Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Maliban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Legközelebbi magyar nagykövetség Algériában található. Szükség esetén – bamakoi tiszteletbeli konzulunk mellett – a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához is fordulhatnak. Kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy az adott képviselet halaszthatatlan utazásuk ideje alatt működik-e: 

Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei Maliban >> 

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Mali biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Minden, az országba beutazó 5 évnél idősebb személy részére kötelező a 72 óránál nem régebbi, angol vagy francia nyelven kiállított PCR teszt bemutatása, vagy a repülőtéren történő tesztelés. A teljes oltottságot igazoló oltási igazolvány mentesít a teszt bemutatása alól. Az elfogadott vakcinákra, harmadik oltásra, betegségen átesettség igazolásának elfogadására vonatkozóan a hatályos rendelkezések nem tartalmaznak információkat.

b. Kell-e teszt? Igen.

Az országba beutazó minden 5 évnél idősebb személy részére kötelező a 72 óránál nem régebbi, angol vagy francia nyelven kiállított PCR teszt bemutatása, vagy a repülőtéren történő tesztelés. A teljes oltottságot igazoló oltási igazolvány a PCR teszt alól mentesít. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden Maliba érkező utasnak a beutazást megelőzően egészségügyi nyilatkozatot szükséges kitöltenie, amely a következő linkről tölthető le: http://www.anac-mali.org./phocadownload/FICHE.SURV.COVID19.pdf 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. 

Az országba történő belépéskor a teljes oltottságot igazoló oltási igazolvánnyal rendelkező személyek mentesülnek a PCR teszt bemutatása alól. Magyarország és Mali között jelenleg nincs hatályban covid-oltást igazoló igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodás, így a magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványok Maliban hivatalosan semmilyen kedvezményre nem jogosítanak.  

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az országba belépéskor minden 5 évnél idősebb oltatlan, vagy nem teljes oltással rendelkező személy köteles 72 óránál nem régebbi, angol vagy francia nyelven kiállított PCR tesztet bemutatni, vagy a tesztet a repülőtéren elvégezni. Az elfogadott vakcinákra, harmadik oltásra, betegségen átesettség igazolásának elfogadására vonatkozóan a hatályos rendelkezések nem tartalmaznak információkat.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

A fenti beutazási szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani, nincs erre a kategóriára vonatkozó általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, így utazást megelőzően javasoljuk, hogy érdeklődjenek az adott légitársaságnál az előírt rendelkezésekről, szabályokról, speciális kritériumokról. Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy papír alapon is tartsák maguknál az utazáshoz szükséges dokumentumokat, a teszteredményeket!

j. Egyéb hasznos információ:

Utazás

Segélyhívó telefonszám az ország egész területén: 8000 1115 és 2023 9511.

Rendőrség (Központi igazgatóság)

  • Sürgősségi telefonszám: 80 331
  • Telefonszámok: +223 20 22 52 27 / +223 20 22 52 28 / +223 20 22 44 05

Francia működtetésű egészségügyi szolgálat központja Bamakóban

  • Telefonszám: +223 20 22 50 72
  • Ügyeleti mobil telefon: +223 76 35 03 89

Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat: Institut National de Santé Publique 

Tiszteletbeli konzul: Dr. Sidibe Mamadou 

2) Kiutazás az országból:

A 72 óránál hosszabb tartózkodás esetén az ország elhagyásakor szükség van 72 óránál nem régebbi PCR teszt hatóságok részére történő bemutatására. A teljes oltottságot igazoló oltási igazolvány mentesít a teszt bemutatása alól abban az esetben, ha a célországba történő belépéshez az ott érvényben lévő szabályok szerint nem szükséges PCR teszt.  

3) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a nyDMnyAgEgbm2YDa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a hPhEdlBjIxue6k3jj22a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4) Helyi járványügyi szabályok

Korlátozó intézkedések nincsenek  érvényben. A nyilvános, zárt helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön nem kötelező, de ajánlott az egészségügyi maszk viselése.

A járványhelyzettel kapcsolatos információk, segélyhívó szám az Institut National de Santé Publique (Országos Közegészségügyi Intézet) honlapján érhetők el: https://insp.ml/ 

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja a magyar állampolgároknak a Maliba történő beutazást. Az ország az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület - I. kategória.

Az ország északi régiójában 2012-ben fegyveres konfliktusra, majd államcsínyre került sor. Egy évvel később, francia irányítású nemzetközi katonai beavatkozás segítségével sikerült ugyan a demokratikus államrend helyreállítása, ugyanakkor 2013 óta gyakorlatilag folyamatos jelleggel az ország kormánya szükségállapotot hirdetett, 2020. augusztus 19-én újabb katonai puccsra került sor. Ezt követően 2021 május 24-én újra lépett a katonai vezetés: Assimi Goita ezredes, az átmeneti államfő helyettese május 25-én a délutáni órákban bejelentette – a május 24-én az esti órákban fegyveres kísérettel Kati támaszpontjára szállított - Bah N'Daw átmeneti államfő és Moctar Ouane miniszterelnök „távozását” (eltávolítását) a hatalomból.

Az országot és a régiót egyaránt mély gazdasági válság és totális anarchia jellemzi. Maliban jelenleg az ENSZ MINUSMA missziójának közel 11 ezer katonája mellett az a  EUCAP Sahel Mali és az EUTM békefenntartói is jelen vannak. Az ország északi régiójában továbbra is gyakoriak fegyveres összecsapások, aknatámadások az ENSZ-katonák és az Al-Qaida dzsihadista szervezet Maghreb csoportja, az AQMI terroristái között.

Az AQMI mellett egyéb szélsőséges vallási-politikai mozgalmak jelenléte (pl. Iszlám Állam, Nyugat-afrikai Dzsihád és Egység Mozgalom-MUJAO,  Ansare Dine, Macina Felszabadítási Front- FLM, stb.) is komoly veszélyt jelent, a katonai akciók célpontjai döntően a kormányerők és a nemzetközi missziók. Mali egész területén bármikor, bárhol előfordulhatnak terror- vagy erőszakcselekmények, váratlan események.

Az országban kialakult biztonsági helyzet – a jelentős rendészeti és katonai jelenlét ellenére – továbbra is törékeny. Nigéria, Burkina Faso és Mali határrégiója, auz un. hármas-határ a dzsihad műveleti tevékenységének egyik központi terepe, Mali tekintve a szélsőséges csoportok műveleti aktivitásának intenzitása az ország egész területére kiterjedően jelententősen növelkedett. Az újabb, 2021 májusában lezajlott katonai hatalomátvéátelt követően Mali átmeneti államfője Assimi Goita ezredes – mellette katonai dominanciájú kormányzat műkködik. Az új vezetés erőteljes módon az orosz reláció felé orientálódott, a francia-ellennes érzelmeket csúcsra járatták. Mali és Franciaorszűg a Nyugat kapcsolatai mélypontra zuhantak – különösen azt követően, hogy orosz tanácsadók lés a Wagner csoport állománya jelent meg az országban. Ezzel párhuzamosan fokozatosan, majd gyors ütemben 2022 januárjára a Barkhane és a Takuba erők jelenlétét az országban ellehetetlenítették, a francia egységeket és a Takuba erőit távozásra szólították fel. Kérdésessé vált egyúttal az EBSZ erők, a MINUSMA jövője, az EUTM kiképzési missziójának tevékenységét felfüggesztették.

Mali 2022. január 09-től a CEDEAO (nyugat-afrikai államok regionális szervezete) drasztikus szankciói alatt áll – háttérben a 2021 februárjára tervezett választások, az alkotmányos rendhez visszatérés ignorálása, egyúttal öt évre kiterjedő átmeneti időszak meghatározása (ezt időközben a katonai vezetés 24 hónapra csökkentené), az Afrikai Unió részéről ugyancsak szankciókat tartanak érvényben.

A mali fegyveres erőket (FAMA) és a Wagner csoport állományát civilek elleni atrocitásoksak vádolják.

Mindemellett az országban gyakoriak az etnikai jellegű összecsapások. A hármas-határ folyamatos terrorellenes műveletek terepe.A Maliban tartózkodó külföldiek körében fokozott elővigyázatosság szükséges, bármikor terrorcselekmények célpontjaivá válhatnak. A terrorveszély, esetleges merényletek valószínűsége a külföldiek által látogatott létesítményekben, szállodákban, éttermekben, rendezvényeken magas szintű. 

Az ország szinte egésze vörös zóna, a narancs besorolásként jelzett területre sem javasolt a beutazás (kivéve extrém sürgős eseteket). A narancs besorolással jelzett területeken további negatív irányban változott a biztonsági helyzet. Bamakóban és körzetében a nyugati állampolgárok veszélyeztetettsége eddig is kiemelt kockázatként jelentkezett. Ez a helyzet tovább romlott az Iszlám Állam a Nagy-Szaharában első embere, Walid al-Sahraoui és gyakorlatilag egész vezérkarának a francia Sabre különleges egységek műveletei során végrehajtott célzott likvidálását követően. A degradálódás folyamatossá vált a Barkhane és Takuba állomány kivonásának, francia támaszpontok felszámolásának hatására (a hármas-határ térségében, az északi régióban, a középső régió egészében a biztonsági helyzet romlott – a katonai vezetés ennek ellenére folyamatosan sikereket kommunikál).

A nyugati érdekeltségek, állampolgárok elleni terrorműveletek, erőszakcselekmények az ország most már inkább igen mély narancsszínben játszó zónájában is bármikor bekövetkezhetnek.

Kiemelt kockázati tényezőként jelentkeznek a rendszerint nyugati állampolgárok ellen végrehajtott emberrablási műveletek. 

Az ország területén az al-Kaida hátterű, Iszlám és Muzulmánok Védelmezői ernyőszervezetbe tömörült katibák és az Iszlám Állam a Nagy-Szaharában egyaránt aktív.

A terrorveszély fokozott a mauritániai, algériai, elefántcsontparti és a nigeri határ közelében is, ahol gyakorlatilag sem határvédelem, sem rendfenntartói jelenlét nincs. Közúton a Diéma-Koulikoro-Ségou-Koutiala vonaltól északra kizárólag konvojban, fegyveres kísérettel lehet közlekedni. A Burkina Faso-i határ közúton történő megközelítése szigorúan tilos. Érzékelhető, hiogy a térségben aktív szélsőséges formációk egyúttal a műveleti terület bővítésére törekednek Nyugat-Afrika felé.

Az ajánlásunk ellenére az országban tartózkodó honfitársainktól azt kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot ott tartózkodásuk idején, kerüljék a tömegdemonstrációkat, a különféle fesztiválokat, a katonai bázisok környékét, a rendvédelmi szervek által megszállt helyszíneket, a katonai műveleti területeket (ez gyakorlatilag szinte az egész országra kiterjed). A szükségállapot miatt sötétedés után nem tanácsos semmiféle közlekedés. Viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletben a vallási előírásokat, a helyi szokásokat és hagyományokat.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:  

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges. A vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult római külképviseleten

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról:

Bűnözés:

A rendfenntartó erők jelenlétének hiányának következtében Mali középső és északi területén, a hármas-határ térségében a bűncselekmények száma jelentősen megnövekedett, a vagyont és embereket érő támadások rendkívül gyakoriak, így a biztonsági szempontból fokozottan érintett, a térképen piros színnel jelölt területekre történő beutazás és jelenlét erőteljesen nem ajánlott.

Emberrablás:

Maliban az emberrablás veszélye különösen az ország középső és északi területén kiemelkedően magas. A térképen narancssárga színnel jelölt területekre történő beutazás kizárólag konvoj kíséretében történhet. Ajánlatos a repülő igénybevételével történő utazás, valamint a biztonsági szempontból megfelelő szálláshely kiválasztása.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kikérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol a szükséges oltásokat jellemzően meg is kaphatják. A helyi egészségügyi intézmények igénybevétele vidéken nehézségekbe ütközhet, az ellátás színvonala változó. A fővárosban élő külföldiek a Polyclinique Internationale Bamako (Polyclinc Guindo, tel: +223 20 22 22  07) vagy a Hopital Gabriel Touré (tel.: +223 2022 27 12) szolgáltatásait  veszik igénybe.

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján! 

Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.

Tiszteletbeli konzul: Dr. Sidibe Mamadou