Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Mauritániában semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével | Felügyelő külképviselet Marokkóban, Rabatban található

Aktuális:

2022. 05. 18.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást Mauritániába a világjárvány miatt! 

Mauritánia biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A belépési pontokon, az egészségügyi ellenőrzési eljárás során az összes személynek az alábbi intézkedéseket kell betartania:

  • Kötelező maszkviselés;
  • Kézfertőtlenítés (kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítő);
  • 1,5 méteres fizikai távolság tartása;
  • Lázmérés
  • Oltási igazolvány bemutatása, amelynek igazolnia kell a teljes védettséget (kétdózisú vakcina esetén a második oltástól számítva legalább két hétnek kell eltelnie). Az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott oltások kerülnek elismerésre: Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, Janssen (Johnson&Johnson), Sinopharm és Sinovac.
  • 12 év feletti személyek esetén az oltási igazolvány mellett egy 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatása szükséges. 12 év alatt nem szükséges oltási igazolvány/PCR teszt.

A karanténmentes beutazás szabályai:

Az előzőekben említett feltételeknek megfelelő utazók karanténmentesen utazhatnak Mauritániába.

Helyi járványügyi rendelkezések/információk: https://www.sante.gov.mr/?lang=fr

b. Kell-e teszt? Igen.

Minden esetben egy 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatása szükséges (9-11éves kor között pedig vagy oltási igazolvány vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt). 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Egészségügyi szűrés van a belépéskor és ki kell tölteni egy belépési formanyomtatványt.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

12 év felett kötelező az oltási igazolvány ÉS egy 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatása. 12 év alatti személyeknek nem kell oltási igazolványt/negatív PCR tesztet bemutatni.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Nem léphet be az országba az a külföldi személy, aki nem számít védettnek (lásd a. pont), és nem rendelkezik72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel.

f. Van-e karanténkötelezettség?

Amennyiben valakinél lázat mérnek a belépéskor egy PCR teszt kerül elvégzésére és annak eredményéig házi karanténba kerül. Negatív teszt estén 10 napos házi karantént javasolnak a hatóságok, pozitív teszt esetén pedig 10 napos hatósági karantén kerül előírásra. A 10 napot követően újabb PCR teszt kerül elvégzésre, és ha ez negatív, akkor véget ér a karantén.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: https://www.sante.gov.mr/?lang=fr 

g. Üzleti célú beutazás:

Nem rendelkeznek külön a hatóságok.

h. Tranzitálási szabályok:

Nem rendelkeznek külön a hatóságok.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A felsoroltakon kívül egyéb kivételről nincs információ.

j. Egyéb hasznos infó:

A nouakchott-i nemzetközi repülőtér honlapja (angol és francia nyelven):

https://www.aeroport-nouakchott.com/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Magyar állampolgárok elhagyhatják Mauritániát.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a muuppeowxjrZtAF2WTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a dPXx5jjcTma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok

A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat, illetve egyéb korlátozó intézkedéseket vezettek be és kötelező a maszk használata közterületen.

Az Egészségügyi Minisztérium rendszeresen közölt koronavírussal kapcsolatos jelentései itt érhetők el (francia nyelven): 

https://www.sante.gov.mr/?lang=fr

Koronavírussal kapcsolatban hívható zöld szám (csak Mauritánián belülről): 1155

Amennyiben Mauritániában tartózkodik és konzuli segítségre van szüksége, kérjük írja meg nevét, útlevélszámát, tartózkodási helyét és telefonszámát a egRKsTaaUpAIvw3mxYY29uc3VsYXRlLnJiYUBtZmEuZ292Lmh1 címre. A konzulátus munkaidőben a +212 5 3775 7503-as telefonszámon érhető el, munkaidőn kívül a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ hívható a +36 80 36 80 36-os telefonszámon. 

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek (I-es kategória) közé sorolja Mauritánia következő területeit:

  • keleti és északi tartományok,
  • a nyugati tartományok közül Dakhlet-Nouadhibou és Inchiri.

Azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Mali északi részét érintő krízis, a jelenleg is zajló francia katonai intervenció következtében az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Mauritániában is, a korábbinál is nagyobb a nyugati állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye. Felhívjuk a Mauritániába utazók figyelmét, hogy a térségben előfordulnak emberrablások és merényletek egyaránt, ezért kérjük, fokozott elővigyázatossággal legyenek az ország területén. Némely területeken - mint például a száhel-szaharai övezet- a sport- és kulturális rendezvények különös (sivatagi rally vagy zenei fesztiválok) veszélyforrást jelentenek az oda érkezők számára. A biztonsági faktor országon belül eltérő lehet. Bár Mauritánia megpróbál fellépni a terrorizmus, illetve az ahhoz köthető, nyugati állampolgárok elleni emberrablások ellen, ezek veszélye továbbra is rendkívül magas.

A legbiztonságosabb útvonalnak számító, a Marokkót a fővárossal (Nouakchott) összekötő, mindegy 500 km hosszú szakasz szintén veszélyes, hiába van jelentősebb katonai, rendőri jelenlét, illetve ellenőrzési pontok, a megfelelően informált, jó technikai felszereltséggel rendelkező terroristáknak nem jelent problémát a külföldiek közelébe férkőzni. Ezt egyes törzsi vezetők – megfelelő ellenszolgáltatásért – is képesek megszervezni számukra, illetve gyakran alkalmaznak helyi katonai, vagy rendőrségi álcát is.

A Nouadhibou-Akjoujt szakasz kimondottan nem javasolt, mivel az érinti az ország belső területeit, és letér a fent említett tengerparti főútvonalról. Az ország területén kizárólag a konvojban haladás lehet biztonságos, az éjszakai utazás mindenképpen elkerülendő. A fővárosban is történtek emberrablások. Minden külföldiek által látogatott hely fokozott terrorveszélyt jelent!

Az algériai, nyugat-szaharai és a mauritániai hármas határ térsége kifejezetten kockázatossá vált, ahol az AQIM jelentősen megvetette a lábát. A nyugat-szaharai-mauritán határ környékén különleges elővigyázatosság szükséges, kedvelt felvonulási terepe az AQIM-harcosoknak. Különösen nem javasolt területek Mauritániában: Guidimagha, Hodh El Charghi és Hodh El Gharbi régiók az ország délkeleti részén, Assaba régió keleti fele (kelet Kiffa), Tagant régió keleti fele (kelet Tidjika), Adrar régió keleti fele (kelet Chinguetti) és a Zemmour régió.

A 2016. márciusi Bamako (Mali) városában elkövetett terrorista esemény további fokozott biztonsági intézkedéseket követelt az országban. Amennyiben a Mauritániába tervezett utazása nem halaszthatatlan, kérjük, feltétlen kerülje el a térséget, illetve Maliba történő átutazásukat töröljék.

Az Algériához és Malihoz közel eső határszakaszt kerüljék el. A turisták ellen irányuló terrorista támadásokkal Nouakchott-ban, de az egész ország területén is számolni kell. Az emberrablás veszélye éjszaka különösen nagy, ezért kérjük, az oda utazó magyar állampolgárokat, hogy sötétedés után ne közlekedjenek az utcán.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával. Figyelem: Kísérő nélkül nem ajánlatos kiskorú gyermeknek Mauritániába utaznia.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő belépés vízumköteles.

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a mauritániai külképviseleteken kiállított nem biometrikus vízumok nem biztosítják a belépés lehetőségét az országba, így mindenképpen javasolt a biomterikus vízumok határátkelő pontokon vagy reptereken történő beszerzése (pl. a PK55 marokkói-mauritániai határátkelő vagy a nouakchott-i repülőtér). Amennyiben valaki az ország területére lép, a határátkelő pontokon egyfajta biometrikus vízum kerül kiállításra, amely egyszeri belépésre jogosít, 30 napig érvényes és az ára 55€. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodást követően tartózkodási engedély szükséges, amely a helyileg illetékes rendőri igazgatóságok tartózkodási engedélyek kiadásával foglalkozó osztályain igényelhető. Tartózkodási engedély birtokában az országba történő újabb beutazás vízummentes, azzal a feltétellel, hogy a külföldi tartózkodás nem haladja meg a 6 hónapot.

Vízummal kapcsolatos információt az alábbi képviseletektől kérhet:

Mauritánia nagykövetsége Berlinben
Cím: 10117 Berlin, Kommandantenstraße 80
Tel: 0049-30/2065883
Fax: 0043-30/ 20674750
Hivatali órák: hétfő-csütörtök 09.00-15.00, péntek: 09.00-13.00
E-mail: rsWNdjlCQrEkdQHhzD7MjdDDyNYW1iYXJpbS5iZXJsaW5AZ214LmRl

A rabati mauritániai nagykövetség 2017. március 14-i tájékoztatása szerint rabati külképviseletükön megszűnt a vízumok kiállítása, azonban a vízumok továbbra is igényelhetők a beutazást követően a nouakchott-i Oum Tounsi Nemzetközi Repülőtéren, illetve a nouadhibou-i PK55 határátkelőn (marokkói-mauritániai határ).  

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Mauritániában az alkohol tudatmódosító szernek minősül, így annak behozatala és fogyasztása is bűncselekmény. A szigorú vallási előírások miatt sertésáru behozatala nem ajánlott. Az ország területére szigorúan tilos továbbá lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot és kábítószert bevinni. Vadászfegyvert beviteléhez egy előzetesen beszerzett engedély szükségeltetik.

Mauritánia Vámigazgatóságának elérhetőségei:

Direction Générale des Douanes Nouakchott Mauritanie
zySoPGYolJaxabPy4TrUiY29udGFjdEBkb3VhbmUubXI=
+222-45258306
+222-45294577
+222-45256304
www.Douane.mr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Mauritániai Ouguiyas (MRO)

Mauritániában a bankkártyákat még nem fogadják el, ezért megfelelő mennyiségű készpénzt vigyenek magukkal. Nouakchottban néhány automata elfogadja a VISA típusú bankkártyákat.

Időjárás: Északon forró és száraz az éghajlat, délen július és október között esik némi eső, de az évi átlagos csapadékmennyiség nagyon alacson. Az év többi szakában északkeleti szelek fújnak, az időjárás sivatagi. Nouakchottban a januári középhőmérséklet 22 °C, a júliusi 28 °C. 

Közlekedés: A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A nyugat-szaharai területen Mauritánia irányába történő áthaladáskor a marokkói hatóságoknak előzetesen megadott útvonalról nem szabad letérni. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel. A határátkelőhely forgalmát az utóbbi időben többször akadályozzák tüntető fuvarozók, ilyenkor az útszakasz meghatározhatatlan ideig átjárhatatlan, így nem javasoljuk a közlekedést ezen az útszakaszon. 

Közlekedési és közbiztonsági okokból kifejezetten a nappali utazás ajánlott. A lakott területektől távoli, kieső tengerparti helyeken való éjszakázást, kempingezést kerülni kell.

Mauritánia úthálózata nagyon rossz állapotú, a közlekedési morál pedig teljesen eltér az európai normáktól, így gépjármű vezetését csak helyismeret és tapasztalat birtokában javasoljuk, amihez erősen ajánlott a nemzetközi vezetői engedély kiváltása. Az ország magas kockázatú biztonsági besorolása miatt autóbérlés esetén mindenképpen javasoljuk gépkocsivezető alkalmazását is.

Felhívjuk a gépkocsival utazók figyelmét, hogy a belépés csak az alábbi határátkelő pontokon lehetséges, minden egyéb helyen történő beutazás illegális határátlépésnek minősül: PK 55 Nouadhibou, Gouera, Tmeimichatt (Dakhlet-Nouadhibou), Choum (Adrar), Chegga, Zouerat (Guelb), F’Derick, Bir Moghrein, Ain Ben Tili (Tiris Zemour), Oualata, Fassala Nere, Bassikounou, Adel Bagnou, Bousteila, Djigueni (Hodh Ech Chargui), Gogui, Touil (Hodh El Gharbi), Tanaha, Hamod (Assaba), Ould Yenje, Ghabou Débarcadère, Gouraye Débarcadère, Wompou Débarcadère (Guidimakha), Wali, Sagne, Tifounde Cive, Kaedi Débarcadère (Gorgol), M’Bagne, Haie MBare, Bogue Débarcadère, Dar El Barka (Brakna), Diekane, Jidel Moghen, Bac de Rosso, Diama (Trarza).  Tíz újabb határátkelő került megnyitásra : Touajil (F’Derick-től délre), N’Beiket Lahwach (dél-kelet), Fereni és Melgue (délen, a mali határon), Nouma Niere, Djowol, Dioudi Dande Mayo Bababe, Lexeiba, Marsel és M’Boyo (délen, a szenegáli határon). A gogui-i határátkelő vörös zóna, semmiképpen nem javasoljuk a megközelítését!

Az egyéni utazók, akik bérelt járművel közlekednek az országban, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Veszélyt jelentenek a helyiek merész előzési manőverei, kivilágítatlan járművek, homokfúvások, az úttesten átkelő tevék, szamarak és kecskék egyaránt.

Ügyeljünk, hogy mindig legyen elegendő ivóvíz, élelmiszer és üzemanyag tartalékunk, javasolt továbbá a térségben lefedettséggel bíró műholdas telefonkészülék használata is. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban nagyon kevés ember ért és beszél angolul, leginkább franciául és arabul tudnak kommunikálni az ott élők. A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése valamelyest eltér az Európában megszokottaktól, a munkanapok hétfőtől péntekig tartanak, a nyitva tartási idő azonban sok esetben csak irányadó (a ramadán hónap alatt csak naponta pár óra). Az ügyintézés menetéről és a nyitva tartásról közvetlenül érdeklődjön az illetékes hivatalnál. A legtöbb hivatalban minimális szinten beszélnek franciául, viszont angolul csak nagyon kevesen, ezért amennyiben lehetséges, kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: Mauritánia muszlim ország, ezért legyenek tekintettel a vallási, kulturális és szociális tradíciókra, különbségekre. Tekintettel, hogy Mauritánia muszlim ország, tilos alkohol eladása, drogkereskedelem és a prostitúció! A homoszexualitás nem elfogadott az országban. Kerüljék a katonai objektumok fényképezését.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál