2017. április 7-én délután Stockholm belvárosában egy teherautó behajtott a legforgalmasabb sétálóutcába és ott járókelőket gázolt el.

Az esetnek sérültjei is halottai is vannak. Minden jel arra utal, hogy terrorcselekmény történt. A rendőrség lezárta a környéket és felszólította a stockholmi lakosságot, hogy a következő órákban kerülje el Stockholm belvárosát, ugyanis nem lehet tudni, hogy egyszeri cselekmény történt, vagy pedig egy eseménysorozat zajlik. Nem zárható tehát ki, hogy további terrorcselekmény(ek)re kerül sor. Kérjük ezért a magyar állampolgárokat, hogy a rendőrség ellenkező közléséig kerülje el Stockholm belvárosát, különösen a Drottninggatan sétálóutcát és Stockholm főterét, a Sergels torg-t.

Stockholmban jelenleg szünetel a metróközlekedés (tunnelbana), az elővárosi vonatközlekedés (pendeltåg), valamint a belvárosi buszközlekedés. Leállították továbbá a központi pályaudvar (Centralstation) forgalmát is. A jelentős területre kiterjedő útlezárások miatt nehézkes a gépjárművel való közlekedés is. A közlekedéssel kapcsolatos információk az alábbi honlapokon érhetők el:

Stockholmi Tömegközlekedési Vállalat: sl.se
Svéd Államvasutak: sj.se
Gépjárművel való közlekedés: trafiken.nu/stockholm

Javasoljuk, hogy a következő napokban Svédországba és különösen Stockholmba utazó magyar állampolgárok töltsék ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján található online konzuli védelmi adatlapot. Ez esetben a stockholmi magyar nagykövetség értesül utazásuk tényéről és adott esetben kapcsolatba tud velük lépni.

A stockholmi nagykövetség 24 órán keresztül elérhető ügyeleti telefonszáma +46 76 227 47 07

A stockholmi eseményekkel kapcsolatos legfrissebb eseményekről svéd nyelven az alábbi honlapokon tájékozódhatnak:

Svéd rendőrség: polisen.se
Svéd Polgári Védelmi Hatóság: krisinformation.se vagy msb.se

Amennyiben úgy gondolja, hogy hozzátartozója esetleg áldozatként érintett az eseményekben a rendőrség a 11414-es telefonszámon hívható (a felkínált lehetőségek közül a 9-es választandó). Nem tisztázott azonban, hogy ez a telefonszám külfödlról hívható-e. 

2017. 04. 10.
A stockholmi terrortámadást követően a közlekedési korlátozásokat már vasárnap (2017. április 9-én) feloldották  Stockholm belvárosában, a közösségi közlekedés a megszokott rend szerint megy.  A buszok, a metró, a vonatok és az elővárosi közlekedést biztosító pendeltåg járatok közlekedése zavartalan. 

Tovább az utazási tanácsokra >>