Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Malawiban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Legközelebbi külképviselet Dél-afrikai Köztársaságban, Pretoriában van | Szükség esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Aktuális:

2022. 05. 15.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Malawi biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

a. Be lehet utazni az országba? Igen. (malawitourism.com)

Malawi tavaly megnyitotta kapuit a nem malawi állampolgárok számára is és most már a korábbi tiltólistán szereplő országokból is engedélyezett a beutazás. Minden 12 hónapnál idősebb utazónak be kell tudni mutatnia egy 72 óránál nem régebbi mintavételezésből származó negatív PCR tesztet, emellett a teljes beoltottságot igazoló oltási igazolást is (azt, hogy milyen vakcinákat fogadnak el, nem részletezték), amelynek a Trusted Travel online platformon igazolhatónak kell lennie.

https://login.panabios.org/cas/login?service=https%3A%2F%2Ftrustedtravel.panabios.org%2Faccounts%2Flogin%2F%3Fnext%3D%252F

Azon utazók, akik ilyet nem tudnak felmutatni, ingyenesen felvehetik az oltást az országba történő belépéskor, amennyiben ezzel a lehetőséggel nem kívánnak élni, úgy 10 napos hatósági  karanténkötelezettség terheli őket, saját költségükön. Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

b. Kell teszt? Igen.

A beutazáshoz az országba érkezést megelőző 72 órán belüli, úgynevezett Trusted Travel kóddal ellátott vagy Global Havenen hitelesített negatív PCR teszteredményt kell bemutatni az indulási országból. Ezen felül szükséges egy érvényes elektronikus oltási igazolvány bemutatása is, függetlenül az utazó nemzetiségétől. Ahogy az előző pontban már említésre került, akik nem tudnak ilyen oltási igazolványt felmutatni, azok felvehetik az oltást ingyenesen a határátkelő ponton. Akik ezzel a lehetőséggel nem kívánnak élni, azok hatósági karanténba kell, hogy menjenek 10 napra, melynek költsége az utazót terheli. 

c. Kell regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: nincs

A beoltottság  ugyan nem mentesíti a beutazót a PCR tesztkötelezettség alól, ugyanakkor nem szükséges karanténba mennie, amennyiben negatív PCT tesztet és oltási igazolványt is fel tud mutatni az országba érkezéskor.  

e. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A belépéskor  10 napos hatósági karanténkötezettség van érvényben az oltatlanokra,amennyiben nem kívánják felvenni az oltász az érkezésükkor.  

f. Karanténkötelezettség: Van.

Fentebb részletezettek szerint határátlépéskor, ha az utazónak nincs oltási igazolványa és  nem kíván oltakozni.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos infó: Lilongwe Nemzetközi Repülőtér (+265 1 700 899

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

PCR teszt az országban: 

https://malawi.un.org/en/167976-covid-19-testing-sites-malawi-28th-dec-2021

Egészségügyi ellátás külföldön: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

A Malawiból kiutazóknak május 1. napjától már nem kell rendelkezniük  érvényes úgynevezett „Utazási igazolással” amely igazolja, hogy az utazó távozáskor rendelkezik 72 órán belüli, állam által kijelölt laboratóriumban elvégzett negatív COVID-19 teszttel. Ehelyett a PCR kötelezettség tekintetében a célország beutazási szabályai az irányadóak. 

https://login.panabios.org/cas/login?service=https%3A%2F%2Ftrustedtravel.panabios.org%2Faccounts%2Flogin%2F%3Fnext%3D%252F

Amennyiben nincs meg a kiutazni szándékozónak,  a helyszínen kerülhet sor a tesztre, saját költségre és az utazás időpontja is eltolódhat miatta.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a xEFPFqzQYyyMRcZMSg6YND0m1a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ywLkkndzaJVnpVye9zGNZRM3Dka29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A maszkviselés minden nyilvános helyen kötelező., akárcsak a kézfertőtlenítés és a távolságtartás a szolgáltatások túlnyomó többsége, így bankok, üzletek, éttermek nyitva vannak a szükséges szabályok betartása mellett. 

COVID-19 tájékoztató honlap: http://covid19.health.gov.mw

COVID forródrót: Airtel 54747, *919#321

További információ található a Malawira érvényes koronavírussal kapcsolatos korlátozásokról a https://infopages.traveldoc.aero/information/coronavirus linken.

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Malawi biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik.

Utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális biztonsági helyzetről. A 2017. év utolsó hónapjaiban erőszakos megmozdulásokra került sor Mulanje hegység térségben (Thyolo, Chiradzulu, Phalombe körzetek) valamint Blantyre város külső részein. Tartózkodásuk alatt kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, politikai gyűlések színhelyeit.

A Malawiba tett utazások többsége problémamentes, azonban lopások, utcai rablások gyakran előfordulnak, főleg a buszállomások környékén, Lilongwe-ben és Blantyre-ben.

Az útlevelet lehetőség szerint hagyjuk biztonságos helyen (a szálláson széfben), és csak fénymásolatot tartsunk magunknál. Amennyiben az úti okmányunkat eltulajdonítják, azonnal jelentsük a rendőrségen.

A vezetés több szempontból is veszélyes lehet, ezért az alapvető biztonsági szabályok betartásán kívül fokozott elővigyázatosság szükséges. Az ablakokat tartsuk felhúzva, az ajtókat belülről zárva. Gyakori a személygépkocsik rablása, elsősorban 4x4 autókra vadásznak, ezért figyeljünk az ebből a célból elhelyezett úttorlaszokra, valamint ne vegyünk fel stopposokat az autónkba.

A kábítószer birtoklásást és kereskedelmét szigorúan büntetik.

A csiszolatlan drágakövek vásárlása törvényellenes. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:  

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Malawiba való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Malawiba. Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot a beutazó magyar állampolgároknak előzetesen kell felvenniük a Malawi Köztársaság belgiumi vagy németországi nagykövetségén. Esetlegesen a Dél-afrikai Köztársaságból továbbutazni kívánó magyar állampolgárok felvehetik vízumukat Malawi sandtoni konzulátusán is. Vízumbeszerzés előtt feltétlenül érdeklődjenek Malawi vízumkiadásra jogosult külképviseletein.

1. Malawi Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Avenue Herrmann-Debroux, 46 B-1160 Brüsszel, Belgium
Tel: +32 (0)2.231.09.80 
Fax: +32 (0)2.231.10.66.

2. Malawi Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Westfälische Strasse 86, 10709 Berlin, Németország
Tel: +49 308431540
Fax: +49 3084315430
E-Mail: MuhsfJTjn4TmNWbWFsYXdpYmVybGluQGFvbC5jb20=

3. Malawi Köztársaság Konzulátusa
Cím: 4 Dodge Road, Woodmead Sandton, Dél-afrikai Köztársaság
Tel: +27 11 234 6424
Fax: +27 11 803 4919
Email: uVUbrUqIAOHoH6Z2DzYMaGlnaGNvbW1hbGFpQHRlbGtvbXNhLm5ldA==

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven. 

További hasznos források:

További hasznos információ az országról

Pénznem: Malawian kwacha = 100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz (R) kötött. A hitelkártyákat csak kevés helyen fogadják el Malawiban. Ajánlott a ki- és belépéskor bevallani a birtokolt valutát. Az ország elhagyásakor átkutatással is vizsgálják a kivitt valutamennyiséget. A kiutazók maximum 3000 malawi kwacha-t vihetnek magukkal.

Közlekedés: Kerüljük az éjszakai vezetést. Kátyúk, az utakon szabadon hagyott állatok, valamint kivilágítatlanul közlekedő járművek mind komoly baleseti kockázatot jelentenek.

Időjárás: A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg 

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Egész évben maláriaveszéllyel lehet számolni, emellett gyakori a veszettség, és időnként felüti fejét a kolerajárvány is, különösen az esős évszakban (decembertől márciusig).

A bilharzia sok élővízben, tóban és folyóban jelen van. A Kasungu Nemzeti Parkban a cecelégy által terjesztett álomkór jelent veszélyt. A gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén gyakoriak. Csak palackozott vagy forralt vizet fogyasszon, és kerülje a jeges, jégkockával készített italokat.

A felnőtt lakosság mintegy 9,2% HIV/AIDS fertőzött. A homoszexualitás illegális Malawiban.

Utazás előtt kérje szakértő tanácsát a szükséges oltásokat illetően is. További információért keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont honlapján található adatbázist, ahol országokra bontva kereshet a listából: 

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: Július 6. - Malawi függetlenségének a napja.

Elektromosság: 240 V, 50 Hz

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +265
Rendőrség: 997, 990
Mentők: 998
Tűzoltók: 999

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.