Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.03.04. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Kamerunban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Legközelebbi magyar nagykövetség Nigériában található, magyar tiszteletbeli konzul Douala-ban van.

Szükség esetén magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához is fordulhatnak. Kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy az adott képviselet halaszthatatlan utazásuk ideje alatt működik-e: 

Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei Kamerunban >> 

A vízumkiadásban Németország képviseli Magyarországot Yaoundéban. A német nagykövetség konzuli ügyeletének telefonszáma: +237 67770 0705

Aktuális:

2021. 02. 08.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Kamerunba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen.

A kameruni miniszterelnök március 18-án bejelentette a szárazföldi, tengeri és légihatárok lezárását. Annak ellenére, hogy néhány légitársaság megkapta az engedélyt korlátozott számú járat üzemeltetésére, hivatalosan a határok továbbra is le vannak zárva. Az engedélyezett járatokon a beutazás három napon belüli negatív COVID-19 teszthez kötött, azokat az utasokat, akik nem tudnak három napon belüli teszteredményt bemutatni a beutazáskor a repülőtéren tesztelik. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Karanténkötelezettség: Nincs, csak javaslat, illetve akkor, ha a teszt pozitív.

Nincs kötelező karantén előírás, ezzel együtt javasolt a beutazók számára a kontaktusok elkerülése az első 14 nap során. A pozitív COVID-19 tesztel rendelkező beutazók otthoni karanténra kötelezettek, illetve ha a tüneteik indokolják – állami izolációs helyszínen kötelesek eltölteni a karantén idejét, saját költségen.  

e. További fontos információk, helyi járványügyi szabályok:

  • Kamerun engedélyezte a szurkolók részvételét az afrikai futballtorna  - African Nations Championships (CHAN)  - mérkőzésein Yaoundéban, Limbében és Doualában. A háromhetes mérkőzés sorozatra január 16. és február 7. között kerül sor, miután a tavaly áprilisi eseményt a járvány miatt erre az évre halasztották.
  • Kamerunban a COVID-19 áldozatainak maradványait nem adják vissza a családoknak. A hatóságok értesítik a családot és felkérik őket, hogy néhány órán belül hozzanak koporsót. Amint a koporsó rendelkezésre áll, a holttestet a Soa városi temetőben temetik el (Yaoundeben elhunyt esetén) vagy a Cimetiere du Bois des Singes temetőben (Doualában elhunyt esetén). A kameruni kormány, a koporsó árának kivételével, a temetést ingyen végzi el. A hamvasztás egyelőre nem engedélyezett. A rituális temetési szertartások (a halotti tor törzsi ceremóniái) elhagyása azonban az idő múltával egyre nagyobb feszültséget okoznak a helyi közösségekben.
  • Nincsenek kijárási korlátozások, a vallási intézmények nyitva tartanak, a csapat-sportrendezvényeket a hatóságok javasolják elhalasztani.
  • Az iskolák nyitva tartanak, normál működési rendben.
  • Kötelező maszkviselés a járműveken és a köztereken. A maszk nélkül közlekedőket megbírságolják, ennek mértéke 6.000 cfa (11 usd).

f. Beutazás Magyarországra: 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a JNmssrJYTQbTgWuCe7cNO4zE1a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a KJkakMUBsJcBqxVSW7UmQrIYza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kamerun északi részeire jellemző erőszakos bűncselekmények, emberrablások és terrorveszély, az észak-nyugati és dél-nyugati területein a szeparatista mozgalom által jelentett veszély miatt ezen régiókat az I. utazásra nem javasolt térségek kategóriájába sorolja. 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Kamerun 1961 óta független állam, déli részén két angol nyelvű tartomány kivételével az ország francia nyelvű. Az angol nyelvű régiók lakosai diszkriminációra panaszkodnak, a tüntetések, demonstrációk komoly belpolitikai válságot okoznak az országnak. Az anglofon-frankofon ellentét állandó utcai zavargásokkal, halálos áldozatokkal járó összecsapásokkal járt. Az etnikai, nyelvi motivációjú konfliktus az ország északnyugati és délnyugati megyéiben (Mamfe és Bamenda városokban és közvetlen körzetükben) gyakorlatilag állandósult, bár a kormányerők uralják a helyzetet. Ezen területek meglátogatása nem javasolt. Az EU és Kamerun közötti politikai együttműködés viszonylagos sikeressége mellett az országot sújtó óriási korrupció, valamint az 1982 óta hatalomban lévő elnök, Paul Biya centralizációs törekvései árnyalják az országról alkotott nemzetközi képet. 

Az ENSZ OCHA jelentése szerint 2019. decemberében csaknem 5500 kameruni kényszerült elhagyni az otthonát az északnyugati régióban a megnövekedett katonai jelenlét és hadműveletek miatt. A karácsonyi ünnepek során legalább hárman meghaltak a délnyugati régióban a fegyveresek és a katonaság közti összecsapások miatt.

Az ország távoli, északi régiójában (Extreme-Nord) és az északi területeken (Nord, Adamaoua, Mayo Louti, Mbéré, Vina) a Boko Haram terrorszervezet aktivitása miatt jelentős a terrorveszély. Ezekbe a térségekbe csak megfelelő előkészítés után, fegyveres biztonsági kísérettel és a hatóságok egyidejű tájékoztatása mellett – kizárólag halaszthatatlan ügyben – lehet utazni. A régióban bármikor elfordulhatnak külföldiek elleni merényletek, emberrablások, öngyilkos robbantások, aknatámadások.   A terroristák kedvelt célpontjai a piacok, szállodák, parkok és sportlétesítmények. Nem kivételek ezek alól a külföldiek által előszeretettel látogatott nyaralóhelyek sem (pl. Kribi, Limbe, vagy a Melong mellett található Twin Lakes). Tilos a nigériai határ 25 km-es zónáján belül tartózkodni, valamint a csádi, közép-afrikai határ 40 km-nél közelebbi szakaszainak megközelítése. Kifejezetten veszélyes lehet a kőolajban gazdag – a nemzetközi bíróság döntésével Nigériától Kamerunhoz csatolt – Bakassi félszigetre (ide értve a Korup Nemzeti Park területét is) történő utazás. 

Az anglofon területek elszakadásáért küzdő lázadók és a rendfenntartó erők, illetve a katonaság közötti konfliktus is súlyosbodik. A szakadár terület, Ambazonia, magát függetlennek kiáltotta ki, saját útlevelet bocsátott ki, pénzt nyomtatott, önálló zászlója, himnusza, saját rádió és TV adója van. Az Amnesty International figyelmeztetése szerint a rendfenntartó erők erőszakos cselekményeket hajtanak végre az anglofon területeken, nem kímélve a civil lakosságot sem, ám ezt a kormány visszautasította. Számos menekült érkezett a kérdéses területekről a fővárosba is, köztük nagy arányban fiatalkorúak.

Továbbra is jelentős a közbiztonsági kockázat a nagyobb városokban, különösen a közigazgatási központ Yaoundé-ban és ’de facto’ gazdasági fővárosban, Doualában.  Külföldiek elleni fegyveres rablások rendszeresen történnek Ngouandere-ben és Bafoussam-ban is. A nagyvárosok egyes körzeteiben (Doualában Akwa, Boanberi és Village városrészekben, Yaoundé-ban Mokolo és La Briquetteire kerületekben) nappal sem tanácsos közlekedni. Sötétedés után sem a városokban, sem közúton ne tartózkodjunk. A vidéki közutak rendkívül rossz minőségűek, halaszthatatlan autós utazásánál gondoskodjunk üzemanyag, ivóvíz-tartalékról, biztonsági kíséretről. Az ország leginkább túlterhelt közútján rengeteg a baleset, a Yaoundé-Douala szakaszon történő autózás rendkívüli óvatosságot és odafigyelést igényel.

Kamerunban a kábítószer-fogyasztást és a homoszexualitást súlyosan büntetik. A homoszexualitással szemben a kameruni politika és társadalom nem toleráns.

Kormányzati épületek közelében, közterületen a fényképezés szigorúan tilos, illetve előzetes engedélyhez kötött, különös óvatosság szükséges katonai létesítmények, egyenruhát viselő személyek fényképezésekor. 

A helyi rendőrség segélyhívó száma: 117, külön telefonszámon (1500) lehet bejelenteni ha valaki rendőrségi korrupció vélt vagy valós áldozata.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat Kamerunba, ezt a legközelebb lévő bécsi kameruni konzulátuson lehet felvenni. Elvileg mód van a repülőtéren történő vízumfelvételre is, ennek feltételeiről érdemes tájékozódni Kamerun diplomáciai vagy konzuli képviseletein. 

Kameruni Köztársaság Konzulátusa >>  

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ország elhagyásához is az elutazás napján érvényes vízummal kell rendelkezni. Kerüljék a túltartózkodást, ne tegyenek kísérletet az ország lejárt vízummal való elhagyására, mert a megismert gyakorlat szerint a repülőtéren a hatóságok visszafordíthatják, rosszabb esetben útlevelét elkobozhatják és súlyos pénzbüntetést szabhatnak ki. Amennyiben szükséges, vízumukat még annak lejárta előtt hosszabbíttassák meg.

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi oldalon talál: http://www.pettravel.com/immigration/Cameroon.cfm 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója >> 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A Kamerunba történő beutazás kötelező feltétele érvényes sárgaláz-oltás igazolása. 

Az országban több ezer fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedést regisztráltak, 2011-ben több százan haltak meg kolera miatt, a felnőtt lakosság 5,5 százaléka AIDS-fertőzött. A malária veszély az egész országban fennáll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Csak palackos ivóvíz fogyasztható. Kamerunban nagyon alacsony az egészségügyi ellátás színvonala, ugyanakkor az esetleges orvosi költségek rendkívül magasak lehetnek, így javasolt, hogy mindenkinél legyen elegendő készpénz az esetleges költségek fedezésére. Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján!