Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.03.31. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Legközelebbi külképviseletünk Ghánában, Accrában van | Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Guineában magyar tiszteletbeli konzulátus működik:

A tiszteletbeli konzul neve: Oumar Bella BARRY
Telefonjai: +224 662 45 30 15; +224 668 21 17 65 
E-mail címei: EBhAOdsKuizboqD6WAMmDTYmVsbGFfYmFycnlAeWFob28uZnI=, JFytBETER4jVDZb2JlbGxhYmFycnlAeWFob28uZnI=

Javasoljuk továbbá, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével, különösen hazatérési úti okmány beszerzésének igényével.

Aktuális:

2020. 01. 17.

Tájékoztató a Budapest – Bamako Rally 2020 résztvevőinek

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Guineát az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területté nyilvánítja, amelynek értelmében az I. utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja.   

Sürgős esetben, ha már az országban tartózkodnak, keressék fel bármely uniós állam nagykövetségét. Francia nagykövetség: (+224) 656.44.87.45 (hétfőtől péntekig 08h30 - 12h00 és 14h - 17h15 és szombaton 9h - 12h között) illetve a (+224)631.35.42.10 vagy (+224)664.57.01.92 nyitva tartási időn kívül.

Közbiztonság:

Az ország fővárosa, Conakry egy kb. két millió lakosságú település. Az erőszakos és nem erőszakos bűnözés szintje nagyon magas. A fővároson kívül is gyakran előfordulnak rablások, sok esetben rendőröknek, katonáknak álcázzák magukat az elkövetők.

Javaslatok az elkerülhetetlen tartózkodás ideje alatt:

  • Ne hívjuk fel magunkra a figyelmet úgy, hogy kirívóan vagy kihívóan öltözködünk! Javasolt bő nadrágot, inget, pólót hordani!
  • Ne hordjunk drága ékszert: órát, karkötőt, fülbevalót, nyakláncot, gyűrűt!
  • Okos telefont ne vigyünk az országba, vagy hagyjuk a szálloda széfjében!
  • Kerüljük a tömegmegmozdulásokat, ide értve a kormány és katonai épületeket is!
  • Egyedül sötétedéskor semmiképpen ne sétáljunk!
  • Ha fényképezni akarunk valakit vagy valakiket, előbb kérdezzük meg szabad-e?

2019 októberétől kezdődően Guinea egész területén, heti több alkalommal szervezetlen kormányellenes tüntetések alakultak ki. A zavargások nagyjából heti rendszerességgel a rendőrséggel való összecsapásokba torkolltak, gyakran halálos áldozatokat is követelve. A tüntetők több esetben üzleteket fosztottak ki, vagy bányákat támadtak meg. 

A fentiek tekintetében a Guineába való beutazást nem javasoljuk.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kísérő nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával. Figyelem: Kísérő nélkül nem ajánlatos kiskorú gyermeknek Guineába utaznia.

Vízum:

Magyarország és Guinea között vízumkényszer van. Magyar állampolgárok személyesen igényelhetnek vízumot Guinea bármelyik külképviseletén. Guinea berlini nagykövetségének elérhetősége:

Jägerstraße 67-69,
10117 Berlin Deutschland
Telefon: 030-20 07 43 30
Fax: 030-2 00 74 33 33
E-mail: exkyOwnkuYW42WNZYmVybGluQGFtYmFndWluZWUuZGU=

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban kérjük, keressék fel a guineai Vámügyi Igazgatóságot: www.douanesguinee.gov.gn/nous-contacter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Guineai frank (GNF)

Éghajlat: Az esős évszak fél évig tart. Nagyobb esőzéseket követően az utak gyakorlatilag járhatatlanok!

Általános információ:

A politikai helyzet a 2010-es és 2015-ös, demokratikus viszonyok között megrendezett elnöki választások ellenére bizonytalan. Az elnökválasztást követő országgyűlési választásokat többször elhalasztották, amely végül 2013 szeptemberében került megtartásra.

A legutóbbi elnökválasztásra 2015. október 11-én került sor, a szavazatok 58%-át már az első körben a korábbi elnök, Alpha Condé szerezte meg, így a folyamatosságnak köszönhetően az általános politikai helyzet valamelyest normalizálódott.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, illetve magas a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett (Országos Epidemiológiai Központ – Nemzetközi Oltóközpont; 1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-22-50). 

Javasoljuk, hogy mielőtt a térségbe kívánnak utazni, tájékozódjanak az egészségügyi helyzet alakulásáról a guineai hatóságoktól vagy a Francia Nagykövetség guineai érdekeltségű honlapjáról!

Vigyük magunkkal oltási könyvünket (vagy WHO kártya)!