Vízummentesség Magyarországra történő beutazás esetén 

Figyelem! A lista kizárólag tájékoztató jellegű! Utazás előtt a beutazás pontos feltételeiről kérjük, hogy minden esetben érdeklődjenek a kiindulási országba akkreditált magyar külképviseleten.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy 2013. július 19. napján hatályba lépett a 610/2013/EU rendelet, aminek értelmében a harmadik országbeli állampolgárok (ide értve a vízummentesen beutazókat is) csak olyan úti okmánnyal utazhatnak be a schengeni térségbe, aminek érvényessége legalább 3 hónappal meghaladja a schengeni térségből való kiutazás dátumát, és amely úti okmány a beutazáskor 10 évnél nem régebbi kiállítású.

Schengeni tagállam által kiállított érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező úti okmányok birtokosai átutazás céljából beléphetnek Magyarországra, annak érdekében, hogy beutazhassanak abba a tagállamba, amelyik számukra a hosszú távú tartózkodásra jogosító engedélyt kiállította.

Kivétel alkalmazására nincs mód; a kivételes beléptetést csak indokolt és sürgős esetben mérlegelik a határőrizeti szervek!

Magyarország által elismert úti okmányok listája a következő linken érhető el

Úti okmányok rövidítései:

M: magánútlevél
D: diplomata útlevél
SZ: szolgálati
SZIG: személyazonosító igazolvány

Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogosítvány (még ha új típusú kártya formátumú is) semmilyen esetre sem úti okmány!

A felsorolt államok, illetve területek által kiadott útlevelek birtokosai az alábbiak szerint vízummentesen utazhatnak Magyarországra:

*Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodáshoz az adott ország joga szerint tartózkodási vízum vagy tartózkodási engedély szükséges

Ország Vízummentes beutazásra jogosító úti okmány Vízummentes tartózkodás napjainak száma* Megjegyzés
Albánia M, D, SZ 90 nap 6.)
Algéria D 1 hónap
Andorra M, D, SZ, SZIG 90 nap
Antigua és Barbuda M, D, SZ 3 hónap
Argentína M, D, SZ 3 hónap
Ausztrália M, D, SZ 3 hónap
Ausztria M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Azerbajdzsán D, SZ 90 nap
Bahama-szigetek M, D, SZ 3 hónap
Barbados M, D, SZ 3 hónap
Belorusz D, SZ 90 nap
Belgium M, D, SZ, SZIG 3 hónap 5.)
Bulgária M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Bosznia-Hercegovina M, D, SZ 90 nap 6.)
Brazília M, D, SZ 90 nap
Brunei M, D, SZ 90 nap
Chile M, D, SZ 90 nap (M)
3 hónap
(D, SZ)
Ciprus M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Costa Rica M, D, SZ 90 nap
Csehország M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Dánia M, D, SZ 90 nap 5.)
Dél-Afrika D, SZ 120 nap A vízummentességi megállapodás a Dél-Afrikai Köztársaságban kibocsátott hivatalos útlevelekre is vonatkozik.
Dominikai Közösség M, D, SZ 90 nap
Ecuador D, SZ 90 nap
Egyesült Arab Emírségek M, D, SZ 90 nap
Egyesült Államok M, D, SZ 90 nap
Egyesült Királyság M, D, SZ 90 nap 1.); 5.)
Egyiptom D 90 nap
Észt Köztársaság M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Európai Közösségek Laissez-passer úti okmány 90 nap 2.)
Finnország M, D, SZ, SZIG 3 hónap 5.)
Franciaország M, D, SZ, SZIG 3 hónap 5.)
Fülöp-szigetek D, SZ 90 nap
Görögország M, D, SZ, SZIG 3 hónap 5.)
Grenada M, D, SZ 90 nap
Grúzia D, SZ 30 nap
Guatemala M, D, SZ 3 hónap
Hollandia M, D, SZ, SZIG 3 hónap 5.)
Honduras M, D, SZ 3 hónap
Hongkong Hongkong Különleges Közigazgatási Terület útlevele 90 nap
Horvátország M, D, SZ, SZIG 90 nap 3.)
India D, SZ 90 nap
Indonézia D, SZ 90 nap (2013. május 1-től)
Irán D 1 hónap
Írország M, D, SZ 90 nap 5.)
Izland M, D, SZ 3 hónap 5.)
Izrael M, D, SZ 90 nap
Japán M, D, SZ 90 nap
Jemen D 90 nap
Kambodzsa D, SZ 90 nap
Kanada M, D, SZ 3 hónap
Kazahsztán D, SZ 30 nap
Kelet-Timor M, D, SZ 90 nap
Kína D, SZ D: 90 nap
SZ: 30 nap
Kirgizisztán D, SZ 30 nap
Kolumbia M, D, SZ 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig speciális útlevelekkel is
Koreai Köztársaság M, D, SZ 90 nap
Kuba D, SZ 90 nap
Kuvait D, SZ 90 nap speciális útlevelekkel is
Laosz D, SZ 90 nap
Lengyelország M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Lettország M, D, SZ 90 nap 5.)
Libanon D 90 nap
Liechtenstein M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Litvánia M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Luxemburg M, D, SZ, SZIG 3 hónap 5.)
Macedónia M, D, SZ 90 nap
Makaó Makaó Különleges Közigazgatási Terület útlevele 90 nap
Malajzia M, D, SZ 90 nap
Málta M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Máltai Lovagrend D 90 nap Szuverén Máltai Lovagrend
Marokkó D, SZ 90 nap
Mauritius M, D, SZ 3 hónap
Mexikó M, D, SZ 90 nap
Moldova M, D, SZ 90 nap 6.)
Monaco M, D, SZ 90 nap
Mongólia D, SZ 90 nap
Montenegró M, D, SZ 90 nap
Németország M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Nicaragua M, D, SZ 90 nap
Norvégia M, D, SZ 90 nap 5.)
Olaszország M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Oroszország D, SZ 90 nap
Örményország D, SZ 30 nap
Palau M, D, SZ 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig  speciális útlevelekkel is
Panama M, D, SZ 90 nap
Paraguay M, D, SZ 90 nap
Peru M, D, SZ 90 nap
Portugália M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Románia M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Salvador M, D, SZ 90 nap
San Marino M, D, SZ 90 nap
Saint Kitts és Nevis M, D, SZ 3 hónap
Saint Lucia M, D, SZ 90 nap
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek M, D, SZ 3 hónap
Seychelle-szigetek M, D, SZ 3 hónap
Spanyolország M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Svájc M, D, SZ, SZIG 90 nap
Svédország M, D, SZ, új típusú SZIG 90 nap 4.), 5.)
Szamoa M, D, SZ 90 nap
Szerbia M, D, SZ 90 nap 8.) M
Szingapúr M, D, SZ 90 nap
Szlovákia M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Szlovénia M, D, SZ, SZIG 90 nap 5.)
Szváziföld D 30 nap
Tajvan M, D, SZ 3 hónap 7.)
Tádzsikisztán D, SZ 90 nap
Thaiföld D, SZ 90 nap
Tonga M, D, SZ 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig  speciális útlevelekkel is
Törökország D, SZ 90 nap speciális útlevelekkel is
Trinidad és Tobago M, D, SZ 90 nap
Tunézia D, SZ 30 nap speciális útlevelekkel is
Türkmenisztán D, SZ 90 nap
Új-Zéland M, D, SZ 90 nap
Ukrajna D, SZ 90 nap
Uruguay M, D, SZ 90 nap
Üzbegisztán D 30 nap
Vanuatu M, D, SZ 90 nap
Vatikán M, D, SZ 90 nap
Venezuela M, D, SZ 90 nap
Vietnam D, SZ 90 nap

*Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodáshoz az adott ország joga szerint tartózkodási vízum vagy tartózkodási engedély szükséges

1. Vízummentes:

509/2014/EU RENDELET értelmében vízummentességet élveznek az brit útlevélbe bejegyzett alábbi kategóriák:

1. British nationals (Overseas) – a (tengerentúli) brit állampolgárok;

2. British overseas territories citizens (BOTC) – a tengerentúli brit polgárok;

3. British overseas citizens (BOC) – a tengerentúli brit polgárok;

4. British protected persons (BPP) – az Egyesült Királyság védelmét élvező személyek;

5. British subjects (BS) – a Brit Nemzetközösség tagjai.

2.) Az Európai Közösségek Bizottsága Magyar Köztársaságban lévő Delegációjának tagjai az említett úti okmánnyal vízum nélkül léphetnek be a Magyar Köztársaságba, és ott szolgálati idejük alatt vízum nélkül tartózkodhatnak.

3.) Horvát állampolgárok személyi igazolvánnyal csak abban az esetben utazhatnak be, ha utazásuk célja nem munkavállalás vagy jövedelemszerző tevékenység folytatása.

4.) Svéd állampolgárok új típusú (2005. október 1. után kibocsátott, a birtokos állampolgár-ságára vonatkozó bejegyzést is tartalmazó) svéd személyi igazolvány birtokában jogosultak Magyarországra történő beutazásra.

5.) Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállama.

6.) Az (M) magánútlevéllel utazók csak biometrikus útlevelek birtokában vízummentesek a schengeni határok átlépésekor.

7.) A vízummentesség csak az olyan, Tajvan által kiállított útlevéllel rendelkező személyekre vonatkozik, amely útlevelek tartalmaznak személyiigazolvány-számot.

8.) kivéve a koszovói Szerb Koordinációs Igazgatóság (Serbian Coordination Directorate , szerbül: Koordinaciona uprava) által kiadott úti okmányok

Ezen kívül vízummentesség vonatkozik az alábbiakra:

  • A vízumkötelezett országok azon állampolgárai, akik rendelkeznek a tagállamok és valamely harmadik ország által megkötött kishatárforgalmi megállapodásban meghatározott kishatárforgalmi engedéllyel, amennyiben a kishatárforgalmi rendszer összefüggésében gyakorolják jogaikat (Magyarország 2007. decemberében kötött kishatárforgalmi megállapodást Ukrajnával. További információért ld: 2007. évi CLIII. tv.)
  • A tagállamok egyikében huzamosan élő, menekültként elismert vagy hontalan személyek, valamint más olyan személyek, akik egy ország állampolgárságával sem rendelkeznek, az adott tagállam által kibocsátott úti okmány birtokában 90 napon belüli tartózkodás tekintetében vízummentességet élveznek. Tagállam alatt a schengeni tagállamok, a 2004. május 1-jén az EU-hoz csatlakozott 10 állam, valamint Románia, Bulgária és Horvátország értendő;
  • Az a menekültként vagy hontalanként elismert harmadik országbeli állampolgár, aki az 539/2001/EK tanácsi rendelet II. mellékletében (ld. fent) szereplő állam által kiállított úti okmánnyal rendelkezik;
  • Katasztrófa vagy baleset során a segély- vagy mentő légi jármű személyzetének tagjaként szolgálatot teljesítő, továbbá a segítségnyújtásban közreműködő harmadik országbeli állampolgár;
  • Az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európa Tanács vagy a Nemzetközi Büntetőbíróság által kiállított úti okmánnyal rendelkező harmadik országbeli állampolgár;
  • A polgári légi jármű személyzetének tagja és a légi-utaskísérő;
  • A tengerhajózási személyzet tagja;
  • A nemzetközi belvízi utakon közlekedő úszólétesítmény személyzetének tagja;
  • Valamely schengeni tagállam által kiadott, a vízumkérelmek feldolgozásáról és a kiadott vízumok módosításáról szóló kézikönyv 2. mellékletében (a továbbiakban Kézikönyv - lásd jelen tájékoztató mellékleteként) felsorolt engedéllyel rendelkező külföldi, érvényes úti okmány, valamint az engedély birtokában az engedély érvényességi idején belül 6 havonta legfeljebb 3 hónapig, vízummentesen mozoghat a többi schengeni tagállam területén.
  • Vízummentesen utazhatnak be azon harmadik országok diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai, melyekkel bilaterális alapon részleges vízummentességi megállapodást kötött Magyarország (az erre vonatkozó táblázat megtalálható itt: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummentesseg- magyarorszagra-torteno-beutazas-eseten)
  • a diplomata útlevelek birtokosai, akik az egyes harmadik országokkal kötött vízumkönnyítési megállapodások alapján mentesülnek a vízumkötelezettség alól (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/unios- vizumkonnyitesi-megallapodasok)
  • A Schengeni Megállapodásnak, valamint a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódexnek a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkező személyek mozgása tekintetében történő módosításáról szóló 265/2010/EU rendelet értelmében valamely schengeni tagállam által kiadott hosszú távú tartózkodásra jogosító (D) vízumával rendelkező külföldi bármely hathónapos időszakban három hónapos időtartamra a tartózkodási engedély jogosultjával azonos feltételekkel utazhat más tagállamokba.