Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dzsibutiban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul van Dzsibutiban | Felügyelő külképviselet Addisz-Abebában van

Biztonság:

Dzsibuti Eritreával és Szomáliával határos területeit az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába, az ország többi területét pedig a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába soroljuk. Kizárólag a szervezett keretekben történő utazást javasoljuk.

Terrorizmus:

Dzsibutiban magas a terrorfenyegetettség szintje, mivel az ország részt vesz a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban (AMISOM), amelyre válaszul  az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. A külföldiek által gyakran látogatott helyek (hotelek, éttermek, bárok, bevásárló központok) lehetnek a célpontok. 2014. május 24-én a La Chaumiere étteremben végrehajtott öngyilkos merényletben több nyugati állampolgár is megsebesült. 2016 végén megnyitották a Dzsibutit Addisz-Abebával összekötő új vasútvonalat, a személyiközlekedés azonban egyelőre még nem indult meg.

2016. február 6-án az Assal-tó (Dzsibuti középső része) melletti rendőrállomást megtámadták, amelynek során hárman vesztették életüket.

Dzsibutiban mindennaposak a zsebtolvajlások. Sötétedés után a fővárosban is kerüljék a kíséret nélküli gyalogos közlekedést. Emellett naplemente után lehetőleg tartózkodjanak a városközponton kívüli vezetéstől, mivel az utak rosszul megvilágítottak, nem megfelelően karbantartottak, emellett élő állatok is előfordulhatnak. Az ország északi (Obock és Tadjoura, illetve déli Ali Sabeih) körzetei taposóaknával szennyezett területek. Tilos bizonyos középületek fényképezése, amelynek megsértése a fényképezőgép/videokamera elkobzását és őrizetbevételt is magával vonhat. Előzetesen mindig tájékozódjon a fényképezés lehetőségéről.  

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban nem működik magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Kenyában, Nairobiban található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országba belépéstől számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum, szülői hozzájáruló nyilatkozat francia vagy angol nyelven, amelyhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium felülhitelesítése szükséges.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges, amely a dzsibuti repülőtéren felvehető. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Dzsibuti párizsi nagykövetsége illetékes (Cím: 26, Rue Emile Menier, 75116 Párizs, Telefon: 0033-1-4727-4922, e-mail: hdxDtBYoagXI4jzZQd2VibWFzdGVyQGFtYi1kamlib3V0aS5vcmc=).

A 60 dolláros repülőtéri illetéket a repülőjegyárak rendszerint tartalmazzák, internetes jegyfoglalásnál azonban előfordulhat, hogy ezt utólag, a becsekkolásnál kell megfizetni készpénzben. Amennyiben sárgalázzal fertőzött területről érkezik, belépéskor kérhetik az oltási könyv bemutatását. 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:  

Dzsibuti vámhatóság elérhetősége: www.douanes.dj

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

A mai Dzsibuti, 23 ezer négyzetkilométeres területén a 7 és 10. század alatt arab szultánok uralkodtak. Afrikában itt terjedt el először az iszlám. Az ország csak a Szuezi-csatorna megnyitása után 1869-ben keltette fel a franciák figyelmét. Területét a franciák gyarmatosították, 1977- ben Dzsibuti Köztársaság néven függetlenné vált az ország. Az államfőt 6 évre választja a nép, ő a kormány feje is. A törvényhozó hatalom az öt évre választott, 65 fős parlament.

Dzsibuti extrém szegény országnak számít, a lakosság hatvan százaléka egy dollárból él naponta, ők főleg nomádok, menekültek és hajléktalanok. Az átlagéletkor ötven év, a gyerekhalandóság 11 százalék feletti. A Világbank figyelmeztetett a korrupció magas szintjére, a munkanélküliség aránya negyvennégy százalék. Az alkalmazottak többsége vidéken a mezőgazdaságban dolgozik.

Főváros: Dzsibuti.
Hivatalos nyelvek: arab, francia, szomáli, afar.
Hivatalos pénznem a frank
A telefonos előhívó: 253
Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban), 3 óra (téli időszámításban).

Május és október között nagy a hőség. A kevés csapadék miatt az ország nagy részét tüskebokros szavannák, sivatagok és félsivatagok képezik.

Mivel az egymilliós lakosság több, mint kilencven százaléka muzulmán, ezért a konzervatív öltözködés az elfogadott. Alkoholt lehet fogyasztani, de a részegségért két év börtön is járhat. Az LGBT közösséghez tartozókat a hatóságok folyamatosan ellenőrzik és a homoszexszualitást büntetik.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A leggyakoribb betegségek: AIDS, malária, bakteriális fertőzések. Csak üveges víz fogyasztható. A felnőtt lakosság 2,5 százaléka fertőzött a HIV-vírussal.

Javasolt oltások Dzsibuti-ba utazóknak:

  • Hastífusz
  • Hepatitis A (magas a fertőzésveszély)
  • Hepatitis B (magas a fertőzésveszély)

Malária ellen gyógyszer van. (Nagy a kockázata a fertőzésnek).

Sárgalázoltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik valaki.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.