Isztambul városa viszonylag nyugodt, ennek ellenére továbbra is arra hívjuk fel a magyar állampolgárokat, hogy:

  • kísérjék figyelemmel a török és nemzetközi média tájékoztatását
  • lehetőleg ne hagyják el szálláshelyüket
  • regisztrálják magukat a konzuli védelem honlapján, lehetőleg a tartózkodási hely és elérhetőségek minél pontosabb megadásával
  • tartsák maguknál utazási okmányaikat és elegendő készpénzt.

Az Isztambul európai oldalán lévő Atatürk (Turkish Airlines járatok) és ázsiai oldalán lévő Sabiha Gökcen (Wizz Air és Pegasus járatok) reptereken az elmúlt nap ott rekedt utasok miatt nagyon nagy a tömeg és sorok alakultak ki. A repterek termináljai tele vannak, a check-in pultok előtt több órás várakozásra kell számítani. Emiatt aki az utazás mellett dönt, annak mindkét reptér esetében mindenképpen több órával az utazás előtt kinn kell lennie.

Az isztambuli repterek biztonsági ellenőrzését egyébként már a június 29-i isztambuli reptéri merénylet és a július 15-i nizzai terrortámadást követően jelentősen megszigorították a török hatóságok. A július 15-i törökországi puccs-kísérletet követően a biztonsági intézkedéseket még tovább fokozták.

Hivatalos közlés szerint az Atatürk reptér forgalma július 16-án szombaton 14.00 órától újra indult, a gyakorlatban azonban ez a gépek fokozatos újra indítását jelenti. Vasárnap reggel az Atatürk reptér termináljában nagy tömeg volt tapasztalható, a bechekkolásra több órát kell számolnia, annak, aki innen utazik. A reptér honlapjának tájékoztatása alapján a Turkish Airlines Atatürk reptérről indított, menetrend szerint tervezett napi három járatából vasárnap két járat indul Budapestre.

A Wizzair járatai a megszokott menetrend szerint közlekednek a Sabiha Gökcen reptérről.

Tovább az utazási tanácskra >>