Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Namíbiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Windhoekban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Biztonság:  

A namíbiai utazások többsége problémamentes, de növekedőben vannak a külföldi turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények (rablás, fegyveres rablás), különösen a fővárosban, Windhoekban. A támadások fényes nappal, a forgalmas belvárosban is előfordulhatnak. A gépjárművekből való lopások, különösen a benzinkutaknál gyakoriak. A városközpontokban figyelni kell a zsebtolvajokra.

Az utazás során az esetleges igazoltatások miatt legyen Önnél másolat a személyi okmányairól (útlevél, jogosítvány). Érdemes az eredeti igazolványt a szálláson hagyni (biztos helyen, lehetőség szerint széfbe zárva), és csak a fénymásolatokat magunkkal vinni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Elvárt érvényessége: a Namíbiába történő beutazástól számítva további 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés:
Beutazáskor az útlevél ellenőrzés során egy üres oldalt kérnek az útlevélben. Amennyiben a tervezett utazás célpontja Dél-Afrika is, figyelni kell arra, hogy az útlevél ellenőrzésnél ott is fognak kérni 1 üres oldalt, sőt bizonyos esetekben ez két üres oldal is lehet. Amennyiben ezen az útvonalon tervezi az utazását, figyeljen arra, hogy ennek megfelelően az úti okmányban 3 üres oldal legyen.

Kiskorúak beutazása:

Namíbiába való beutazáskor a 18 évnél fiatalabb kiskorúak részéről megkövetelik a teljes adattartalmú anyakönyvi kivonat (unabridged birth certificate) bemutatását. A teljes adattartalmú anyakönyvi kivonat a születés adatain kívül egyaránt tartalmaz adatokat az anyáról és az apáról is. 

  • Amennyiben a gyermek felnőttel utazik, de nem a szüleivel, a beutazáshoz szükséges a biológiai szülők (anyakönyvi kivonatban szereplő) hozzájáruló nyilatkozata. A hozzájáruló nyilatkozatban fel kell tüntetni a szülők elérhetőségét és a kísérő személy adatait. A hozzájáruló nyilatkozathoz csatolni kell a szülők érvényes útlevelének vagy személyazonosító igazolványának a másolatát.
  • Amennyiben a gyermek csak az egyik szülővel utazik, mert a másik szülő meghalt, beutazáskor be kell mutatni a halotti anyakönyvi kivonatot is.
  • Amennyiben a gyermek teljesen egyedül utazik, a szülőktől vagy a törvényes képviselőktől szükséges a hozzájáruló nyilatkozat a gyermek utazásához, amelynek tartalmaznia kell a szülők elérhetőségét, a fogadó fél adatait és címét, ahol a gyermek tartózkodni fog Namíbiában. Be kell mutatni továbbá a szülők útlevelének vagy személyazonosító igazolványának a másolatát és a fogadó fél útlevelének vagy igazolványának a másolatát is.

Vízum:

Magyar állampolgár csak vízum birtokában utazhat be Namíbiába. Vízum nélkül nem lehet az országba belépni.

Namíbia fővárosában, Windhoekban 2019. november 25-től a Hosea Kutako nemzetközi repülőtéren magyar állampolgárok belépéskor a helyszínen is igényelhetnek vízumot. A repülőtéren igényelhető vízum ára 1.080,- namíbiai dollár (kb. 71 USA dollár), amely legfeljebb 90 napra szóló tartózkodást tesz lehetővé.  Természetesen a kérelmezőknek meg kell felelniük a vízumkérelmezés általános feltételeinek (útlevél 6 hónapos érvényessége, továbbá három üres oldal az útlevélben a látogatás céljának és elegendő pénzösszeg rendelkezésre állásának az igazolása stb.).

A tervek  között szerepel, hogy a nagyobb reptereken és a többi határátkelőhelyen is bevezetésre kerül a helyszíni vízumkiadás, de jelenleg a szolgáltatás csak a fővárosban, a windhoeki Hosea Kutako nemzetközi repülőtéren működik. 

Vízumot továbbra is lehetséges Namíbia bécsi nagykövetségén kérelmezni a kiutazás előtt.

(Nagykövetség: 1190 Bécs, Zuckerkandlgasse 2.; Tel: 0043-1/402-9371; Fax: 0043-1/402-9370; E-mail: xHiuw8Nz0jNEMMbmFtLmVtYi52aWVubmFAc3BlZWQuYXQ=; www.embnamibia.at)

Fontos, hogy belépéskor, az útlevél ellenőrzés után ellenőrizze a beutazási pecsétet, hogy annak dátuma megegyezik-e a tervezett utazásának a dátumával, mert előfordulhat, hogy a határőrök rövidebb tartózkodási időt állapítanak meg, és a túltartózkodás vagy a beutazási pecsét hiánya kiutasítással, letartóztatással és bírsággal járhat.

Házikedvencek beutazása: 

Hasznos források:

Vám:

www.mof.gov.na/customs-and-excise

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal: utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: namíbiai dollár (ZAR) és a dél-afrikai rand (ZAR)

Namíbiai dollárt nem érdemes kivinni az országból, mert visszaváltását nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megoldani.

Időjárás: Namíbia éghajlata szubtrópusi. Éghajlatát a nyári és a téli évszakok határozzák meg. A nyár (esős évszak) október végétől április végéig tart, napközben elérheti a 30-40°C-ot, éjszakára 16-20°C alá csökken a hőmérséklet. A tél (száraz évszak) májusban kezdődik és októberig tart. A hőmérséklet napközben 20-25°C-ra emelkedik, éjszaka mínusz 5-8°C-ra is lesüllyedhet. Az ország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján egész évben hideg délnyugati szelek fújnak, ritka a csapadék. A víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 15°C-ot.

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás. 

Közlekedés: Éjszaka kerüljük a városon kívüli vezetést, mert az utakon az elkóborolt állatok állandó veszélyforrást jelentenek. Földutakon a javasolt maximális sebesség 80km/h, rendszeresek a durrdefektek, ezért hosszabb utakra javasolt két pótkerék beszerzése.

Vonattal történő közlekedésről tájékoztatás itt olvasható.

Utcán semmiképp ne intsünk le taxit, mert ezek a gépkocsivezetők sok esetben a turisták kifosztására szakosodott bűnözői csoportokhoz tartoznak. Kérje a szálláshely segítségét a rendelésben megbízható taxi társaságtól.

Felhívjuk a Namíbiában gépkocsit bérlő magyar állampolgárok figyelmét, hogy a bérleti szerződés megkötéséhez a szolgáltatók érvényes Nemzetközi vezetői engedély meglétét és annak bemutatását szabják feltételül. Közúti ellenőrzés során az eljáró rendőr szintén kérheti a Nemzetközi vezetői engedélyt. Bérelt autónál, a gépkocsi átvételekor, ellenőrizzék a szélvédő bal alsó sarkában elhelyezett, korong alakú, forgalmi engedély érvényességét.

Autóbérlés esetében javasolt alaposan áttekinteni a szerződést, és megnézni, hogy a biztosítás pontosan mit fed le. Csak olyan autót béreljünk, amely namíbiai rendszámmal rendelkezik (dél-afrikaiak is vannak forgalomban), és a papírjai rendben vannak.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A fővárosban rendelkezésre állnak megfelelő szintű egészségügyi intézmények, de előre történő kifizetést kérhetnek (hitelkártya vagy készpénz), még ha teljes körű biztosítással rendelkezik is a külföldi állampolgár.

A malária gyakori az esős évszakban az ország északi területén. Kolera is előfordulhat, de az utóbbi időben erre nem volt példa. 

A térség többi országához hasonlóan Namíbiát is súlyosan érinti a HIV/AIDS járvány, a lakosság közel 20%-a fertőzött.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás - amennyiben hosszabb tartózkodást tervez a térségben, és városon kívülre is utazik.

Egyéb információ:

Időzóna: GMT+01:00

2018-tól megszüntették az országban az óraátállítást.

Elektromosság: 220 voltos feszültség. Három érintkezős elektromos dugaszt használnak, adapter a szállodák recepcióján kapható. 

Fontos telefonszámok:

https://www.namibweb.com/emergency-numbers-namibia.htm

Rendőrség: +264 (61) 10111

Mentők: +264 (61) 21 1111

Tűzoltók: +264 (61) 21 1111

További információt a pretoriai külképviseletünk honlapján talál.