Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a Közp-Afrikai Köztársaságba utazók figyelmét, hogy az országban sem magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs. Ezért a Közép-Afrikai Köztársaságba utazó állampolgárok részére a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik. Szükség esetén a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához fordulhatnak: Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei a Közép-Afrikai Köztársaságban >>

Az EU tagállamai közül kizárólag Franciaország működtet nagykövetséget Banguiban. Tiszteletbeli konzul által vezetett konzuli képviselet Németország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Dánia, Olaszország, Belgium, Románia és Ausztria képviseletében működik a Közép-afrikai Köztársaságban.

A francia nagykövetség konzuli szolgálatának ügyeleti telefonszámai: +236 75 04 15 26 és +236 70 02 86 95

Legközelebbi magyar nagykövetség Nigériában található, Abuja-ban. 

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Közép-afrikai Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

Elfogadott oltások: nincs információ

A karanténmentes beutazás szabályai: lásd lejjebb

Van-e az oltási igazolásnak érvényességi határideje és ha igen, mennyi ideig tart: nincs információ

A harmadik, negyedik oltásra, illetve az átesettség igazolására vonatkozóan nincs információ.

Szputnyikkal és Sinopharm-al be lehet-e karantén nélkül utazni és ha igen, szolgáltatásokat igénybe lehet-e venni velük: nincs információ

Az Uniós Covid igazolány helyett használható igazolvány: nincs információ

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

  • Magyar állampolgár Magyarország területéről beléphet-e korlátozás nélkül az országba? Nem
  • Magyar állampolgár más ország területéről beléphet-e korlátozás nélkül az országba? Nem
  • Oltottságot igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Határidőhöz, egyéb feltételhez kötött-e? Nincs információ
  • Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Határidőhöz, egyéb feltételhez kötött-e? Nincs információ
  • Határátkelőkre vonatkozó eltérő szabályok: Nincsenek eltérő szabályok 
  • Kiskorúakra vonatkozó egyéb beutazási szabályok a Covid-19 kapcsán: Nincs információ

b. Kell-e teszt? A fővárosi Bangui-M'poko Nemzetközi Repülőtéren minden beutazónak az utazást megelőző 72 órán belül levett negatív PCR-tesztet kell bemutatnia. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: 

nincs információ

Szputnyikkal és Sinopharm-al be lehet-e karantén nélkül utazni: nincs információ

Szolgáltatásokat igénybe lehet-e venni velük: nincs információ

A fogadó állam rendszerében a magyarországi oltások elfogadtatásának a menete: nincs információ 

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: nincs információ

f. Karanténkötelezettség: Van.

Közép-afrikai tájékoztatás: -

A beutazók 14 napos otthoni karanténra vannak kötelezve, amely abban az esetben csökkenthető, ha a tesztelésre kijelölt helyi intézményben – a Pasteur Institute-ban – a beutazó negatív COVID-19 teszteredményt kap. A teszt ára 35.000 CFA (70 USD)

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

nincs információ

h. Tranzitálási szabályok:

nincs információ

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

nincs információ

j. Egyéb hasznos infó:

Bangui repterének elérhetősége:

https://www.aeroport-bangui.com/bangui_international_airport.php

2. Kiutazás az országból:

Kiutazás előtt, kérjük, tájékozódjanak a cél-, illetve tranzitországban irányadó beutazási feltételekről.

3. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vUIeerBbOHeUAIfjph4zhdca29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a NrspBgwthyFGVF9mTJ1NWNrBa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. 

Mindenki számára javasoljuk, hogy az alábbi oldalon is tájékozódjon:

https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/covid-4/coronavirus-central-african-republic 

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

  • A védettségi igazolvány felmutatásával kapcsolatos jogosultságok: nincs információ
  • Jogosultak-e a karantén alóli mentességre: nincs információ
  • Elfogadható-e a csak magyarul kiállított oltási igazolvány: nincs információ

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Közép-afrikai Köztársaságot az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta. 

A Közép-afrikai Köztársaság biztonsági helyzete- a belpolitikai helyzet átmeneti javulása ellenére – továbbra is kritikus, az országban zajló biztonsági folyamatok még mindig kiszámíthatatlanok. Folyamatosan érkeznek jelentések fegyveres összecsapásokról, illegális ellenőrző pontok létesítéséről, esetenként emberrablásokról. A közbiztonság még régiós összehasonlításban is rendkívül rossz, lopások, rablások és felfegyverzett csoportok támadására szinte mindenütt lehet számítani. Bouar, Bozum, Bossangoa, Sibut, Ombella-Mpoko, Lobaye, Sangha-Mbaere és Mambere-Kadei prefektúrák területére tervezett utazásokra kizárólag szigorú biztonsági előkészítés után, fegyveres kisérettel, konvojban kerülhet sor. A felsorolásban nem szereplő térségekbe történő utazás – a helyi fegyveres csoportok kiszámíthatatlan viselkedése és az etnikai konfliktusok miatt - életveszélyes lehet. Külön tiltó szabályozás vonatkozik a bányászati területekre történő beutazásra, ehhez minden esetben előzetes engedély szükséges.

Halaszthatatlan utazások esetében a Bangui városközponttól mintegy 7 km-re M’Poko nemzetközi repülőtér és az Oubangi folyópart között (az Avenue des Martyrs, Avenue de’Indépendance, Avenue de France és Avenue Boganda által határolt terület) napközben viszonylag biztonságosnak tekinthető. A partszakaszon a Francia Nagykövetségtől a Hotel Oubangi (korábbi Meridien) tartó sétányon eseti atrocitások előfordulhatnak.  Bangui külső kerületei (Gobongotól északra és Petevotól keletre) minden napszakban rendkívül veszélyesek, kiszámíthatatlanok. 

A fővárosban csupán néhány, külföldiek által látogatott szálloda működik (Hotel Ledger Plaza, Hotel du Centre). Különösen az esti órákban fokozott óvatosság szükséges a külföldiek által előszeretettel látogatott éttermek és kávézók környékén (Relais des Chasses, Grand Café, Bangui Plage). A fővároson belüli közlekedés napnyugtától még gépkocsival sem javasolt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag előzetesen kiváltott vízum birtokában léphetnek az országba. További információt a Közép-afrikai Köztársaság párizsi nagykövetségén kaphatnak.

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az ország infrastruktúrája kezdetleges, a közutak többsége a májustól novemberig tartó esős évszakban használhatatlan, csak terepjáróval, megfelelő üzemanyag és ivóvíz-tartalékok biztosítása mellett járhatók.  A telekommunikációs lehetőségek – ideértve az internetet is - a fővárost leszámítva rendkívül korlátozottak. Belföldi légijáratok nincsenek, a kevés számú nemzetközi járatokat gyakran törlik.

A fővárosban nemzetközi ATM nem működik, készpénz átutalására Magyarországról a Western Union segítségével kerülhet sor.

Fontos, hogy a beutazó minden esetben tartsa magánál útiokmányának, tartózkodási engedélyének hitelesített másolatát, okmányok hiányában a rendőrség a külföldi állampolgárokat is őrizetbe veszi. A homoszexualitás a Közép-afrikai Köztársaságban büntetendő cselekmény.

Az országban termelt gyémánt és drágakő értékesítése és exportja kizárólag a közép-afrikai kormány illetékes hivatalának engedélyével történhet.

A nemzetközi repülőtéren, nyilvános helyeken, közterületen a fényképezés szigorúan tilos, illetve előzetes engedélyhez kötött, különös óvatosság szükséges kormányzati épületek, katonai létesítmények, egyenruhát viselő személyek fényképezésekor.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Fokozott az Ebola vírus megjelenésének az esélye, a határon való megfelelő ellenőrzés hiánya miatt.

Egészségügyi szolgáltatások gyakorlatilag elérhetetlenek az országban. Helyi egészségügyi intézményrendszer szinte nem létezik. A HIV fertőzöttek száma magas, egészségügyi kockázatot jelent a ZIKA vírus és a kolera is.