Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Mozambikban nincs magyar nagykövetség. Felügyelő képviselet: Magyarország Luanda-i Nagykövetsége 

Tiszteletbeli konzul: José Malunga (beszél magyarul), elérhetősége + 258 82 319 9210/+ 258 84 319 9210, tevékenységét Magyarország Luandai Nagykövetsége felügyeli. 

Legközelebbi magyar nagykövetség: Magyarország Pretoria-i Nagykövetsége 

  • Mozambiki állampolgárok, illetve Mozambikban jogszerűen tartózkodó rezidens, külföldiek,  magyarországi úticélú, rövid időtartamú vízumigénylését, vízumképviseleti megállapodás alapján Németország Maputó-i Nagykövetsége látja el.

Aktuális:

2022. 04. 21.

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Mozambik biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

COVID-19 járvány mellett Mozambik Cabo Delgado provinciája folyamatosan ki van téve felfegyverezett személyek támadásainak. A legtöbb ország utazási tanácsa terrorveszély miatt határozottan nem javasolja, illetve tilalmazza az állampolgároknak a területre történő beutazást. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

A mozambiki nagykövetségek kibocsátanak turista, üzleti vízumokat, belépés az érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára további engedély nélkül lehetséges.  Az online kérelmezett vízum a határokon is felvehető. Az adott időszak érvényes korlátozásainak megismerése céljából javasoljuk, hogy Mozambik berlini nagykövetségéhez forduljanak, azzal megjegyzéssel, hogy a járványügyi folyamatokra figyelemmel a nem szükséges utazásokat érdemes elhalasztani. 

A területen levő iszlám szélsőségesek várható támadásai és a reális terrorveszély miatt nem javasoljuk a beutazást Muenda, Nangade, Palma, Moamboa da Praia, Muidumbe, Meluco, Macomia, Quissanga, Cabo Delgado helyiségekbe, beleértve a partmenti szigeteket is. Erőszakos bűncselekmények, váltságdíj követelésével együttjáró emberrablások az ország egész területén előfordulhatnak. Komoly veszélyforrás a HIV fertőzöttek nagy száma (mintegy 1,2 millió személy). Az egészségügyi ellátás nem megfelelő színvonala (100 ezer emberre 3 orvos jut), az utak rossz állapota, a rossz műszaki állapotú járművek, képzetlen gépkocsivezetők mind további rizikót jelentenek beutazás esetén.  

b. Kell-e teszt? Igen.

A Mozambikba légi úton beutazóknak 72 órán belüli negatív PCR teszttel kell rendelkezniük, amennyiben mentesülni kívánnak a karanténkötelezettség alól. Korhatár egyes weboldalak szerint 5 év, mások szerint 11. Javasoljuk az utazás előtt közvetelnül érdeklődni Mozambik valamelyik európai nagykövetségén. A beutazáskor mindenkinek kötelező megadni a mozambiki elérhetőségeit. A maputói nemzetközi repülőtéren esetlegesen alá kell vetniük magukat a helyi egészségügyi hatóság által elvégzett újabb tesztvizsgálatnak.  A hozott negatív teszteredmény nem menti fel az érkezőt az újabb tesztelés alól, amelyet az utazó költségére rendelnek el érkezéskor. Transzfer esetén az utasok csak a negatív eredmény birtokában utazhatnak tovább.  PCR teszt hiánya, illetve pozitív, helyszíni eredmény, vagy COVID-19 fertőzöttel való kontaktus esetén orvos által meghatározott időpontig/10 napig/egy negatív tesztig tartó karanténkötelezettség keletkezik. A rezidens személyek (állampolgárok, tartózkodási engedéllyel rendelkezők) otthon, a lakóhellyel nem rendelkezők a költségükre, a hatóságok által kijelölt hotelekben kötelesek elkülöníteni magukat. Aki teszttel igazolt beteg, illetve szimptómája van, annak 7 napos a karantén kötelező.  A COVID kontaktoknak nem kell karanténba vonulnia. A kiutazóknak nem kötelező a teszt, de előfordult, hogy a célország szabályaira hivatkozással 72 órán belüli tesztet kértek a repülőtéri tisztviselők. Minderre figyelemmel PCR teszt elvégeztetése kiutazáskor is javasolt. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen, (vízumkérelmet).

Az útlevél, vízum, és egyéb okmányok kiállításának újraindítása digitális igényléssel kezdődött meg, a rövid időtartamú vízumokat csak a határon lehet felvenni. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a mozambiki hatóságok csak megfelelő vízum birtokában engedélyezik a belépést. 

A mozambiki nagykövetségek újrakezdték munkavállalói típusú vízumok kiadását is

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

Oltási könyvet nem kérnek, felmentésül sem fogadják el, átesettség sem releváns. A PCR teszt be- és kiutazáskor is kötelező az oltás megléte esetén is, a karanténkötelezettség alól sem mentesít önmagában. Egyelőre nincs kialakult gyakorlat és elegendő elérhető információ az oltottság, mint esetleges felmentési lehetőség tárgyban. Az elfogadható vakcinákra nézve nincs korlátozás érvényben. 

e. Karanténkötelezettség: Alapvetően nincs. 

Az érkezést követően orvos által meghatározott ideig/első negatív tesztig, illetve 7 napig karanténkötelezettség áll fenn, ha valaki PCR teszt nélkül érkezik, ha a határon elvégzett tesztelés pozitív. A karantént fő szabályként szállodában, illetve otthoni karanténban kell végrehajtani az adott személy költségére és lehetőségei szerint. 

COVID-19 tünetek fennállása esetén Mozambik Nemzeti Egészségügyi Intézetével kell felvenni a kapcsolatot a 82 34 34/84 34 34 /86 34 34 000 telefonszámokon, és követni kell az utasításaikat. További segítség kérhető: ingyenes vonal a TmCel és a Movitel hálózatokon keresztül: Alo Vida (Hello Life): 1490, Vodacom hálózatról: Alo Vida 84146. Lehet érdeklődni a PENSA-nál (Think) a *660# számon és WhatsApp Fica Atento-n (Legyen éber) a +258 843318727 telefonszámon.

További információért a mozambiki kormány COVID-19 webhelyét érdemes ellenőrizni (csak portugál nyelven érhető el).

f. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az oltás megléte nem nyújt kedvezményt és a rendelkezésre álló információk szerint az oltás hiánya sem. Mozambik 2021 nyarán megkezdte a népesség oltását, 17 éven felülieknek, illetve a kismamáknak, kortól függetlenül.  

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti célból rövid időtartamra beutazók online kérelmezhetnek. Megjegyzendő, hogy a turisztikai és üzleti célú beutazások száma a COVID-19 megbetegedés megjelenését megelőző időszakban sem volt számottevő. 

h. Tranzitálási szabályok: 

Tranzit és szabályszerű ingázás magyar állampolgárok számára nem releváns. Légi és közúton történő határátlépésnél a PCR teszt kötelező, minden esetben az utazó költségére. 

i. Célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

Fő szabályként online kérelmezett, határon felvett vízummal lehetséges beutazni rövid időtartamú családlátogatásra, esküvőre, keresztelőre, temetésre karanténba vonulás nélkül (de a korábban részletezett feltételeknek meg kell felelni).

j. Egyéb hasznos infó: A mozambiki egészségügyi minisztérium weboldalán további információk találhatók, leginkább az oltakozásra vonatkozó adatok olvashatóak. Hátránya, hogy csak portugál nyelven érhető el.  https://www.misau.gov.mz/index.php/covid-19-planos-nacionais-e-vacinacao

Az akkreditált  nagykövetség (Magyarország Nagykövetsége Luanda) webolala: https://luanda.mfa.gov.hu/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

A kiutazóknak nem kötelező a teszt, de előfordult, hogy a célország szabályaira hivatkozással 72 órán belüli tesztet kértek a repülőtéri tisztviselők. Minderre figyelemmel PCR teszt elvégeztetése javasolt. 

3. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a nQGGsVTGm3Zjja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a TANDQAs2MYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.   

4. Helyi járványügyi szabályok: 

Maszk használata 11 éves kor felett kötelező a járműveken és zárt helyeken. Nyilvános helyen, rendezvényeken akkor kell viselni, ha a tömeg nem tudja tartani egymástól a kellő távolságot. Kötelező kijárási tilalom megszűnt. Zárt terekben maximum 500 fő lehet együtt, 1000 fő szabadtéren. A legtöbb bevásárlóközpont, piac, étterem, kávézó és bár nyitva tarthat este 11-ig. A tengerpartok is, de ezen a helyen alkohol nem árusítható. 

Azaz látogatható: Costa do Sol, Katembe, Ponta do Ouro, Macaneta, Bilene, Xai-Xai, Tofo, Barra, Guinjata, Estoril, Macuti, Ponta Gea, Zalala, Fernao Veloso, Chocas-Mar, Wimbe Maringanha, Segal, Inos és Chuanga-Metangula. A strandokon tilos alkoholt fogyasztani is. Az úszómedencék, edzőtermek és más testedző tevékenységekhez szükséges helyiségek nyitva tartanak. A szállodák úszómedencéit csak a vendégek használhatják. A vallási szertartások engedélyezettek a fent már jelzett személyi korláttal.

Az egyes térségekben gyakran változnak a vírusos megbetegedés miatt bevezetett korlátozások, a területen esetlegesen tartózkodó magyar állampolgárok számára is ajánlatos tájékozódni az adott napi legfrissebb fejleményekről. A legfrissebb információkért forduljon szállásadójához vagy utazásszervezőjéhez, és kövesse a helyi hatóságok tanácsait.

Biztonság:  

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Mozambik biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

A mozambiki utazások többsége problémamentesen zajlik. Ez alól kivétel Cabo Delgado tartomány, ahol rendszeresen fegyveres támadások érik a polgári lakosságot, illetve 2019. júniusában a területet trópusi ciklon is sújtotta. Ugyancsak problémás a beutazás Beira-ba, amely területre 2019. márciusában szintén trópusi ciklon csapott le. Az újjáépítés még mind a két területen zajlik.  

Az ország biztonságos területén főként kisebb incidensek fordulnak elő, kisebb bűncselekmények, főleg zsebtolvajlás, egyéb, pl. táskalopások jelentik. A látogatóknak fel kell készülniük arra, hogy a közutak igen rossz állapotban vannak és az egészségügyi szolgáltatások szintje alacsony. A tengerpartok, szigetek rendőri ellenőrzése nem megoldott, itt a leggyakoribb a külföldi látogatók útleveleinek és egyéb értéktárgyainak eltulajdonítása.

Sok a közlekedési baleset a közutak rossz állapota, az elavult gépkocsipark miatt, valamint a mozambikiak nem tartják be a közlekedési szabályokat, előírásokat. Este ne közlekedjen gyalogosan, a fővárosban sem. A közlekedési rendőrök az autósoktól gyakran vesztegetési pénzeket várnak el. A tengerparton tilos autóval közlekedni.

A kormányhivatalok, repterek, katonai objektumok, rezidenciák, a rendőrség és kormánytisztviselők fényképezése tilos az Információs Minisztérium különleges engedélye nélkül. 

A kábítószer használatot és terjesztést a törvény szigorúan bünteti. 

Az eredeti személyazonosító okmány (útlevél) mindig legyen Önnél, mivel ez kötelező Mozambikban. A rendőri járőrözés és ellenőrzési pontok felállítása gyakori. Útlevelét csak hivatalos személynek adja át. Kérje a hivatalos azonosító bemutatását, ha kétsége merülne föl.

Probléma esetén (pl. útlevél elvesztése, eltulajdonítása), haladéktalanul keresse föl a legközelebbi rendőrőrsöt, és kérje jegyzőkönyv felvételét az esetről. Ezt követően jelentse azt a helyi bevándorlási hatóságnál, és mutassa be a rendőrségi jegyzőkönyvet. Vegye föl a kapcsolatot tiszteletbeli konzulunkkal. A hazatéréshez szükséges ideiglenes úti okmány beszerzése céljából az Európai Unió bármely, képviselettel rendelkező, más tagállamával vegye fel a kapcsolatot EU vészhelyzeti úti okmány (ETD) kiállítása céljából.

2018 és 2019. év folyamán több, sok halálos áldozattal és anyagi kárral járó terrortámadást hajtottak végre iszlamista lázadók Mozambik Cabo Delgado tartományában. Az akciók a tartomány Palma közigazgatási körzetében történtek, civil személyek estek áldozatul. Tekintettel az ismétlődő eseményekre felhívjuk a Mozambikba utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy Cabo Delgado tartományba tervezett utazásukat további intézkedésig halasszák el, illetve csak saját felelősségre keressék fel azt.

2019. március 13-ról 14-ikére virradóra Mozambik középső részét, Beira városát az Idai, 2019. április 25-27. között Mozambik északi részét, Cabo Delgado tartományt és a hozzá tartozó szigeteket a Kenneth nevű trópusi ciklonok sújtották. A károk enyhítése és a következmények felszámolására tett intézkedések azóta is folynak. 

Minderre figyelemmel kérjük a magyar állampolgárokat, amennyiben tervezett utazásuk van a két térségbe, azt lehetőség szerint halasszák el!

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek belépéskor még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és legalább két üres lapot kell tartalmaznia. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása

Be- vagy kiutazáskor is ugyan olyan szabályok érvényesek, azaz kell az általános szabályok szerinti érvényes útlevél, vízum, a repülőjegy, valamint a szülő(k)/gyám meghatalmazása vagy  a hitelesített bírósági döntés a kiskorú feletti kizárólagos rendelkezést illetően, és minden esetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium által hitelesítve. Ez utóbbiak feltétlenül legyenek meg portugál nyelven is.   

Vízum

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges

Vízumkérelem benyújtásában Mozambik berlini nagykövetsége www.embassy-of-mozambique.de illetékes.

Házikedvencek beutazása

A házikedvencek beutazásáról szóló információkért látogasson el ezekre a honlapokra: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Mozambique.cfm 

Vám

http://www.at.gv.mz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Mozambiki metical (MZN), amelynek árfolyamáról itt kaphat információt: www.xe.com/currencyconverter

Váltani csak bankokban és a legális váltóházakban ajánlatos. Bankkártyát szállodákban, éttermekben és nagyobb áruházakban elfogadnak.

Hivatalos nyelv:

Portugál. Az érintkezés egyetlen alapvető közös nyelve a portugál. Az angol nyelvet sok helyen értik, ugyanakkor a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben alapvetően portugálul lehet kommunikálni.

Időjárás:

A trópusi ciklonok időszaka általában novembertől áprilisig tart, és Mozambik középső és északi partvidéki területeit fenyegetheti. Kérjük, tájékozódjanak utazás előtt a ciklonok aktuális helyzetéről, az esetleges veszélyről.

Közlekedés:

Baloldali közlekedés van. A közlekedésre általánosságban az jellemző, hogy a szabályokat szinte sehol és senki nem tartja be, ezért fokozott elővigyázatosság szükséges. Sötétedés után pedig ez még fontosabb, mivel sok a rossz műszaki állapotú, kivilágítatlan jármű, az utak nagyobb része is kifogásolható állapotú.

Az autóbuszok, a vonatok többnyire nem menetrend szerint közlekednek, a buszok csak akkor indulnak el, ha megteltek utassal. Előfordulhat, hogy 5 perctől 5 óráig tart a várakozási idő. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az állami hivatalok általában 08.00 és 15.00 óra között, míg a bankok 08.00 és 16.00 között működnek. 

Vallási és viselkedési kultúra:

Mozambikiak többsége a portugál gyarmatosítás hatására a katolicizmust vette fel vallásként, ugyanakkor jelentős az országban a muszlimok (kb. 20%) és a természeti vallások követőinek száma. Az országon belül észak-dél irányú eltérések figyelhetők meg: a Zambézitől északra élő törzsek félnomádok, évente vándorolnak jobb termőtalaj reményében, anyajogú közösségekben élnek, őket nemigen érintette a portugál uralom. A Zambézitől délre erőteljes portugál hatás érhető tetten az öltözetben, a társadalmi szokásokban, a vallásban és a nyelvhasználatban. 

Az öltözködés:

Keverednek az európai, afrikai és a keleti (főleg pakisztáni) elemek. A mozambiki nők ruházatának hagyományosan takarnia kell a combokat, minthogy azt a test intim részének tartják. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás feltételei – különösen az ország északi részén – általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízzel, élelmiszer fogyasztás során terjedő betegségek, például a kolera, gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.

A malária és más, élőlények terjesztette betegségek egész évben problémát jelentenek. Rövid időtartamra tervezett beutazás esetén javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és alkalmazzanak megelőzést a rovarcsípések ellen.

A lakosság AIDS/HIV fertőzöttsége eléri a 16,2%-ot, ezen belül 58%-os a nők fertőzöttsége. Sok áldozatot szed a malária és a TBC.