Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Botswanában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Gaborone-ban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő külképviselet Pretoriában van

Aktuális:

2020. 12. 17.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

A koronavírus (COVID-19) megbetegedés afrikai terjedésére tekintettel nem javasoljuk az utazást Botswanába.

Botswanában 2020. március vége óta van jelen a COVID-19 megbetegedés. Az ország novemberben ismét megnyitotta határait a nemzetközi utazók előtt, november 9-től Gaborone, Kasane és Maun nemzetközi repülőterein, december 1-jétől pedig Francistown nemzetközi repülőterén is újraindult a légiközlekedés. Minden külföldinek a beutazáshoz az indulást megelőző 72 órán belüli negatív PCR-teszteredmény kell (botswanai állampolgárok és rezidensek teszteredmény nélkül önköltségen 14 napos karanténra és tesztre kötelezettek), belépéskor egészségügyi szűrés és tesztelésre kerül sor a határon, tünetek esetén kötelező tesztelés és elkülönülés vagy karantén az előírás. A belépés után 14 napig kapcsolatban kell maradni az egészségügyi hatóságokkal és önmegfigyelést kell végezni. 

Botswana területét 9 COVID-19 zónára osztották fel a járványügyi védekezés részeként. Az országon belül nem engedélyezettek a szükségtelen utazások, a zónahatárokon átutazni csak előzetesen a botswanai kormány COVID-19 weboldalán igényelt engedély birtokában, közvetlen hozzátartozó temetésére, farmra vagy földbirtokra utazás miatt lehet. A magas kockázatú és az alacsony kockázatú COVID-19 zónák közötti utazás esetén az utazási engedély igénylésekor elrendelhetik a COVID-19 tesztet. Pozitív COVID-19 teszteredmény esetén a zónák közötti átutazási engedélyt nem adják ki.

A tömegközlekedés (taxik, minibuszok, buszok) 70%-os utasszámmal működik a megfelelő egészségügyi óvintézkedések betartásával (maszk használata, fertőtlenítés, gyakori kézfertőtlenítés, utasnyilvántartás). A vasúti közlekedés továbbra is szünetel, csak a teherszállítás működik.

Járványügyi óvintézkedésekkel a bíróságok és a közigazgatási intézmények működnek, a hatósági eljárások korlátozott köre elérhető (anyakönyvezések, útlevél és vízum ügyek, állampolgársági ügyek). 

Az iskolák és felsőoktatási intézmények újra nyitva vannak.

Az üzletek és szolgáltató egységek szinte teljes köre nyitva van.

A botswanai kormány COVID-19 tájékoztatási honlapja, engedélyek: https://covid19portal.gov.bw

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


A kétmillió lakosú Botswana a demokratikus kormányzási gyakorlat érvényesülése, a korrupció visszaszorítása szempontjából modellértékű, stabil ország az afrikai kontinensen, azonban a mindenhol érvényes személyi, biztonsági és egészségügyi szabályokat itt is szem előtt szükséges tartani. 

A turisták ellen elkövetett bűncselekmények száma elhanyagolható, ugyanakkor a nagyobb városokban, mint Gaborone, Francistown és Maun, az erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi években emelkedett.

Parkoló autókból rendszeresen történnek lopások. A jelzőlámpáknál várakozó autókból „smash-and-grab” módszerrel tulajdonítanak el elsősorban mobiltelefont, laptopot és táskákat. Fontos, hogy az értékeket ne hagyjuk szem előtt az autóban.

Az utazás ideje alatt mindig legyen nálunk igazolvány, lehetőség szerint az útlevelünk másolata is minden esetben.

Közlekedés:

Kerülni kell az éjszakai vezetést a nagyszámú földút, illetve az utakon tartózkodó és áthaladó házi állatok (szarvasmarha, szamár, ló) jelentette balesetveszély miatt. A települési hálózat gyér, figyelmet kell fordítani az időben történő tankolásra.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a belépéskor további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kérnek az útlevélben.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Botswanában 2016. október 1-jével bevezetett új beutazási szabályok szigorították a kiskorú (18 év alatti) gyermekek be- és kiutazását. Minden gyermek be- és kiutazásakor megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti „teljes” születési anyakönyvi kivonat bemutatását (unabridged birth certificate), a rövidebb tartalmú születési anyakönyvi kivonatot (abridged birth certificate) nem fogadják el.

Amennyiben a gyermek csak egyik szülővel, vagy kísérettel, vagy szülők nélkül utazik, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba, és tartózkodásuk kilencven napig megengedett. Kettős állampolgársággal rendelkezők esetében szabály, hogy ugyanazzal az útlevéllel kell kilépniük, amit a beutazáskor használtak.

KAZA UNIVISA

A Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA TFCA) 5 dél-afrikai országon ível át, ezek a következők: Angola, Botswana, Namibia, Zambia és Zimbabwe. A természetvédelmi terület központjában található a Caprivi-Chobe-Victoria terület, amely közkedvelt turisztikai célpont.

A Zambiai Köztársaság és Zimbabwe létrehozta a KAZA UNIVISA elnevezésű pilot projektet, amelynek célja a turizmus fejlesztése, fellendítése, és amely ennek érdekében igyekszik megkönnyíteni a turisták határátlépési procedúráját a két ország között.

A KAZA UNIVISA díja 50,- USD, amely vízum mindkét országba való belépést lehetővé teszi több alkalommal. A vízum 30 napig érvényes, amennyiben a vízumkérelmező nem hagyja el Zambia és Zimbabwe területét. A vízum szintén lefedi a Botswanába egy napra beutazók tartózkodását, amennyiben a Kazungula határnál lépnek be.

A KAZA UNIVISA online nem szerezhető be, csak az alábbi határátkelő pontokon igényelhető:

Zambia: 

Kenneth Kaunda International Airport
Harry Mwaanga International Airport
Victoria Falls Border
Kazungula Border

Zimbabwe:

Harare International Airport
Victoria Falls International Airport
Victoria Falls Border
Kazungula Border

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven >> 

További hasznos információ:

További hasznos információ az országról

Botswana területének mintegy 75%-át a Kalahári sivatag uralja. A mindössze 2 milliónyi lakosság nagy része Délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. A városlakók aránya növekszik. Fejlett turista infrastruktúrával rendelkező ország.

Helyi törvények - szokások:

Szigorúan büntetik a védett állatok foglyul ejtését, árusítását, csempészését, illetve illegális vadászatát.

A kábítószer birtoklását és terjesztését a botswanai törvények szigorúan büntetik.

Tilos a fényképezőgép és videokamera használata katonai létesítmények és kormányintézmények közelében.

A homoszexualitás illegális Botswanában.

Éghajlat:

Az országot a szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximumhőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, június, július és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat. Augusztustól áll be a szeles évszak, az erős nyugati szél homokkal és porral teríti be az országot. A nyári esős évszak novembertől márciusig tart, ritkák az esők a májustól augusztusig tartó időszakban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A botswanai társadalomra és gazdaságra súlyos teherként nehezedik az AIDS: az ország lakosságának 21,9 százaléka fertőzött. A felnőtt lakosság 84%, a fiatalkorúak 60%-a részesül antiretrovirális kezelésben. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Fertőzött területről érkező utasoktól sárgalázoltási igazolást követelnek meg. Egész évben jellemző a malária, álomkór és a vizekben (Okawango Nemzeti Park) a bilharzia veszély. 

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 02:00

Nemzeti ünnep: Szeptember 30. – október 1., függetlenség napja, négynapos állami ünnep

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.