Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pretoriában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 12. 30.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban:

A koronavírus (COVID-19) megbetegedés afrikai terjedésére tekintettel nem javasoljuk az utazást a Dél-afrikai Köztársaságba. A Dél-afrikai Köztársaságban március eleje óta van jelen a COVID-19 megbetegedés, az országban a világon a 18. legmagasabb az igazolt fertőzöttek száma. December 9-én a dél-afrikai egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Afrikát elérte a COVID-19 járvány második hulláma (pozitív tesztarány 10% fölött).

Egy új, magas patogenitású SARS-CoV-2 vírusmutáció megjelenése miatt december 21-től számos ország megtiltotta a Dél-afrikai Köztársaságból való beutazást és több légitársaság felfüggesztette, illetve törölte a Dél-afrikai Köztársaságba tartó repülőjáratait. 

Tekintettel arra, hogy az országok/repülőtársaságok folyamatosan változtatják a Dél-afrikai Köztársaságra vonatkozó ki- és beutazási szabályozásukat, nyomatékosan felhívjuk az utazni szándékozók figyelmét arra, hogy utazásuk megkezdése előtt közvetlenül tájékozódjanak a légitársaságoknál. 

Az országban december 28. éjféltől életbe lépett a szigorúbb korlátozásokat előíró, jelenlegi körülményekhez igazított 3. fokozatú riasztási szint. 

Az új előírások szerint december 29-től országosan 21.00h és reggel 6.00h között kijárási tilalom lépett életbe, mely alól csak kivételes és különleges engedéllyel rendelkezők mentesülhetnek. A szabályt megszegők pénzbüntetésben, vagy 6 hónapot nem meghaladó szabadságvesztésben, vagy akár mindkét retorzióban részesülhetnek. A szórakoztató és egyéb szabadidő szolgáltatást nyújtó intézmények (éttermek, színházak, múzeumok, fitness termek, sportlétesítmények, stb.) 20.00h-ig tarthatnak nyitva. December 29-től kezdődően temetés kivételével minden egyéb – kültéri és beltéri – összejövetel megtartása két hétre átmenetileg betiltásra került. 

Szájat és orrot elfedő védőmaszk viselése minden közterületen (szabadtéri, valamint beltéri) kötelező, aki ezt megszegi, akár 6 hónap szabadságvesztésre és/vagy pénzbüntetésre is ítélhető. Kézfertőtlenítés, 1,5 m távolság betartása kötelező. A munkáltatók, üzlettulajdonosok, stb. számára kötelező érvényű az előírások betartatása. Alkohol szállítása és árusítása teljes körűen betiltásra került (éttermekben és bárokban is). Alkoholfogyasztás közterületen az egész országban szigorúan tilos.

Az új fertőzések száma növekvő tendenciát mutat. A leginkább érintett régiók: Nelson Mandela-öböl, Sarah Baartman District (Kelet-Fokföld) és Garden Route District (Nyugat-Fokföld). Ezek közül Nelson Mandela-öböl közigazgatási körzetet december 3-ától, a Sarah Baartman és a Garden Route körzeteket pedig december 15-től gócpontnak (hotspot) nyilvánították.    December 29-től Kelet-Fokföld tartományban: Buffalo City, Chris Hani, Amathole, Alfred Nzo és OR Tambo közigazgatási körzetek; KwaZulu-Natal tartományban: eThekwini, Umgungundlovu, Ugu, Harry Gwala, King Cetshwayo és Ilembe körzetek; Gauteng tartományban: West Rand, Tshwane, Ekurhuleni és Johannesburg; Észak-Nyugaton: Bojanala; Limpopo-ban pedig Waterberg és Capricorn körzetek gócpontként (hotspot) kerültek az eddigiek mellett kijelölésre. A gócpontok közötti és oda irányuló utazás nem ajánlott. 

A hotspot régiókban minden strand, közpark és uszoda december 29-től zárva tart. A nemzeti parkok és egyéb közparkok korlátozott látogatói létszám befogadásával továbbra is nyitva állnak. Pénzbüntetéssel, vagy akár 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha a kijárási korlátozás, vagy a közterületi alkoholfogyasztás, vagy akár a tömegközlekedésben, bevásárlóhelyeken, valamint irodákban a maszkviselés/kézfertőtlenítés szabályait megszegik. 

Az új SARS-CoV-2 vírusmutáció beazonosítását követő napokban számos ország beutazási tilalmat, illetve egyes esetekben COVID-19 tesztelési és karanténkötelezettséget vezetett be a Dél-Afrikából utazókra vonatkozóan. December 22-ig a következő országok tiltották meg vagy korlátozták a Dél-afrikai Köztársaságból érkezők beutazását:, Izrael, Mauritius, Németország, Panama, Svájc, Szaúd-Arábia, Törökország. A lista várhatóan folyamatosan változni fog.
Mindazonáltal Dél-Afrikában 2020. november 12-től megszűnt a beutazási korlátozás a külföldről utazók számára.
Az országba történő beutazáskor a külföldről érkező személy az indulásának időpontját megelőző 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR teszteredményt köteles felmutatni. (December 12-től a repülők és a hajók személyzetétől, valamint a határokat átlépő fuvarozóktól is teszteredmény bemutatását kérik, amelyet azonban megfelelő feltételek igazolása esetén 30 napig elfogadnak.) December 3-tól az 5 év alatti gyerekeknek nem kötelező védőmaszkot viselni a repülőgépen, és – légitársaságtól függően – eltekinthetnek az utazás előtti tesztelésüktől is. Olyan mozgásában vagy szellemileg korlátozott gyermek vagy felnőtt esetében is eltekinthetnek a teszteléstől, akiknél a PCR-teszt elvégzése nehézségbe ütközhet.
 

Az országba belépéskor kötelező egészségügyi szűrést végeznek, amelybe beletartozik az utazó által kitöltött egészségügyi kérdőív kiértékelése is. Amennyiben a szűrés során a COVID-19 fertőzés kitettségének gyanúja merül fel, vagy az utazó tüneteket mutat, akkor orvosi vizsgálatnak vetik alá, amelynek keretében COVID-19 teszt elvégzésére is sor kerülhet.  

Az érvényes negatív PCR teszteredmény nélkül vagy COVID-19 tünetekkel érkezőket a belépéskor tesztelik, és önköltségen 10 napra önkéntes vagy hatósági karanténra kötelezhetik őket. A karanténra kötelezett személynek az országba történő belépéskor írásos nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a karanténra vonatkozó követelményeket betartják. Tekintettel arra, hogy az országba belépő külföldiek a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban felmerülő költségeiket maguk kell, hogy viseljék (pl. tünetek esetén vagy igazolt fertőzöttel való kapcsolat esetén kötelező a COVID-19 teszt, pozitív teszt esetén 10 napig az önkéntes vagy a hatósági karantén, felmerülhet kórházba szállítás költsége), az ennek való megfelelés igazolása érdekében az utasbiztosítás javasolt. 

Az országba való belépéskor a következő kategóriákba tartozó személyek mentesülnek a negatív PCR teszteredmény bemutatása alól, de egészségügyi kérdőívet kérhetnek tőlük és szükség esetén egészségügyi szűrésnek alávethetik őket: szomszédos országokból  naponta ingázó tanárok és tanulók, a határokon átnyúló áruszállítók, a légijáratok repülőgépen maradó személyzete, valamint részben az egészségügyi evakuációt végzők. 

A vírus terjedésének digitális nyomon követésére az adatforgalmat nem igénylő, COVID Alert SA nevű, bluetooth alapú mobiltelefonos applikáció használatát javasolják, illetve minden beutazótól ezt kérik.

Az országból való kilépéskor az utazón a határállomáson egészségügyi szűrést végeznek, és egészségügyi kérdőív kitöltésére kötelezik. Amennyiben a szűrés során a COVID-19 fertőzés kitettségének gyanúja merül fel, vagy az utazó tüneteket mutat, akkor orvosi vizsgálatnak vetik alá, amelynek keretében COVID-19 teszt elvégzésére is sor kerülhet. A teszteredmény birtokában a dél-afrikai egészségügyi minisztérium által delegált személy dönthet az országból való kilépés engedélyezéséről. Igazolt COVID-19 fertőzöttség esetén hatósági karantént vagy kórházi felvételt rendelhetnek el. Nemzetközi légijáratokat a johannesburgi OR Tambo International Airport, a fokvárosi Cape Town International Airport és a durbani King Shaka International Airport fogad 2020. október 1-jétől kezdődően. Charterjáratok az előzőkön kívül további 6 repülőteret használhatnak: Bram Fischer International Airport, Kruger Mpumalanga International Airport, Lanseria International Airport, Polokwane Airport, Port Elizabeth International Airport, Upington International Airport.

2021. január 21-től kezdődően azon 18 szárazföldi határátkelő, mely ez idáig részlegesen működött, teljes nyitva tartással üzemelhet majd, a további 34 határátkelőhely közül pedig mely ez idáig is zárva tartott, a Kosi Bay kikötőt nyitják újra (a többi zárva marad és a tengerhajók kikötésének tilalma is érvényben marad).  

Kishajók kikötése engedélyezett Durban, Fokváros és Richards-öböl kereskedelmi kikötőiben, amennyiben érkezés előtt 96 órán belül a dél-afrikai közlekedési minisztériumnak (Department of Transport) küldött kérelmet jóváhagyják. A zárva tartó szárazföldi határállomások listája a belügyminiszteri rendelet utolsó oldalán található. A szárazföldi határokon 2020. október 9-től negatív PCR-teszt hiányában helyben antigén gyorstesztet végeznek önköltségen (150-170 ZAR). A 2020. február 14. és 2020. szeptember 30. között lejárt vízumok és tartózkodási engedélyek érvényességét 2021. január 31-ig meghosszabbították. A dél-afrikai belügyminisztérium (Department of Home Affairs) hivatalos közleménye szerint a határok lezárása miatti túltartózkodókkal szemben nem indítanak idegenrendészeti eljárást, nem kerülnek kitiltásra az országból, mint ahogyan ez alapesetben történne.
A helyi vasúti és buszos közlekedés az óvintézkedések betartásával működik. A helyi minibusz, taxi és utazásmegosztó személyszállítók közlekedése június 1-jétől folyamatos, az utazás során kötelező a maszkviselés, az utasszám hosszú távú (200 km-nél hosszabb) utaknál 70%-ra korlátozott, az utazást megelőzően fertőtlenítés, kézmosás kötelező, az utazás közben szellőztetni szükséges.
Az általános és középiskolákba, valamint az egyetemekre fokozatosan visszatértek a diákok, és augusztus 31-étől az egészségügyi óvintézkedések betartásával minden évfolyam számára folytatódik az oktatás. Az iskolákba belépés előtt egészségügyi szűrést végeznek, az egyetemi és főiskolai hallgatók és dolgozók a HealthCheck mobilalkalmazásban végzett szűrést követően, üzenetben kapnak belépési engedélyt a campusokba.

A tünetmentes igazolt COVID-19 fertőzöttek és a velük közvetlenül érintkező személyek 10 napig önkéntes karanténba kötelesek vonulni úgy, hogy a tünetek jelentkezése esetén kapcsolatban legyenek olyan egészségügyi intézménnyel, amely az orvosi ellátásukat biztosíthatja.

A dél-afrikai Országos Járványügyi Intézet (National Institute for Communicable Diseases – NICD) Vészhelyzeti Központot hozott létre a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatok és fejlemények szigorú nyomon követésére és ellenőrzésére. Forródrótot létesítettek, amely éjjel-nappal működik, és az országból ingyenesen hívható a 0800 029 999 számon. 

A dél-afrikai Országos Járványügyi Intézet (NICD) mellett a koronavírusos tünetek miatt kiállított orvosi beutaló alapján magán egészségügyi intézetek is végeznek tesztet. A járvány intenzitásának csökkenésével több egészségügyi szolgáltatónál ismét kérhető PCR-alapú koronavírus-teszt magán célból költségtérítéssel (kb. 1000 ZAR). 

A Dél-afrikai Egészségügyi Minisztérium a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban tájékoztató WhatsApp csoportot hozott létre, hogy a félretájékoztatások mellett legyen egy megbízható kommunikációs csatorna, ahol az állampolgárok naprakész tájékoztatást és választ kapnak a kérdéseikre. Az alábbi linken keresztül, vagy a +27600123456 mobiltelefonszám elmentése után egy ’Hi’ üzentet küldve lehet csatlakozni ehhez a menürendszerrel működő információs forráshoz.

A dél-afrikai kormányzat erre a célra létrehozott koronavírus tájékoztatási oldalán jelennek meg a legfrissebb hivatalos közlemények a koronavírussal kapcsolatban (angolul).

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


A Dél-afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik. Erre az ide látogatóknak tudatosan készülniük kell, és tartózkodásuk során fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi két évben jelentősen emelkedett.

A külföldi látogatók sérelmére elkövetett bűncselekmények elsősorban a nagyobb városközpontokban, hotelek közelében, nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon fordulnak elő. A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz. A nagyobb tömegeket vonzó eseményeken számítani lehet a bűnözői aktivitás növekedésére. Alapvetően biztonságosnak tekinthetők (ami nem jelenti azt, hogy nincs szükség folyamatos elővigyázatosságra) a fő turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok.

Különös figyelmet kell fordítani a szállás kiválasztása során. Ellenőrizni kell, hogy megfelelő védelemmel van-e ellátva, milyen környéken helyezkedik el, érdemes az interneten elérhető véleményeket is áttanulmányozni a foglalást megelőzően. Az ár mellett, a biztonsági szempontnak mindenképpen irányadónak kell lennie. A szálláson mindig be kell tartani a megadott biztonsági utasításokat különös tekintettel az értékek és dokumentumok, pl. útlevél, elhelyezésére és megőrzésére vonatkozóan. A látogatás során mellőzni ajánlott a jelentősebb készpénz, az ékszerek és drágább egyéb eszközök, pl. márkás karórák, használatát.

Felhívjuk a Dél-afrikai Köztársaságba az OR Tambo Nemzetközi Repülőtéren  (Johannesburg) keresztül érkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a repülőtéren belül és főleg a repülőtérről történő távozás utáni rablások. Az elkövetők még a repülőtér érkezési oldalán azonosítják azon személyeket, akikről feltételezik, hogy jelentősebb készpénzzel vagy értéktárgyakkal (ékszerek, drága karórák, elektronikai termékek stb.) rendelkeznek. Ezeket a személyeket autóval követik a szálláshelyig és érkezéskor megtámadják őket. Elsősorban azokat az utazókat nézik ki, akik taxival vagy überrel közlekednek, hagyják el a repülőteret. 

Ezért kérjük a repülőtérre érkező honfitársakat, hogy legyenek körültekintőek és figyeljék környezetüket az érkezéskor, a repülőtérről való távozáskor és a szállásig történő utazáskor, oda megérkezéskor egyaránt. Vegyék figyelembe, hogy az elkövetők az esetek többségében lőfegyverrel rendelkeznek, és ellenkezés esetén használják is ezeket a fegyvereket. Rablótámadás esetén mindenképpen az élet védelme legyen a fő szempont, és ne az értékekre próbáljanak vigyázni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az országban vagy nagyobb városokban történő közlekedés során mindenképpen kerüljék el az iránytaxik (kisbuszok) igénybevételét, illetve ezek állomásait is. Fokvárosban és környékén, de az ország több részén is, a vonattal történő közlekedés kockázatos lehet a gyakori gyújtogatások és rablótámadások miatt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A Dél-Afrikából történő elutazás napjától számítva további 30 napig kell érvényesnek lennie az útlevélnek.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés:

2015. 11. 24- től csak gépi olvasásra alkalmas MRZ kóddal rendelkező útlevelek birtokosai utazhatnak be a Dél-Afrikai Köztársaságba (érvényes magyar útlevelek megfelelnek ennek a kritériumnak). Az útlevélnek legalább 1 üres oldalt kell tartalmaznia, de bizonyos esetekben 2 üres oldalt kérnek, ezért célszerű ezzel számolni.

További beutazási feltételek: a visszaútra, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy, sárgaláz elleni védőoltásról szóló érvényes igazolás, amennyiben Afrika, vagy Dél-Amerika érintett országaiból, vagy azok érintésével történik a beutazás; valamint az utazáshoz és a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet.

Kiskorúak beutazása:

A Dél-Afrikában 2015. június 1- jén bevezetett új beutazási szabályok szigorították a kiskorú (18 év alatti) gyermekek be- és kiutazását. Minden gyermek be- és kiutazásakor megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat bemutatását, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolatának a bemutatását. Az új típusú, többnyelvű (magyar, angol, francia), Magyarországon kiállított anyakönyvi kivonatokat hiteles fordítás nélkül elfogadják, egyéb esetekben hiteles angol nyelvű fordítás csatolása szükséges. 2019. március 13-án a szabályokon lazított a dél-afrikai Hatóság, ennek megfelelően a beutazáskor elegendő a születési anyakönyvi kivonat másolata. Mindezek mellett hangsúlyozottan javasoljuk, hogy gyermekkel való beutazáskor rendelkezzenek az eredeti születési anyakönyvi kivonattal, hiszen bármilyen kétség merül fel a dokumentum hitelessége kapcsán, azt kérhetik az országból való ki- és belépéskor.

Amennyiben a gyermek csak egyik szülővel, vagy kísérettel, vagy szülők nélkül utazik, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása.

A szülői hozzájáruló nyilatkozat (parental consent affidavit) letölthető a dél-afrikai Belügyminisztérium oldaláról: http://www.dha.gov.za/files/Parental-Consent-Letter_Suggested-Format_v8.pdf

A szülői hozzájáruló nyilatkozat kapcsán is gyengítettek a szabályokon. A továbbiakban nem szükséges a nyilatkozaton az  aláírást hitelesíteni, ugyanakkor a fentebb található linkről letölthető szülői hozzájáruló nyilatkozat tartalmazza azokat a formai és tartalmi elemeket, amelyeket elvárnak. A budapesti dél-afrikai nagykövetség a szabályok változása okán lehetséges, hogy a nyilatkozaton az aláírás hitelesítését már nem vállalja, arra hivatkozva, hogy a 2019 márciusában bevezetett jogszabályok szerint erre már nincsen szükség. 

A gyerekek beutazásáról tájékoztatás bővebben itt található a dél-afrikai Belügyminisztérium oldalán:

Egy szülő, törvényes képviselő esetén bírósági határozatot, vagy az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. Örökbefogadás esetén rendelkezni kell az örökbefogadásról szóló bírósági határozattal és a gyermek új, az örökbefogadó szülők nevét tartalmazó születési anyakönyvi kivonatával. 

Kérésre ugyancsak be kell mutatni a szülők útlevelének a másolatát, valamint meg kell tudni adni telefonos elérhetőségeiket. Ha a gyermek szülők nélkül utazik, a fentebb említett dokumentumokon kívül kérhetik a fogadó fél levelét, amelynek tartalmaznia kell az  elérhetőségeket és azt a címét, ahol a gyermek tartózkodni fog Dél-Afrikában.

A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a légitársaságok nem engedik a repülőgépre felszállni a gyermeket, illetve a dél-afrikai hatóságok nem engedélyezik a gyermek be- és kiutazását. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

Magyar állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak vízum nélkül a Dél-afrikai Köztársaságban, ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk, hogy érdeklődjenek előzetesen a vízumkiadásra jogosult külképviseleten a vízumkiadás feltételeiről, tájékozódjanak a budapesti dél-afrikai nagykövetség vagy a dél-afrikai Belügyminisztérium oldalain. A 30 napos turista vízum meghosszabbítására a Dél-afrikai Köztársaságban már nincs lehetőség, mivel a vízumok meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a lejárat előtt 60 nappal be kell nyújtani az illetékes hatóságnál. 

Kérjük, hogy érkezéskor az útlevélellenőrzés során ellenőrizzék a beutazási pecsétet, mert előfordulhat, hogy az abban szereplő dátum rövidebb 30 napnál, vagy az érvényes vízum lejárati idejénél. A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást szigorúan büntetik, a túltartózkodókat „persona non gratának” nyilváníthatják, és 1-től 5 évig terjedő időszakra kitilthatják az országból. A kitiltásra vonatkozó döntés ellen fellebbezni ezen az email címen (OCSJ8MZJlhGiNb3ZlcnN0YXlhcHBlYWxzQGRoYS5nb3YuemE=) vagy a budapesti dél-afrikai nagykövetségen lehet.

Házikedvencek beutazása: 

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR)

Időjárás:

Az ország a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben fekszik, az évszakok fordítottak az otthonihoz képest. A nyugati part előtt a hideg Benguela-áramlat, a déli, valamint a keleti partok előtt a meleg Agulhas-, illetve Mozambiki-áramlat befolyásolja az időjárás alakulását. A tengerparttól távolabbi és magasan a tengerszint felett fekvő Johannesburgban (1694 m) és Pretoriában (1350 m) 10 °C az átlagos téli hőmérséklet; a nyári átlaghőmérséklet pedig 25 °C. A nyári hónapokban megszokott, hogy a délutáni, esti órákban rendkívül heves zivatarok vonulnak át. Télen éjszakánként fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. A csapadék nyáron hullik, ez alól kivétel a Fokföld, melynek éghajlata mediterrán jellegű. Fokváros éghajlata közismerten szeszélyes, még a nyári hónapokban is előfordulnak hűvös napok, éjszakák. 

Biztosítás:

Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás. A kórházi kezelés megkezdése előtt szigorúan ellenőrzik a biztosítás érvényességet és a fedezetet a bankkártyán, ennek hiányában nem fogadják a beteget még sürgősségi esetben sem.

Közlekedés: 

Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmagában is veszélyeket rejt. A körforgalmat kivéve nem ismerik a jobbkéz-szabályt, az elsőbbségadási kötelezettséget az útkereszteződéseknél általában stoptáblával jelzik. Ha egy kereszteződésnél minden irányból stoptábla van, az érkezési sorrend határozza meg az áthaladást. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem működik. Lehetőleg a főútvonalak használatát javasoljuk, az alsóbbrendű utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A rendőrség közlekedési szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülőtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál. Csak megfelelő jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkező taxit vegyen igénybe. Az iránytaxik – meghatározott tarifákkal, meghatározott útszakaszokon közlekednek – használatát biztonsági szempontból nem javasoljuk.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A magánkézben lévő egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve, korlátozottan állnak rendelkezésre. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. A zsúfoltság, fertőzésveszély miatt ezeket az intézményeket tanácsos elkerülni.

A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza magával a rajta lévő információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia – a kórházakban előre kell fizetni.

Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertőzöttek és az AIDS betegek aránya. A TBC megbetegedések gyakorisága a Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan növekszik, a gyógyítási arány kb. 50%-t ér el. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományában fellelhető.

A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. Mindazonáltal javasoljuk a palackos ásványvíz használatát, amely széles választékban kapható.

Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb a száraz évszakban, június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon szakértővel.

A Dél-Afrikai Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma felülvizsgálta a sárgalázzal fertőzött országok listáját, és módosította a fertőzött területekről Dél-Afrikába utazókkal szembeni követelményeket. Azok az utazók, akik Zambia, Tanzánia, Eritrea, Szomália, São Tomé és Príncipe és Ruanda területéről utaznak Dél-Afrikába, belépéskor a továbbiakban nem szükséges bemutatniuk a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolást. 

A nemzetközi egészségügyi rendszabályoknak megfelelően a Dél-afrikai Köztársaságban 2005. óta minden állampolgártól - 1 éves kor felett – elkérik a sárgaláz elleni oltásról szóló igazolást beutazáskor, abban az esetben ha:

  • sárgalázzal fertőzött országból érkezik;
  • átutazott olyan országon, amely fertőzött, és a reptéren eltöltött idő meghaladta a 12 órát.

A WHO által jóváhagyott oltóanyagot 10 nappal a Dél-Afrikába történő beutazás előtt kell beadni akkreditált Nemzetközi Oltóközpontokban. Az oltási igazolvány tíz nappal a beadást követően válik érvényessé, az oltás 10 évre biztosít védettséget.

Az alábbiakban felsorolt államokból Dél-Afrikába történő beutazáskor kérik a sárgaláz elleni védőoltásról szóló igazolás bemutatását:

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Elefántcsontpart, Egyenlítői-Guinea, Etiópia, Gabon, Ghána, Guinea, Bissau-Guineai Köztársaság, Kenya, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Dél-szudáni Köztársaság, Szudán, Togo, Uganda, Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, Venezuela.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz, sárgaláz elleni védőoltás

További információk: https://www.santhnet.co.za/index.php/travel-health-advice/travel-advice/yellow-fever-vaccines.html

Időzóna: GMT+01:00

Elektromosság: 220V voltos feszültség, 50 Hz. Dél-Afrikában három érintkezős elektromos dugaszt használnak, adapter a szállodák recepcióján kapható. 

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 10111

Mentők: 10177

Rendkívüli helyzet: 107

Autóklub (Automobile Association): 08 00 03 30 07

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.