Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a Közp-Afrikai Köztársaságba utazók figyelmét, hogy az országban sem magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs. Ezért a Közép-Afrikai Köztársaságba utazó állampolgárok részére a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik. Szükség esetén a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához fordulhatnak: Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei a Közép-Afrikai Köztársaságban >>

Az EU tagállamai közül kizárólag Franciaország működtet nagykövetséget Banguiban. Tiszteletbeli konzul által vezetett konzuli képviselet Németország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Dánia, Olaszország, Belgium, Románia és Ausztria képviseletében működik a Közép-afrikai Köztársaságban.

A francia nagykövetség konzuli szolgálatának ügyeleti telefonszámai: +236 75 04 15 26 és +236 70 02 86 95

Legközelebbi magyar nagykövetség Nigériában található, Abuja-ban. 

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Közép-afrikai Köztársaságot az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület). 

A Közép-afrikai Köztársaság biztonsági helyzete- a belpolitikai helyzet átmeneti javulása ellenére – továbbra is kritikus, az országban zajló biztonsági folyamatok még mindig kiszámíthatatlanok. Folyamatosan érkeznek jelentések fegyveres összecsapásokról, illegális ellenőrző pontok létesítéséről, esetenként emberrablásokról. A közbiztonság még régiós összehasonlításban is rendkívül rossz, lopások, rablások és felfegyverzett csoportok támadására szinte mindenütt lehet számítani. Bouar, Bozum, Bossangoa, Sibut, Ombella-Mpoko, Lobaye, Sangha-Mbaere és Mambere-Kadei prefektúrák területére tervezett utazásokra kizárólag szigorú biztonsági előkészítés után, fegyveres kisérettel, konvojban kerülhet sor. A felsorolásban nem szereplő térségekbe történő utazás – a helyi fegyveres csoportok kiszámíthatatlan viselkedése és az etnikai konfliktusok miatt - életveszélyes lehet. Külön tiltó szabályozás vonatkozik a bányászati területekre történő beutazásra, ehhez minden esetben előzetes engedély szükséges.

Halaszthatatlan utazások esetében a Bangui városközponttól mintegy 7 km-re M’Poko nemzetközi repülőtér és az Oubangi folyópart között (az Avenue des Martyrs, Avenue de’Indépendance, Avenue de France és Avenue Boganda által határolt terület) napközben viszonylag biztonságosnak tekinthető. A partszakaszon a Francia Nagykövetségtől a Hotel Oubangi (korábbi Meridien) tartó sétányon eseti atrocitások előfordulhatnak.  Bangui külső kerületei (Gobongotól északra és Petevotól keletre) minden napszakban rendkívül veszélyesek, kiszámíthatatlanok. 

A fővárosban csupán néhány, külföldiek által látogatott szálloda működik (Hotel Ledger Plaza, Hotel du Centre). Különösen az esti órákban fokozott óvatosság szükséges a külföldiek által előszeretettel látogatott éttermek és kávézók környékén (Relais des Chasses, Grand Café, Bangui Plage). A fővároson belüli közlekedés napnyugtától még gépkocsival sem javasolt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag előzetesen kiváltott vízum birtokában léphetnek az országba. További információt a Közép-afrikai Köztársaság párizsi nagykövetségén kaphatnak.

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az ország infrastruktúrája kezdetleges, a közutak többsége a májustól novemberig tartó esős évszakban használhatatlan, csak terepjáróval, megfelelő üzemanyag és ivóvíz-tartalékok biztosítása mellett járhatók.  A telekommunikációs lehetőségek – ideértve az internetet is - a fővárost leszámítva rendkívül korlátozottak. Belföldi légijáratok nincsenek, a kevés számú nemzetközi járatokat gyakran törlik.

A fővárosban nemzetközi ATM nem működik, készpénz átutalására Magyarországról a Western Union segítségével kerülhet sor.

Fontos, hogy a beutazó minden esetben tartsa magánál útiokmányának, tartózkodási engedélyének hitelesített másolatát, okmányok hiányában a rendőrség a külföldi állampolgárokat is őrizetbe veszi. A homoszexualitás a Közép-afrikai Köztársaságban büntetendő cselekmény.

Az országban termelt gyémánt és drágakő értékesítése és exportja kizárólag a közép-afrikai kormány illetékes hivatalának engedélyével történhet.

A nemzetközi repülőtéren, nyilvános helyeken, közterületen a fényképezés szigorúan tilos, illetve előzetes engedélyhez kötött, különös óvatosság szükséges kormányzati épületek, katonai létesítmények, egyenruhát viselő személyek fényképezésekor.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Fokozott az Ebola vírus megjelenésének az esélye, a határon való megfelelő ellenőrzés hiánya miatt.

Egészségügyi szolgáltatások gyakorlatilag elérhetetlenek az országban. Helyi egészségügyi intézményrendszer szinte nem létezik. A HIV fertőzöttek száma magas, egészségügyi kockázatot jelent a ZIKA vírus és a kolera is.