Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.12.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Mauritiuson nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul  Albionban | Felügyelő külképviselet Pretóriában vanAz EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Aktuális:

2020. 11. 18.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

Mauritiuson 2020. március közepén igazolták a COVID-19 megbetegedést. Több mint félév szünet után, november közepén ismét regisztráltak helyi fertőzésátadást. 

Október 1-jétől részlegesen megnyitották a határokat a mauritiusi állampolgárok, a mauritiusi tartózkodási engedéllyel vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezők előtt, valamint az olyan turisták számára, akik legalább a kötelező karantén 14 napjára a szigeten maradnak (teljes ellátással). Az október 1. és november 30. között beutazó turisták a https://booking.mymauritius.travel/ online platformon választhatják ki a karanténként szolgáló 22 hotel egyikét.

Beutazáshoz az indulás előtt 5-7 napon belül végzett, negatív PCR-teszt szükséges, az utasok csak ennek birtokában szállhatnak fel a Mauritiusra tartó repülőjáratokra. Minden beutazó számára 14 napos kötelező (kijelölt hotelekben is eltölthető) hatósági karantént rendeltek el, amelyre vonatkozóan utazási protokollt adtak ki. 

Az országot jelenleg az Air Mauritius és az Emirates légitársaságok által indított heti 1-2 járattal lehet megközelíteni.

A hosszú távú tartózkodást tervező külföldiek számára bevezették az egyéves érvényességű, megújítható, úgynevezett Prémium Vízumot. Az új vízumtípust visszatérő, Mauritiuson nyugdíjba vonuló vagy odavándorló turisták, a világjárvány által veszélyeztetett idősek, továbbá olyan befektetők és szakemberek által igényelhető, akik családjukkal vagy munkatársaikkal Mauritiusról távmunkában dolgoznának, valamint gyermekeiket Mauritiuson beiskoláztatók számra érhető el. A tartózkodáshoz a hosszú távú tervek igazolása és megfelelő utas- és egészségbiztosítás megléte szükséges. A vízummal a helyi munkaerőpiacon való elhelyezkedés nem engedélyezett.

Az országba belépéskor, majd a karanténban a 7. és a 14. napokon végeznek tesztelést, pozitív teszt esetén közegészségügyi intézményben kezelik a beteget.

A fertőzésgyanús személyek számára a Mahebourg, a Long Mountain és az ENT kórházak vannak kijelölve, a fertőzötteket a Souillac kórházban kezelik.

A COVID-19 megbetegedés miatt bevezetett járványügyi korlátozó intézkedéseket 2020. június 15-én feloldották, az óvodák június 22-től, az általános és a középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények július 1-jétől újra működnek. 

A belföldi közlekedési korlátozásokat június 15-től szintén feloldották, a belföldi turizmus a tengerhajózás kivételével óvintézkedésekkel        hatósági előírások szerint újraindult. 

Kötelező a maszkviselés nyilvános helyeken.

COVID-19 tájékoztató mobilapplikációt hoztak létre: beSafeMoris

A COVID-19 forródrót a 8924 telefonszámon érhető el.

A mauritiusi Egészségügyi és Jóléti Minisztérium COVID-19 oldala (franciául): http://health.govmu.org 

A mauritiusi kormányzati portál egészségügyi hírei (angolul): https://govmu.org/EN/Pages/ViewAllNews.aspx 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A szokásos biztonsági tanácsok betartása ajánlott Mauritiuson: az értékeinkre, táskánkra figyeljünk, különösen a forgalmasabb turista helyeken, mint Port Louis, Grand Baie vagy Flic en Flac. Az értékeket érdemes széfben tárolni. Az útlevélnek csak a másolatát tartsák maguknál. Sötétedés után lehetőleg ne sétáljanak egyedül, ilyenkor már ne váltson pénzt, illetve ne használja a bankautomatákat.

Az utóbbi időben több betöréses rablásról adtak hírt a szigetről, ezek a turista negyedek apartmanjait és tengerparti villáit érintették. 

A szigeten magyar tiszteletbeli konzuli hivatal működik. Ugyanakkor bajba jutott magyar állampolgár ügyének a rendezésében szükség lehet az Európai Unió valamely tagállamának a képviseletére.

A kábítószer birtoklást akár negyvenöt év börtönnel is büntethetik. A tárgyalásig a kivizsgálási szakasz akár egy évet is igénybe vehet. Illegális a cigarettapapír birtoklása és importálása.

A hatóságok nem tolerálják a homoszexszualitást. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Mauritiusra való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (90 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén).

A magyar állampolgárok meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap). 

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven: https://www.iatatravelcentre.com/MU-Mauritius-customs-currency-airport-tax-regulations-summary.htm

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

www.pettravel.com/immigration/mauritius.cfm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az ország fővárosa, Port Louis. Függetlenségét 1968-ban nyerte el az Egyesült Királyságtól. A lakosság 68%-a indiai, 27%-a kreol, 3%-a kínai és 2%-a francia. A lakosság összetételéből adódóan a miniszterelnök mindig indiai.

Az ország 1968 óta független, 1992 óta az államforma köztársaság.

Pénznem: Mauritiusi rúpia (MUR). A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket általában szállodákban és üzletekben elfogadják. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Közlekedés: A buszközlekedés színvonala megfelelő, legnagyobb hibája a viszonylagos lassúság. A legtöbb városban bérelhetünk autót és motorbiciklit. A helyi közlekedés baloldali. A legtöbb turistaközpontban van kerékpár- és hajóbérlési lehetőség.

Időjárás: Mauritiuson két évszak van, a párás meleg nyár és a száraz, kevésbé meleg tél. A nyár novembertől áprilisig tart, a tél áprilistól októberig. A keleti partvidék időjárása nagyban eltér a nyugati területekétől. Az ország keleti része januárban és februárban sokkal szárazabb, a csapadék nagy része a hegyekben, a középső és a nyugati tájakon hullik. A legmagasabb hőmérséklet január és április között mérhető. Az év első három hónapjában előfordulnak erős ciklonok. A legpárásabb az októbertől júniusig terjedő időszak.

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, attól kérik a sárgalázoltás meglétét igazoló könyvet.

Maláriaveszély nincs. A kórházak jó színvonalúak, de drágák, ezért csak biztosítással utazzanak a szigetre.

Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Nyelv: francia, angol, kreol

Időzóna: GMT+ 04:00

Nemzeti ünnep: Március 12. Mauritius függetlenségének napja

Elektromosság: 220 Volt 

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +230
Rendőrség: 112 / 999
Turista Rendőrség: 210 3894, 213 7878 | AfQAk3YlJYmR0b3VyaXNtZS5tcGZAZ292bXUub3Jn
Mentők: 999
Tűzoltók: 115 / 995

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.