Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Gabonban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő külképviselet Nigériában, Abujában van 

Aktuális:

2021. 03. 05. 
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Gabonba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, ha a beutazó rendelkezik tartózkodási engedéllyel.

A szárazföldi és tengeri határok zárva vannak. Heti két nemzetközi légijáratot fogad az ország. Gabon külképviseletei felfüggesztették a vízumkiállítást. 

b. Kell-e teszt? Igen.

Az utazás előtt 72 órával levett koronavírus PCR-minta negatív eredménye a belépés előfeltétele.

Az országba történt megérkezést követően saját költségen újabb tesztet kell elvégeztetni. A teszt eredményének megérkezéséig, amely 48 óra, kötelező a házi karantén. Ha a teszt negatív, akkor erről igazolást állítanak ki az illetékes gaboni hatóságok, amely 14 napig érvényes, ha pozitív, a helyi hatóságok újabb rendelkezéséig házi karanténban kell maradni.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Karanténkötelezettség: Van.

e. További fontos információk, helyi járványügyi szabályok:

 • A templomokat újra megnyílnak, azonban a szertartásokon történő részvételhez negatív COVID-teszt szükséges. 
 • 10 főnél nagyobb létszámú társaság gyülekezése tilos. 
 • Az iskolák üzemelnek, az általános iskolákat (alsótagozat) is újranyitották
 • A fővároson belüli közlekedés korlátozások nélkül helyreállt, a fővárosból kivezető utakon továbbra is korlátozások vannak érvényben. 
 • A kereskedelmi egységek korlátozások nélkül üzemelnek. 
 • Az éttermek szabadtéri részei nyitva tarthatnak. 
 • A szállodák üzemelnek. 
 • A bárok zárva tartanak. 
 • A köztereken kötelező a maszkviselés. 
 • A lakosság számára csak az egyéni sportolás engedélyezett. 
 • A csapatmérkőzések zárt kapuk mellett zajlanak. 

f. Beutazás Magyarországra: 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a yZMgM61mN1jZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a bOzyYkeniwH7DiTljrMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Felhívjuk a magyar utazók figyelmét arra, hogy kerüljék el az ország északi (kameruni) határa felé történő szárazföldi utazást, mivel az különösen veszélyes!

Bűnözés

Gabon belbiztonsági helyzete átlagosnak mondható. Az ország egész területére, s kiemelten a nagyobb városokra Libreville, Franceville és Port Gentil, a szokásos megelőző intézkedéseket javasoljuk (ne tartson magánál értéktárgyakat, készpénzt kisebb összegekben elosztva, több zsebben vigyen magával, ezzel is elkerülve a feltűnést az esetleges rablások, lopások elkerülése végett, naplementét követően, sötétedéskor ne gyalogoljon egyedül az utcán). Az utóbbi időben elterjedtek a kézitáskalopások; autóban utazóknak ajánlott menet közben is bezárni az ajtókat. Az éjszaka folyamán felfegyverzett bandák rablásai, betörései is előfordulhatnak. Mivel az itteni fegyveres bűnözők kiszámíthatatlanok, gyakran ragadtatják magukat erőszakos cselekedetekre, az ellenállás tanúsítása határozottan kerülendő. A bűnözők távozása után az esetet haladéktalanul jelentse be a legközelebbi rendőrőrsön!  

Az országban banki szolgáltatásokat igénybe vevő utazók legyenek különösen körültekintőek a banki adataikat tartalmazó nyugták, igazolások megőrzésében, mivel előfordulhat az ilyen adatok segítségével történő visszaélés is.

A közösségi taxi használata

Gabonban közkedvelt a közösségi taxik (Tele kocsik) használata, amit célszerű elkerülni. Az ilyen járművek általában nincsenek kivilágítva, súlyos műszaki hibákkal rendelkeznek. Fennállhat a veszélye, hogy kirabolják vagy akár közúti balesetet is szenvedhet az utas. Ezért legyen körültekintő, csak olyan taxiba szálljon be, amiről meggyőződött, hogy jó állapotban van, valamint nem szállít más utast. Állapodjon meg a sofőrrel előre a viteldíjban.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 180 napig kell érvényesnek lennie a Gabonból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Minden esetben szükséges előzetesen vízumot beszerezni a Gabonba történő beutazáshoz. A vízumigényléshez kérjük ellátogatni a https://evisa.dgdi.ga oldalra.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazására vonatkozó információkért látogasson el a következő honlapokra
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Gabon.cfm 

Vám:

A vámszabályok megegyeznek a Közép-afrikai Gazdasági és Pénzügyi Közösség többi tagországában érvényben lévő előírásokkal. Külön behozatali engedély az élelmiszerekre és a gyógyszerekre szükséges.   

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Gabon becsült lakossága mintegy 2 millió fő. A lakosság körében a keresztény vallás a legelterjedtebb. Hivatalos nyelv a francia, fővárosa Libreville. Az ország túlnyomó részét trópusi erdő borítja. 

Időjárás

Hagyományos értelemben nincsenek évszakok, inkább két szélsőséges évszak jellemző a térségre.  Az esős és száraz időszakok váltják egymást. Trópusi meleg, nedves, esős évszak októbertől májusig, a száraz évszak júniustól szeptemberig tart. Az esős évszakban (szeptembertől decemberig, ill. februártól júniusig) jelentősen nő a szúnyogcsípések által terjesztett malária és chikungunya megbetegedések száma.

Egyéb tudnivalók

Katonai létesítmények, repülőterek, középületek és stratégiai jelentőségű létesítmények fotózása tilos. 

A homoszexualitás Gabonban legális, de tabu témaként kezelik. A népesség nagyobb része provokatívnak és a társadalmi konvenciók megsértésének tartja.

Lehetőség szerint tartózkodjanak a folyókban, tavakban történő fürdőzéstől, a bennük található paraziták okozta súlyos fertőzéseket elkerülendő. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Védőoltások

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Alkalmanként a határon kérhetik a kolera elleni védőoltást igazoló dokumentumokat.  Az országba történő beutazás előtt ajánlott a diftéria, a tetanusz és a veszettség elleni védőoltások felvétele.

További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

A gaboni tartózkodás során a magyar utazók tartózkodjanak az ivóvíz (csapvíz) fogyasztásától, csak zárt palackos ásványvizet igyanak! A helyi éttermekben  ne fogyasszanak ott gyártott jéggel készített koktélokat, italokat, s ne egyenek félig átsült húsokból, vagy halakból készült ételeket!