Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Nairobi
Tiszteletbeli konzul Mombasa

Aktuális:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Kenyába történő utazásuk előtt vegyék fel a kapcsolatot a Külképviselet konzuli részlegével a legaktuálisabb információk beszerzése érdekében. 

2020. 02. 28.
A korábbi évek tapasztalatai és a kenyai hatóságoktól kapott információk alapján felhívjuk a figyelmet, hogy Kenyában megnövekedett terrortámadás kockázatával kell számolni. Felkérjük a magyar állampolgárokat, hogy Kenya tengerparti üdülőkörzeteiben, az ország észak-keleti régiójában, illetve a fővárosban a nagy tömegeket vonzó helyszíneket (szállodák, bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek, templomok) lehetőség szerint kerüljék, ilyen helyeken különösen körültekintően viselkedjenek, minden szokatlan és gyanús jelenségről értesítsék a legközelebbi, vagy legkönnyebben elérhető hatósági, biztonsági-rendőri szervet.

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kenya dél-szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét, Nairobi nyomornegyedeit (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) és a kenyai partszakasz északi megyéit  (Lamu, Garissa, Wajir, Mandera) és nagyvárosait (Mombasa, Malindi) - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta. Kenyában a fenti térségekben 2013-2016 között számos terrortámadást és túszejtést követtek el. Ezen térségekben továbbra is terrorista támadások célpontjai lehetnek a bevásárlóközpontok, nyitott teraszok, éttermek, keresztény templomok, sportközpontok valamint az éjszakai szórakozóhelyek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a kenyai partszakaszon található üdülőövezetekből Mombasától délre elhelyezkedő Diani és északra elhelyezkedő Watamu partszakaszt, valamint Lamu szigetét és az ország többi területeit a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek közé sorolta. 

Terrorizmus

Az al-Shabaabhoz köthető terrorista csoportok rendszeres tevékenysége miatt nem javasoljuk a Szomáliával határos területekre és Moyale, Mandera, El-Wak, Wajir, Liboi, Dadaab, Garissa városokba való utazást. A Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak a hajók elleni kalóztámadások és a fegyveres rablások, ezért nem javasoljuk az utazást olyan útvonalon, amely Szomália melletti vizeken (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet. Szintén terrorizmus fenyegetettség miatt Kenya északi, észak-keleti részének látogatása fokozott kockázatot jelent. Javasoljuk, hogy Isiolótól északra csak konvojban és szervezett keretek között utazzanak. A biztonsági helyzetről utazásaik előtt mindig kérjenek tájékoztatást a rendőrségtől vagy valamelyik biztonsági cégtől. A Turkána-tó vidékén a biztonsági helyzet törékeny, ezért nem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok Kenya északi területeire - Turkana megye - és az odavezető szárazföldi útvonalakon West Pokot és Baringo megyékbe látogassanak.

Tengerparti szakaszokon, Mombasában és az Indiai-óceán partvidékén, Kwale és Kilifi környékén, a Dianiba vezető kompnál fokozott elővigyázatosságot javaslunk. Ezeken a területeken a Mombasa Republican Council (MRC), amely a terrorista al-Shabaabhoz kötődik, komoly támogatottsággal bír.

Legutóbbi terrorakciók:

  • 2019. január 26- án este Nairobi belvárosában (Central Business District) újabb bombarobbantás történt. A merényletben két személy könnyebb sérülést szenvedett, halálos áldozat nem volt.
  • Nairobi Westlands negyedében 2019. január 15- én 15.00 órakor egy üzlethelyiségekből és szállodából álló épületkomplexumot terrortámadás ért. A több halálos áldozatot követelő terrortámadásnak magyar érintettje nem volt. 

Bűnözés

A január-május közötti turisztikai főszezonban jellemzőek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények. A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek. A külföldiek nem elsődleges célpontjai a bűnöző csoportoknak, de elmúlt években számos külföldi állampolgár lett bűncselekmény áldozata Kenyában. A legtöbb bűncselekményt Nairobi nyomornegyedeinek közelében és a belvárosban követik el. A támadásokat általában kisebb csoportokban és motorbiciklikről hajtják végre. A bűnelkövetők gyalogosokat és gépjárműveket is megállítanak, majd fegyverrel kényszerítik a turistákat az értékeik (óra, ékszer, pénz, telefon, laptop) átadására. A városba látogató magyar állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy egy ilyen jellegű utcai támadás esetén ellenállás nélkül adják át értékeiket, mert az elkövetők a legkisebb ellenállás estén is azonnal használják fegyvereiket. Mombasában a régi városrész (Old Town of Mombasa) és a Mombasa és déli üdülő területetek összekötő Likoni komp (Likoni Ferry) környékén követik el a legtöbb lopásos, rablásos bűncselekményt. Javasoljuk, hogy értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) biztonságos szálláshelyen széfben helyezzék el. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

További részletes tájékozódás céljából javasoljuk a Kenyai Turisztikai Hivatal megkeresését: Kenya Tourism Federation: + 254 20 800100

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Részletes információkért kérjük forduljon a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalához.

Elektronikus vízumigénylést 2015. szeptember 1-től vezették be. Az új rendszer bevezetése kapcsán kiemelendő, hogy a kenyai vízum beszerzése akár 8-10 napig is eltarthat. Az online vízumkiadási rendszer működési problémái miatt a repülőtéren továbbra is kiállítanak vízumot.  A két rendszer párhuzamosan működik mindaddig, amíg az online megoldás nehézségeit kiküszöbölik. Ennek ellenére minden magyar állampolgárnak az előzetes beszerezhető online igénylést javasoljuk. A kenyai hatóságok figyelmeztetése szerint több hamis weboldal is megjelent. Ezért körültekintően ellenőrizzék, a webcímek végződését. Minden olyan magát kormányzati oldalnak kiadó online felület, mely co.ke  betűkkel végződik hamis. A vízum kiadására kizárólagosan használt honlap végződése csak go.ke lehet. A kérelmet a következő internetes oldalon lehet kérelmezni.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál, illetve az alábbi honlapokon:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

www.revenue.go.ke
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalma: 2017. augusztus 28-tól a kenyai kormányzat a Környezetvédelmi Szabályozási és Koordinálási Törvény (EMCA) hatályánál fogva bevezette valamennyi kereskedelmi és háztartásbeli felhasználásra gyártott műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalmát. Javasoljuk a Kenyába utazó és a Kenyában tartózkodó magyar állampolgárok számára, hogy bevásárlásaik alkalmával részesítsék előnyben az újrahasznosítható vászonszatyrokat, kosarakat stb. és mellőzzék a műanyag bevásárlószatyrok használatát.

További, a műanyag zacskó tiltását részletező szabályzattal kapcsolatos, NEMA által frissített Gyakran Ismételt Kérdések oldala a következő linken érhető el. 

Pénznem: Kenyai Shilling (KES). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szállodákban fizetésnél, illetve pénzváltásnál általában nem fogadják el a 2000, néha a 2006 előtti 100 USD bankjegyeket, így ha azt hoznak magukkal, figyeljenek arra, hogy minél újabb széria legyen.

Bankkártyát a nagyobb üzletekben, éttermekben fogadnak el.

A nemzeti parkokban a belépő a legtöbb esetben csak bankkártyával fizethető!

Időjárás: Esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi 1700 méteren fekszik, klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége 06.30-as napfelkeltét és 18.30-as sötétedést eredményez egész évben.

Közlekedés: Az országban bal oldali közlekedés van érvényben, az utakon a „balra tarts” szabály érvényesül, ennek megfelelően jobb kormányos gépjárművek közlekednek az utakon. Kenyában alapszabályként járművezetés csak kenyai jogosítvánnyal történhet. Kenyai jogosítvány nemzetközi vezetői engedély bemutatásával is igényelhető, a kérelem elbírálásának átfutási ideje változó, két héttől két hónapig terjedő intervallum közé esik. A gyakorlat azt mutatja, hogy nemzetközi vezetői engedély birtokában három hónapig vezethető gépjármű, ennyi türelmi időt adnak a kenyai hatóságok a nemzetközi engedély kenyai vezetői engedélyre történő átkonvertálására. 

A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Nairobiban és a nagyobb városokban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balesetek. Csak a helyi közlekedési gyakorlat alapos megismerése után javasoljuk a gépjárművezetést. Az országon belüli közlekedést megbízható utazási iroda által szervezett busszal, belföldi repülőjárattal javasoljuk. A Nairobi - Mombasa felújított vasútközlekedés szintén biztonságos. 

A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok (JamboJet, Flight 544, Silverstone) számos útvonalon biztonságosan repülnek az országban. Jelentős késések előfordulhatnak. Ilyen esetekben a légitársaságok nem adnak megfelelő információt, előfordul, hogy nem gondoskodnak az utasok tovább utazásáról. A fapados légitársaságok SMS-ben, illetve e-mailen is tájékoztatják a késésekről, törlésekről az utasokat. 

A nagyobb városokban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak. 

A kenyai rendőrség már a legkisebb közlekedési vétségek esetén is különös szigorúsággal jár el a külföldi állampolgárokkal szemben. Ezért javasoljuk, a közlekedési szabályok maradéktalan betartását az ország egész területén. A biztonsági övek használatát még a taxikkal való utazások során is ellenőrzik, illetve szigorúan büntetik a gépjárművezetés közbeni telefonálást. Jellemzőek a rendőri túlkapások, az illegálisan kiszabott magas büntetések és a fenyegetések is. 

Ivóvízfogyasztás: A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

Oltások: Ajánlott oltás a sárgaláz, hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis. Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. 

Repülő-orvosi Szolgálat: Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap: www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják, komoly pénzbírságot vetnek ki rájuk.  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A kenyai egészségügyi miniszter, Sicily Kariuki megerősítette, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) bekövetkezett, ebola fertőzés okozta 17 halálesetre való tekintettel 2018. május 12-től megemelték az egészségügyi riasztási szintet Kenyában. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtéren, valamint a KDK-val határos Busia és Malaba szárazföldi határátkelőhelyeken szigorú egészségügyi szűrést vezetnek be, mely magában foglalja előre telepített és kézi hőkamerák alkalmazását az országba történő belépés során. A magas lázzal érkezőket karanténba helyezik és megfigyelés alatt tartják. Kenyában eddig nem diagnosztizáltak ebolával fertőzött beteget. Azon személyek egészségügyi szűrésére, akik a fertőzött területek valamelyikéről Kenyába utaznak be, kiemelt figyelmet fordítanak, amennyiben rendhagyó tünetekkel fordulnának az egészségügyi intézmények valamelyikéhez. A tünetek között szerepel a láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, izomfájdalom, vérzés különböző testnyílásokon. Kérjük a Kenyába utazó, illetve itt tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy ezen tünetek együttes fennállása esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kongói Demokratikus Köztársaságot az I. biztonsági kategóriában tartja, de most a járványszerű megbetegedés visszaszorításáig fokozottabban felhívja a figyelmet arra, hogy nem javasolja az országba történő beutazást.

A kenyai hatóságok szigorúan szűrik a sárgaláz előfordulása szempontjából kockázatos országokból érkezőket. Lásd: https://www.kaa.go.ke/airports/airport-services/port-health Javasoljuk, hogy az országba érkező magyar állampolgárok  vegyék fel a sárgaláz elleni oltást. Az ezt igazoló oltási könyvet szerezzék be, és tartsák maguknál kenyai utazásuk alatt.     

Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület, az ország más pontjaira tett néhány napos kirándulásoknál pedig a szúnyogriasztó- és ölő szerek megfelelő alkalmazása elég védelmet nyújt, általában nincs szükség maláriagyógyszer szedésére. 

A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek.

A kenyai magánkórházak megfelelő színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Mombasa tartomány több részén (kiemelve: Mvita, Likoni, Kisauni, Changamwe területeket)  a nyári hónapokban gyakorta megjelenik a dengue-láz. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütések megjelenése, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A dengue-láz ritka esetben életveszélyes is lehet.  A megelőzés főként az azt terjesztő szúnyogok csípéseinek elkerülésére (például szúnyogháló, szúnyogriasztó szerek) használatára korlátozódik. A térségben utazó magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy éjszaka szúnyoghálóval felszerelt ágyban aludjanak, illetve folyamatosan használjanak szúnyogriasztó szereket.  Láz, bőrkiütések megjelenése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A dengue-láz azonosítására használatos tesztekkel a mombasai Agha Khan, Al faruk-Jocham és a Seyid-Fatima kórházak rendelkeznek. 

A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

Egyéb információ:

Kenya Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Nairobi