Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Botswanában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Gaborone-ban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő külképviselet Pretoriában van

Aktuális:

2022. 04. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Botswana biztonsági besorolása a II, biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

a. Be lehetutazni az országba? Igen.  (https://www.gov.bw/)

Botswana megnyitotta határait a nemzetközi utazók előtt, Gaborone, Kasane, Maun, valamint Francistown nemzetközi repülőterein újraindult a légiközlekedés. 2022. március 18.. napjától változtak a belépési szabályok  Botswanaba. Főszabály szerint minden országba utazónak igazolnia kell, hogy teljesen beoltott, mely a 2 dózisú vakcinák esetében mindkét oltás felvételét jelenti, az egy adagos oltóanyagból értelemszerűen elegendő az egy adag. A helyi Közlöny nem említi a Sinopharm és a Szputnyik oltásokat, abban a Pfizer illetve a Janssen került nevesítésre, a harmadik oltás felvétele nem követelmény. Nekik nem szükséges negatív PCR tesz az országba való belépéshez Azok, akiknem teljesen oltottak, vagy egyáltalán nem vették fel az oltást , egy,  az indulást megelőző,72 óránál nem régebbi mintavételezésből származó negatív PCR teszt eredményt kell felmutatniuk,majd az országba lépéskor is Covid 19 tesztre kötelezik őket, saját költségükön. Amennyiben ennek eredménye negatív, korlátozás nélkül beléphetnek az országba. Amennyiben az eredmény pozitív, karanténba kell menniük saját költségen melyet csak a felépülést követően hagyhatnak el. .. Magyar állampolgár a fentiek szerint léphet az ország területére  , ott 90 napig vízummentesen tartózkodhat, azt követően csak  érvényes vízum birtokában. (Amennyiben a Viktória- vízesésnél más országba is átlépnének, egységes, úgynevezett  KAZA UNIVISA szükséges, mely online is igényelhető az evisa.gov.bw oldalon) 
Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra  javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

b. Kell teszt? Igen. (https://www.gov.bw)

A beutazáshoz minden 5 évnél idősebb külföldinek, aki nem tudja teljes átoltottságát bizonyítani  az indulást megelőző 72 órán belüli mintavételezésből származó  negatív PCR- teszteredményt kell bemutatnia, ennek hiányában nem léphet be az országba. A tesztről szóló angol nyelvű igazolást kinyomtatott formában kell tudni felmutatni.. Amennyiben valakin Covid tesztet végeznek és az pozitív eredményt mutat, önköltségen karanténba kell vonulni.

c. Kell regisztrálni? Nem.

Érkezéskor azonban ki kell tölteni egy egészségügyi kérdőívet. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: A teljes beoltottság igazolása esetén lehet minden egyéb „megszorítás” -  teszt, karanténkötelezettség -   nélkül belépni az országba. Az átesettséget igazoló okmány ugyanakkor nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség, illetve a PCR tesztkötelezettség alól.

e. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Azok, akik nem tudják hitelt érdemlően igazolni oltottságukat, egy,  az indulást megelőző,72 óránál nem régebbi mintavételezésből származó negatív PCR teszt eredményt kell felmutatniuk, majd az országba lépéskor saját költségükön PCR tesztet kell csináltatniuk , amennyiben az eredmény pozitív úgysaját költségük terhére  karanténba kénytelenek menni.

f. Karanténkötelezettség: 

Főszabály szerint – oltottság igazolása esetén - nincs  (https://www.gov.bw/)

Kizárólag a fentebb ismertetett esetekben szerint van karanténkötelezettség.  Belépéskor tesztelésre kerül  sor a határon, pozitív teszteredmény esetében önköltségen karanténba kell vonulni. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos infó:

Fontosabb repülőterek az országban Sir Seretse Khama Nemzetközi Repülőtér, Kasane Nemzetközi Repülőtér, PG Matante Nemzetközi Repülőtér (elérhetőségeik: +267 368 8200) 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a botswanai beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Amennyiben az utazónak az ott tartózkodása során  szüksége van PCR tesztre, úgy több szolgáltató is rendelkezésre áll. Az egyik legismertebb laboratórium számos helyen rendelkezik tesztállomással: 

https://www.lancet.co.za/corona-virus-info-hub/

Egészségügyi ellátás külföldön: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból: 

A repülőtársaságok előírásai szerint a távozás időpontjához képest 72 órán belüli negatív COVID-19 teszt szükséges.  

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a rOpmp5IjWjMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a lvNHzhvLVRIIpTF3UY2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A maszkviselés és óvintézkedések- zárt helyekre való belépéskor hőmérséklet mérése illetve kézfertőtlenítés -  betartása kötelező. Mivel a be- és kiutazásra vonatkozó rendelkezések előzetes figyelmeztetés nélkül gyakran változhatnak, ezért utazás előtt célszerű érdeklődni a nap 24 órájában hívható COVID-19 segélyvonalon a 16649/0800 600 111 számon.

A botswanai kormány COVID-19 tájékoztatási honlapja, engedélyek: https://covid19portal.gov.bw https://www.gov.bw/

A honlapnál sok esetben jóval frissebb információk találhatók a botswanai kormány facebook oldalán : https://www.facebook.com/BotswanaGovernment

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Botswana biztonsági besorolása a II, biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

A kétmillió lakosú Botswana a demokratikus kormányzási gyakorlat érvényesülése, a korrupció visszaszorítása szempontjából modellértékű, stabil ország az afrikai kontinensen, azonban a mindenhol érvényes személyi, biztonsági és egészségügyi szabályokat itt is szem előtt szükséges tartani. 

A turisták ellen elkövetett bűncselekmények száma elhanyagolható, ugyanakkor a nagyobb városokban, mint Gaborone, Francistown és Maun, az erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi években emelkedett.

Parkoló autókból rendszeresen történnek lopások. A jelzőlámpáknál várakozó autókból „smash-and-grab” módszerrel tulajdonítanak el elsősorban mobiltelefont, laptopot és táskákat. Fontos, hogy az értékeket ne hagyjuk szem előtt az autóban.

Az utazás ideje alatt mindig legyen nálunk igazolvány, lehetőség szerint az útlevelünk másolata is minden esetben.

Közlekedés:

Kerülni kell az éjszakai vezetést a nagyszámú földút, illetve az utakon tartózkodó és áthaladó házi állatok (szarvasmarha, szamár, ló) jelentette balesetveszély miatt. A települési hálózat gyér, figyelmet kell fordítani az időben történő tankolásra.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a belépéskor további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kérnek az útlevélben.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Botswanában 2016. október 1-jével bevezetett új beutazási szabályok szigorították a kiskorú (18 év alatti) gyermekek be- és kiutazását. Minden gyermek be- és kiutazásakor megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti „teljes” születési anyakönyvi kivonat bemutatását (unabridged birth certificate), a rövidebb tartalmú születési anyakönyvi kivonatot (abridged birth certificate) nem fogadják el.

Amennyiben a gyermek csak egyik szülővel, vagy kísérettel, vagy szülők nélkül utazik, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba, és tartózkodásuk kilencven napig megengedett. Kettős állampolgársággal rendelkezők esetében szabály, hogy ugyanazzal az útlevéllel kell kilépniük, amit a beutazáskor használtak.

KAZA UNIVISA

A Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA TFCA) 5 dél-afrikai országon ível át, ezek a következők: Angola, Botswana, Namibia, Zambia és Zimbabwe. A természetvédelmi terület központjában található a Caprivi-Chobe-Victoria terület, amely közkedvelt turisztikai célpont.

A Zambiai Köztársaság és Zimbabwe létrehozta a KAZA UNIVISA elnevezésű pilot projektet, amelynek célja a turizmus fejlesztése, fellendítése, és amely ennek érdekében igyekszik megkönnyíteni a turisták határátlépési procedúráját a két ország között.

A KAZA UNIVISA díja 50,- USD, amely vízum mindkét országba való belépést lehetővé teszi több alkalommal. A vízum 30 napig érvényes, amennyiben a vízumkérelmező nem hagyja el Zambia és Zimbabwe területét. A vízum szintén lefedi a Botswanába egy napra beutazók tartózkodását, amennyiben a Kazungula határnál lépnek be.

A KAZA UNIVISA online nem szerezhető be, csak az alábbi határátkelő pontokon igényelhető:

Zambia: 

Kenneth Kaunda International Airport
Harry Mwaanga International Airport
Victoria Falls Border
Kazungula Border

Zimbabwe:

Harare International Airport
Victoria Falls International Airport
Victoria Falls Border
Kazungula Border

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven >> 

További hasznos információ:

További hasznos információ az országról

Botswana területének mintegy 75%-át a Kalahári sivatag uralja. A mindössze 2 milliónyi lakosság nagy része Délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. A városlakók aránya növekszik. Fejlett turista infrastruktúrával rendelkező ország.

Helyi törvények - szokások:

Szigorúan büntetik a védett állatok foglyul ejtését, árusítását, csempészését, illetve illegális vadászatát.

A kábítószer birtoklását és terjesztését a botswanai törvények szigorúan büntetik.

Tilos a fényképezőgép és videokamera használata katonai létesítmények és kormányintézmények közelében.

A homoszexualitás illegális Botswanában.

Éghajlat:

Az országot a szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximumhőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, június, július és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat. Augusztustól áll be a szeles évszak, az erős nyugati szél homokkal és porral teríti be az országot. A nyári esős évszak novembertől márciusig tart, ritkák az esők a májustól augusztusig tartó időszakban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A botswanai társadalomra és gazdaságra súlyos teherként nehezedik az AIDS: az ország lakosságának 21,9 százaléka fertőzött. A felnőtt lakosság 84%, a fiatalkorúak 60%-a részesül antiretrovirális kezelésben. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Fertőzött területről érkező utasoktól sárgalázoltási igazolást követelnek meg. Egész évben jellemző a malária, álomkór és a vizekben (Okawango Nemzeti Park) a bilharzia veszély. 

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 02:00

Nemzeti ünnep: Szeptember 30. – október 1., függetlenség napja, négynapos állami ünnep

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.