Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.06.01. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Madagaszkáron nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal | Felügyelő magyar képviselet Pretóriában (Dél-Afrika) található | Tiszteletbeli konzul Antananarivoban | Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei  

Aktuális:

2020. 05. 15.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

Nem javasoljuk az utazást az országba.

Regisztráltak koronavírussal fertőzött esetet az országban.

Madagaszkáron az egészségügyi vészhelyzet miatt szükségállapotot hirdettek, amelyet meghosszabbítottak május 17-ig.

Madagaszkáron teljes légtérzárat, határzárat és beutazási tilalmat vezettek be 2020. március 20-án, amelyet meghosszabbítottak május 17-ig. 

Az összes nemzetközi repülőjárat szünetel, és felfüggesztették az összes belföldi légi járatot is Antananarivo és Toamasina repülőterein. Az Air Madagascar jún. 15-ig nem repül Európába, jún. 30-ig szünetelteti kínai járatát. 

Az országot jelenleg csak repatriáló repülőjárat segítségével lehet elhagyni, amennyiben indítanak ilyet.

A madagaszkári állampolgárok és az oda akkreditált diplomaták továbbra is beléphetnek az országba, de  a fertőzött országból érkezőknek kötelező hatósági karantént írnak elő 14 napig.

Azok az országban tartózkodó külföldiek, akik 30 vagy 90 napos vízummal rendelkeznek, de a határzár miatt nem tudták az országot elhagyni időben, ingyenesen igényelhetnek a madagaszkári Belügyi és Decentralizációs Minisztérium Bevándorlási Igazgatóságán vízumot, amely további 90 napos tartózkodást tesz számukra lehetővé.

A madagaszkári kormány kijárási tilalmat hirdetett 21h-04h között (kivéve speciális engedéllyel) Analamanga, Atsinanana, Matsiatry Ambony és Alaotra Mangoro régiókban, Antananarivo, Toamasina és Fianarantsoa városokban.

A buszok közlekedhetnek 50%-os utasszámmal. A taxiszolgáltatás április 22-től újraindult.

Április 20-tól az egészségügyi megelőző intézkedések alkalmazása szigorú betartása mellett a boltok és az éttermek 13h-ig nyitva lehetnek.

Biztonság:

A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a II. fokozott biztonsági kockázatott rejtő kategóriába tartozó területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).

A szociális, politikai és gazdasági helyzet törékenységére való tekintettel az országot továbbra is csak megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javasoljuk meglátogatni. 

Kiemelten kockázatosnak nevezhető a főváros, Antananarivo és környéke, illetve Toliara és Fianarantsoa tartományok. Ezeken a területeken csak jó helyismerettel és kapcsolatokkal rendelkező idegenvezető kíséretében ajánlott tartózkodni szervezett utazások keretében. Ajánlatos elkerülni a tüntetéseket és egyéb tömeges megmozdulásokat. Kifejezetten vigyázni kell az azonosítatlan csomagok kezelésére, pontosabban tilos ilyen csomagot elmozdítani vagy kinyitni.

A köztörvényes bűnözés mellett figyelni kell a közlekedésbiztonságra is, mert számos turista szorult kórházi kezelésre az elmúlt esztendőben a rossz útviszonyok, gyenge járműállomány és alacsony vezetési morál eredményeként bekövetkezett balesetek miatt. Az országban a mentőszolgálat és általában az orvosi, ide értve a sürgősségi ellátás színvonalát messze elmarad az európai színvonaltól, számos esetben nem is létezik vagy nem érhető el. Ezért mindenképpen a szervezett utazások keretében történő, jó műszaki állapotban lévő és tapasztalt helyi sofőrök által vezetett buszokon javasolt a vidéki közlekedés.

Nosy Be és környéke lényegesen biztonságosabbnak tartott, mint a szigetország déli régiói, de a bevezetőben felsorolt általános biztonsági javaslatokat mindenképpen javasolt betartani. Nosy Be esetében kiemelendő, hogy számos tagállami országból közvetlen (charter) járatok érkeznek a szigetre. Itt az infrastruktúra és ellátás megfelelőnek nevezhető. Szervezett keretek között történő utazás esetén ez a régió tekinthető a leginkább problémamentesnek. 

Sainte Marie (Nosy Boraha) szigete esetében a fenti bekezdésben leírtak az irányadók. Mindkét sziget esetében ajánlott a közvetlen vagy a fővárosi átszállással történő repülőjáratok igénybevétele.

Morondava környéke a kiemelt turisztikai központok közé sorolható. Gondot jelent ugyanakkor a hely elérése. A település reptere csak kis gépek fogadására alkalmas. Az oda vezető közutak számos kockázatot rejtenek magukban. 

Az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. 2017 január eleje óta van tiszteletbeli konzulunk Antananarivoban, aki segítségére lehet a bajba jutott magyar állampolgároknak. Ugyanakkor az ország nagy kiterjedése és a kommunikációs nehézségek miatt, azt javasoljuk, hogy a bajba jutott magyar állampolgár valamelyik elérhető uniós tagállami misszióval vegye fel a kapcsolatot. (Pretóriai nagykövetségünk jó kapcsolatot ápol a francia és svájci missziókkal, akik már több alkalommal segítettek a megfelelő dokumentumok elkészítésében és kiállításában.)

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN
Madagaszkárba való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges.

Az útlevélnek a vízumigénylés napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazás esetén minden madagaszkári nemzetközi repülőtéren vagy kikötőben is felvehető a vízum. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazásra jogosító vízumok a madagaszkári diplomáciai vagy konzuli képviseleteken, vagy Madagaszkár nemzetközi repülőterein vagy kikötőiben a bevándorlás-kivándorlásért felelős rendőrbiztosnál szerezhetők be, a kiszabott díj megfizetését követően.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

Vízum Madagaszkár budapesti konzulátusán is beszerezhető, a vízumkérelem elbírálásának határideje 2 munkanap. A vízumdíj a beutazás számától függően változó lehet. Magyar állampolgárok a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzuli Képviseletén érdeklődhetnek:

Levelezési cím: 1026 Budapest, Sövény utca 3.
Iroda cím (vízum ügyintézés): 1026 Budapest, Sövény utca 3. 
Hivatali órák: hétfő-csütörtök: 11.00-15.00, péntek: zárva
Telefon: 06-20/432 6561
Tiszteletbeli konzul: Lalarison Richard RANDRIANASOLO
E-mail: WNHj3wZJa29uenVsQG1hZGFnYXN6a2FyLmh1; QpyotRkv3ZNjaW5mb0BtYWRhZ2Fzemthci5odQ== 
Web: www.madagaszkar.hu

További hasznos információt a Dél-Afrikában, Fokvárosban található madagaszkári főkonzulátus oldalán találnak: www.madagascarconsulate.org.za/visa-info

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven: https://www.iatatravelcentre.com/MU-Mauritius-customs-currency-airport-tax-regulations-summary.htm

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Madagascar.cfm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: madagaszkári ariary (MGA)

Közlekedés: A szigetország közúthálózatának összhossza kb. ötvenezer kilométer, ám ebből alig több mint ötezer kilométer aszfaltozott. Az aszfaltos utak minősége erősen változik. A közlekedés iránya jobboldali.

Időjárás: A ciklonok novembertől áprilisig sújthatják a szigetet, elsősorban a tengerparti részeket. A szigetország éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. (Évszaktól függetlenül maláriaveszélyes terület, a megfelelő gyógyszeres védekezés a kórokozók ellen szükséges.)

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Madagaszkárra utazó magyar állampolgárok részére javasolt alapesetben a  hepatitis A, B; tifusz elleni védőoltások felvétele, a malária elleni idejében megkezdett gyógyszeres védekezés. Természetjárók, kalandtúrázók esetében javasolt továbbá a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás elleni védőoltás beszerzése. A sárgaláz által érintett országokon keresztül érkező turistáktól kérhetik a sárgaláz elleni oltás meglétére vonatkozó igazolást. 

További információért keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont honlapján található adatbázist, ahol országokra bontva kereshet a listából: 

Nyelv: A Madagaszkáron beszélt európai nyelvek közül elsősorban használt a francia, de angol nyelven is adnak információt.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: Június 26. Madagaszkár függetlenségének a napja.

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +261
Rendőrség: 117
Mentők: 117
Tűzoltók: 117

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.