Konzuli információk a Svájc-Magyarország világbajnoki labdarúgó selejtező mérkőzés kapcsán (2017. október 7., Basel)

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne a Bázeli St. Jakob Park Stadion (St. Jakobs-Strasse 395, 4052 Basel), amely a város dél-keleti részén található, nagyjából 3 km-re a központtól. Gyalogosan, tömegközlekedéssel és gépjárművel is elérhető. A taxiárak meglehetősen magasak.

A stadion az A2-es autópályáról könnyen megközelíthető, a „St. Jakob” kijáratnál lehajtva.

A központi pályaudvar (Basel SBB/SNCF) a „Basel St. Jakob” vasútállomásról vonattal 8 perc alatt érhető el. Alternatív lehetőség a 10-es és 11-es villamosvonal „Rodersdorf”, illetve „St. Louis Grenze” irányában. Németország felé a vonatok a Badischer Bahnhof” állomásról indulnak, amely a 36-os számú busszal „Schifflände” irányában 10 percre található. A belvárosba legegyszerűbben a 14-es villamossal vagy a 37-es busszal lehet eljutni. 

Egy rövid szakaszra szóló jegy 2,30.-CHF, amely 4 megállóra való utazásra  jogosít – egy irányban akár átszállással együtt.

Budapest és Bázel között közvetlen repülőjárat közlekedik. A – már Franciaország területén elhelyezkedő EuroAirport – repülőtérről az 50-es busszal 15 perc alatt ér a központi pályaudvarhoz.

További információk a tömegközlekedéssel kapcsolatban: www.bvb.ch/en

A személygépkocsival érkező szurkolók számára jelezzük, hogy a svájci autópályák használatához (zöld táblával jelölik) kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk. Az autópályajegyek a forgalmasabb svájci határátkelő-helyeken megvehetők, személygépkocsinként 40,- CHF-ért. 

Autópályákon az általános megengedett legnagyobb haladási sebesség – a magyarországitól eltérően – 120 km/h. A minimális sebesség-túllépést is igen szigorúan büntetik a svájci hatóságok.

A magyar utazók sok esetben szigorúnak értékelik a rendőrség vagy a határőrség fellépését, eljárását. Különösen közlekedési szabálysértéseknél kifogásolták a kiszabott bírság összegét. A jogszabály ugyanis több száz svájci frankos tételek kiszabását is lehetővé teszi. A külképviselet tapasztalata szerint vitás esetben az együttműködő magatartás a célravezető, a határozat ellen pedig utólag fellebbezni lehet, a megadott határidőn belül

Svájcba magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. 

Közbiztonság

Svájc közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak – elsősorban vagyon elleni – bűncselekmények, különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban. Az esetről – a biztosítónál történő kárérvényesítés érdekében is – mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni.

Pénzváltás, fizetés

Svájc hivatalos fizetőeszköze a svájci frank. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók

Egyes kereskedelmi részterületeken született bilaterális megállapodások megléte ellenére Svájc nem tagja sem az EU-nak, sem pedig a vámuniót jelentő Európai Gazdasági Térségnek, ezért az országba beutazni szándékozók vámellenőrzésre számíthatnak. A svájci vámelőírásokról szóló részletes tájékoztatás az alábbi internetes címen érhető el.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2014. július 1-ével változtak a vámszabályok. Erről részletes tájékoztatást a fentebb megadott honlapon találnak. 

Nem kereskedelmi forgalomban, 17 év felett, személyenként vámmentesen bevihető az országba:

  • 18% alkoholtartalomig 5 liter,
  • 18% alkoholtartalom fölött 1 liter alkoholos ital,
  • 250 db cigaretta vagy
  • egyéb dohánytermékek összesen 250 g,
  • 1 kg húsáru (kivéve a vadhús),
  • 1 kg vaj,
  • 1 l tejszín,
  • zsír, olaj, margarin fogyasztási célból 5 l/kg.

Áruk személyenként összesen 300.-CHF összértékig vihetők be vámmentesen. (A személyeknek szóló értékhatárt összevonni nem lehet.) Különös gondossággal javasolt eljárni bizonyos érzékenynek tekintett mezőgazdasági termékek (hús, hústermékek, tejtermékek, stb.) esetében.

Svájcban a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú, de rendkívül magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei. A Svájcba utazó magyar állampolgárok figyelmét fel kell hívni arra, hogy még néhány napos svájci utazás előtt is feltétlenül javasolt egy mindenre kiterjedő utazási biztosítás megkötése. 

Annak ellenére, hogy Svájc nem tagja sem az Európai Uniónak, sem az Európai Gazdasági Térségnek, egy külön megállapodás alapján 2006. április 1-től a magyar állampolgárok meghatározott feltételek között az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyával Svájcban is igénybe vehetik azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az átmeneti svájci tartózkodásuk ideje alatt orvosilag szükségesnek minősülnek. Az ellátásról szóló számlát azonban a betegnek kell rendeznie, a költségek térítése csak utólag kérhető, de az utólagos térítés is csak a vonatkozó feltételek teljesülése esetén lehetséges és meghatározott önrész fizetendő.

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, a külképviselet javasolja, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján: https://konzved.mfa.gov.hu

Amennyiben szurkolók bajba jutnak, Magyarország Berni Nagykövetségének konzuli ügyeleti számát hívhatják, tel: 00-41-79/826-47-14. 

A Konzuli Hivatal további elérhetőségei: Eigerplatz 5. 11. Stock 3007 Bern, tel: (00)-(41)-(31)-371-13-55, 371-13-56, E-mail: sIyRImPqXwKYdt8gkzTccggY29uc3VsYXRlLmJybkBtZmEuZ292Lmh1.

További információ >>