2018. június 6-án 20:00 órai kezdéssel (a helyi idő +1 óra a magyarországihoz képest) rendezik Bresztben a Fehéroroszország (Belarusz) - Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzést.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésjegyek beszerzéséhez segítséget nyújtani nem tud.

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne az OSK Brestskiy Stadion, befogadóképessége 10.169 fő. Címe: Fehéroroszország (Belarusz), Breszt, Gogol u. 9. (224030 Брест, ул. Гоголя, 9), GPS-koordináták: 52.089731, 23.682708, telefonszám: +375 162 20 84 59, web: http://oskbrest.by. A stadionhoz legközelebbi parkoló a Gogol utca 2. alatt (Брест, ул. Гоголя, 2.) található. 

Közúton Budapestről mintegy 780 kilométer a távolság. Célszerű Szlovákián és Lengyelországon keresztül közlekedni, mivel Breszt közvetlenül a lengyel – belarusz határ mellett helyezkedik el. A határátlépés Terespol/Brest átkelőnél javasolt, az átkelésénél ellenőrzik a gépjárművek eredetét és vámelőjegyzésbe veszik. Ez időigényes eljárás. Zöldkártya nélkül nem engedélyezett a gépjárművek beléptetése. A behozott, külföldön regisztrált jármű/közlekedési eszközt csak az a személy használhatja, aki a járművet az ország területére behozta. A közlekedési eszköz/jármű használati jogának más személyre történő átruházása a jármű elkobzása melletti, vagy a nélküli pénzbüntetést von maga után. 

A külföldi regisztrációval rendelkező gépjárművek esetében az autópályák fizetősek, a számlafizetés egy előre megvásárolt E-út díj mérő eszköz, mely beszerzése kötelező (javasolt az első benzínkútnál beszerezni és pénzzel feltölteni). Ezzel az eszközzel történik a fizetés, menet közben automatikusan a megtett távolság függvényében. Az ország elhagyása előtt a visszaszolgáltatott készülék árát visszatérítik, az egyenleget azonban nem. A díjköteles szakaszokat ezen weblapon le lehet ellenőrizni (angol): http://beltoll.by/index.php/en

Az országba magyar állampolgár főszabály szerint csak érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be (személyazonosító igazolvánnyal NEM!). A vízumügyintézés Fehéroroszország (Belarusz) budapesti nagykövetségén lehetséges: http://hungary.mfa.gov.by/hu/consular_issues

Bresztbe történő utazás esetén lehetőség van vízummentes beutazásra (http://tour.brest.by), amelyhez az érvényes útlevél és utasbiztosítás mellett szükség van egy helyi utazási iroda (http://tour.brest.by/tuoroperators.html) által kiadott dokumentumra. A lehetőség részleteiről Fehéroroszország (Belarusz) budapesti nagykövetségén érdeklődhetnek: http://hungary.mfa.gov.by/hu/consular_issues. (Maximum 5 naptári napig történő vízummentes beutazás lehetősége a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező és távozó, érvényes útlevéllel, minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel rendelkező magyar állampolgárok esetében is fennáll.) 

A határátlépéssel egyidőben migrációs kártyát kell kitölteni, amelyen fel kell tüntetni a belépés, távozás időpontját, tartózkodási helyet. A kiutazás pillanatáig meg kell őrizni. 5 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrálni is szükséges, amelyet a hotelek automatikusan végeznek, részletesen lásd az utazási tanácsokban >>

A Breszthez legközelebbi (350 km!) olyan nemzetközi repülőtér, ahova Magyarországról légijárat indul, Minszkben található (hétfőn, csütörtökön, vasárnap közlekedik). A repülőtér a fővárostól közel 50 km-re helyezkedik el. Minszkből közvetlen autóbuszjárattal és vonattal is el lehet jutni Bresztbe. (http://ticketbus.by; https://www.rw.by/en). Jegyárak: Repülőtér – Minszk: Taxi: 30 – 55 BYN; busz: 3,71 – 4 BYN; vonat: 2,50 BYN. Minszk – Breszt: vonat: 8 – 88 BYN; busz: 14 – 16 BYN. Bresztben a taxi: 0,1-0,8 BYN/km; helyi buszjegy: 0,5 BYN.

Közbiztonság

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott figyelem különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. Ha mégis probléma adódna, a helyi rendőrség a 102-es segélyhívószámon érhető el.

Pénzváltás, fizetés

Az ország hivatalos fizetőeszköze a BYN (belarusz rubel). Magyar forintot az országban nem váltanak, így készpénzes fizetés esetén a pénzváltáshoz az EUR vagy USD előre beszerzendő. Az országban ugyanakkor a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók

Az országban a hivatalos nyelv az orosz és a belorusz, a lakosság szűk köre beszél csak angolul. 

Közterületen - erre kijelölt helyen kívül - az alkoholtartalmú italok fogyasztása tilos. Narkotikumok, pirotechnikai eszközök birtoklása tilos! Ezen cselekmények elzárást és komoly pénzbüntetést, adott esetben bírósági eljárást és szabadságvesztés büntetést vonnak maguk után. A stadionba történő beléptetést alapos ruházat átvizsgálás előzi meg, szúró-vágó eszközök, alkoholtartalmú italok bevitele tilos. A biztonsági és rendvédelmi szervek a szabályokat mérlegelés nélkül betartatják!

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat >> 

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján: https://konzved.mfa.gov.hu

Magyarország Minszki Nagykövetségének elérhetőségei:

Посольства Венгрии в Республике Беларусь
220034 Minszk, Platonova utca 1/B
Telefon: +375-17-233-9168 (munkaidőben hívható vezetékes szám)
Konzuli ügyelet: +375-44-721-8005 (vészhelyzet esetén a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)
E-mail: XeCsTtGxwBREsrtpoR6mxAZNNbWlzc2lvbi5tc2tAbWZhLmdvdi5odQ==

Breszti Tiszteletbeli Konzulátus:

Szergej Nyikolájevics Nedbájlov tiszteletbeli konzul
Breszt, Komszomolszkaja utca 6.
TEL/FAX: +375 162 21-42-34; +375 162 27-09-85
E-mail: QYGwyYcivUZmTs7NO30O3WY29uc3VsaHVicmVzdEBnbWFpbC5jb20=

Útba eső magyar külképviseletek:

Kassai Főkonzulátus - Szlovákia
040 01 Kosice, Hlavná 67. 
Konzuli ügyelet: 00-421-911-892-211

Krakkói Főkonzulátus - Lengyelország
31-503 Kraków, ulica Lubicz 17 h
Konzuli ügyelet: 00 48 602 572 116 (mobil)

Varsói Nagykövetség - Lengyelország
00-559 Warszawa ul. Fryderyka Chopina 2.
Konzuli ügyelet:
00 48 22 537-56 60;
00 48 602-572 116