Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.16.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és Konzuli Hivatal - Addisz-Abeba

Aktuális:

2021. 09. 03.

Az etióp hatóságok 2021. szeptember 1. hatállyal ismét engedélyezik az e-visa kiadását (https://www.evisa.gov.et)

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az egyes országokból történő beutazási és tranzitálási korlátozásokról a következő linken tájékozódhatnak a magyar utazók: https://africacdc.org/trusted-travel  

 • Oltottságot igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Nem.
 • Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Nem.

b) Kell-e teszt? Igen.

Az utasoknak 120 óránál nem régebbi RT-PCR negatív tesztet kell bemutatni, illetve a tesztet felmutatni érkezéskor a Bole Nemzetközi Repülőtéren. A negatív PCR tesztet már az Etiópiába induló repülőjáratokon kérik. Érkezést követően az utasoknak egy gyors egészségügyi vizsgálaton kell átesniük (hőmérséklet ellenőrzés, az előző időszak alapos kikérdezése), és akiknél már ott felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, azokat az állam által kijelölt közkórházba szállítják és egészségügyi karanténba helyezik.

A RT-PCR teszt elvégzése a 12 év alatti gyermekek számára nem kötelező.

Tranzitáló utasok számára nem kötelező a RT-PCR teszt elvégzése, amennyiben az átszállás ideje nem haladja meg a 24 órát. Hosszabb várakozás esetén a tranzit vízum kiváltása szükséges.

Diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező utasok számára javasolt, de nem kötelező a RT-PCR negatív koronavírusteszt-eredmény megléte.

2021. június 7-től az Etiópiába érkező, onnan induló vagy azon átutazó (tranzitáló) összes utasnak érvényesítenie kell a COVID-19 RT-PCR-tesztjét az Africa Union Trusted Travel (https://trustedtravel.panabios.org/trusted-testing/signup) vagy az UNDP Global Haven (https://globalhaven.org/travel-guide) rendszerén keresztül, melyhez előzetes regisztráció szükséges. Ezt követően az online rendszerek létrehoznak egy digitális un. Trusted Travel referencia kódot a megadott RT-PCR teszt adatai alapján, amit utazáskor be kell mutatni. A papír alapú igazolásokat 2021. július 1-től digitális referencia kód nélkül nem fogadják el, ami az utazás elhalasztásához vezethet.

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

Etiópiába történő belépéskor egy formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

 • személyes adatok,
 • utazási adatok (pl. érkezés/továbbutazás dátuma, kiindulási ország, járat szám, stb.),
 • etiópiai szálláshely címe,
 • elérhetőségek;
 • esetleges tünetek (láz, száraz köhögés, légszomj, izomfájdalom stb.)

d) Oltottsággal járó kedvezmények : Nincs.

Az etióp hatóságok:

 • a védettségi igazolványt;
 • a védőoltásról szóló igazolást;
 • a COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentumokat;

nem veszik figyelembe, annak megléte nem mentesíti az utast a PCR teszt-kötelezettség alól.

e) Karanténkötelezettség: Van.

A jogszabály által előírt karanténkötelezettség hivatalosan hét nap, ennek betartását azonban a rendvédelmi hatóságok nem ellenőrzik.

A jogszabály 14 napos kötelező házikarantént ír elő minden olyan utas számára, aki diplomata vagy szolgálati útlevéllel lép be az országba, azonban nem rendelkezik negatív RT-PCR koronavírusteszttel.

f) Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés, a fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani.

g) Tranzitálási szabályok:  Lásd a) és b) pont.

h.) Célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Indoklással és a fenti szabályok betartásával lehetséges

i.) Bole nemzetközi repülőtér: + 251 11665 0400, + 251 11665 0499

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak nincsenek különleges feltételei, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető célállomások többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi RT-PCR tesztet). Lásd a) és b) pont.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QZjVKhkoKCjsQKN8Y5MYFjkia29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a hokUbbvtYCkEINLG5cmzzza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Etiópiába utazókra vonatkozó egyéb szabályok, járványügyi információk:

Az országba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre vonatkozó jogszabályok - a helyi fertőzöttségi szint függvényében - folyamatosan változnak, ezért a tervezett utazást megelőzően feltétlenül javasoljuk, hogy látogassanak el az alábbi oldalakra:

Az etióp hatóságok 2021. június 19-én hajnalban – minden tájékoztatás nélkül – felfüggesztették az e-visa kiadását (https://www.evisa.gov.et) és az érkezéskori vízumkiadást az etióp nemzetközi repülőtereken. A 2021. június 19. éjfél előtt kiadott vízumokat az új intézkedés nem érinti. Az elektronikus úton beszerezhető beutazóvízum (e-visa) korlátozását előreláthatólag nem fogják megszüntetni az elkövetkező hónapokban. 

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Etiópia a fenti szabályokon túlmenő egyéb lazításokat vagy szigorításokat egyelőre nem tervez az országba történő belépésre vonatkozóan.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát, valamint Oromia és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régió határán fekvő Nyugat-Gudzsi és Gedeo térségeket az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolta.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Etiópia területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni.

A fővárosban vagy vidéken tervezett utazások, üzleti tárgyalások alapos előkészítését és a napi tájékozódást javasoljuk a biztonsági helyzetről.

Terrorizmus:

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. A terrortámadások veszélyére hivatkozással az etiópiai hatóságok a repülőterek, a szállodák és a kormányépületek őrizetét megerősítették. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban, ezért javasolt a nagy zsúfoltsággal együtt járó állami és vallási ünnepségek elkerülése. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fennáll.

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül regisztrálja külföldi utazását a következő linken: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízum kiadásától számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMAz útlevél legalább egy üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahol a vízum elhelyezhető.

Kiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum megléte elegendő. (A légitársaságok azonban további feltételeket támaszthatnak).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése szükséges. 

Az etióp hatóságok 2021. június 19-én hajnalban – minden tájékoztatás nélkül – felfüggesztették az e-visa kiadását (https://www.evisa.gov.et/) és az érkezéskori vízumkiadást az etióp nemzetközi repülőtereken. A 2021. június 19. éjfél előtt kiadott vízumokat az új intézkedés nem érinti. 

Az elektronikus úton beszerezhető beutazóvízum (e-visa) korlátozását előreláthatólag nem fogják megszüntetni az elkövetkező hónapokban, így minden tervezett vízumigényléssel kapcsolatban Etiópia genfi külképviseletét kell megkeresni. Üzleti célú beutazások esetén javasoljuk, hogy a helyi partner keresse meg az etióp bevándorlási hivatal illetékeseit (Main Department For Immigration & Nationality Affairs). Nekik lehetőségük van – sürgős esetekben – üzleti vízumot kiállítani.  

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Ethiopia_ZA.cfm

Vám:

A 3000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek. További információt az etióp vámügyi hatóság oldalán talál: www.erca.gov.et.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb hónap a május.

Hivatalos nyelvek: amhara, tigrinya és oromo, az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik.

Az országban a közel 110 millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut.

A lakosság fele ortodox keresztény, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban). 3 óra (téli időszámításban) Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók közül beszélgetésre egyik sem működik, így azokon sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják.

A hivatalos fizetőeszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti étel az injera [indzsera], az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Az etiópiai Harrar tartomány környéke az arabica kávécserjék őshazája, ahol a reggeli hagyományainak ma is része az ezer éves kávé rituálé.

Etiópia a kontinens egyetlen országa, amely sikeresen ellenállt a gyarmatosításnak. A szovjet birodalom széthullását követően 1995-ben megtartották az első választást, kikiáltották a második köztársaságot.

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A Szövetségi Parlamenti Gyűlés kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

A tömegrendezvények elkerülhetetlenek az alábbi állami és vallási ünnepeken, ezért nyomatékosan felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék el a tömeges megmozdulásokat:

 • 2021. január 7. – etióp ortodox karácsony
 • 2021. január 19. – etióp vízkereszt (Timket)
 • 2021. március 2. – aduai csata emléknapja
 • 2021. április 19. – etióp ortodox Húsvét (Fasika)
 • 2021. április 30. – etióp ortodox Nagypéntek (Siklet)
 • 2021. május 1. – a munka ünnepe
 • 2021. május 2. – Ortodox Nagyszombat
 • 2021. május 5. – Felszabadulás Napja (Arbenoch Qen)
 • 2021. május 13. – Eid al-Fitr (böjt megtörésének ünnepe)
 • 2021. május 28. – etióp nemzeti ünnep (a Derg-rendszer megbukásának napja)
 • 2021. július 20. – Eid al-Adha (áldozati ünnep)
 • 2021. szeptember 11. – Etióp újév (Enkutatash)
 • 2021. szeptember 27. – Szent Kereszt (Meskel)
 • 2021. október 19. – a Próféta születésnapja (Moulid)

Közegészségügy, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A folyóvízszolgáltatásban történő gyakori fennakadások következtében a kolera veszélye fennáll, ezért csak a palackozott vizek fogyasztása javasolt, és kerülendő a hámozott és/vagy főtt gyümölcsök/zöldségek fogyasztása. Malária a 2000 méter alatti területeken elterjedt, ezért javasolt szúnyogháló és szúnyogriasztó szerek használata. A fertőzés elkerülésére a gyógyszeres prevenciót kell alkalmazni. Az etióp tavak többsége Bilharzia élősködőkkel fertőzött és a vízzel történő érintkezés útján terjed, bőrön keresztül hatolnak be az emberbe. A tavakban történő úszás veszélyes és minden körülmények között kerülendő.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (www.oek.hu), ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.