Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.14. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és Konzuli hivatal, Accra | Magyarországnak Hollandia accrai nagykövetségével van vízumképviseleti megállapodása.

Biztonság:

A biztonsági helyzet jelenleg az ország egész területén kielégítő. Az északra tervezett utazásoknál azonban fokozott óvatosságot ajánlunk.

Bár a közbiztonság régiós viszonylatban jónak mondható, számítani lehet vagyon ellen irányuló kisebb – ritkán akár fegyveres – bűncselekményekre különösen Accra szegényebb negyedeiben. Az éjszakai közlekedés során indokolt az óvatos körültekintés. A nemzetközi repülőtéren, határátkelőknél gyakoribbak a lopások.

Igen gyakoriak az internetes csalások. A káresetek elkerülése érdekében fokozott körültekintés ajánlott. Az adatközlést és online devizautalást nem javasoljuk.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Ghánába történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA határon ellenőrzik a sárgaláz elleni védőoltás igazolását (nemzetközi oltási könyv), ennek hiányában a beutazást megtagadhatják. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Ghána prágai Nagykövetségén, vagy magyarországi tiszteletbeli konzulátusán.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, az utazását finanszírozó szponzor (vagy szülő) banki kivonatával és a fogadó fél lakcímigazolványának másolatával. További információkért kérjük, forduljon Ghána prágai Nagykövetségéhez, vagy Ghána magyarországi tiszteletbeli konzulátusához.  

Név: Entz Boldizsár Péter tiszteletbeli főkonzul
Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5. IV. em. 40/6.
Telefon: 06-1/240-6698
Mobil: 06-30/940-3421
E-mail: gqmADFQ5Mk2ZyZW50ekBnaGFuYS5odQ==
OXsTehuiU8NjOTMWZVZW50ei5naGFuYUBnbWFpbC5jb20=

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Kérjük, érdeklődjenek Ghána prágai Nagykövetségén, vagy Ghána magyarországi tiszteletbeli konzulátusán.

Ghána prágai Nagykövetsége:

Cím: 160 00 Prága 6 – Bubeneč, Csehország, Na Zatorce 89/6.
Telefon: 00-4202/3337-7236
Fax: 00-4202/3337-5647
E-mail: sUJfkm9NwTYRmRNOZ2hhbmFlbWJAZ21haWwuY29t
Honlap: www.ghanaembassy.cz

Ghána Tiszteletbeli Konzulátus:

Név: Entz Boldizsár Péter tiszteletbeli főkonzul
Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5. IV. em. 40/6.
Telefon: 06-1/240-6698
Mobil: 06-30/940-3421
E-mail: ngQisoPtXMMor3FZgZW50ekBnaGFuYS5odQ==
ZNrtrM44kOYZW50ei5naGFuYUBnbWFpbC5jb20=

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Egyéb vízumkérelem benyújtásában Ghána prágai Nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/Ghana.cfm, valamint érdeklődjön állatorvosánál.  

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon:
Ghana Revenue Authority www.gra.gov.gh/index.php/divisions/customs

További információért kérjük, forduljon Ghána prágai Nagykövetségéhez, vagy magyarországi tiszteletbeli konzulátusához.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Ghánai Cedi (GHS)

Szigorúan ellenőrzik a helyi valuta készpénzben történő kivitelét: az 5000 cedit meghaladó összeget elkobozzák. Szintén szigorú vámszabályok vannak érvényben az arany kivitelét illetően is, erről érdemes részletesebben a Ghánai Köztársaság prágai nagykövetségénél érdeklődni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az elmúlt években komoly veszélyt jelentett a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ghánában nem fordult elő ebolás megbetegedés, ennek ellenére a higiéniás alapszabályok körültekintő betartása mindenkor javasolt (gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő használata, megbízható forrásból származó sült ételek fogyasztása, stb).  

Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, illetve magas a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett (Országos Epidemiológiai Központ – Nemzetközi Oltóközpont; 1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-22-50). 

Az állami orvosi ellátás színvonala alacsony, nem megbízható, gyakran nehezen elérhető, ugyanakkor számos jól felszerelt professzionális magánklinika található a nagyobb városokban (Accra, Kumasi, Tamale).

Utazás, közlekedés biztonsága:

Míg a nagyobb városok főbb útvonalai karbantartottak, a városokon kívül fel kell készülni az utak igen rossz állapotára. Az elöregedett járművek, a vezetők kiszámíthatatlan magatartása, a fegyelmezetlenül közlekedő gyalogosok és a rossz, sok helyütt teljesen hiányzó közvilágítás rendszeres, súlyos balesetek forrása. Tömegközlekedés jelenleg nincs Ghánában, közlekedéshez a nagyobb szállodákban bérelhető autók használata a legbiztonságosabb. Városi közlekedéshez taxik is igénybe vehetők. Hosszabb útra javasolt tartalék üzemanyaggal elindulni. A közutakon rendszeresek a szakaszonkénti rendőri ellenőrzések.

Az útlevélről, vízumról érdemes fénymásolatokat magunknál tartani, ellenőrzések során először ezeket kell felmutatni. Különösen a határátkelőkhöz közeledve lehet az ellenőrzést végzők részéről visszaélésekre számítani. Ritkán, de előfordulhatnak fegyveres rablótámadások, ilyenkor a bűnözőkkel szemben nem szabad ellenállást tanúsítani.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az ügyintézés a térség viszonylatában szakszerű és gördülékeny, a hatóságok részéről hátrányos megkülönböztetésre nem kell számítani.

Vallás:

Az ország lakosságának mintegy 68%-a keresztény, és javában nagyon vallásos. A fennmaradó lakosság nagyjából 16%-a muzulmán.

Egyéb információt accrai nagykövetségünk oldalán talál!