Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: 
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Rabat

Aktuális:

2021. 10. 22.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) Magyarország nem javasolja az utazást Marokkóba a világjárvány miatt! 

2021. június 10-től a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, a magyar védettségi igazolvány elfogadásra kerül Marokkóban is.

Azonban a beutazás során lényeges, hogy az utazó melyik országból lép Marokkó területére, mivel a marokkói hatóságok a fertőzöttségi mutatók alapján két kategóriát hoztak létre és a belépési feltételek annak függvényében változnak, hogy melyik kategóriában van az indulási ország. Lényeges, hogy átszállás esetén a tranzitország lesz az indulási ország. 

Magyarország jelenleg a könnyített beutazást lehetővé tévő „A” kategóriában van, azonban közvetlen légijárat jelenleg nincs Marokkóba és több fontos tranzitország (pl. Franciaország, Spanyolország, Portugália) a „B” kategóriában található.

Az egyes kategóriák esetében alkalmazott részletes feltételeket az alábbiakban ismertetjük.

a. Be lehet-e utazni az országba?  Igen

A marokkói hatóságok létrehoztak két kategóriát, amelyekbe a fertőzöttségi mutatók szerint csoportosítják az országokat. A „B” kategóriában felsorolják azon országokat, amelyeket nem érintik a könnyítések, míg az összes többi ország az „A” kategóriába tartozik. Magyarország az „A” kategóriába tartozik, azonban közvetlen légijárat jelenleg nincs Magyarországról Marokkóba és a tranzitországok között pedig több is a „B” kategóriában található (pl.: Franciaország, Spanyolország és Portugália), a teljes lista itt érhető el:  https://visitmorocco.com/sites/default/files/liste-b.pdf  Az „A” kategóriába tartozó országból érkező utasok védettségi igazolás VAGY QR kóddal ellátott negatív PCR teszt birtokában léphetnek Marokkóba, míg a „B” kategória tartozó országokból védettségi teszt ÉS QR kóddal ellátott negatív PCR teszt szükséges, ezek hiányában karantén kerül előírásra (lásd e pont). 

Kategóriától függetlenül, a belépéskor a marokkói hatóságok kérik a marokkói tartózkodási hely igazolását (pl. szállásfoglalás, tartózkodási engedély vagy egyéb erre alkalmas irat). 

A marokkói hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolást és az Uniós Covid igazolványt is, azonban a második oltástól számítva két hétnek kell eltelnie. 11 év alatti gyermekek mentesülnek a szabályozás alól. 

b. Kell-e teszt? Igen/Nem.

Az „A” kategóriába tartozó országokból induló utazók számára nem szükséges teszt a belépéshez, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolással és a második oltásuktól számítva legalább 2 hét eltelt. Akik nem felelnek meg ezen feltételnek, egy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi QR kóddal ellátott negatív PCR teszttel léphetnek Marokkó területére, a 11 év alatti gyerekek mentesülnek a teszt alól. A „B” kategóriából tartozó országokból az alábbi feltételekkel lehet beutazni:

  • Teljes átoltottság (utolsó oltástól 2 hétnek kell eltelni) ÉS QR kóddal ellátott negatív PCR teszt (48 óra a mintavétel és a belépés között).
  • Amennyiben nincs teljes átoltottság, akkor QR kóddal ellátott PCR teszt (48 óra a mintavétel és a belépés között) és kötelező 10 napos hatósági karantén saját költségre (9. napon újabb kötelező PCR teszt). A belépéskor igazolni kell, hogy az utazó kifizette a szállásköltséget az egyik marokkói hatóság által, a hatóság karantén letöltésére kijelölt szállodában. A marokkói állampolgárok, illetve a marokkói tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára 5 napos önkéntes otthoni karantén kerül előírásra, ezzel kapcsolatban egy nyilatkozatot kell tenni.

A fentiek mellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tranzitországok és a légitársaságok többsége negatív PCR teszt meglétét írja elő. Ennek megfelelően minden Marokkóba utazónak javasoljuk, hogy egy olyan QR kóddal ellátott negatív PCR teszttel induljon útnak, amely a tervezett marokkói belépés előtt 48 órával készült és felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben valaki „B” kategóriába tartozó országban tranzitál és nincs átoltva, akkor kötelező karantén kerülhet előírásra. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A marokkói hatóságok az alábbi egészségügyi formanyomtatvány kitöltését kérik a belépéséhez (francia, angol vagy arab nyelven elérhető):

http://www.onda.ma/en/I-am-passenger/Traveller-Guide/Public-health-passenger-form

A fenti formanyomtatvány az országba belépéshez kell, de Magyarországon már a gépre történő utasfelvételkor kérik, így javasoljuk az utazás előtti kitöltést.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

A magyar védettségi igazolások elfogadásra kerülnek a használt vakcina típusától függetlenül és az Uniós Covid igazolvány is elfogadásra kerül. Azonban ezek birtokában is csak akkor lehet  korlátozásmentesen belépni, ha az egyéb feltételek fennállnak („A” kategóriába tartozó  országból érkezik az utazó és a második oltásától két hét eltelt).  Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben „B” kategóriába tartozó országban tranzitál, akkor változnak a feltételek (lásd b. pont).  

e. Karanténkötelezettség: 

Az „A” kategóriába tartozó országokból induló utazók számára nincs karanténkötelezettség előírva. A  „B” kategóriába tartozó országokból indulók számára karanténkötelezettség kerülhet előírásra, amennyiben valaki nincs átoltva, illetve a második oltás 2 héten belül történt A marokkói tartózkodási engedéllyel rendelkezők 5 napos önkéntes, az egyéb személyek 10 napos hatósági karanténra számíthatnak (részletesen lásd b. pont). 

f. Üzleti célú beutazás:

Ugyanazok a korlátozások vonatkoznak a beutazásra.

g. Tranzitálási szabályok:

Erre vonatkozóan nincs külön előírás.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: A felsoroltakon kívül egyéb kivételről nincs információ.

i. Egyéb hasznos infó:

Az ONDA (marokkói repülőtéri nemzeti hatóság) honlapja (angol és francia nyelven):

https://www.onda.ma/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Magyar állampolgárok adminisztratív korlátozás nélkül elhagyhatják Marokkót, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tranzitországok és a légitársaságok többsége negatív PCR teszt meglétét írja elő. Mindenkinek javasoljuk, hogy az utazás előtt tájékozódjon a célország és a tranzitország belépési feltételeivel kapcsolatban. 

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vmuJiwZGgCut2mla29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a sjAGTq4kTYZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok

Marokkóban egészségügyi szükségállapot van érvényben, amelyet havonta hosszabbítanak, illetve egyéb korlátozó intézkedések (pl. éjszakai kijárási tilalom) kerültek bevezetésre, amelyeket kéthetente felülvizsgálnak és megerősítenek. A szükségállapot különböző szintű korlátozásokat jelent az ország egyes részein és a hatóságok folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek arról, hogy egyes területek melyik övezethez tartozzanak, amely bármikor változhat. Az országon belüli közlekedés (vasút, busz, taxi) működik a kijárási tilalom által nem érintett területen és időszakban. Kötelező maszk viselete közterületen. 

2021. október 1-től az alábbi főbb korlátozások vannak érvényben: 

  • teljes éjszakai kijárási tilalom este 23 óra és reggel 5 óra között;
  • vendéglátóhelyek/boltok bezárása este 23 órakor;
  • szállodák és turisztikai intézmények legfeljebb a kapacitásuk 75%-áig működhetnek;
  • Casablanca, Marrakech és Agadir városok esetében a ki és beutazás tiltása. Ez alól csak néhány jól meghatározott indok ad felmentést, viszont a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre nem vonatkozik ez a tilalom.

A marokkói kormány döntése értelmében 2021. október 21-től kötelező a vakcinaigazolványok bemutatása a városok közötti magáncélú/egyéni és tömegközlekedésen, a szállodákban, az éttermekben, a bárokban, a turisztikai központokban, a zárt közterületeken, a kereskedelmi egységekben, a fürdőkben és a sportközpontokban.

További elérhetőségek és tájékoztatás a marokkói vírushelyzetről:

Az Egészségügyi Minisztérium létrehozott az oldalán egy tájékoztató felületet a vírussal kapcsolatban, amely itt érhető el (francia nyelven): 

http://www.covidmaroc.ma/pages/Accueilfr.aspx

Az illetékes egészségügyi hatóság állandó, hivatalos tájékoztatása: 

(+212) 801 004 747-es  telefonszámon elérhető (francia nyelven). 

Amennyiben Marokkóban tartózkodik és konzuli segítségre van szüksége, kérjük írja meg nevét, útlevélszámát, tartózkodási helyét és telefonszámát a hnXcyKr8NzwcZWrZY29uc3VsYXRlLnJiYUBtZmEuZ292Lmh1 címre. A konzulátus munkaidőben a +212 5 3775 7503-as telefonszámon érhető el, munkaidőn kívül a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ hívható a +36 80 36 80 36-os telefonszámon. 

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Marokkó biztonsági, politikai és gazdasági, pénzügyi szempontból stabil ország azonban a térség legnyitottabb országaként célpontja lehet terrorista merényleteknek. A 2011-ben elkövetett marrakechi támadásban 17-en vesztették életüket, 2018-ban pedig két európai turistát gyilkoltak meg az Atlasz hegységben, amellyel kapcsolatban a marokkói hatóságok jelezték, hogy a a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek terrorista csoporthoz tartoznak. A hatóságok minden erőfeszítést megtesznek a veszély csökkentése érdekében, egyúttal  igen jól felkészültek és minden olyan biztonsági eszközzel felszereltek, amelyek egy terrorcselekmény hatékony elhárítására és kezelésére szükségesek. 

A 2015. november 13-i éjszakai párizsi terrortámadásokat követően Marokkó néhány órán belül a legmagasabb szintre emelte az ország biztonsági fenyegetettségének szintjét („niveau d’alerte”). Az általános biztonsági készenléti intézkedések azóta is érvényben vannak, az elmúlt időszak terrortámadásai miatt továbbra is a legmagasabb szintű az ország biztonsági fenyegetettsége.  A marokkói repülőjáratok zavartalanul közlekednek, ugyanakkor az utasoknak megnövekedett átvilágítási és várakozási idővel kell számolniuk. A repülőtérre ajánlatos az utazást megelőzően legalább 2 órával kiérkezni.

Nyugat-Szahara hovatartozása továbbra is érzékeny nemzetközi kérdés, Marokkó számára pedig nemzeti ügy. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk tehát, hogy e kérdésben tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, valamint kerüljék a félreérthető térképek és jelképek használatát. A marokkói fennhatóság alatt álló nyugat-szaharai terület (a Tarfaya-tól és Mahbes-től délre fekvő országrész) speciális, katonai és ENSZ-ellenőrzés alatt áll, amelynek Algériával és Mauritániával határos keleti, homoksivatagos turisztikai szempontból érdektelen részeire a beutazás nem ajánlott.

Marokkó nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont, a magyar turisták szempontjából biztonságos országnak tekinthető. Az idegenforgalmi szektor elsődleges gazdasági jelentősége miatt a marokkói hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a külföldi turisták biztonságára, elhelyezésük, pihenésük és szórakozásuk feltételeire. 

Bűnözés

A közbiztonság általánosan jó, a Marokkóban tartózkodó magyar állampolgároknak ugyanakkor javasolt a fokozott óvatosság. Az idegenforgalmi központokban, közlekedési csomópontokban és a nagyvárosok főútvonalain a rendőri szervek jelenléte szembeötlő. A zsebtolvajlás a jellemző elkövetési forma a zsúfoltabb helyeken (piactéren, vásárokban, kikötőkben, esetleg vonaton), míg ritkábban a rablás (erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával elkövetett lopás) a kevésbé frekventált helyeken. Útlevél (biztosítástól függően más érték) ellopása esetén mindenféleképpen kérjünk az eset rendőrségi bejelentéséről jegyzőkönyvet. A nagyobb idegenforgalmi központokban, óvárosokban és bazárokban (különösen a fes-i és a marrakesh-i medinában (bazárban) a turistát gyakran megszólítják és idegenvezetői vagy más szolgáltatásokat (pl. henna-festés), illetve árukat (márkásnak tűnő órák, szuvenírek, ékszerek) kínálnak, ami a vásárló becsapásával végződhet. Ennek (és a fes-i bazárban az eltévedés) megelőzésére célszerű hivatalos (a marokkói turisztikai hivatal alkalmazottjának) idegenvezető szolgáltatásait igénybe venni, az egyéb ajánlattevőket pedig figyelmen kívül hagyni.

Figyelem! Felhívjuk az országba utazó turisták figyelmét, hogy 2016 elején több külföldiek ellen elkövetett, eseti jellegű fegyveres támadás történt, így a zsúfolt köztereken (turisztikai látványosságok környékén, bazárokban) kiemelt óvatossággal, lehetőleg csoportosan tartózkodjanak. Az esti, éjszakai órákban pedig kerüljék a sikátoros belvárosi utcákat, bazárokat (medinákat).

Szintén javasoljuk, biztonsági szempontok miatt, hogy a városokon kívüli (Atlasz-hegység vagy sivatagi túrák) kirándulásokon, programokon, lehetőség szerint vegyék igénybe hivatalos, regisztrált idegenvezetők szolgáltatását vagy személyes helyi ismerős segítségét. 

Fontosabb telefonszámok:
Rendőrség: 19 (vagy 112 mobiltelefonról)
Mentők/Tűzoltók: 15
Csendőrség: 177

A helyi hatóságok az utóbbi években fokozott figyelmet szentelnek a kábítószer-termelés és kereskedelem visszaszorítására, melynek kapcsán a kábítószer-fogyasztásért és csempészésért kirótt börtönbüntetések is szigorodtak.

Vigyázni kell a titkosrendőrség akcióival, amikor is leplezett eladás keretében provokálják a külföldieket csekély mennyiségű adagot kínálva, majd ezt követően könyörtelenül lecsapnak a naiv vásárlóra.

A marokkói joggyakorlatban mindenféle kábítószer tekintetében a zéró tolerancia elve érvényesül. A helyi börtönviszonyok nem érik el az európai színvonalat és nincs jogi lehetőség arra, hogy a Marokkóban elítélt magyar állampolgárok Magyarországon töltsék le büntetésüket. A rabati magyar nagykövetségnek nincs módja a börtönökben fogvatartott állampolgáraink rendszeres látogatására, élelemmel való segítésére, ilyen esetben az otthoni családra hárul ennek a terhe is. A konzuli szolgálat ezt csak közvetítő szerep vállalásával tudja segíteni.

Figyelem! A kábítószerügyekben a marokkói bíróságok a törvény teljes szigorát alkalmazzák, perújrafelvételre, a kirótt börtönbüntetés hosszának csökkentésére csak ritka esetben van lehetőség. 

A személygépkocsival történő határátlépés során fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy illetéktelen személy ne férhessen az autóhoz (vagyis mindig zárjuk le az ajtókat!), és ne tudjon bárminemű kábítószert tartalmazó csomagot az alvázon, a csomagtartóban vagy az ülések alá elhelyezni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Megjegyzés: A Marokkóba érkező külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell a visszaútra szóló menetjeggyel és a marokkói tartózkodás idejére szükséges anyagi fedezettel, amelyet a marokkói hatóságok ellenőrizhetnek a repülőtereken.

A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet. 

Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállíttatni a marokkói határ átlépésekor. Az engedély 3 hónapig érvényes. Az engedély érvényességének lejártával a behozott autó importnak számít, így ekkor meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően előzetesen ajánlott biztosítást kötni. A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár a gépkocsi vagy a behozatali engedély hiányában csak a vám és adók előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. A vám és az adóterhek a gépkocsi új értékének 17-50%-t teszik ki.

Az országon történő átutazás esetén: Az 1600 km hosszú marokkói-algériai határon nincs átmenő forgalom. A határátkelőhelyek a két ország között megromlott viszony miatt 1994 óta zárva tartanak, a személyforgalom légi úton bonyolódik.

A nyugat-szaharai területen Mauritánia irányába történő áthaladáskor a marokkói hatóságoknak előzetesen megadott útvonalról nem szabad letérni. Közlekedési és közbiztonsági okokból kifejezetten a nappali utazás ajánlott. A lakott területektől távoli, kieső tengerparti helyeken való éjszakázást, kempingezést kerülni kell.

A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel. Ügyeljünk, hogy mindig legyen elegendő ivóvíz, élelmiszer és üzemanyag tartalékunk, javasolt továbbá a térségben lefedettséggel bíró műholdas telefonkészülék használata is. Figyelem: Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a mauritániai külképviseleteken kiállított nem biometrikus vízumok nem biztosítják a belépés lehetőségét az országba, így mindenképpen javasolt a biomterikus vízumok határátkelő pontokon vagy reptereken történő beszerzése (pl. a PK55 marokkói-mauritániai határátkelő vagy a nouakchott-i repülőtér). A határátkelőhely forgalmát az utóbbi időben többször akadályozzák tüntető fuvarozók, ilyenkor az útszakasz meghatározhatatlan ideig átjárhatatlan, így nem javasoljuk a közlekedést ezen az útszakaszon.

Kiskorúak beutazása: 

A marokkói hatóságok tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a marokkói belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok számára vízum beszerzése nem szükséges

A marokkói hatóságok tájékoztatása szerint a magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban. Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk felkeresni a Marokkói Királyság budapesti nagykövetségét, ahol pontos információkat kaphatnak a bejelentési kötelezettségekről és az ügyintézésről. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási engedély-kérelem benyújtásában a marokkói Bevándorlási Hivatal és a Marokkói Királyság budapesti külképviselete illetékes. 

1122 Budapest, Gaál József út 6. 
Tel : 00 (36) 1 391 4310 
Fax : 00 (36) 1 275 1437
E-mail: aZRsi9ZUNmcwkYkc2lmYW1hYnVkYXBAdC1vbmxpbmUuaHU=

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

FIGYELEM! Marokkóban a videórögzítő drónok behozatalát szigorú engedélyekhez kötik, amelyet turisták részére nem adnak meg a marokkói hatóságok. Felhívjuk figyelmüket, hogy a vámvizsgálat során a drónt elkobozhatják, a drónok szabályszerűtlen használata (pl. királyi rezidenciákról vagy hivatali épületekről készült felvételek, azok megközelítése) szintén elkobzást, illetve komoly büntetést von maga után, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja ezen tárgyak behozatalát. 

A Marokkói Királyság Vámigazgatóságának elérhetőségei:

Avenue Hassan II - Rabat
Tél. : +212 37 269000
Fax : +212 37 730863 / +212 37 730985 / +212 37 730986 / +212 37 26 92 36
www.douane.gov.ma

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:  Marokkói dirham (MAD)

Időjárás: Az óceáni partvidéken hűvös párás óceáni légáramlat a jellemző, amelynek nyáron kellemesen hűtő, télen a nyirkos hidegérzést fokozó hatása van. A Földközi-tenger mentén az éghajlat a spanyol és olasz partokéhoz hasonló. A belső, illetve déli területeken a nyár nagyon meleg és száraz, a tél enyhe, kivéve a Rif- és az Atlasz-hegység magasabb területeit, ahol télen hó és fagy van. Az utóbbi területeken kívül általában csak a jobb szállodákban van fűtés télen. A nyár száraz és meleg (sivatagi széljárás esetén a tengerparton is lehet 40 fokos meleg), a tél csapadékos. Nyáron a sivatagos, keleti, dél-keleti területeken homokvihar veszély áll fenn.

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Gépkocsival történő utazás esetében a Marokkóra is érvényesített nemzetközi kötelező biztosításon túl javasolt teljes körű biztosítást (casco) kötni az autóra.

Figyelem! A szigorú marokkói vámszabályok miatt, ajánljuk olyan biztosítás megkötését lehetőség szerint, amely a totálkár vagy lopás esetén az új érték 20-59%-ig terjedő és megfizetendő vámfizetési kötelezettségre is kiterjed.

Közlekedés: Műszakilag az országos főutak jó állapotban vannak, a városokban kevésbé, túlzsúfoltságuk és a közlekedők alacsony fegyelmezettsége, illetve az autópark átlagosan rossz műszaki színvonala miatt azonban nagy a balesetveszély, különösen a hegyekben, illetve éjjel és csapadékos időben. Nemzeti főútvonalak helyett, amennyiben lehetséges, javasoljuk az autópályák használatát, amelyek díja készpénzben fizetendő a szakaszonként felállított díjszedő kapuknál. A kapus rendszerben fizetős autópályák magas műszaki színvonalúak és biztonságosabbak. A nyugat-szaharai területen az óceánparti útszakasz kivételével egyik közút használata sem ajánlott.

Figyelem! Marokkó világviszonylatban az elsők között van az autóbalesetek gyakorisága és súlyossága tekintetében. A közúti közlekedés különös óvatosságot igényel, a muzulmánok böjti hónapja, a Ramadán idején, valamint a nyári hónapokban, amikor az Európában dolgozó marokkói vendégmunkások tömegesen térnek haza gépkocsival. Ritkán ugyan, de előfordul megtévesztés révén (pl. balesetet, műszaki hibát színlelve) végrehajtott útonállás, rablás.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése valamelyest eltér az Európában megszokottaktól, a munkanapok hétfőtől péntekig tartanak, a nyitva tartási idő azonban sok esetben csak iránymutató (a ramadán hónap alatt csak naponta pár óra). Az ügyintézés menetéről és a nyitva tartásról közvetlenül érdeklődjön az illetékes hivatalnál. A legtöbb hivatalban beszélnek franciául, viszont angolul csak nagyon kevesen, ezért amennyiben lehetséges, kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: Az iszlám hivatalos államvallás. Más muzulmán országokhoz hasonlóan nem muzulmán ember nem léphet be mecsetbe. Kivétel ez alól a casablancai II. Hasszán Nagymecset, melynek megtekintése megszabott időpontokban, belépődíj ellenében és helyi idegenvezetővel megengedett.

Marokkóban a különböző vallások békében élnek egymás mellett, a nagyvárosokban keresztény templomok és zsinagógák is működnek. A marokkói iszlám mérsékelt és nyitott természetű, a más vallásúak (pl. nyugati turisták) irányában toleráns, ugyanakkor nem ajánlott a provokatívnak tekinthető fellépés, magatartás: hiányos öltözet hölgyek esetében, feltűnő alkoholfogyasztás, a böjti hónap, a Ramadán idején (2022-ben április elejétől május elejéig) az utcán történő étel- vagy italfogyasztás. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A WHO ajánlásai alapján Marokkóban külön oltási kötelezettség nincs, mert az európaitól nagyban eltérő fertőzési veszély nem áll fenn. Javasoljuk, hogy az országba érkező magyar állampolgárok fokozottan figyeljenek a betegségek megelőzésére (higiéniás szabályok betartása, nagyobb tömegek elkerülése). Különösen tartsák be a higiéniás elővigyázatosságokat.

A Marokkóba látogató magyar állampolgárok a marokkói Egészségügyi Minisztérium arab és francia nyelvű honlapján szerezhetnek naprakész, részletes információkat. A honlap elérhetősége: https://www.sante.gov.ma/Pages/Accueil.aspx 

A közkórházakkal ellentétben a magánklinikák és magán orvosi rendelők többségének színvonala jó, a gyógyszerek és az orvosi ellátás költségei azonban magasak (egy orvosi konzultáció ára 15-25 EUR).

Az országban gyakorlatilag kapható minden Európában forgalmazott gyógyszer vagy azzal egyenértékű termék, speciális  kezelés, gyógyszerérzékenység esetén azonban érdemes a szükséges gyógyszereket magunkkal hozni (pl. láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer).

A közszolgálati (állami) mentőszolgálat (protection civile) elsősorban a nagyvárosokban és a jelentősebb országos főutakon működik elfogadható gyorsasággal (de orvos nélkül). Orvossal kiszálló mentőt csak a magán mentőszolgálatok működtetnek.

A magyar társadalombiztosítás Marokkóban nem érvényes, így még a sürgősségi ellátás költségeit is felszámolják. Ezért javasoljuk, hogy a tartózkodás idejére érvényes és az orvosi kezelés céljából való Magyarországra, vagy Európába szállítást, illetve a halott szállítást is lehetővé tevő biztosítással rendelkezzenek.

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos tudnivalók az „aktuális” rovatban találhatók.

Egyéb fontosabb elérhetőségek:

Rendőrség: 19 (vagy 112 mobiltelefonról)
Mentők/Tűzoltók: 15
Csendőrség: 177

Nagykövetség internetes oldala: https://rabat.mfa.gov.hu
A Nagykövetség Konzulátusának e-mail címe: UiyYNza3YI0Y29uc3VsYXRlLnJiYUBtZmEuZ292Lmh1

Mentők: 0537-20-20-20
Magán mentő szolgálat: 0537772309