Kérjük, hogy amennyiben a 2021. évi Labdarúgó Európai Bajnokságra tervezi utazását, a Konzuli Szolgálat alábbi tájékoztatóját olvassa el és tájékozódjon az aktuális utazási tanácsokról!

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, így a 408/2020. Kormányrendelet alapján a legtöbb ország az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriában szerepel.

A külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a járványhelyzet következtében váratlanul bevezetett intézkedésekről, korlátozásokról a konzuli szolgálat sem értesül azonnal, így, ahogy lent is felhívjuk a figyelmet, a tájékoztatás hiányosságából eredő lehetséges károkért felelősséget vállalni nem tud. A beutazási szabályok mellett az oda utaztató légitársaságok egyéb utazási feltételeket is megkövetelhetnek, ezért légi úton történő utazás esetén a légitársasággal is egyeztessenek.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a Konzuli Szolgálatnak nincs lehetősége a fogadó ország járványügyi szabályait megkerülve bárminemű felmentést vagy könnyítést kieszközölni. Így például: karanténkötelezettség vagy kijárási tilalom alóli felmentést elősegíteni, tesztek vagy oltások megszervezésében, járványügyi előírások megszegésének pénzbírsággal vagy bármilyen büntetéssel járó eljárása megszüntetésében közbenjárni, vagy azt befolyásolni.

Ezúton hívjuk fel külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan tartsák be, a fogadó ország hatóságainak utasításait kövessék fokozott figyelemmel.

Kérjük azon magyar állampolgárokat, akik a játékokra utaznak, hogy a hatékonyabb konzuli védelem megszervezhetősége (biztosíthatósága) érdekében, adják meg utazási adataikat az Online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu 

Felhívjuk a Labdarúgó Európa Bajnokságra kiutazó, vagy már ott tartózkodó honfitársaink figyelmét, hogy kiemelten vigyázzanak okmányaikra, pénzükre, értéktárgyaikra: semmiképpen ne hagyják azokat őrizetlenül, még bérelt szállásukon, bezárt gépkocsijukban sem!

Kérjük továbbá, hogy az esetleges problémák megelőzése céljából kiutazásuk előtt gondosan tanulmányozzák az adott országra vonatkozó, valamint az utazás során érintett egyéb országokra vonatkozó utazási tanácsokat a Konzuli Szolgálat honlapján: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs 

Javasolt intézkedések utazás előtt

1. Legyen felkészült!: Utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs, különösen a beutazási és biztonsági információkról.

2. Regisztráljon konzuli védelemre a Konzuli Szolgálat honlapján! A hatékonyabb konzuli védelem megszervezhetősége (biztosíthatósága) érdekében, regisztrálja adatait a Konzuli Szolgálat, Konzinfo Ügysegéd: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu oldalán.

3. Töltse le a Konzinfo Utazom mobilalkalmazást! https://konzuliszolgalat.kormany.hu/konzinfo-utazom-mobil-alkalmazas  

4. Szállás: Érkezése előtt rendezze szállás foglalását. 

5. Belépőjegyek: Megbízható forrásból vásárolja meg belépőjegyét. A stadionokon kívüli árusítás illegális tevékenységnek minősül.

6. Szerezze be Európai Egészségbiztosítási Kártyáját!: Az  Európai Egészségbiztosítási Kártya beszerzéséről és az egészségügyi szolgáltatásokról bővebben itt tájékozódhat.

7. Rendelkezzen utasbiztosítással!: Utazás előtt gondoskodjon megfelelő, mindenre kiterjedő utas biztosításról.

8. Közlekedés és vezetés: Kérjük, utazási tanácsaink tanulmányozását! 

9. Úti okmány: Utazás előtt győződjön meg, hogy útlevele vagy kártya formátumú személyazonosító igazolványa érvényes-e az utazás során. Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal utazhatnak külföldre. Tájékozódjon a vízuminformációkról is utazási tanácsainkban! A régi típusú és az ideiglenes személyi igazolványok elfogadásával kapcsolatban merültek fel gyakorlati problémák tekintettel arra, hogy  azok adattartalma csak magyar nyelvű és a régi típusú személyi igazolvány könnyen hamisítható. Javasoljuk az új típusú, plasztik kártyás személyi igazolványok használatát. Javasoljuk, hogy úti okmányáról készítsen fénymásolatot és azt tartsa magánál, útlevelét vagy személyi igazolványát helyezze biztonságba.

10. Tanúsítson felelős magatartást: Alkoholt csak mértékkel fogyasszon! A stadionokban az alkohol fogyasztása nem megengedett.

11. Szükség esetére tartsa magánál az alábbi elérhetőségeket: 

Sürgősség esetén 112

Konzuli intézkedés szükségessége esetén: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/magyarorszag-kulkepviseletek 

12. Kövesse az aktuális információkat: Kérjük, hogy utazása előtt és az adott országban történő tartózkodása során kövesse a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és a helyi hatóságok tájékoztatását.

Konzuli elérhetőségek

Külgazdasági és Külügyminisztérium:

Külföldön történt bajba jutás esetén munkaidőben forduljon a legközelebbi magyar nagykövetség Konzuli Hivatalához, a Konzuli Szolgálat oldalán található vonalas telefonszámon! Munkaidőn túl hívja az alábbi központi ügyeleti telefonszámot Magyarországon: 06 80 36 80 36 (külföldről: 00 36 80 36 80 36), vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111 elérhetőségeinkre! Az egyes konzulátusok  munkaideje megtalálható a külképviseletek honlapján.

További hasznos honlapok:

Helyszín szerinti konzuli információ:  

Vigyázzanak értéktárgyaikra!

Az EB helyszínein, de a mérkőzéseknek helyt adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkedik a lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasoljuk, hogy csak a valóban szükséges iratokat hozzák magukkal (pl. adókártyát ne), az úti okmányokat, bankkártyákat, TAJ-kártyát, készpénzt belső zsebben tartsák. Nem tanácsos az útlevelet és a személyazonosító igazolványt egy zsebben tartani, különösen nem a nadrág hátsó zsebében, ahonnan pillanatok alatt kiemelhetik. A hátizsák kisebb, külső zsebeiben szintén nem tanácsos értékeket (pl. mobiltelefon) tartani, mert onnan azokat könnyen kiemelik.  A készpénzt is kisebb összegekben, több helyen javasolt tartani. Ha a szálláson van széf, érdemes azokat igénybe venni, az értékeket ott elhelyezni, és csak az útlevelet és egy napra elegendő készpénzt magukkal vinni.

Parkolásnál az autó utasterében látható helyen ne maradjon érték vagy annak tűnő tárgy, és a gépkocsi papírjait se hagyják ott.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kihelyezett konzuli tisztviselőink nem tudnak segítséget nyújtani többek között a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, azok elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy akár fuvarozásban, nincs lehetősége a fogadó ország járványügyi szabályait megkerülve bárminemű felmentést vagy könnyítést kieszközöln