Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.09.30. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pretoriában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 09. 21. 
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban:

A koronavírus (COVID-19) megbetegedés afrikai terjedésére tekintettel nem javasoljuk az utazást a Dél-afrikai Köztársaságba.

A Dél-afrikai Köztársaságban március eleje óta van jelen a COVID-19 megbetegedés, az országban a világon a 8. legmagasabb az igazolt fertőzöttek száma. Dél-Afrikában 2020. március 26-án éjféltől ki- és beutazási tilalom (országos zárlat) van érvényben, a határok szeptember 30- án éjfélig le vannak zárva, a dél-afrikai vízumkiadás szünetel. Az országba csak szállítmányozás, humanitárius műveletek, repatriálás, evakuáció, egészségügyi vészhelyzet céljából, illetve a diplomáciai és nemzetközi szervezetek személyzetének tagjai, valamint a szomszédos országokból ingázó munkavállalók és tanulók léphetnek be. Dél-afrikai állampolgárok engedéllyel kiutazhatnak munkavégzés, tanulmányok folytatása, családegyesítés, végleges lakhely elhagyása, vagy egészségügyi ellátás igénybe vétele miatt.

2020. október 1- jétől részlegesen megnyitják a határokat a nemzetközi személyforgalom előtt, azonban a koronavírussal súlyosan fertőzött országokból csak üzleti céllal, egyedileg engedélyezve történhet beutazás. (A beutazás szempontjából tiltott országok listáját még nem hozták nyilvánosságra.) Nemzetközi légijáratokat a johannesburgi OR Tambo International Airport, a fokvárosi Cape Town International Airport és a durbani King Shaka International Airport fogadhat ettől a naptól kezdődően. A szárazföldi határátkelőhelyek közül a jelenleg nyitva tartó 18 határállomás teljes körűen fog működni, a jelenleg zárva tartó további 35 határátkelőhely azonban változatlanul zárva marad és a tengerjáróhajók kikötésének tilalmát sem oldják fel.

2020. május 1-jén 5 szintű riasztási rendszert vezettek be a fertőzöttségi arány és az egészségügyi rendszer felkészültsége alapján. Az országos zárlat idején nemzetközi kereskedelmi légijáratok nem közlekednek, a dél-afrikai állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők beutazása az országba, illetve a külföldi állampolgárok kiutazása különböző nemzeti légitársaságok repatriálási célú charter járataival lehetséges. Az indított járatokról való tájékozódás és helyfoglalás érdekében az adott légitársasággal közvetlenül (telefonon, e-mailen) javasolt felvenni a kapcsolatot.

A dél-afrikai belügyminisztérium (Department of Home Affairs) hivatalos közleménye szerint a határok lezárása miatti túltartózkodókkal szemben nem indítanak idegenrendészeti eljárást, nem kerülnek kitiltásra az országból, mint ahogyan ez alapesetben történne. A 2020. február 14-e után lejáró vízumok és tartózkodási engedélyek érvényességét 2020. október 31-ig meghosszabbították.

A munkavállalási engedéllyel, tartózkodási engedéllyel vagy dél-afrikai állampolgárság birtokában életvitelszerűen a Dél-afrikai Köztársaságban élő magyar állampolgárok 2020. október 1- jétől utazhatnak Magyarországra nemzetközi kereskedelmi járatokkal. Ennek részletes szabályait később határozzák meg.

A Dél-afrikai Köztársaságba való beléptetéskor 2020. szeptember 30- ig egészségügyi szűrést végeznek és 14 nap hatósági, vagy legalább 72 órával a belépést megelőzően a dél-afrikai Egészségügyi Minisztériumhoz benyújtott írásbeli kérelem jóváhagyása esetén arra alkalmas helyen önkéntes karantént rendelnek el; COVID-19 tünetek esetén egészségügyi vizsgálatot és tesztet is végeznek. Igazolt COVID-19 fertőzötteknek tüneteik alapján kórházi vagy engedéllyel otthoni karanténban kell tartózkodniuk legalább 10 napig, illetve a tünetek megszűnését követően még 3 napig. 2020. október 1- jétől a Dél-afrikai Köztársaságba történő beutazáskor a külföldről érkező személy az indulásának időpontját megelőző 72 órán belüli negatív teszteredményt köteles felmutatni. Az országba belépéskor egészségügyi szűrést végeznek. A tünetekkel érkezőket a megismételt tesztig elkülönítik, a tünetmentes beutazók teszteredmény hiányában a karantén költségeit maguk kell, hogy viseljék. A vírus terjedésének digitális nyomon követésére az adatforgalmat nem igénylő, COVID Alert SA nevű, bluetooth alapú mobiltelefonos applikáció használatát javasolják, illetve minden beutazótól ezt kérik. (A karanténnal kapcsolatos új szabályokat még nem hozták nyilvánosságra.)

A dél-afrikai határon való kilépéskor egészségügyi szűrést végeznek, és láz vagy COVID-19 tünetek estén egészségügyi vizsgálatot és tesztet is folytatnak, amelyek alapján döntenek az elutazásról.

2020. szeptember 21- től 1. fokozatúra mérsékelt riasztási szint van érvényben, kijárási tilalom 24h és reggel 4h között. Az „új norma” szerint mindenki számára, aki elhagyja otthonát kötelező a maszkviselés és a 1,5 méteres távolságtartás, valamint a gyakori kézmosás vagy kézfertőtlenítés. 

A tartományok közötti utazás 2020. augusztus 18- tól újra engedélyezett, a belföldi kereskedelmi légijáratok csökkentett számban közlekednek, a belföldi turizmus és minden gazdasági ágazat szeptember 21- től az óvintézkedések és a gyülekezési korlátozások betartásával működhet.

A helyi vasúti és buszos közlekedés az óvintézkedések betartásával működik. A helyi minibusz, taxi és utazásmegosztó személyszállítók közlekedése június 1-jétől folyamatos, az utazás során kötelező a maszkviselés, az utasszám hosszú távú (200 km-nél hosszabb) utaknál 70%-ra korlátozott, az utazást megelőzően fertőtlenítés, kézmosás kötelező, az utazás közben szellőztetni szükséges. 

Az általános és középiskolákba, valamint az egyetemekre fokozatosan térnek vissza a diákok, és augusztus 31-étől az egészségügyi óvintézkedések betartásával minden évfolyam számára folytatódik az oktatás. Az iskolákba belépés előtt egészségügyi szűrést végeznek, az egyetemi és főiskolai hallgatók és dolgozók a HealthCheck mobilalkalmazásban végzett szűrést követően, üzenetben kapnak belépési engedélyt a campusokba.

Az 1. riasztási szinten egészségügyi óvintézkedésekkel újraindulnak a közszolgáltatások, minden gazdasági ágazat és szolgáltatás működhet az éjszakai klubok és a szabadidős hajózás kivételével. A gyülekezési korlátozás a létesítmény befogadóképességének 50%-a, illetve zárt térben legfeljebb 250 fő, nyílt helyen 500 fő csoportosulását teszi lehetővé maszkviseléssel és távolságtartással. A munkahelyeken munkavégzés céljából engedélyezett a csoportosulás, üzleti találkozókat, konferenciákat és istentiszteleteket a gyülekezési korlátozás és az óvintézkedések figyelembe vételével tarthatnak. A magas kockázat miatt a temetéseken szintén a helyszín kapacitása 50%-ának megfelelő, azonban legfeljebb 100 fő részvétele engedélyezett, míg a virrasztás továbbra is tilos. A többinél szigorúbb előírások vonatkoznak ugyanakkor a sportpályákra, a közparkokra és tengerpartokra, a múzeumokra, a galériákra, a könyvtárakra és a levéltárakra. A sporteseményeken és mérkőzéseken csak a legszükségesebb személyek lehetnek jelen nézők nélkül, és nemzetközi sportesemény nem rendezhető. A büntetésvégrehajtási és egészségügyi intézményekben, valamint az idősek otthonában a látogatás korlátozott marad.

A dél-afrikai Országos Járványügyi Intézet (National Institute for Communicable Diseases – NICD) Vészhelyzeti Központot hozott létre a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatok és fejlemények szigorú nyomon követésére és ellenőrzésére. Forródrótot létesítettek, amely éjjel-nappal működik, és az országból ingyenesen hívható a 0800 029 999 számon. Az Intézet ismét felhívja a figyelmet a személyes higiénia fontosságára és arra, hogy az influenzaszezon idején az influenza elleni védőoltás a kockázati csoportokba tartozóknak, így az időseknek és más alapbetegségben (pl. HIV, tbc) szenvedőknek különösen ajánlott.

A dél-afrikai Országos Járványügyi Intézet (NICD) mellett a koronavírusos tünetek miatt kiállított orvosi beutaló alapján magán egészségügyi intézetek is végeznek tesztet. A járvány intenzitásának csökkenésével több egészségügyi szolgáltatónál ismét kérhető PCR-alapú koronavírus-teszt magán célból költségtérítéssel. 

A Dél-afrikai Egészségügyi Minisztérium a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban tájékoztató WhatsApp csoportot hozott létre, hogy a félretájékoztatások mellett legyen egy megbízható kommunikációs csatorna, ahol az állampolgárok naprakész tájékoztatást és választ kapnak a kérdéseikre. Az alábbi linken keresztül, vagy a +27600123456 mobiltelefonszám elmentése után egy ’Hi’ üzentet küldve lehet csatlakozni ehhez a menürendszerrel működő információs forráshoz.

A dél-afrikai kormányzat erre a célra létrehozott koronavírus tájékoztatási oldalán jelennek meg a legfrissebb hivatalos közlemények a koronavírussal kapcsolatban (angolul).

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


A Dél-afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik. Erre az ide látogatóknak tudatosan készülniük kell, és tartózkodásuk során fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi két évben jelentősen emelkedett.

A külföldi látogatók sérelmére elkövetett bűncselekmények elsősorban a nagyobb városközpontokban, hotelek közelében, nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon fordulnak elő. A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz. A nagyobb tömegeket vonzó eseményeken számítani lehet a bűnözői aktivitás növekedésére. Alapvetően biztonságosnak tekinthetők (ami nem jelenti azt, hogy nincs szükség folyamatos elővigyázatosságra) a fő turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok.

Különös figyelmet kell fordítani a szállás kiválasztása során. Ellenőrizni kell, hogy megfelelő védelemmel van-e ellátva, milyen környéken helyezkedik el, érdemes az interneten elérhető véleményeket is áttanulmányozni a foglalást megelőzően. Az ár mellett, a biztonsági szempontnak mindenképpen irányadónak kell lennie. A szálláson mindig be kell tartani a megadott biztonsági utasításokat különös tekintettel az értékek és dokumentumok, pl. útlevél, elhelyezésére és megőrzésére vonatkozóan. A látogatás során mellőzni ajánlott a jelentősebb készpénz, az ékszerek és drágább egyéb eszközök, pl. márkás karórák, használatát.

Felhívjuk a Dél-afrikai Köztársaságba az OR Tambo Nemzetközi Repülőtéren  (Johannesburg) keresztül érkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a repülőtéren belül és főleg a repülőtérről történő távozás utáni rablások. Az elkövetők még a repülőtér érkezési oldalán azonosítják azon személyeket, akikről feltételezik, hogy jelentősebb készpénzzel vagy értéktárgyakkal (ékszerek, drága karórák, elektronikai termékek stb.) rendelkeznek. Ezeket a személyeket autóval követik a szálláshelyig és érkezéskor megtámadják őket. Elsősorban azokat az utazókat nézik ki, akik taxival vagy überrel közlekednek, hagyják el a repülőteret. 

Ezért kérjük a repülőtérre érkező honfitársakat, hogy legyenek körültekintőek és figyeljék környezetüket az érkezéskor, a repülőtérről való távozáskor és a szállásig történő utazáskor, oda megérkezéskor egyaránt. Vegyék figyelembe, hogy az elkövetők az esetek többségében lőfegyverrel rendelkeznek, és ellenkezés esetén használják is ezeket a fegyvereket. Rablótámadás esetén mindenképpen az élet védelme legyen a fő szempont, és ne az értékekre próbáljanak vigyázni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az országban vagy nagyobb városokban történő közlekedés során mindenképpen kerüljék el az iránytaxik (kisbuszok) igénybevételét, illetve ezek állomásait is. Fokvárosban és környékén, de az ország több részén is, a vonattal történő közlekedés kockázatos lehet a gyakori gyújtogatások és rablótámadások miatt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A Dél-Afrikából történő elutazás napjától számítva további 30 napig kell érvényesnek lennie az útlevélnek.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés:

2015. 11. 24- től csak gépi olvasásra alkalmas MRZ kóddal rendelkező útlevelek birtokosai utazhatnak be a Dél-Afrikai Köztársaságba (érvényes magyar útlevelek megfelelnek ennek a kritériumnak). Az útlevélnek legalább 1 üres oldalt kell tartalmaznia, de bizonyos esetekben 2 üres oldalt kérnek, ezért célszerű ezzel számolni.

További beutazási feltételek: a visszaútra, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy, sárgaláz elleni védőoltásról szóló érvényes igazolás, amennyiben Afrika, vagy Dél-Amerika érintett országaiból, vagy azok érintésével történik a beutazás; valamint az utazáshoz és a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet.

Kiskorúak beutazása:

A Dél-Afrikában 2015. június 1- jén bevezetett új beutazási szabályok szigorították a kiskorú (18 év alatti) gyermekek be- és kiutazását. Minden gyermek be- és kiutazásakor megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat bemutatását, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolatának a bemutatását. Az új típusú, többnyelvű (magyar, angol, francia), Magyarországon kiállított anyakönyvi kivonatokat hiteles fordítás nélkül elfogadják, egyéb esetekben hiteles angol nyelvű fordítás csatolása szükséges. 2019. március 13-án a szabályokon lazított a dél-afrikai Hatóság, ennek megfelelően a beutazáskor elegendő a születési anyakönyvi kivonat másolata. Mindezek mellett hangsúlyozottan javasoljuk, hogy gyermekkel való beutazáskor rendelkezzenek az eredeti születési anyakönyvi kivonattal, hiszen bármilyen kétség merül fel a dokumentum hitelessége kapcsán, azt kérhetik az országból való ki- és belépéskor.

Amennyiben a gyermek csak egyik szülővel, vagy kísérettel, vagy szülők nélkül utazik, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása.

A szülői hozzájáruló nyilatkozat (parental consent affidavit) letölthető a dél-afrikai Belügyminisztérium oldaláról: http://www.dha.gov.za/files/Parental-Consent-Letter_Suggested-Format_v8.pdf

A szülői hozzájáruló nyilatkozat kapcsán is gyengítettek a szabályokon. A továbbiakban nem szükséges a nyilatkozaton az  aláírást hitelesíteni, ugyanakkor a fentebb található linkről letölthető szülői hozzájáruló nyilatkozat tartalmazza azokat a formai és tartalmi elemeket, amelyeket elvárnak. A budapesti dél-afrikai nagykövetség a szabályok változása okán lehetséges, hogy a nyilatkozaton az aláírás hitelesítését már nem vállalja, arra hivatkozva, hogy a 2019 márciusában bevezetett jogszabályok szerint erre már nincsen szükség. 

A gyerekek beutazásáról tájékoztatás bővebben itt található a dél-afrikai Belügyminisztérium oldalán:

Egy szülő, törvényes képviselő esetén bírósági határozatot, vagy az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. Örökbefogadás esetén rendelkezni kell az örökbefogadásról szóló bírósági határozattal és a gyermek új, az örökbefogadó szülők nevét tartalmazó születési anyakönyvi kivonatával. 

Kérésre ugyancsak be kell mutatni a szülők útlevelének a másolatát, valamint meg kell tudni adni telefonos elérhetőségeiket. Ha a gyermek szülők nélkül utazik, a fentebb említett dokumentumokon kívül kérhetik a fogadó fél levelét, amelynek tartalmaznia kell az  elérhetőségeket és azt a címét, ahol a gyermek tartózkodni fog Dél-Afrikában.

A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a légitársaságok nem engedik a repülőgépre felszállni a gyermeket, illetve a dél-afrikai hatóságok nem engedélyezik a gyermek be- és kiutazását. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

Magyar állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak vízum nélkül a Dél-afrikai Köztársaságban, ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk, hogy érdeklődjenek előzetesen a vízumkiadásra jogosult külképviseleten a vízumkiadás feltételeiről, tájékozódjanak a budapesti dél-afrikai nagykövetség vagy a dél-afrikai Belügyminisztérium oldalain. A 30 napos turista vízum meghosszabbítására a Dél-afrikai Köztársaságban már nincs lehetőség, mivel a vízumok meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a lejárat előtt 60 nappal be kell nyújtani az illetékes hatóságnál. 

Kérjük, hogy érkezéskor az útlevélellenőrzés során ellenőrizzék a beutazási pecsétet, mert előfordulhat, hogy az abban szereplő dátum rövidebb 30 napnál, vagy az érvényes vízum lejárati idejénél. A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást szigorúan büntetik, a túltartózkodókat „persona non gratának” nyilváníthatják, és 1-től 5 évig terjedő időszakra kitilthatják az országból. A kitiltásra vonatkozó döntés ellen fellebbezni ezen az email címen (UEkyVQeWxlIhnYbusf3Nh2b3ZlcnN0YXlhcHBlYWxzQGRoYS5nb3YuemE=) vagy a budapesti dél-afrikai nagykövetségen lehet.

Házikedvencek beutazása: 

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR)

Időjárás:

Az ország a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben fekszik, az évszakok fordítottak az otthonihoz képest. A nyugati part előtt a hideg Benguela-áramlat, a déli, valamint a keleti partok előtt a meleg Agulhas-, illetve Mozambiki-áramlat befolyásolja az időjárás alakulását. A tengerparttól távolabbi és magasan a tengerszint felett fekvő Johannesburgban (1694 m) és Pretoriában (1350 m) 10 °C az átlagos téli hőmérséklet; a nyári átlaghőmérséklet pedig 25 °C. A nyári hónapokban megszokott, hogy a délutáni, esti órákban rendkívül heves zivatarok vonulnak át. Télen éjszakánként fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. A csapadék nyáron hullik, ez alól kivétel a Fokföld, melynek éghajlata mediterrán jellegű. Fokváros éghajlata közismerten szeszélyes, még a nyári hónapokban is előfordulnak hűvös napok, éjszakák. 

Biztosítás:

Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás. A kórházi kezelés megkezdése előtt szigorúan ellenőrzik a biztosítás érvényességet és a fedezetet a bankkártyán, ennek hiányában nem fogadják a beteget még sürgősségi esetben sem.

Közlekedés: 

Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmagában is veszélyeket rejt. A körforgalmat kivéve nem ismerik a jobbkéz-szabályt, az elsőbbségadási kötelezettséget az útkereszteződéseknél általában stoptáblával jelzik. Ha egy kereszteződésnél minden irányból stoptábla van, az érkezési sorrend határozza meg az áthaladást. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem működik. Lehetőleg a főútvonalak használatát javasoljuk, az alsóbbrendű utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A rendőrség közlekedési szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülőtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál. Csak megfelelő jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkező taxit vegyen igénybe. Az iránytaxik – meghatározott tarifákkal, meghatározott útszakaszokon közlekednek – használatát biztonsági szempontból nem javasoljuk.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A magánkézben lévő egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve, korlátozottan állnak rendelkezésre. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. A zsúfoltság, fertőzésveszély miatt ezeket az intézményeket tanácsos elkerülni.

A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza magával a rajta lévő információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia – a kórházakban előre kell fizetni.

Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertőzöttek és az AIDS betegek aránya. A TBC megbetegedések gyakorisága a Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan növekszik, a gyógyítási arány kb. 50%-t ér el. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományában fellelhető.

A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. Mindazonáltal javasoljuk a palackos ásványvíz használatát, amely széles választékban kapható.

Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb a száraz évszakban, június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon szakértővel.

A Dél-Afrikai Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma felülvizsgálta a sárgalázzal fertőzött országok listáját, és módosította a fertőzött területekről Dél-Afrikába utazókkal szembeni követelményeket. Azok az utazók, akik Zambia, Tanzánia, Eritrea, Szomália, São Tomé és Príncipe és Ruanda területéről utaznak Dél-Afrikába, belépéskor a továbbiakban nem szükséges bemutatniuk a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolást. 

A nemzetközi egészségügyi rendszabályoknak megfelelően a Dél-afrikai Köztársaságban 2005. óta minden állampolgártól - 1 éves kor felett – elkérik a sárgaláz elleni oltásról szóló igazolást beutazáskor, abban az esetben ha:

  • sárgalázzal fertőzött országból érkezik;
  • átutazott olyan országon, amely fertőzött, és a reptéren eltöltött idő meghaladta a 12 órát.

A WHO által jóváhagyott oltóanyagot 10 nappal a Dél-Afrikába történő beutazás előtt kell beadni akkreditált Nemzetközi Oltóközpontokban. Az oltási igazolvány tíz nappal a beadást követően válik érvényessé, az oltás 10 évre biztosít védettséget.

Az alábbiakban felsorolt államokból Dél-Afrikába történő beutazáskor kérik a sárgaláz elleni védőoltásról szóló igazolás bemutatását:

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Elefántcsontpart, Egyenlítői-Guinea, Etiópia, Gabon, Ghána, Guinea, Bissau-Guineai Köztársaság, Kenya, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Dél-szudáni Köztársaság, Szudán, Togo, Uganda, Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, Venezuela.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz, sárgaláz elleni védőoltás

További információk: https://www.santhnet.co.za/index.php/travel-health-advice/travel-advice/yellow-fever-vaccines.html

Időzóna: GMT+01:00

Elektromosság: 220V voltos feszültség, 50 Hz. Dél-Afrikában három érintkezős elektromos dugaszt használnak, adapter a szállodák recepcióján kapható. 

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 10111

Mentők: 10177

Rendkívüli helyzet: 107

Autóklub (Automobile Association): 08 00 03 30 07

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.