Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Mozambikban nincs magyar nagykövetség. Felügyelő képviselet: Magyarország Luanda-i Nagykövetsége 

Tiszteletbeli konzul: José Malunga (beszél magyarul), elérhetősége + 258 82 319 9210/+ 258 84 319 9210, tevékenységét Magyarország Luandai Nagykövetsége felügyeli. 

Legközelebbi magyar nagykövetség: Magyarország Pretoria-i Nagykövetsége 

  • Mozambiki állampolgárok magyarországi úti célú, rövid időtartamú vízumigénylését, vízumképviseleti megállapodás alapján Németország Maputó-i Nagykövetsége látja el. 

Biztonság:  

A mozambiki utazások többsége problémamentesen zajlik. Ez alól kivétel Cabo Delgado tartomány, ahol rendszeresen fegyveres támadások érik a polgári lakosságot, illetve 2019. júniusában a területet trópusi ciklon is sújtotta. Ugyancsak problémás a beutazás Beira-ba, amely területre 2019. márciusában szintén trópusi ciklon csapott le. Az újjáépítés még mind a két területen zajlik.  

Az ország biztonságos területén főként kisebb incidensek fordulnak elő, kisebb bűncselekmények, főleg zsebtolvajlás, egyéb, pl. táskalopások jelentik. A látogatóknak fel kell készülniük arra, hogy a közutak igen rossz állapotban vannak és az egészségügyi szolgáltatások szintje alacsony. A tengerpartok, szigetek rendőri ellenőrzése nem megoldott, itt a leggyakoribb a külföldi látogatók útleveleinek és egyéb értéktárgyainak eltulajdonítása.

Sok a közlekedési baleset a közutak rossz állapota, az elavult gépkocsipark miatt, valamint a mozambikiak nem tartják be a közlekedési szabályokat, előírásokat. Este ne közlekedjen gyalogosan, a fővárosban sem. A közlekedési rendőrök az autósoktól gyakran vesztegetési pénzeket várnak el. A tengerparton tilos autóval közlekedni.

A kormányhivatalok, repterek, katonai objektumok, rezidenciák, a rendőrség és kormánytisztviselők fényképezése tilos az Információs Minisztérium különleges engedélye nélkül. 

A kábítószer használatot és terjesztést a törvény szigorúan bünteti. 

Az eredeti személyazonosító okmány (útlevél) mindig legyen Önnél, mivel ez kötelező Mozambikban. A rendőri járőrözés és ellenőrzési pontok felállítása gyakori. Útlevelét csak hivatalos személynek adja át. Kérje a hivatalos azonosító bemutatását, ha kétsége merülne föl.

Probléma esetén (pl. útlevél elvesztése, eltulajdonítása), haladéktalanul keresse föl a legközelebbi rendőrőrsöt, és kérje jegyzőkönyv felvételét az esetről. Ezt követően jelentse azt a helyi bevándorlási hatóságnál, és mutassa be a rendőrségi jegyzőkönyvet. Vegye föl a kapcsolatot tiszteletbeli konzulunkkal. A hazatéréshez szükséges ideiglenes úti okmány beszerzése céljából az Európai Unió bármely, képviselettel rendelkező, más tagállamával vegye fel a kapcsolatot EU vészhelyzeti úti okmány (ETD) kiállítása céljából.

2018 és 2019. év folyamán több, sok halálos áldozattal és anyagi kárral járó terrortámadást hajtottak végre iszlamista lázadók Mozambik Cabo Delgado tartományában. Az akciók a tartomány Palma közigazgatási körzetében történtek, civil személyek estek áldozatul. Tekintettel az ismétlődő eseményekre felhívjuk a Mozambikba utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy Cabo Delgado tartományba tervezett utazásukat további intézkedésig halasszák el, illetve csak saját felelősségre keressék fel azt.

2019. március 13-ról 14-ikére virradóra Mozambik középső részét, Beira városát az Idai, 2019. április 25-27. között Mozambik északi részét, Cabo Delgado tartományt és a hozzá tartozó szigeteket a Kenneth nevű trópusi ciklonok sújtották. A károk enyhítése és a következmények felszámolására tett intézkedések azóta is folynak. 

Minderre figyelemmel kérjük a magyar állampolgárokat, amennyiben tervezett utazásuk van a két térségbe, azt lehetőség szerint halasszák el!

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek belépéskor még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és legalább két üres lapot kell tartalmaznia. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása

Be- vagy kiutazáskor is ugyan olyan szabályok érvényesek, azaz kell az általános szabályok szerinti érvényes útlevél, vízum, a repülőjegy, valamint a szülő(k)/gyám meghatalmazása vagy  a hitelesített bírósági döntés a kiskorú feletti kizárólagos rendelkezést illetően, és minden esetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium által hitelesítve. Ez utóbbiak feltétlenül legyenek meg portugál nyelven is.   

Vízum

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges

Vízumkérelem benyújtásában Mozambik berlini nagykövetsége www.embassy-of-mozambique.de illetékes.

Házikedvencek beutazása

A házikedvencek beutazásáról szóló információkért látogasson el ezekre a honlapokra: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Mozambique.cfm 

Vám

http://www.at.gv.mz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Mozambiki metical (MZN), amelynek árfolyamáról itt kaphat információt: www.xe.com/currencyconverter

Váltani csak bankokban és a legális váltóházakban ajánlatos. Bankkártyát szállodákban, éttermekben és nagyobb áruházakban elfogadnak.

Hivatalos nyelv:

Portugál. Az érintkezés egyetlen alapvető közös nyelve a portugál. Az angol nyelvet sok helyen értik, ugyanakkor a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben alapvetően portugálul lehet kommunikálni.

Időjárás:

A trópusi ciklonok időszaka általában novembertől áprilisig tart, és Mozambik középső és északi partvidéki területeit fenyegetheti. Kérjük, tájékozódjanak utazás előtt a ciklonok aktuális helyzetéről, az esetleges veszélyről.

Közlekedés:

Baloldali közlekedés van. A közlekedésre általánosságban az jellemző, hogy a szabályokat szinte sehol és senki nem tartja be, ezért fokozott elővigyázatosság szükséges. Sötétedés után pedig ez még fontosabb, mivel sok a rossz műszaki állapotú, kivilágítatlan jármű, az utak nagyobb része is kifogásolható állapotú.

Az autóbuszok, a vonatok többnyire nem menetrend szerint közlekednek, a buszok csak akkor indulnak el, ha megteltek utassal. Előfordulhat, hogy 5 perctől 5 óráig tart a várakozási idő. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az állami hivatalok általában 08.00 és 15.00 óra között, míg a bankok 08.00 és 16.00 között működnek. 

Vallási és viselkedési kultúra:

Mozambikiak többsége a portugál gyarmatosítás hatására a katolicizmust vette fel vallásként, ugyanakkor jelentős az országban a muszlimok (kb. 20%) és a természeti vallások követőinek száma. Az országon belül észak-dél irányú eltérések figyelhetők meg: a Zambézitől északra élő törzsek félnomádok, évente vándorolnak jobb termőtalaj reményében, anyajogú közösségekben élnek, őket nemigen érintette a portugál uralom. A Zambézitől délre erőteljes portugál hatás érhető tetten az öltözetben, a társadalmi szokásokban, a vallásban és a nyelvhasználatban. 

Az öltözködés:

Keverednek az európai, afrikai és a keleti (főleg pakisztáni) elemek. A mozambiki nők ruházatának hagyományosan takarnia kell a combokat, minthogy azt a test intim részének tartják. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás feltételei – különösen az ország északi részén – általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízzel, élelmiszer fogyasztás során terjedő betegségek, például a kolera, gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.

A malária és más, élőlények terjesztette betegségek egész évben problémát jelentenek. Rövid időtartamra tervezett beutazás esetén javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és alkalmazzanak megelőzést a rovarcsípések ellen.

A lakosság AIDS/HIV fertőzöttsége eléri a 16,2%-ot, ezen belül 58%-os a nők fertőzöttsége. Sok áldozatot szed a malária és a TBC.