Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Kamerunban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Legközelebbi magyar nagykövetség Nigériában található, magyar tiszteletbeli konzul Douala-ban van.

Szükség esetén magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához is fordulhatnak. Kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy az adott képviselet halaszthatatlan utazásuk ideje alatt működik-e: 

Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei Kamerunban >> 

A vízumkiadásban Németország képviseli Magyarországot Yaoundéban. A német nagykövetség konzuli ügyeletének telefonszáma: +237 67770 0705

Aktuális:

2020. 06. 03.
Március 18-án az ország lezárta légi, tengeri és szárazföldi határait. Május elején Kamerun enyhítette a kijárási korlátozásokat: a boltok, éttermek és szórakozóhelyek 18:00 óra után is nyitva tarthatnak, a járványügyi szabályok betartása mellett. Az arcmaszk viselése kötelező. A tömegközlekedés normál üzemmódban működik tovább, korlátozott utaslétszámokkal.

Időszakos izolációs szobát hoztak létre a Nsimalen International Airport repülőtéren Yaoundé városban. Izolációs és kezelési központokat létesítettek a Yaoundé Központi Kórházban, a Douala Laquintinie Kórházban, a Garoua Regionális Kórházban és a Kribi Kerületi Kórházban. (Yaoundé Central Hospital, Laquintinie Hospital, Garoua Regional Hospital, Kribi District Hospital). A kormány döntése szerint különböző magántulajdonú eszközök (épületek, gépjárművek, eszközök) állami kisajátítása elfogadott a járvány idején.

Kamerunban érezhetően erősödik az idegenellenes hangulat, a lakosság a külföldieket (európaiakat) okolja a koronavírus elterjedéséért. Yaoundéban és Doualában egyaránt előfordultak zaklatási esetek.

Helyi koronavírus forródrót elérhetőség: 1510.

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kamerun északi részeire jellemző erőszakos bűncselekmények, emberrablások és terrorveszély, az észak-nyugati és dél-nyugati területein a szeparatista mozgalom által jelentett veszély miatt ezen régiókat az I. utazásra nem javasolt térségek kategóriájába sorolja. 

Az ország többi területe beutazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.Kamerun 1961 óta független állam, déli részén két angol nyelvű tartomány kivételével az ország francia nyelvű. Az angol nyelvű régiók lakosai diszkriminációra panaszkodnak, a tüntetések, demonstrációk komoly belpolitikai válságot okoznak az országnak. Az anglofon-frankofon ellentét állandó utcai zavargásokkal, halálos áldozatokkal járó összecsapásokkal járt. Az etnikai, nyelvi motivációjú konfliktus az ország északnyugati és délnyugati megyéiben (Mamfe és Bamenda városokban és közvetlen körzetükben) gyakorlatilag állandósult, bár a kormányerők uralják a helyzetet. Ezen területek meglátogatása nem javasolt. Az EU és Kamerun közötti politikai együttműködés viszonylagos sikeressége mellett az országot sújtó óriási korrupció, valamint az 1982 óta hatalomban lévő elnök, Paul Biya centralizációs törekvései árnyalják az országról alkotott nemzetközi képet. 

Az ENSZ OCHA jelentése szerint 2019. decemberében csaknem 5500 kameruni kényszerült elhagyni az otthonát az északnyugati régióban a megnövekedett katonai jelenlét és hadműveletek miatt. A karácsonyi ünnepek során legalább hárman meghaltak a délnyugati régióban a fegyveresek és a katonaság közti összecsapások miatt.

Az ország távoli, északi régiójában (Extreme-Nord) és az északi területeken (Nord, Adamaoua, Mayo Louti, Mbéré, Vina) a Boko Haram terrorszervezet aktivitása miatt jelentős a terrorveszély. Ezekbe a térségekbe csak megfelelő előkészítés után, fegyveres biztonsági kísérettel és a hatóságok egyidejű tájékoztatása mellett – kizárólag halaszthatatlan ügyben – lehet utazni. A régióban bármikor elfordulhatnak külföldiek elleni merényletek, emberrablások, öngyilkos robbantások, aknatámadások.   A terroristák kedvelt célpontjai a piacok, szállodák, parkok és sportlétesítmények. Nem kivételek ezek alól a külföldiek által előszeretettel látogatott nyaralóhelyek sem (pl. Kribi, Limbe, vagy a Melong mellett található Twin Lakes). Tilos a nigériai határ 25 km-es zónáján belül tartózkodni, valamint a csádi, közép-afrikai határ 40 km-nél közelebbi szakaszainak megközelítése. Kifejezetten veszélyes lehet a kőolajban gazdag – a nemzetközi bíróság döntésével Nigériától Kamerunhoz csatolt – Bakassi félszigetre (ide értve a Korup Nemzeti Park területét is) történő utazás. 

Az anglofon területek elszakadásáért küzdő lázadók és a rendfenntartó erők, illetve a katonaság közötti konfliktus is súlyosbodik. A szakadár terület, Ambazonia, magát függetlennek kiáltotta ki, saját útlevelet bocsátott ki, pénzt nyomtatott, önálló zászlója, himnusza, saját rádió és TV adója van. Az Amnesty International figyelmeztetése szerint a rendfenntartó erők erőszakos cselekményeket hajtanak végre az anglofon területeken, nem kímélve a civil lakosságot sem, ám ezt a kormány visszautasította. Számos menekült érkezett a kérdéses területekről a fővárosba is, köztük nagy arányban fiatalkorúak.

Továbbra is jelentős a közbiztonsági kockázat a nagyobb városokban, különösen a közigazgatási központ Yaoundé-ban és ’de facto’ gazdasági fővárosban, Doualában.  Külföldiek elleni fegyveres rablások rendszeresen történnek Ngouandere-ben és Bafoussam-ban is. A nagyvárosok egyes körzeteiben (Doualában Akwa, Boanberi és Village városrészekben, Yaoundé-ban Mokolo és La Briquetteire kerületekben) nappal sem tanácsos közlekedni. Sötétedés után sem a városokban, sem közúton ne tartózkodjunk. A vidéki közutak rendkívül rossz minőségűek, halaszthatatlan autós utazásánál gondoskodjunk üzemanyag, ivóvíz-tartalékról, biztonsági kíséretről. Az ország leginkább túlterhelt közútján rengeteg a baleset, a Yaoundé-Douala szakaszon történő autózás rendkívüli óvatosságot és odafigyelést igényel.

Kamerunban a kábítószer-fogyasztást és a homoszexualitást súlyosan büntetik. A homoszexualitással szemben a kameruni politika és társadalom nem toleráns.

Kormányzati épületek közelében, közterületen a fényképezés szigorúan tilos, illetve előzetes engedélyhez kötött, különös óvatosság szükséges katonai létesítmények, egyenruhát viselő személyek fényképezésekor. 

A helyi rendőrség segélyhívó száma: 117, külön telefonszámon (1500) lehet bejelenteni ha valaki rendőrségi korrupció vélt vagy valós áldozata.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat Kamerunba, ezt a legközelebb lévő bécsi kameruni konzulátuson lehet felvenni. Elvileg mód van a repülőtéren történő vízumfelvételre is, ennek feltételeiről érdemes tájékozódni Kamerun diplomáciai vagy konzuli képviseletein. 

Kameruni Köztársaság Konzulátusa >>  

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ország elhagyásához is az elutazás napján érvényes vízummal kell rendelkezni. Kerüljék a túltartózkodást, ne tegyenek kísérletet az ország lejárt vízummal való elhagyására, mert a megismert gyakorlat szerint a repülőtéren a hatóságok visszafordíthatják, rosszabb esetben útlevelét elkobozhatják és súlyos pénzbüntetést szabhatnak ki. Amennyiben szükséges, vízumukat még annak lejárta előtt hosszabbíttassák meg.

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi oldalon talál: http://www.pettravel.com/immigration/Cameroon.cfm 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója >> 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A Kamerunba történő beutazás kötelező feltétele érvényes sárgaláz-oltás igazolása. 

Az országban több ezer fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedést regisztráltak, 2011-ben több százan haltak meg kolera miatt, a felnőtt lakosság 5,5 százaléka AIDS-fertőzött. A malária veszély az egész országban fennáll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Csak palackos ivóvíz fogyasztható. Kamerunban nagyon alacsony az egészségügyi ellátás színvonala, ugyanakkor az esetleges orvosi költségek rendkívül magasak lehetnek, így javasolt, hogy mindenkinél legyen elegendő készpénz az esetleges költségek fedezésére. Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján!