Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Mauritiuson nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul | Felügyelő külképviselet Pretóriában vanAz EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Aktuális:

2022. 05. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Mauritius biztonsági besorolása a III.  biztonsági kategória, azaz a legenyhébb  biztonsági besorolású országok és térségek kategóriájába tartozik. 

a. Be lehet utazni az országba? Igen.  

https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice

Karanténkötelezettség nélkül csak azon utazók léphetnek be az országba, akik teljesen beoltottnak minősülnek. 

Mauritus eltérő rendelkezéseket vezetett be a beoltott és be nem oltott  nemzetközi utazókra vonatkozó beutazási feltételek tekintetében. Teljesen beoltottnak akkor minősül valaki, ha megkapta mindkét adagot az alábbi oltások valamelyikéből: Astra Zeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer, Sinopharm, Sinovac-Coronavac, Sputnik -14 nappal az érkezés előtt, valamint Janssen esetében 28 nappal a beutazás előtt. A szüleikkel/ családjukkal utazó, 18 éven aluli gyerekek esetében nem kötelező az oltás, ha a velük utazó nagykorúak tudják igazolni teljes oltottságukat, úgy velük azonos elbírálás alá esnek. 

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra  javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

b. Kell teszt? Igen.

2022. március 12. napjától már nem szükséges a beutazást megelőző negatív teszt, azt az érkezéskor való tesztelés váltotta fel. Mind az oltottaknak mind az oltatlanoknak rendelkezniük kell a Covid 19 re is kiterjedő biztosítással.

c. Kell regisztrálni? Igen.

A beutazást megelőzően minden utazónak ki kell töltenie az alábbi linken elérhető formanyomtatvnyát: Mauritian Tourism Promotion Agency 

https://safemauritius.govmu.org/

Ezen felül a megérkezéskor is ki kell tölteni egy másik nyomtatványt. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

A teljesen beoltottak közül azok akik hotelben szállnak meg , az oda való megérkezésükkor  egy antigén tesztet kell, hogy csináltassanak, majd szabadon mozoghatnak a szigeten .  Az oltással rendelkező olyan utazóknak, akik nem hotelben, hanem például vendégházban , saját ingatlanjukban fognak megszállni  megérkezésükkor egy ingyenes teszten kell átesniük a repülőtéren, majd a negatív eredmény megérkezése után szabadon mozoghatnak a szigeten. 

e. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A nem beoltottaknak az érkezésük napján tesztet kell csináltatniuk, majd 7 napig el kell különíteniük magukat és csak azt követően mozoghatnak szabadon a szigeten. További változás, hogy a korábbiakhoz képest már nem csak kijelölt hotelekben van lehetőségük erre, hanem bármely szálláson. A hetedik napon antigén tesztkötelezettség van, negatív eredmény esetén szabadon mozoghat az utazó a szigeten.

f. Karanténkötelezettség: Van.

Általános szabály szerint  a koronavírus oltással nem rendelkezők  számára 7 napos „karantén” kötelező, amelyet az utazónak egy általa megválasztható helyen  kell eltöltenie., A megérkezéskor szükséges egy teszt.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos infó:

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a mauritiusi beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Nemzetközi Repülőtér (+230 603 8000

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

PCR és gyors antigéntesztet több helyen is lehet végeztetni az országban: 

https://novalab.mu/

Egészségügyi ellátás külföldön: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból

A repülőgéptársaságoktól kell megérdeklődni, milyen tesztet követelnek meg az utazáshoz, maga az ország nem állított fel erre vonatkozó követelményt .

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a kwfvzSEarANzRcGs45MNFa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a atTNIpwqGyUgepxEDK4Z4Nha29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok: 

Kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés a nyilvános helyeken.

COVID-19 tájékoztató mobilapplikációt hoztak létre: beSafeMoris 

A COVID-19 forródrót a 8924 telefonszámon érhető el.

A mauritiusi Egészségügyi és Jóléti Minisztérium COVID-19 oldala (franciául): http://health.govmu.org 

A mauritiusi kormányzati portál egészségügyi hírei (angolul): https://govmu.org/EN/Pages/ViewAllNews.aspx 

További koronavírussal kapcsolatos korlátozásokra vonatkozó hírek találhatóak a következő link: https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Mauritius biztonsági besorolása a III.  biztonsági kategória, azaz a legenyhébb  biztonsági besorolású országok és térségek kategóriájába tartozik. 

A szokásos biztonsági tanácsok betartása ajánlott Mauritiuson: az értékeinkre, táskánkra figyeljünk, különösen a forgalmasabb turista helyeken, mint Port Louis, Grand Baie vagy Flic en Flac. Az értékeket érdemes széfben tárolni. Az útlevélnek csak a másolatát tartsák maguknál. Sötétedés után lehetőleg ne sétáljanak egyedül, ilyenkor már ne váltson pénzt, illetve ne használja a bankautomatákat.

Az utóbbi időben több betöréses rablásról adtak hírt a szigetről, ezek a turista negyedek apartmanjait és tengerparti villáit érintették. 

A szigeten magyar tiszteletbeli konzuli hivatal működik. Ugyanakkor bajba jutott magyar állampolgár ügyének a rendezésében szükség lehet az Európai Unió valamely tagállamának a képviseletére.

A kábítószer birtoklást akár negyvenöt év börtönnel is büntethetik. A tárgyalásig a kivizsgálási szakasz akár egy évet is igénybe vehet. Illegális a cigarettapapír birtoklása és importálása.

A hatóságok nem tolerálják a homoszexszualitást. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Mauritiusra való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (90 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén).

A magyar állampolgárok meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap). 

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven: https://www.iatatravelcentre.com/MU-Mauritius-customs-currency-airport-tax-regulations-summary.htm

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

www.pettravel.com/immigration/mauritius.cfm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az ország fővárosa, Port Louis. Függetlenségét 1968-ban nyerte el az Egyesült Királyságtól. A lakosság 68%-a indiai, 27%-a kreol, 3%-a kínai és 2%-a francia. A lakosság összetételéből adódóan a miniszterelnök mindig indiai.

Az ország 1968 óta független, 1992 óta az államforma köztársaság.

Pénznem: Mauritiusi rúpia (MUR). A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket általában szállodákban és üzletekben elfogadják. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Közlekedés: A buszközlekedés színvonala megfelelő, legnagyobb hibája a viszonylagos lassúság. A legtöbb városban bérelhetünk autót és motorbiciklit. A helyi közlekedés baloldali. A legtöbb turistaközpontban van kerékpár- és hajóbérlési lehetőség.

Időjárás: Mauritiuson két évszak van, a párás meleg nyár és a száraz, kevésbé meleg tél. A nyár novembertől áprilisig tart, a tél áprilistól októberig. A keleti partvidék időjárása nagyban eltér a nyugati területekétől. Az ország keleti része januárban és februárban sokkal szárazabb, a csapadék nagy része a hegyekben, a középső és a nyugati tájakon hullik. A legmagasabb hőmérséklet január és április között mérhető. Az év első három hónapjában előfordulnak erős ciklonok. A legpárásabb az októbertől júniusig terjedő időszak.

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, attól kérik a sárgalázoltás meglétét igazoló könyvet.

Maláriaveszély nincs. A kórházak jó színvonalúak, de drágák, ezért csak biztosítással utazzanak a szigetre.

Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Nyelv: francia, angol, kreol

Időzóna: GMT+ 04:00

Nemzeti ünnep: Március 12. Mauritius függetlenségének napja

Elektromosság: 220 Volt 

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +230
Rendőrség: 112 / 999
Turista Rendőrség: 210 3894, 213 7878 | wpcLQhFGbHW91xxMQkYNZYmR0b3VyaXNtZS5tcGZAZ292bXUub3Jn
Mentők: 999
Tűzoltók: 115 / 995

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.