Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.06.16. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország Luandai Nagykövetsége és Konzuli Hivatala, Angola  

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. Állampolgárainknak csak rendkívül indokolt és sürgős esetben ajánljuk a beutazást Cabinda tartományba, továbbá Észak-, és Dél-Luanda tartományokba. A fővároson, Luandán kívüli területeket csak helyismerettel rendelkező személy társaságában javasolt fölkeresni. Luandában az utóbbi időszakban emelkedett a bűncselekmények száma. Fegyveres, illetve felfegyverkezett rablás, az éjszakai szórakozóhelyek közelében nők ellen elkövetett erőszak is előfordul. A turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás, mobiltelefonok és egyéb értékek eltulajdonítása. Ne viseljen feltűnő ékszereket, karórát. Különösen az esti órákban nem ajánlatos a városban (vagy az Ilha do Cabo szórakozó negyedben) gyalogosan közlekedni. Új tendencia, hogy a tengerparti részeken, például Mussolo szigetén pihenő külföldiek összes értékét ellopják, vagy erőszak alkalmazásával elveszik. 

A kormányzati épületek környékén tilos fényképezőgépet, távcsövet, térképet és GPS-t használni, elkobozhatják műszaki cikkeit.

A nagyvárosokon kívüli vidéki, egyéni túrázás nem javasolt. Az ország számos részén problémát jelent a nagymennyiségű, még fel nem szedett taposóakna is.

Ajánlott mindenre kiterjedő (tehát egészségügy evakuálásra is) utas- és balesetbiztosítás megkötése nemzetközileg is jól ismert/elismert biztosítónál.

Érdemes útlevelét, értékeit a szálloda széfjében őrizni. Azonban a gyakori rendőri ellenőrzések miatt, személyazonosítás céljából, mindig tartsa magánál útlevele és vízuma hitelesített másolatát, ellenkező esetben 100 USD nagyságú azonnali bírságot kell fizetnie.

Az országban egyelőre nem működik tiszteletbeli magyar konzul. 

Szükség esetén Magyarország Luandai Nagykövetségét célszerű keresni. Amennyiben erre nem találnak semmilyen módot, az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviselete is megkereshető.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Angolából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorúak be- és/vagy kiutazása esetén szükség van az érvényes útlevélre, vízumra, repülőjegyre, valamint a szülő(k)/gyám meghatalmazására vagy  a hitelesített bírósági döntésre a kiskorú feletti kizárólagos rendelkezést illetően. A meghatalmazást hitelesítéssel kell ellátni, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál lehet igényelni. Ez utóbbiak feltétlenül legyenek meg portugál nyelven is.   

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelem benyújtásában Angola budapesti nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásáról szóló információkért látogasson el ezekre a honlapokra:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/angola.cfm 

Vám:

Az Angolai Nemzeti Bank az alábbiak szerint korlátozza valuták behozatalát/kivitelét nem angolai állampolgárok számára:

Behozatal és kivitel 5000 USD, vagy annak megfelelő valuta (18 év alatti személyek esetén 1500 USD).

Nemzeti valuta (Kwanza) behozatala és kivitele egyaránt 50.000 AOA értékhatárig engedély nélkül történhet.

Ennél magasabb összeg esetén kötelező írásos bejelentést tenni (űrlap kitöltése) a határátlépési pontokon. Annak elmulasztása eljárást von maga után. Tájékoztatásul közöljük, hogy az angolai hatóságok az utóbbi időben egyre szigorúbban ellenőrzik a fenti behozatali/kiviteli korlátozások betartását. További információt az alábbi oldalakon talál:  www.minfin.gv.ao; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Angolai Kwanza (AOA), amelynek árfolyama - a hosszú ideje húzódó deviza-válság miatt - az EUR-hoz és az USD-hez képest naponta, és igen nagymértékben változik. Váltani csak bankokban és a legális váltóházakban ajánlatos.

Hivatalos nyelv:

Portugál. Az érintkezés egyetlen alapvető közös nyelve a portugál. Az angol nyelvet kevesen értik, a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben, bevásárlóközpontokban sem lehet angolul kommunikálni. A portugál nyelv ismerete nélkül a biztonsági kockázat megnövekszik. A lakosság 40 %- a első nyelvként valamelyik bantu nyelvet beszéli.  

Időjárás:

Angola a szubtrópusi zónában helyezkedik el, de klímája nem a forróövi területre jellemző sajátosságokat hordozza magán. Az Antarktisz felől érkező hideg Benguela-áramlat a tengerpart déli részén, az ország középső részét borító hegyvidékek, valamint a dél-nyugaton fekvő Namib-sivatag éghajlat-módosító hatására Angolában sajátos klíma alakult ki, két elkülönülő évszakkal. Szeptembertől májusig tart az esős, májustól szeptemberig pedig az ún. ködös, vagy “Cacimbo” évszak, amelyet szárazabb időjárás jellemez, alacsonyabb hőmérséklettel.

Közlekedés:

A turistaként Angolába látogató magyar állampolgár – a vízuma érvényességének időtartama alatt, ami turistavízum esetén 30 nap – az érvényes magyar vezetői engedéllyel vezethet saját- vagy bérelt gépjárművet Angolában. A munkavállalási engedéllyel huzamosabb ideig Angolában tartózkodó magyar állampolgár számára javasolt az angolai vezetői engedély kiváltása, amit az érvényes magyar dokumentum alapján – helyi orvosi vizsgálatot követően – állít ki az angolai rendőrség. 

A közlekedésre általánosságban az jellemző, hogy a szabályokat szinte sehol és senki nem tartja be, ezért fokozott elővigyázatosság szükséges. Sötétedés után pedig ez még fontosabb, mivel sok a rossz műszaki állapotú, kivilágítatlan jármű, az utak nagyobb része is kifogásolható állapotú.

A helyi tömegközlekedés szervezetlen. A maximum 9-12 személy szállítására alkalmas ún. iránytaxik az út mentén bárhol leinthetőek, de a használatuk nem javasolt. Mivel azok nem fix úticéllal közlekednek, nyelv- és helyismeret hiányában a használat fokozottan nem ajánlott.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az állami hivatalok általában 08.00 és 15.00 óra között, míg a bankok 08.00 és 16.00 között működnek. A bevásárlóközpontok a hét minden napján 09.00 és 21.00 között tartanak nyitva. Angolában viszonylag kevés és nagyon drága a szállodai férőhely. 

Vallási és viselkedési kultúra:

Angola Afrika egyik legnagyobb katolikus országa. Ugyanakkor igen elterjedtek a különböző hitet ötvöző felekezetek is, az ún. univerzális templomok. A muzulmánok száma elenyésző, többségük külföldi. Viselkedési kultúra részben európai. Helyi sajátosság, hogy az angolai emberek sok esetben érzékenyek, nézeteltérés esetén hamar haragra gerjednek, amely komoly konfliktushoz is vezethet. Nem ajánlatos vitába keveredni velük, mert a vita hevében akár a vitapartner életére is törhetnek. Öltözködésben az európai keveredik az afrikaival. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az országba történő belépés csak a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.) További információk: Országos Epidemológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontja

Egész évben magas a malária- és az álomkór veszély. Rövid látogatás esetén javasolt a maláriaellenes gyógyszer előírásszerű szedése. Gyakoriak a kolera, a veszettség, a hastífusz, a polió vírus okozta, valamint a Hepatitis A és B fertőzés miatti megbetegedések. Csak forralt vagy palackozott ivóvíz fogyasztása javasolt. Kerülni kell a jégkockával felszolgált hűsítőket, italokat! Élelmiszerek esetében fokozottan kell ügyelni a higiéniai szabályok betartására (tárolás, hűtés).

Az utóbbi időszakban regisztrált maláriás megbetegedések nagy számára (2,5 millió körül) figyelemmel a közegészségügyi hatóságok járványos méretűnek nyilvánították a helyzetet. Ugyancsak növekszik a dengue-lázas esetek száma az országban. 

Felhívjuk a beutazók figyelmét a megelőző intézkedések (repellensek, szúnyogháló, hosszú ruha és a terápiaszerű gyógyszeres profilaktika), valamint a kötelező és javasolt védőoltások felvételének fontosságára.

Az utóbbi időszakban a Kongói Demokratikus Köztársaságban tapasztalt ebolajárványok miatt az angolai közegészségügyi hatóságok több alkalommal lezárták a két ország közötti határ egyes szakaszait.

Minderre figyelemmel továbbra is indokolt a fokozott óvatosság Angola északi, Kongói Demokratikus Köztársasággal határos részén.

A közelmúltban több haláleset történt veszett kutyák által okozott sérülések miatt. Az országban rengeteg az elvadult, kóbor kutya, kerülni kell a fizikai megérintésüket. Kutyák általi támadás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és védőoltást kérni. Ha hiánycikk éppen az oltóanyag, azonnali evakuáció ajánlatos, mert az oltást rövid időn belül meg kell kapni, amelyet több ismétlő oltásnak kell követni, különben a beteg meghal.  

Az áram-, élelmiszer, ivóvízellátásban gyakran fordul elő fennakadás, jelentősebb probléma (hosszabb ideig tartó áramkimaradás, vízhiány) jellemzően vidéken fordul elő. Áramkimaradás esetén a fővárosban a legtöbb esetben pár másodperc után a generátorok megkezdik az áramfejlesztést. A vezetékes víz hiánya esetén az ingatlanok saját víztartályaiban tárolt víz használata az általános.  

A szemétszállítás akadozik és ahhoz nincs megfelelő infrastruktúra. A fővárosban alig akad olyan hely, ahol nincsenek szeméthegyek. Az újrahasznosítást nem ismerik. 

Egyéb információ: 

www.angolaembassy.hu/hu/vizumok_20