Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és konzuli hivatal Algír

Aktuális:

2021. 01. 04.
Beutazási feltételek

2020. március 17-én bejelentésre került az algériai határok lezárása: a hatóságok határozatlan időre felfüggesztettek minden légi és tengeri utasforgalmat és lezárták az ország szárazföldi határait – ez jelenleg is hatályos még.  December 6-tól 9 hónap leállást követően szigorú egészségügyi intézkedések mellett ismételten újraindultak az Air Algérie belföldi járatai, az újranyitás azonban továbbra sem érinti a nemzetközi járatokat. A belföldi újrainyitás első lépcsőjeként a járatok az ország déli részének teljes területére, illetve az északi régió 50%-ba közlekednek. A légiközlekedés igénybevételét nem kötik negatív teszteredmény vagy orvosi igazolás bemutatásához. Az országban és a térségben történő esetszámok folyamatos növekedése következtében egyelőre nincs is napirenden a határnyitás kérdése. Az algériai hatóságok egyértelműen kijelentették, hogy ameddig nem stabilizálódik a helyzet a szomszédos Marokkóban és Tunéziában, valamint azokban az európai országokban, amellyel a COVID-19 járványt megelőzően Algéria rendszeresen közlekedő repülőjáratokat tartott fent, nem is várható határnyitás. Az Algériába való beutazás csak saját állampolgárok számára engedélyezett repatriációs járatokon, illetve az Algériában rezidens külföldiek számára a nagykövetségek kérelmére a Külügyminisztérium állít ki engedélyt. A diplomaták és olajipari munkások számára a beutazást engedélyezik, más szektoroknál eseti alapú az elbírálás.

Karantén intézkedések

Az országba történő belépéskor 14 napos karanténkötelezettség érvényes, amelyet a belépő személyek a hatóság felé megjelölt címen kötelesek letölteni. Diplomaták esetében két hét házi karantént írnak elő, az ellenőrzési eljárás azonban pontosan nem ismert.

Az egészségügyi miniszter, Abderrahmán Ben Búzíd és a magánlaboratóriumok képviselői közötti megbeszélést követően a népegészségügyi és kórházi reformokért felelős minisztérium december 23-i közleményében az alábbi összegekre csökkentették a koronavírus tesztek költségeit: a PCR teszt 8800 DA-ba (~22 000 Ft), az antigén gyorsteszt 3600 DA-ba (~9 000 Ft) és a szerológiai teszt 2200 DA-ba (~5 500 Ft) kerül. A 30 magánlabor közül 19 csatlakozott a javaslathoz, a lista a napokban további laboratóriumokkal bővül. Az országban tartózkodó, illetve az országot elhagyó állampolgárok számára az alábbi, előző javaslathoz csatlakozott laboratóriumokkal javasoljuk felvenni a kapcsolatot:

Szárazföldi közlekedés lehetőségei

A tömegközlekedési eszközök 2021. január 1-től történő fokozatos és ellenőrzött keretek között megvalósuló újraindulása a december 6-tól működő belföldi járatokat, illetve a hétvégén is közlekedő tömeg- és magánközlekedést követően a tartományok közötti, vasúti, autóbuszos, illetve taxival történő közlekedést érinti. A fokozott újraindulás keretében a buszokon az utasok számát 50%-ra csökkentik, a 9 férőhelyes járműveken 5 fő, míg a 7 férőhelyes járműveken 4 fő utazhat.  

Kijárási korlátozások

A 20:00-tól reggel 5:00-ig tartó részleges kijárási tilalom  2021. január 1-től újabb 15 nappal meghosszabbításra került  , amely a korábbi 34 tartomány helyet immár csak 29-et érint:  

Laghouat, Oum El Bouaghi, Batna, Bejaia, Biskra, Blida, Bouira, Tebessa, Tlemcen, Tizi-Ouzou, Algír, Jijel, Sétif, Guelma, Sidi Bel Abbes, Annaba, Constantine, Médéa, M’Sila, Oran, Boumerdes, Tissemsilt, Souk Ahras, Tipaza, Mostaganem, Mascara, El Tarf, Ain Temouchent és Relizane 

Az alábbi 19 tartományt továbbra sem érinti a részleges kijárási tilalom: Adrar, Chlef, Béchar, Tamanrasset, Djelfa, Tiaret, Saida, Skikda, Ouargla, El Bayadh, Illizi, Bordj Bou Arréridj, Tindouf, El Oued, Mila, Khenchela, Ain Defla, Naama és Ghardaia. 

Az egyes tartományok kormányzói az illetékes hatóságok jóváhagyását követően az egészségügyi helyzet és a gócpontok alakulásának függvényében a helyzet által megkövetelt minden szükséges intézkedést megtehetnek, úgy, mint például kijárási tilalom bevezetése, vagy a már meglévő kijárási tilalom időpontjának módosítása

A kijárási tilalmat megszegőket pénzbírsággal (10 000 DA ~kb. 23 000 Ft) büntetik. 

Egyéb korlátozó intézkedések

Minden gyülekezés betiltásra került, beleértve a családi rendezvényeket, a politikai tüntetéseket. December 2-től ugyanakkor a fokozatos ellenőrzés mellett megnyithattak a több mint 500 hívő befogadására alkalmas mecsetek. A maszk viselése közterületeken, nyilvános helyeken kötelező.   

Az Abd el-Azíz Dzserád miniszterelnök által november 15-én elrendelt, november 17-től kezdődő 15 napos részleges kijárási tilalom az alábbi intézkedések mellett 2021. január 1-jétől újabb 15 nappal meghosszabbításra került:

  • A kereskedelmi tevékenységet illetően a használtautó piacok bezárásának további 15 nappal történő meghosszabbítása országos szinten.
  • A sportcsarnokok, edzőtermek, szórakozási, rekreációs és szabadidős tevékenység eltöltésére alkalma helyek, strandok, ifjúsági és kulturális központok 15 napos időtartamra történő bezárása a kijárási tilalommal érintett 29 tartományban.
  •  A kijárási tilalommal érintett 29 tartományban az alábbi kereskedelmi egységek a korábbi 15 óra helyett immár 19 óráig tarthatnak nyitva: a háztartási eszközöket árusító üzletek, a háztartási és dekorációs cikkeket értékesítő üzletek, a lakberendezési üzletek, a sportcikkeket árusító üzletek, a férfi és női fodrászatok, a játékboltok, a bevásárlóközpontok és a cukrászdák.
  • Az éttermek, kávézók és gyorséttermek kizárólag elvitelre értékesíthetnek és szintén  19 óráig tarthatnak nyitva.

Az óvodák és bölcsődék a befogadóképességük 50%-os kihasználtságával, az oktatás az általános iskolák alsó és felső tagozataiban október 21-én, majd a felső tagozatokban és középiskolákban november 4-én újraindult. A november 22-i dátum helyett december 15-én megnyitottak a felsőoktatási intézmények is. Az egyetemi félév 12 hetes lesz és az oktatás a hallgatók csoportokra bontása mellett a legfőbb tantárgyak esetében jelenléti formában zajlik, a többi tárgy távoktatás formájában valósul meg.

Az idei kései tanévkezdés következtében az őszi szünetet az oktatási minisztérium által meghatározott 2020/2021-es tanterv alapján törölték, a téli szünetet 15 nap helyett 10 napra (2021. január 28-február 6.), míg a tavaszi szünetet a 15 nap helyett szintén 10 napra (2021. március 11-március 20.) csökkentették. 

Az Algériában rekedt, és hazajutni kívánó magyarok vegyék fel a kapcsolatot konzulátusunkkal telefonon illetve emailen. 

Tüntetések: Esetleges tömegmegmozdulások esetén a nagy tömeget, tüntetéseket mindenképpen kerüljék el. Ha ilyen közelébe kerülnének, viselkedjenek körültekintően és haladéktalanul távolodjanak el. A helyi hatóságok, biztonsági szervek utasításait tartsák be. 

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Algéria alább felsorolt részei veszélyesnek minősülnek és ennek megfelelően a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást a következő területekre: az ország Líbiával határos Illizi tartománya mintegy 600 kilométer hosszúságban, a Mauritániával, Malival és Nigerrel határos terület 450 kilométeres sávban (Tindouf, Adrar, Tamanrasset, Illizi wilayák területe), a marokkói határ Béchartól délre lévő része, valamint a tunéziai határ mellett Tebessa és Kenchela városok közötti területek. Jijel és Skikda közötti területeken továbbra is jelen vannak szélsőséges csoportok. Tindouf régióban a nyugat-szaharai menekültek táborai közelében erős a katonai jelenlét, a politikailag érzékeny területre nem javasoljuk a látogatást.

Az ország előzőekben kiemelt részei az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület. Ain Defla kormányzóságban, Batna kormányzóság hegyvidéki területein közepes mértékű terrorista fenyegetettséggel kell számolni. 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Algéria nagyobb városaiban (pl. Algír, Tipasa, Tlemcen, Oran), ahol a rendőri jelenlét látványos, a közbiztonság megfelelő. Az itt tartózkodó magyar állampolgárok is kerüljék azonban az esetleges tömeggyűlések helyszíneit, fokozott körültekintéssel járjanak el, a távolsági utazásoktól pedig lehetőleg tartózkodjanak. A biztonsági erők által kevésbé ellenőrzött, távolabbi vidékek felkeresése, a turista célú távolsági utazások nem javasoltak.

Franciaország Maliban történt katonai beavatkozását követően Algériában is megnőtt a terrortámadások lehetőségének veszélye és a külföldi érdekeltségek vagy állampolgárok elleni megtorló támadások és emberrablás valószínűsége. A nehezen ellenőrizhető déli, délkeleti és nyugati sivatagi és félsivatagi határszakaszokon rendszeresek a terrorcsoportok átszivárgási kísérletei, melyek jelentős algériai képességeket kötnek le.

A közigazgatási intézmények, a nyugati érdekeltségek, valamint a külföldiek által látogatott éttermek, kávézók lehetnek elsődleges célpontok, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy terrortámadás az egész ország területén bármikor, bárhol előfordulhat. A terrorista csoportokkal folytatott fegyveres összeütközések miatt – a fővárosban és a nagyobb tengermelléki városokban is – mindennaposak az ellenőrzések. Az elmúlt években az utak mentén lévő ellenőrző pontokat robbanóanyag-kereső berendezésekkel látták el, és növelték a rendőri és katonai járőrök számát. A fontosabb középületeknél fémkereső kapuk működnek. A külföldi diplomaták Algír megye területét csak előzetes engedély birtokában, biztonsági kísérettel hagyhatják el. Szigorúan tilos katonai és biztonsági szempontból fontos létesítmények fényképezése – fényképezésnél mindenképpen körültekintően járjanak el. Kábítószer birtoklása, illetve az azzal való kereskedés rendkívül szigorú büntetőjogi megítélés alá esik.

Az Al Kaida az Iszlám Maghrebben (AQMI) és más terrorista csoportok jelenléte, valamint a különböző törzsi függetlenségi harcok miatt a Száhel-övezet (Mauritánia, Mali, Niger) és Algériának ezen országokkal határos déli országrésze ugyancsak különösen fenyegetett térségnek minősül, ahol az emberrablás veszélye kiemelten magas. Romlott a biztonsági helyzet Tunézia déli területein, s ez a határ algériai oldalán intenzívebb katonai jelenlétet eredményezett – a közvetlen tunéziai határmenti övezet északon is kerülendő. Szilárd központi hatalom hiányában Líbia részéről a határvédelem nem megoldott, ami szintén kihat Algéria délkeleti országrészének biztonsági helyzetére. Az algériai rendvédelmi szervek rendszeresen hajtanak végre terroristaellenes és bűnüldöző akciókat ezen országrészekben, a Malival határos térség pedig az ottani események miatt határvédelmi műveleti térségnek tekinthető, megerősített algériai katonai jelenléttel.

Javasoljuk, hogy az algériai utazást tervező állampolgárok vegyék figyelembe fenti körülményeket, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, továbbá beutazásuk esetén a hatóságok által bevezetett intézkedések kapcsán mutassanak kellő toleranciát és megértést. Az algériai terrorellenes intézkedéseket minden esetben, teljes mértékben be kell tartani, mivel ezt nagyon komolyan veszik. A beutazást megelőzően kérjük, hogy nagykövetségünkön tájékozódjon az aktuális biztonsági helyzetről. Emellett részletes tájékoztatást kérhet telefonon is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium zöld vonalán: 06 80 36 80 36. Írja fel a nagykövetség és a konzulátus címét és elérhetőségeit, hogy szükség esetén könnyen kapcsolatba léphessen velünk. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

3 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges  

Vízumkérelem benyújtásában Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:  

17 évnél idősebb utas vámmentesen behozhat az országba 200 db cigarettát és 1 liter szeszes italt. Értékes elektronikai eszközök (hordozható számítógép, stb.) bevitelét a vámnyilatkozaton jelezni kell.

Magyar rendszámú gépkocsi beléptetése lehetséges, de az adminisztratív eljárás jelentősen megnöveli a határon a várakozási időt. A belépés közúton csak Tunézia felől, komphajóval Algír, Oran és Annaba kikötőiben lehetséges.

Algériai dínárt az országból kivinni tilos, algériai állampolgárok előzetes engedéllyel maximum 7500,- EUR készpénzt vihetnek ki az országból.

Professzionális kamerák, valamint távcsövek, optikai berendezések beviteléhez előzetes engedély, nem kifejezetten magáncélú film-és videofelvételekhez előzetes forgatási engedély szükséges. Kérdéses esetekben tanácsos előzetes konzultáció az algériai nagykövetséggel Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Algériai Dinár (DZD)

A beutazóknak számolniuk kell azzal, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel (jellemzően EUR, USD) rendelkezzenek, mert a nemzetközi pénzkiadó automata (ATM) rendszerek kevéssé működnek, a bankkártyákat is csak néhány nagy szálloda fogadja el. Algériai Dínárt (DZD) váltani a nemzetközi repülőtéren található irodában, nagyobb szállodákban, vagy a nagyvárosokban található bankokban lehet.

Időjárás: Mediterrán, sivatagi. Enyhe tél, forró, száraz nyár a partok mentén; száraz hideg tél és meleg nyár a magas fennsíkokon. Nyáron jellemző a sirokkó, amely egy meleg, vöröses-barnás homokszemeket hozó szél. 

Biztosítás: Bár a meghívólevélben az algériai partnernek kötelezettséget kell vállalnia a meghívottakról való gondoskodásról a teljeskörű utas- és balesetbiztosítás megkötése minden esetben javasolt.

Közlekedés: A rendvédelmi szervek a gépjárműveket (különös tekintettel a teherjárművekre) az utakon sűrűn felállított ellenőrző pontokon átvizsgálják. A hatóságok tiltják a külföldiek átutazását azokon a délkeleti, keleti, nyugati és déli területeken, ahol nem tudják szavatolni biztonságukat. A belföldi légi közlekedés biztonságos, amennyiben halaszthatatlanul utaznia kell országon belül mindenképpen repülőgéppel utazzon. A nagyobb városokban többféle taxiszolgáltatás működik, azonban ezek igénybevétele során fokozott elővigyázatosságra intjük az Algériába utazó, illetve Algériában tartózkodó magyar állampolgárokat. A hagyományos taxiszolgáltatók igénybevétele helyett javasoljuk, hogy a Play Store-ból letölthető alkalmazások (Yassir, Careem) segítségével közlekedjenek. A letölthető alkalmazásokon keresztül történő taxi foglalás gyors, egyszerű, könnyedén kiválasztható a kiindulási, illetve érkezési desztináció, továbbá a vitelár is korrekt. A vonatok Algéria tengerpart menti régióinak városai között járnak és általánosságban véve megbízhatóak és biztonságosak.  Algírban jól karbantartott metróvonal is található, azonban a metró csak a part menti régiókban közlekedik, így csak korlátozottan alkalmas a fővároson belüli közlekedés szempontjából.

Munkaidő, üzletek, bankok nyitvatartása: Algériában a hivatalos munkahét vasárnaptól csütörtökig tart. A hétvégi szabad és pihenőnap péntek és szombat. Pénteken az éttermek kivételével minden hivatal, üzlet és szolgáltató zárva tart. Egyes boltok és szolgáltatók szombaton rövidített nyitva tartással üzemelnek. Az üzletek általában fél hatig tartanak nyitva. Egyes kiemelt élelmiszerboltok és benzinkutak este tízig is nyitva tarthatnak, de hivatalosan, rendszeresen éjjel-nappal nyitva tartó üzletről nem tudunk.

Vallási és viselkedési kultúra: A böjthónap, a Ramadán idején idején nyilvános helyen nappal kerülendő az étkezés, ivás illetve a dohányzás. Az éttermek, kávézók, illetve a boltok nap közben zárva tartanak, kizárólag az esti időszakban nyitnak ki,- ez alól kivételt képezhetnek a nemzetközi hotel-láncok éttermei, kávézói. A vallási ünnepek muzulmán szokás szerint a hold tevékenységéhez kapcsolódnak, így évente más-más időpontra esnek.

A muzulmán szokásokat mindenképpen tartsuk tiszteletben. Az öltözködés legyen megfelelően konzervatív, és kerüljük a provokatív viselkedést.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Különleges védőoltások nem kötelezőek, malária megelőzését szolgáló gyógyszerek szedése a sivatagi területen való hosszabb tartózkodás esetén ajánlott. Általánosan előforduló megbetegedések: hasmenés, hepatitisz “A”. Nyáron esetenként járványos megbetegedések is előfordulnak. Számolni kell azzal, hogy az orvosi ellátás a fővároson és a nagyobb városokon kívül nem kielégítő. További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

A csapvíz fogyasztása kerülendő, az élelmiszerek esetében fokozottan ügyeljenek a higiéniai szabályokra (tárolás, sütés). 

Egyéb információ:

Algéria Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Algír