Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.06.16. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Külképviseletünk Tripoliban ideiglenesen zárva tart!

Aktuális:

2019. 05. 03.
2019. április 4-én támadást indított az addig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg (Libyan National Army, LNA) a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek – köztük a főváros – Tripoli ellen. A harcok folyamatosan zajlanak és a főváros, azaz Tripoli területére is kiterjedtek.

Jelenlegi ismereteink szerint a műveletek nem irányulnak a civil lakosság ellen, magyar állampolgárok érintettségéről nincsenek információink. Semmiképpen sem ajánlott a Líbiába történő beutazás, a Líbiában tartózkodó magyar állampolgárok számára pedig ajánlott a hírek figyelése és fokozott elővigyázatosság tanúsítása.

Biztonság:

Líbia, az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek közül az "utazásra nem javasolt" I. kategóriába tartozik. A turista és látogató célú utazás határozottan ellenjavallt.

Líbia egész területe biztonsági szempontból a legmagasabb kockázattal rendelkezik, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium álláspontja szerint – a nyugati országokhoz hasonlóan – határozottan ellenjavalt az utazás. A biztonsági helyzet az ország területén igen törékeny, előzetes jelzések nélkül alakulhatnak ki fegyveres összecsapások és heves harcok – akár nehéztüzérség bevetésével is. 

A 2014 nyarán evakuált nagykövetségek (EU-tagállamok többsége, valamint az Egyesült Államok és Kanada) továbbra sem tértek vissza Líbiába, az állampolgáraiknak kiadott tájékoztató szerint határozottan ellenjavallt az országba való beutazás és az ott-tartózkodás. 

Terrorizmus: 

A terroristák által Líbiában elkövetett támadások esélye magas, bár ezek nem külföldiek ellen irányulnak, célpontjai elsősorban helyi szervek és az állami infrastruktúra: 2018. május 2-án, a Líbiai Választási Bizottság (High National Election Comission – HNEC) Tripoli székháza elleni merényletben legalább 13-an életüket vesztették, többen pedig megsebesültek. 2018. szeptember 10-én ismeretlen fegyveresek támadást intéztek a líbiai nemzeti olajtársaság (National Oil Company – NOC) Tripoli központja ellen 2 embert megölve és többeket megsebesítve. 

Országszerte magas a kockázata a Daesh-hez, illetve az Al-Kaidához kötődő szélsőségesek, valamint fegyveres milíciák által külföldiek sérelmére elkövetett terrortámadásoknak és emberrablásoknak. Az említett szervezetek számtalan esetben támadtak olaj-, és gázipari létesítményeket megölve, vagy foglyul ejtve az ott dolgozó idegen állampolgárokat is. 

Bűnözés:

Az országban továbbra is magas a köztörvényes bűncselekmények száma, mindennaposak a rablások, emberrablás, az útonállás, illetve a lakosság és a milíciák kezében felbecsülhetetlen mennyiségű fegyver van felhalmozva. Ezeket a fegyvereket gyakran használják vitás kérdések rendezésére, illetve családi összejöveteleken, ünnepségek alkalmával is a levegőbe lőnek, ilyenkor fennáll a veszélye az ebből fakadó, nem szándékos sérüléseknek. 

Közlekedés: 

A harcok következtében sokszor időlegesen felfüggesztik a légi közlekedést, lezárják a főbb közlekedési útvonalakat és határátkelőhelyeket, valamint újabb ellenőrző pontokat hoznak létre ezzel tovább nehezítve az amúgy is kaotikus közlekedést. A fővárost Tunéziával összekötő tengerparti útvonal használata kiemelt biztonsági kockázatot rejt magában: az egymással rivalizáló városok és milíciáik igyekeznek saját fennhatóságukat kiterjeszteni a határátkelőre és azt a fővárossal összekötő főútra az ott folyó csempésztevékenység ellenőrzése/lefölözése érdekében. Sötétedés után határozottan ellenjavallt az utcákon közlekedni! 

A légi összeköttetést Líbia és a külföld között néhány líbiai légitársaság (Afriqiyah, Buraq, Libyan Airlines, Libyan Wings) – elsősorban Isztambulba és Tuniszba indított – megbízhatatlan menetrendű járata jelenti. A nemzetközi légitársaságok egyelőre nem tervezik visszatérésüket és járataik újraindítását biztonsági okokra hivatkozva. 

Valamennyi légikikötő könnyen célponttá válhat: a Tripoli Nemzetközi Repülőtér 2014. július 13- át követő összecsapásokban megsemmisült, a Tripoli légiösszeköttetést biztosító egykori katonai támaszpont, a Mitiga Repülőtér 2018. január 15- én került támadások kereszttüzébe, aminek következtében legalább 20- an életüket vesztették. Legutóbb 2018 augusztusában, illetve szeptember elején került sor a légiforgalom felfüggesztésére, átirányítására. Az őszi összecsapások során legalább 120 ember meghalt, 450 pedig komoly sérüléseket szenvedett.

Az utazások során a külföldi állampolgárokat általában hátrányos megkülönböztetés éri, amely még a diplomata-útlevelek birtokosaira is igaz: gyakorlati tapasztalatok hiányában az átkelők, légi kikötők személyzete nem tudja, hogyan kezelje a nem-líbiai utasokat.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett beutazástól 6 hónapig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés: Fontos szabály, hogy az útlevélben izraeli vízum, vagy beléptető pecsét nem szerepelhet. A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni.

Kiskorúak beutazása:

A jelenlegi körülmények között csak rendkívül indokolt esetben javasoljuk a kiskorúakkal történő beutazást az országba.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Líbia a külföldiek beutazását szigorú feltételekhez köti. Egyelőre nem fogadnak turistákat és egyéni magán látogatókat, így ilyen céllal vízumot sem lehet kérni. Líbia Állam budapesti nagykövetségén csak üzleti, vagy hivatalos célú vízum („mission visa”) kérhető, amelyhez be kell mutatni a líbiai partner meghívólevelét. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Líbia Állam nagykövetsége: 1143 Bp., Stefánia út 111., tel.: 364-9332

A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni. A munkavállalás, vagy egyéb célú hosszabb tartózkodás estén tartózkodási engedélyt kell kérni, de ebben az esetben az országból történő elutazáshoz (rövid szabadsághoz is) mindenképpen szükséges a kilépő vízum.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato;

www.pettravel.com/immigration/Libya.cfm

Vám:

Líbiában teljes alkoholtilalom van, ami azt jelenti, hogy az ilyen italok behozatalának kísérlete is szigorú eljárást von maga után. Minden érkezőnek át kell küldenie a csomagjait és a táskáját egy speciális berendezésen, ami felismeri az alkoholt. Ezért senki ne próbáljon alkohol tartalmú italt behozni az országba.

A jelenleg érvényes egyéb vámszabályokról Líbia budapesti nagykövetsége ad tájékoztatást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Líbiai Dínár (LYD).

Líbiában a külföldi devizák mindkét irányban szabadon válthatók az utcai árusoknál, amelyek általában jobb árfolyamot adnak a banki árfolyamnál. A legnagyobb címlet jelenleg a 10 dináros, ezért a kapott pénz mennyiségének és térfogatának figyelembe vételével nem javasolt a nagyobb összegek beváltása. 

Időjárás: Az ország északi részén földközi-tengeri éghajlat uralkodik. Délen és az ország középső részén kiváltképp nagy a szárazság. A hőmérséklet az északi területeken eléri nyáron a 45 °C-ot is, magas a páratartalom. A téli évszakban a hőmérséklet 5-10 °C-ra is süllyedhet, ilyenkor a magas páratartalom kellemetlenné teszi a telet Líbiában. Tavasszal és ősszel az országban homokviharok ún. ghiblik fordulnak elő.

Közlekedés: Líbiában sem a városokban sem pedig a városok közötti forgalomban nem működik a tömegközlekedés. Az utazókat ezért a helyi partnerek szállítják a különböző programokra, de lehetséges az autóbérlés is. Az esetleges problémák elkerülése érdekében, rövid idejű tartózkodás esetén javasolt a nemzetközi jogosítvány kiváltása, valamint a hazai jogosítvány fénymásolata. A jelzett dokumentumokhoz csatolni kell a vezető vércsoportjának megállapítását is. Külön vizsgát nem kell tenni. 

Hosszabb távú tartózkodás esetén helyi jogosítvánnyal kell rendelkezni, melynek megszerzése időigényes, olykor több hetet is igénybe vesz. A gépjármű közlekedés rendkívül kaotikus és agresszív. A gépjárművezetők mindenképpen kerüljék a gesztusokkal történő véleménynyilvánítást, mert a véleménynyilvánító gesztikulálásokkal rendkívül kellemetlen és veszélyes helyzeteket idézhetnek elő. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Líbiában, különösen a városokban általában nem kell fertőző betegségekre, járványokra számítani. A pillanatnyi helyzetről azonban elutazás előtt célszerű tájékozódni az illetékes magyar hatóságoknál. A higiénés óvatosság azonban indokolt. A zöldség- és gyümölcsfélék gondos mosása, esetleg fertőtlenítése megéri a fáradtságot. Hivatalos álláspont szerint a vezetékes víz a városokban egészségügyileg megfelelő, de ivásra a palackozott ásványvíz ajánlott, amely folyamatosan, mindenütt kapható.

A líbiai egészségügyi rendszer komoly kihívásokkal néz szembe: az alapellátás szakember-, eszköz-, és gyógyszerhiánnyal küzd, a térítéses magánklinikák korlátozottan tudják ellátni feladatukat. A szolgáltatás nem európai színvonalú. 

Jelenleg a kórházi ellátás nagyon nehézkes. A háborús sérültek ellátása túlterheli a kórházakat, amelyek az elmúlt időszak eseményei miatt egyébként is szakember hiánnyal küzdenek. A kórházak színvonala igen változó, a gyógykezelés költsége általában magas. A gyógyszerellátás többnyire megoldott, sok patika van minden városban, amelyekben azonban nem kapható minden nemzetközileg ismert gyógyszer, így célszerű a szükséges mennyiséget hazulról hozni.