Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és konzuli hivatal Algír

Aktuális:

2021. 10. 20.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Algéria biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem.

Algéria szárazföldi, tengeri és légi határai a külföldi állampolgárok számára továbbra is zárva vannak - a beutazás továbbra is csak saját állampolgárok számára engedélyezett. 

A magánútlevéllel utazó külföldi állampolgárok beutazása csak kivételes esetekben (kiemelt üzleti partnerek, stratégiai ágazatokban foglalkoztatottak) lehetséges.

b. Kell-e teszt? Igen.

Minden 12 évnél idősebb személy számára kötelező az arab, francia vagy angol nyelven, az indulás időpontját megelőzően 36 óránál nem régebben kiállított negatív COVID RT-PCR teszt, valamint az országba belépéskor elvégzett antigén teszt (ennek költsége 1600 DZD ~ 10 EUR vagy 12 USD).

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Kötelező a megfelelően kitöltött egészségügyi űrlap, amelyet a repülőtéren történő bejelentkezéskor és az országba belépéskor be kell mutatni. (Az egészségügyi űrlap a következő linken érhető el: https://airalgerie.dz/wp-content/uploads/2020/12/fiche-sanitaire.pdf

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

A vakcina-útlevél/igazolvány elfogadása egyelőre nem szerepel napirenden. (Az Algériában beoltottak részére az egészségügyi tárca névre szóló, személyi adatokat feltüntető, a vakcina típusát, az oltások időpontjait megjelölő papír alapú igazolást állít ki.)

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti célú beutazásra is a fentebb ismertetett általános szabályok vonatkoznak.

g. Tranzitálási szabályok: Nincs.

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő lehet, így utazást megelőzően javasoljuk, hogy érdeklődjenek az adott légitársaságnál az előírt rendelkezésekről, szabályokról, speciális kritériumokról.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

Az a. pontban jelzett beutazási tilalom alól kivételt képezhetnek a diplomaták, az Algériában lévő külföldi rezidensek, az olajipari munkások, eseti elbírálás alapján a más szektorokban dolgozó munkavállalók, azonban az előző pontokban ismertetett kötelezettségek rájuk is vonatkoznak.

A sporteseményekre beutazó külföldi sportolók a Belügyminisztérium és Sportminisztérium engedélye alapján kaphatnak mentességet.

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, így utazást megelőzően javasoljuk, hogy érdeklődjenek az adott légitársaságnál az előírt rendelkezésekről, szabályokról, speciális kritériumokról. Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy papír alapon is tartsák maguknál az utazáshoz szükséges dokumentumokat, a teszteredményeket.

i. Egyéb hasznos információ:

Nagyobb városokban található repülőterek elérhetőségei:

Algír: https://www.aeroport-alger.com/

Oran: https://lesaeroportsdoran.dz/

Constantine: https://www.egsa-constantine.dz/index.php/aeroports/aeroport-de-constantine-mohamed-boudiaf

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Tekintettel arra, hogy az egyes légitársaságok előírásai eltérhetnek egymástól, így kérjük, hogy az országból történő kiutazást megelőzően az érintett társaságnál szíveskedjenek tájékozódni.  

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a KISEtIyqezDUHnDdct9WGEjZ4MRWa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a KLRGxIEUkSeQfWsR2ONa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

A korábban érvényben lévő részleges kijárási tilalmat 2021. október 20-tól visszavonták, jelenleg kijárási korlátozás nincs érvényben.

 A kijárási tilalom feloldása ellenére az ország egész területén továbbra is szigorúan tilos az összejöveteleken való részvétel, ideértve az olyan családi összejöveteleket is, amelyeket általában zárt helyeken szerveznek (pl.: házasságkötés), s amelyek a fertőzés gócpontjai lehetnek.

Az algériai kormány 2021. július 10-én ismét elrendelte a közösségi távolságtartást, valamint a kötelező maszkviselést.

A kávézók, éttermek és gyorséttermek bezárására vonatkozó korlátozó intézkedést 2021. szeptember 1-től feloldották,  ezek 50% -os kapacitással, az egészségügyi előírások betartása mellett újra nyitva tarthatnak. 2021. szeptember 14-től a sportcsarnokok, ifjúsági központok, kulturális központok ismét kinyithatnak. 

Az Algériában rekedt, és hazajutni kívánó magyaroknak javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot konzulátusunkkal telefonon, illetve emailen. 

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

Kamel Djenouhat, az algériai immunológiai intézet vezetője 2021. május 18-án elmondta, hogy tényleges határnyitás csak az Európában regisztrált esetszámok csökkenését követően várható. A jelenlegi járványügyi szabályok enyhítésének várható időpontjáról egyelőre nincs infomáció. 

Biztonság:

Tüntetések:  A hirak kitörésének második évfordulója alkalmából 2021. február 21-én Algírban, valamint a vidéki nagyvárosokban (Annaba, Sidi Bel-Abbes, Tlemcen, Tizi Ouzou, Bejaia, Bouira) tömegdemonstrációk törtek ki,  amelyek amelyek azóta is tartanak. Keddenként a diákok tüntetésére, péntekenként a fő imát követően pedig országos szinten több ezer főt megmozgató demonstrációkra kerül sor. Kérjük, hogy az országban tartózkodó állampolgárok az említett napokon fokozott elővigyázatosságot tanúsítsanak, a fővárosban kerüljék a városközpont környékét.

Esetleges tömegmegmozdulások esetén a nagy tömeget, tüntetéseket mindenképpen kerüljék el. Ha ilyen közelébe kerülnének, viselkedjenek körültekintően és igyekezzenek a helyszíntől haladéktalanul minél  távolabb kerülni. A helyi hatóságok, biztonsági szervek utasításait tartsák be.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Algéria alább felsorolt részei veszélyesnek minősülnek és ennek megfelelően a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást a következő területekre: az ország Líbiával határos Illizi tartománya mintegy 600 kilométer hosszúságban, a Mauritániával, Malival és Nigerrel határos terület 450 kilométeres sávban (Tindouf, Adrar, Tamanrasset, Illizi wilayák területe), a marokkói határ Béchartól délre lévő része, valamint a tunéziai határ mellett Tebessa és Kenchela városok közötti területek. A déli régiókban (Tamanrasset, In Amenas) rendszeres terrorellenes műveletek zajlanak). Szintén forró övezetnek (migránsutaztatás, radikalizmus térnyerése) – és ebből kifolyólag utazásra nem javasolt területnek – számítanak a gazdasági szempontból marginalizált régiók (Jijel, Boumerdes, Tizi Ouzou, Annaba, Tebessa, Tiaret, Oran, Tlemcen. A Jijel és Skikda közötti területeken, valamint az Algír melletti közkedvelt turista célpontnak számító Tipazában továbbra is jelen vannak a szélsőséges csoportok, ez utóbbi esetében rendszeresen kerül sor a régióban tevékenykedő terrorista szervezetek tagjainak hatástalanítására. Tindouf régióban a nyugat-szaharai menekültek táborai közelében erős a katonai jelenlét, a politikailag érzékeny területre nem javasoljuk a látogatást. A Jijel és Skikda közötti területeken, valamint az Algír melletti közkedvelt turista célpontnak számító Tipazában továbbra is jelen vannak szélsőséges csoportok, ez utóbbi esetében rendszeresen kerül sor a régióban tevékenykedő terrorista szervezetek tagjainak hatástalanítására. Tindouf régióban a nyugat-szaharai menekültek táborai közelében erős a katonai jelenlét, a politikailag érzékeny területre nem javasoljuk a látogatást.

Az ország előzőekben kiemelt részei az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület. Ain Defla kormányzóságban, Batna kormányzóság hegyvidéki területein közepes mértékű terrorista fenyegetettséggel kell számolni. 

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az országon belüli utazást illetően körültekintően járjanak el, tekintettel arra, hogy a hatóságok diplomaták mozgásának szigorítása végett a segítségnyújtás lehetőségei korlátozottak. 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Algéria nagyobb városaiban (pl. Algír, Tipasa, Tlemcen, Oran), ahol a rendőri jelenlét látványos, a közbiztonság megfelelő. Ennek ellenére azonban kérjük, hogy az itt tartózkodó magyar állampolgárok is kerüljék az esetleges tömeggyűlések helyszíneit, fokozott körültekintéssel járjanak el, a távolsági utazásoktól pedig lehetőleg tartózkodjanak. A biztonsági erők által kevésbé ellenőrzött, távolabbi vidékek felkeresése, a turista célú távolsági utazások nem javasoltak.

Franciaország Maliban történt katonai beavatkozását követően Algériában is megnőtt a terrortámadások lehetőségének veszélye és a külföldi érdekeltségek vagy állampolgárok elleni megtorló támadások és emberrablás valószínűsége. A nehezen ellenőrizhető déli, délkeleti és nyugati sivatagi és félsivatagi határszakaszokon rendszeresek a terrorcsoportok átszivárgási kísérletei, melyek jelentős algériai képességeket kötnek le.

A közigazgatási intézmények, a nyugati érdekeltségek, valamint a külföldiek által látogatott éttermek, kávézók lehetnek elsődleges célpontok, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy terrortámadás az egész ország területén bármikor, bárhol előfordulhat. A terrorista csoportokkal folytatott fegyveres összeütközések miatt – a fővárosban és a nagyobb tengermelléki városokban is – mindennaposak az ellenőrzések. Az elmúlt években az utak mentén lévő ellenőrző pontokat robbanóanyag-kereső berendezésekkel látták el, és növelték a rendőri és katonai járőrök számát. A fontosabb középületeknél fémkereső kapuk működnek. A külföldi diplomaták Algír megye területét csak előzetes engedély birtokában, biztonsági kísérettel hagyhatják el. Szigorúan tilos katonai és biztonsági szempontból fontos létesítmények fényképezése – fényképezésnél mindenképpen körültekintően járjanak el. Kábítószer birtoklása, illetve az azzal való kereskedés rendkívül szigorú büntetőjogi megítélés alá esik.

Az Al Kaida az Iszlám Maghrebben (AQMI) és más terrorista csoportok jelenléte, valamint a különböző törzsi függetlenségi harcok miatt a Száhel-övezet (Mauritánia, Mali, Niger) és Algériának ezen országokkal határos déli országrésze ugyancsak különösen fenyegetett térségnek minősül, ahol az emberrablás veszélye kiemelten magas. Romlott a biztonsági helyzet Tunézia déli területein, s ez a határ algériai oldalán intenzívebb katonai jelenlétet eredményezett – a közvetlen tunéziai határmenti övezet északon is kerülendő. Szilárd központi hatalom hiányában Líbia részéről a határvédelem nem megoldott, ami szintén kihat Algéria délkeleti országrészének biztonsági helyzetére. Az algériai rendvédelmi szervek rendszeresen hajtanak végre terroristaellenes és bűnüldöző akciókat ezen országrészekben, a Malival határos térség pedig az ottani események miatt határvédelmi műveleti térségnek tekinthető, megerősített algériai katonai jelenléttel.

Javasoljuk, hogy az algériai utazást tervező állampolgárok vegyék figyelembe fenti körülményeket, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, továbbá beutazásuk esetén a hatóságok által bevezetett intézkedések kapcsán mutassanak kellő toleranciát és megértést. Az algériai terrorellenes intézkedéseket minden esetben, teljes mértékben be kell tartani, mivel ezt nagyon komolyan veszik. A beutazást megelőzően kérjük, hogy nagykövetségünkön tájékozódjon az aktuális biztonsági helyzetről. Emellett részletes tájékoztatást kérhet telefonon is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium zöld vonalán: 06 80 36 80 36. Írja fel a nagykövetség és a konzulátus címét és elérhetőségeit, hogy szükség esetén könnyen kapcsolatba léphessen velünk. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

3 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése szükséges  

Vízumkérelem benyújtására vonatkozó kérdésekben az  Algériai Népi és Demokratikus Köztársaság Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:  

17 évnél idősebb utas vámmentesen behozhat az országba 200 db cigarettát és 1 liter szeszes italt. Értékes elektronikai eszközök (hordozható számítógép, stb.) bevitelét a vámnyilatkozaton jelezni kell.

Magyar rendszámú gépkocsi beléptetése lehetséges, de az adminisztratív eljárás jelentősen megnöveli a határon a várakozási időt. A belépés közúton csak Tunézia felől, komphajóval Algír, Oran és Annaba kikötőiben lehetséges.

Algériai dínárt az országból kivinni tilos, algériai állampolgárok előzetes engedéllyel maximum 7500,- EUR készpénzt vihetnek ki az országból.

Professzionális kamerák, valamint távcsövek, optikai berendezések beviteléhez előzetes engedély, nem kifejezetten magáncélú film-és videofelvételekhez előzetes forgatási engedély szükséges. Kérdéses esetekben tanácsos előzetes konzultáció az algériai nagykövetséggel Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Algériai Dinár (DZD)

A beutazóknak számolniuk kell azzal, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel (jellemzően EUR, USD) rendelkezzenek, mert a nemzetközi pénzkiadó automata (ATM) rendszerek kevéssé működnek, a bankkártyákat is csak néhány nagy szálloda fogadja el. Algériai Dínárt (DZD) váltani a nemzetközi repülőtéren található irodában, nagyobb szállodákban, vagy a nagyvárosokban található bankokban lehet.

Időjárás: Mediterrán, sivatagi. Enyhe tél, forró, száraz nyár a partok mentén; száraz hideg tél és meleg nyár a magas fennsíkokon. Nyáron jellemző a sirokkó, amely egy meleg, vöröses-barnás homokszemeket hozó szél. 

Biztosítás: Bár a meghívólevélben az algériai partnernek kötelezettséget kell vállalnia a meghívottakról való gondoskodásról a teljeskörű utas- és balesetbiztosítás megkötése minden esetben javasolt.

Közlekedés: A rendvédelmi szervek a gépjárműveket (különös tekintettel a teherjárművekre) az utakon sűrűn felállított ellenőrző pontokon átvizsgálják. A hatóságok tiltják a külföldiek átutazását azokon a délkeleti, keleti, nyugati és déli területeken, ahol nem tudják szavatolni biztonságukat. A belföldi légi közlekedés biztonságos, amennyiben halaszthatatlanul utaznia kell országon belül mindenképpen repülőgéppel utazzon. A nagyobb városokban többféle taxiszolgáltatás működik, azonban ezek igénybevétele során fokozott elővigyázatosságra intjük az Algériába utazó, illetve Algériában tartózkodó magyar állampolgárokat. A hagyományos taxiszolgáltatók igénybevétele helyett javasoljuk, hogy a Play Store-ból letölthető alkalmazások (Yassir, Careem) segítségével közlekedjenek. A letölthető alkalmazásokon keresztül történő taxi foglalás gyors, egyszerű, könnyedén kiválasztható a kiindulási, illetve érkezési desztináció, továbbá a vitelár is korrekt. A vonatok Algéria tengerpart menti régióinak városai között járnak és általánosságban véve megbízhatóak és biztonságosak.  Algírban jól karbantartott metróvonal is található, azonban a metró csak a part menti régiókban közlekedik, így csak korlátozottan alkalmas a fővároson belüli közlekedés szempontjából.

2021. október 21-től ismét közlekednek a hajójáratok Algéria és Spanyolország között, hetente kétszer, Algír-Alicante-Algír és Oran-Alicante-Oran útvonalon. 

 2021. november 1-től Algéria és Franciaország kikötői között heti egy alkalommal, Algír-Marseille-Algír útvonalon újraindul a közlekedés. Az oltási igazolvány bemutatása mellett az Algériába való beutazás jelenleg érvényes feltételei között szerepel a 48 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatása (kivételt képez a 12 évesnél fiatalabb korosztály), illetve megérkezést követően saját költségre antigén teszt elvégzése (költség: 3500 DZD-4000 DZD, kb. 28 EUR).

Munkaidő, üzletek, bankok nyitvatartása: Algériában a hivatalos munkahét vasárnaptól csütörtökig tart. A hétvégi szabad és pihenőnap péntek és szombat. Pénteken az éttermek kivételével minden hivatal, üzlet és szolgáltató zárva tart. Egyes boltok és szolgáltatók szombaton rövidített nyitva tartással üzemelnek. Az üzletek általában 18.00 vagy 20.00 óráig tartanak nyitva. Egyes kiemelt élelmiszerboltok és benzinkutak este tízig is nyitva tarthatnak, de hivatalosan, rendszeresen éjjel-nappal nyitva tartó üzletről nem tudunk.

Vallási és viselkedési kultúra: A böjthónap, a Ramadán idején nyilvános helyen nappal kerülendő az étkezés, ivás illetve a dohányzás. Az éttermek, kávézók, illetve a boltok nap közben zárva tartanak, kizárólag az esti időszakban nyitnak ki,- ez alól kivételt képezhetnek a nemzetközi hotel-láncok éttermei, kávézói. A vallási ünnepek muszlim szokás szerint a hold tevékenységéhez kapcsolódnak, így évente más-más időpontra esnek.

A muszlim szokásokat mindenképpen tartsuk tiszteletben. Az öltözködés legyen megfelelően konzervatív, és kerüljük a provokatív viselkedést.

Közbiztonság: Az algériai közbiztonság szintje alapvetően közepes (a leggyakoribb bűncselekmény fajták között az utcai lopások, betörések tarthatók számon). A nagyobb rendőri jelenléttel őrzött, külföldiek által lakott városrészekben, valamint a tengerpart menti régióban a biztonsági helyzet valamelyest megnyugtatóbbnak mondható, azonban ezeken a területeken is előfordulnak bűncselekmények.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Különleges védőoltások nem kötelezőek, malária megelőzését szolgáló gyógyszerek szedése a sivatagi területen való hosszabb tartózkodás esetén ajánlott. Általánosan előforduló megbetegedések: hasmenés, hepatitisz “A”. Nyáron esetenként járványos megbetegedések is előfordulnak. Az orvosi ellátás színvonala a rendelkezésre álló erőforrások és szakértelem hiányában korántsem kielégítő, a pandémiás helyzet még inkább felszínre hozta az orvos, valamint alapvető gyógyszerek hiányát. A legjobb kórházak katonai kórházak, amelyek a nyilvánosság számára nem elérhetők. További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

A csapvíz fogyasztása kerülendő, az élelmiszerek esetében fokozottan ügyeljenek a higiéniai szabályokra (tárolás, sütés).

Az algériai egészségügyi ellátás helyzetéből kifolyólag felhívjuk az Algériába látogató állampolgárok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg és utazás előtt mindenféleképpen kössenek mindenre kiterjedő baleset, betegség és poggyászbiztosítást (BBP).

Természeti katasztrófák: Algéria, főként a főváros, Algír földrengési zónában fekszik, 2018-ban a Richter-skála szerinti 2.5 és 5.0 érték közötti mintegy 60 földrengést regisztráltak.

Egyéb információ: