Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Kairóban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzul Alexandriában

Aktuális:

2022. 04. 07.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Egyiptom biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. Azonban a Sínai-félsziget északi és középső területei továbbra is az „I. Utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak

1. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyarország és Egyiptom megállapodott arról, hogy kölcsönösen elismerik a másik ország által kiállított, COVID-19 elleni védettséget igazoló igazolványokat, amelyek birtokában az utazó korlátozás (teszt, karantén) nélkül beutazhat a másik fél országába. A megállapodás értelmében a 12 és 18 év közötti oltatlan kiskorúak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 24 óránál nem régebbi  antigén teszt bemutatásával léphetnek be Egyiptomba. 12 éven aluli gyermekek korlátozás nélkül léphetnek be az országba. 

A megállapodás független attól, hogy a magyar állampolgár Magyarország területéről vagy más országból kíván beutazni.

Az európai uniós COVID-igazolványt vagy a nemzetközi oltási igazolványt szintén elfogadják a belépéshez. 

Azonban kérjük vegyék figyelembe, hogy a légitársaságok a célország beutazási követelményeinél szigorúbb feltételeket is szabhatnak járataik igénybe vételéhez, ezért minden esetben javasoljuk utazás előtt a légitársaságoknál történő tájékozódást. 

Védettségi igazolvány nélkül magyar állampolgárok Magyarországról/Európából 1 db, a gép indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszt bemutatásával léphetnek be Egyiptomba, amely tartalmaz QR kódot vagy a labor eredeti pecsétjét. 

A negatív PCR vagy antigén teszt bemutatása alól felmentést kap, aki QR kóddal ellátott okmánnyal igazolja, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott oltásból (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. (Johnson & Johnson vakcina esetén az egyetlen dózist óta legalább 14 nap eltelt.) A magyar oltási igazolványon kívül az uniós COVID-igazolványt is elfogadják a belépéshez. Az oltási igazolásnak érvényességi határideje jelenleg nincs.

Főszabály szerint bármely ország által kiállított oltási igazolást elfogad Egyiptom, amennyiben tartalmaz QR kódot, az oltások pontos idejét és a vakcina típusát (a fentebb felsorolt 7 típus valamelyikét). 

Figyelem! Egyiptom nem fogadja el azon vakcinaútleveleket/ védettségi igazolványokat, amelyeket a COVID-19 betegségen átesés vagy megfelelő antitest szám miatt állítanak ki. 

a. Kell-e tesz? Igen.

Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 1 db, a gép indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztet bemutatni angol nyelven, kinyomtatva, aláírva és lepecsételve. 

A Párizsból, Frankfurtból, London Heathrow-ról, Japánból, Kínából, Thaiföldről, Észak-Amerikából, Dél-Amerikából vagy Kanadából érkező utasok a gép indulásától számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatására kötelesek. 

A negatív PCR teszt vagy antigén teszt bemutatása alól felmentést kap, aki QR kóddal ellátott okmánnyal igazolja, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott oltásból (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. (Johnson & Johnson vakcina esetén az egyetlen dózist óta legalább 14 nap eltelt.) Az uniós vakcinaútlevelet elfogadják, valamint a magyar védettségi igazolványt is a kétnyelvű oltási igazolással együtt. 

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. 

Esetleges megfertőződés esetén a kórházi ellátás költségei igen magasak lehetnek, ezért kérjük, hogy lehetőség szerint ne érkezés után teszteltessenek és fokozottan ügyeljenek a járványügyi óvintézkedések betartására. 

b. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni. 

c. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A negatív PCR teszt vagy antigén teszt bemutatása alól mentesül, aki QR kóddal ellátott uniós vakcinaútlevéllel vagy magyar védettségi igazolvánnyal és kétnyelvű oltási igazolással tudja igazolni, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott vakcinából (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta 14 nap eltelt.

A vakcinaútlevelet, védettségi igazolványt eredetiben kell bemutatni (papíralapon, kinyomtatva), nem digitális formában!

d. Karantén kötelezettség: 

Karantén kötelezettség az Európából érkező utasokra nem vonatkozik. Az a személy azonban, aki egyiptomi tartózkodása alatt pozitív eredményű PCR tesztet produkál, karanténban köteles maradni az első negatív PCR teszt eredményig.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványügyi helyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a 15335 egyiptomi koronavírus információs vonalon a hatóságokhoz fordulni további kérdéseivel. 

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Üzleti céllal szintén a fenti feltételekkel lehet beutazni Egyiptomba. 

f. Tranzitálási szabályok:

Azoknak a nemzetközi utasoknak, akik kapcsolódó járatuk indulásáig nem hagyják el a repülőtér tranzit zónáját, nem kell negatív PCR tesztet vagy antigén tesztet felmutatniuk – kivéve, ha a célállomás szerinti ország járványügyi szabályai ezt előírják. Azok a tranzitáló utasok, akik a repülőteret elhagyják, kötelesek bemutatni 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztről vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztről szóló eredményüket vagy QR kóddal ellátott oltottsági igazolványukat. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek az egyiptomi beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek. 

g. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

PCR vagy antigén teszt felmutatása alól a 12 éven aluli gyermekek jelentenek kivételt, valamint azok, akik QR kóddal ellátott uniós vakcinaútlevéllel vagy magyar védettségi igazolvánnyal és kétnyelvű oltási igazolással tudják igazolni, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott vakcinából (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapták, és a második oltás óta 14 nap eltelt. 

h. Egyéb hasznos információ: 

 • A Kairói Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20 26966300, 
 • Hurghada Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20 65443976, 
 • Sharm el Sheikh Nemzetközi Repülőtér elérhetősége: +20 693601140. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek az általános szabályoknál. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a aBahHqpHnTfXTSMf7mIJTxmma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ==">QNhLlgVW6TmVxkMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a kPpuV2jMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1">whpuXoiLqG3jNMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

3. Egyiptomi járványügyi szabályok:

Közterületen és zárt helyen kötelező a maszkviselés, amelynek elmulasztása azonnali bírsággal jár. 

A repülőterek, kikötők, vasutak és buszok működése zavartalan.     

A rendőrség telefonszáma 122, a mentőké 123, az egyiptomi egészségügyi minisztérium koronavírus információs vonala 15335. 

4. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Az esetleges kórházi ellátás költségei igen magasak lehetnek, COVID-fertőzés esetén egyhetes magánkórházban történő ellátás költsége elérheti akár a 9 millió Ft-ot is.

Fokozottan javasoljuk olyan biztosítás megkötését, amely a koronavírus fertőzéssel összefüggő ápolás költségeit is fedezi.

Biztonság:

Egyiptomban a terrorfenyegetettségre tekintettel 2017-ben bevezetett szükségállapot 2021 novemberében megszűnt. 

Ennek ellenére javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy folyamatosan kövessék nyomon az ország híreit, pontosan tartsák be a hatóságok utasításait, tartózkodjanak bármilyen kihívó viselkedéstől, és tartózkodjanak az országot politikai rendszerét érintő kritikus megnyilvánulásoktól a kint tartózkodásuk ideje alatt. Mindig legyen önöknél útlevelük, de legalább útlevelük és vízumuk fénymásolata, és valamilyen irat, mellyel érvényes szállásukat bizonyítani tudják. Semmiképpen se javasoljuk, hogy a vízum lejártát követően túltartózkodjanak. Kérjük legyenek különösen óvatosak a turisztikai látványosságok környékén, és lehetőség szerint igyekezzenek távol maradni azon nagy tömegeket vonzó helyszínekről, ami az iszlám szélsőségesek számára különösen vonzó célpontot jelent, így kerüljék a stadionok, templomok, belügyi vagy katonai objektumok, bíróságok vagy ügyészségek közvetlen környékét. Potenciális célpontot jelenthetnek az egyiptomi állampolgárok és külföldi turisták által nagy számban látogatott sportrendezvények, szórakozóhelyek, éttermek is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország kairói nagykövetségétől, az egyiptomi hatóságoktól és egyéb hivatalos forrásoktól, az Európai Unió tagállamaitól, valamint a nagyobb utazási irodáktól és érdek-képviseleti szervektől származó információk alapján folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, az oda utazó, vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok biztonságát érintő körülményeket. Figyelemmel a fenti konzultációkra és egyéb más illetékes szervek véleményére, a szigorú biztonsági besorolási szabályokra vonatkozó eljárási rendet betartva a Konzuli Szolgálat besorolása az alábbi: 

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Egyiptom  biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, kivéve a Sínai félsziget északi és középső területeit.

A Sínai-félsziget északi és középső területei továbbra is az „I. Utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak.  

 • A Sínai-félsziget északi és középső területein fegyveres felkelés zajlik, az egyiptomi hadsereg 2018 február 9-óta komoly hadműveleteket hajt végre a területen (COS 2018 hadművelet) a felkelés és a terrorista csoportok leverése érdekében. A beutazás a térségbe életveszélyes. 
 • A terrortámadások gyakoriak, 2017-ben több mint 600-an vesztették életüket a havi szinten többször is előforduló terrortámadásokban, elsősorban a Sínai-félsziget északi területein.
 • A Sínai-félsziget déli részének látványosságai (Szent Katalin kolostor, Hórem hegy, Szt. Katalin csúcs, Sivatagi völgyek) ellen terrortámadás ugyan nem történt, de reális valószínűsége van annak, hogy a félsziget északi részén aktív fegyveres csoportok átszivárognak, s támadásokat hajtanak végre turisztikai célpontok ellen. 
 • Minden tengerparti üdülőhely biztonságosnak minősül, Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa Alam városokat kiemelten védelmezik.
 • A Nílus-völgyének városai és turisztikai látványosságai biztonságosak. Javasoljuk, hogy szervezett utazások keretei között látogassák ezeket a helyszíneket, ugyanis az egyéni közlekedés a nyelvet és térséget nem ismerők számára számtalan kellemetlen meglepetést okozhat. A hőlégballonos programok az elégtelen biztonsági szabályozás miatt gyakran vezetnek halálos kimenetelű balesetekhez.
 • Kairó és Alexandria biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor a közbiztonsági kockázat miatt kerüljék el a túlzsúfolt és szegény ún. népi negyedeket (mantika sáábijja), mint amilyen Imbaba, Dár esz-Szalám, Buláq, Ezbit el-Nakhl, az-Zawija al-Hamra Kairóban, vagy Bahari, Labbán, al-Hadara vagy Bákúsz Alexandriában. 
 • A sivatagi oázisokat csak szervezett utak keretei között, az aktuális biztonsági és természeti viszonyokat ismerő szervezők segítségével látogassák. A nyugati oázisokban fokozottabban fordulhatnak elő terrortámadások. 
 • A politikai rendszer stabil, nagyobb tüntetésre annak ellenére se került sor évek óta, hogy a lakosság komoly része elégedetlen helyzetével. A közbiztonság jó.
 • Búvárkodás alkalmával legyenek meggyőződve arról, hogy a kiválasztott búvárközpont rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és tanúsítványokkal. 
 • A tisztaság hiánya és nálunk elő nem forduló beteségek jelenthetnek egészségügyi kockázatot, kérjük keresse fel az ÁNTSZ megfelelő szervét az ajánlott védőoltásokkal és egészségügyi kockázatokkal kapcsolatosan. 
 • Egyiptomban világviszonylatban is kiemelkedően gyakoriak a nők elleni szexuális erőszakos bűncselekmények. 

Bármilyen bűncselekmény vagy vészhelyzet esetén hívják az egyiptomi turistarendőrség országosan hívható segélyszámát: 128. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A hazautazás napját követően hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgárainak legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Kérjük, vigyázzanak arra, hogy csak a ".gov.eg" oldalon regisztráljanak, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet leróni, s mértéke egyszeri beutazás esetében 25, többszöri beutazásra jogosító vízum esetén 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba. Az online vízumdíj nem visszatéríthető. Az egyiptomi hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint az online rendszer még instabil, így javasoljuk, hogy lehetőség szerint a rendszer biztossá válásáig a magyar beutazók a határon történő belépéskor, a határátkelőn vásárolják meg a vízumaikat.    

Vízum nem turisztikai célú beutazáshoz:
Vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt.  

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/egypt.cfm 

Vám:

Turista céllal beutazók az alábbi termékekkel és eszközökkel utazhatnak be vámmentesen:

 • Turisták és kísérőik személyes poggyászai úgy mint: ruhák, ékszerek, elektronikai eszközök, hangszerek, sportfelszerelés, kerekesszék, melyek mennyisége nem éri el a kereskedelmi mennyiséget. 
 • Értékek, melyekkel kapcsolatosan a származási ország hatóságai az útlevélbe, vagy önálló okiratra feljegyzést készítenek. 
 • Új holmik, melyek mennyisége nem haladja meg a kereskedelmi mennyiséget, és nem értékesebb 1500 EGP-nél. 
 • Legfeljebb egy liter alkohol, 200 gramm cigaretta, 25 szivar, vagy 200 gramm dohány.
 • Személyes használatú gyógyszerek
 • A kiindulási ország vámmentes területén vásárolt, 200 USD értéket meg nem haladó termékek.
 • 10.000 USD vagy annak megfelelő összegű készpénz. 

Az országból szigorúan tilos kivinni:

 • csak vényre kapható gyógyszereket, 
 • éles fegyvereket és lőszert, 
 • műemlékeket, 
 • drogot, 
 • államilag támogatott orvosi szereket, kivéve a személyes használatra vásárolt termékeket, 
 • engedélyek hiányában vadállatokat, 
 • Korall darabokat, 
 • Mangót, bármilyen gyümölcs csemetéit, gyapot és más magokat, talajdarabot, méz és méztermékeket, citrusféléket és pálmafa darabokat és abból készült termékeket. 

Drónok behozatala és használata tilos!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Egyiptom nagyon konzervatív ország, javasoljuk, hogy a szállodákat és strandokat kivéve nők és férfiak egyaránt kerüljék a vállat, kart combot, dekoltázst, hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rockzenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat.). 

A nők esetében az óvatosság fokozottan javasolt a nőkkel szembeni szexuális zaklatások nagy száma miatt.

A nyilvános helyen történő ittas megjelenés különösen tiszteletlen dolog. 

Vallási témákról csak a legnagyobb tisztelettel illik beszélni, az ateizmus témáját javallott kerülni. 

Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor ezt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.

Közlekedés:

A közúti közlekedés az elavult és rosszul karban tartott járműpark, az úti jelzések hiánya és sokszor rosszul karban tartott úthálózat, továbbá a közúti közlekedés szabályainak teljes és általános figyelmen kívül hagyása miatt jelent kockázatot. 

A légi, vasúti és vízi közlekedés biztonságos.

A nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, s a kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. Javasoljuk taxi vagy valamilyen internetes közösségi közlekedési szolgáltatás (careem, uber) használatát. 

Házasság:

Felhívjuk továbbá a figyelmet a konzuli szolgálat látókörébe került jelenségre, mely szerint főleg nyaralások során vagy interneten, Facebookon fiatal egyiptomi férfiak igyekeznek kapcsolatot kialakítani náluk magyar hölgyekkel, sokszor keresve a könnyebb áldozatnak mondható idősebb hölgyek társaságát, vagy elvált édesanyákat. Kérjük, ilyen esetekben legyenek különösen körültekintőek, mert előfordulhat, hogy csalárd szándékkal csak az európai vízum vagy tartózkodási engedély miatt kívánnak az érintettek házasságot kötni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egyiptomi állami egészségügy színvonala alacsony, a gazdasági nehézségek miatt képtelen kiszolgálni a gyorsan növekvő számú népességet. Hiány van képzett orvosokból, sokszor alapvető gyógyszereket is a betegeknek kell beszerezni a feketepiacon. Ugyanakkor magyar állampolgárok jogosultság hiányában, valamint nyelvi és egyéb nehézségek miatt nem is tudják igénybe venni az egyiptomi közegészségügyi szolgáltatásokat, csak költségtérítéses szolgáltatásokat nyújtó intézményekhez fordulhatnak.   

Ezért mindenképpen javasolt az Egyiptomba történőu utazás előtt megfelelő utazási/egészségügyi biztosítás kötése. Emellett a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

 • rendelkezzenek olyan bankkártyával, melyről – szükség esetén – lehívható a kezelés összege (abban az esetben, ha a biztosító később térít), illetve készpénz  álljon rendelkezésre a gyógyintézmény által a betegfelvétel/kezelés előtt igényelt  előleghez;
 • sürgősségi – vagy bármilyen – ellátásnál a nemzetközi szakmai kapcsolatokkal, nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványokkal ellátott magánkórházak, rendelők, diagnosztikai szolgáltatások (laboratórium, radiológia) igénybe vételét javasoljuk, nemcsak a jobb minőség, kulturált környezet, hanem a személyzet pl. angol nyelvtudása miatt is;
 • mentőautó a magánkórházaktól is igényelhető, térítés ellenében;

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben szubszaharai afrikai országokból kívánnak belépni Egyiptom területére (pl. Egypt Air tranzit miatt), a helyi tisztiorvosi szolgálat megkövetelheti a nemzetközi oltási igazolvány felmutatását, abból a célból, hogy a beutazó bizonyítsa, rendelkezik az adott afrikai országra vonatkozóan Egyiptom által előírt kötelező védőoltásokkal. Ennek hiányában a beutazót visszafordíthatják, vagy karanténba helyezhetik. 

További hasznos információt kairói külképviseletünk honlapján talál >>