Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével: Jelenleg a következő schengeni tagállamok működtetnek nagykövetséget Jubában: Németország, Hollandia, Franciaország és Norvégia (EU Compound, Kololo Road, Thomping, Juba).  Felhívjuk továbbá a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a 2016 júliusában kezdődött belpolitikai események következtében az EU tagállamok nagykövetségei minimális létszámmal vannak csak jelen, érdekérvényesítő képességük rendkívül korlátozott, a magyar állampolgárok védelme az országban jelenleg nem megoldott. | A Dél-Szudánba akkreditált legközelebbi magyar külképviselet Kairóban található. 

Biztonság:

A Külügyminisztérium nem javasolja magyar állampolgároknak a Dél-Szudánba történő beutazást.  Az ország az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület, I. kategóriában van.

Az országban törzsi alapú polgárháború zajlik változó intenzitással, melynek követekeztében az ország lakosságát komoly éhinség fenyegeti. Emiatt kérjük, hogy a magyar állampolgárok ne utazzanak Dél-Szudánba, a már ott tartózkodók pedig hagyják el az országot!  A belpolitikai feszültség miatt nem zárható ki, hogy a fegyveres konfliktusok kiújulnak, mely közvetlen életveszélybe sodorhatja a kint tartózkodó magyar állampolgárokat. Fegyveres konfliktusok idején az országból való kijutás és a legalapvetőbb személyi biztonság se garantálható!

Beutazási, tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges.

Vízummal kapcsolatos eljárások tekintetében érdeklődjön a Dél-szudáni Köztársaság brüsszeli nagykövetségén:

1200 Brüsszel, Belgium, 30 Boulevard Brand Whitlock
Woluwe, Saint Lambert
Telefon: 0032 (02) 2280/23 55
Fax: 00 32 (02) 2280/31 44
E-mail: EWjGTuKZAuDJwYEbu2yAaW5mb0Bnb3NzLWJydXNzZWxzLmNvbQ==
Honlap: http://www.goss-brussels.com

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos tudnivalókért a következő honlapokat keresse fel:

További hasznos információ az országról

Dél-Szudán a világ legfiatalabb állama, 2011-ben nyerte el függetlenségét Szudántól. államformája köztársaság, az államfő Salva Kiir Mayardit. Az ország területe 619,745 km2, lakóinak száma 12,2 millió, fővárosa Juba. Hivatalos nyelv az angol. A lakosság összetétele vegyes, a fő etnikai csoportok: Dinka, Nuer, Bari, Azande. A lakosság 60%-a keresztény, 33%-a törzsi vallású, a maradék muszlim.  A hivatalos pénznem a dél-szudáni font (SSP). 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A következő védőoltásokat ajánlott Dél-Szudánba történő utazás előtt beszerezni:

Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, malária, meningitisz, sárgaláz, tífusz, veszettség. Bővebb információ: Intermed Oltóközpont

A csapvíz fogyasztását ajánlott kerülni, helyette palackozott ásványvíz, ennek hiányában forralt, vagy fertőtlenített víz fogyasztása ajánlott. A vezetékes víz esetenként kolerával fertőzött. Ajánlott kerülni a jégkocka, a friss gyümölcslé, a friss zöldség továbbá a kevésbé átsült hús ételek (hal, szárnyas stb. húsok) és a tejjel készült ételek fogyasztását. Az országban korábban Ebola-járvány is pusztított.