Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.07.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: A Comore-szigeteken nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Legközelebbi magyar külképviselet Nairobiban van 

Biztonság: 

Biztonság, közbiztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Comore-szigetek belpolitikai helyzete törékeny. Előfordulhatnak tüntetések, erőszakba torkolló megmozdulások. Kérjük az esetleges tömeggyűlések helyszíneit kerüljék, valamint a hivatalos épületek fotózását is. 

A Comore-szigeteki bűnözés aránya ugyan alacsony, de a szegénységből eredő, azzal összefüggő bűncselekmények bármikor megtörténhetnek.

Terrorizmus:

Bár a Comore-szigeteken az utóbbi időben nem jellemző a terrorizmus, esetleges támadások nem zárhatók ki. 2013. január óta a repülőtéren megnőtt az Air Austral által üzemeltetett légijárművek biztonsági ellenőrzése.

A bűncselekmények szintje alacsony, de érdemes óvintézkedéseket tenni a zsebtolvajlás és utcai rablás ellen. Lehetőség szerint az utazás során célszerű kerülni a sétát egyedül éjszaka a strandokon vagy a városközpontban. Amennyiben lehetséges, szállodai tartózkodás során célszerű a szállodai széfet használni az értékek tárolására. Fontos okmányokról, beleértve az útlevelét is, érdemes másolatot tartani az eredetitől elkülönített helyen. 

Közlekedés:

A sziget látogatói általában Mutsamudu-ban szállnak meg. Mohéliben kevés lehetőség van a turisták számára. Grande Comore-n (más néven Ngadijza) néhány elfogadható színvonalú szálloda található, csakúgy, mint a főváros közelében, Moroni-ban.

Utazás közúton:

Grande Comore-n a fő sziget útminősége elfogadható színvonalú, de a mellékutak rossz állapotban vannak. Legfeljebb három hónapig lehet nemzetközi vezetői engedélyt igénybe venni.

Utazás levegőben:

Az Európai Bizottság nem engedélyezi az Air Service Comores járatainak közlekedését az EU területére a gépek állapotából fakadó biztonsági aggályok miatt - kivéve egy légijárművet (a D6-CAM regisztrációs típusnak megfelelő LET 410 típusú UVP). Az Air Madagascar járatokat indít Madagaszkárról a Comore-szigetekre - ez a légi szolgáltató nem található meg az Európai Unión belül letiltott légitársaságok listáján. 

Utazás tengeren:

A három sziget közötti utazás hajóval biztosított. Ilyen típusú utazás során érdemes figyelmet szentelni a jó műszaki állapotban lévő hajóval történő utazásra, valamint kerülni az olyan hajóval történő utazást, amelyek túlságosan túlterheltek, láthatóan rossz állapotban vannak vagy nem biztosítanak mentőmellényt az utazáshoz. A túlterhelt kompok a Comore-szigetek vizein felborulhatnak.

Természeti katasztrófák:

A szigetcsoport legnagyobb tagján, a Grand Comore szigeten emelkedő Karthala tűzhányó még a mai napig aktív, ezért kérjük a helyi híradások figyelembe vételét a vulkán működésével kapcsolatosan.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.  

Vízum:

Az országba történő belépés vízumköteles. Ezt érkezéskor a Hahaya repülőtéren vagy más belépési pontokon 30 euró kifizetése ellenében lehet felvenni. A részletek a repülőtér honlapján találhatók (www.comores-online.com/mwezinet/pratique/arrivee.htm - csak francia nyelven).

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven: https://www.iatatravelcentre.com/KM-Comores-Islands-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm#

További hasznos információ az országról

Helyi törvények - szokások:

A Comore-szigetek iszlám ország. A helyi hagyományok, szokások, törvények és vallás tiszteletben tartása az országban történő zavartalan tartózkodás alapvető feltétele, különösen a Ramadán szent hónapjában. 2018-ban a Ramadán hónapja május 15-én kezdődik és június 14-én ér véget. A homoszexualitás a Comore-szigeteken illegális, a büntető törvénykönyv öt évig tartó börtönbüntetést és súlyos pénzbüntetést szab ki ilyen jellegű cselekményekért. A kábítószer-csempészet és a kábítószer-birtoklás súlyos bűncselekménynek számítanak az országban. Tettenérés esetén börtön- és pénzbüntetés, és/vagy az országból történő kiutasítással kell számolni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A malária és a kolera fertőzés veszélye mindhárom szigetet érinti.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.

Az igénybe vehető – jellemzően magán - orvosi létesítmények csak alap szinten és korlátozott számban állnak rendelkezésre mind a három szigeten. A villamos energiaszolgáltatás és a vízellátás gyakori megszakításokkal jár, amelyek hatással lehetnek a kórházak működésére is.