Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Namíbiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Windhoekban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Aktuális:

2022. 05. 15.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Namíbia biztonsági besorolása a III. biztonsági kategória, azaz a legenyhébb  biztonsági besorolású országok és térségek kategóriájába tartozik. 

a. Be lehet utazni az országba?  Igen. (https://op.gov.na/)

Külföldiek beutazása Namíbiába engedélyezett.Magyar állampolgárok az érkezéskor igényelhetnek vízumot. 

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

b. Kell teszt? Igen.

A teljesen beoltott,ennek alátámasztására oltási igazolvánnyal rendelkező utazóknak nem kötelező a negatív PCR teszt az orzságba való belépéshez. Az ugyanakkor nem részletezi a Közlöny, hogy mely oltásokat vagy oltási igazolványokat fogadják el belépéskor. A be nem oltott utazóknak a továbbiakban is a beutazást megelőzően számított 72 belüli, negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell bemutatnia, kivéve 5 éven aluli gyermekek.Az elekronikus teszteredményeknek meg kell felelniük az Afrikai Unió Trusted Travel követelményeinek vagy  a Global Havennek. 2021 .December 1.-től csak az ezeken a platformokon kiállított/hitelesített tesztekkel lehet  belépni az országba. Akik 7 napon belül térnek vissza Namíbiába, használhatják a kiutazáshoz használt negatív PCR tesztet. Azok az utazók is mentesülnek a 72 órán belüli PCR teszt követelményétől, akik a kiindulási ország illetékes egészségügyi hatósága által kiállított dokumentummal igazolni tudják, hogy három hónapon belül átestek a koronavírus fertőzésen és letöltötték az előírt karantént.

c. Kell regisztrálni? Nem.

Előzetes regisztrációra nincs szükség, azonban ki kell tölteni egy egészségügyi kérdőívet a belépés során . https://namibiatourism.com.na/uploads/file_uploads/HEALTH%20QUESTIONNAIRE%20FOR%20TOURISM%20REVIVAL%20INITIATIVE%20TRAVELERS.pdf

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A beoltottságot igazolása mentesíti a beutazót a PCR tesztkötelezettség alól. 

e. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az országba való beutazás lehetősége nem függ az oltottságtól, amennyiben valaki nincs beoltva, a követelmény negatív teszteredmény a belépéshez.

f. Karanténkötelezettség az alábbi esetben van: 

A Közlönyben nem került arra vonatkozó információ közzétételre, hogy eltörölték volna azt a korábban hatályos szabályt, miszerint  oltatlanoknak negatív CoV-2 PCR teszt hiányában a önköltségen karanténba kell vonulni, ahol aznap tesztelik; negatív eredménnyel elengedik, pozitív eredmény esetén saját költségén elkülönítik, tünetmentes betegeknél az eredmény után 10 napig; vagy tünetek esetén a tünetek megjelenését követő legalább 10. napig, illetve 3 tünetmentes napig (nincs újra tesztelés). Orvos igazolhatja a karantén vagy az elkülönítés szükségességének végét.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó különleges kivétel.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. A célország beutazási szabályai alóli mentesség: Van.

Teljesen beoltott utazók,namíbiai állampolgárok, rezidensek és lakosok, diplomaták  vagy diplomata útlevéllel rendelkezők  áruszállítást végző gépjárművezető, pilóta, hajóskapitány, COVID-19 leküzdésében résztvevő egészségügyi szolgáltató,  nem szükséges, hogy negatív SARS-CoV-2 PCR teszteredményt mutasson be, ha van védettségi igazolványa.  Az előzőekben felsoroltakkal együtt utazó, 5-11 év közötti gyermekeknek szükséges negatív PCR teszt , amennyiben pozitív az eredmény, beléphetnek az országba, ugyanakkor elkülönítésükről gondoskodniuk kell önköltségen. 

j. Egyéb hasznos infó:

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a szváziföldi beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

Eros Nemzetközi Repülőtér Windhoek (+264 61 295 5500), Hosea Kutako Nemzetközi Repülőtér Walvis Bay( + 264 61 295 5600)

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

PCR teszt

https://www.pathcarenamibia.com/index.php/covid-19/

Egészségügyi ellátás külföldön: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

Nemzetközi légijáratok csak Windhoekban és Walvis Bayben szállhatnak le. Megnyitották a Katima Mulilo, az Ariamsvlei, a Noordoewer és Walvis Bay kikötő határátkelőhelyeket is a ki- és beutazók számára. Arra sem tért ki a legújabb Közlöny, hogy eltörölték volna a kiutazáshoz szükséges negatív Covid tesztet, melynek 72 órával az indulás előttinek kell lennie és annak Trusted Travel kóddal kell rendelkeznie, hogyellenőrizni tudják.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a pSMJfDu2Tca29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a fAQPYHW7mJRmEDla29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok: 

Nyilvános helyen március 16. óta nem  kötelező a maszkviselés, ugyanakkor javasolják annak viselését olyan esetben amikor sok ember egymáshoz közel kell, hogy tartózkodjon ( pl tömegközlekedés), a  távolságtartás, gyakori kézmosás, tömegek kerülése továbbra is javasolt. 

Forródrótot működtetnek, amely az országból ingyenesen hívható a 0800 100 100 telefonszámon.

További koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és jogszabályok találhatóak a következő linken: https://infopages.traveldoc.aero/information/coronavirus 

Biztonság:  

Namíbia biztonsági besorolása a III. biztonsági kategória, azaz a legenyhébb  biztonsági besorolású országok és térségek kategóriájába tartozik. 

A namíbiai utazások többsége problémamentes, de növekedőben vannak a külföldi turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények (rablás, fegyveres rablás), különösen a fővárosban, Windhoekban. A támadások fényes nappal, a forgalmas belvárosban is előfordulhatnak. A gépjárművekből való lopások, különösen a benzinkutaknál gyakoriak. A városközpontokban figyelni kell a zsebtolvajokra.

Az utazás során az esetleges igazoltatások miatt legyen Önnél másolat a személyi okmányairól (útlevél, jogosítvány). Érdemes az eredeti igazolványt a szálláson hagyni (biztos helyen, lehetőség szerint széfbe zárva), és csak a fénymásolatokat magunkkal vinni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Elvárt érvényessége: a Namíbiába történő beutazástól számítva további 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés:
Beutazáskor az útlevél ellenőrzés során egy üres oldalt kérnek az útlevélben. Amennyiben a tervezett utazás célpontja Dél-Afrika is, figyelni kell arra, hogy az útlevél ellenőrzésnél ott is fognak kérni 1 üres oldalt, sőt bizonyos esetekben ez két üres oldal is lehet. Amennyiben ezen az útvonalon tervezi az utazását, figyeljen arra, hogy ennek megfelelően az úti okmányban 3 üres oldal legyen.

Kiskorúak beutazása:

Namíbiába való beutazáskor a 18 évnél fiatalabb kiskorúak részéről megkövetelik a teljes adattartalmú anyakönyvi kivonat (unabridged birth certificate) bemutatását. A teljes adattartalmú anyakönyvi kivonat a születés adatain kívül egyaránt tartalmaz adatokat az anyáról és az apáról is. 

  • Amennyiben a gyermek felnőttel utazik, de nem a szüleivel, a beutazáshoz szükséges a biológiai szülők (anyakönyvi kivonatban szereplő) hozzájáruló nyilatkozata. A hozzájáruló nyilatkozatban fel kell tüntetni a szülők elérhetőségét és a kísérő személy adatait. A hozzájáruló nyilatkozathoz csatolni kell a szülők érvényes útlevelének vagy személyazonosító igazolványának a másolatát.
  • Amennyiben a gyermek csak az egyik szülővel utazik, mert a másik szülő meghalt, beutazáskor be kell mutatni a halotti anyakönyvi kivonatot is.
  • Amennyiben a gyermek teljesen egyedül utazik, a szülőktől vagy a törvényes képviselőktől szükséges a hozzájáruló nyilatkozat a gyermek utazásához, amelynek tartalmaznia kell a szülők elérhetőségét, a fogadó fél adatait és címét, ahol a gyermek tartózkodni fog Namíbiában. Be kell mutatni továbbá a szülők útlevelének vagy személyazonosító igazolványának a másolatát és a fogadó fél útlevelének vagy igazolványának a másolatát is.

Vízum:

Magyar állampolgár csak vízum birtokában utazhat be Namíbiába. Vízum nélkül nem lehet az országba belépni.

Namíbia fővárosában, Windhoekban 2019. november 25-től a Hosea Kutako nemzetközi repülőtéren magyar állampolgárok belépéskor a helyszínen is igényelhetnek vízumot. A repülőtéren igényelhető vízum ára 1.080,- namíbiai dollár (kb. 71 USA dollár), amely legfeljebb 90 napra szóló tartózkodást tesz lehetővé.  Természetesen a kérelmezőknek meg kell felelniük a vízumkérelmezés általános feltételeinek (útlevél 6 hónapos érvényessége, továbbá három üres oldal az útlevélben a látogatás céljának és elegendő pénzösszeg rendelkezésre állásának az igazolása stb.).

A tervek  között szerepel, hogy a nagyobb reptereken és a többi határátkelőhelyen is bevezetésre kerül a helyszíni vízumkiadás, de jelenleg a szolgáltatás csak a fővárosban, a windhoeki Hosea Kutako nemzetközi repülőtéren működik. 

Vízumot továbbra is lehetséges Namíbia bécsi nagykövetségén kérelmezni a kiutazás előtt.

(Nagykövetség: 1190 Bécs, Zuckerkandlgasse 2.; Tel: 0043-1/402-9371; Fax: 0043-1/402-9370; E-mail: cMUKlzErXY72wzYZMjbmFtLmVtYi52aWVubmFAc3BlZWQuYXQ=; www.embnamibia.at)

Fontos, hogy belépéskor, az útlevél ellenőrzés után ellenőrizze a beutazási pecsétet, hogy annak dátuma megegyezik-e a tervezett utazásának a dátumával, mert előfordulhat, hogy a határőrök rövidebb tartózkodási időt állapítanak meg, és a túltartózkodás vagy a beutazási pecsét hiánya kiutasítással, letartóztatással és bírsággal járhat.

Házikedvencek beutazása: 

Hasznos források:

Vám:

www.mof.gov.na/customs-and-excise

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal: utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: namíbiai dollár (ZAR) és a dél-afrikai rand (ZAR)

Namíbiai dollárt nem érdemes kivinni az országból, mert visszaváltását nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megoldani.

Időjárás: Namíbia éghajlata szubtrópusi. Éghajlatát a nyári és a téli évszakok határozzák meg. A nyár (esős évszak) október végétől április végéig tart, napközben elérheti a 30-40°C-ot, éjszakára 16-20°C alá csökken a hőmérséklet. A tél (száraz évszak) májusban kezdődik és októberig tart. A hőmérséklet napközben 20-25°C-ra emelkedik, éjszaka mínusz 5-8°C-ra is lesüllyedhet. Az ország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján egész évben hideg délnyugati szelek fújnak, ritka a csapadék. A víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 15°C-ot.

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás. 

Közlekedés: Éjszaka kerüljük a városon kívüli vezetést, mert az utakon az elkóborolt állatok állandó veszélyforrást jelentenek. Földutakon a javasolt maximális sebesség 80km/h, rendszeresek a durrdefektek, ezért hosszabb utakra javasolt két pótkerék beszerzése.

Vonattal történő közlekedésről tájékoztatás itt olvasható.

Utcán semmiképp ne intsünk le taxit, mert ezek a gépkocsivezetők sok esetben a turisták kifosztására szakosodott bűnözői csoportokhoz tartoznak. Kérje a szálláshely segítségét a rendelésben megbízható taxi társaságtól.

Felhívjuk a Namíbiában gépkocsit bérlő magyar állampolgárok figyelmét, hogy a bérleti szerződés megkötéséhez a szolgáltatók érvényes Nemzetközi vezetői engedély meglétét és annak bemutatását szabják feltételül. Közúti ellenőrzés során az eljáró rendőr szintén kérheti a Nemzetközi vezetői engedélyt. Bérelt autónál, a gépkocsi átvételekor, ellenőrizzék a szélvédő bal alsó sarkában elhelyezett, korong alakú, forgalmi engedély érvényességét.

Autóbérlés esetében javasolt alaposan áttekinteni a szerződést, és megnézni, hogy a biztosítás pontosan mit fed le. Csak olyan autót béreljünk, amely namíbiai rendszámmal rendelkezik (dél-afrikaiak is vannak forgalomban), és a papírjai rendben vannak.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A fővárosban rendelkezésre állnak megfelelő szintű egészségügyi intézmények, de előre történő kifizetést kérhetnek (hitelkártya vagy készpénz), még ha teljes körű biztosítással rendelkezik is a külföldi állampolgár.

A malária gyakori az esős évszakban az ország északi területén. Kolera is előfordulhat, de az utóbbi időben erre nem volt példa. 

A térség többi országához hasonlóan Namíbiát is súlyosan érinti a HIV/AIDS járvány, a lakosság közel 20%-a fertőzött.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás - amennyiben hosszabb tartózkodást tervez a térségben, és városon kívülre is utazik.

Egyéb információ:

Időzóna: GMT+01:00

2018-tól megszüntették az országban az óraátállítást.

Elektromosság: 220 voltos feszültség. Három érintkezős elektromos dugaszt használnak, adapter a szállodák recepcióján kapható. 

Fontos telefonszámok:

https://www.namibweb.com/emergency-numbers-namibia.htm

Rendőrség: +264 (61) 10111

Mentők: +264 (61) 21 1111

Tűzoltók: +264 (61) 21 1111

További információt a pretoriai külképviseletünk honlapján talál.