Afrika

ai napon is érvényes: 2022.05.20.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és Konzuli Hivatal - Addisz-Abeba

Aktuális:

2022. 05. 17.
A polgárháború következtében megromlott biztonsági helyzetre tekintettel a Konzuli Szolgálat javasolja minden nem alapvetően szükséges utazás elhalasztását Addisz-Abebán kívül eső területekre Etiópiában. A Bole nemzetközi repülőtéren történő tranzitálás biztonságos.

Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni a segítségnyújtást Addisz-Abebán kívül eső területeken! 

Az ország egész területén közúti ellenőrzésekre („ellenőrző pontokra”) kell számítani, amelyeket helyszíntől függően a kormányerők, a regionális haderő vagy a helyi milícia felügyel. 

Utazásra nem alkalmas területek:

 • az egész Tigráj Szövetségi Állam területe
 • Amhara Szövetségi Állam északi és északnyugati része (Sanja, Lay Armacho, Addi Arkay, Debark, Debat, Wegera, Belesa, Janamora és Beyeda woredák az Északi Gondár zóna egész területe; a teljes Wag Hemra zóna és Észak Wello zóna)
 • Afar Szövetségi Államtól északnyugatra (Chiffra és Mile woredák az 1. zónából; Dalol, Kenebo, Berahle, Aba’ala és Megale woredák a 2. zónából; Yalo, Gulina és Ewa woredák a 4. zónából)
 • Nuer zóna négy woredája (Akobo, Wantawo, Jikawo és Lare) 
 • Gambella: Agnuak zóna egész területe és Nuer zónájában található Jore woreda 
 • Oromia: a Nyugat Wollega zóna, és a Keleti Wollega zónában található Nekemte város 
 • Benishangul Gumuz: a Pawe, Guba, Dangur, Dibati, Bulen woredák
 • Szomália régió: Nogob (korábban Fik), Jarar (korábban Degehabur), Shabelle (korábban Gode), Korahe és Dollo (korábban Warder) zónái
 • 10 kilométeres folyosó a dél-szudáni határ mentén
 • 100 kilométeres zóna az etióp-szomáliai és -kenyai határ találkozásánál, az etiópiai-szomáliai régió Afder és Liben zónája
 • 10 kilométeres folyosó a szudáni és kenyai határ mentén (fő utakat kivéve)

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Etiópiába belépni kívánó utasoknak egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR negatív teszttel kell rendelkezniük. A RT-PCR teszt elvégzése alól mentességet élveznek a 12 év alatti gyermekek, akik számára nem kötelező. 

Az igazolványok, oltások típusára vagy harmadik oltás meglétére vonatkozó szabályozással kapcsolatosan lásd d) pont.

Karanténmentes beutazásra vonatkozó szabályok:

Az oltottságot vagy átesettséget igazoló igazolványok megléte az érkezést követő kötelező 7 napos házikarantén alól nyújtanak felmentést az utasok számára.

b) Kell-e teszt? Igen - minden 12 évnél idősebb személynek, aki teljes oltottsági védelmet vagy koronavírus betegségből gyógyultságot nem tud igazolni.

Oltatlan vagy nem elfogadott vakcinával (lásd d) pont) oltott beutazónak rendelkeznie kell egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR negatív teszttel. Ebben az esetben a negatív PCR tesztet már az Etiópiába induló repülőjáratokon kérik. Érkezést követően az utasoknak egy gyors egészségügyi vizsgálaton kell átesni (hőmérséklet ellenőrzés, az előző időszak alapos kikérdezése), és akiknél már ott felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, azokat az állam által kijelölt közkórházba szállítják és egészségügyi karanténba helyezik.

A RT-PCR teszt elvégzése a 12 év alatti gyermekek számára nem kötelező.

2021. június 7-től az Etiópiába érkező, onnan induló összes utasnak – aki nem rendelkezik oltottságot vagy átesettséget igazoló igazolvánnyal –   érvényesíteni kell a COVID-19 RT-PCR-tesztjét az Africa Union Trusted Travel (https://trustedtravel.panabios.org/trusted-testing/signup) vagy az UNDP Global Haven (https://globalhaven.org/travel-guide) rendszerén keresztül, melyhez előzetes regisztráció szükséges. Ezt követően az online rendszerek létrehoznak egy digitális ún. Trusted Travel referencia kódot a megadott RT-PCR teszt adatai alapján, amit utazáskor be kell mutatni. A papír alapú igazolásokat 2021. július 1-től digitális referencia kód nélkül nem fogadják el, ami az utazás elhalasztásához vezethet.

Tranzitálásra vonatkozó szabályok:

Az Etiópiában tranzitáló utasoknak továbbra is a célország (utazás végpontja) beutazási követelményeit kell figyelembe venniük és azoknak megfelelve kell rendelkezniük a beutazáshoz megkövetelt PCR tesztekkel. 

A 24 órát meghaladó tranzitálás esetén beutazó vízum előzetes online kiváltása szükséges (https://www.evisa.gov.et). Ebben az esetben minden 12 évnél idősebb személynek, aki teljes oltottsági védelmet vagy koronavírus betegségből gyógyultságot nem tud igazolni, rendelkeznie kell egy érvényesített COVID-19 RT-PCR teszttel a fent leírtak szerint.

Diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező utasok számára javasolt, de nem kötelező a RT-PCR negatív koronavírusteszt-eredmény megléte.

A gyakran változó szabályokra való tekintettel kérjük, hogy utazása megkezdése előtt MINDEN ESETBEN tájékozódjon az Ethiopian Airlines oldalán a legfrissebb utazási korlátozásokról: https://www.ethiopianairlines.com/aa/Ethiopian-travel-update 

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

Etiópiába történő belépéskor egy papír alapú formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

 • személyes adatok,
 • utazási adatok (pl. érkezés/továbbutazás dátuma, kiindulási ország, járat szám, stb.),
 • etiópiai szálláshely címe,
 • elérhetőségek;
 • esetleges tünetek (láz, száraz köhögés, légszomj, izomfájdalom stb.)

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az etióp hatóságok a védettségi igazolványt, a védőoltásról szóló igazolást vagy a COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentumokat az alábbiak szerint veszik figyelembe:

 • minden 12 évesnél idősebb utasnak be kell mutatnia a védettségi igazolványt vagy a védőoltásról szóló igazolást, 
 • az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap,
 • az utas az alábbi elfogadott oltások valamelyikével rendelkezik:

               - egy adag Johnson és Johnson, vagy 

               - két adag Astra-Zeneca, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Pfizer.

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlanokra vagy  nem elfogadott vakcinával oltott beutazónak rendelkeznie kell egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR negatív teszttel.

f) Karanténkötelezettség: Van.

Az érvényben lévő jogszabályok szerint, minden 12 évnél idősebb személynek, aki teljes oltottsági védelmet vagy koronavírus betegségből való gyógyultságot nem tud igazolni kötelező 7 napos házikarantén van érvényben.

g) Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés, a fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani.

h) Tranzitálási szabályok: Lásd b) pont.

i.) Célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A fenti szabályok vonatkoznak az egyéb célú beutazásokra is. 

i.) Egyéb hasznos információ:

Bole nemzetközi repülőtér: + 251 11665 0400, + 251 11665 0499

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok  

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon 

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak nincsenek különleges feltételei, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető célállomások többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi RT-PCR tesztet). Lásd a) és b) pont.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a NDbMOxFvylbIaK4D01ja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gjcduUOJrHO8Zm55NJFma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4. Etiópiába utazókra vonatkozó egyéb szabályok, járványügyi információk:

Az országba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre vonatkozó jogszabályok - a helyi fertőzöttségi szint függvényében - folyamatosan változnak, ezért a tervezett utazást megelőzően feltétlenül javasoljuk, hogy látogassanak el az alábbi oldalakra:

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Etiópia a fenti szabályokon túlmenő egyéb lazításokat vagy szigorításokat egyelőre nem tervez az országba történő belépésre vonatkozóan.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát, valamint Oromia és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régió határán fekvő Nyugat-Gudzsi és Gedeo térségeket az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolta.

A fővárosban vagy vidéken tervezett utazások, üzleti tárgyalások alapos előkészítését és a napi tájékozódást javasoljuk a biztonsági helyzetről.

Terrorizmus:

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban, ezért javasolt a nagy zsúfoltsággal együtt járó állami és vallási ünnepségek elkerülése. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fennáll.

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül regisztrálja külföldi utazását a következő linken: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízum kiadásától számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMAz útlevél legalább egy üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahol a vízum elhelyezhető.

Kiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum megléte elegendő. (A légitársaságok azonban további feltételeket támaszthatnak).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Az elektronikus úton igényelhető beutazóvízum (e-visa) az alábbi oldalon érhető el: https://www.evisa.gov.et

Üzleti célú beutazások esetén javasoljuk, hogy a helyi partner keresse meg az etióp bevándorlási hivatal illetékeseit (Main Department For Immigration & Nationality Affairs). Nekik lehetőségük van – sürgős esetekben – üzleti vízumot kiállítani.  

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Ethiopia_ZA.cfm

Vám:

A 3000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek. További információt az etióp vámügyi hatóság oldalán talál: www.erca.gov.et.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb hónap a május.

Hivatalos nyelvek: amhara, oromo, tigrinya az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik.

Az országban a közel 110 millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut.

A lakosság fele ortodox keresztény, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban). 3 óra (téli időszámításban) Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók közül beszélgetésre egyik sem működik, így azokon sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják.

A hivatalos fizetőeszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti étel az injera [indzsera], az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Az etiópiai Harrar tartomány környéke az arabica kávécserjék őshazája, ahol a reggeli hagyományainak ma is része az ezer éves kávé rituálé.

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A törvényhozás kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

Az alábbiakban felsorolt állami és vallási ünnepeken rendszerint vannak tömegrendezvények, melyek elkerülése a biztonsági hely-

 • 2022. január 7. - etióp ortodox karácsony
 • 2022. január 19. - etióp vízkereszt (Timket)
 • 2022. március 2. - aduai csata emléknapja
 • 2022. április 22. - etióp ortodox Nagypéntek (Siklet)
 • 2022. április 23. - Ortodox Nagyszombat
 • 2022. április 24. - etióp ortodox Húsvét (Fasika)
 • 2022. május 1. - a munka ünnepe
 • 2022. május 3. - Eid al-Fitr (böjt megtörésének ünnepe)
 • 2022. május 5. - Felszabadulás Napja (Arbenoch Qen)
 • 2022. május 28. - etióp nemzeti ünnep (a Derg-rendszer megbukásának napja)
 • 2022. július 10. - Eid al-Adha (áldozati ünnep)
 • 2022. szeptember 11. - Etióp újév (Enkutatash)
 • 2022. szeptember 27. - Szent Kereszt (Meskel)
 • 2022. október 9. - a Próféta születésnapja (Moulid)

Közegészségügy, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. Akár az alábbiak közül:

A folyóvízszolgáltatásban történő gyakori fennakadások következtében a kolera veszélye fennáll, ezért csak a palackozott vizek fogyasztása javasolt, és kerülendő a hámozott és/vagy főtt gyümölcsök/zöldségek fogyasztása. Malária a 2000 méter alatti területeken elterjedt, ezért javasolt szúnyogháló és szúnyogriasztó szerek használata. A fertőzés elkerülésére a gyógyszeres prevenciót kell alkalmazni. Az etióp tavak többsége bilharzia élősködőkkel fertőzött és a vízzel történő érintkezés útján terjed, bőrön keresztül hatolnak be az emberbe. A tavakban történő úszás veszélyes és minden körülmények között kerülendő.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (www.oek.hu), ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.

Egyéb információ: Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Addisz-Abeba