Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Botswanában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Gaborone-ban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő külképviselet Pretoriában van

Aktuális:

2021. 10. 08.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet utazni az országba? Igen. 

Botswana megnyitotta határait a nemzetközi utazók előtt, Gaborone, Kasane, Maun, valamint Francistown nemzetközi repülőterein újraindult a légiközlekedés. Magyar állampolgár negatív PCR teszt birtokában korlátozás nélkül beléphet az országba, érvényes vízum birtokában. (Online is igényelhető az evisa.gov.bw oldalon) A beoltottságot igazoló magyar védettségi igazolvány, illetve az átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvány nem mentesít a 72 órán belüli negatív koronavírus teszt kötelezettségétől. 

b. Kell teszt? Igen.

A beutazáshoz minden 5 évnél idősebb külföldinek – aki több mint 36 órát tartózkodott Botswana területén kívül - az indulást megelőző 72 órán belüli mintavételezésből származó  negatív PCR- teszteredményt kell bemutatnia, ennek hiányában nem léphet be az országba. A tesztről szóló angol nyelvű igazolást kinyomtatott formában kell tudni felmutatni. A szárazföldi határokon az országba való belépéskor az érkezőkön, a gyermekeken is (kivéve az 5 évesnél fiatalabbakat), egészségügyi szűrést és kötelező  Covid  tesztet végeznek. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, 14 napig önköltségen karanténba kell vonulni. A 10. napon tesztet végeznek, pozitív eredmény esetén a 14. napon további kezelésre kórházba szállítják az illetőt, negatíve eredmény esetén igazolást kap és távozhat a karanténból. A belépés után 14 napig kapcsolatban kell maradni az egészségügyi hatóságokkal és önmegfigyelést kell végezni.

c. Kell regisztrálni?  Nem.

d. Oltási kötelezettség: Nincs

A beoltottság nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség, illetve a PCR tesztkötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség:    Van.

Belépéskor egészségügyi szűrésre/tesztelésre kerül sor a határon, tünetek esetén . Pozitív teszteredmény esetében 14 napig önköltségen karanténba kell vonulni. A 10. napon tesztet végeznek, pozitív eredmény esetén a 14. napon további kezelésre kórházba szállítják az illetőt, negatív eredmény esetén igazolást kap és távozhat a karanténból. A belépés után 14 napig kapcsolatban kell maradni az egészségügyi hatóságokkal és önmegfigyelést kell végezni.

Botswana területét kilenc COVID-19 zónára osztották fel a járványügyi védekezés részeként. Az országon belül nem engedélyezettek a szükségtelen utazások, a zónahatárokon átutazni csak előzetesen a botswanai kormány COVID-19 weboldalán igényelt engedély birtokában lehet. A magas kockázatú és az alacsony kockázatú COVID-19 zónák közötti utazás esetén az utazási engedély igénylésekor elrendelhetik a COVID-19 tesztet. Pozitív COVID-19 teszteredmény esetén a zónák közötti átutazási engedélyt nem adják ki. Igazolt Covid-19 fertőzöttek hatósági karanténköltségét az állam, választott helyszínen a beteg viseli.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

g. Tranzitálási szabályok: Nincs.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos infó:

Fontosabb repülőterek az országban Sir Seretse Khama Nemzetközi Repülőtér, Kasane Nemzetközi Repülőtér, PG Matante Nemzetközi Repülőtér (elérhetőségeik: +267 368 8200) 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a botswanai beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból: 

A repülőtársaságok előírásai szerint a távozás időpontjához képest 72 órán belüli negatív COVID-19 teszt szükséges.  

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a YxqynBY2Zka29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a cEmniluULiAridpAs7zMhUjZ5a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Este 22 és reggel 04 óra között nem lehet az utcán tartózkodni. A maszkviselés és óvintézkedések betartása kötelező. Gyülekezési korlátozás van érvényben, a sportesemények fel vannak függesztve. A tömegközlekedés (taxik, minibuszok, buszok) korlátozott utasszámmal működik a megfelelő egészségügyi óvintézkedések betartásával. A vasúti közlekedés továbbra is szünetel, csak a teherszállítás működik.

Mivel a be- és kiutazásra vonatkozó rendelkezések előzetes figyelmeztetés nélkül gyakran változhatnak, ezért utazás előtt célszerű érdeklődni a nap 24 órájában hívható COVID-19 segélyvonalon a 16649/0800 600 111 számon.

A botswanai kormány COVID-19 tájékoztatási honlapja, engedélyek: https://covid19portal.gov.bw

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


A kétmillió lakosú Botswana a demokratikus kormányzási gyakorlat érvényesülése, a korrupció visszaszorítása szempontjából modellértékű, stabil ország az afrikai kontinensen, azonban a mindenhol érvényes személyi, biztonsági és egészségügyi szabályokat itt is szem előtt szükséges tartani. 

A turisták ellen elkövetett bűncselekmények száma elhanyagolható, ugyanakkor a nagyobb városokban, mint Gaborone, Francistown és Maun, az erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi években emelkedett.

Parkoló autókból rendszeresen történnek lopások. A jelzőlámpáknál várakozó autókból „smash-and-grab” módszerrel tulajdonítanak el elsősorban mobiltelefont, laptopot és táskákat. Fontos, hogy az értékeket ne hagyjuk szem előtt az autóban.

Az utazás ideje alatt mindig legyen nálunk igazolvány, lehetőség szerint az útlevelünk másolata is minden esetben.

Közlekedés:

Kerülni kell az éjszakai vezetést a nagyszámú földút, illetve az utakon tartózkodó és áthaladó házi állatok (szarvasmarha, szamár, ló) jelentette balesetveszély miatt. A települési hálózat gyér, figyelmet kell fordítani az időben történő tankolásra.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a belépéskor további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kérnek az útlevélben.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Botswanában 2016. október 1-jével bevezetett új beutazási szabályok szigorították a kiskorú (18 év alatti) gyermekek be- és kiutazását. Minden gyermek be- és kiutazásakor megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti „teljes” születési anyakönyvi kivonat bemutatását (unabridged birth certificate), a rövidebb tartalmú születési anyakönyvi kivonatot (abridged birth certificate) nem fogadják el.

Amennyiben a gyermek csak egyik szülővel, vagy kísérettel, vagy szülők nélkül utazik, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba, és tartózkodásuk kilencven napig megengedett. Kettős állampolgársággal rendelkezők esetében szabály, hogy ugyanazzal az útlevéllel kell kilépniük, amit a beutazáskor használtak.

KAZA UNIVISA

A Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA TFCA) 5 dél-afrikai országon ível át, ezek a következők: Angola, Botswana, Namibia, Zambia és Zimbabwe. A természetvédelmi terület központjában található a Caprivi-Chobe-Victoria terület, amely közkedvelt turisztikai célpont.

A Zambiai Köztársaság és Zimbabwe létrehozta a KAZA UNIVISA elnevezésű pilot projektet, amelynek célja a turizmus fejlesztése, fellendítése, és amely ennek érdekében igyekszik megkönnyíteni a turisták határátlépési procedúráját a két ország között.

A KAZA UNIVISA díja 50,- USD, amely vízum mindkét országba való belépést lehetővé teszi több alkalommal. A vízum 30 napig érvényes, amennyiben a vízumkérelmező nem hagyja el Zambia és Zimbabwe területét. A vízum szintén lefedi a Botswanába egy napra beutazók tartózkodását, amennyiben a Kazungula határnál lépnek be.

A KAZA UNIVISA online nem szerezhető be, csak az alábbi határátkelő pontokon igényelhető:

Zambia: 

Kenneth Kaunda International Airport
Harry Mwaanga International Airport
Victoria Falls Border
Kazungula Border

Zimbabwe:

Harare International Airport
Victoria Falls International Airport
Victoria Falls Border
Kazungula Border

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven >> 

További hasznos információ:

További hasznos információ az országról

Botswana területének mintegy 75%-át a Kalahári sivatag uralja. A mindössze 2 milliónyi lakosság nagy része Délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. A városlakók aránya növekszik. Fejlett turista infrastruktúrával rendelkező ország.

Helyi törvények - szokások:

Szigorúan büntetik a védett állatok foglyul ejtését, árusítását, csempészését, illetve illegális vadászatát.

A kábítószer birtoklását és terjesztését a botswanai törvények szigorúan büntetik.

Tilos a fényképezőgép és videokamera használata katonai létesítmények és kormányintézmények közelében.

A homoszexualitás illegális Botswanában.

Éghajlat:

Az országot a szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximumhőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, június, július és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat. Augusztustól áll be a szeles évszak, az erős nyugati szél homokkal és porral teríti be az országot. A nyári esős évszak novembertől márciusig tart, ritkák az esők a májustól augusztusig tartó időszakban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A botswanai társadalomra és gazdaságra súlyos teherként nehezedik az AIDS: az ország lakosságának 21,9 százaléka fertőzött. A felnőtt lakosság 84%, a fiatalkorúak 60%-a részesül antiretrovirális kezelésben. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Fertőzött területről érkező utasoktól sárgalázoltási igazolást követelnek meg. Egész évben jellemző a malária, álomkór és a vizekben (Okawango Nemzeti Park) a bilharzia veszély. 

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 02:00

Nemzeti ünnep: Szeptember 30. – október 1., függetlenség napja, négynapos állami ünnep

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.