Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Egyenlítői-Guineában semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével | Felügyelő külképviseletünk Etiópiában, Addisz-Abebában van

Aktuális:

2021. 06. 15.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Fontos: Belépési tilalom van érvényben az Egyesült Királyság területén élő vagy ott tranzitáló utasokkal szemben.

Az egyes országokból történő beutazási és tranzitálási korlátozásokról a következő linken tájékozódhatnak a magyar utazók: https://africacdc.org/trusted-travel  

  • Oltottságot igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Nem.
  • Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Nem.

b) Kell-e teszt? Igen.

Az utasoknak a repülőre való felszálláshoz 48 óránál nem régebbi RT-PCR negatív tesztet kell bemutatni. Érkezéskor a PCR tesztet kötelesek a hatóság számára bemutatni, valamint az utazásuk célját igazoló okiratokat.

c) Kell-e regisztrálni? Nem.

d) Oltás: Egyenlítői-Guinea-ban jelenleg nincs oltási kötelezettség.

Az egyenlítői-guineai hatóságok

  • a védettségi igazolványt;
  • a védőoltásról szóló igazolást;
  • a COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentumokat;

nem veszik figyelembe, annak megléte nem mentesíti az utast a PCR teszt-kötelezettség alól.

e) Karanténkötelezettség: Van.

Az országba történő belépést követően a karantén időtartama minimum 5 nap. A karantén feloldásához egy további negatív PCR teszt bemutatása szükséges, melynek költsége 110.000 CFA (~ 200 USD).

f) Üzleti célú beutazás feltétele:

Az általános beutazási feltételek érvényesek az üzleti célú beutazás esetében is, valamint szükséges a Nemzetbiztonsági Hivatal által igazolt meghívólevél bemutatása.

g) Tranzitálási szabályok:  Lásd a) pont. 

3. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazáshoz szükséges egy további PCR teszt elvégzése. A teszt költsége állampolgárság alapján változik:

  • külföldi állampolgár: 110.000 CFA (~ 203 USD)
  • egyenlítői-guineai állampolgár: 50.000 CFA (~ 92 USD)

Tekintettel arra, hogy az országból történő ki- és beutazási feltételek folyamatosan változnak, nyomatékosan felhívjuk az utasok figyelmét arra, hogy utazásuk megkezdése előtt közvetlenül tájékozódjanak a légitársaságoknál.

4. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a KhedyJUHop9kxZZNMQMQa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a xIGeQGyhulJxvUyiP3cZma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

5. Egyenlítői-Guineába utazókra vonatkozó egyéb szabályok, járványügyi információk:

Az ország egész területére érvényes lakhelyelhagyási tilalom van érvényben minden nap este 7 óra és reggel 6 óra között.

Országon belüli utazáshoz a helyi hatóságok külön engedélye és egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt megléte szükséges.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban és vendéglátóipari egységekben kötelező az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszk viselése.

Az éttermek jelenleg nyitva vannak, azonban a mozik, bárok és éjszakai szórakozóhelyek vendégszámát a befogadóképességének 50 százalékára korlátozták.

Az országba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre vonatkozó jogszabályok –a helyi fertőzöttségi szint függvényében – folyamatosan változnak, ezért a tervezett utazást megelőzően feltétlenül javasoljuk, hogy látogassanak el az alábbi oldalakra, illetve szűkség esetén tájékozódjanak az Egészségügyi és Szociális Jóléti Minisztérium ingyenesen hívható információs vonalán:

6. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Egyenlítői-Guinea a fenti szabályokon túlmenő egyéb lazításokat vagy szigorításokat egyelőre nem tervez az országba történő belépésre vonatkozóan.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Egyenlítői-Guineában a bűnözési ráta regionális összehasonlításban alacsony. Malabo és Bata környékén azonban óvatosságra intjük az ott tartózkodókat a sötétedés utáni közlekedésben, kiváltképp a taxik igénybevételére vonatkozóan.

Legyen óvatos, gyakran előfordulhatnak útlezárások és előre be nem jelentett ellenőrzések. Mindig tartson magánál megfelelő személyazonosító dokumentumot (útlevél vagy tartózkodási engedély).

Amennyiben Malabo-n kívül a Bioko szigeten, vagy Bata-n kívül szeretne utazni, előzetesen értesítenie kell a helyi hatóságokat.

Terrorizmus:

Bár Egyenlítői-Guineában eddig terrorista támadást nem hajtottak végre, nem zárhatók ki teljes mértékben esetleges terrorista akciók.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban nem működik magyar külképviselet, az akkreditált magyar nagykövetség Addisz-Abebában, Etiópiában található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Egyenlítői-Guineából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges.

Kérelem feltételei: elvárások szerinti útlevél, kitöltött nyomtatvány, 2 fénykép, oda-vissza repülőjegy, szállásigazolás, nemzetközi oltási könyv (sárgaláz!), ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY!

Üzleti útnál még szükséges a Nemzetbiztonsági Hivatal által igazolt meghívólevél.

A határon nincs vízumkiadás!

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Kérjük érdeklődjön Egyenlítői-Guinea nagykövetségénél Berlinben:

Cím: Rohlfsstrasse 17-19.
14195 Berlin
Tel.: 0049-030/88 66 38 77
Fax: 0049-030/88 66 38 79
E-mail: qXFAVT5WzjMca29uc3VsYXQuYmVybGluQGd1aW5lYS1lY3VhdG9yaWFsLmRl

Megjegyzés:

Sárgaláz és poliovírus elleni védőoltás igazolása az országba történő belépést megelőzően kötelező felmutatni érkezéskor. Az oltásigazolásokat csak abban az esetben fogadják el, amennyiben azokat legalább 10 nappal korábban adminisztrálták.   

A beutazással kapcsolatos egyéb tájékoztatásért látogasson el az alábbi linkre: https://www.guineaecuatorialpress.com/noticia.php?id=46

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazására vonatkozó információkért látogasson el a következő honlapokra:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm

Vám:

A vámszabályok megegyeznek a Közép-afrikai Gazdasági és Pénzügyi Közösség többi tagországában érvényben lévő előírásokkal. Külön behozatali engedély az élelmiszerekre és a gyógyszerekre szükséges.

A mindennapi élethez szükséges tárgyakat a beutazók adómentesen vihetik be Egyenlítői-Guinea területére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Egyenlítői-Guinea az egyetlen spanyolajkú ország egész Afrikában. Turisták által alig látogatott térség. Bizonyos úticélok, mint például a Bioko szigeten található Pico Basile látogatása külön engedélyhez kötött.

A helyi légitársaságok gépei biztonsági okok miatt nem repülhetnek az EU légterében. Járataikra az interneten nem lehet jegyet vásárolni, csak és kizárólag a légitársaság irodájában, amelyet készpénzzel lehet fizetni. Az árak az ország területén magasak.

Hitelkártyát szinte sehol nem fogadnak el, ezért fontos, hogy elegendő készpénz legyen az utazónál!

Bankkártyát csak és kizárólag nagyobb hotelekben lehet használni. Ebben az esetben azonban számolni kell a tranzakció sikertelenségével is. A kártyákat lehet használni készpénz automatánál is, amelyek Malaboban a repülőtéren és a Hilton Hotelben találhatóak.

Ajánljuk az országba utazó magyar állampolgároknak, hogy megfelelő mennyiségű készpénzt vigyenek magukkal (Euroban), amelyet az ország területén helyi pénznemre tudnak váltani.

Tartózkodjanak a hivatalos épületek, repülőtér, kikötők, katonai objektumok és a rendőrségi ingatlanok fotózásától.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Egyészségügyi intézményekkel az ország igen gyéren ellátott, szükség esetén a malabói La Paz Kórház igénybe vétele ajánlható. Sürgősségi ellátás gyakorlatilag elérhetetlen az ország legnagyobb részén.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemológiai Központot (www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.