Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Kongói Köztársaságban nincs magyar nagykövetség. Legközelebbi magyar képviselet: Magyarország Luandai Nagykövetsége. Tiszteletbeli konzul nincs.    

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Kongói Köztársaságba beutazás során nagy körültekintéssel kell eljárni. Egyik probléma az országon belül elkövetett bűncselekmények nagy száma, másik pedig a szomszédos országokban tapasztalható politikai bizonytalanság, esetenként a szárazföldi határok akadály nélküli átjárhatósága.

Az ország fővárosa Brazzaville. Az onnan való továbbutazást már a várost körülvevő területekre (Pool megye) is csak rendkívül indokolt esetben javasoljuk, tekintettel arra, hogy a régióban a lázadó milíciák miatt folyamatosak a katonai hadműveletek. A fővároson kívül gyakoriak közösségi közlekedés gépjárművei és a magángépjárművek elleni támadások, zaklatások, megfélemlítések, beleértve az emberrablást is. Előfordul, hogy az emberrablók váltságdíjat követelnek. 

Pointe-Noire a Kongói Köztársaság tengerparti üdülőhelye, a főváros és közte semmiképpen nem ajánlott a közúton közlekedni, helyette belföldön is a repülés javasolt. Ha a szárazföldi utazás nem elkerülhető, konvojban, négykerék meghajtású gépjárművekkel javasoljuk azt végrehajtani. 

Mind Brazzaville-ban, mind a tengerparti régióban jellemzőek a zsebtolvajlások, kifosztások, esti időszakban a rablási kísérletek. A rendőri erők erőforrásai igen korlátozottak. Az országban tartózkodás teljes ideje alatt gondoskodni kell a személyes tárgyak, az értékek és az útiokmányok védelméről. Esti órákban nem ajánlatos az utcán tartózkodni, világosban is kerülni kell, hogy az értékes ingóságok mások számára láthatóak legyenek. Útlevelét csak hivatalos személynek adja át. Kérje a hivatalos azonosító bemutatását, ha kétsége merülne föl. Közúton történő utazás esetén bűnözők ellenőrzési pontot telepítenek, vagy útakadályt és magukat hatósági embernek kiadva értékeket akarnak zsákmányolni. Ilyen esetben a gépjárműben kell maradni és az okmányát csak az ablakon belülről megmutatni.  

A külföldiek által lakott ingatlanok ugyancsak ki vannak téve támadásoknak. 

Az utcákon gyakran csoportosulások vannak, amely események sokszor váltanak át erőszakos cselekményekbe, illetve jelentős zavart okozhatnak a közlekedésben, tömegközlekedésben. A tüntetések helyét mindenképpen ajánlatos elkerülni, a helyi médiában tájékozódni kell és a helyi hatóságok utasításait be kell tartani. 

A látogatóknak fel kell készülniük arra, hogy a közutak igen rossz állapotban vannak és az egészségügyi szolgáltatások szintje alacsony. 

Sok a közlekedési baleset a közutak rossz állapota, az elavult gépkocsipark és annak következtében, hogy a helyiek nem tartják be a közlekedési szabályokat, előírásokat. 

A kormányhivatalok, repterek, katonai objektumok, rezidenciák, a rendőrség és kormánytisztviselők fényképezése tilos. 

A kábítószer használatot és terjesztést a törvény szigorúan bünteti. 

Probléma esetén (pl. útlevél elvesztése, eltulajdonítása), haladéktalanul keresse föl a legközelebbi rendőrőrsöt, és vetessen föl jegyzőkönyvet az esetről. A hazatéréshez szükséges ideiglenes úti okmány beszerzése céljából az Európai Unió bármely, képviselettel rendelkező más tagállamával vegye fel a kapcsolatot EU vészhelyzeti úti okmány (ETD) kiállítása céljából. Brazzaville-ban viszonylag kevés országnak van követsége, az uniós országok közül Németország és Franciaország rendelkezik diplomáciai misszióval a városban. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kongói Köztársaságból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges.

Vízumkérelem benyújtásában a Kongói Köztársaság berlini nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazására vonatkozó információkért látogasson el a következő honlapokra: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Kongói frank (CFA/XAF), amelynek árfolyamáról itt kaphat információt: www.xe.com/currencyconverter A gazdaság készpénz alapú, de Brazzaville és Pointe-Noire néhány szállodájában már elfogadnak hitelkártyát. 

Váltani csak bankokban és a legális váltóházakban ajánlatos. 

Hivatalos nyelv:

Francia. Az érintkezés egyetlen alapvető közös nyelve ez. Ezen túlmenően 61 egyéb élő nyelvet beszélnek. Az angol nyelvet rendkívül kevesen értik, a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben alapvetően franciául lehet kommunikálni.

Időjárás:

Trópusi, száraz. Folyamatosan magas hőmérséklet és páratartalom; különösen az egyenlítői területeken. A trópusi ciklonok időszaka, az esős évszak általában márciustól júniusig, a száraz időszak júniustól februárig tart. Kérjük, tájékozódjanak utazás előtt a ciklonok aktuális helyzetéről, az esetleges veszélyről.

Közlekedés:

A közlekedésre általánosságban az jellemző, hogy a szabályokat szinte sehol és senki nem tartja be, ezért fokozott elővigyázatosság szükséges. Sötétedés után ez még fontosabb, mivel sok a rossz műszaki állapotú, kivilágítatlan jármű, az utak nagyobb része is kifogásolható állapotú.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az állami hivatalok általában 08.00 és 15.00 óra között, míg a bankok 08.00 és 16.00 között működnek. 

Vallási és viselkedési kultúra:

A kongóiak többsége a gyarmatosítás hatására a katolicizmust vette fel vallásként, de jelentős az országban a természeti vallások követőinek száma. 

A gyarmatosítás erőteljes hatása az öltözködésben, a társadalmi szokásokban, a vallásban és a nyelvhasználatban is tetten érhető. Az öltözködésben keverednek az európai és afrikai elemek. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás feltételei általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízzel terjedő betegségek, például a kolera gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.

A malária és más, paraziták terjesztette betegségek egész évben előfordulnak. Javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és alkalmazzanak profilaktikát a rovarcsípések ellen. Sok áldozatot szed a malária és a TBC. 

Az országba történő belépés csak a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.) A járványos gyermekbénulás gyakran előforduló betegség, beutazás előtt győződjön meg arról, hogy védett-e a betegség ellen. A polio vakcina emlékeztető oltása felnőttként javasolt lehet. További információk: Országos Epidemológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontja.

Egyéb információ: 

https://www.embassypages.com/congorepublic