Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot a  Felügyelő képviselettel Kenya, Nairobi vagy  Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével

Aktuális:

2018. 05. 14.
Figyelem!

2018 április közepe óta ismét kiújult az ebola járvány, elsősorban KDK keleti területein. Eddig 20-an vesztették életüket a megbetegedés következtében. A WHO 4 ezer oltóanyag eljuttatását tervezi az országba.

A KDK-ban a közigazgatás, ezen belül pedig az egészségügyi hatóságok és intézmények működése rendkívül korlátozott, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kongói Demokratikus Köztársaságot az I. biztonsági kategóriában tartja, felhívjuk ismételten a figyelmet ezúttal kiemelten a  járványszerű megbetegedésekre, hogy nem javasoljuk az országba történő beutazást.  

Biztonság:

A belpolitikai, a biztonsági és közegészségügyi helyzet törékenysége miatt a Külügyminisztérium továbbra sem javasolja a beutazást a Kongói Demokratikus Köztársaságba, így azt az I. kategóriába sorolja és továbbra is az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó országnak nyilvánítja. 

A gyenge államszervezet és a főleg informális módon működő elnöki hatalom következtében nem állt helyre a közrend az ország egész területén. A keleti és észak-keleti országrészben az ország stabilitását, biztonságát veszélyeztető félkatonai, militáns csoportok nem kerültek felszámolásra, továbbra is terrorizálják és bűncselekményeket követnek el a civil lakosság sérelmére. Könnyen kiújulhat egy újabb politikai vagy etnikai konfliktus. Az állami fennhatóság teljes helyreállításának hiányában és az elmélyülő gazdasági válság következtében rendkívüli méreteket ölt a bűnözés.

Amennyiben magyar állampolgárok saját felelősségükre beutaznak az országba, folyamatosan kövessék figyelemmel a médiatudósításokat a helyi belpolitikai eseményekről, kerüljék a tömeges csoportosulásokat, az esetleges megmozdulások, tüntetések színhelyeit, amennyiben veszélyben érzik biztonságukat, azonnal hagyják el a helyszínt. Álljanak készen egy esetleges „menekülési útvonalterv” kidolgozásával az ország mielőbbi elhagyására. Fontos megszervezni, hogy megérkezéskor várja valaki a beutazó külföldi állampolgárt a kinshasai repülőterén.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a beutazás időpontjától kezdve még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, és legalább három üres oldalt kell még tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített francia nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. További információért kérjük forduljon a Kongói Demokratikus Köztársaság Brüsszeli Külképviseletéhez

A határon, beléptetési pontokon, repülőtereken nem lehet felvenni vízumot. Mindig legyen Önnél útlevelének, vízumának másolata. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További információért kérjük forduljon a Kongói Demokratikus Köztársaság Brüsszeli Külképviseletéhez

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kongói Frank (CDF).

Amerikai dollárt széleskörűen elfogadják. Kreditkártyával, bankkártyával csak a két kiemelt szállodában lehet fizetni, nincsenek ATM-ek az országban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A fővárosban csak alapellátást nyújtó egészségügyi intézmények vannak, vidéken az alapellátás sem megfelelő. Amennyiben bármilyen komolyabb megbetegedés, egészségügyi probléma lépne fel, költséges helikopteres evakuálásra van szükség. Kongóban jelen van az Ebola járvány, gyakori a kolera- és a hastífuszjárvány, az E-coli és más hasmenéses megbetegedések. A higéniai szabályokat szigorúan tartsák be, ne fogyasszanak csapvizet, jégkockával felszolgált hűsítőket, italokat, forralatlan tejet, pucolatlan gyümölcsöt, nyers zöldséget, hideg húsételeket. Jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek a dengue-lázat terjesztő moszkitók is, különösen a mocsarasabb vidékeken. Az esős évszak áprilistól októberig tart az északi, és novembertől márciusig a déli országrészben. Ebben az időszakban fokozottan ügyelni kell a moszkitó veszélyre.

Egyéb információ:

Kongói Demokratikus Köztársaság Brüsszeli Nagykövetsége