Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.03.04. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Kongói Demokratikus Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal. Felügyelő képviselet: Magyarország Luandai Nagykövetsége

Aktuális:

2021. 01. 19.
Általános szabályok: 

Nyomatékosan felhívjuk a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazni szándékozók figyelmét, hogy a COVID-19 megbetegedés afrikai terjedésére figyelemmel a nem feltétlenül szükséges utazásaikat halasszák el. A Kongói Demokratikus Köztársaság egyébiránt is a beutazásra nem javasolt országok közé tartozik.

Kongói Demokratikus Köztársaságban 2020. március 10. óta van jelen a megbetegedés, a betegek és halálos áldozatok száma az utóbbi időben fokozatosan csökken a déli félteke tavaszi időszaka alatt, de a betegszámok 2021-ben újra növekedő tendenciát mutatnak. 

A hatóságok újabb korlátozó intézkedésekkel is próbálják a vírus terjedését megakadályozni. Az egészségügyi ellátó rendszer csekély teljesítőképessége miatt a védekezés sikere nem teljes, a tesztelések száma nem is ismert, rengeteg eset nem is lát napvilágot.

A kormányzati tájékoztatás hiányos, hírportálok nem frissülnek vagy nem elérhetőek. A rendkívüli állapot/egészségügyi veszélyhelyzet státuszáról a közvélemény számára megfelelő információk nincsenek átadva, azok nincsenek megfelelően publikálva. Ezen bizonytalansági tényező, a megbetegedések  száma, az egészségügyi ellátó rendszer nem ismert és változó teljesítőképessége miatt a térségbe beutazást határozottan nem javasoljuk. 

Magyarország biztonsági besorolása: nincs ilyen

Beutazás, kiutazás, korlátozások, tilalmak:

A ki- és beutazáskor 11 év felett a PCR teszt kötelező, gyorstesztet nem fogadnak el. Ezen túlmenően a határátlépéskor az utazónak alá kell vetnie magát egy újabb PCR tesztnek a repülőtéren, amelynek ára 45 dollár és azt a helyszínen készpénzben kell kifizetni. A repülőtéren történt mintagyűjtést követően az utasoknak önkéntes karanténba kell vonulniuk, amíg a negatív vizsgálati eredményt meg nem kapják SMS-ben, vagy weboldalra belépéssel, általában 24 órán belül. A KDK Egészségügyi Minisztériuma figyelemmel kísérheti az utazókat a karantén ideje alatt, információkat kérhet. Pozitív teszt esetén a karantén kötelező. 

A kiutazáshoz szükséges teszt 24 óra alatt elkészül. A COVID-19 tesztelés az utas költségén érhető el, ára 30 USD és készpénzben kell fizetni. A tesztelésre az INRB-ben (hivatalos KDK intézmény) kerülhet sor, címe: Avenida De la Democratie No 5345, Gombe, Kinshasa, e mail: RQef4c10VSW5mb0BJTlJCLm5ldA==. További hivatalos tesztelőhely: Hospital Du Cinquantenaire, telefon: +243 844 430 396, cím: Avenida Deliberation, Kasavubu, Kinshasa. Tesztelésre a fővároson kívül csak 5 nagyvárosban lehetőség. 

A 11 évnél idősebb belföldi utazóknak 7 napon belüli negatív COVID-19 teszttel kell rendelkezniük a tartományok közötti utazásokra abban az esetben, ha Kinshasából, Lubumbashiból, Bukavuból, Gomából és Kisanganiból indulnak. A nagyobb városokat, ha szükségesnek tartják, akár folyamatosan vesztegzár alatt tartják a hatóságok. Dél-Kivu tartományban a 60 éven felettiek nem hagyhatják el az otthonaikat. 

2020. december 18-tól kezdődően kijárási korlátozás van érvényben este 9 és reggel 5 óra között. 

Határzár: 

A repülőterek, a kikötők és a határok nyitva vannak. A belföldi közlekedés újraindult, a tartományi határokon ellenőrzik az utazókat és teszt is kötelező a nagyvárosok felől érkezőknek. 

Helyi járványügyi szabályok: 

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a rutin üzleti tevékenységek korlátozással, de működnek. A nyilvános helyeken, közlekedési eszközökön a maszkhasználat kötelező. Üzleti, banki tevékenység végzése, vásárlás, étteremben tartózkodás során a maszkhasználaton túl a megfelelő távolság tartása is kötelező (gyakorlatban ez létszámbeli korlátozást jelent, mértéke a távolság megtartásától függ).

A sportlétesítmények, előadások megtartására alkalmas helyek, iskolák, hotelek nyitva vannak. 

Jelen állapot szerint csak a bárok és az éjszakai szórakozóhelyek vannak zárva. 

Amennyiben valaki COVID-19 tünetet érez magán, a 101, 109 és 111-es telefonszámon kérhet segítséget.  

A világszerte megkövetelt repülési egészségügyi protokoll szigorú szabályait az utasoknak be kell tartani.

KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK MAGYARORSZÁGI BEUTAZÁSÁRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS SZABÁLYOK A KÖVETKEZŐEK: 

Külföldi állampolgár (értelemszerűen az, aki Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezik), Magyarországra főszabályként nem léphet be. Törvény, illetve kormányrendelet lehetőséget ad bizonyos esetekben a kivételes eljárás kérelmezésére. Beutazás esetén – az érvényes vízumon túl – szükséges a rendőrség előzetes engedélye is. 

A rendőrségi eljárás szabályai és méltányossági kérelem (angol nyelven) a piros kategóriájú országokból érkező külföldi állampolgárok számára a következő linken érhető el: 

http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing 

http://www.police.hu/en/content/equity-request-to-enter-hungary 

Kérjük a beutazni szándékozókat, olvassák el figyelmesen a  rendelkezéseket. 

A jelenlegi leírás a be- és kiutazás tekintetében a dátum szerinti állapotot tükrözi. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen tájékozódni szükséges. 

A beutazást a gyorsan változó körülmények miatt sem javasoljuk. 

Biztonság:

A belpolitikai, a biztonsági és közegészségügyi helyzet törékenysége miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja a beutazást a Kongói Demokratikus Köztársaságba, így azt az I. kategóriába sorolja és az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó országnak nyilvánítja. 

A gyenge államszervezet és a főleg informális módon működő elnöki hatalom következtében nem állt helyre a közrend az ország egész területén. A keleti és észak-keleti országrészben az ország stabilitását, biztonságát veszélyeztető félkatonai, militáns csoportok nem kerültek felszámolásra, továbbra is terrorizálják és bűncselekményeket követnek el a civil lakosság sérelmére. Könnyen kiújulhat egy újabb politikai vagy etnikai konfliktus. Az állami fennhatóság teljes helyreállításának hiányában és az elmélyülő gazdasági válság következtében rendkívüli méreteket ölt a bűnözés.

Amennyiben magyar állampolgárok saját felelősségükre beutaznak az országba, folyamatosan kövessék figyelemmel a médiatudósításokat a helyi belpolitikai eseményekről, kerüljék a tömeges csoportosulásokat, az esetleges megmozdulások, tüntetések színhelyeit, amennyiben veszélyben érzik biztonságukat, azonnal hagyják el a helyszínt. Álljanak készen egy esetleges „menekülési útvonalterv” kidolgozásával az ország mielőbbi elhagyására. Fontos megszervezni, hogy megérkezéskor várja valaki a beutazó külföldi állampolgárt a kinshasai repülőterén.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a beutazás időpontjától kezdve még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, és legalább három üres oldalt kell még tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített francia nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. További információért kérjük forduljon a Kongói Demokratikus Köztársaság Brüsszeli Külképviseletéhez

A határon, beléptetési pontokon, repülőtereken nem lehet felvenni vízumot. Mindig legyen Önnél útlevelének, vízumának másolata. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További információért kérjük forduljon a Kongói Demokratikus Köztársaság Brüsszeli Külképviseletéhez

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kongói Frank (CDF).

Amerikai dollárt széleskörűen elfogadják. Kreditkártyával, bankkártyával csak a két kiemelt szállodában lehet fizetni, nincsenek ATM-ek az országban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A fővárosban csak alapellátást nyújtó egészségügyi intézmények vannak, vidéken az alapellátás sem megfelelő. Amennyiben bármilyen komolyabb megbetegedés, egészségügyi probléma lépne fel, költséges helikopteres evakuálásra van szükség. Kongóban jelen van az Ebola járvány, gyakori a kolera- és a hastífuszjárvány, az E-coli és más hasmenéses megbetegedések. A higéniai szabályokat szigorúan tartsák be, ne fogyasszanak csapvizet, jégkockával felszolgált hűsítőket, italokat, forralatlan tejet, pucolatlan gyümölcsöt, nyers zöldséget, hideg húsételeket. Jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek a dengue-lázat terjesztő moszkitók is, különösen a mocsarasabb vidékeken. Az esős évszak áprilistól októberig tart az északi, és novembertől márciusig a déli országrészben. Ebben az időszakban fokozottan ügyelni kell a moszkitó veszélyre.

Egyéb információ:

Kongói Demokratikus Köztársaság Brüsszeli Nagykövetsége