Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.05.25. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Malawiban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Legközelebbi külképviselet Dél-afrikai Köztársaságban, Pretoriában van | Szükség esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Aktuális:

2019. 03. 26.
Az ország déli részét nagyon komoly áradások sújtják. Az áradások következtében 45 ember életét vesztette, és 80 ezer embert kellett kitelepíteni. A Chagwa víztározó meggyengülése miatt Zomba városa és a környéke különösen veszélyeztetett. A trópusi ciklonok okozta pusztítások miatt javasoljuk a magyar állampolgároknak, amennyiben tervezett utazásuk van a térségbe, hogy azt lehetőség szerint halasszák el, amennyiben ez nem megoldható, az említett térséget mindenképp kerüljék el!

Biztonság:

Utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális biztonsági helyzetről. A 2017. év utolsó hónapjaiban erőszakos megmozdulásokra került sor Mulanje hegység térségben (Thyolo, Chiradzulu, Phalombe körzetek) valamint Blantyre város külső részein. Tartózkodásuk alatt kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, politikai gyűlések színhelyeit.

A Malawiba tett utazások többsége problémamentes, azonban lopások, utcai rablások gyakran előfordulnak, főleg a buszállomások környékén, Lilongwe-ben és Blantyre-ben.

Az útlevelet lehetőség szerint hagyjuk biztonságos helyen (a szálláson széfben), és csak fénymásolatot tartsunk magunknál. Amennyiben az úti okmányunkat eltulajdonítják, azonnal jelentsük a rendőrségen.

A vezetés több szempontból is veszélyes lehet, ezért az alapvető biztonsági szabályok betartásán kívül fokozott elővigyázatosság szükséges. Az ablakokat tartsuk felhúzva, az ajtókat belülről zárva. Gyakori a személygépkocsik rablása, elsősorban 4x4 autókra vadásznak, ezért figyeljünk az ebből a célból elhelyezett úttorlaszokra, valamint ne vegyünk fel stopposokat az autónkba.

A kábítószer birtoklásást és kereskedelmét szigorúan büntetik.

A csiszolatlan drágakövek vásárlása törvényellenes. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:  

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Malawiba való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Malawiba. Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot a beutazó magyar állampolgároknak előzetesen kell felvenniük a Malawi Köztársaság belgiumi vagy németországi nagykövetségén. Esetlegesen a Dél-afrikai Köztársaságból továbbutazni kívánó magyar állampolgárok felvehetik vízumukat Malawi sandtoni konzulátusán is. Vízumbeszerzés előtt feltétlenül érdeklődjenek Malawi vízumkiadásra jogosult külképviseletein.

1. Malawi Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Avenue Herrmann-Debroux, 46 B-1160 Brüsszel, Belgium
Tel: +32 (0)2.231.09.80 
Fax: +32 (0)2.231.10.66.

2. Malawi Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Westfälische Strasse 86, 10709 Berlin, Németország
Tel: +49 308431540
Fax: +49 3084315430
E-Mail: SRHJcbfv8zF0NAMiJbWFsYXdpYmVybGluQGFvbC5jb20=

3. Malawi Köztársaság Konzulátusa
Cím: 4 Dodge Road, Woodmead Sandton, Dél-afrikai Köztársaság
Tel: +27 11 234 6424
Fax: +27 11 803 4919
Email: hFKYFUnJhSvLrZaPJ6jwEYcJaGlnaGNvbW1hbGFpQHRlbGtvbXNhLm5ldA==

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven. 

További hasznos források:

További hasznos információ az országról

Pénznem: Malawian kwacha = 100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz (R) kötött. A hitelkártyákat csak kevés helyen fogadják el Malawiban. Ajánlott a ki- és belépéskor bevallani a birtokolt valutát. Az ország elhagyásakor átkutatással is vizsgálják a kivitt valutamennyiséget. A kiutazók maximum 3000 malawi kwacha-t vihetnek magukkal.

Közlekedés: Kerüljük az éjszakai vezetést. Kátyúk, az utakon szabadon hagyott állatok, valamint kivilágítatlanul közlekedő járművek mind komoly baleseti kockázatot jelentenek.

Időjárás: A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg 

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Egész évben maláriaveszéllyel lehet számolni, emellett gyakori a veszettség, és időnként felüti fejét a kolerajárvány is, különösen az esős évszakban (decembertől márciusig).

A bilharzia sok élővízben, tóban és folyóban jelen van. A Kasungu Nemzeti Parkban a cecelégy által terjesztett álomkór jelent veszélyt. A gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén gyakoriak. Csak palackozott vagy forralt vizet fogyasszon, és kerülje a jeges, jégkockával készített italokat.

A felnőtt lakosság mintegy 9,2% HIV/AIDS fertőzött. A homoszexualitás illegális Malawiban.

Utazás előtt kérje szakértő tanácsát a szükséges oltásokat illetően is. További információért keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont honlapján található adatbázist, ahol országokra bontva kereshet a listából: 

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: Július 6. - Malawi függetlenségének a napja.

Elektromosság: 240 V, 50 Hz

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +265
Rendőrség: 997, 990
Mentők: 998
Tűzoltók: 999

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.