Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.01.17. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Maliban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Legközelebbi magyar nagykövetség Algériában található. Szükség esetén – bamakoi tiszteletbeli konzulunk mellett – a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához is fordulhatnak. Kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy az adott képviselet halaszthatatlan utazásuk ideje alatt működik-e: 

Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei Maliban >> 

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja a magyar állampolgároknak a Maliba történő beutazást. Az ország az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület - I. kategória.

Az ország északi régiójában 2012-ben fegyveres konfliktusra, majd államcsínyre került sor. Egy évvel később, francia irányítású nemzetközi katonai beavatkozás segítségével sikerült ugyan a demokratikus államrend helyreállítása, ugyanakkor 2013 óta gyakorlatilag folyamatos jelleggel az ország kormánya szükségállapotot hirdetett. Maliban jelenleg az ENSZ MINUSMA missziójának közel 11 ezer katonája mellett az a  EUCAP Sahel Mali és az EUTM békefenntartói is jelen vannak. Az ország északi régiójában továbbra is gyakoriak fegyveres összecsapások, aknatámadások az ENSZ-katonák és az Al-Qaida dzsihadista szervezet maghreb csoportja, az AQMI terroristái között.

Az AQMI mellett egyéb szélsőséges vallási-politikai mozgalmak jelenléte (pl. Iszlám Állam, Nyugat-afrikai Dzsihád és Egység Mozgalom-MUJAO,  Ansare Dine, Macina Felszabadítási Front- FLM, stb.) is komoly veszélyt jelent, a katonai akciók célpontjai döntően a kormányerők és a nemzetközi missziók. Mali egész területén bármikor, bárhol előfordulhatnak terror- vagy erőszakcselekmények, váratlan események.

Az országban kialakult biztonsági helyzet – a jelentős rendészeti és katonai jelenlét ellenére – továbbra is törékeny, de lassan javuló tendenciát mutat. A terrorveszély, esetleges merényletek valószínűsége a külföldiek által látogatott létesítményekben, hotelekben, éttermekben, rendezvényeken magas szintű. Az esetleges terrorcselekmények, emberrablások, túszejtések a fővárosban sem zárhatók ki, ugyanakkor kifejezetten tilos az ország északi területeinek, ideértve Timbuktu, Gao, Kidal, Koulikoro (Mourdiah várostól északra), Segou (Niono várostól északra), Mopti megyék látogatása. A terrorveszély fokozott a mauritániai, algériai és a nigeri határ közelében is, ahol gyakorlatilag sem határvédelem, sem rendfenntartói jelenlét nincs. Közúton a Diéma-Koulikoro-Ségou-Koutiala vonaltól északra kizárólag konvojban, fegyveres kísérettel lehet közlekedni. A Burkina Faso-i határ közúton történő megközelítése szigorúan tilos.

Az ajánlásunk ellenére az országban tartózkodó honfitársainktól azt kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot ott tartózkodásuk idején, kerüljék a tömegdemonstrációkat, a különféle fesztiválokat, a katonai bázisok környékét, a rendvédelmi szervek által megszállt helyszíneket, a katonai műveleti területeket. A szükségállapot miatt sötétedés után nem tanácsos semmiféle közlekedés. Viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletben a vallási előírásokat, a helyi szokásokat és hagyományokat. 

A Mali hatóságok két helyi segélyhívó telefonszámot működtetnek az ország egész területén: 8000 1115 és 2023 9511.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:  

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges. A vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult római külképviseleten

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kikérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol a szükséges oltásokat jellemzően meg is kaphatják. A helyi egészségügyi intézmények igénybevétele vidéken nehézségekbe ütközhet, az ellátás színvonala változó. A fővárosban élő külföldiek a Polyclinique Internationale Bamako (Polyclinc Guindo, tel: +223 20 22 22  07) vagy a Hopital Gabriel Touré (tel.: +223 2022 27 12) szolgáltatásait  veszik igénybe.

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján! 

Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.