Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pretoriában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 05. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A Dél-afrikai Köztársaság  biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.  

a. Be lehet utazni az országba? Igen. (https://www.gov.za/covid-19/individuals-and-households/travel-coronavirus-covid-19)

Március 22. napjától kezdve a teljesen beoltott utazók teszt nélkül léphetnek be az országba. Teljesen oltottnak az minősül, aki a az érkezést megelőzően legalább 14 nappal megkapta a 2 dóziusú vakcinák mindkét adagját, illetve az egy dózisú vakcinát, ( AstraZeneca/ SK Bioscience, Vaxzevria/, Covishield, Johnson and Johnson /Janssen/, Moderna /Spikevax/, Novavax /Covavax, Nurvaxvoid/, Pfizer .BioNtech /Comirnaty/, Sinopharm (BIBP/ vagy Sinovac.) A nem oltottak számára továbbra is negatív teszt birtokában van lehetősége belépni az országba. melynek utazás időpontját megelőző 72 órán belüli mintavételezésből származó, WHO által elfogadott PCR tesztnek kell lennie. Ennek hiányában 48 órán belüli negatív antigén teszt eredmény vagy korábbi pozitív PCR teszt eredmény ( az utazás dátumához képest 90 napnál nem régebbi, de a beutazást megelőző 10 napnál régebbi ) és orvosi igazolás együttes felmutatása, mely tartalmazza, hogy az utazó felgyógyult és nem mutat tüneteket birtokában lehet belépni az ország területére. Amennyiben az utazó nem tud oltási igazolást felmutatni,i, úgy az országba lépéskor antigén tesztet kell végeztetni. Abban az esetben, ha ennek eredménye pozitív, úgy az országba beléphet, de 10 napig szükséges elkülönítenie magát másoktól, arra vonatkozó információt nem tartalmaz az utolsó helyi közlöny, hogy erre hol van lehetősége.30 napot meghaladó tartózkodás esetében előzetes vízumigénylés szükséges, egyébként magyar állampolgároknak a határátlépéskor pecsételik be a 30 napos tartózkodásra jogosító bélyegzőt, díjmentesen. Az említett szabályok nem alkalmazandóan 12 éven aluli gyermekek esetében.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra , illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

b. Kell teszt? Igen.

Az országba történő beutazáskor a külföldről érkező személy WHO által elismert, az utazás időpontját megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredményt köteles felmutatni, a teljesen beoltottak és a 12  év alatti gyermekek kivételével. Ennek hiányában 48 óránál nem régebbi antigén teszt  eredmény szükséges. A tesztről szóló angol nyelvű igazolást kinyomtatott formában kell tudni felmutatni. Aki az érkezéskor nem tud tesztet felmutatni, azt a repülőtéren egy antigén teszt elvégzésére kötelezik saját költségére. Amennyiben ennek eredménye pozitív, úgy köteles 10 napig saját költségén elkülöníteni magát. 

c. Kell regisztrálni? Nem.

Nem kell regisztrálni, de az országba való belépés előtt egészségügyi kérdőív kitöltésére kötelezik a beutazókat. A kérdőív a következő linken találhatómeg: https://www.airports.co.za/Documents/ENTRY%20SCREENING%20THQ.pdf. A vírus terjedésének digitális nyomon követésére az adatforgalmat nem igénylő, COVID Alert SA nevű, bluetooth alapú mobiltelefonos applikáció használatát javasolják, illetve minden beutazótól ezt kérik.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van

A beoltottság mentesíti a beutazót a PCR tesztkötelezettség alól. Szolgáltatások igénybevételénél előfordulhat, hogy ritkán kérnek oltottságot alátámasztó dokumentumot, ez főleg beltéri, nagyobb közönséget vonzó események esetében igaz, általánosságban a kézfertőtlenítés és /vagy hőmérséklet ellenőrzés az általános elvárás. 

e. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az országba való beutazás lehetősége nem függ az oltottságtól, a követelmény a nem beoltott utazókkal szemben egy negatív PCR teszteredmény.

f. Karanténkötelezettség: Van.

Az érvényes negatív PCR vagy antigén teszteredmény nélkül vagy COVID-19 tünetekkel érkezőkön a belépéskor helyben gyorstesztet végeznek, és önköltségen 10 napra hatósági vagy otthoni karanténra kötelezhetik őket. A karanténra kötelezett személynek az országba történő belépéskor írásos nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a karanténra vonatkozó követelményeket betartja. Tekintettel arra, hogy az országba belépő külföldiek a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban felmerülő költségeiket maguknak kell viselni, az utasbiztosítás javasolt. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek különleges szabályok.

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitálásra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az országba való beutazásra, oltottságot igazoló dokumentumot, 72 óránál nem régebbi negatív PCR, 48 óránál nem régebbi antigén teszteredményről szóló igazolást kell bemutatni, illetve ki kell tölteni az egészségügyi kérdőívet.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Belépéskor a következő kategóriákba tartozó személyek mentesülnek a negatív teszteredmény bemutatása alól, de egészségügyi kérdőívet kérhetnek tőlük és szükség esetén egészségügyi szűrésnek is alávethetik őket: szomszédos országokból naponta ingázók.

j. Egyéb hasznos infó:

Tekintettel arra, hogy az országok/repülőtársaságok folyamatosan változtatják a Dél-afrikai Köztársaságra vonatkozó ki- és beutazási szabályozásukat, nyomatékosan felhívjuk az utazni szándékozók figyelmét arra, hogy utazásuk megkezdése előtt közvetlenül tájékozódjanak a légitársaságoknál.Jelenleg légi úton kizárólag az alábbi repülőtereken léphetnek be az utazók az országba: Fokváros (+27 937 1200), King Shaka  Durban ( +27 32 436 6758) , Johannesburg O.R. Tambo ( +27 11 921 6262)  ,Lanseria (+27 367 0300) , Kruger Mpumalanga (+27 13 753 7500) , Polokwane (+27 15 288 1622) , Port Elizabeth ( +27 41 507 7319 ) , Upington ( +27 54 337 7900

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

PCR tesztet rendkívül sok helyen lehet csináltatni,általában 12 óra alatt megjön az eredmény: www.ampath.co.za, nextbio.co.za/nextpath stb.

Egészségügyi ellátás külföldön: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kilépéskor a határállomáson egészségügyi szűrésnek vetik alá, és egészségügyi kérdőív kitöltésére kötelezik a kiutazókat. A kérdőív a következő linkről tölthető le: https://www.airports.co.za/Documents/Exit%20Screening%20Questionnaire.pdf . Amennyiben az egészségügyi szűrés során a COVID-19 fertőzés kitettségének gyanúja merül fel, vagy az utazó tüneteket mutat, akkor orvosi vizsgálatnak vetik alá, amelynek keretében COVID-19 teszt elvégzésére is sor kerülhet. A teszteredmény birtokában a dél-afrikai Egészségügyi Minisztérium által delegált személy dönt az országból való kilépés engedélyezéséről.. 

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a xDAHXBqiuFtrrqhNOc42MY1a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a xELeLUxqZoiwmtjB4wclEa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Nincs érvényben kijárási tilalom.

Az arcmaszk viselése  – kivéve 6 év alatti gyerekeknek -, március 22. óta szabad téren nem kötelező, fedett helyen azonban továbbra is kötelező. A kormány felhívta a figyelmet a korábbi távolságtartási előírások és egyéb higiéniai szabályok jövőben történő követésére is. 

A dél-afrikai Országos Járványügyi Intézet (National Institute for Communicable Diseases – NICD) Vészhelyzeti Központot hozott létre a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatok és fejlemények szigorú nyomon követésére és ellenőrzésére. Forródrótot létesítettek, amely éjjel-nappal működik, és az országból ingyenesen hívható a 0800 029 999 vagy a 139-es telefonszámon. 

A dél-afrikai Egészségügyi Minisztérium a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban tájékoztató WhatsApp csoportot hozott létre, hogy legyen egy megbízható kommunikációs csatorna, ahol az állampolgárok naprakész tájékoztatást és választ kapnak a kérdéseikre. Az alábbi linken keresztül, vagy a +27600123456 mobiltelefonszám elmentése után egy ’Hi’ üzentet küldve lehet csatlakozni ehhez a menürendszerrel működő információs forráshoz.

A dél-afrikai kormányzat erre a célra létrehozott koronavírus tájékoztatási oldalán jelennek meg a legfrissebb hivatalos közlemények a koronavírussal kapcsolatban (angolul). A koronavírussal kapcsolatos korlátozások megtalálhatóak a dél-afrikai kormány koronavírussal kapcsolatos rendelkezések linkjén is valamint a https://travelbans.org/africa/south-africa/ oldalon.

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! A Dél-afrikai Köztársaság  biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.  

A Dél-afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik. Erre az ide látogatóknak tudatosan készülniük kell, és tartózkodásuk során fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi két évben jelentősen emelkedett.

A külföldi látogatók sérelmére elkövetett bűncselekmények elsősorban a nagyobb városközpontokban, hotelek közelében, nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon fordulnak elő. A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz. A nagyobb tömegeket vonzó eseményeken számítani lehet a bűnözői aktivitás növekedésére. Alapvetően biztonságosnak tekinthetők (ami nem jelenti azt, hogy nincs szükség folyamatos elővigyázatosságra) a fő turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok.

Különös figyelmet kell fordítani a szállás kiválasztása során. Ellenőrizni kell, hogy megfelelő védelemmel van-e ellátva, milyen környéken helyezkedik el, érdemes az interneten elérhető véleményeket is áttanulmányozni a foglalást megelőzően. Az ár mellett, a biztonsági szempontnak mindenképpen irányadónak kell lennie. A szálláson mindig be kell tartani a megadott biztonsági utasításokat különös tekintettel az értékek és dokumentumok, pl. útlevél, elhelyezésére és megőrzésére vonatkozóan. A látogatás során mellőzni ajánlott a jelentősebb készpénz, az ékszerek és drágább egyéb eszközök, pl. márkás karórák, használatát.

Felhívjuk a Dél-afrikai Köztársaságba az OR Tambo Nemzetközi Repülőtéren  (Johannesburg) keresztül érkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a repülőtéren belül és főleg a repülőtérről történő távozás utáni rablások. Az elkövetők még a repülőtér érkezési oldalán azonosítják azon személyeket, akikről feltételezik, hogy jelentősebb készpénzzel vagy értéktárgyakkal (ékszerek, drága karórák, elektronikai termékek stb.) rendelkeznek. Ezeket a személyeket autóval követik a szálláshelyig és érkezéskor megtámadják őket. Elsősorban azokat az utazókat nézik ki, akik taxival vagy überrel közlekednek, hagyják el a repülőteret. 

Ezért kérjük a repülőtérre érkező honfitársakat, hogy legyenek körültekintőek és figyeljék környezetüket az érkezéskor, a repülőtérről való távozáskor és a szállásig történő utazáskor, oda megérkezéskor egyaránt. Vegyék figyelembe, hogy az elkövetők az esetek többségében lőfegyverrel rendelkeznek, és ellenkezés esetén használják is ezeket a fegyvereket. Rablótámadás esetén mindenképpen az élet védelme legyen a fő szempont, és ne az értékekre próbáljanak vigyázni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az országban vagy nagyobb városokban történő közlekedés során mindenképpen kerüljék el az iránytaxik (kisbuszok) igénybevételét, illetve ezek állomásait is. Fokvárosban és környékén, de az ország több részén is, a vonattal történő közlekedés kockázatos lehet a gyakori gyújtogatások és rablótámadások miatt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A Dél-Afrikából történő elutazás napjától számítva további 30 napig kell érvényesnek lennie az útlevélnek.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés:

2015. 11. 24- től csak gépi olvasásra alkalmas MRZ kóddal rendelkező útlevelek birtokosai utazhatnak be a Dél-Afrikai Köztársaságba (érvényes magyar útlevelek megfelelnek ennek a kritériumnak). Az útlevélnek legalább 1 üres oldalt kell tartalmaznia, de bizonyos esetekben 2 üres oldalt kérnek, ezért célszerű ezzel számolni.

További beutazási feltételek: a visszaútra, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy, sárgaláz elleni védőoltásról szóló érvényes igazolás, amennyiben Afrika, vagy Dél-Amerika érintett országaiból, vagy azok érintésével történik a beutazás; valamint az utazáshoz és a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet.

Kiskorúak beutazása:

A Dél-Afrikában 2015. június 1- jén bevezetett új beutazási szabályok szigorították a kiskorú (18 év alatti) gyermekek be- és kiutazását. Minden gyermek be- és kiutazásakor megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat bemutatását, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolatának a bemutatását. Az új típusú, többnyelvű (magyar, angol, francia), Magyarországon kiállított anyakönyvi kivonatokat hiteles fordítás nélkül elfogadják, egyéb esetekben hiteles angol nyelvű fordítás csatolása szükséges. 2019. március 13-án a szabályokon lazított a dél-afrikai Hatóság, ennek megfelelően a beutazáskor elegendő a születési anyakönyvi kivonat másolata. Mindezek mellett hangsúlyozottan javasoljuk, hogy gyermekkel való beutazáskor rendelkezzenek az eredeti születési anyakönyvi kivonattal, hiszen bármilyen kétség merül fel a dokumentum hitelessége kapcsán, azt kérhetik az országból való ki- és belépéskor.

Amennyiben a gyermek csak egyik szülővel, vagy kísérettel, vagy szülők nélkül utazik, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása.

A szülői hozzájáruló nyilatkozat (parental consent affidavit) letölthető a dél-afrikai Belügyminisztérium oldaláról: http://www.dha.gov.za/files/Parental-Consent-Letter_Suggested-Format_v8.pdf

A szülői hozzájáruló nyilatkozat kapcsán is gyengítettek a szabályokon. A továbbiakban nem szükséges a nyilatkozaton az  aláírást hitelesíteni, ugyanakkor a fentebb található linkről letölthető szülői hozzájáruló nyilatkozat tartalmazza azokat a formai és tartalmi elemeket, amelyeket elvárnak. A budapesti dél-afrikai nagykövetség a szabályok változása okán lehetséges, hogy a nyilatkozaton az aláírás hitelesítését már nem vállalja, arra hivatkozva, hogy a 2019 márciusában bevezetett jogszabályok szerint erre már nincsen szükség. 

A gyerekek beutazásáról tájékoztatás bővebben itt található a dél-afrikai Belügyminisztérium oldalán:

Egy szülő, törvényes képviselő esetén bírósági határozatot, vagy az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. Örökbefogadás esetén rendelkezni kell az örökbefogadásról szóló bírósági határozattal és a gyermek új, az örökbefogadó szülők nevét tartalmazó születési anyakönyvi kivonatával. 

Kérésre ugyancsak be kell mutatni a szülők útlevelének a másolatát, valamint meg kell tudni adni telefonos elérhetőségeiket. Ha a gyermek szülők nélkül utazik, a fentebb említett dokumentumokon kívül kérhetik a fogadó fél levelét, amelynek tartalmaznia kell az  elérhetőségeket és azt a címét, ahol a gyermek tartózkodni fog Dél-Afrikában.

A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a légitársaságok nem engedik a repülőgépre felszállni a gyermeket, illetve a dél-afrikai hatóságok nem engedélyezik a gyermek be- és kiutazását. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

Magyar állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak vízum nélkül a Dél-afrikai Köztársaságban, ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk, hogy érdeklődjenek előzetesen a vízumkiadásra jogosult külképviseleten a vízumkiadás feltételeiről, tájékozódjanak a budapesti dél-afrikai nagykövetség vagy a dél-afrikai Belügyminisztérium oldalain. A 30 napos turista vízum meghosszabbítására a Dél-afrikai Köztársaságban már nincs lehetőség, mivel a vízumok meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a lejárat előtt 60 nappal be kell nyújtani az illetékes hatóságnál. 

Kérjük, hogy érkezéskor az útlevélellenőrzés során ellenőrizzék a beutazási pecsétet, mert előfordulhat, hogy az abban szereplő dátum rövidebb 30 napnál, vagy az érvényes vízum lejárati idejénél. A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást szigorúan büntetik, a túltartózkodókat „persona non gratának” nyilváníthatják, és 1-től 5 évig terjedő időszakra kitilthatják az országból. A kitiltásra vonatkozó döntés ellen fellebbezni ezen az email címen (NycD7N0xNN2Nb3ZlcnN0YXlhcHBlYWxzQGRoYS5nb3YuemE=) vagy a budapesti dél-afrikai nagykövetségen lehet.

Házikedvencek beutazása: 

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR)

Időjárás:

Az ország a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben fekszik, az évszakok fordítottak az otthonihoz képest. A nyugati part előtt a hideg Benguela-áramlat, a déli, valamint a keleti partok előtt a meleg Agulhas-, illetve Mozambiki-áramlat befolyásolja az időjárás alakulását. A tengerparttól távolabbi és magasan a tengerszint felett fekvő Johannesburgban (1694 m) és Pretoriában (1350 m) 10 °C az átlagos téli hőmérséklet; a nyári átlaghőmérséklet pedig 25 °C. A nyári hónapokban megszokott, hogy a délutáni, esti órákban rendkívül heves zivatarok vonulnak át. Télen éjszakánként fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. A csapadék nyáron hullik, ez alól kivétel a Fokföld, melynek éghajlata mediterrán jellegű. Fokváros éghajlata közismerten szeszélyes, még a nyári hónapokban is előfordulnak hűvös napok, éjszakák. 

Biztosítás:

Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás. A kórházi kezelés megkezdése előtt szigorúan ellenőrzik a biztosítás érvényességet és a fedezetet a bankkártyán, ennek hiányában nem fogadják a beteget még sürgősségi esetben sem.

Közlekedés: 

Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmagában is veszélyeket rejt. A körforgalmat kivéve nem ismerik a jobbkéz-szabályt, az elsőbbségadási kötelezettséget az útkereszteződéseknél általában stoptáblával jelzik. Ha egy kereszteződésnél minden irányból stoptábla van, az érkezési sorrend határozza meg az áthaladást. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem működik. Lehetőleg a főútvonalak használatát javasoljuk, az alsóbbrendű utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A rendőrség közlekedési szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülőtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál. Csak megfelelő jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkező taxit vegyen igénybe. Az iránytaxik – meghatározott tarifákkal, meghatározott útszakaszokon közlekednek – használatát biztonsági szempontból nem javasoljuk.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A magánkézben lévő egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve, korlátozottan állnak rendelkezésre. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. A zsúfoltság, fertőzésveszély miatt ezeket az intézményeket tanácsos elkerülni.

A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza magával a rajta lévő információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia – a kórházakban előre kell fizetni.

Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertőzöttek és az AIDS betegek aránya. A TBC megbetegedések gyakorisága a Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan növekszik, a gyógyítási arány kb. 50%-t ér el. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományában fellelhető.

A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. Mindazonáltal javasoljuk a palackos ásványvíz használatát, amely széles választékban kapható.

Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb a száraz évszakban, június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon szakértővel.

A Dél-Afrikai Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma felülvizsgálta a sárgalázzal fertőzött országok listáját, és módosította a fertőzött területekről Dél-Afrikába utazókkal szembeni követelményeket. Azok az utazók, akik Zambia, Tanzánia, Eritrea, Szomália, São Tomé és Príncipe és Ruanda területéről utaznak Dél-Afrikába, belépéskor a továbbiakban nem szükséges bemutatniuk a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolást. 

A nemzetközi egészségügyi rendszabályoknak megfelelően a Dél-afrikai Köztársaságban 2005. óta minden állampolgártól - 1 éves kor felett – elkérik a sárgaláz elleni oltásról szóló igazolást beutazáskor, abban az esetben ha:

  • sárgalázzal fertőzött országból érkezik;
  • átutazott olyan országon, amely fertőzött, és a reptéren eltöltött idő meghaladta a 12 órát.

A WHO által jóváhagyott oltóanyagot 10 nappal a Dél-Afrikába történő beutazás előtt kell beadni akkreditált Nemzetközi Oltóközpontokban. Az oltási igazolvány tíz nappal a beadást követően válik érvényessé, az oltás 10 évre biztosít védettséget.

Az alábbiakban felsorolt államokból Dél-Afrikába történő beutazáskor kérik a sárgaláz elleni védőoltásról szóló igazolás bemutatását:

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Elefántcsontpart, Egyenlítői-Guinea, Etiópia, Gabon, Ghána, Guinea, Bissau-Guineai Köztársaság, Kenya, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Dél-szudáni Köztársaság, Szudán, Togo, Uganda, Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, Venezuela.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz, sárgaláz elleni védőoltás

További információk: https://www.santhnet.co.za/index.php/travel-health-advice/travel-advice/yellow-fever-vaccines.html

Időzóna: GMT+01:00

Elektromosság: 220V voltos feszültség, 50 Hz. Dél-Afrikában három érintkezős elektromos dugaszt használnak, adapter a szállodák recepcióján kapható. 

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 10111

Mentők: 10177

Rendkívüli helyzet: 107

Autóklub (Automobile Association): 08 00 03 30 07

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.