatának használata ingyenes. Az útdíj fizetésről a sofőr nem kap semmilyen bizonylatot, az egy online rendszerben kerül rögzítésre, amelyhez mind az öt ország hozzáfér. A rendőrség is leellenőrizheti a rendszerben, hogy az adott jármű befizette-e az útdíjat. Az útdíj összege attól függ, hogy az adott gépjármű mennyi ideig halad díjköteles útvonalon, milyen kibocsátási értékkel illetve hány tengellyel rendelkezik. Létezik napi, heti, havi és éves díj is. 

Amennyiben egy tehergépjármű az útdíj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a rendőrség és a gépjármű-felügyelet elkobozhatja az adott jármű rendszámtábláját és megtilthatja a továbbhaladást. Ráadásul a sofőr és a tehergépjármű tulajdonosa bírsággal és akár börtönbüntetéssel is szembesülhet.

Forrás: https://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/skatter/biltrafik/vagavgiftforutlandskatungafordon.4.18e1b10334ebe8bc80004721.html

Stockholmban és Göteborgban ún. kapudíjat is kell fizetni, amely 2015. január 15-től a külföldi 14 tonna alatti összsúlyú járművekre is vonatkozik. Az ún. EPASS24 nevű rendszeren keresztül hajtja be a svéd állam az adott összeget a külföldi gépjármű tulajdonosoktól. A számla a kapun történő áthaladástól számított következő hónap végén várható. Amennyiben az nem kerül időben kiegyenlítésre, úgy kb. 50 eurós késedelmi bírsággal szembesül a gépjármű tulajdonos. Akár behajtó segítségét is kérheti a svéd hivatal abban az országban, ahol a számla nem kerül kiegyenlítésre. Végső esetben vezetési tilalom léphet életbe a jármű ellen Svédországban. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Svédországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek.

Egészségügyi ellátás

Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.oep.hu honlapon találhatók.

Orvosi ellátás

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell. A szerződéses orvosok névsora a gyógyszertárakban rendelkezésre áll.

Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti.

Gyógyszerek

A gyógyszertárban az orvos által felírt recept ellenében adják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, az EU Egészségügyi Kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez (akutmottagningen) kell fordulni.

EU Egészségügyi Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén annak költségeit a betegnek saját terhére kell rendeznie. A kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes magyar megyei egészségbiztosítási pénztárnak (MEP) kell benyújtani. Ebben az esetben a megyei egészségbiztosítási pénztár megkeresi a kisegítő teherviselőt, és a külföldi biztosítótól kapott információk alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás az EU Egészségügyi Kártya alapján került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személy saját maga köteles vállalni, ezt az OEP nem téríti meg.

További információk