A Maghreb-Nyugat-Száhel térségének biztonsági helyzete
(a rabati magyar nagykövetség tájékoztató anyaga alapján)

A Száhel-övezet továbbra is a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régió, ahol a fenyegetettség továbbra sem javult érdemben. A rally útvonalába eső területek közül a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is csak megfelelő helyi katonai/rendőri biztosítás mellett javasolja a magyar állampolgároknak a Gambiába és Mauritániába történő beutazást. Mauritánia egyes területei (a keleti és északi tartományok; a nyugati tartományok közül Dakhlet-Nouadhibou és Inchiri) a 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó, utazásra nem javasolt övezetek (I. kategória). Mauritánia többi része és Gambia teljes területe a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek közé tartozik (II. kategória).

Javasoljuk, hogy végezzék el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Marokkó: 

Marokkó 2014-ben is sikeresen állt ellen a különböző iszlám szélsőséges csoportok terrorista nyomásának viszonylagos belső stabilitásának, modernizációs törekvéseinek és sajátos belső hatalmi struktúrájának köszönhetően. Azonban a marokkói kormány számol azzal, hogy az ország terrorista szervezetek célpontja marad a jövőben is. A 2015. október 13-i éjszakai párizsi terrortámadásokat követően Marokkó néhány órán belül a legmagasabb szintre emelte az ország biztonsági fenyegetettségének szintjét („niveau d’alerte”), amely továbbra is érvényben van. Kiemelendő, hogy Marokkó titkosszolgálati rendszere és rendőrségi szakértelme igen magas szinten látja el feladatát, a fokozott készenlétnek köszönhetően Marokkó továbbra is biztonságos úti célnak tekinthető.

Nyugat-Szahara hovatartozása továbbra is érzékeny nemzetközi kérdés, Marokkó számára pedig nemzeti ügy. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk tehát, hogy e kérdésben tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, valamint kerüljék a félreérthető térképek és jelképek használatát.

Felhívjuk az országba utazók figyelmét, hogy a korábbi években több külföldiek ellen elkövetett, eseti jellegű fegyveres támadás történt, így a zsúfolt köztereken (turisztikai látványosságok környékén, bazárokban) kiemelt óvatossággal, lehetőleg csoportosan tartózkodjanak. Az esti, éjszakai órákban pedig kerüljék a sikátoros belvárosi utcákat, bazárokat (medinákat).

FIGYELEM! Marokkóban a videórögzítő drónok behozatalát szigorú engedélyekhez kötik, amelyet turisták részére nem adnak meg a marokkói hatóságok. Felhívjuk figyelmüket, hogy a vámvizsgálat során a drónt elkobozhatják, illetve ha kivételesen mégis engedélyezik a behozatalát, a drónok szabályszerűtlen használata (pl. királyi rezidenciákról vagy hivatali épületekről készült felvételek, azok megközelítése) szintén elkobzást, illetve komoly büntetést von maga után, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja ezen tárgyak behozatalát. 

Határátlépés személygépkocsival:

A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet. Az országba be- és kilépés során minden alkalommal egy regisztrációs nyomtatványt kell kitölteni az utazással kapcsolatos főbb információkról, amelyet az úti okmány ellenőrzésnél kérnek el a marokkói határőrök (személyes adatok, úti okmány adatai, utazás célja, szálláshely címe). 

Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállíttatni a marokkói határ átlépésekor. Az engedély 3 hónapig érvényes. Az engedély érvényességének lejártával a behozott autó importnak számít, így ekkor meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően előzetesen ajánlott biztosítást kötni. A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár a gépkocsi vagy a behozatali engedély hiányában csak a vám és adók előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. A vám és az adóterhek a gépkocsi új értékének 17-50%-t teszik ki.

A nyugat-szaharai területen Mauritánia irányába történő áthaladáskor a marokkói hatóságoknak előzetesen megadott útvonalról nem szabad letérni. Közlekedési és közbiztonsági okokból kifejezetten a nappali utazás ajánlott. A lakott területektől távoli, kieső tengerparti helyeken való éjszakázást, kempingezést kerülni kell.

A Mauritániába gépkocsival történő belépés Marokkóból kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai-mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel. Ügyeljünk, hogy mindig legyen elegendő ivóvíz, élelmiszer és üzemanyag tartalékunk, javasolt továbbá a térségben lefedettséggel bíró műholdas telefonkészülék használata is. Figyelem: Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a mauritániai külképviseleteken korábban kiállított nem biometrikus vízumok nem biztosítják a belépés lehetőségét az országba, így mindenképpen javasolt a biomterikus vízumok határátkelő pontokon vagy reptereken történő beszerzése (pl. a PK55 marokkói-mauritániai határátkelő).

A személygépkocsival történő határátlépés során fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy illetéktelen személy ne férhessen az autóhoz (vagyis mindig zárjuk le az ajtókat!), és ne tudjon bárminemű kábítószert tartalmazó csomagot az alvázon, a csomagtartóban vagy az ülések alá elhelyezni. A kábítószerügyekben a marokkói bíróságok a törvény teljes szigorát alkalmazzák, perújrafelvételre, a kirótt börtönbüntetés hosszának csökkentésére csak ritka esetben van lehetőség. A rabati magyar nagykövetségnek nincs módja a börtönökben fogvatartott állampolgáraink rendszeres látogatására, élelemmel való segítésére, ilyen esetben az otthoni családra hárul ennek a terhe is. A konzuli szolgálat ezt csak közvetítő szerep vállalásával tudja segíteni.

Olvassa el bővebben Marokkóra vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Mauritánia:

Mauritánia belpolitikai helyzete konszolidálódott, de továbbra is magas a terrorfenyegetettség. A Mali északi részét érintő krízis, a jelenleg is zajló francia katonai intervenció következtében az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Mauritániában is, a korábbinál is nagyobb a nyugati állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye. Bár a hatóságok igyekeznek fellépni a terrorizmus ellen és megakadályozni a nyugati állampolgárok elrablását, ennek veszélye továbbra is rendkívül magas. 

A marokkói határtól a fővárosig, Nouakchottig húzódó és a legbiztonságosabbnak számító 500 km hosszú szakasz sem tekinthető veszélytelennek. A nagyszámú katonai, rendőri jelenlét, illetve ellenőrzési pontok ellenére, a terroristák továbbra is képesek a külföldiek közelébe férkőzni. Gyakran alkalmaznak helyi katonai vagy rendőrségi álcát is. 

A Nouadhibou-Akjouj szakasz választása kimondottan nem javasolt, mert érinti az ország belső területeit, és letér a fent említett tengerparti főútvonalról. Az ország területén kizárólag a konvojban haladás biztonságos, az éjszakai utazás mindenképpen kerülendő. A fővárosban is történtek emberrablások. A külföldiek által látogatott helyek fokozottan kitettek a terrorveszélynek!

Szenegál mauritániai határvidékén szintén jelentős a terrorfenyegetettség. Itt még a viszonylagos biztonság is csak nehézségek árán fenntartható. Különösen igaz ez a Casamance régióra, az ott élők függetlenségi törekvései miatt. Ebben az övezetben nagy az aknaveszély is. Rablótámadások történhetnek akár az autópályákon is naplemente után, az ország középső, illetve keleti területén, főként az N1-es és N2-es sztrádákon. 

Minden külföldi állampolgár vízumköteles.

Figyelem: Mauritániában az alkohol tudatmódosító szernek minősül, így annak behozatala és fogyasztása is bűncselekmény, amely komoly anyagi büntetést, akár szabadságvesztést vonhat magával. 

Olvassa el bővebben Mauritániára vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Szenegál

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A szenegáli-mauritániai határvidék szintén az AQIM egyik felvonulási területe. A terrorszervezet 2012-ben felvette az országot célpontjai listájára.

A száheli övezetben aktív terrorista csoportok miatt, felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét a fokozott elővigyázatosságra. Általánosságban ennek érdekében javasolt a nagyszámú nyugati állampolgárok által frekventált szórakozó- és találkozóhelyek elkerülése.

A szenegáli biztonsági szolgálat megerősített erőkkel figyeli és védi a külföldi turisták épségét éppen ezért fontos az általuk meghatározott előírások pontos betartása.

Hazánkat Ausztria konzulátusa képviseli konzuli ügyekben Dakarban, de uniós állampolgárként bármely más uniós ország konzulátusához is fordulhatnak segítségért és tájékoztatásért. Az országot rabati külképviseletünk felügyeli. 

A Mali északi részét érintő krízis, a jelenleg is zajló francia katonai intervenció következtében az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Szenegálban is, a korábbinál is nagyobb a nyugati állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye.

Olvassa el bővebben Szenegálra vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Gambia:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Gambiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével. Legközelebbi magyar külképviseletünk Ghánában, Accrában van.

Gambia a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Belpolitikai helyzete valamelyest konszolidálódott, az ország jelenleg politikailag stabil. Terrorizmusveszély nem jellemző az országban, azonban Szenegálhoz hasonlóan, a Casamance régióval határos országrészben gyakran felbukkannak az MFDC lázadói, akik többnyire Gambiában keresnek menedéket a kormánycsapatok elől. A keleti országrész továbbá a nyugat-afrikai fegyverkereskedelem egyik központja.

Gambia Afrika egyik legszegényebb államának számít. Itt is megvetette lábát a szervezett bűnözés. A kolumbiai és venezuelai drogkartellek bázisként használják az Európába irányuló kábítószer-csempészeti tevékenységükhöz. Mára már bizonyított összefonódás van az ilyen tevékenységet folytató illegális szervezetek és az AQIM között, amely terrorista akcióinak finanszírozásához a drog- és a fegyver-csempészetből származó bevételeket is felhasznál. Előfordulhat, hogy az óvatlan külföldi – tudta nélkül – kábítószer-csempészet áldozatává válik, aminek a következményei köztudottan súlyosak.

Serrekunda és Banjul térségben – csakúgy, mint világszerte más városokban ­− találkozhatunk bűnözéssel, mint például a zsebtolvajlás, némelykor azonban erőszakos támadások is előfordulnak. Történhetnek olyan a hatóságok által kreált „szabálysértési esetek”, amikor a gambiai rendfenntartók pénzt remélve szabnak ki büntetést.

A sötétség beállta után nem tanácsos autóval a turista számára idegen területen/területre autózni, mert az egész ország területén nagy a balesetveszély. Kerüljék a demonstrációkat, a tömeges megmozdulásokat.

Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges.

Olvassa el bővebben Gambiára vonatkozó utazási tanácsainkat >>

FONTOS:

A Budapest-Bamako rally útvonalába eső országok közül egyedül Marokkóban (Rabat) működik magyar nagykövetség és konzulátus, a többi érintett országban hivatásos magyar konzuli képviselet nincs. Baj esetén a hivatalos segítségnyújtás ezért csak rendkívül korlátozottan lehetséges. Ilyen esetekben az Európai Unió valamelyik helyi nagykövetségének konzuli szolgálatához lehet fordulni segítségért. További tájékoztatást az alábbi tájékoztatónkban talál >>  

A rabati magyar nagykövetség elérhetősége: 

Konzul: Németh Gábor
Telefon: (00-212-5) 3775-7503, 3775-0757, (00-212-6) 6344-4867 (mobil)
Ügyelet: (00 212) 6-6986-9734 (mobil - csak vészhelyzet esetén)
Fax: 3775-4123
E-mail: gqTtOcMCmwHlsLxYHC3jZjcmJhLm1pc3Npb25zQG1mYS5nb3YuaHU=

Az accrai (Ghána) magyar nagykövetség konzuli hivatalának elérhetőségei:

Konzul: Majtán Richárd
Hivatali telefon: 00-233-556-488-650
Ügyeleti mobil (bajbajutott magyar állampolgárok részére): 00-233-556-488-443
E-mail: FTrLUrwrTfG4gcwmY29uc3VsYXRlLmFjY0BtZmEuZ292Lmh1

A szenegáli tiszteletbeli konzulunk elérhetősége:

Tiszteletbeli konzul: Yves Marliére
Telefon: 00-221 338 691 919
Ügyelet: 776 326 195
Fax: 338 254 288
E-mail: WgBJo8MBDDmiZFY21kaG9uZ3JpZV9zbkBob3RtYWlsLmNvbQ==

További információ a biztonsági besorolásokról >>